Linux ili Windows?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
BlueBlood

#126 Re: Linux ili Windows?

Post by BlueBlood »

kako cu izbrisati ovo da mi se ne pojavljuje prilikom paljenja racunara?

Image
ExNihilo

#127 Re: Linux ili Windows?

Post by ExNihilo »

Instaliraj Linux xD
r_faruk

#128 Re: Linux ili Windows?

Post by r_faruk »

moras kupi' windows :D
BlueBlood

#129 Re: Linux ili Windows?

Post by BlueBlood »

ne znate ni vi :lol:
xamp

#130 Re: Linux ili Windows?

Post by xamp »

Ellinor wrote:Ne mogu da shvatim da neko ozbiljno tvrdi da je Linux dobar za običnog korisnika. Koristio sam ga duži vremenski period i donio mi je samo frustracije. Ne zato što sam glup, već zato što zahtijeva da krv propišaš zbog najjednostavnijih stvari i non stop nešto tweakaš (što nije u domenu običnog korisnika)

Par banalnih primjera:

Ako govorimo o Ubuntu (donedavno najzastupljenijom distribuciji), koliko običnih korisnika koji migriraju sa Windowsa će biti oduševljeno činjenicom da minimize/maximize/close nisu u gornjem desnom uglu prozora već lijevo?! Pa kojem idiotu je to naumpalo? Ok, da se to riješiti sa par tweakova, ali obični korisnik te tweakove neće znati izvesti i neprestano će biti frustriran. Što je to nekome trebalo da mijenja?

Većina dokumenta koja cirkuliše okolo je u MS Office napravljena, a Openoffice/Libreoffice su i dalje bolno nekompatibilni. XY puta mi se desilo da mi ne prikažu dokument poptuno pravilno. Jel treba običnom korisniku da se zajebava s tim?

Neki programi se moraju instalirat putem terminala. Nije terminal problem kad se savlada, al' boli običnog korisnika kita za terminal, on hoće next next next.

Ovo su samo neki primjer "off the top of my head", znam da sam na kraju računar htio izbacit kroz prozor jer te tjera da napišeš 15 linija koda da bi boldirao riječ :D Malo karikiram, al kontate :)
Onom idiotu koji je izmislio prvi operativni sistem :) Druga stvar je sto ga je microsoft montirao desno i sto si ti sad navikao da je desno i sve drugo ti nema smisla... Meni je super sto je na Linuxu i Macu lijevo :)
xamp

#131 Re: Linux ili Windows?

Post by xamp »

Bušman wrote:
Ellinor wrote: Ako govorimo o Ubuntu (donedavno najzastupljenijom distribuciji), koliko običnih korisnika koji migriraju sa Windowsa će biti oduševljeno činjenicom da minimize/maximize/close nisu u gornjem desnom uglu prozora već lijevo?! Pa kojem idiotu je to naumpalo? Ok, da se to riješiti sa par tweakova, ali obični korisnik te tweakove neće znati izvesti i neprestano će biti frustriran. Što je to nekome trebalo da mijenja?
Mozes pretpostaviti zasto je to tako. Ako bas neces imas aplikacija kojima mozes poprilicno konfigurisati izgled Unity desktopa, ukljucujuci i min/max/close dugmad. To nije stvar idiotluka nego filozofije koja je preuzeta od MacOSa i po nekima je puno bolja varijanta od pozicije na desnoj strani. Kao sto rekoh, mozes vrlo jednostavno to promijeniti, a imas i mnogo drugih desktop okruzenja (umjesto Unitya) kao sto su Cinnamon, Mate, Gnome Shell, KDE, XFCE, LXDE itd. Na linuxu barem imas mogucnost da podesis stvari kako ti odgovaraju.
Nije niko promijenio na lijevu stranu, i def nije mac prominijenio dugmat na lijevu stranu pa da ga je linux kopirao, nego je Mac prvi operativni sistem (sto vjerovatno i ne znate) i on je to stavio na lijevu stranu... To je znaci orginalno...
A DESNA strana je idiotluk microsofta :)
ExNihilo

#132 Re: Linux ili Windows?

Post by ExNihilo »

Nalupa se ti gluposti, glava me zaboli.

Prvo, prvi operativni sistem nije jednako prvi GUI. Kod tebe očito nema razlike, valjda jer kontaš da su prvi OS odmah imali grafičko sučelje, samim tim i titlebar (minimize, maximize, close).

Drugo, Mac nije "prvi OS". Reći to može samo potpuna neznalica. Nije čak ni prvi OS sa GUI. Jedino se može reći da je prvi komercijalno uspješan OS koji je implementirao GUI.

Treće, kao što sam već rekao, Linux u najvećoj mjeri puca na korisnike Windowsa koji barem 15 godina rade sa titlebarom na desnoj strani. Stoga je strateški potpuno nebitno na kojoj strani je "originalno" bio :-)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#133 Re: Linux ili Windows?

Post by gentoo »

Mogu li se na Windowsu ti dugmici pomjeriti lijevo ? FYI to da je na lijevoj strani je uradio samo Ubuntu koji svakako i "iskusnija" Linux zajednica ismijava. Druga cinjenica je da se ti dugmici pomjere desno za 2 min. Sad mi ogovori na prvo pitanje.. :zjev:
ExNihilo

#134 Re: Linux ili Windows?

Post by ExNihilo »

gentoo wrote:Mogu li se na Windowsu ti dugmici pomjeriti lijevo ? FYI to da je na lijevoj strani je uradio samo Ubuntu koji svakako i "iskusnija" Linux zajednica ismijava. Druga cinjenica je da se ti dugmici pomjere desno za 2 min. Sad mi ogovori na prvo pitanje.. :zjev:
mogu
gentoo

#135 Re: Linux ili Windows?

Post by gentoo »

Ovako jel ? http://www.askvg.com/leftsider-move-win ... e-utility/ (ovo je prvi rezultat na Google)

Instaliranjem 3rd party aplikacije koja u kodu Bog te pit'o sta ima.. ?

Mislim da si shvatio poentu.. move along :wink:
ExNihilo

#136 Re: Linux ili Windows?

Post by ExNihilo »

gentoo wrote:Ovako jel ? http://www.askvg.com/leftsider-move-win ... e-utility/ (ovo je prvi rezultat na Google)

Instaliranjem 3rd party aplikacije koja u kodu Bog te pit'o sta ima.. ?

Mislim da si shvatio poentu.. move along :wink:
Mislim da si se ti prosuo. Trebo si malo istražit prije postavljanja pitanja, kojim si pokušao arogantno izvući smiješnu poentu (koja je, btw, standardne floskula "linux je bolji jer se može modificirati po željama korisnika.")

Šta je lakše, uostalom, instalirat aplikaciju il drkat po confgiuration editoru? Il' je opet u pitanju onaj kompleks po kojem je pametniji onaj ko piše 15 linija koda za operaciju koja zahtijeva jedan klik.

Na kraju krajeva, Windows i nije open source. Stoga, smiješno je i ignorantno navoditi kao "manu" činjenicu da mu ne možeš čeprkat po kodu.
gentoo

#137 Re: Linux ili Windows?

Post by gentoo »

Sta sam trebao istraziti? Postoji li "nativan" Windows nacin za ovo gore ?

I Linux je bolji zato sto se moze modificirati po zeljama korisnika. To sto ti (i milion drugih koji ce radije instalirati backdoor nego proguglati 2 min. i otvoriti terminal) ne znas mi Linuxasi zovemo PEBKAC :evil:
ExNihilo

#138 Re: Linux ili Windows?

Post by ExNihilo »

gentoo wrote:Sta sam trebao istraziti? Postoji li "nativan" Windows nacin za ovo gore ?

I Linux je bolji zato sto se moze modificirati po zeljama korisnika. To sto ti (i milion drugih koji ce radije instalirati backdoor nego proguglati 2 min. i otvoriti terminal) ne znas mi Linuxasi zovemo PEBKAC :evil:
Kao što sam već ranije naveo na ovoj temu: godinama sam koristio Linux kao prvi i jedini OS. Stoga, "ti ne znaš" argument ti ne pije vode (ako se uopće može nazvat argumentom). Samo još jednom potvrđuješ kompleks pomenut u mom prethodnom postu.
gentoo

#139 Re: Linux ili Windows?

Post by gentoo »

Vidim ja ti bi da se raspravljas a meni se bas ne da. U svakom slucaju za nekog, ko je godinama koristio Linux i onda tvrdi da je Windows bolji, vrijedi ova PEBKAC.

PS.

Ne sto ne vjerujem da se ne znamo licno a ako si "godinama koristio Linux" (koliko sam skontao iz Zenice si? )
ExNihilo

#140 Re: Linux ili Windows?

Post by ExNihilo »

gentoo wrote:Vidim ja ti bi da se raspravljas a meni se bas ne da. U svakom slucaju za nekog, ko je godinama koristio Linux i onda tvrdi da je Windows bolji, vrijedi ova PEBKAC.

PS.

Ne sto ne vjerujem da se ne znamo licno a ako si "godinama koristio Linux" (koliko sam skontao iz Zenice si? )
Da, iz Zenice sam. Nisam baš najbolje skontao ovu zadnju rečenicu? Vjerovatno si nešto "misspell".

Jarane, zaključak da neko ne može koristiti Linux pa se u konačnici opredijeliti za Windows ti je :thumbup: :-) Pa ti si Linux dogmatik :D
febo_acm

#141 Re: Linux ili Windows?

Post by febo_acm »

Činjenica je da se nijedan ozbiljan Linux korisnik neće vratiti na Windows...
shiljak

#142 Re: Linux ili Windows?

Post by shiljak »

zasto do sad niko nije napravio temu i u jednom postu sve naveo kako je linux bolji i jednostavniji za obicnog korisnika, i onda napravi neki tutorial? :-D Zasto nigdje nema kako da podesis linux, sto neko kaze fino ga podesis po svojim potrebama, kako? Gdje?
febo_acm

#143 Re: Linux ili Windows?

Post by febo_acm »

Naprimjer, šta ti konkretno treba? Ima tutorijala koliko god treba :D
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:00, edited 1 time in total.
shiljak

#145 Re: Linux ili Windows?

Post by shiljak »

Zhìxin wrote:Naprimjer, šta ti konkretno treba? Ima tutorijala koliko god treba :D
eto kada budem imao vremena javim :D

Mozda za pocekat skydrive za linux? :-D :D
azizmpj

#146 Re: Linux ili Windows?

Post by azizmpj »

majakovski27 wrote:Kakva glupa rasprava. Svako ko koristi racunar 4,5 ili vise godina nema nikakvih problema sa njim, bilo da je windows ili linux na racunaru. Pocetnik ce imati probleme i sa jednim i sa drugim, 100%. Prednost je jos uvijek na strani windowsa iako je i linux onako interesantan. Mozda je sve i do navike. Linux furaju oni koji zele da se isticu, da budu drugaciji, ispocetka je i njima neobican ali se navikne i sigurno moze zadovoljiti vecinu potreba. Ali Windows nema mane koje mu se ovdje pridaju, instalacija drivera ide bez problema, nema blue screena, zastajanja sto je bilo karakteristika windowsa prije 10 i vise godina

e jarane teb moram odgovoriti! Ja u prosjeku, sedmicno naidjem na 4 stvari koje ne rade na Win xp il Win7 i to rijesim linuxima. Men ni iz djepa ni u djep, al eto neka se zna....
azizmpj

#147 Re: Linux ili Windows?

Post by azizmpj »

Lud i ponosan wrote:Prvo, kakva je ovo statistika? Izvor, uzorak, sta, kako? Mislim da nije tacna.

Drugo, sta je Android nego Linux? :D

ma sta je win 7 do ukradeni open source :D
ExNihilo

#148 Re: Linux ili Windows?

Post by ExNihilo »

jOFLA wrote:
shiljak wrote:zasto do sad niko nije napravio temu i u jednom postu sve naveo kako je linux bolji i jednostavniji za obicnog korisnika, i onda napravi neki tutorial? :-D Zasto nigdje nema kako da podesis linux, sto neko kaze fino ga podesis po svojim potrebama, kako? Gdje?

Ima toga, ali nije to dobro jer korisnik sam treba da čita manuals koji dođu uz određeni program, i upute za instalaciju OS-a, i sam čačka i eksperimentiše, i samo na taj način upoznaje sebi ovaj za njega novi OS.

U protivnom, vrlo pojednostavljena konfiguracija GNU/Linux OS-a odnosno prevelika popularizacija linuxa vodi "mikrosoftizaciji" preko KDE i GNOME i uplitanjem firmi u razvoj GNU/Linuxa gdje se sve više gubi ono GNU. Prevelikom popularizacijiom GNU/Linux samo gubi jer postaje sve atraktivnijom metom za exploite i pisanjem patentiranog software-a.

Na primjer, postojao je Applixware koji je bio "office suite" za GTK v1.x još krajem devedesetih, puno prije omasovljenja Star Office-a odnosno kasnije pojave OpenOffice-a, i bio je taj office suite hebeno dobar. A bio je tzv, proprietary program. Za linux. Otvarao je MS docs bez ikakvih problema i bez ikakvog gubitka formatiranja snimao u MS .doc, jer je tajnu ondašnjeg .doc formata Applixware jednostavno kupio od MS-a.

Applixware je bio besplatan za privatne potrebe, ali nije bio opensource. Moglo se mjenjati code za svoje potrebe, ali ne i pisati novi program na osnovu tog njihovog code. Njihov code je patentiran. Applixware je u mnogome bio daleko bolji i brži od današnjeg OpenOffice odnosno Libreoffice. Ali je tzv proprietary, patentiran code. To je posljedica uplitanja kompanija zahvaljujući popularizaciji linuxa.

Applix nastavlja sa radom. I sada još uvijek ima Applixov office suite za linux, ne više u GTk 1.x, već je pisan za QT za linux, i prokleto je dobar, i već dosta godina od Applixware u sklopu njihovog office suite imamo program za linux za praćenje svjetskih berzi u takozvanom Real Time.
To niko drugi u svijetu ne nudi za linux osim njih. Danas se njihov office suite plaća. Ljudi kupuju. Također patentiran code, zbog čega nema mogućnosti iskoristiti čak ni ideju tih programera i napraviti opensource program koji bi radio istu stvar. Ta negativna pojava je samo zahvaljujući rastućoj popularizaciji linuxa. Što zbog sveopšte GUI-fikacije koja ne nudi ni dio mogućnosti terminal programa, i još više zbog uplitanja firmi, linux sve više postaje "microsoftiziran".

To su samo dva primjera, ima ih mnogo više. Zato treba postojati prirodna eliminacija korisnika linuxa, tj, onemugućiti prejednostavljeno ili suviše lako konfigurisanje OS-a, jer to neminovno vodi većem broju korisnika a time i većoj zainteresovanosti firmi koje bi za linux pisale komercijalne tj, patentirane programe.

Dalje, firma Canonical Inc koja pravi ono smeće od Ubuntu linuxa planira u jednoj od skorijih izdanja napustiti Xorg i preći sasvim na Wayland čiji code nije patentiran, i jest brži kao X server, ali i umnogome osakaćuje prikaz rada grafičkih aplikacija, i prijeti za sobom povući i čitav Debian koji danas živi kao popularan zahvaljujući staroj slavi konzervativnog OS-a koje Debian odavno više nema kako je Debian postao "all-GNOME-oriented" otkako momci sa Ubuntu-a vise na Debianovoj mailing listi.
Smeće koje je nastalo od Debiana, i koje je i dalje smeće, danas Debianu diktira sudbinu i sa nekadašnjeg vrha ima već godina vuče ga na dno. Zašto, kako ? Pare ! Firma Canonical Inc. Uplitanje firmi.

Ko nije spreman provesti sate i dane i sedmice, barem čitavo godišnje doba čitajući samo HOWTO(s) i manuals, probavajući svaku opciju iz "man neki_program" i tako konfigurišući svoj OS čime se istovremeno i uči, to bolje. Neka se vrati svom MS-u ili Mac-u, bolje je tako za budućnost linuxa.

Linuxu ništa nije smetalo da raste dok je samo takav bio - težak za "fine tuning" pa čak i za osnovnu instalaciju onome ko nije bio spreman uložiti svoje vrijeme da nauči. Takav treba i da ostane. Broj korisnika već je dostigao kritičnu tačku.

Treba smanjiti broj korisnika da se sačuva linux. U današnje vrijeme, što se više ljudi odrekne linux-a i proglasi ga bezveznim i nedoraslim jer su navikli na instant povoljnu konfiguraciju tipa MS Windows, ili se od svoje ljenosti nisu uspjeli snaći na linux-u i njegovim terminal programima, to bolje za linux.

Linux fašizam :run:
dragan.s

#149 Re: Linux ili Windows?

Post by dragan.s »

azizmpj wrote:
e jarane teb moram odgovoriti! Ja u prosjeku, sedmicno naidjem na 4 stvari koje ne rade na Win xp il Win7 i to rijesim linuxima. Men ni iz djepa ni u djep, al eto neka se zna....
Neki primjer toga što ne možeš uraditi na Windows-u, a možeš na Linuxu bi bio koristan u svrhu rasprave.
Ne primjer tipa "ovo je na Linuxu lakše uraditi nego na Windows-u" ili "taj program radi bolje na Linuxu nego na Windows-u". Za te stvari svi znamo i toga će uvijek biti.
Moj prijatelj koristi Mac samo zato jer na Windows-u nema takvih programa za klavijature kao na Mac-u (ne ulazim u to, nije moj fah, tako sam ga shvatio). Nije njega briga ni za Mac, ni za Linux ni za Windows. Njemu posao odrađuje Mac i tu je kraj priče.
marshall_bug

#150 Re: Linux ili Windows?

Post by marshall_bug »

Ja sam imao (i jos uvijek imam) velike probleme sa Linuxom i dual monitorima. Hocu da preko dock-a za laptop povezem laptop na 2 monitora. Jedva uspijem nastimati da nekako radi i svaki put kad restartujem laptop gubi se konfiguracija i opet patnja.

Linux nije i vjerovatno nece nikad biti bolji od Windowsa ali se puno lakse prilagodi tvojim potrebama, da radi onako kako ti zelis, da izgleda onako kako ti zelis. Ja trenutno koristim Ubuntu 13.04 sa Cinnamon gui-em.
Post Reply