ona je klinički slučaj
Pravni fakultet
- JThomas
#126 Re: Pravni fakultet-UPIS
znam za to
ona je klinički slučaj
ona je klinički slučaj
-
lakrdija
#127 Re: Pravni fakultet-UPIS
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#128 Re: Pravni fakultet-UPIS
ej, ako je tako lako što ga ne završe? zar je tako loše zanimanje biti advokat, sudija, tužilaclakrdija wrote:![]()
kako me nerviraju ovi glupani,pravo lagano,moze svako zavrsiti laze ko to kaze/ Ja sam zavrsila prosle god. sad zivim vani probat cu nesto iskoristiti ako ne opet cu ovdje studirati ,ali da je lako nije tacno ............... pogotovo mi koji smo isli po starom programu,obicno ovakve komentare daju oni sto nisu nista zavrsili ili jesu ,<stelom> pozdrav za sve?
pusti ljubomorne, i sretno ti u dijaspori.
- Miki123
#129 Re: Pravni fakultet-UPIS
Sprema se po knjizi Slobodan M. Marković, Pravo intelektualne svojine, 2007.bandit wrote:Zamoljen sam od strane cure u mene, koja pohadja pravo u Zenici da vas, sarajevske studente prava, zamolim da mi/joj odgovorite na sljedeca 2 pitanja:
1. Ima li na pravnom fakultetu u Sarajevu oktobarski rok?
2. Ko predaje autorsko pravo i po kojoj knjizi se sprema?
Hvala na odgovoru i nadam se da necu morati otvarati novi topic ....
-
LadyXY
#130 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ah, jucer sam odgovorila da pomognem, a sad cu malo i o samom faksu...
Prvo, Pravni fakultet je lagan jedino onima koji uce po trecinu knjige i cekaju da ih bas ona potrefi, lagana je i onim kampanjcima koji nosaju skriptice i nemaju pojma ni iz koje bi se knjige trebalo uciti, lagan je onima koji polazu na "bubicu" i naravno, onima koji polazu preko stele...
Naravno, tu je i kategorija tzv. "prva klupa" koja visi na svim predavanjima i onda pomocu nekih testica i svescica, uglavnom lizuci dupe dobije desetke..
Ali, za njih respect..Ako nista dolazili su ujutro u osam, pratili, pisali...
Pa ako im se i progleda kroz prste, neka...
Drugo - pravo su laganim proglasili iskljucivo oni koji su ga i upisali samo zato jer ne znaju sta bi sa zivotom i koji su "poletili" na ovaj faks jer nema prijemnog ispita..Ali, ta ista gospoda su i sad neka jadna pocetna godinica, a sve sto iole vrijedi ih je davno presisalo...
Trece - svakome ko zna ZASTO jer upisao ovaj faks i svakome ko je UCIO i citao, odnosno ko je zaista STUDIRAO pravo nije bilo ni malo lagano..cak naprotiv...
Cetvrto - da nema stela na Pravu, ima..i to i previse...Ali, s druge strane, svakoga ko je naucio i izasao na ispit a da ga je spremio necija stela nije onemogucila da polozi..ako si znao polozio si...
Stele se svakako ne zavrsavaju na rednom rokovima, nego po kafanama, kantinama i kabinetima, ali mimo rokova...
Boga mi, ja znam da sam bubrege odvalila da sve u roku polozim, bez stele, ulizivanja, bubica itd,..itd, a nadprosjecno sam inteligentna...
I samo nek' mi neko kaze da je lagan faks, diplomom cu ga po glavi....
A sto se laganih fakulteta tice - znam da moj brat na Politickim naukama uci iz skripte od 3,4 strane (ovo me uvijek razbjesni) i ima sve devetke ili ti B, i znam da je jedini od vanrednih ocistio godinu (sto je sramotno), pa vi onda skontajte sta tu studira
..(ne potcjenjujem nikog, ovo su cinjenice)
Uvijek kazem,cast izuzecima...
I na kraju, sto se Bolonje na Pravu tice, znam da devetke iz Rima lete ko iz rukava i svi kao imaju neke super dobre ocjene, a uce 50% gradiva koje smo mi ucili...(po prostoj racunici - propolovljene su sve knjige, a iz svake polovine uci se pola...dakle, ni priblizno kao po starom sistemu)
Ali, nema veze, drzava nam je svakako shit, to je tek jos jedan njen odraz...
Prvo, Pravni fakultet je lagan jedino onima koji uce po trecinu knjige i cekaju da ih bas ona potrefi, lagana je i onim kampanjcima koji nosaju skriptice i nemaju pojma ni iz koje bi se knjige trebalo uciti, lagan je onima koji polazu na "bubicu" i naravno, onima koji polazu preko stele...
Naravno, tu je i kategorija tzv. "prva klupa" koja visi na svim predavanjima i onda pomocu nekih testica i svescica, uglavnom lizuci dupe dobije desetke..
Ali, za njih respect..Ako nista dolazili su ujutro u osam, pratili, pisali...
Pa ako im se i progleda kroz prste, neka...
Drugo - pravo su laganim proglasili iskljucivo oni koji su ga i upisali samo zato jer ne znaju sta bi sa zivotom i koji su "poletili" na ovaj faks jer nema prijemnog ispita..Ali, ta ista gospoda su i sad neka jadna pocetna godinica, a sve sto iole vrijedi ih je davno presisalo...
Trece - svakome ko zna ZASTO jer upisao ovaj faks i svakome ko je UCIO i citao, odnosno ko je zaista STUDIRAO pravo nije bilo ni malo lagano..cak naprotiv...
Cetvrto - da nema stela na Pravu, ima..i to i previse...Ali, s druge strane, svakoga ko je naucio i izasao na ispit a da ga je spremio necija stela nije onemogucila da polozi..ako si znao polozio si...
Stele se svakako ne zavrsavaju na rednom rokovima, nego po kafanama, kantinama i kabinetima, ali mimo rokova...
Boga mi, ja znam da sam bubrege odvalila da sve u roku polozim, bez stele, ulizivanja, bubica itd,..itd, a nadprosjecno sam inteligentna...
I samo nek' mi neko kaze da je lagan faks, diplomom cu ga po glavi....
A sto se laganih fakulteta tice - znam da moj brat na Politickim naukama uci iz skripte od 3,4 strane (ovo me uvijek razbjesni) i ima sve devetke ili ti B, i znam da je jedini od vanrednih ocistio godinu (sto je sramotno), pa vi onda skontajte sta tu studira
Uvijek kazem,cast izuzecima...
I na kraju, sto se Bolonje na Pravu tice, znam da devetke iz Rima lete ko iz rukava i svi kao imaju neke super dobre ocjene, a uce 50% gradiva koje smo mi ucili...(po prostoj racunici - propolovljene su sve knjige, a iz svake polovine uci se pola...dakle, ni priblizno kao po starom sistemu)
-
ulpinian
#131 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pun mi je k... vas što se qrčite starim sistemom...
Ti bi kao pravnica trebala malo više činjenica navoditi u svojim opsežno glupim komentarima. Npr. na osnovu čega je to lakše po bolonji nego po tom tzv. "starom" sistemu !? Spominješ te neke devetke iz rima... kako objašnjavaš to što je i sam prof. Lučić rekao da je sad dosta teže nego prije kada je bilo 5-6 ispita po godini ?
Ista literatura, isti profesori, isti fakultet... i sad kao "ma j.. bolonju"
Lafo lete devetke iz rima :LadyXY wrote:Ah, jucer sam odgovorila da pomognem, a sad cu malo i o samom faksu...
Ti bi kao pravnica trebala malo više činjenica navoditi u svojim opsežno glupim komentarima. Npr. na osnovu čega je to lakše po bolonji nego po tom tzv. "starom" sistemu !? Spominješ te neke devetke iz rima... kako objašnjavaš to što je i sam prof. Lučić rekao da je sad dosta teže nego prije kada je bilo 5-6 ispita po godini ?
- JThomas
#132 Re: Pravni fakultet-UPIS
ma joj, to su nijanse...
ko ima naviku da uči stalno, vjerovatno je lakše po bolonji, kampanjcima je vjerovatno po starom sistemu...ali u osnovi, isto gradivo, isti profesori, samo MALO drukčiji sistem.
ko ima naviku da uči stalno, vjerovatno je lakše po bolonji, kampanjcima je vjerovatno po starom sistemu...ali u osnovi, isto gradivo, isti profesori, samo MALO drukčiji sistem.
-
gaius
#133 Re: Pravni fakultet-UPIS
pa teže je njemu.. ima više predmeta.. čuo sam da sada imate rimsko i na trećoj godini.. šta ćete na sudu kao argument koristiti "ali znate.. u digestama piše da je rok zastarjelosti bio 30 godina.. kako se tuženik može pozivati na trogodišnji rok zastarjelosti" 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#134 Re: Pravni fakultet-UPIS
Gdje su te 9ke iz rima, gdje se dijele da i ja uzmem svoju
Ja sam crkla uceci rim od prvog predavanja da bih izasla na predrok prvu parcijalu, na koji nisam stigla jer je prvo Lucic od predvidjena 3 sata pitao sat i po, drugo jer su prve redove okupirali oni standardni koji sjede u tim redovima, ne daj boze da dobiju manje od 10, odma pricaju kako su ih pokrali, njih mi je puna kapa
I pricekala normalan rok, u januaru, dosla u 9 ujutro, cekala do 5 negdje, da bi me gospodin Lucic pitao koje su godine nastale magistrature i naravno oborio me.
A ja znala sve od a do ž
taj dan je proslo mozda ni 10 studenata od 200 i vise mozda.
Njemu je u cilju da izigrava nekog dzelata, pa bujrum izigravaj neces na meni!
Izasla pismeno kod Irene, dobila 6 iako sam napisala sve od a do ž
Inace mi nije jasno zasto se na pismenom ne moze dobiti vise od 8?!
Toliko o tom laganom rimu, na kojem se 9ke djele sakom i kapom.
I dosta mi je prica kako je bolonja lagana, ma blago nama.
Ja sam evo dobro zapela da zavrsim prvu godinu.
Jedini predmet koji se mogao nauciti za nekoliko dana je bila Kriminologija, ostalo bogami ne.
I btw rekao je @ulpinian ono sto sam ja htjela, a to je da nam je nekoliko profesora reklo koliko je nama teze nego starom sistemu.
A za narod koji je na fax dosao jer nije znao sta drugo upisati, vala nisu morali.
Samo nama koji hocemo da studiramo to, zagorcavaju zivot.
Jer vala meni se ne mili doci na predavanje kad ima 150 studenata bar u sali, a 70% njih ispunjava krizaljke, igra gradova, pusi, spava, i tako...bujrum kuci pa se zajebaji do mile volje!
p.s. sta ba rimsko na treceoj godini?
Ja sam crkla uceci rim od prvog predavanja da bih izasla na predrok prvu parcijalu, na koji nisam stigla jer je prvo Lucic od predvidjena 3 sata pitao sat i po, drugo jer su prve redove okupirali oni standardni koji sjede u tim redovima, ne daj boze da dobiju manje od 10, odma pricaju kako su ih pokrali, njih mi je puna kapa
I pricekala normalan rok, u januaru, dosla u 9 ujutro, cekala do 5 negdje, da bi me gospodin Lucic pitao koje su godine nastale magistrature i naravno oborio me.
A ja znala sve od a do ž
Izasla pismeno kod Irene, dobila 6 iako sam napisala sve od a do ž
Jedini predmet koji se mogao nauciti za nekoliko dana je bila Kriminologija, ostalo bogami ne.
I btw rekao je @ulpinian ono sto sam ja htjela, a to je da nam je nekoliko profesora reklo koliko je nama teze nego starom sistemu.
A za narod koji je na fax dosao jer nije znao sta drugo upisati, vala nisu morali.
Jer vala meni se ne mili doci na predavanje kad ima 150 studenata bar u sali, a 70% njih ispunjava krizaljke, igra gradova, pusi, spava, i tako...bujrum kuci pa se zajebaji do mile volje!
- JThomas
#135 Re: Pravni fakultet-UPIS
e zdrava bila, sve to što si ispričala, sve je to bilo i prije, i sve sam to i ja vidio
i to s magistraturama kad hoće nekog da ukine, i to da se na pismenom ne može dobiti više od 6, i to s prvim klupama i ulizicama
čak oni od prije nekoliko godina pričaju da je bio još i gori u njihovo vrijeme.
i to s magistraturama kad hoće nekog da ukine, i to da se na pismenom ne može dobiti više od 6, i to s prvim klupama i ulizicama
čak oni od prije nekoliko godina pričaju da je bio još i gori u njihovo vrijeme.
- ladyblue18
#136 Re: Pravni fakultet-UPIS
ma znam al eto onako, boli covjeka, kada znoj prolije za nesto i ne vrati mu seJThomas wrote:e zdrava bila, sve to što si ispričala, sve je to bilo i prije, i sve sam to i ja vidio![]()
-
LadyXY
#137 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ja znam cetiri djevojke, s kojima sam i privatno bliska koje inace uce iz nekih skriptica i dobile su devetke iz Rima...Dvije od njih rade full-time job i sve ispite daju u roku...ulpinian wrote:Pun mi je k... vas što se qrčite starim sistemom...Lafo lete devetke iz rima :LadyXY wrote:Ah, jucer sam odgovorila da pomognem, a sad cu malo i o samom faksu...
Ali, nema veze, drzava nam je svakako shit, to je tek jos jedan njen odraz...![]()
![]()
Sretne i presretne sto je tako lagano...
Znam i djevojku koja ne moze da polozi Rim vec godinu, ali prosto zato sto knjigu u ruke ne uzima, nego leta s kafe na kafu...
Dakle, sve sto sam rekla nisam lupala tek da lupim...
Moj "opseszno glupi komentar" nije kriv za tvoje komplekse koji izviru iz svake tvoje recenice..
Sreco, za vlastiti neuspjeh treba da krivis iskljucivo sebe
A sto se Lucica tice, vjerujem da je njemu puno teze, jer nakon slinih povlacenja po sudu i optuzbi kojima je izlozen, ne moze primati mito istim intenzitetom, pa je logicno da mu je teze...
Iskreno se nadam da ti jedan kriminalac poput njega, nije zivotni uzor, jer ako jest, jako i iskreno mi te zao...
A vidis, ja opet znam da je bas taj isti prof. Lucic rekao da je Bolonja puno laksa za sve studente...
Ali, nebitno...
Mozemo ovako rekla-kazala do ujutro, a to je sasvim bespotrebno...
Sa ovakvim obrazovnim sistemom dobro da iko ista zna...
Ostaj ti meni zdravo i dobro i zelim ti sve devetke i desetke...
I da ne budes kao 80% studenata koji prodju kroz faks, a da nisu naucili ni gdje studentska...
Pozdravcic...
-
LadyXY
#138 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pa Lucic je takav oduvijek, nikada nije vrednovao znanje...Ali, ja sam zaista cula da sada puno vise lete devetke i osmice nego kad je bio stari sistem...ladyblue18 wrote:Gdje su te 9ke iz rima, gdje se dijele da i ja uzmem svoju![]()
Ja sam crkla uceci rim od prvog predavanja da bih izasla na predrok prvu parcijalu, na koji nisam stigla jer je prvo Lucic od predvidjena 3 sata pitao sat i po, drugo jer su prve redove okupirali oni standardni koji sjede u tim redovima, ne daj boze da dobiju manje od 10, odma pricaju kako su ih pokrali, njih mi je puna kapa![]()
A ja znala sve od a do ž![]()
![]()
Izasla pismeno kod Irene, dobila 6 iako sam napisala sve od a do ž![]()
Tih provklupasa ce uvijek biti, ali na njih se ne obaziri,..
Vjeruj da je tvoja sestica ili sedmica zbog koje si naucila cijelu knjigu puno, puno jaca i vrjednija od njihovih devetki i 10-ki zarajdjenih iskljucivo sjedenjem u prvim klupama...
Ne znam sta namjeravas s pravom nakon faksa, ali ako se budes usavrsavala, sve sto si ucila jako ce ti trebati i vjeruj da nije uzalud..
Samo ti uci, jednog dana neko ce i u ovom buckurisu od drzave da prepozna znanje...
(ili sam ja prevelik optimista:S)
- Miki123
#139 Re: Pravni fakultet-UPIS
Bolonjcima je neuporedivo lakše na prvoj, pa donekle i na drugoj godini. Lično sam prije 3 godine vidio spisak ispitnih rezultate iz Opće historije i broj 220 kao zadnji. Dakle, 220 ih je položilo. Godinu dana ranije, od 2 pune sale, nas je 21 položilo. Isti predmet, ista literatura, isti profesor
Naravno, treba biti pošten i reći da Bolonjci imaju strahovito obiman i težak predmet na trećoj, Uvod u pravo EU, koji mi nismo imali.
Inače, pravo jeste najteži fakultet što se tiče društvenih nauka i pripadajućih fakulteta. Sad, tu i nije neka konkurencija (fpn
), pa bi se za pravo stanje stvari trebalo izvršiti upoređivanje sa nekim fakultetima sa prirodnog smjera 
Naravno, treba biti pošten i reći da Bolonjci imaju strahovito obiman i težak predmet na trećoj, Uvod u pravo EU, koji mi nismo imali.
Inače, pravo jeste najteži fakultet što se tiče društvenih nauka i pripadajućih fakulteta. Sad, tu i nije neka konkurencija (fpn
-
ulpinian
#140 Re: Pravni fakultet-UPIS
[/quote][/quote]

Et' kolegice imaš mahanje od mene. Nemoj ti ovo ništa lično shvatiti. Ja se malo raspizdim kad neki papčić koji je godinama redao šestice, svoj neuspjeh liječi na studentima koji redovno rade, pa ono k'o sav pametan veli: "lahko je po bolonji"
Opet u tvom "opsežno glupom" postu nema nikakvih činjenica... sve ti je to nešto "rekla-kazala". Volio bih da vidim te tvoje prijateljice što su učile po tim "skripticama" pa dobile devetke. Ja znam da sam za svoju devetku iz rima 6 (ŠEST) mjeseci... svaki dan visio u čitaonici po 4-5 sati. Te tvoje prijateljice (ako uopšte postoje) su ocjene dobile ili kod Irene ili kod Dva ribara po sistemu "pozdravi tatu". (niko ne spori da toga nema, ali zar to nije problem čitavog društva onako "generalno" ?)LadyXY wrote:Ja znam cetiri djevojke, s kojima sam i privatno bliska koje inace uce iz nekih skriptica i dobile su devetke iz Rima...Dvije od njih rade full-time job i sve ispite daju u roku...ulpinian wrote:Pun mi je k... vas što se qrčite starim sistemom...Lafo lete devetke iz rima :LadyXY wrote:Ah, jucer sam odgovorila da pomognem, a sad cu malo i o samom faksu...
Ali, nema veze, drzava nam je svakako shit, to je tek jos jedan njen odraz...![]()
![]()
Znam i djevojku koja ne moze da polozi Rim vec godinu, ali prosto zato sto knjigu u ruke ne uzima, nego leta s kafe na kafu...
Pozdravcic...
Kakve to sad ima veze sa njegovim ocjenama da li je on kriminalac ili nije ? Po čemu ti zaključuješ da je on kriminalac ? Koliko ja znam on je oslobođen optužbi... valjda si naučila za te četiri godine (po starom sistemu) da se status kriminalca ne stiče samim tim' što se neko povlači po sudovima... znaš ono.. niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže (valjda si se šminkala kad se to učilo na prvoj godini)...A sto se Lucica tice, vjerujem da je njemu puno teze, jer nakon slinih povlacenja po sudu i optuzbi kojima je izlozen, ne moze primati mito istim intenzitetom, pa je logicno da mu je teze...![]()
Iskreno se nadam da ti jedan kriminalac poput njega, nije zivotni uzor, jer ako jest, jako i iskreno mi te zao...
Ovaj dio nije potreno komentarisatiMoj "opseszno glupi komentar" nije kriv za tvoje komplekse koji izviru iz svake tvoje recenice..
Kako ti znaš kad nisi studirala po bolonji ? Ja sam ovo direktno od njega čuo... još nam je to fino obrazložio zašto je stari sistem lakši... znaš ono.. spavaj do Maja, pa onda počni da se raspituješ koje predmete imaš. I ako ne uspiješ, kriv je sistem, prof., država, korupcija... svi su krivi osim "tebe"A vidis, ja opet znam da je bas taj isti prof. Lucic rekao da je Bolonja puno laksa za sve studente...
Ali, nebitno...
mudro zboriš....Mozemo ovako rekla-kazala do ujutro, a to je sasvim bespotrebno...
Ah taj sistem... uvijek je krivSa ovakvim obrazovnim sistemom dobro da iko ista zna...
Et' kolegice imaš mahanje od mene. Nemoj ti ovo ništa lično shvatiti. Ja se malo raspizdim kad neki papčić koji je godinama redao šestice, svoj neuspjeh liječi na studentima koji redovno rade, pa ono k'o sav pametan veli: "lahko je po bolonji"
- McDizdar
#141 Re: Pravni fakultet-UPIS
I vjeruj, Uvod u pravo EU je sasvim dovoljan predmet da popuni sve "olakšice" koje smo do treće godine imali. Zbog tog predmeta postoji realna mogućnost da zijani generacija.Miki123 wrote:Bolonjcima je neuporedivo lakše na prvoj, pa donekle i na drugoj godini. Lično sam prije 3 godine vidio spisak ispitnih rezultate iz Opće historije i broj 220 kao zadnji. Dakle, 220 ih je položilo. Godinu dana ranije, od 2 pune sale, nas je 21 položilo. Isti predmet, ista literatura, isti profesor![]()
![]()
Inače, pravo jeste najteži fakultet što se tiče društvenih nauka i pripadajućih fakulteta. Sad, tu i nije neka konkurencija (fpn), pa bi se za pravo stanje stvari trebalo izvršiti upoređivanje sa nekim fakultetima sa prirodnog smjera
Inače, mogu se složiti da je bolonjcima lakše na prvoj, na drugoj vjeruj nimalo nije jer su nam ubacili Moderne pravne kodifikacije (ok, lako je položiti al' ipak to je predmet više) plus što je Ekonomska politika zbijena u jedan semestar
Mislim da studenti starog sistema ne treba da prigovaraju bolonjcima kako im je lakše jer su oni imali puno više prostora, predmete su slušali cijelu godinu, u januaru opušteno polagali parcijale i onda u junu/julu polagali. Bolonjce "proganjaju" tokom cijele godine, stalno neki testovi, ispiti jednosemestralni, neki su prepolovljeni, neke si prije slušao i učio cijelu godinu, sad ih slušaš i učiš samo jedan semestar pa je zato bilo i neminovno da se malo "popuste ventili".
Mnogi prigovaraju kako Rim kod bolonjaca nije ono što se nekad učilo. To je apsolutno tačno, ali Rim se prije slušao cijelu godinu, od oktobra do juna si ga mogao spremati, sad ga slušaš od oktobra i u januaru odmah na polaganje.
Sve u svemu, to ti nekako dođe na isto, što bi rek'o naš narod "u pet deka".
-
LadyXY
#142 Re: Pravni fakultet-UPIS
[/quote]ulpinian wrote:
Opet u tvom "opsežno glupom" postu nema nikakvih činjenica... sve ti je to nešto "rekla-kazala". Volio bih da vidim te tvoje prijateljice što su učile po tim "skripticama" pa dobile devetke. Ja znam da sam za svoju devetku iz rima 6 (ŠEST) mjeseci... svaki dan visio u čitaonici po 4-5 sati. Te tvoje prijateljice (ako uopšte postoje) su ocjene dobile ili kod Irene ili kod Dva ribara po sistemu "pozdravi tatu". (niko ne spori da toga nema, ali zar to nije problem čitavog društva onako "generalno" ?)LadyXY wrote:Ja znam cetiri djevojke, s kojima sam i privatno bliska koje inace uce iz nekih skriptica i dobile su devetke iz Rima...Dvije od njih rade full-time job i sve ispite daju u roku...ulpinian wrote:Pun mi je k... vas što se qrčite starim sistemom...Lafo lete devetke iz rima :LadyXY wrote:Ah, jucer sam odgovorila da pomognem, a sad cu malo i o samom faksu...
![]()
Pozdravcic...
Kakve to sad ima veze sa njegovim ocjenama da li je on kriminalac ili nije ? Po čemu ti zaključuješ da je on kriminalac ? Koliko ja znam on je oslobođen optužbi... valjda si naučila za te četiri godine (po starom sistemu) da se status kriminalca ne stiče samim tim' što se neko povlači po sudovima... znaš ono.. niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže (valjda si se šminkala kad se to učilo na prvoj godini)...A sto se Lucica tice, vjerujem da je njemu puno teze, jer nakon slinih povlacenja po sudu i optuzbi kojima je izlozen, ne moze primati mito istim intenzitetom, pa je logicno da mu je teze...![]()
Ovaj dio nije potreno komentarisatiMoj "opseszno glupi komentar" nije kriv za tvoje komplekse koji izviru iz svake tvoje recenice..
Kako ti znaš kad nisi studirala po bolonji ? Ja sam ovo direktno od njega čuo... još nam je to fino obrazložio zašto je stari sistem lakši... znaš ono.. spavaj do Maja, pa onda počni da se raspituješ koje predmete imaš. I ako ne uspiješ, kriv je sistem, prof., država, korupcija... svi su krivi osim "tebe"A vidis, ja opet znam da je bas taj isti prof. Lucic rekao da je Bolonja puno laksa za sve studente...
Ali, nebitno...
mudro zboriš....Mozemo ovako rekla-kazala do ujutro, a to je sasvim bespotrebno...
Ah taj sistem... uvijek je krivSa ovakvim obrazovnim sistemom dobro da iko ista zna...
Et' kolegice imaš mahanje od mene. Nemoj ti ovo ništa lično shvatiti. Ja se malo raspizdim kad neki papčić koji je godinama redao šestice, svoj neuspjeh liječi na studentima koji redovno rade, pa ono k'o sav pametan veli: "lahko je po bolonji"[/quote]
A cekaj molim te, gdje su CINJENICE u tvom postu?? Ja ne vidim nijednu...
Sa tolikom "silnom pamecu" koju ovdje prosipas ja ne vidim nista osim Ja, Ja, Ja...
TI tvrdis da je on to rekao, TI tvrdis da je teze, TI tvrdis ovo i ono..
Dakle nista sto si rekao nije cinjenica, nego iskljucivo tvoje misljenje..
Ja ti kazem da znam djevojke koje su dobile devetke i to NE preko stele i NE po kafana sistemu, ti tvrdis da nisu..Ne znam samo na osnovu cega je tvoja tvrdnja vrjednija od moje...
Hm, mozda zato jer ti studiras po Bolonji
Sto se Lucica tice, ti si bas naivan (ili vam tako ispiru mozgice po novom sistemu)i zelen kad je on u pitanju, i ja ti opet ponavljam, ako ti je on uzor, kao covjek i kao profesor (neovisno o optuzbama, s njima ili bez njih) onda te iskreno, ali iskreno zalim...
Ali, ok, mlad si, naucices,..valjda...
Kakve to sad ima veze sa njegovim ocjenama da li je on kriminalac ili nije ? Po čemu ti zaključuješ da je on kriminalac ?
A kad me vec vuces za jezik, evo ti primjer..Jadan i bijedan da jadniji ne moze biti...
A znam ih jos mali milion...i nijedan nije rekla-kazala...
Na ispit iz Rima na kojem sam bila dosla je i djevojka danas Tv star (hahahha)...U kabinetu nas je bilo pet...
Od nas pet jedino ona nije znala NISTA, ali bas NISTA osim kako se zove..
Dobili smo pitanja i priliku da pravimo koncept..
dok smo mi ostali uzurbano pisali da bismo sve stigli, gospodjica i profesor su pricali viceve i posalice..
"Ha ha, pi hi...jao kako vam je mama, je li i ona tako slatka kao vi", "ha ha, jao profesore", itd..itd..Da se ispovracas!!!
A moras da sjedis i sutis jer ti od tog sljama, kretena, gmaza i KRIMINALCA ovisi sve...
Ni jedno, ali bas nijedno pitanje nije odgovorila, svako koje je pocela mucati, pitao je je li joj tesko i dao drugo..
Na kraju mucnog visesatnog natezanja s njim rekao je da je od nas pet polozilo troje i da dodjemo u ponedjeljak na upis jer on zuri na kafu sa svojim prijateljem?!
Nismo znali koje troje, pa smo u ponedjeljak dosli svi..
Medju ta tri studenta bila je i ona...
I ti mi sad reci da nije sljam i kriminalac...necovjek u najmanju ruku??
Kako ti znaš kad nisi studirala po bolonji ? Ja sam ovo direktno od njega čuo... još nam je to fino obrazložio zašto je stari sistem lakši... znaš ono.. spavaj do Maja, pa onda počni da se raspituješ koje predmete imaš. I ako ne uspiješ, kriv je sistem, prof., država, korupcija... svi su krivi osim "tebe"
Pa i ja sam Lucica cula kad je rekao da je po Bolonji lakse..i kad je to obrazlozio manjim obimom gradiva, redovnim ucenjem, projektima, ...Ili kako on to rece - srednjoskolskim sistemom..
A i da malo ukljucis mozak sam bi shvatio da je puno lakse kada ucis kontinuirano manji obim gradiva ili ako nista, jedan predmet koji je podijeljeno na vise i ne polazes sve odjednom i onda imas taj neki testic i odgovaranje, nego kad dva, tri mjeseca, spremas dvije obimne( ili kako ti volis reci, opsezne) knjige, plus zakon, plus zadatke (npr. MPP, Privredu koji se polazi integralno ili Obligacije na trecoj) i nemas pojma koja ce ti pitanja doci..
Pa ne mozes sve stici ponoviti za dva dana, ako hoces da je bas lijepo ponovljeno, a ne nesto drugo..
Po starom sistemu spiskovi polozenih ispita nisu imali vise od deset, max.15 studenata, kod vas na spiskovima uvijek preko 100..Ali, to je mozebit' jer ste vi silno pametni, a mi jadni nismo bili...
Nase desetke i devetke sigurno su manje vrijedne od vasih Bolonjskih..Mo's mislit'..LoL
A ti studenti koji spavaju do maja, svakako su vjecni studenti, i nisu mjerilo tezine ispita..Poloze iz desetog puta samo jer je profesoru muka da ih opet gleda na ispitima...
I na kraju, samo cu jos reci da u poredjenju s ostalim fakultetima drustvenih nauka, pravo zaista ima najtezu Bolonju, ali je i po starom sistemu bilo najteze studirati pravo, tako da je logicno da tako bude i po Bolonji...
I to sto je i dalje 4 godine, zaista je zavala, ali samo u poredjenju s drugim fakultetima drustv.nauka..
Eto, toliko od mene...
Ja se necu spustiti na tvoj nivo bez imalo kulture i odgoja, pa te necu vrijedjati, kao sto si ti to ucinio sa mnom, iako ne znas nista o meni, ni jesam li imala sestice ili desetke i jesam li uspjesna ili ne..
Naravno, necu te ni nazivati "papcicem" (ovdje si malo fulio rod, ali ok), iako nivo na kojem vodis dijalog ukazuje da si poprilicno primitivan i vrlo brzo postanes isfrustriran kada neko ne dijeli tvoje misljenje, sto je jako losa osobina s obzirom na fakultet koji pohadjas...
Ostacu dosljedna odgoju i kulturi koju imam i samo cu te lijepo pozdraviti i zaljetiti ti ugodan dan...
-
Gray
#143 Re: Pravni fakultet-UPIS
Ne slažem se da je manji obim gradiva na Bolonji nego po starom sistemu, barem za prvu generaciju Bolonje u kojoj sam ja, jer se svakoj narednoj generaciji smanjuje obim gradiva.
Rimsko pravo smo polagali isto kao i stari sistem, učili iz sveski od starog sistema, istih 108 pitanja koliko se sjećam, i puno, puno ljudi je godinu obnovilo zbog rima, neki i više puta. Ni ostali predmeti nisu bili nešto lakši, građansko, stvarno, porodično, obligacije se isto uče, ustavno identično, krivično... itd.
Jedina razlika je što su nei predmeti razdvojeni na dva dijela. Tako npr. imamo Krivično I i Krivično II, porodično je razdvojeno na bračno i roditeljsko, ustavno na sutavno I i ustavno II, obligacije na opći i posebni dio... isti je obim gradiva, samo što se polaže iz više puta, što u jeste na neki način lakše.
Ali su zato sa druge strane bolonjci preopterećeni, bez ikakvog odmora, mora se biti na predavanjima (doduše ne svim, zavisi od profesora), na vježbama, raditi milion nekih zadaća, zadataka, testova, seminarskih itd, a da ne govorimo o tome koliko predmeta imamo, neki od kojih su potpuno bespotrebni ali ipak oduzimaju vrijeme... na prvoj godini 12 predmeta, na drugoj 14, na trećoj 14... sve to treba položiti...
A Lučiću svake godine izmišljaju predmete samo da ima šta raditi... tako da se ne slažem da je lakše po Bolonji. Samo je drugačije.
Rimsko pravo smo polagali isto kao i stari sistem, učili iz sveski od starog sistema, istih 108 pitanja koliko se sjećam, i puno, puno ljudi je godinu obnovilo zbog rima, neki i više puta. Ni ostali predmeti nisu bili nešto lakši, građansko, stvarno, porodično, obligacije se isto uče, ustavno identično, krivično... itd.
Jedina razlika je što su nei predmeti razdvojeni na dva dijela. Tako npr. imamo Krivično I i Krivično II, porodično je razdvojeno na bračno i roditeljsko, ustavno na sutavno I i ustavno II, obligacije na opći i posebni dio... isti je obim gradiva, samo što se polaže iz više puta, što u jeste na neki način lakše.
Ali su zato sa druge strane bolonjci preopterećeni, bez ikakvog odmora, mora se biti na predavanjima (doduše ne svim, zavisi od profesora), na vježbama, raditi milion nekih zadaća, zadataka, testova, seminarskih itd, a da ne govorimo o tome koliko predmeta imamo, neki od kojih su potpuno bespotrebni ali ipak oduzimaju vrijeme... na prvoj godini 12 predmeta, na drugoj 14, na trećoj 14... sve to treba položiti...
A Lučiću svake godine izmišljaju predmete samo da ima šta raditi... tako da se ne slažem da je lakše po Bolonji. Samo je drugačije.
-
elSaik
#144 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pravo je lagano.
Ne znam kako je bilo po starom sistemu, ali sad je bezveze.
Imaš knjigu od 200 stranica, učiš iz skripte od 70 i naučiš nekih 30 i dobiješ 7.
Iskreno, najveći mi je problem izaći na ispit kod Durmiša, jer i kad dođem 20 minuta ranije, zakasnim, pa mi ne da polagati.
Uglavnom, fakultet ko fakultet - bezveze. 
- ladyblue18
#145 Re: Pravni fakultet-UPIS
Gray wrote:na prvoj godini 12 predmeta, na drugoj 14, na trećoj 14... sve to treba položiti...
na drugoj 12
za 3. ne znam
- Miki123
#146 Re: Pravni fakultet-UPIS
Krivično I, Krivično II, Ustavno I, Ustavno II, Bračno, Roditeljsko.. i nabere se.. sve su to isti predmeti ko i na starom sistemu samo prepolovljeni. Ko to ne vidi i govori kako bolonja ima više predmeta, je u najmanju ruku glup.ladyblue18 wrote:Gray wrote:na prvoj godini 12 predmeta, na drugoj 14, na trećoj 14... sve to treba položiti...
na prvoj godini ima 10 predmeta
na drugoj 12
za 3. ne znam
-
Gray
#147 Re: Pravni fakultet-UPIS
ladyblue18 wrote:Gray wrote:na prvoj godini 12 predmeta, na drugoj 14, na trećoj 14... sve to treba položiti...
na drugoj 12
za 3. ne znam
To je sada, prvoj generaciji bolonje je onako kako sam napisao.
Miki123 wrote:Krivično I, Krivično II, Ustavno I, Ustavno II, Bračno, Roditeljsko.. i nabere se.. sve su to isti predmeti ko i na starom sistemu samo prepolovljeni. Ko to ne vidi i govori kako bolonja ima više predmeta, je u najmanju ruku glup.ladyblue18 wrote:Gray wrote:na prvoj godini 12 predmeta, na drugoj 14, na trećoj 14... sve to treba položiti...
na drugoj 12
za 3. ne znam
Pa to sam i rekao, ali sam također rekao da nije lako izaći na 14 ispita, kakav god da je, koliko god gradiva, ipak je ispit. Nisu svi predmeti prepolovljeni, neki su zgurani u jedan semestar i dodati novi, bespotrebni... metodologija, uvod u pravo eu, izborni, poslovna sposobnost fizičkih lica... itd, tako da nisu svi isti predmeti kao starom sistemu.
-
gaius
#148 Re: Pravni fakultet-UPIS
imate predmet koji nosi naziv "Poslovna sposobnost fizičkih lica" hahahaha
joj komedije od bolonje..
- ladyblue18
#149 Re: Pravni fakultet-UPIS
ovome i ja moram da se nacudimgaius wrote:imate predmet koji nosi naziv "Poslovna sposobnost fizičkih lica" hahahaha
nisam znala da ovo postoji.
Zar se tema o poslovnoj sposobnosti ne "apsolvira" jos na prvoj godini kroz vecinu predmeta
svasta fakat
-
elSaik
#150 Re: Pravni fakultet-UPIS
Dobro, nema potrebe da sad baš svašta pišemo...gaius wrote:imate predmet koji nosi naziv "Poslovna sposobnost fizičkih lica" hahahaha
http://pfsa.unsa.ba/stream/stream.php?kat=129