Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Lesli Eldridž

#126 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Lesli Eldridž »

savrseni krug wrote:
Lesli Eldridž wrote:Na kraju došle vazda pobijede. Vitalni su. :lol: :lol:
opet si dobro prepoznao :lol: :dance:
Pročitaj prethodni post, tu sam vas odlično opisao :D
Lesli Eldridž

#127 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Lesli Eldridž »

Bilo je vala u "sridu" :D
zena21

#128 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by zena21 »

Lesli Eldridž wrote:Bilo je vala u "sridu" :D
:thumbup: :lol: :lol: :lol:
king kong

#129 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by king kong »

...smatram da pripadam ono divnoj generaciji Sarajlija, predratnih kasnih pubertetlija (1973-1975) koji su u periodu kada su najviše trebali uživati, dobili 92-95 i ožiljke koji se ne zaboravljaju...donedavno sam se ponosio tom činjenicom (u stvari i dalje sam ponosan), mada sam sad iz dana u dan sve manje sretan zbog toga...glavni razlog je taj što više nemaš s kim ni kafe kako treba popiti, a kamoli izaći na neka mjesta koja bi me kao pripadnika te generacije učinila sretnim i ispunjenim....90% raje iz moje osnovne i srednje škole sad šeta negdje po svijetu i čini mi se da kad bih negdje otišao, poput Kanade ili Amerike sreo bih više poznatih faca nego što sad u sred grada srećem (a smjena generacija s tim baš i nema puno veze, s obzirom da se stariji, poput mog starog i dalje koliko toliko sreću i druže)...

...činjenica jeste da se enorman broj ljudi iz ruralnih i manje razvijenih predjela doselio u ovaj grad (iz ovog i onog razloga), ali me više boli to što sve više "pravih" Sarajlija upada u zamku primitivizma, lažnog morala, šunda i kiča...S.A. će vjerovatno održati "koncert" u Domu mladih, na taj "koncert" će u "publici" biti preko 50% "pravih" Sarajljija...na koncertima kojekakvih glavonja i sisara iz susjedne (i naše) države bude preko 70% "pravih" Sarajlija...

...pravi razlog ovog stanja (za koje ja mislim ni u riječniku nema prave riječi), nisu ljudi iz Zenice, Tuzle, Bihaća i ostalih gradova, koji su tu došli da studiraju u potrazi za boljim životom (na kraju krajeva, masa ljudi iz Sarajeva je otišla studirati po bijelom svijetu), i koji će eventualno ostati tu da kao pripadnici nove akademske generacije pokušaju doprinjeti boljem i kulturnijem načinu življenja u ovom gradu...

...pravi razlog je negdje drugo....pravi razlog leži ipak u ljudima rođenim u ovom gradu, koji su dopustili da nam drugi postanu mjerilo modernog...

...btw, zašto ja nisam podlegao "pritisku" turbo folka, primitivizma, seljakluka, malograđanstva...ostao sam isti, sa istim navikama, moralnim načelima i životnim shvatanjima...
Ponekad s'proljeca

#130 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Ponekad s'proljeca »

Samo se vi preucavajte, a sutra ce da vam i kriz postave na Zlatiste papuanci sa Pala.

Svi ste vi glumili mangupe, a papci sa Pala vas naguzise za sva vremena!!!!!

Dajte ba ljudi, malo se osamarajte i dodjite sebi, kompletan Balkan je selendra!!!!
Benighted

#131 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Benighted »

Ajoj ... interesantni su ovi koji vjeruju u magicne moci krave , pogotovo u historijski poznatu kravlju konvertibilnost... :D

Naime u glavi malogradjanina sarajlijice krava je valuta kojom se osvajaju nekretnine,ocjene u indexu i stele za dobre poslove... mislim Indija je nula koliko je jedna dobra krava bitna za uspjeh usarajvu....

http://www.*** SPAM ***.ba/prikaz.php?klas=38&podklas=ZB
solufash

#132 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by solufash »

Svaki grad ili cak i selo su dozivjeli odredjene promjene.
Ima raznih uticaja na drustvo i vidljive su te promjene.

Sarajevo je na zalost poprimilo neki oblik koji se ne moze definisati da li je to tako posljedica ljudi koji su dosli ili ljudi koji su uvijek bili tu, iako smo svi odnekle dosli na kraju krajeva.

Ja imam jednu formulaciju za Sarajevo, i nazivam ga METROMAHALA, znaci ima odredjene karakteristike metropole ali u mahalskom obliku.

Ako odete na sela mozete primjetiti kako se i tamo pocinju ljudi razlikovati,u raznim oblicima, od kuca i dvorista pa na dalje.

Ali gradovi su kriticni, sve su to mali gradovi koji u drugim naprednim zemljama su tako lijepo uredjeni i simpaticni, a kod nas su zapusteni i neuredni.

Gradove i sela cine ljudi, i ogledalo njih samih su ljudi sami, koji zive tu.

Kakav grad, takvi i ljudi, kakvi gosti taki i domacini i obrnuto.

Neminovan je slijed promjena, ali se promjene mogu nadzirati i korekcije se mogu promjeniti u pravo vrijeme.
Ali smo mi lijeni da to radimo, jer uvijek imamo stav da ce to ili samo od sebe ili ce neko drugi ili ce se ljudi tek tako prilagoditi ili promijeniti na bolje, ali nije tako sto vidimo iz nase svakodnevnice.

Putujem po nasoj napacenoj i inkriminisanoj zemlji i vidim kakvi su nam gradovi, naselja i sela.
Ja sam ako se to tako moze reci rodjeni Visocanin, stanovnik Visokog, i mogu reci za svoj grad da je specifican, i da je pretrpio ogromne promjene.
Kako po profilu stanovnika, tako u ekonomskom, socijalnom i svakom drugom nacinu.
Jednostavno receno, to je grad Roma, ljudi koji su dosli iz drugih dijelova BIH, raznih lopova i manipulatora i politickih halki.

Gradska raja se razvodnila, nema tu vise one prave carsijske raje i tog smeka koji je krasio svaku carsiju u BIH.

Turbo folk je pronasao svoje konzumente i svaki vid drustvenih dogadjanja je obljezen tim primitivnim nacinom zabave.
Segregacija i lazni sminkeraj je procvao, ljudi su se podijelili na razne grupice, i svi znaju sve o svima.

Uglavnom jedna tuga i zalost, sa malim svijetlim detaljima.

Ipak , imam nekolicinu prijatelja i u Visokom, Sarajevu, Mostaru i ostalim gradovima koji i dan danas gaje tu nasu specificnu i neizmjerno vrijednu vrlinu carsijske raje koja je poznata u regiji pa i sire.

Svaki grad u regiji je pretrpio odrednjene negativne promjene, prijatelji iz Zagreba i Splita to tvrde, pa cak i u Beogradu koji je daleko veci grad od ovih okolnih.

To je jedna globalna neminovnost, i svako od nas ima zadatak da sto vise zadrzi i ocuva ono sto je tradicionalno i sto vrijedi.

Nista mi nemamo ako trazimo uzroke poslije nanesene stete.
zgembo_sa

#133 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by zgembo_sa »

Hajde Lesli ne brukaj nas vise. Dosta je bilo tvog papanluka, nemas ti sta kome pricat...
savrseni krug

#134 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by savrseni krug »

emir101 wrote:
Lesli Eldridž wrote:
emir101 wrote:Pa strucnjak, smijeni ih!
Pokazi svojim znanjem da si bolji. A ne srbizmima.
Kojim srbizmima?:shock: To je citat jednog pravoslavca i možda Srbina (a sigurno najvećeg Bosanca, kakav ti nikad nećeš biti - Gojka Berića). a PAPAK TJ. PRIMITIVAC JE ISTI U SVAKOJ NACIJI, tako da se onaj citat može primijeniti na sve tri nacije i nema govora o srbizmima. Prati malo moje postove pa ćeš vidjeti da sam baš anacionalan, kosmopolita i kontra svakog nacionalizma, ali zato sam protiv svakog primitivizma i zatucanosti, koje se mogu vidjeti vrlo često i na ovom forumu. Eto neka je vama fino biti primitivac i papak, pa ih branite. To što su takvi najčešće sa strane, jasno govori da sam u pravu i to možda neke od vas i pogađa, ali opet kažem: neki su se sami prepoznali :lol: :lol: :lol:
Pazi kad neko svoju nesposobnost opravdava ovakvim glupostima (Ja sam govorio o starim vremenima:60-te, 70-te, 80-te do rata. Sada su seljaci zavladali i to im i ne treba jer su svi klanovi ovdje. I kako će sada prodati kravu ili janje, kada više i nema poljoprivrede. Sva se hrana uvozi, a seljak više ne voli vidjet kravu ni na tetrepaku. :lol: :lol: :lol: Inače su seljaci pravo napredovali, do rata su bili u radničkim savjetima i ostalim pizdarijama, a sada su u upravnim odborima, direkcijama, opštinama, kantonima, fakultetima,... Ma milina jedna.), ja to zovem srbizam. Nesto poput, "svi su krivi za rat, a najvise nijemci i vatikan" i kosovskog boja.
Nego, jesi li ti to krivo sto zivis na dobrinji ili imas neki drugi problem? Sto se tice ostalih gluposti sto si navaljao, rodjen sam na kosevu, zivim u "epicentru", imam odlican posao i platu, u skladu sa ulozenim trudom. Sa mnom rade sve sarajlije i borimo se, ne seremo po sandzaklijama, podrinjcima, krajisnicima, vec samo po lopovima. Trenutno najvise po idiotima iz drzavnih firmi, a vjeruj da veze nemam odakle su direktori Telekoma, EPBiH i TVBiH, ali mogu ti reci da su kompletni idioti i lopovi.
I kad mi kazes u kojoj si brigadi bio, mozes mi reci da nisam bosanac, papcino jedna. I ti, i jaran ti Gojko iz becke motorizovane.
nije on papak on je strucnjak za prepoznavanje :dance:
savrseni krug

#135 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by savrseni krug »

Lesli Eldridž wrote:
savrseni krug wrote:
Lesli Eldridž wrote:Na kraju došle vazda pobijede. Vitalni su. :lol: :lol:
opet si dobro prepoznao :lol: :dance:
Pročitaj prethodni post, tu sam vas odlično opisao :D
nisi opisao
ti si nas prepoznao :dance:
tempora

#136 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by tempora »

Gdje ono procitah, ne znam i u kojim novinama, kako covjek vozi majku u invalidskim kolicima i moli momka koji se parkirao na trotoaru da se pomjeri, a ovaj ce mu prokomentarisati nesto tipa, sta on hoce, njegov se otac borio tj oslobadjao Sarajevo.

A takav mamlaz, niti postuje svoga oca, niti svoj zivot, pa si moze dozvoliti takav mentalni gulag. Kao i mnogi ovdje koji se prepucavaju i prebrojavaju, ko smo, sta smo i kako smo.
Eto gospodo, 11 000 stanovnika Sarajeva je izgubilo svoje zivote u tom gradu. Neko je vec pomenuo, a ja cu da ponovim, neke moje generacije, u kojima je bilo i ovih i onih i domacih i pridoslih i vozara i strebera i sminkera i papaka i narkomana i levata i seljaka i carsijanera i ...nestale su!!!! Nema ih. Nema mojih mrtvih prijatelja.Uglavnom pokopani. Ili izgubljeni zauvijek negdje u svijetu.

A svi ti momci i djevojke, koje sam ja imala srecu poznavati, danas bi vam palili cvoke za nedolicno ponasanje. I jednima i drugima. Jer njihovi zivoti su nestali, upravo zbog podjela, upravo zbog pomisli da je neko bolji od drugoga. Njihovi mladi zivoti, uzalud odneseni, ustupili su vam mjesta, za mizerne, frustrirane, ogranicene rasprave, u kojima se dovikujete i pokazujete ko ima vecu kulturu, vise znanja i ljubavi prema Sarajevu i obratno, ko to ima vise mrznje prema ovom gradu.

I zaista ne bih da vam bagataliziram problem, koji vam se tako bolno srusio na pleca, ali vi izgleda ne znate sta znaci gubiti. Do vas izgleda jos uvijek nisu doprle vijesti, o egzodusu BiH stanovnistva, od kojeg je polovina premjestena sa svojih prijeratnih ognjista. VI niste mozda culi o gradovima i mjestima BiH, ciji su stanovnici zauvijek izbrisani sa lica zemlje. Jos niste culi o citavim porodicama, kojih vise nema i onima koji ma gdje da su, lizu svoje rane.

Sta vi to ustvari znate o tom gradu? Sta vi to ustvari pokusavate reci? Da vas je pojeo mrkli mrak invazijom pridoslica? I obratno, da su vas sarajlijice osakatile u razmisljanjima? Dok se neki gradovi u svijetu utrkuju da pokazu svoju sarolikost i mjesto pod suncem za svakoga, vi se silno drzite svojih mutvaka.
Grad Sarajevo, ima svoj problem. Ali on zasigurno nije u nekulturnom doslji i stogodisnjoj sarajevskoj kornjaci. ( iako i takvih minimalizama zasigurno ima i uvijek ce ih biti) No ko bi o tome razmisljao.

Mozda ce buduce Sarajlije, rodjeni ili pridosli, biti bolje srece i pameti.Bitno je jedno. Sarajevo ce nas sve skupa nadzivjeti.
savrseni krug

#137 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by savrseni krug »

tempora :kiss:
ostani mi uvijek tako pametna
spreca

#138 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by spreca »

bosan wrote:Bogami Mirchi trazi azil u Olovu ili Kladnju :D :D
Tesko ces ovo prezivjeti :D

Moze i u Kalesiju samo se nesmije ponasati kao Sarajevski papci :mrgreen: :mrgreen: malo sale samo jedno pitanje "zadrtim"Sarajlijama
Kad ce te shvatiti da Sarajevo nije samo vase?i da sam ija poreski obaveznik ida i moja poneka marka ode u vas Sarajevski asFalt.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#139 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mIRCerka »

tempora wrote:Gdje ono procitah, ne znam i u kojim novinama, kako covjek vozi majku u invalidskim kolicima i moli momka koji se parkirao na trotoaru da se pomjeri, a ovaj ce mu prokomentarisati nesto tipa, sta on hoce, njegov se otac borio tj oslobadjao Sarajevo.

A takav mamlaz, niti postuje svoga oca, niti svoj zivot, pa si moze dozvoliti takav mentalni gulag. Kao i mnogi ovdje koji se prepucavaju i prebrojavaju, ko smo, sta smo i kako smo.
Eto gospodo, 11 000 stanovnika Sarajeva je izgubilo svoje zivote u tom gradu. Neko je vec pomenuo, a ja cu da ponovim, neke moje generacije, u kojima je bilo i ovih i onih i domacih i pridoslih i vozara i strebera i sminkera i papaka i narkomana i levata i seljaka i carsijanera i ...nestale su!!!! Nema ih. Nema mojih mrtvih prijatelja.Uglavnom pokopani. Ili izgubljeni zauvijek negdje u svijetu.

A svi ti momci i djevojke, koje sam ja imala srecu poznavati, danas bi vam palili cvoke za nedolicno ponasanje. I jednima i drugima. Jer njihovi zivoti su nestali, upravo zbog podjela, upravo zbog pomisli da je neko bolji od drugoga. Njihovi mladi zivoti, uzalud odneseni, ustupili su vam mjesta, za mizerne, frustrirane, ogranicene rasprave, u kojima se dovikujete i pokazujete ko ima vecu kulturu, vise znanja i ljubavi prema Sarajevu i obratno, ko to ima vise mrznje prema ovom gradu.

I zaista ne bih da vam bagataliziram problem, koji vam se tako bolno srusio na pleca, ali vi izgleda ne znate sta znaci gubiti. Do vas izgleda jos uvijek nisu doprle vijesti, o egzodusu BiH stanovnistva, od kojeg je polovina premjestena sa svojih prijeratnih ognjista. VI niste mozda culi o gradovima i mjestima BiH, ciji su stanovnici zauvijek izbrisani sa lica zemlje. Jos niste culi o citavim porodicama, kojih vise nema i onima koji ma gdje da su, lizu svoje rane.

Sta vi to ustvari znate o tom gradu? Sta vi to ustvari pokusavate reci? Da vas je pojeo mrkli mrak invazijom pridoslica? I obratno, da su vas sarajlijice osakatile u razmisljanjima? Dok se neki gradovi u svijetu utrkuju da pokazu svoju sarolikost i mjesto pod suncem za svakoga, vi se silno drzite svojih mutvaka.
Grad Sarajevo, ima svoj problem. Ali on zasigurno nije u nekulturnom doslji i stogodisnjoj sarajevskoj kornjaci. ( iako i takvih minimalizama zasigurno ima i uvijek ce ih biti) No ko bi o tome razmisljao.

Mozda ce buduce Sarajlije, rodjeni ili pridosli, biti bolje srece i pameti.Bitno je jedno. Sarajevo ce nas sve skupa nadzivjeti.
Nema tu VAS i NAS...izbrisi SARAJEVO stavi bilo koje mjesto u BiH...poenta svega je da umjesto da maknemo guzicom u nek0m boljem pravcu, mi sjedimo i samo kukamo kako su tamo neki oni krivi...
mamica papucarka

#140 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mamica papucarka »

joj sto meni ovu busanje u prsa ide na zivce :roll: Ljudi nekaki da shvate da jedan grad ne pripada samo ljudima koji su rodjeni u njemu. Jos kad se podju gadjat pokoljenima rodjenih Sarajelija, Sto sa oceve, sto sa majcine strane.

A narod je maolo zabuso i zbog ovog viznog rezima. Jebi ga, mora ti Sarajevo (kojeg ja obozavam) biti centar svijeta kad godinama picis samo do Tucepa, eventualno do Podgore ili Makarske :( Zalosno, ali ima i tog :(
Miki123

#141 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Miki123 »

Lesli Eldridž wrote:
mIRCerka wrote:
black wrote:rekoh ja sinoc pa me pobrisase, sarajevo je selendra, a zasto je tako..dovoljno je procitati ovu i slicne teme i uvjeriti se :oops: :mrgreen:
Ja sam krenula od sebe ovom temom. NA prvoj godini faksa sam se naslusala svega i svacega, i fakat povjerovala da ja nisam u stanju poloziti ispit jer je Esin babo prodo kravu bla bla...Esin babo mora da ima farmu krava jer je eso pri kraju studija drugog faksa vec...

Ali ne, dje ce neko reci nesto protiv sebe... ja ne kontam kako mogu sve u isti kosh trpat, jedno je reci bolje sarajevsko od zenickog mlijeka, a ovo sta se prica po ovom forumu nije to...

Jebi ga profesore, fulih ja temu opasno...ali zbog rukopisa dajte mi 6....
M atema je deplasirana. Znao sam odmah da će biti žestokih okršaja, jer ne vole ovi sa strane čuti istinu o sebi. Naravno da niosu svi isti, ali i prije su imali prednost pri zapošljavanju (podstanari), a gradska raja koja živi u roditeljskom stanu ili kući je svoj na svome je li, oni dobijaju bodove na odvojeni život, a mi Sarajlije smo ošpet nešto k'o bili u prednosti. Pa onda papak sa strane koje je najčešće i primitivac (nije baš generalizacija) ide na prvo mjesto rang liste za stanove, dobije stan u centru, a Sarajlije jadne kad se izgradila Dobrinja dobivali te stanove, jer su ovi sa sela zbog nakaradnog sistema dobivali bodove i stanove. Haj'd onda daj, šta daš, jebi ga valja živjeti i papani postadoše građani sa stanom u centru, a do juče su svi na vimenu "čapćali" :lol: Jebi ga sad život ide dalje, i sad se još zajebaju sa nama. :D
Šta je bilo, Brezak ti pokupio koku, pa sad ovolike frustracije.. ?? smiri doživljaj.
southernstar

#142 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by southernstar »

mIRCerka wrote:
southernstar wrote:@Mircerka

Ni Manijaci ni Hz nikad, bas nikad, nisu psovali Kapiju
Taj je primjer uzet figurativno, ako je to sve sto imas reci na temu, onda fakat ne znam sta da ti kazem...

Da to sam samo rekao jer si to tako odvratno napisala, da sam morao odgovoriti.

Sto se tice ostatka: Iskusio sam na svojoj kozi ono sto je neko vec napisao za faks i ovce (ili krave). Uradio sam prijemni ekstra dobro ali zato neki tamo iz Travnika(primjer) koji ima maksimalan broj bodova iz srednje me ostavio daleko,iako je on prijemni katastofa uradio. Oni se pomazu izmedju sebe ,razumijes, a mi samo ukopavamo jedni druge.

Nema ljutnje, vazi?
anais_nin

#143 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by anais_nin »

@lady i tempora :thumbup: milina vas je citati :D

vremena se mjenjaju...a izgleda da nije u ljudskoj prirodi da lako prihvata promjenu.....ne bez opiranja, batrganja, negodovanja...nekad su to promjene na bolje, nekad na gore, nista nije staticno, pa ni okolina u kojoj zivimo....takodje je (izgleda) u ljudskoj prirodi ta potreba da se trazi krivac, da se upre prstom u nekog kad god nastupe krizna vremena....i nije tako samo u Sarajevu, kod nas, nismo samo mi takvi, tako je svuda...meni je posebno ironicno kad slicne izjave cujem u jednom multi-kulti Torontu, u jednoj Kanadi cija citava istorija moze stati na nekih 10tak stranica, zemlji i gradu gdje su i "domaci" doslje, a pravi domaci zive na rezervatima....globalno su neke stvari krenule na gore zadnjih 10tak godina, ali i ovde ljudi to gledaju kroz prizmu profila stanovnistva koje doseljava u Toronto ili koje je doslo tu zadnjih 10 godina :D

a nama se jos pored svega desio rat...rat koji je iza sebe ostavio razaranja, razorene porodice, izgubljene zivote, unistio i ljude i zemlju i infrastrukturu....prezivjeli smo, ali slabo i sporo se oporavljamo od svega toga :roll: naravno da se promjenila struktura stanovnistva, ne samo u Sarajevu, nego svuda....ali traziti krivicu za situaciju u kojoj se nalazimo, nered, nekulturu, teskoce sa pronalaskom posla, teskom ekonomskom situacijom, bas tu je najlakse, ali i totalno kontraproduktivno...sve dok razmisljamo tako "sitno", na tako maloj skali bice i ostace nam onako kako jeste....

sto se nepotizma i korupcije tice pa zar je potrebno da neko "dodje" da to donese? toga ima svuda, u svim sistemima, te relacije kreiraju ljudi, bez obzira na mjesto rodjenja....samo sto su u malo funkcionalnijim i sredjenijim sistemima te pojave relativno pod kontrolom pa valjda zato ne bodu ljudima oci bas toliko....ocekivati da ce se te pojave ikad iskorijeniti je naivno...samo da bi se suzbile, da ne bi vladale sistemom treba se okaniti razmisljanja da je samo populacije iz odredjenih geografskih sredina sklona takvim praksama....

Inace i u Mostaru je izrazen ovaj sindrom :D susretoh se s njim u vise navrata cak i na ovom forumu :D sto ti je vise generacija porodicnog stabla rodjeno i zivjelo u mostaru to si "veci mostarac" :D pri tom mnogi ne registruju cinjenicu da jako puno ljudi koji su zaista jako puno toga dali Mostaru, doprinijeli njegovom razvoju, uopste nisu rodjeni u njemu :D tako je recimo jedan Roko Markovina nosio titulu Mostarca godine (da, da ima i nagrada :D) u neka doba prije rata, a mnogi nisu svjesni da je taj isti Roko inace s Korcule :D

Mnogi i dan danas citiraju nasu milu i dragu Gretu Habibu (zvali su je Greta zbog Grete Garbo, mada rijetki su bili oni koji su je za zivota smjeli tako osloviti, osim iza ledja) :D I u ta doba se diskutovalo o tome kako "nepravi mostarci kvare grad"....Greta imala jednostavno rijesenje za taj problem....Kad pukne brana u Jablanici i potopi sve, ostace samo "pravi mostarci", ostali ce se podusiti jer znaju plivati :D ono sto mnogi ne kontaju u toj prici je da Greta nije prozivala one "koji kopaju, oru, muče se da bi preživjeli, nego ove u gradu, novokoponovane, "ekologe"".

A svima onima koji termin "seljak" koriste kao nesto negativno, koji gledaju na ljude iz ruralnih sredina s visine, koji misle da je eto nesto ponizavajuce imati zuljeve po rukama, i koji smatraju da "seljaci imaju previse privilegija" rekla bih da se sjete tih svojih rijeci dok sipaju mlijeko u prvu jutarnju kafu, kad razbiju jaje da sebi dorucak naprave, kad posegnu za svjezom salatom na pijaci, ili prvom slatkom tresnjom, rumenom jabukom"....nek odu koji vikend na selo, pa ustanu prije zore, zasucu rukave, pa nek vide koliko je zivot na selu "pun privilegija" :D

svi mi diskriminisemo na ovaj ili onaj nacin....ali kad su podjele ljudi u pitanju biram da ih djelim samo po jednoj liniji: ljudi i neljudi :D a i jednih i drugih ima SVUDA....i na selu, i u gradu, i na funkcijama, i za motikom, i na fakultetima, i ovde na forumu, i medju zenama i medju muskarcima, i medju Bosancima, i medju Hercegovcima, i medju Sarajlijama, a i medju "dosljama" :D ne gajim iluzije da cu ovim promjeniti necije misljenje, ali eto :D
dastonja

#144 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by dastonja »

Ja se ne sjecam da su se i prijeratnom Sarajevu mogle vidjeti ovce na Alipasinu!
Ja znam za staru tradiciju, koja je totalno zapostavljena, jer nema ko da je nastavi, kad nema starih Saraijlija... Nekada su papcima prodavali cigle u celofanu (pod "dragocjeno kamenje"), a danas ti isti papci su postali "elita" ovog grada...
Danas su, realno, sandzaklije na svim bitnim mjestima ovog grada i to je porazavajuce! Ako trebas kakav posao dobiti, moras imati nekog sandzackog LOLU da te progura, inace si propao... TUGA I ZALOST!
Nije vise ni bitno ko si, sta si, kakve si vjere, ili ti ga nacije, sustina je da su SARAJLIJE isparile vidjevsi sta se radi u ovom gradu i sta je on postao.. I na kraju, Sarajevo je selo u omotu grada, tako da se ja ponekad sramim kada vidim na sta lici!!
sebilj

#145 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by sebilj »

mIRCerka wrote:Godinama čitam kako su došljaci krivi za sve i kako su oni upropastili multi-kulti-i slično Sarajevo. Pa ne mogu da vjerujem. Pa ne znam odakle da krenem. Krenimo od fakulteta.

Došljaci sve pozavršavaše prije nas

Da li neko ko živi u studentskom domu sa minimalnim uslovima ili, još gore, u nekom jeftinom podstanarstvu, pa jadan polaže ispite da se što prije riješi takvog života, zaista predstavlja jedini razlog zašto mi, koji smo «Bogom dani» pa živimo na 10 minuta pješke od fakulteta još nismo diplomirali? Ja samo smatram da su oni mnogo bolje inspirisani od nas koji ne plaćamo krov nad glavom, a možda smo se i snašli za kakav fin poslić.

Da, smatram da ima dosta onih koji ispite završavaju preko štele, ali na mom faksu je potrebno IZAĆI na ispit SPREMAN i onda položiti, imao štelu ili ne.

Došljaci pootimaše poslove sve

Vezano za prvu tačku, ko prije diplomira, njemu i posao u državnoj službi. Ima štela. Ali ima i konkursa. Ko se ne bori, neće ni dobiti posao. Najlakše je reći «Mora da je štela».

Došljaci donijeli i furaju Turbofolk

Još uvijek se sjećam Folk Filigrana i gostovanja sitne mršave minivalom nagrđene djevojčice koja pjeva CVETAK ZANOVETAK. Folk Filigran, Zoran Kapetanović ga vodio, NAŠA GRADSKA EMISIJA a pušta TF. U sred «mira i mračnog socijalizma i komunizma». I dan danas, prođeš «mahalom sa stogodišnjim i tristogodišnjim sarajevskim familijama» a tamo drma Dragana. Mnogo više nego Ceca. Tip muzike – TF. Bijesna auta mladića sa sunčane i memli strane, sve familije sežu od prije Eugena Savojskog, a drma Dara Bubamara i «Polje jagoda». A onaj došljo, jad i čemer iz neke provincije, sanja još jedan koncert Deep Purple. I već sad štedi pare za 10 avgust, da ode u Split na koncert Maidena. Ali ne, mora da su oni sa mjestom rođenja van 033 donijeli Draganu i Cecu. I Daru. I Selmu Bajrami.

Seljaci i fudbal

Svi koji nisu imali tu «sreću» da su rođeni u Sarajevu su defaultno papci i primitivci. Kad navijači Čelika psuju Markale, to je primitivizam. Kad navijači Želje ili Sarajeva psuju Kapiju, to je patriotizam. Kad navijači Slobode kamenuju autobus, to je seljakluk i primitivizam, kad navijači Sarajeva ili Želje kamenuju autobus ili otmu suparničkim navijačima, uz batine najčešće, šalove i transove, to je «ljubav prema klubu i patriotizam».

Došlje, seljaci i politika

Mislim čak da je viška pomenuti da se većini političara prvo pominje mjesto rođenja a tek onda nešto što nisu ili jesu uradili... Još uvijek se nije savladalo da mjesto rođenja predstavlja samo mjesto rođenja i da ne nosi nikakve privilegije, osim ako nisi rođen u CRO pa si oslobođen viznog režima.

Ima toga sigurno još, ali znajući da ja prva ne čitam kilometarske postove, ovdje ću da stanem i da pitam: Da li je ovo fakat Sarajevo centrar svemira, ili smo se mi samo malo previše digli?

dobar post i tacan :thumbup:
sebilj

#146 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by sebilj »

dastonja wrote:Ja se ne sjecam da su se i prijeratnom Sarajevu mogle vidjeti ovce na Alipasinu!
Ja znam za staru tradiciju, koja je totalno zapostavljena, jer nema ko da je nastavi, kad nema starih Saraijlija... Nekada su papcima prodavali cigle u celofanu (pod "dragocjeno kamenje"), a danas ti isti papci su postali "elita" ovog grada...
Danas su, realno, sandzaklije na svim bitnim mjestima ovog grada i to je porazavajuce! Ako trebas kakav posao dobiti, moras imati nekog sandzackog LOLU da te progura, inace si propao... TUGA I ZALOST!
Nije vise ni bitno ko si, sta si, kakve si vjere, ili ti ga nacije, sustina je da su SARAJLIJE isparile vidjevsi sta se radi u ovom gradu i sta je on postao.. I na kraju, Sarajevo je selo u omotu grada, tako da se ja ponekad sramim kada vidim na sta lici!!
komplex proradio malo ha :D
stochar

#147 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by stochar »

došljaci su za sve krivi! eno sinoć pred UNITIC-om 100 Sandžaklija stajali i nisu dali Sarajlijama da uđu na promociju CD-a Kornelija Kovača, pa se u kino sali jedva 100 najhrabrijih okupilo! čuo sam da je bilo nekoliko zasjeda na Č.Vili i na Skenderiji1 čujem da sad dijele pozive za mobilizaciju na Sekin koncert. ko ne dođe sam od Sarajlija, doći će Sandžaklije i ostali došljaci i na silu ih voditi u Skenderiju!
fantom slobode

#148 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by fantom slobode »

stochar wrote:došljaci su za sve krivi! eno sinoć pred UNITIC-om 100 Sandžaklija stajali i nisu dali Sarajlijama da uđu na promociju CD-a Kornelija Kovača, pa se u kino sali jedva 100 najhrabrijih okupilo! čuo sam da je bilo nekoliko zasjeda na Č.Vili i na Skenderiji1 čujem da sad dijele pozive za mobilizaciju na Sekin koncert. ko ne dođe sam od Sarajlija, doći će Sandžaklije i ostali došljaci i na silu ih voditi u Skenderiju!
Ma to ti je sve do sajkace, sto pises
pita

#149 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by pita »

Sandzaklijevo je raj na zemlji....
nemoj tako :D :D ....sada ce stici paprike iz novi pazar pa cemo u papucama na bascarsiju :-D

Sarajevo je nazalost jedno mega selo...center primitivizma, balkanizma, turbo folka, sandzaklija, papaka, kretena.... :(
kriticarka_nikova

#150 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by kriticarka_nikova »

MUNAFIK wrote:E mene bas interesuje na sta bi licilo Sarajevo da nema tih ''doslja''?

Koliko bi bilo stanovnika, kakav bi to bio centar, ko bi bopunio radna mjesta itd...?

Kakva nam drzava takav nam i glavni grad, to je tako.... a sad koliko stanovnici glavnog grada (građani) daju primjer stanovnicima ostalih manjh/vecih gradova/naselja i sela ove nase lijepe BiH je stvar o kojoj se ima i mora pricati!
Pa najbolje bi bilo da napravite jedno "etničko čišćenje" i da istrijebite te "došlje", pa da vidimo na šta će onda ličit grad.
Locked