Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zzlatkooo

#126 Re: Prezimena

Post by zzlatkooo »

zna li neko kako da docem do grba porodice sarac,odakle su svi potekli(pravoslavci.katolici,muslimani)
pravi porodicno stablo
:dance:
ishak

#127 Re: Prezimena

Post by ishak »

prezime Zakomac? porijeklo iz Crne Gore?
sen555

#128 Re: Prezimena

Post by sen555 »

Baš su naši preci bili maštoviti pri davanju prezimena, prije neki dan sam upoznala osobu koja se preziva Slinić :-D
u toj situaciji udaja joj ne gine, htjela-ne htjela :D :D :D
LFC4EVER

#129 Re: Prezimena

Post by LFC4EVER »

Zna li iko išta o porijeklu prezimena - Paradžik? Mislim da je iz Hercegovine (postoji selo Paradžici na samoj granici HR i BiH, između Imotskog i Gruda).
Urlanje dozvoljeno

#130 Re: Prezimena

Post by Urlanje dozvoljeno »

ja za svoje prezime "Cehajic" znam da je bilo u 19. stoljecu rasireno po cijeloj bosni, cak i u srbiji. samo prezime je doslo od titule Cehaja, koje je bilo rasireno tada kod juznih slavena.

za moje znam da su protjerani iz Uzica 1860. godine i naselili se na podrucju Orasja a potom se seoba Cehajica seli 30-ih godina u Tuzlu, a potom u Sarajevo. Nanina familija sa mamine strane (Musemic) je iz Janje i okoline Bijeljine. S mamine strane znam da su domorodacki u Sarajevu (Hadziselimovic) a pokojna nana sa mamine strane je kao cijela familija (Milavic) su iz Mostara. Takoreci, u meni tece krv cijele Bosne :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#131 Re: Prezimena

Post by Chmoljo »

Urlanje dozvoljeno wrote:ja za svoje prezime "Cehajic" znam da je bilo u 19. stoljecu rasireno po cijeloj bosni, cak i u srbiji. samo prezime je doslo od titule Cehaja, koje je bilo rasireno tada kod juznih slavena.

za moje znam da su protjerani iz Uzica 1860. godine i naselili se na podrucju Orasja a potom se seoba Cehajica seli 30-ih godina u Tuzlu, a potom u Sarajevo. Nanina familija sa mamine strane (Musemic) je iz Janje i okoline Bijeljine. S mamine strane znam da su domorodacki u Sarajevu (Hadziselimovic) a pokojna nana sa mamine strane je kao cijela familija (Milavic) su iz Mostara. Takoreci, u meni tece krv cijele Bosne :D
i oni Musemići, fudbaleri, su također iz Janje... ;-)
Urlanje dozvoljeno

#132 Re: Prezimena

Post by Urlanje dozvoljeno »

Chmoljo wrote:
Urlanje dozvoljeno wrote:ja za svoje prezime "Cehajic" znam da je bilo u 19. stoljecu rasireno po cijeloj bosni, cak i u srbiji. samo prezime je doslo od titule Cehaja, koje je bilo rasireno tada kod juznih slavena.

i oni Musemići, fudbaleri, su također iz Janje... ;-)
pa husref i vahidin su mi blizi rodjaci :)
Chmoljo

#133 Re: Prezimena

Post by Chmoljo »

Urlanje dozvoljeno wrote: i oni Musemići, fudbaleri, su također iz Janje... ;-)
pa husref i vahidin su mi blizi rodjaci :)[/quote]

logično :D ;-)
Nacelnik

#134 Re: Prezimena

Post by Nacelnik »

Karabeg-znam sta znaci i da nas ima svagdje po Bosni,ali odakle poticemo ne znam....Ako ko zna bio bih zahvalan da odg....
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#135 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Nacelnik wrote:Karabeg-znam sta znaci i da nas ima svagdje po Bosni,ali odakle poticemo ne znam....Ako ko zna bio bih zahvalan da odg....
Svugdje? Ja sam oduvijek mislio da je Karabeg autentično mostarsko prezime.
Nacelnik

#136 Re: Prezimena

Post by Nacelnik »

Banja Luka,Mostar,Sarajevo,Bihac i moja opstina(opcina)-koliko sam ja upucen...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#137 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Nacelnik wrote:Banja Luka,Mostar,Sarajevo,Bihac i moja opstina(opcina)-koliko sam ja upucen...
Stvarno nisam znao. Do sada me je prezime Karabeg uvijek vezalo za Mostar.
Ah, da, sad se sjetih da se nekadašnji načelnik, čini mi se, Sanskog Mosta, tako prezivao! A imao sam i poznanika iz Bugojna Karabega. Vidiš, svaki dan naučiš nešto... :)
Daphna

#138 Re: Prezimena

Post by Daphna »

Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali :roll:

Hvala!
osa

#139 Re: Prezimena

Post by osa »

Daphna wrote:Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali :roll:

Hvala!
vrlo vjerojatno, pa više od pola današnjih bošnjaka je porijeklom iz crne gore i srbije.
Chmoljo

#140 Re: Prezimena

Post by Chmoljo »

osa wrote:
Daphna wrote:Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali :roll:

Hvala!
vrlo vjerojatno, pa više od pola današnjih bošnjaka je porijeklom iz crne gore i srbije.
ooo gosn' Ahmadinedjad, kako steeeeeeeeeeeeeee :D
Ne pada mi na pamet

#141 Re: Prezimena

Post by Ne pada mi na pamet »

osa wrote: vrlo vjerojatno, pa više od pola današnjih bošnjaka je porijeklom iz crne gore i srbije.
Ma sta pola, svi! Srbija je tokom istorije bila glavni rasadnik ljudskih resursa. Ne samo Bosnjaka, vec i Albanaca, Hrvata, Poljaka i Katalonaca.
osa

#142 Re: Prezimena

Post by osa »

tko ne vjeruje neka krene od prve stranice, uvjerit će se.
BHCluster

#143 Re: Prezimena

Post by BHCluster »

osa wrote:tko ne vjeruje neka krene od prve stranice, uvjerit će se.
Upravu je osa a naravno to se odnosi na Pravoslavne Bosnjake.
ladyada

#144 Re: Prezimena

Post by ladyada »

prezime Pezer znam da nas ima u centralnoj bosni ............a odakle dodjose .......
Pera Trta

#145 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Bosnohercegovac wrote:

Hvala!
Ima Šabanovića u Boki Kotorskoj, ali ovi koje ja znam su pravoslavci.
Znam za Šabanoviće iz Sjenice, a Duga Poljana se, koliko znam, nalazi u blizini (ako se radi o istom mjestu).
osa

#146 Re: Prezimena

Post by osa »

ladyada wrote:prezime Pezer znam da nas ima u centralnoj bosni ............a odakle dodjose .......
ima jedan u zagrebu u spec. jedinici mup-a, dakle dođoste iz zagreba.
bez_ideje

#147 Re: Prezimena

Post by bez_ideje »

sharwoodforest wrote:moze li mi reci neko o porijeklu prezimena dzubur?
rode,original Gacko......a mene zanima sta prije Gacka? :-) :-)
Pera Trta

#148 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

bez_ideje wrote:
Tačnije, Borač (a to je čitav niz sela kod Gacka pod tim skupnim imenom).
no_crnjak

#149 Re: Prezimena

Post by no_crnjak »

bez_ideje wrote:

ima tu Dzbura i oko Jeleča.....100% ....
BHCluster

#150 Re: Prezimena

Post by BHCluster »

osa wrote:
ladyada wrote:prezime Pezer znam da nas ima u centralnoj bosni ............a odakle dodjose .......
ima jedan u zagrebu u spec. jedinici mup-a, dakle dođoste iz zagreba.
Posto osa ljeci svoje nacionalne kompekse na ovome portalu, netreba ga uzmati za ozbiljno. Ali to prezime ces naci svugdje evo samo primjer iz Popisa u Americi iz 1920, ima ih skoro u svakom gradu u Americi.
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 0002384096
Last edited by BHCluster on 05/08/2009 00:57, edited 2 times in total.
Post Reply