pravi porodicno stablo
Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zzlatkooo
#126 Re: Prezimena
zna li neko kako da docem do grba porodice sarac,odakle su svi potekli(pravoslavci.katolici,muslimani)
pravi porodicno stablo

pravi porodicno stablo
-
ishak
#127 Re: Prezimena
prezime Zakomac? porijeklo iz Crne Gore?
-
sen555
#128 Re: Prezimena
Baš su naši preci bili maštoviti pri davanju prezimena, prije neki dan sam upoznala osobu koja se preziva Slinić
u toj situaciji udaja joj ne gine, htjela-ne htjela

u toj situaciji udaja joj ne gine, htjela-ne htjela
-
LFC4EVER
#129 Re: Prezimena
Zna li iko išta o porijeklu prezimena - Paradžik? Mislim da je iz Hercegovine (postoji selo Paradžici na samoj granici HR i BiH, između Imotskog i Gruda).
-
Urlanje dozvoljeno
#130 Re: Prezimena
ja za svoje prezime "Cehajic" znam da je bilo u 19. stoljecu rasireno po cijeloj bosni, cak i u srbiji. samo prezime je doslo od titule Cehaja, koje je bilo rasireno tada kod juznih slavena.
za moje znam da su protjerani iz Uzica 1860. godine i naselili se na podrucju Orasja a potom se seoba Cehajica seli 30-ih godina u Tuzlu, a potom u Sarajevo. Nanina familija sa mamine strane (Musemic) je iz Janje i okoline Bijeljine. S mamine strane znam da su domorodacki u Sarajevu (Hadziselimovic) a pokojna nana sa mamine strane je kao cijela familija (Milavic) su iz Mostara. Takoreci, u meni tece krv cijele Bosne
za moje znam da su protjerani iz Uzica 1860. godine i naselili se na podrucju Orasja a potom se seoba Cehajica seli 30-ih godina u Tuzlu, a potom u Sarajevo. Nanina familija sa mamine strane (Musemic) je iz Janje i okoline Bijeljine. S mamine strane znam da su domorodacki u Sarajevu (Hadziselimovic) a pokojna nana sa mamine strane je kao cijela familija (Milavic) su iz Mostara. Takoreci, u meni tece krv cijele Bosne
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#131 Re: Prezimena
i oni Musemići, fudbaleri, su također iz Janje...Urlanje dozvoljeno wrote:ja za svoje prezime "Cehajic" znam da je bilo u 19. stoljecu rasireno po cijeloj bosni, cak i u srbiji. samo prezime je doslo od titule Cehaja, koje je bilo rasireno tada kod juznih slavena.
-
Urlanje dozvoljeno
#132 Re: Prezimena
pa husref i vahidin su mi blizi rodjaciChmoljo wrote:i oni Musemići, fudbaleri, su također iz Janje...Urlanje dozvoljeno wrote:ja za svoje prezime "Cehajic" znam da je bilo u 19. stoljecu rasireno po cijeloj bosni, cak i u srbiji. samo prezime je doslo od titule Cehaja, koje je bilo rasireno tada kod juznih slavena.
- Chmoljo
#133 Re: Prezimena
pa husref i vahidin su mi blizi rodjaciUrlanje dozvoljeno wrote: i oni Musemići, fudbaleri, su također iz Janje...
logično
-
Nacelnik
#134 Re: Prezimena
Karabeg-znam sta znaci i da nas ima svagdje po Bosni,ali odakle poticemo ne znam....Ako ko zna bio bih zahvalan da odg....
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#135 Re: Prezimena
Svugdje? Ja sam oduvijek mislio da je Karabeg autentično mostarsko prezime.Nacelnik wrote:Karabeg-znam sta znaci i da nas ima svagdje po Bosni,ali odakle poticemo ne znam....Ako ko zna bio bih zahvalan da odg....
-
Nacelnik
#136 Re: Prezimena
Banja Luka,Mostar,Sarajevo,Bihac i moja opstina(opcina)-koliko sam ja upucen...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#137 Re: Prezimena
Stvarno nisam znao. Do sada me je prezime Karabeg uvijek vezalo za Mostar.Nacelnik wrote:Banja Luka,Mostar,Sarajevo,Bihac i moja opstina(opcina)-koliko sam ja upucen...
Ah, da, sad se sjetih da se nekadašnji načelnik, čini mi se, Sanskog Mosta, tako prezivao! A imao sam i poznanika iz Bugojna Karabega. Vidiš, svaki dan naučiš nešto...
- Daphna
#138 Re: Prezimena
Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali
Hvala!
Hvala!
- osa
#139 Re: Prezimena
vrlo vjerojatno, pa više od pola današnjih bošnjaka je porijeklom iz crne gore i srbije.Daphna wrote:Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali![]()
Hvala!
- Chmoljo
#140 Re: Prezimena
ooo gosn' Ahmadinedjad, kako steeeeeeeeeeeeeeeosa wrote:vrlo vjerojatno, pa više od pola današnjih bošnjaka je porijeklom iz crne gore i srbije.Daphna wrote:Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali![]()
Hvala!
-
Ne pada mi na pamet
#141 Re: Prezimena
Ma sta pola, svi! Srbija je tokom istorije bila glavni rasadnik ljudskih resursa. Ne samo Bosnjaka, vec i Albanaca, Hrvata, Poljaka i Katalonaca.osa wrote: vrlo vjerojatno, pa više od pola današnjih bošnjaka je porijeklom iz crne gore i srbije.
- osa
#142 Re: Prezimena
tko ne vjeruje neka krene od prve stranice, uvjerit će se.
- BHCluster
#143 Re: Prezimena
Upravu je osa a naravno to se odnosi na Pravoslavne Bosnjake.osa wrote:tko ne vjeruje neka krene od prve stranice, uvjerit će se.
- ladyada
#144 Re: Prezimena
prezime Pezer znam da nas ima u centralnoj bosni ............a odakle dodjose .......
-
Pera Trta
#145 Re: Prezimena
Znam za Šabanoviće iz Sjenice, a Duga Poljana se, koliko znam, nalazi u blizini (ako se radi o istom mjestu).Bosnohercegovac wrote:Ima Šabanovića u Boki Kotorskoj, ali ovi koje ja znam su pravoslavci.Daphna wrote:Može li meni neko potvrditi informaciju da su Šabanovići i Gradaškići porijeklom iz Crne Gore (tačnije, Boka Kotorska - Gradaškić i Rožaje, Duga Poljana - Šabanović)? Navodno su doselili u BiH prije nekih 700tinjak godina i "rasijali" se po cijeloj nam dragoj BiH. Ovu informaciju su mi prenijela oba djeda, ja čačkala po netu i nađoh nešto... Ali![]()
Hvala!
- osa
#146 Re: Prezimena
ima jedan u zagrebu u spec. jedinici mup-a, dakle dođoste iz zagreba.ladyada wrote:prezime Pezer znam da nas ima u centralnoj bosni ............a odakle dodjose .......
- bez_ideje
#147 Re: Prezimena
rode,original Gacko......a mene zanima sta prije Gacka?sharwoodforest wrote:moze li mi reci neko o porijeklu prezimena dzubur?
-
Pera Trta
#148 Re: Prezimena
Tačnije, Borač (a to je čitav niz sela kod Gacka pod tim skupnim imenom).bez_ideje wrote:rode,original Gacko......a mene zanima sta prije Gacka?sharwoodforest wrote:moze li mi reci neko o porijeklu prezimena dzubur?![]()
- no_crnjak
#149 Re: Prezimena
bez_ideje wrote:rode,original Gacko......a mene zanima sta prije Gacka?sharwoodforest wrote:moze li mi reci neko o porijeklu prezimena dzubur?![]()
ima tu Dzbura i oko Jeleča.....100% ....
- BHCluster
#150 Re: Prezimena
Posto osa ljeci svoje nacionalne kompekse na ovome portalu, netreba ga uzmati za ozbiljno. Ali to prezime ces naci svugdje evo samo primjer iz Popisa u Americi iz 1920, ima ih skoro u svakom gradu u Americi.osa wrote:ima jedan u zagrebu u spec. jedinici mup-a, dakle dođoste iz zagreba.ladyada wrote:prezime Pezer znam da nas ima u centralnoj bosni ............a odakle dodjose .......
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 0002384096
Last edited by BHCluster on 05/08/2009 00:57, edited 2 times in total.