Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
slavkoimamodilera

#126 Re: Grawe osiguranje

Post by slavkoimamodilera »

Postoji klauzula od 2% godisnjeg povecanja anuiteta, te se time (barem vecim dijelom) amortizira pad vrijednosti novca, tj. onoliko koliko "pojede" ocekivana inflacija... ;-)
Skyfox

#127 Re: Grawe osiguranje

Post by Skyfox »

@ drvosjeca
ako bi na vrijeme izvukao pare ne bi izgubio sve vec samo planiranu dobit, odnosno kamate... U svakom slucaju ne postoji idealno rijesenje a i penzija u ovom obliku nece postojati jos dugo...
Mahalac

#128 Re: Grawe osiguranje

Post by Mahalac »

Ovo je tema koja boli do bola.
Jedan fini bratski savjet svim postenima, okanite se osiguranja.
Drvosjeca iz Dejcica

#129 Re: Grawe osiguranje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Skyfox wrote:@ drvosjeca
ako bi na vrijeme izvukao pare ne bi izgubio sve vec samo planiranu dobit, odnosno kamate... U svakom slucaju ne postoji idealno rijesenje a i penzija u ovom obliku nece postojati jos dugo...
U tome i jeste svar...ako...bolje reci ako bog da, sa penzionom stednjom opet imas vecu sansu pogotovo ako je ona dodatna karika.
Dendrlix

#130 Re: Grawe osiguranje

Post by Dendrlix »

beka_mo wrote:Sve je to legalna prevara. KAd sam na fakultetu slusala financijsku matematiku,gdje nam je profesorica jasno kroz formule objasnila "evo djeco zasto meni oko nije uspio prodati policu osigiranja",shvatila sam da je u pravu.
Naime moja polica je min 600KM godisnje,s ugovorom na 30God i ocekivanom dobiti oko 50.000KM.
Evo o cemu se radi-vrijednost novca sada,za 5god i npr.za 30god nije ista. Laicki receno,u trenutku potpisivanja ugovora 50.000KM je bila vrijednost stana od 80m2, za 5 godina za taj novac ni garsonjeru niste mogli kupiti,a za 30god pretpostavljam ni motocikl.
Evo mene su uspjeli preveslati jer mi je tad bilo 19god,ali nije mi jasno kako preveslase iskusnog ekonomistu (znam jednog).
Salu na stranu,a nije sala,ovo je tacno. A kad sam nakon 6god htjela prestati s uplatama- pa od do tada uplacenih 3600KM ponudise na povrat samo 1600KM. :x :x Pa koje ovdje lud a ko normalan.

Pitanje-zna li iko nekog cija je porodica dobila tu tzv. 3xosiguranu sumu ako osiguranik nastrada u nekoj nesreci? Ili i tad porodica dobije bijednih 30% od uplata ili nista.

Druga cinjenica,je da ovakve kompanije najbolje profitiraju u siromasnim zemljama,prodavajuci maglu i nadu u bolje sutra. Pa ljudi od zalogaja odvajaju da plate tu policu,jer misle da ce dobivati penziju 1000 KM,a ne razmisljaju da ce tada taj novac biti ko sada 100KM.
Razmislite,potrazite kakvog dobrog matematicara da vam to jasno pojasni,prije nego nasjednete na slatkorijecive price ovih iz osiguravajucih kuca.
Ti ces im ukupno dati 18000 kroz 30 godina i na kraju ces dobiti 50000. Laicki gledano, matematika ti nije jaca strana.
kustah

#131 Re: Grawe osiguranje

Post by kustah »

A ti nemoj suditi postove prebrzo jer ispadas ....!

Sve finansijske institucije toga karaktera potkuju svoje proizvode sa specijalnom terminologijom. Ne znam konkretno
za ovaj navedeni slucaj, ali oni kada prodaju svoj proizvod koriste nesto sto se zove "compound interest". Nesto kao,
kamata na kamatu, jer u jednoj godini investirani novac navuce odredjenu kamatu, onda bi na taj svukupni ulog isla
nova kamata, i tako kroz godine. Ovo je prilino Woodoo ali to je tako!

Compound Interest Fromula

U teoriji to zvuci dobro kao i mnogo toga kada vam trebauju uzeti pare ali stvani zivot je drugaciji. To mozemo
vidjeti ovih dana kada je samo u SAD iz penzionih investicionih fondova (mutual funds) izbrisano oko 2 triliona
dolara.
beka_mo

#132 Re: Grawe osiguranje

Post by beka_mo »

Dendrlix wrote:
beka_mo wrote:Sve je to legalna prevara. KAd sam na fakultetu slusala financijsku matematiku,gdje nam je profesorica jasno kroz formule objasnila "evo djeco zasto meni oko nije uspio prodati policu osigiranja",shvatila sam da je u pravu.
Naime moja polica je min 600KM godisnje,s ugovorom na 30God i ocekivanom dobiti oko 50.000KM.
Evo o cemu se radi-vrijednost novca sada,za 5god i npr.za 30god nije ista. Laicki receno,u trenutku potpisivanja ugovora 50.000KM je bila vrijednost stana od 80m2, za 5 godina za taj novac ni garsonjeru niste mogli kupiti,a za 30god pretpostavljam ni motocikl.
Evo mene su uspjeli preveslati jer mi je tad bilo 19god,ali nije mi jasno kako preveslase iskusnog ekonomistu (znam jednog).
Salu na stranu,a nije sala,ovo je tacno. A kad sam nakon 6god htjela prestati s uplatama- pa od do tada uplacenih 3600KM ponudise na povrat samo 1600KM. :x :x Pa koje ovdje lud a ko normalan.

Pitanje-zna li iko nekog cija je porodica dobila tu tzv. 3xosiguranu sumu ako osiguranik nastrada u nekoj nesreci? Ili i tad porodica dobije bijednih 30% od uplata ili nista.

Druga cinjenica,je da ovakve kompanije najbolje profitiraju u siromasnim zemljama,prodavajuci maglu i nadu u bolje sutra. Pa ljudi od zalogaja odvajaju da plate tu policu,jer misle da ce dobivati penziju 1000 KM,a ne razmisljaju da ce tada taj novac biti ko sada 100KM.
Razmislite,potrazite kakvog dobrog matematicara da vam to jasno pojasni,prije nego nasjednete na slatkorijecive price ovih iz osiguravajucih kuca.
Ti ces im ukupno dati 18000 kroz 30 godina i na kraju ces dobiti 50000. Laicki gledano, matematika ti nije jaca strana.
Da,laicki gledas. Meni je matematika ipak jaca strana. Rekoh da sam policu potpisala sa 19god,danas imam 29 ekonomista sam. Radije cu taj novac(kao ratu kredita) uloziti u nekretnine ,sto i radim,nego cekati da za 30 god dobijem 50.oooKM koje ce tad recimo vrijediti kao 5000 KM danas. Sta cu s tim tada?
Niko mi jos ne odgovori:da li poznajete neku porodicu koja je dobila novac od srodnika osiguranika koji je recimo poginuo????
kustah

#133 Re: Grawe osiguranje

Post by kustah »

Ne znam imali ikakve veze, ali znam neke ljude koji su uzeli
Grawe ali pravo austrijsko, ne Grawe BiH ili Grawe Hrvatska.
Logika je, austijska privreda je jaca i ima puno bolji rast pa
tako i penzioni fondovi imaju bolji rast, odnosno vas ulozeni
novac. Ova logika ima naravno smisla ali kakva je sad pravna
strana, ne znam. U smilsu da vam vrate novac ako ga trazite
i sl.
gaius

#134 Re: Grawe osiguranje

Post by gaius »

ja imam austrijsko osiguranje.. u suštini prinos koji vjerovatno trebam dobiti na premije osiguranja je negdje oko 70% na kraju.. ali opet toliko bi mi iznosila i neka kamata od 5% na oročenu štednju..

no to daje neku sigurnost članovima porodice (finansijsku) u slučaju nedaj Bože nesreće.. a onako jedan je oblik štednje koji ne možeš baš povući kad hoćeš (možeš nakon treće godine ali ti se ne isplati).. tako da nije loša stvar kad me za par godina obraduje lijepa cifra :)

osiguranje je dobra stvar.. ja imam jednu računicu.. koja mož da nije toliko precizna ali otprilike glasi ovako:
kada bi lice 40 godina (radni vijek) uplaćivalo mjesečno 400 KM koje plaća na ime doprinosa u fond osiguranja,, bilo kroz osiguranje ili štednju na banci.. na kraju bi imao takvu cifru koju kada bi položio na banku imao bi kamatu preko 2.000,00 KM mjesečno a takvu penziju neće imati kroz fond pio..

naravno ovo je gruba računica ali ima nekog smisla.. ja ću uplaćivati bez obzira na ove mudrosere koji svemu nađu manu.. znam ljude kojima je isplaćena suma po isteku perioda.. znam za slučajeve nesreće gdje je isplaćeno 2x osigurana suma.. određena cifra godišnje mi ništa ne znači a na kraju ispadne lijepa cifra..
Dendrlix

#135 Re: Grawe osiguranje

Post by Dendrlix »

beka_mo wrote: Da,laicki gledas. Meni je matematika ipak jaca strana. Rekoh da sam policu potpisala sa 19god,danas imam 29 ekonomista sam. Radije cu taj novac(kao ratu kredita) uloziti u nekretnine ,sto i radim,nego cekati da za 30 god dobijem 50.oooKM koje ce tad recimo vrijediti kao 5000 KM danas. Sta cu s tim tada?
Niko mi jos ne odgovori:da li poznajete neku porodicu koja je dobila novac od srodnika osiguranika koji je recimo poginuo????
Nema sanse da 50000 vrijedi 5000 za 30 godina. 18000 mozda. Koju to matereti nekretninu osim garaze mozes kupiti za 18000 u 30 godina? Osiguranje nije investicija, nego kupovina proizvoda, tj. osiguranja u slucaju nesrece.
Skyfox

#136 Re: Grawe osiguranje

Post by Skyfox »

Dendrlix wrote:
Nema sanse da 50000 vrijedi 5000 za 30 godina. 18000 mozda. Koju to matereti nekretninu osim garaze mozes kupiti za 18000 u 30 godina? Osiguranje nije investicija, nego kupovina proizvoda, tj. osiguranja u slucaju nesrece.
zato se i zove zivotno osiguranje, al' moze se popraviti i penzija sa ovim osiguranjem ako nakon isteka pristanes da ti se isplacuje u mjesecnim iznosima. Cak ima opcija da se osigurana svota poveca ako im to sto ti ne isplate kao penziju prepises. Mozes dobit, ako dozivis duboku starost, ili izgubit ako umres ubrzo a oni pokupe ostatak...
zoso

#137 Re: Grawe osiguranje

Post by zoso »

Ljudi nemojte miješati osiguranje i investicije.
Osiguranje je način da obezbjedite sebe i svoje najbliže u slučaju nezgode ili smrti.Ako se to ne desi uloženo/uplaćeno vam se vraća.
To može biti jako dobar dodatak penziji ali ako mislite od isključivo od osiguranja ostvariti dobru penziju onda griješite.
Osiguranje vam pruža sigurnost a sigurnost i nekakve astronomske zarade ne idu skupa.
Oni koji raskidaju osiguranje za takvo postupanje plaćaju penale jer od dana početka osiguranja vi ste osigurani na osigurani iznos i to vam pripada i ako ste uplatili samo 2 od ugovorenih 20 godina.
d2

#138 Re: Grawe osiguranje

Post by d2 »

slavkoimamodilera wrote:Postoji klauzula od 2% godisnjeg povecanja anuiteta, te se time (barem vecim dijelom) amortizira pad vrijednosti novca, tj. onoliko koliko "pojede" ocekivana inflacija... ;-)
koja je 10% BTW :D
beka_mo

#139 Re: Grawe osiguranje

Post by beka_mo »

d2 wrote:
slavkoimamodilera wrote:Postoji klauzula od 2% godisnjeg povecanja anuiteta, te se time (barem vecim dijelom) amortizira pad vrijednosti novca, tj. onoliko koliko "pojede" ocekivana inflacija... ;-)
koja je 10% BTW :D
Tako je.
Kojih 2%,pa svake godine iznos uvecavaju za tih 2%,nije to nikakva "zastita od inflacije" to platis bila inflacija ili ne.
Samo da razuvjerim ove sto kritikuju moju racunicu- i dalje uplacivam svoju policu jer mi je iznos koji placam min, nije mi se isplatilo odustati nakon npr.6god kad sam hjela,a glavni razlog zbog kojeg i dalje placam su moja djeca. Ipak je to samo 50KM mjesecno.
Ipak moje misljenje stoji,da se apsolutno ne isplati. Znam ljude koji od zalogaja odvajaju jer im je ta rata za osiguranje velika,a pitanje je samo vremena kad ce odustati,jer se pate svakodnevno zbog velikih troskova zivota...
Ja imam svoj stav u vezi tog osiguranja. Zao mi je kad vidim da i grawe lideri koji su isto prodavali,i pricali samo o tome, odustali i od vlastite police. Pitate li se zasto,kad je tako dobro kao sto su i sami druge uvjeravali?
Toliko od mene za ovu temu. Ne interesira me sta ce te dalje komentarisati
Mahalac

#140 Re: Grawe osiguranje

Post by Mahalac »

Najveci problem u osiguranjima je sto se ljudi kao i u mnogim drugim situacijama (knpr YES paket Unic.banke) VARAJU i namjerno vrbuju preko "varalica" (u vecini)kojima je u sustini samo sklopiti ugovor tj ubrat procenat.
Topla voda

#141 Re: Grawe osiguranje

Post by Topla voda »

ja imam taj paket ima dvije godine ,jos ga nisam otpakovo...neka mi ga sluzbenica uvalila u unicreditu.
sta je ovo uopste? ja izvadio olovku i privjesak ,a bilo mi mrsko citat one promidzbe njihove.....cemu sluzi?znam da mi skinu 6 km mjesecno
ePegasus

#142 Re: Grawe osiguranje

Post by ePegasus »

..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 13:54, edited 1 time in total.
sarajlijaHR

#143 Re: Grawe osiguranje

Post by sarajlijaHR »

ko vam ponudi ta osiguranja najveci vam je neprijatelj , ja sam uplaćivao 7-8 godina u grawe u austriji , i kad sam odlucio prekinut i podic lovu da je investiram u nesto, isplatili su mi 1000 eura manje nego sam sve skupa uplatio
nonca

#144 Re: Grawe osiguranje

Post by nonca »

svi koji uplacuju zivotno, lose ce se provesti usljed ove krize,,,osiguranja su debelo nadrljala (pogledaj AIG u USA), i dobit ce im biti manja, tako da od one price da ces na kraju imati 50.000 KM NEMA NISTA! NESTALOOOOO :D

jer kad osiguravajuca kuca biljezi minuse, tako i nagrade za osiguranika nema,,,,,a na stranu to sto prodavaci osiguranja izvaraju covjeka, i nalazu se svega, i obecaju kule i gradove, od toga nema nista...

prica mi juce jaran iz svicarske, prosle godine je uplacivao osiguranje, i osigurana suma za invaliditet je iznosila oko 800.000 Eura, a sada je dobio obavijest da za ovaj period (zbog krize na fin. trzistima) osigurana suma mu iznosi 180.000 Eura,,,

toliko o zivotnom osiguranju,,,,
musac

#145 Re: Grawe osiguranje

Post by musac »

A sta mislite o Sarajevo Osiguranju? Znam ljude kojima su uredno isplacene pare nakon odradjenog ugovora.
Svirko_Svirko

#146 Re: Grawe osiguranje

Post by Svirko_Svirko »

Molim one koji se razumiju da mi kažu što misle o slijedećoj kombinaciji osiguranja i štednje:
Osiguravajuća kuća 1: riziko polica životnog osiguranja (Osigurana svota 30000 eura, godišnja uplata 100 eura)
Osiguravajuća kuća 2: dodatna polica osiguranja od nezgode (Osigurana svota 40000 eura trajni invaliditet, Dnevna bolnička naknada 20 eura, godišnja uplata 100 eura)
Otvorena štednja u banci sa kamatom 4,5%, mjesečna uplata trajnim nalogom od 60 eura.

Da pojasnim još malo. Imam 30 god. Imam obitelj i jedini radim. Ne bavim se sportom, posao 50% ureda i 50% terena. Često sam u autu. Osiguranje u firmi je mizerno. U par osig. kuća sam pokazao detaljan opis mog posla i kažu da ne spadam u posebnu grupu sa dodatnim rizikom.. Po mojoj računici za 10 god bi se moglo nakupiti cca 9000 eura a u slucaju frke ulozeni novac mi je dostupan. Međutim naglasak mi je bio na osiguranju. Malo me je bunilo zašto su me svi odgovarali od ovoga nacina osiguranja i stednje. Klasične police sa štednom komponentom sa istim mjesečnim davanjima mi daju puno manje osigurane svote, novac iz štedne komponente mi nije uvjek raspoloživ, a očekivana dobit je neznatno veća ili čak manja u nekom ponudama. Šta Vi kažete na ovo?
IDEA

#147 Re: Grawe osiguranje

Post by IDEA »

Ja isto mislim da je životno osiguranje dobra stvar. Vremena su teška i olakšanje mi je što bi moji imali osnovna sredstva bar 2-3 godine dok se ne snađu ako se meni šta desi.
S druge strane ja imam ono osiguranje +teške bolesti tako da, ne'do bog, može i meni bar malo pomoći.
A najljepše je ako doživim penziju i kraj osiguranja koje pada skoro u isto vrijeme imati ću "paricu" da je bar kratko dobro proživim.
Naravno ovo je prije svega dobro jer mjesečno izdvajam koliko za jednu kesu kada uđem u samoposlugu.

I ja znam ljude kojima je rata osiguranja kao rata za stan - to mi se čini riskantno u danjašnjim vremenima a o isplativosti da ne govorim.
....................

I neko je pominjao Yes paket kod Unicredit banke. Ja je koristim maksimalno i to sve što je uključeno: SMS, internet bankarstvo, trajne naloge, popuste na kredite a uz sebe nosim Elvia karticu koju nisam imala potrebe koristiti ali neka je. I kada sve saberem nije mi skupo 6 KM mjesečno. Samo kroz razliku u proviziji na uplate preko internet bankarstva i na šalteru ja je vratim a da ne govorim o razlici između plaćanja iz fotelje i u redovima.
nonca

#148 Re: Grawe osiguranje

Post by nonca »

Svirko_Svirko wrote:Molim one koji se razumiju da mi kažu što misle o slijedećoj kombinaciji osiguranja i štednje:
Osiguravajuća kuća 1: riziko polica životnog osiguranja (Osigurana svota 30000 eura, godišnja uplata 100 eura)
Osiguravajuća kuća 2: dodatna polica osiguranja od nezgode (Osigurana svota 40000 eura trajni invaliditet, Dnevna bolnička naknada 20 eura, godišnja uplata 100 eura)
Otvorena štednja u banci sa kamatom 4,5%, mjesečna uplata trajnim nalogom od 60 eura.

Da pojasnim još malo. Imam 30 god. Imam obitelj i jedini radim. Ne bavim se sportom, posao 50% ureda i 50% terena. Često sam u autu. Osiguranje u firmi je mizerno. U par osig. kuća sam pokazao detaljan opis mog posla i kažu da ne spadam u posebnu grupu sa dodatnim rizikom.. Po mojoj računici za 10 god bi se moglo nakupiti cca 9000 eura a u slucaju frke ulozeni novac mi je dostupan. Međutim naglasak mi je bio na osiguranju. Malo me je bunilo zašto su me svi odgovarali od ovoga nacina osiguranja i stednje. Klasične police sa štednom komponentom sa istim mjesečnim davanjima mi daju puno manje osigurane svote, novac iz štedne komponente mi nije uvjek raspoloživ, a očekivana dobit je neznatno veća ili čak manja u nekom ponudama. Šta Vi kažete na ovo?

ta kamata od 4,5% na otvorenu stednju je vise nego dobra, u kojoj banci vazi ta stopa?

tnx!

ljudi, zivotno osiguranje je legalna pljacka,prevara, ciganski posao, ti lazovi-akviziteri sto uvaljuju ljude u zivotno osiguranje otimaju ljudima zalogaj iz usta, sve je jedna najobicnija otimacina, PI-RA-MI-DA!! PRE-VA-RA!! :run: :run:

to da ces dobiti 50.000 nakon trideset godina je LAZ! jer to je samo njihovo OCEKIVANJE, koje zavisi od toga kako osiguranje posluje. znaci ako osiguranje napravi gubitak tokom godine, osiguranici dobijaju manju premiju (dividendu) Kokretno GRAWE je izgubio 400 mil Eura kupovinom i prodajom dijela Hypo banke, kupili su udio za 400 miliona 2007 godine, a 2010 su svoj dio prodali drzavi austriji za simbolican 1 Euro.
taj gubitak ce se i tekako odraziti na premiju zivotnog, kada osiguranici postom pocekom 2011 godine dobiju obavjestenje da je zbog loseg poslovanja smanjen godisnji prinos (premija, dividenda).

znaci to sto vam obecavaju kroz trideset godina su samo ocekivanja, a istina je da ces nakon 30 godina dobiti nekih 12-13& procenata od cijele sume koju si im davao tokom 30 godina.

Jasno je da kamata u banci od 2% godisnje dalje vise para nego zivotno....
kanite se corava posla, to je otimacina!
starii

#149 Re: Grawe osiguranje

Post by starii »

dobra stvar grawe i merkur osiguranja je ta sto ti pokrivaju osiguranje od nesrece smrti....prije par godina sestra mi je slomila prst na ruci, ma nish bez veze povrede,gips tri sedmice nosila i na kraju od osiguravajuce kuće dobila 6000KM...
neki dan su me zvali iz unique ko imaju neki paket,nesto bi ko djabe dobio..al kontam se sta je danas djabe,sigurno je neka navlakusa..
a sto se tice neke novcane dobiti mimo nesrece,mislim da je ista kao kad bi se lova orocila u banci,imas otvorenu stednju u unicredit il u hypo (u raiff. je loša kamata),pa svaki mjesec uplacujes koliko hoces a lovu uvijek moze dignuti bez raskidanja ugovora..
u principu najbolja investica je u nekretnine,kupis stan i rentaj ga,zarada je svakako bolja nego kod osiguranja i banaka :)
IDEA

#150 Re: Grawe osiguranje

Post by IDEA »

starii wrote:dobra stvar grawe i merkur osiguranja je ta sto ti pokrivaju osiguranje od nesrece smrti....prije par godina sestra mi je slomila prst na ruci, ma nish bez veze povrede,gips tri sedmice nosila i na kraju od osiguravajuce kuće dobila 6000KM...
neki dan su me zvali iz unique ko imaju neki paket,nesto bi ko djabe dobio..al kontam se sta je danas djabe,sigurno je neka navlakusa..
a sto se tice neke novcane dobiti mimo nesrece,mislim da je ista kao kad bi se lova orocila u banci,imas otvorenu stednju u unicredit il u hypo (u raiff. je loša kamata),pa svaki mjesec uplacujes koliko hoces a lovu uvijek moze dignuti bez raskidanja ugovora..
u principu najbolja investica je u nekretnine,kupis stan i rentaj ga,zarada je svakako bolja nego kod osiguranja i banaka :)

Štednja - e pa o tome bi se moglo pričati. Ja se ne smatram lošim ekonomom ali ne uspjevam ništa redovno odvajati na stranu. A i kada uspijem za koji mjesec se nađe nešto da mi to izvuče i ponovo sam u dozvoljenom minusu.
E i zato ja smatram da je dobro životno.

Životno osiguranje ne smatram investicijom (čini mi se da je već neko prije napisao). A kad bi imala toliku gotovinu kupiti stan, sigurno ne bih razmišljala o životnom osiguranju kao nekoj vrsti sigurnosti.

A dići kredit i kupiti stan samo radi rentanja, sa sadašnjom kamatnom stopom i visinom mjesečne rate, trenutno mi se čini nebuloza i meni nemoguća stvar. Pa ne može ti renta pokriti ni kamate.
Post Reply