Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
black

#126 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by black »

Damir je genije, za razliku od recimo nebuloze kolektiva, koji furaju slicne stvari u stihovima angazirane muzike
Atenski policajci su 6. prosinca 2008. u kvartu Eksariom ubili 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa. Anarhisti koji uglavnom žive u tom kvartu izašli su na ulice, napravili tko zna koju po redu pobunu u Ateni, a kako su neredi potrajali, slijedećih dana su u Grčku pohitali anarhisti iz drugih europskih zemalja. Prateći situaciju osjećao sam se kako bih i ja nešto napravio, a kada sam na nekom koncertu u Orlandu ekipi prijatelja/poznanika rekao kako smo svi u kurcu i sigurno da se tako nešto dogodilo u nas ne bi reagirali, a kako nismo čak ni dali bilo kakvu podršku Grcima jedna prijateljica mi je samo rekla: 'Ali ja sam napravila svoje, učlanila sam se u grupu na Facebooku'. E pa o svim 'revolucionarima' poput nje Damir Avdić na svom novom albumu kaže: 'Dobro se osjećam jer sam potpisnik peticije; Moja tastatura je ubojito oružje; Ja ukazujem, ja opominjem, ja prosvjedujem; Dobro se osjećam jer ja i moji revolucionari; Vrebamo zlo u zasjedi; Na jebeno dizajniranoj stranici; Zato nemoj čekati ni časa, ni časa: Džojn the grup on a fejsbuk'. ("Umreži se")

* * * * *

(Pod)priča prva: Prošle godine sam s djevojkom bio u Berlinu. Potpuno uživao. Navečer smo išli u neke male klubove, a jednom smo gledali neki njemački bend koji svira ruske tradicionalne pjesme. Koncert je bio sasvim dobar, a mene je zanimalo ono što se dodađalo nakon njega - na rasporedu je bio 'istočnoeuropski party'. Ciganske trube su krenule, hrpa mladih Nijemaca i turista iz raznih zemalja se razbacala, a najveću ekstazu izazvala je Sevkina "Štikla". Furanje na Balkan na potpunom vrhuncu.

(Pod)priča druga: Nemam dovoljno godina pa da mogu s argumentima pričati o razlici života u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Međutim, od starijih sam (kao i mnogi) previše puta čuo kako je 'tada' bilo bolje nego 'sada', a kao razlozi se obično navode kako 'se bolje živjelo', a prije svega 'kako tada nije bilo rata'. Ja se samo zapitam kako bi izgledale Olimpijske igre da je Jugoslavija još aktualna. Sva momčadska zlata u Jugu, a ostalima što ostane. Pa bi li i Dream Team pobjedio Jugu s Petrovićem, Kukočom, Divcem, Rađom, Paspaljom, Đorđevićem, Zdovcom, Perasovićem, Danilovićem i tko zna kime još? Bratstvo i jedinstvo na potpunom vrhuncu.

E pa, Damir Avdić ima nešto reći i o bratstvu i jedinstvu i cijelom to furanju na njega: 'Bratstvo i jedinstvo je završilo na dva floora; U masovnim grobnicama i koncetracionim logorima; Na kojem od ta dva floora; Želiš da ti sviram; Pičko jedna nostalgična?' psujući kasnije i Jugoslaviju i balkan beat i regiju i Tita i Bijelo dugme i Lepu Brenu i Johnny Štulića i Paket aranžman i komunizam.

* * * * *

Igrom prilika družio sam se proteklih godina s dosta tinejdžera i onih malo starijih. Volontiranje u udruzi mladih takvo što donese, a kada malo više pričaš s tim mladićima od 16, 19 ili 22 godine, može te biti strah. Njihova razmišljanja su zajebana, pankeri su desničari, metalci špiciraju na Thompsona i Lollobrigidu, nikoga nije briga ni za što. Iako mi je ponekad bilo muka, opet mi je bilo drago jer se ipak radi o 'alternativnijim' tinejdžerima za kojih još možda i ima nade. One druge, za koje nade nema, nisam previše poznavao. E pa, Damir Avdić me upoznao i s njima: 'Imam dvadeset i dvije; Rođen sam u gradu, nisam urban, ne posjećujem demonstracije, izlazim u kladionice; Imam dvadeset i dvije; Ne želim promjeniti svijet, želim samo naplatiti svoj tiket' ili 'Imam dvadeset i dvije; Boli me kurac kako je bilo prije, danas je kako je, a sutra će biti kako bude' ili 'Imam dvadeset i dvije; Ne tražim belaja, ali ga tebi fali - naći ćeš me u teretani'. ("Imam dvadeset i dvije")

* * * * *

Potpuno je sigurno da neću još dugo raditi za bezveznog poslodavca koji pojma nema o tome što bi on s tim poslom napravio ili što ne bi napravio ili bilo što. Bez obzira što me posao nije ispunjavao, moram biti sretan da sam ipak imao fleksibilno radno vrijeme i što sam mogao naći dovoljno vremena za uživanje u nekim životnim sitnicama. Nažalost, mnogi moji prijatelji i poznanici vremena nemaju ili ga ne znaju naći. Život nam generalno svima prolazi samo da bi prošao, a Oni (da, da, postoje Oni) čine sve kako bi uopće zaboravili na spomenute životne sitnice. E pa, Damir Avdić nam svima poručuje: 'Život je raj, ali mi smo vragovi, u laž vjerujemo, smrti se klanjamo; Život je vrt, ali mi smo zmije, zagrizemo pa ostavimo da istrune, da padne; Život je sreća, ali mi se bojimo da osjećamo, da osjećamo glasno; Život je ljubav ali mi ne znamo da damo, samo da otmemo; Život je pjesma ali nemamo sluha, zavijamo refrene odurrne; Život je sve, ali mi smo pičke, stiščemo šipak, a da nam je da uđe'.

* * * * *

Mogao bih Damira Avdića citirati koliko god treba. Svih 12 pjesama s njegovog trećeg albuma zaslužuje da ih cijele prepišemo. Svaka Avdićeva riječ je tu s razlogom, s mjerom. Praćeni samo energičnim, suludim, distorziranih rifovima, Avdićevi stihovi su punk. Totalni punk. "Život je raj" je album godine za sve one koji razumiju ono što on pjeva. Ne smijem napisati 'album godine s ovih područja' ili 'album godine iz regije' da mi Avdić ne bi jebo mater.
Unatoč činjenici što je Avdićeva gitara jednako ubojita kao i stihovi, Avdića nije lako slušati. Diplomatz, Graha, Bosanski psiho, pravim imenom Damir Avdić, dosljedan je svom zvuku i svojim stavovima koji su i više nego oštri, ubojiti i bahato iskreni. Rifovi kojima prati svoje stihove kao da su dio tih stihova i kao da jedno bez drugog ne bi moglo postojati. Odnosno, rock rifovi kojima para tišinu i svoje riječi su rifovi koji ne stavljaju Avdića iznad ostalih gitarista niti nude neki odvaljeni rock tutanj kao što to zna jedan Jack White i što bi daleko više leglo uz te teške, opore i velike stihove. Jer kad kaže 'stenje Bosna pod nogama patriotskog orgijanja' onda je to točnije i jasnije nego bilo koji govor lijevog ili desnog političara. Njegov zvuk gitare je karakterističan, ali na momente i monoton, koliko god se s tom činjenicom mnogi neće složiti. Ukratko, Diplomatz nastavlja tamo gdje je stao sa svojim posljednjim albumom 'Mrtvi su mrtvi'.

Avdić sjajno opisuje stanje stvari i pritom se izruguje svemu i svakome, ne obazirući se jesu li lijevi, desni, uvaženi, potlačeni… On jednostavno priča iskreno. Tako se u pjesmi 'Umreži se' sprda s revolucionarima s Facebooka: 'Dobro se osjećam dok krv kapa s ekrana. Dobro se osjećam jer ja i moji revolucionari vrebamo zlo u zasjedi na jebeno dizajniranoj stranici, zato nemoj čekati ni časa, Join the group on the Facebook'. Pritom je ispunjen iskrenim emocijama koje se teško mogu sresti u rock stihovima njegovih istomišljenika: 'Život je sreća, ali mi se bojimo da osjećamo glasno. Život je ljubav, ali mi ne znamo da damo, samo da otmemo.'

Psovka je za Avdića način izražavanja i svakodnevna riječ poput pjesme 'Bratstvo i jedinstvo', u kojoj psuje sve simbole bivše države, ne štedeći ni psovke ni ljude tog vremena poput Tita, Štulića, Bregovića, Lepe Brene, dajući istovremeno sjajno do znanja da je to sve iza nas i da je završilo u krvi i koncentracijskim logorima te da je 'vrijeme je da se upoznamo onakvi kakvi stvarno jesmo'. Iako zvuči poput frustriranog pacijenta koji se liječi pjesmom, Avdić je ponovo do kosti bolno iskren i prostački otvoren. Psovanje oca i majke u toj pjesmi više je izraz njegove gorčine nego što doista paše u tu pjesmu.

Damir Avdić je pjesnik s gitarom koji se ispovijeda u ime mnogih i propovijeda svima koristeći gitaru samo kao glazbeni rock oslonac kako bi pojačao svoje stihove i naglasio svoje riječi. Riječi i stihove koje treba ponavljati često i glasno. Zato je Diplomatz jedinstveni umjetnik kojeg možda neće svatko provariti, ali mu se svatko treba pokloniti zbog njegovog iskrenog odnosa prema životu, prema ljudima i prema samome sebi, a album 'Život je raj' samo je još jedan dokaz njegove originalnosti i veličine.
gonič zmajeva

#127 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by gonič zmajeva »

black wrote:Damir je genije, za razliku od recimo nebuloze kolektiva, koji furaju slicne stvari u stihovima angazirane muzike
Atenski policajci su 6. prosinca 2008. u kvartu Eksariom ubili 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa. Anarhisti koji uglavnom žive u tom kvartu izašli su na ulice, napravili tko zna koju po redu pobunu u Ateni, a kako su neredi potrajali, slijedećih dana su u Grčku pohitali anarhisti iz drugih europskih zemalja. Prateći situaciju osjećao sam se kako bih i ja nešto napravio, a kada sam na nekom koncertu u Orlandu ekipi prijatelja/poznanika rekao kako smo svi u kurcu i sigurno da se tako nešto dogodilo u nas ne bi reagirali, a kako nismo čak ni dali bilo kakvu podršku Grcima jedna prijateljica mi je samo rekla: 'Ali ja sam napravila svoje, učlanila sam se u grupu na Facebooku'. E pa o svim 'revolucionarima' poput nje Damir Avdić na svom novom albumu kaže: 'Dobro se osjećam jer sam potpisnik peticije; Moja tastatura je ubojito oružje; Ja ukazujem, ja opominjem, ja prosvjedujem; Dobro se osjećam jer ja i moji revolucionari; Vrebamo zlo u zasjedi; Na jebeno dizajniranoj stranici; Zato nemoj čekati ni časa, ni časa: Džojn the grup on a fejsbuk'. ("Umreži se")

* * * * *

(Pod)priča prva: Prošle godine sam s djevojkom bio u Berlinu. Potpuno uživao. Navečer smo išli u neke male klubove, a jednom smo gledali neki njemački bend koji svira ruske tradicionalne pjesme. Koncert je bio sasvim dobar, a mene je zanimalo ono što se dodađalo nakon njega - na rasporedu je bio 'istočnoeuropski party'. Ciganske trube su krenule, hrpa mladih Nijemaca i turista iz raznih zemalja se razbacala, a najveću ekstazu izazvala je Sevkina "Štikla". Furanje na Balkan na potpunom vrhuncu.

(Pod)priča druga: Nemam dovoljno godina pa da mogu s argumentima pričati o razlici života u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Međutim, od starijih sam (kao i mnogi) previše puta čuo kako je 'tada' bilo bolje nego 'sada', a kao razlozi se obično navode kako 'se bolje živjelo', a prije svega 'kako tada nije bilo rata'. Ja se samo zapitam kako bi izgledale Olimpijske igre da je Jugoslavija još aktualna. Sva momčadska zlata u Jugu, a ostalima što ostane. Pa bi li i Dream Team pobjedio Jugu s Petrovićem, Kukočom, Divcem, Rađom, Paspaljom, Đorđevićem, Zdovcom, Perasovićem, Danilovićem i tko zna kime još? Bratstvo i jedinstvo na potpunom vrhuncu.

E pa, Damir Avdić ima nešto reći i o bratstvu i jedinstvu i cijelom to furanju na njega: 'Bratstvo i jedinstvo je završilo na dva floora; U masovnim grobnicama i koncetracionim logorima; Na kojem od ta dva floora; Želiš da ti sviram; Pičko jedna nostalgična?' psujući kasnije i Jugoslaviju i balkan beat i regiju i Tita i Bijelo dugme i Lepu Brenu i Johnny Štulića i Paket aranžman i komunizam.

* * * * *

Igrom prilika družio sam se proteklih godina s dosta tinejdžera i onih malo starijih. Volontiranje u udruzi mladih takvo što donese, a kada malo više pričaš s tim mladićima od 16, 19 ili 22 godine, može te biti strah. Njihova razmišljanja su zajebana, pankeri su desničari, metalci špiciraju na Thompsona i Lollobrigidu, nikoga nije briga ni za što. Iako mi je ponekad bilo muka, opet mi je bilo drago jer se ipak radi o 'alternativnijim' tinejdžerima za kojih još možda i ima nade. One druge, za koje nade nema, nisam previše poznavao. E pa, Damir Avdić me upoznao i s njima: 'Imam dvadeset i dvije; Rođen sam u gradu, nisam urban, ne posjećujem demonstracije, izlazim u kladionice; Imam dvadeset i dvije; Ne želim promjeniti svijet, želim samo naplatiti svoj tiket' ili 'Imam dvadeset i dvije; Boli me kurac kako je bilo prije, danas je kako je, a sutra će biti kako bude' ili 'Imam dvadeset i dvije; Ne tražim belaja, ali ga tebi fali - naći ćeš me u teretani'. ("Imam dvadeset i dvije")

* * * * *

Potpuno je sigurno da neću još dugo raditi za bezveznog poslodavca koji pojma nema o tome što bi on s tim poslom napravio ili što ne bi napravio ili bilo što. Bez obzira što me posao nije ispunjavao, moram biti sretan da sam ipak imao fleksibilno radno vrijeme i što sam mogao naći dovoljno vremena za uživanje u nekim životnim sitnicama. Nažalost, mnogi moji prijatelji i poznanici vremena nemaju ili ga ne znaju naći. Život nam generalno svima prolazi samo da bi prošao, a Oni (da, da, postoje Oni) čine sve kako bi uopće zaboravili na spomenute životne sitnice. E pa, Damir Avdić nam svima poručuje: 'Život je raj, ali mi smo vragovi, u laž vjerujemo, smrti se klanjamo; Život je vrt, ali mi smo zmije, zagrizemo pa ostavimo da istrune, da padne; Život je sreća, ali mi se bojimo da osjećamo, da osjećamo glasno; Život je ljubav ali mi ne znamo da damo, samo da otmemo; Život je pjesma ali nemamo sluha, zavijamo refrene odurrne; Život je sve, ali mi smo pičke, stiščemo šipak, a da nam je da uđe'.

* * * * *

Mogao bih Damira Avdića citirati koliko god treba. Svih 12 pjesama s njegovog trećeg albuma zaslužuje da ih cijele prepišemo. Svaka Avdićeva riječ je tu s razlogom, s mjerom. Praćeni samo energičnim, suludim, distorziranih rifovima, Avdićevi stihovi su punk. Totalni punk. "Život je raj" je album godine za sve one koji razumiju ono što on pjeva. Ne smijem napisati 'album godine s ovih područja' ili 'album godine iz regije' da mi Avdić ne bi jebo mater.
Unatoč činjenici što je Avdićeva gitara jednako ubojita kao i stihovi, Avdića nije lako slušati. Diplomatz, Graha, Bosanski psiho, pravim imenom Damir Avdić, dosljedan je svom zvuku i svojim stavovima koji su i više nego oštri, ubojiti i bahato iskreni. Rifovi kojima prati svoje stihove kao da su dio tih stihova i kao da jedno bez drugog ne bi moglo postojati. Odnosno, rock rifovi kojima para tišinu i svoje riječi su rifovi koji ne stavljaju Avdića iznad ostalih gitarista niti nude neki odvaljeni rock tutanj kao što to zna jedan Jack White i što bi daleko više leglo uz te teške, opore i velike stihove. Jer kad kaže 'stenje Bosna pod nogama patriotskog orgijanja' onda je to točnije i jasnije nego bilo koji govor lijevog ili desnog političara. Njegov zvuk gitare je karakterističan, ali na momente i monoton, koliko god se s tom činjenicom mnogi neće složiti. Ukratko, Diplomatz nastavlja tamo gdje je stao sa svojim posljednjim albumom 'Mrtvi su mrtvi'.

Avdić sjajno opisuje stanje stvari i pritom se izruguje svemu i svakome, ne obazirući se jesu li lijevi, desni, uvaženi, potlačeni… On jednostavno priča iskreno. Tako se u pjesmi 'Umreži se' sprda s revolucionarima s Facebooka: 'Dobro se osjećam dok krv kapa s ekrana. Dobro se osjećam jer ja i moji revolucionari vrebamo zlo u zasjedi na jebeno dizajniranoj stranici, zato nemoj čekati ni časa, Join the group on the Facebook'. Pritom je ispunjen iskrenim emocijama koje se teško mogu sresti u rock stihovima njegovih istomišljenika: 'Život je sreća, ali mi se bojimo da osjećamo glasno. Život je ljubav, ali mi ne znamo da damo, samo da otmemo.'

Psovka je za Avdića način izražavanja i svakodnevna riječ poput pjesme 'Bratstvo i jedinstvo', u kojoj psuje sve simbole bivše države, ne štedeći ni psovke ni ljude tog vremena poput Tita, Štulića, Bregovića, Lepe Brene, dajući istovremeno sjajno do znanja da je to sve iza nas i da je završilo u krvi i koncentracijskim logorima te da je 'vrijeme je da se upoznamo onakvi kakvi stvarno jesmo'. Iako zvuči poput frustriranog pacijenta koji se liječi pjesmom, Avdić je ponovo do kosti bolno iskren i prostački otvoren. Psovanje oca i majke u toj pjesmi više je izraz njegove gorčine nego što doista paše u tu pjesmu.

Damir Avdić je pjesnik s gitarom koji se ispovijeda u ime mnogih i propovijeda svima koristeći gitaru samo kao glazbeni rock oslonac kako bi pojačao svoje stihove i naglasio svoje riječi. Riječi i stihove koje treba ponavljati često i glasno. Zato je Diplomatz jedinstveni umjetnik kojeg možda neće svatko provariti, ali mu se svatko treba pokloniti zbog njegovog iskrenog odnosa prema životu, prema ljudima i prema samome sebi, a album 'Život je raj' samo je još jedan dokaz njegove originalnosti i veličine.
još jedan se probudio ljepo je vidjeti čovjeka sa otvorenim očima
a svim hejterima- kako vaš kulturni šok sa south parkom?
gledate lopte?mažda i neki NAŠ ugura pa češ vidjeti zabave pred tv.sa spikerom i pivom zabava do jaja.
Zox

#128 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

Ne znam kako kultur shock sa South Parkom. Ne daju im da prikazu Muhameda. Po meni, svaka prica o "sasipanju istine u lice" se tu zavrsava. Sve nakon toga je licemjere.
Meni je, i tako ostaje, Damir jedno ogromno sranje. Kad kazu jbg, covjek snimio tri albuma, ja se pitam koliko mu je za TAKVE albume trebalo? Tri dana? Mislim, onim kvalitetom?
Ja sam odrastao i na ovom, ali ko ce to shvatiti?
gonič zmajeva

#129 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by gonič zmajeva »

gle nisam ga slušao ali sam pročitao text :sax: i priča šta i ja mislim.pričaš da te je dotakao,ponizio natjerao na razmišljanje.sve mu praštaš ali ipak.šta ipak,ti si neki savršen tip.
sad ga pljuješ a kužiš umjetnike?faca slaže rime o stvarnosti i sve mu igra šta pročitah.i onda si ti neki realista a on zbunjeni umjetnik.pffff
drago mi je da kužiš south park a i vidi se iz postova da si "kultura" ;-) al zašto njega sputavaš u "potrazi za srečom"šta je pravo svakog zemljanina.?
Zox

#130 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

evo jednog posta gdje ne razumijem niti jednu jedinu riječ.
gonič zmajeva

#131 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by gonič zmajeva »

zato i učimo hrvatski u školi
Zox

#132 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

gonič zmajeva wrote:zato i učimo hrvatski u školi
ti, očigledno, ne. Nisam snob, ne ispravljam ljude, ali tvoj BSH je jednostavno nerazumljiv.
Malo u školu, pa nam se vrati.
gonič zmajeva

#133 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by gonič zmajeva »

i to je to
pomozi budali na svoju sramotu
prdimahovina

#134 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by prdimahovina »

Bezveze je čuti Avdićevu jednu pjesmu i izvoditi neke generalne zaključke, ovakve ili onakve. Ovih par prethodnih linkova/postova (uključujući @black) bi trebali objasniti te priče nekome ko hoće da shvati o ćemu se radi. Kome se ne sviđa, normala. Kome se to sviđa ne treba mu se ni objašnjavati - sve je jasno.

@Zox misli da je za te albume trebalo 3 dana, pita da li je ulični svirač umjetnik u nekom lafo kontekstu itd... Ako već tražiš činjenice i neko "stručno" mišljenje - znaš li da su dva Avdićeva prva albuma, u izboru nekih od najuglednih hrvatskih muzičkih kritičara (Zlatko Gall, Aleksandar Dragaš...) ušla u top 10 ex-yu albuma u zadnjih 10 godina? čak mislim da je na drugom mjestu (prvi je Goribor)

Naravno da je OK ako je nekome to i dalje sranje
kecher II

#135 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by kecher II »

nisam dovoljno star da pamtim ''bratsvo i jedinstvo'' i kako je ono bilo ali vidim sta nam je donijelo, danas zivim posljedice ''bratsva i jedinstva'' i odgojenih na sarlama, aranzmanima, brenama, johnnyijama, titu i titama.... zadnja sam generacija pionira,
i jedino sto vidim je da Diplomaz samo jasno, javno i sirovo, balkanski, govori sta je proisteklo iz tih svih simbola tog vremena ''bratstva i jedinstva'', pruge brcko-banovici, gorana i posumljavanja, pionira, radnickih akcija itd
svako od nas jasno moze da vidi, ko hoce da vidi, da je ovo sto on govori susta istina i nista ni vise ni manje nego istina uoblicena u umjetnicki sirovi izrazaj i poziv na budjenje iz sna ''nostalgije'' a ex-yu covjeka najlakse probudit kad mu pocns da psujes i oca i majku i svetinje i simbole njegove,
mozda vama starijim likovima to udara na vasu sujetu i lijepo sjecanje i vrijedja vas osjecaj ''bratstva i jedinstva'', svakako laznog ''bratstva i jedinstva", ali i Diplomatz je iz tog vremena....

pade mi na pamet i stih satana panonskog

''a Drug je rekao,
svima jednako''

koji od ta dva flora je ''svima jednako''?

''vrijeme da se upoznamo onakvi kakvi stvarno jesmo''
Zox

#136 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

Sorry, drug, ali ti i ja ne zivimo posljedice bratstva i jedinstva, jednostavno zivimo POSLIJE bratstva i jedinstva. Zasto je propalo, to je vec drugi par cipela,vjerovatno nije ni moglo opstati, i ja se slazem da je cijela ta ideologija i bila neodrziva (a ako bas hocete znati, nisam nostalgican ZA KOMUNIZMOM, buduci da sam po mnogo cemu desnicar) Ostaje cinjenica da danas zivimo bas u sustoj suprotnosti bratstva i jedinstva.
Danas nam djecu odvajaju u vrticima, jel mislis da je to posljedica bratstva i jedinstva?
I jel to radi raja koja je odrasla na vrijednostima EKV-a, po tebi?
Sezam

#137 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Sezam »

Zox wrote:Sorry, drug, ali ti i ja ne zivimo posljedice bratstva i jedinstva, jednostavno zivimo POSLIJE bratstva i jedinstva. Zasto je propalo, to je vec drugi par cipela,vjerovatno nije ni moglo opstati, i ja se slazem da je cijela ta ideologija i bila neodrziva (a ako bas hocete znati, nisam nostalgican ZA KOMUNIZMOM, buduci da sam po mnogo cemu desnicar) Ostaje cinjenica da danas zivimo bas u sustoj suprotnosti bratstva i jedinstva.
Danas nam djecu odvajaju u vrticima, jel mislis da je to posljedica bratstva i jedinstva?
Naravno da radi.
kecher II

#138 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by kecher II »

Zox wrote:Danas nam djecu odvajaju u vrticima, jel mislis da je to posljedica bratstva i jedinstva?
Mislim da je to posljedica ''politickog silovanja'' ovog ovde prostora i na silu pravljenja ''bratstvo i jedinstvo nasih naroda i narodnosti'' drzave a i prije toga od odlaska austrougarske, kraljevine SHS... ne mozemo a da ne odlutamo u politiku jer ovo sto on kaze i jest slijed drustveno-politickih prilika na ovom prostoru.
OK, neki ljudi su i prevazisli svoje ''nacionalne velicine'' pa gradili suzivot sa drugim i drugacijim, cinili to ''bratstvo i jedinstvo'' i moguce da su ti odrastali na EKV-u, prije EKV-a mozda na Indexima, prije Indexa ne bih ti ja znao reci, (ali mislim da su i Indexi i poslije EKV i sarlo i aranzman i cjelokupni ''novi val'' samo sibmol i metafora tog vremena i ''bratstva i jedinstva'') ali odrastali su i na breni i raznim brenama, razlicitm mitovima i istorijama, sto se danas vidi preko bleiburga, jasenovca, cica draze, ''anifasisticke'' handzar divizije...i damirova ''dva flora''

zadnji stih u diplomchevom ''bratstvo i jedinstvo'' kaze:

''vrijeme je da se upoznamo onakvi kakvi stvarno jesmo''
gonič zmajeva

#139 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by gonič zmajeva »

još uvijek mi nije jasno šta ovaj snob bez pokriča visi na ovoj temi.
odi na politiku ili religiju tamo su tvoji jarani
Zox

#140 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

Sezam wrote:
Zox wrote:Sorry, drug, ali ti i ja ne zivimo posljedice bratstva i jedinstva, jednostavno zivimo POSLIJE bratstva i jedinstva. Zasto je propalo, to je vec drugi par cipela,vjerovatno nije ni moglo opstati, i ja se slazem da je cijela ta ideologija i bila neodrziva (a ako bas hocete znati, nisam nostalgican ZA KOMUNIZMOM, buduci da sam po mnogo cemu desnicar) Ostaje cinjenica da danas zivimo bas u sustoj suprotnosti bratstva i jedinstva.
Naravno da radi.
U pravu si. Evo jedna fotka iz osamdeset seste, iz gimnazijskih dana
Image
buzzer

#141 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by buzzer »

[quote="Zox
U pravu si. Evo jedna fotka iz osamdeset seste, iz gimnazijskih dana
[/quote]

dobra ti ova :D

ova pjesma je najbrutalnija dijagnoza drust(a)va u bih. naravno da su pichke nostalgicne krive za nesuprotstavljanje fasizaciji, kriminalizaciji, dehumanizaciji i raznim -izacijama u poslijeratnoj bih. one najvecim dijelom cine onih (kolkoonobi) 46% glasackih apstinenata.
Zox

#142 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

Pa, mislim da se sad vec priblizavamo jednoj preciznoj, premda na prvi pogled paradoksalnoj tezi: nisu krivi fasisti, vec antifasisti jer se ne obracunavaju sa fasistima. :-)
Sezam

#143 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Sezam »

@zox

Za nekog ko se ko fol bavi umjetnoscu, i to vizualnom, vec nekih 15 godina (po soptvenom priznanju), mogu ti samo reci, ova foto-montaza je dokaz da si protracio 15 godina...

Meni postaje sasvim jasno da ces ti na ovoj temi potonuti, jednom i za svagda...a sve zahvaljujuci povrijedjenoj sujeti...

Nisi ti Grahi ni do koljena...

PS/ Znam dosta Srba iz Banjaluke koji su se u kasnim 80im/ ranim 90im furali na EKV i njihov misticizam, a danas nema vecih cetnika ni mrzitelja...
shambho

#144 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by shambho »

3. juni AG..
Promocija albuma "Zivot je raj".. Preporuka svima jer je dozivljaj vidjeti/dozivjeti/osjetiti njega uzivo.. :)
Zox

#145 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Zox »

Za ovu montazu mi je trebalo otprilike 2 minute. Ako zelis, mogu ti pokazati i nesto za sta mi je trebalo 4 godine.
Naravno, ako sam jos uvijek ja, a ne Damir Avdic, tema ove diskusije.
Sezam

#146 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Sezam »

Marhesu je trebalo 7 dana da napise "100 godina samoce".

Nije poenta u vremenu, vec u nedostatku ideje, a ti izgleda patis od toga. Jeftini provincijalizmi nisu umjetnicka vrijednost, u stvari ovo nema ni komicnu vrijednost, samo iskazuje tvoju frustriranost...

Ako sam u krivu, de postiraj nam ziv bio, sta kriticari misle o tvojim ozbiljnim, cetverogodisnjim uratcima, kao sto su neki ovdje postirali kriticke osvrte na Damirov rad.
Corto Maltese

#147 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Corto Maltese »

Sezam wrote:Marhesu je trebalo 7 dana da napise "100 godina samoce".

Nije poenta u vremenu, vec u nedostatku ideje, a ti izgleda patis od toga. Jeftini provincijalizmi nisu umjetnicka vrijednost, u stvari ovo nema ni komicnu vrijednost, samo iskazuje tvoju frustriranost...

Ako sam u krivu, de postiraj nam ziv bio, sta kriticari misle o tvojim ozbiljnim, cetverogodisnjim uratcima, kao sto su neki ovdje postirali kriticke osvrte na Damirov rad.
Zox, podsjeća li tebe završni dio ovog komentara na ono kad Nedžad Branković, u Duškinoj emisiji, reče Demiru: "Ko si ti da ocjenjuješ! Ko si, pitam ja tebe? Oklen ti pare, oklen ti četvero djece..."

A 7 dana u kojima je Marquez (valjda je to taj "Marhez") napisao roman od 432 stranice (bez proreda) komentatoru dodaju još zanimljiviju notu:
One Hundred Years of Solitude
Since García Márquez was eighteen, he had wanted to write a novel based on his grandparents' house where he grew up. However, he struggled with finding an appropriate tone and put off the idea until one day the answer hit him while driving his family to Acapulco. He turned the car around and the family returned home so he could begin writing. He sold his car so his family would have money to live on while he wrote, but writing the novel took far longer than he expected, and he wrote every day for eighteen months.
Sezam

#148 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Sezam »

Napisao sam ranije da nije poenta u vremenu, nije 7 dana vec 18 mjeseci, moja greska...

Johnny Rotten je napisao Anarchy in Uk za vrijeme dorucka...

nego, drzi se ti @Zoxa, zajedno ste jaci...
Corto Maltese

#149 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by Corto Maltese »

Sezam wrote:Napisao sam ranije da nije poenta u vremenu, nije 7 dana vec 18 mjeseci, moja greska...

Ne bi vjerovao koliko smo dobroga zajedno uradili. Valjda ćemo odraditi i Arziju. Neće je ni ona majica spasiti.
HAVANA

#150 Re: Damir Avdić Diplomatz: "Mrtvi su mrtvi"

Post by HAVANA »

Corto Maltese wrote:
Sezam wrote:Napisao sam ranije da nije poenta u vremenu, nije 7 dana vec 18 mjeseci, moja greska...

Ne bi vjerovao koliko smo dobroga zajedno uradili. Valjda ćemo odraditi i Arziju. Neće je ni ona majica spasiti.

+1
Ako mogu šta pomoći,tu sam. :D
Post Reply