SUBOTA, 23.2. u 13h, ISPRED KATEDRALE

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Zox wrote:Nista od dva prsta u zraku, kao ni bilo koliko prstiju, konotacije :roll:
(mozda jedino srednji prst :D )
kako prodje red revolucije red cuge :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Big Boy wrote:Sta mislite da simbol protesta jednostavno budu dva prsta u zraku ?

Image

Victory - Valter

Za pocetak, rukavice u nekoj boji... crna je vjerovatno najbolja za pocetak. Iako bi ideja da svi imamo rukavice u istoj boji bila idealna.
meni je too hippy :D
neutral

Post by neutral »

veceras kad sam gledala na dnevniku izvjestaj sa demonstracija , bila mi je super ona fora covjeka koji drzi crveni karton: kao na utakmici kad sudija daje crveni karton za iskljucenje ( u ovom slucaju zna se koga) :)
atko

Post by atko »

A da prestanemo ugadjati i kontati sta ce ko s cim povezati!
Dasi

Post by Dasi »

Dnevni avaz, 15.02.2008.

Nisam kukavica i neću se povući!
"Dušebrižnici" iz drugih partija predlagali su da dam ostavku, kaže gradonačelnica...

Iako su posljednjih dana nevladine organizacije i neki vijećnici Gradskog vijeća tražili od gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac da podnese ostavku, ona to nije željela komentirati. Međutim, jučer je sasvim otvoreno poručila da nije kukavica i da se neće povući.

- "Dušebrižnici" iz drugih partija predlagali su mi da ponudim ostavku, koju onda ne bi prihvatilo Gradsko vijeće. To govori dokle ide ljudsko licemjerje. Pojedinci su htjeli iskoristiti kompletnu situaciju kako bi ubrali političke poene - kaže Borovac.

Smatra da su se mnogi sakrivali iza građana i nevladinih organizacija, što je nemoralno.

- Smeta im istina da Grad nema ustavne nadležnosti za sigurnost, pa se onda pozivaju na moralnu odgovornost. Pitam, gdje je njihova odgovornost? Umjesto toga, traže politički linč. Zbog takvih, neću odustati. Na njihovu žalost hoću da se borim, ali ovaj put i izvan svojih ovlaštenja - poručuje Borovac.

Gradonačelnica ne osuđuje dobronamjerne građane koji su se okupili da zatraže veću sigurnost, te kaže da bi poruka bila jača da ih je bilo i deset puta više.

- Međutim, osuđujem nasilje koje se desilo. Udruženja "Dosta" i GROZD tvrde da nisu organizatori, a pozivali su na skup. Kada je došlo do haosa, pobjegli su od odgovornosti. Nisu se ni pojavili u Gradskoj upravi da čujem šta očekuju od nas, da im kažem šta mi želimo uraditi da nam svima bude bolje - ističe Borovac.

Trebamo više raditi

Grad je u protekle tri godine izdvojio oko devet miliona KM za vannastavne aktivnosti u školama s ciljem da odvoje mlade od pošasti.

- Sada vidim da je i to nedovoljno. Zato mi trebamo raditi još više, a roditelji povesti više računa šta im rade djeca i šta nose u školskim torbama - kazala je Borovac.

Autor: N. P.

e zbog ovog je treba nacepiti. kad se treba boriti za fotelju onda ce ici i izvan svojih ovlastenja a kad je nesta drugo u pitanju za dobrobit gradjana onda nema ovlastenja. PIH KAKA
Dasi

Post by Dasi »

neutral wrote:veceras kad sam gledala na dnevniku izvjestaj sa demonstracija , bila mi je super ona fora covjeka koji drzi crveni karton: kao na utakmici kad sudija daje crveni karton za iskljucenje ( u ovom slucaju zna se koga) :)

eeeeee kad se sjetim samo koliko je puta DOSTA! nosao crvene kartone pa nikome nije bila super fora.
nesvjesna

Post by nesvjesna »

atko wrote:Da i ja se to pitam , gdje su ti profesori i studenti sa tih drustvenih fakuleta da nam pomognu u formiranju zahtjeva????

Da se recimo radi o masinskoj ili IT industriji ja bih se odmah kao expert ponudio da dam svoj doprinos.... a ovako sve mi moramo :-?

P.S. Ali zato ce biti na desetine diplomskih, magistarskih i doktroskih radova na temu: "Socioloski aspekti i nalaiza drustvenih kretanja i demokratskih principa suprostavljanja metodama gradjanske neposlusnosti kantonalnih demonstracija" ili tako neki jednostavan naslovcic :D
student na filozofskom. ja sam jutros formirala zahtjeve za čitanje na protestu, pa sam bila izignorisana. ja vam mogu prevodit šta god hoćete, dijelit flyere, nagovarat raju da dođe, dubit na glavi u iduću subotu ne bih li privukla koga da stane da vidi šta se to dešava, al kakve svrhe ima da pišem bilo šta kad me se jednostavno preskoči?
kicky

Post by kicky »

e ako nastavite još mjesec dana i ja vam se pridružim!!! baš me uhvatio neki revolucionarni zanos, ovdje u Zg je sve mrtvo i dosadno, a studenti su ''namrtviji'' i najdosadniji!!!
shuriken

Post by shuriken »

nesvjesna wrote:
atko wrote:Da i ja se to pitam , gdje su ti profesori i studenti sa tih drustvenih fakuleta da nam pomognu u formiranju zahtjeva????

Da se recimo radi o masinskoj ili IT industriji ja bih se odmah kao expert ponudio da dam svoj doprinos.... a ovako sve mi moramo :-?

P.S. Ali zato ce biti na desetine diplomskih, magistarskih i doktroskih radova na temu: "Socioloski aspekti i nalaiza drustvenih kretanja i demokratskih principa suprostavljanja metodama gradjanske neposlusnosti kantonalnih demonstracija" ili tako neki jednostavan naslovcic :D
student na filozofskom. ja sam jutros formirala zahtjeve za èitanje na protestu, pa sam bila izignorisana. ja vam mogu prevodit ¹ta god hoæete, dijelit flyere, nagovarat raju da doðe, dubit na glavi u iduæu subotu ne bih li privukla koga da stane da vidi ¹ta se to de¹ava, al kakve svrhe ima da pi¹em bilo ¹ta kad me se jednostavno preskoèi?
morat cete imat vise zivaca
bojim se da ima jos dosta ljudi kao ti
koji se osjecaju ignorirani

radit sa forumasima ti je kao "herding cats"
sto bi rekli englezi

a realno je bilo toliko postova u tako kratkom vremenu da se to nije moglo sve percipirat

mislim da Liberov prijedlog da se otvara vise tema kad je ovako nesto komplicirano rjesava ove probleme, valjda ce moderatori imat razumijevanja

naprimjer ako ce potraga za razglasom, kablom, parama za razglas, playerom za razglas trebati 100 postova onda je bolje da to bude posebna tema "Razglas za protest u subotu"
atko

Post by atko »

nesvjesna wrote:

student na filozofskom. ja sam jutros formirala zahtjeve za čitanje na protestu, pa sam bila izignorisana. ja vam mogu prevodit šta god hoćete, dijelit flyere, nagovarat raju da dođe, dubit na glavi u iduću subotu ne bih li privukla koga da stane da vidi šta se to dešava, al kakve svrhe ima da pišem bilo šta kad me se jednostavno preskoči?
"Vici" malo jace :)

Svi mi ovdje na forumu istupamo kao gradjani... ali bi bilo fino da se recimo neki forumas sa prava pojavi i kaze da ce na svom faxu afirmirati studente i profesore pa da se oni onda oglase sa svojim stavom podrske, da se pojave... nije to nista sto je neophodno po svaku cije nu ali bi bilo fino... na kraju krajeva dovoljno je biti gradjanin i dici svoj glas protiv ovog svega sto nam rade ;)
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

A sta reci svaka cast svima. Damirov govor danas je dobro recen, al ipak treba malo jacih udarnih rijeci i cist stav protesta. (ovo je stvarno dobronamjerno). Imajte na umu da je bolje napravit dobro organizovan protest jednom nedjeljno, nego neorganizovan svaki dan gdje ce "doticni elementi" naci dlaku u jajetu da to sjebu.

I love you ALL!!! :D
klif

Post by klif »

Preporučio bih kao lektiru temu s ovog foruma "Idemo pred Skupštinu" iz koje je nastao pokret Dosta.

Uzmite vremena i prostudirajte na koji način je došlo do njegovog formiranja. Možda ćete izbjeći ponavljanje grešaka.

I dalje sam svim srcem uz vas i uz pokret.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... t=#1045629
damirm

Post by damirm »

shuriken wrote:znam ih ja, kontaktiram ih sutra

jel iko napisao nesto da se zahvali damiru koji je govorio danas
nisam vidio. samo prigovarate, trazite dlaku u jajetu
pa damire, svaka ti cast
super si govorio i drzao si se ko pravi vodja gradjanskog pokreta
zivio!
:thumbup: :thumbup:
Nema na cemu, bila mi je cast. Pazite se bilboarda (za sada)...da ne bude otkud im pare.
Last edited by damirm on 17/02/2008 02:46, edited 1 time in total.
fixer

Post by fixer »

kad malo skontam nama i ne trebaju toliko pravnici. nama treba netko gdje ce naci tacno koje su odgovornosti gradonacelnice i grada a koje kantona. to bi nam sigurno neka medjunarodna institucija mogla reci. sta mislite?
ako zaista vidimo da ni premjer ni ona nisu odg ja im se izvidnjavam. al cemo u tom naci sigurno mali milion stvari sto je u njihovoj nadleznosti a nije rijeseno.
klif

Post by klif »

Senad Pecanin

#141 Ako mogu sta pomoci...

Post by Senad Pecanin »

Postovani forumasi,

cestitam vam na organizaciji danasnjeg protesta. Mislim da je jako vazno sto je do njega doslo, narocito nakon onako bezobraznih ocjena prethodnog protesta od strane Nedzada Brankovica, Semihe Borovac i Samira Silajdzica. Nisam ni ja sretan sto je letjelo kamenje, ali drzim licemjernim da sad vlast to namece kao temu, a ne uzroke protesta, svoju odgovornost i sramnu nespremnost da makar iz moralnih razloga podnesu ostavke. Nazalost, bojim se da je kamenje jedino sredstvo komunikacije koje vlast razumije. Da ne duzim:
-smatram da je ideja o organizaciji novog protesta naredne subote izvrsna;
-siguran sam da ce biti masovniji,a to organizatoru nalaze obavezu i bolje pripreme i boljeg scenarija i bolje realizacije protesta;
-ukoliko na bilo koji nacin mogu pomoci - ovaj moj post je ponuda organizatorima.

Pratim vas forum, ali je ovo prvi put da ucestvujem u raspravi. Nekako mi se cinilo postenim da to uradim pod svojim imenom. Pozdrav i cestitke svim organizatorima protesta, kao i gradjanima koji su na njemu ucestvovali.
Veceras sam se registrirao i cini
Krugman

Post by Krugman »

Ljudi u ovoj drzavi i gradu je previse loseg- i ima hejbet stvari koje bi se mogle zahtjevati. Medjutim, ja cu samo spomenuti on sto sam napisao ranije - zbog kredibiliteta treba kategoricno i argumentovano zahtjevati nesto sto je moguce a sto ce postici najjaci efekat.

Zbog toga treba ici samo sa zahtjevom za ostavkom Semihe Borovac i Samira Silajdzica. Ako ove dvije spodobe koje su personifikacija nesposobnosti ove vlasti budu primorane da ponude ostavke to ce poslati jasanu poruku kriminogenom i nesposobnom miljeu u siroj vlasti da se vise nemoze po starom. Kada jedna figura padne onda postoji mogucnost da svaka druga padne - i to ce nadam se dovesti do potrebnih psiholoskih promjena u glavama gradjana i politicara na vlasti koje ce diktirati dalje razvoje kada budu potrebni. To je ono cega se ovi kriminalci u vlasti najvise boje.
fixer

Post by fixer »

Gospodine Senade dobro nam dosli. konkretna pomoc koja bi dobro dosla je da pohvalite u svojem sedmicnjaku nas rad i pozovete ljude da drugi put masovnije izadju. zaista nam je svima ovdje veoma drago sto ste dovoljno hrabri da se prikljucite u ovom slucaju daleko slabijoj strani. al ne za dugo
wellcome :) :-)
Krugman

#144 Re: Ako mogu sta pomoci...

Post by Krugman »

Senad Pecanin wrote:Postovani forumasi,

cestitam vam na organizaciji danasnjeg protesta. Mislim da je jako vazno sto je do njega doslo, narocito nakon onako bezobraznih ocjena prethodnog protesta od strane Nedzada Brankovica, Semihe Borovac i Samira Silajdzica. Nisam ni ja sretan sto je letjelo kamenje, ali drzim licemjernim da sad vlast to namece kao temu, a ne uzroke protesta, svoju odgovornost i sramnu nespremnost da makar iz moralnih razloga podnesu ostavke. Nazalost, bojim se da je kamenje jedino sredstvo komunikacije koje vlast razumije. Da ne duzim:
-smatram da je ideja o organizaciji novog protesta naredne subote izvrsna;
-siguran sam da ce biti masovniji,a to organizatoru nalaze obavezu i bolje pripreme i boljeg scenarija i bolje realizacije protesta;
-ukoliko na bilo koji nacin mogu pomoci - ovaj moj post je ponuda organizatorima.

Pratim vas forum, ali je ovo prvi put da ucestvujem u raspravi. Nekako mi se cinilo postenim da to uradim pod svojim imenom. Pozdrav i cestitke svim organizatorima protesta, kao i gradjanima koji su na njemu ucestvovali.
Veceras sam se registrirao i cini
Senade, hvala ti na javljanju, cijenim ovaj gest i spremnost da pomognes kao i sve ostalo sto si uradio za ovaj grad i zemlju kroz svoje medijsko djelovanje. Nadam se ti ne smeta sam odmah presao na ti. Iako se ne poznajemo, mi forumasi smo, izmedju ostalog, povezani katastrofalnim posljedicama ovih bahatih i nesposobnih vlastodrzaca sto uvjetuje neku intimu potrebnu za ovakvim obracanjem. Siguran sam, kao sto je jasno i iz tvog zadnjeg uvodnika, da i tvoja porodica trpi te posljedice.

Ja na protestima protiv ovih feudalaca u vlasti nisam ni ocekivao neku politicku prisutnost. To nebi bilo ni dobro jer bi mahalc Silajdzic i ona kokoska Borovac to odmah iskoristili, kao sto su iskoristili huliganstvo male grupice u Srijedu, da izopace poentu gradjanskog nezadovoljstva u cisto politikanstvo. Ali ono sto sam ocekivao je da bi posteni i principijeni ljudi iz kulturnog i sportskog zivota dosli tamo da svojim prisutstvom podrze izmrcvarene gradjane Sarajeva i animiraju druge da se prikljuce. Nemogu da prihvatim da su svi od njih u talu sa politicarima i da se toliko boje za vlastitu guzicu da nemaju hrabrosti da potvrde ocigledno - da je u vlasti pohlepna, nesposobna, i bezobrazna bagra kojoj nije ni mrve stalo do gradjana na cijoj grbaci vec 12 godina parazitiraju? To sto je ta ista bagra izbore dobila glasovima papaka, opstom apatijom gradjanstva, manipulacijom nacionalnih strahova i otvorenim laganjem su dodatni razlozi zasto je protest opravdan.

Mislim da neko kao ti, pored objektivnog izvjestavanja o svemu, svojim ugledom i uticajem bi mogao mnogo doprinjeti da se animiraju druge javne (ali ne politicke licnosti) da jasno ustanu protiv ove situacije i ljudi u vlasti koji su svojom nesposobnoscu i nemoralnoscu doprinjeli toj situaciji. Znaci, razgovaraj sa jednim Danisom Tanovicem, jednim Pjerom Zalicom i drugima cija nesto vazi medju ovim narodom da potaknemo jedno kolektivno budjenje iz ove nocne more.
shuriken

Post by shuriken »

veceras je puno vas gledalo CD na Hayatu, pred objavu rezultata glasanja za kanton ili za proteste je isao prilog o Jasni Fisoviæ iz Hadzica.

Komentirala se "pobjeda" u glasanju. Niko nije komentirao njen slucaj. AKo ne pomognemo Jasni i ne natjeramo drzavne institucije da joj pomognu, nemamo se cemu nadati ni veseliti.
admin-x
Forum administrator

Post by admin-x »

tema je popravljena, bila je neka tehnicka greska na njoj. mozete nastaviti diskusiju.
Krugman

Post by Krugman »

admin-x wrote:tema je popravljena, bila je neka tehnicka greska na njoj. mozete nastaviti diskusiju.
OK, hvala, mozete li izbrisati onu duplu temu koja je postavljena da se otkloni razvodnjavanje.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

shuriken wrote:veceras je puno vas gledalo CD na Hayatu, pred objavu rezultata glasanja za kanton ili za proteste je isao prilog o Jasni Fisović iz Hadzica.

Komentirala se "pobjeda" u glasanju. Niko nije komentirao njen slucaj. AKo ne pomognemo Jasni i ne natjeramo drzavne institucije da joj pomognu, nemamo se cemu nadati ni veseliti.
preduhitrio si me barabo. da gledala sam :( . terba otvoriti temu na hum. akcije i pomoci ovoj zeni a natjerati i ove nakarade da joj pomazu dok su zivi.

Gospodine Pecaninu hvala Vam na podrsci i Vi mozete mnogo toga uciniti.
don vito

#149 Re: Ako mogu sta pomoci...

Post by don vito »

Senad Pecanin wrote:ukoliko na bilo koji nacin mogu pomoci - ovaj moj post je ponuda organizatorima.
Uz svaki primjerak narednog broja Dana podijelite poklon citaocima - pistaljku! 8)
nesvjesna

Post by nesvjesna »

što se tiče onog samoprozvanog organizatora... nadam se da će sutra objaviti demanti, ali mi sad moramo svi biti svjesni da će oni, nakon što smo juče odradili odličan posao, sad biti spremni da igraju prljavo, jer su poslije gledanja CDa i ostalih dnevnika sinoć, i dobrih izvještaja u novinama danas, i aBd u danima ove sedmice, svjesni da će oni koje je srijeda odvratila od ideje protesta opet stati na našu stranu.

treba zbiti redove, i paziti...
Locked