Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Tesnim

Post by Tesnim »

callmethebreeeze wrote:
Tesnim wrote:
callmethebreeeze wrote: moja ljubav prema meni ne poznaje granice. nikako si se ne mogu gaditi. pogotovo ne zbog jedne takve stvari koju smatram savrseno normalnom.

:-)
eh blago tebi :-)
ma ne... blago tebi. :-)
:D
u svakom slucaju :D
TheWatcher

#127 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by TheWatcher »

zeljka25 wrote:Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..
Koliko vam je zajednicki zivot sa partnerom, prije braka, normalna stvar?! Da li se to kosi sa vasim vjerskim uvjerenjima ili ste jednostavno navikli na to kao na neki logican slijed...??? Zanima me koliko su danasnji ljudi konzervativni i da li nam je prije ljepse bilo kada smo malo vise vodili racuna o svemu tome...
obavezno :roll: cak sam pobornik zajednickog zivota bez braka i onih glupih potpisa 8)
sadness

Post by sadness »

joj sto ne mogu ovog pitanja vjere... o kojoj vjeri mi to govorimo? ako je islam, onda to vjencavanje pred maticarom ili hodzom ne pika... islam nalaze da muskarac i zena tri puta glasno pred svjedocima potvrde da zele biti u zajednici, tj. braku i u ime boga... eh, sad ako dvoje zive i svom narodu oko sebe daju doznanja da zele zajednicki suzivot da li su oni "vjencani" pred bogom i narodom ili ne? u mnogim islamskim zemljama on nju samo privede sebi (i pri tom babi da neke pare sto mu dade kcerku) i vrijede kao da su vjencani... ma ni moja pranana nije isla pred maticara nit je imala papira da je udata... neg onako... tako je meni moja mama rece: "kako ces zivjet' u haramu?", a ja njoj rekoh:"zivjeli il' ne zivjeli skupa ima da harmimo!"... bolje 'vako haramit nego iza svakog coska da me sav svijet gleda... a licno ne smatram zivljenje skupa nekim vecim grijehom od "fatanja" iza svakog grma i u svakom mraku... isto ti je to... samo se razlikuje u komociji... a svi znamo da svi harame... rijetki su izuzeci... i voljela bih kad bi ljudi malo oko svoje kuce pomeli nego sto gledaju cija kcerka "nevjencano" zivi... njihova djeca sve do jedne "raspustanice", a ja ne valjam... za oboje treba biti hrabar i zeljeti to jako, pa bio to brak ili zivljenje skupa, jer niti jedno nije jednostavno... samo sto je nekim ljudima lakse "biti drustveno prihvacen" nego sretan...
connected

Post by connected »

kakva su ovo pitanja...
ljudi ne zenite se tj. zivite bez potpisa...

ovo iz iskustva :-)
_mandrak_

#130 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by _mandrak_ »

Kako ne bih prihvatila.No On nece ni da zivi sa mnom,a kamo li da me zeni... :cry:
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#131 Re:

Post by Šeherzada »

sadness wrote:j. bolje 'vako haramit nego iza svakog coska da me sav svijet gleda... a licno ne smatram zivljenje skupa nekim vecim grijehom od "fatanja" iza svakog grma i u svakom mraku... isto ti je to... samo se razlikuje u komociji... a svi znamo da svi harame... rijetki su izuzeci... i voljela bih kad bi ljudi malo oko svoje kuce pomeli nego sto gledaju cija kcerka "nevjencano" zivi... za oboje treba biti hrabar i zeljeti to jako, pa bio to brak ili zivljenje skupa, jer niti jedno nije jednostavno... samo sto je nekim ljudima lakse "biti drustveno prihvacen" nego sretan...
Potpuno se slazem.Ne zivim nevjencano,ali isto tako ne smatram to nekim grijehom.Veci grijeh mi je privoditi djevojku svaki dan i vracati je kuci ,nego ostaviti je i zivjeti s njom
dushmanka_sa

#132 Re:

Post by dushmanka_sa »

Naravno da bih prihvatila. Prije to nego brak.
Brak je samo papir koji je neko tamo ovjerio u opštini, a svi su pravili dernek i opili se do besvijesti.
Ako ide zajednički život - super. Ako ne ide - Bože moj, biće bolje drugi put. Raziđete se a niko vas ne pegla.
A u braku je to već malo komplikovanije. Hajd što platiš svadbu, ali onda valja iskihati razvod.

Definitivno sam za zajednički život prije braka, jer samo tako možeš upoznati osobu sa kojom si. Onako brak - TUP, a on ne diže dasku kad piša, ne posprema za sobom, hrče, grokće ili nešta slično, a ona opet nije tako divna kao što je bila na izlascima u grad i ponekom hvatanju dok starci nisu kući. :)
Ada7

#133 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by Ada7 »

Za sve one koji tvrde da bi broj razvoda bio manji kad bi parovi 'probali' zajednicki zivot prije braka- statistike pokazuju suprotno. Veci je broj razvoda medju onima koji zive skupa dok su u vezi, pa onda stupe u brak.
Ada7

#134 Re:

Post by Ada7 »

sadness wrote:u mnogim islamskim zemljama on nju samo privede sebi (i pri tom babi da neke pare sto mu dade kcerku) i vrijede kao da su vjencani...
Ne znam otkud ti te informacije niti sta pokusavas tim reci. Vrlo je vjerovatno da postoje sredine u kojima se takvo nesto desava, ali daleko od toga da je to standardna praksa u "mnogim islamskim zemljama". Takodjer, ako je to praksa u islamskim zemljama, ne vidim sta to uopce mora govoriti o samoj religiji. U Islamu je pravilo da zena dobije od muskarca tzv. "mehr" prije stupanja u brak- a to se, jasno je, razlikuje od toga sto ti kazes da se desava.
sadness wrote: a licno ne smatram zivljenje skupa nekim vecim grijehom od "fatanja" iza svakog grma i u svakom mraku... isto ti je to... samo se razlikuje u komociji...
Nisu ti to valjda jedine dvije opcije? :?
Dindi

#135 Re: Re:

Post by Dindi »

aida05 wrote:
sadness wrote:j. bolje 'vako haramit nego iza svakog coska da me sav svijet gleda... a licno ne smatram zivljenje skupa nekim vecim grijehom od "fatanja" iza svakog grma i u svakom mraku... isto ti je to... samo se razlikuje u komociji... a svi znamo da svi harame... rijetki su izuzeci... i voljela bih kad bi ljudi malo oko svoje kuce pomeli nego sto gledaju cija kcerka "nevjencano" zivi... za oboje treba biti hrabar i zeljeti to jako, pa bio to brak ili zivljenje skupa, jer niti jedno nije jednostavno... samo sto je nekim ljudima lakse "biti drustveno prihvacen" nego sretan...
Potpuno se slazem.Ne zivim nevjencano,ali isto tako ne smatram to nekim grijehom.Veci grijeh mi je privoditi djevojku svaki dan i vracati je kuci ,nego ostaviti je i zivjeti s njom
A mogli bi se oni i vjencati da se ne bi "privodili"....
mrs. zurbrigen

#136 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by mrs. zurbrigen »

ne, ja sam apsolutno protiv zajednickog zivota prije braka. sta si ti ljudi u stvari umisljaju, zive u grijehu samo da bi mogli iskusiti tu zajednicku svakodnevnicu i nauciti vise jedno o drugome...
:x

ma jok. mislim da je apsolutno vazno, da parovi prije braka provedu dovoljno vremena skupa, da u braku ne bi doslo do nekih nepozeljnih iznenadjenja. dobro prijebracna veza nije garant za uspijeh braka. ali mislim da netko tko je zivio sa partnerom prije braka ima realisticniju pretpostavku o braku.
sve u svemu, ne znam dali je brak u nasem drustvu uopce jos aktualna institucija.
Dindi

#137 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by Dindi »

mrs. zurbrigen wrote:ne, ja sam apsolutno protiv zajednickog zivota prije braka. sta si ti ljudi u stvari umisljaju, zive u grijehu samo da bi mogli iskusiti tu zajednicku svakodnevnicu i nauciti vise jedno o drugome...

ma jok. mislim da je apsolutno vazno, da parovi prije braka provedu dovoljno vremena skupa, da u braku ne bi doslo do nekih nepozeljnih iznenadjenja. dobro prijebracna veza nije garant za uspijeh braka. ali mislim da netko tko je zivio sa partnerom prije braka ima realisticniju pretpostavku o braku.
sve u svemu, ne znam dali je brak u nasem drustvu uopce jos aktualna institucija.
Brak je za ljude koji znaju sta hoce u zivotu a ne za one koji bi i da budu u braku i ne u isto vijeme pa prave kvazibracne zajednice. Ako ima ljubavi i ako parneri imaju iste osnovne zivotne stavove i interese a to se moze vidjeti i kroz zabavljanje u vezi ja sam definitvno za brak. Naravno ostatak upoznavanja dolazi u barku tipa da li ostavlja carape na putu ili da li je mokro kupatilo poslije kupanja ali nije valjda da se zboga toga ljudi rastavljaju.
Po meni ljudi koji zive zajedno prije baraka su lijeni da se vjencaju, mrsko im da to organizuju a ne moraju (ima varijanta malog vjencanja) ili su svjesni da se ne slazu i da nece fercerati a vole se, ima i toga. Ne znam meni je zao djece kojma se roditelji prezivaju drugacije pa makar oni bili rastavljeni ili zivjeli u vanbracnoj zajednici, nekako mi to izgleda kao nezavrsen posao.....
mrs. zurbrigen

#138 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by mrs. zurbrigen »

Dindi wrote:
mrs. zurbrigen wrote:ne, ja sam apsolutno protiv zajednickog zivota prije braka. sta si ti ljudi u stvari umisljaju, zive u grijehu samo da bi mogli iskusiti tu zajednicku svakodnevnicu i nauciti vise jedno o drugome...

Brak je za ljude koji znaju sta hoce u zivotu a ne za one koji bi i da budu u braku i ne u isto vijeme pa prave kvazibracne zajednice. Ako ima ljubavi i ako parneri imaju iste osnovne zivotne stavove i interese a to se moze vidjeti i kroz zabavljanje u vezi ja sam definitvno za brak. Naravno ostatak upoznavanja dolazi u barku tipa da li ostavlja carape na putu ili da li je mokro kupatilo poslije kupanja ali nije valjda da se zboga toga ljudi rastavljaju.
Po meni ljudi koji zive zajedno prije baraka su lijeni da se vjencaju, mrsko im da to organizuju a ne moraju (ima varijanta malog vjencanja) ili su svjesni da se ne slazu i da nece fercerati a vole se, ima i toga. Ne znam meni je zao djece kojma se roditelji prezivaju drugacije pa makar oni bili rastavljeni ili zivjeli u vanbracnoj zajednici, nekako mi to izgleda kao nezavrsen posao.....
aha...
okay. ti to vidis tako, drugi na to gledaju drugacije.
za mene je brak jedna totalno obsoletna institucija. mislim, ko voli nek izvoli. ali ja nemam osjecaj, da moram certificirati svoju vezu. a sto se djece tice, ne vjerujem da im je potrebno sazaljenje. jer u danasnjem drustvu sa raznoraznim vrstama veza i familijarnih konstelacija, djeca iz vanbracnih veza su svakodnevnica. i ne vjerujem da ih roditelji vode pod kriterijom "nezavrsen posao".
svako mora za sebe odluciti sta mu odgovara, i ako je nekome stalo do braka u redu. ako nije, isto u redu.
Dindi

#139 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by Dindi »

mrs. zurbrigen wrote:
Dindi wrote:

aha...
okay. ti to vidis tako, drugi na to gledaju drugacije.
za mene je brak jedna totalno obsoletna institucija. mislim, ko voli nek izvoli. ali ja nemam osjecaj, da moram certificirati svoju vezu. a sto se djece tice, ne vjerujem da im je potrebno sazaljenje. jer u danasnjem drustvu sa raznoraznim vrstama veza i familijarnih konstelacija, djeca iz vanbracnih veza su svakodnevnica. i ne vjerujem da ih roditelji vode pod kriterijom "nezavrsen posao".
svako mora za sebe odluciti sta mu odgovara, i ako je nekome stalo do braka u redu. ako nije, isto u redu.
Salzem se ovim ko voli nek izvoli, hvala Bogu pa mozemo sami formirati svoj nacin zivota...
Ja na brak gledam i sa vjerske strane i onda nemam dvojbe oko toga treba li ili ne...
suncandan

#140 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by suncandan »

Da, sto bolje da se upoznamo, jer brak je ozbiljna stvar ( kako za koga jel' ).
J.

#141 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by J. »

Nemam ništa protiv, ali treba imati na umu ono istraživanje kojim je utvrđeno da se ti ljudi koji prije braka žive skupa, u 50% slučajeva više razvode kada (ako) stupe u brak, nego ljudi koji odmah stupe u brak, bez prethodnog ,,testiranja''!
mojgrad

#142 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by mojgrad »

zeljka25 wrote:Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..
Koliko vam je zajednicki zivot sa partnerom, prije braka, normalna stvar?! Da li se to kosi sa vasim vjerskim uvjerenjima ili ste jednostavno navikli na to kao na neki logican slijed...??? Zanima me koliko su danasnji ljudi konzervativni i da li nam je prije ljepse bilo kada smo malo vise vodili racuna o svemu tome...
Kosilo se sa mojim vjerskim uvjerenjima/obicajima ili ne sto se tice licno moje srece i mog braka iskljucivo radimo ono sto se dogovorim sa osobom s kojom dijelim zivot.
Zajednicki zivot prije braka definitivno DA.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 18:58, edited 2 times in total.
anais_nin

#144 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by anais_nin »

jOFLA wrote:Ne vidim u kojem se pozitivnom smislu manifestuje neka svrha braka na papiru. Ili zapravo, prije par godina dobijem jaranski savjet da ipak oženim curu, jer ukupan godišnji porez na prihode koji plaćamo državi bude malkice manji ako smo zvanično u braku i u istom stanu kao i sada. Možda se svrha braka nekome manifestuje baš na taj način... ?
:shock: :? jao jao :-) svega u Bozijoj basti :D i? jesi li poslusao? :D kako da nisi :lol: :D
mamica papucarka

#145 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by mamica papucarka »

svejedno je to. Nek se ljudi vole, pa sa papirom ili bRez :oops: :D Ne znam zbog cega tolike rasprave na temu brak vako ili nako. Meni je vala to sve isto. :)
Jedino, neki dan nam prica jedan prijatelj koji je "ozenjen ali bez papira" da mu je bilo jako tesko kada im se prije 15-ak dana rodila kcerkica i sve novine su objavile bebino ime (onaj izvjestaj iz porodilista), i ime mame tj. njegove "zene", ali nidje njega :roll: Rekli mu, zato sto nisu vjencani :roll: Gluposti, ali hebi ga, zakon je takav :roll:
maccarona

#146 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by maccarona »

jesam li se ja ovdje upisala sa "ne prihvatam" :x :D sve isto, kad mozes sa njim zivjeti ovako, mozes se vala i udat :D bezze :oops:

(doduse, ja sam malo staromodna :D 8) )
neprilagodjena

#147 Re:

Post by neprilagodjena »

Enka-Benka wrote:Sasvim normalno,cuj pa nismo u Afganistanu :D :D
Svaka cast :-)

Ja sam za zajednicko zivljenje prije braka.
njeka

#148 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by njeka »

Obavezno, i to na neodređeno vrijeme,najbolje zauvijek!!
Terovicka

#149 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by Terovicka »

Ja sam malo staromodna po pitanju zivota zajedno prije braka iako zivim preko bare gdje se to smatra sasvim normalno. Ako neko hoce da zivi zajedno super good luck. Ja sam sa svojim sadasnjim uzem bila u vezi 7 godina i sada smo 2 godine u braku i jako sretni :). Ta prica zivot prije braka da vidimo hoce li to uspjeti ovako onako je po meni prica onih koji se boje obaveza i ozbiljnosti. U svakoj vezi kao i u svakom braku ima trzavica i sitnica ali ako se oba partnera ne trude nema nista ni od te veze ni od tog braka. Ovdje na zapadu se vise ne udaju i ne zene da bi kad se rodi dijete majka mogla dobiti nepovratni kredit od drzave kao samohrana majka, ali dijete mora nositi majkino prezime... pa ja bi se ubila kad bi dotle dogurala... nije moje dijete kopile... I nije mi jasno sta je to toliko bitno da se zivi zajedno prije braka????? Nije mi jasno zasto????? Da vidis jel ta osoba baci carape u cosak ili ih odma nosi u korpu za prljavi ves???? Ne kontam
fantom slobode

#150 Re: Da li prihvatate zajednicki zivot prije braka..

Post by fantom slobode »

Zajednicki je zivot super stvar, onako treba to stalno prije braka.Taman da se ljudi dobro upoznaju, a ima i svojih zgodnih strana.Zajednicki zivot definitivno, ne treba zuriti sa brakom, treba ponavljati zajednicki zivot, da se dobro utvrdi znanje.Ima i onih koji zastupaju teoriju: "Ne daj joj da prenoci", ali ista je uklopiva, ako dvoje mladih ljudi ima dva mjesta prebivalista, pa se lijepo rastanu svaku noc, onako pokasno.
Post Reply