neupucene sa ovom slikom mozda i mozes prepasti. vjerovatno i tebi izgleda strasno zbog toga, ali u pitanju je obicna para sa koksare. da opet ne bi ispalo da branim mittal reci cu da na sajtu ima slika koje prikazuju zagadjivace ali ova to nije. upravo zato ja govorim da raja nema pojma niti se informise. samo jedni drugima prepricavaju nebuloze koje poteknu iz teorija "upucenih". kad bi neko sa ovom slikom nastupio protiv mittala mogao bi samo biti ismijan i shvacen neozbiljno. radije prosetajte do tetova pa pogledajte ulicu, biljke i krovove kuca i poslusajte buku, pa popricajte sa ljudima. ja to redovno cinim, pa i o tom pricam iz licnog iskustva, a ne informisan od "upucenih". sad mi se vec ljevica umara pa moram da stanem, ali dva posta zaredom su dovoljna. nadam se samo da ce nekome posluziti da nesto i skonta. odzdrav.dr.iver wrote:Zagadjenje je preveliko jer je dozvoljeno pokretanje integralne proizvodnje, pri cemu u nekim pogonima stanje sa zagadjenje je isto kao i prije rata...tolike EU norme (i druge, a u vezi zastite okolisa) u medjuvremenu donesene, ali se nista ne postuje. Zasto? Jer je Arcelor Mittal dobio period od sedam godina da ne mora tehnicki nista uraditi povodom zastite okoline.
A ja licno poznajem par inzinjera sa instituta koji rasplozasu sa svim relevantnim, zvanicnim i nezvanicnim, podacima o zagadjenju, kao sto licno poznajem osobu u kantonalom odjelu zdravstva za okolis i zagadjenje(ili kako je vec zvanican im naziv), stoga ne pricam nista napamet, niti iz Amerike, niti radim u Mittalu![]()
![]()
Tako da te hvalospjeve Mittalu i Smajlovicu & kompaniji oko zagadjenja okolisa u Zenici mozete pricati Marsovci, ali sumnjam da bi i oni "pali" na tu pricu.
http://www.mittalzlo.com
"od danas do sutra"
Protesti u Zenici
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
belfy
#126 Re: Protesti u Zenici
-
jefferson
#127 Re: Protesti u Zenici
Placenici? Zavjere? CIA? FSB?Hare_ze wrote:Pored sumpora, teskih metala, raspitajte se malo o ucinku benzol-pirena koji se talozi u kostima a kancerogen je...
@jefferson mozda poznajes nekoliko inzinjera (da kazem placenika), ali kazem, lako je pametovati kada tebe ne truje, a vjeruj mi dosta ljudi vec razmislja o selidbi iz Zenice (onih koji su upoznati sa situacijom).
I jos nesto, j*** vas Huso, sto svaka rasprava mora biti o tome jesi li za ili protiv. Protiv sam svake vlasti koja je ovo dopustila a za sam za onu koja ce zabraniti Mitallu da radi bez filtera po EU standardima i gotova prica. Da li je to SDP, SDA, SBiH - nebitno. Dvorane i shopping centri mi nista ne znace ako ce me trovati...A i pravi je apsurd, gradi se fudbalski kamp na Crkvickom brdu za pripreme reprezentacija a zagadjenost zraka u Zenici katastrofa...dodju ljudi da se otruju na sportskim pripremama...smijesno...
Sad ce opet prica "treba zatvoriti zeljezaru" o cemu niko ne govori i to mogu samo pricati ograniceni ljudi.
Opet kazem, kad vidim kakvih razmisljanja ima - dabogda nas sve potrovali...
Nego sve je to super, samo nigdje dokaza, a svelo se na hajku protiv opcinske administracije dok federalna vlada koja ustvari ima najvise ingerencije u ovom slucaju spava, ali to je kao onaj majmun na opcinskom vijecu sto je vristo "protiv zagadjenja" a nakon sto su ga uvrstili u komisiju hoce da se tuce sa opcinskim vijecnicima tvrdeci da ce sve biti rjeseno.
Nego ja mislim da je Mittal za sve kriv i da ih treba po banderama povjesat, a nakon toga cemo jesti zlatnim kasikama i udisati alpski zrak pored voznog parka koji komplet nemoze eko testove proc.
-
Hare_ze
#128 Re: Protesti u Zenici
Nisam ja ni pokusao da te uvjerim da vjerujes meni...pogresno si skontao, ali nema veze...sto se tice mog izvora...taj je covjek prije rata bio direktor jednog od pogona u zeljezari i vrlo je dobro upucen u to sta se desavalo i sta se sad desava (ako hoces mogu ti na pp reci ko je i na koji sam nacin i zbog cega saznao te informacije), a i magistar je metalurgije...Nisam strucnjak za metalurgiju, ali koliko znam u koksari nastaje benzol prilikom kondenzacije koksnog gasa...a benzol piren je sadrzan i u sirovom katranu koji se izdvaja iz koksnog gasa...to ti dodju kao nus proizvodi preciscavanja koksnog gasa... a to je samo jedan od nus produkata...kazem opet nisam strucnjak za metalurgiju i ispravi me ako grijesim ali znam neke stvari o hemiji i malo vise o medicini...a benzol piren je posebno opasan jer se talozi u kostima...Ti ako mislis da je ovo ok i da nas ne truju i da se normalno sve radi...pa sta drugo da ti kazem osim da si slijep pored ociju. Hajd vozdra.belfy wrote:hare, kad se vec pravis toliko pametan zasto nam ti ne bi objasnio sta je to benzol-piren, kako nastaje i u kojim procesima i kako to povezujes sa zeljezarom. ajde budi bar jednom konkretan i koristan.Hare_ze wrote:Dabogda se mi svi potrovali...to je ono sto mogu samo reci za ovu diskusiju i proteste...
P.S. Moj izvor informacija je vrlo pouzdan i upucen u to sta se desava sada u zeljezari a i sta se radilo prije rata (neki podaci koji nikada nisu smjeli biti objavljeni i sl.)...tako da znam sta pricam...a @belfy sto se tice onog "panj", najdrazi su mi oni panjevi koji misle da sve znaju a u principu ne vide pored ociju...ko zna, mozda se i prepoznas...
Dosta od mene.
tvoje "pouzdane i upucene izvore" necu ni komentarisati. ja sam poprilicno siguran da ti ne znas sta pricas, nego prepricavas ono sto drugi govore iako to ne razumijes. ja sa apsolutnom sigurnoscu mogu reci sta ulazi i sta izlazi u kojem pogonu zeljezare i ja sam tu na licu mjesta, tako da moram da budem upoznat sa tim stvarima jer se ja prvi trujem na tim mjestima. ali eto, ti koji vidis pored ociju ces mi vjrovatno bolje objasniti i uvjeriti me da je bolje da vjerujem tvom vidjenju pored ociju nego samom sebi.
P.S. i ne pravim se pametan, vec se brinem za svoje zdravlje, ti si taj koji je nastupio u diskusiji sa "nadmocnim" stavom i poceo druge nazivati panjevima, a iza toga se krije uglavnom nesto sasvim drugo. Tebe i razumijem, ako radis u zeljezari, ali su mi najjaci ovi likovi poput jeffersona, mada sumnjam da mozes biti objektivan...ali nije bitno...EOD od mene.
Last edited by Hare_ze on 18/08/2008 17:00, edited 3 times in total.
-
Hare_ze
#129 Re: Protesti u Zenici
Pa da, placenici sa masinskog i metalurskog faksa i instituta u Zenici koji su rekli da je sve ovo ok i donijeli jednu od legendarnih mjera da se kvalitet vode kontrolise "svake dvije godine". I nije nikakva zavjera, samo tebi je lakse nesto izvrtati i supljirati nego da kazes bilo sta konkretno. Tebi u Americi mozda i odgovara da nas truju...meni ovdje ne. Poenta cijele moje price je da su nasi politicari to mogli sprijeciti, ali NISU. I to je to. Glasam za onoga ko ce to sprijeciti. Nema tu nikakve filozofije.jefferson wrote: Placenici? Zavjere? CIA? FSB?
Nego sve je to super, samo nigdje dokaza, a svelo se na hajku protiv opcinske administracije dok federalna vlada koja ustvari ima najvise ingerencije u ovom slucaju spava, ali to je kao onaj majmun na opcinskom vijecu sto je vristo "protiv zagadjenja" a nakon sto su ga uvrstili u komisiju hoce da se tuce sa opcinskim vijecnicima tvrdeci da ce sve biti rjeseno.
Nego ja mislim da je Mittal za sve kriv i da ih treba po banderama povjesat, a nakon toga cemo jesti zlatnim kasikama i udisati alpski zrak pored voznog parka koji komplet nemoze eko testove proc.
-
dr.iver
#130 Re: Protesti u Zenici
Ma pustite se ljudi jeffersona, garant je jedan od onih kojima placaju marka post na forumu...petica pokretanje teme 
-
jefferson
#131 Re: Protesti u Zenici
Jest, bravo, pa kako si skonato da ja pare dobivam od njih da pisem ovdje.dr.iver wrote:Ma pustite se ljudi jeffersona, garant je jedan od onih kojima placaju marka post na forumu...petica pokretanje teme
nego hajde, pitaj sta misli onih 4,5000 ljudi koji platu dobivaju, plus oni koji rade u drugim firmama koje zavise od zeljezare.
Evo ja sam odma za to da se sravni sa zemljom zeljezara i krompir da se zasadi ako mi odgovoris gdje zaposliti te ljude!
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#132 Re: Protesti u Zenici
Ocigledno da niko od tih 4500 ne pise na ovo temi osim menejefferson wrote:Jest, bravo, pa kako si skonato da ja pare dobivam od njih da pisem ovdje.dr.iver wrote:Ma pustite se ljudi jeffersona, garant je jedan od onih kojima placaju marka post na forumu...petica pokretanje teme
nego hajde, pitaj sta misli onih 4,5000 ljudi koji platu dobivaju, plus oni koji rade u drugim firmama koje zavise od zeljezare.
Evo ja sam odma za to da se sravni sa zemljom zeljezara i krompir da se zasadi ako mi odgovoris gdje zaposliti te ljude!
-
Hare_ze
#133 Re: Protesti u Zenici
Zadnji put...i odustajem. Nemoj biti ogranicen, niko ne govori da se zeljezara zatvori vec da covjek koji ima dovoljno love tj. Mitall fino ugradi filtere i da nastaviti raditi punom parom sa manjim zagadjenjem. On ce sigurno opet biti na dobitku a i svi Zenicani. Nasi su tu mogli dosta uciniti i nisu i tu su izgubili sav kredibilitet. Ti pricas o nekim autobusima i autima kao da nas svijet ima para za modernije a branis jednog od najbogatijih ljudi na svijetu kao da je uboga sirotinja. Tvoja logika: Zenicatrans (koji nema para) treba kupiti nove autobuse...gradjani (redom svi kokuzi) trebaju kupiti nova auta...Mitall - jedan od najbogatijih ljudi na svijetu ne treba ugraditi filtere jer to kosta...hahahahahajefferson wrote:Jest, bravo, pa kako si skonato da ja pare dobivam od njih da pisem ovdje.dr.iver wrote:Ma pustite se ljudi jeffersona, garant je jedan od onih kojima placaju marka post na forumu...petica pokretanje teme
Da ne spominjem da je plata u Mitallu mizerna, ali necemo sada o tome...samo jednostavno ne mogu da vjerujem da iko zdrave pameti podrzava neugradjivanje filtera...fakat EOD
- seljak_cojek
#134 Re: Protesti u Zenici
U Mittalu je oformljen novi department koji će se baviti isključivo pitanjima ekologije. (Odsumporavanje koksa, izgradnja velikih kolektora u kojima bi se prečišćavala sva otpadna voda iz fabrike, ugradnja filtera , ....) Budžet je sa početnih 40 povećan na blizu 70 miliona EUR za naredne 4 godine. Ako mislite da je moguće za 24 sata ugraditi sve potrebne uređaje da bi sistem profunkcionisao .......Hare_ze wrote:Mitall - jedan od najbogatijih ljudi na svijetu ne treba ugraditi filtere jer to kosta...hahahahaha
Možda ako ga izrade u replikatoru i teleportiraju direktno sa Enterprajza.
-
Hare_ze
#135 Re: Protesti u Zenici
Pa koliko treba, 4 godine? Objasni nam malo detalje, posto ocigledno raspolazes nekim podacima...seljak_cojek wrote:U Mittalu je oformljen novi department koji će se baviti isključivo pitanjima ekologije. (Odsumporavanje koksa, izgradnja velikih kolektora u kojima bi se prečišćavala sva otpadna voda iz fabrike, ugradnja filtera , ....) Budžet je sa početnih 40 povećan na blizu 70 miliona EUR za naredne 4 godine. Ako mislite da je moguće za 24 sata ugraditi sve potrebne uređaje da bi sistem profunkcionisao .......Hare_ze wrote:Mitall - jedan od najbogatijih ljudi na svijetu ne treba ugraditi filtere jer to kosta...hahahahaha
Možda ako ga izrade u replikatoru i teleportiraju direktno sa Enterprajza.
-
dr.iver
#136 Re: Protesti u Zenici
dobili su sedam godina...zahvaljaujuci opcinarima...
- Gandalf
#137 Re: Protesti u Zenici
I ne zaboravi rahmetli hadžipašića koji nas je "usrećio " kad je na čelu federalne vlade potpisao ugovor sa Mittalom i sve nas prodao za 1 marku - al nek je na njegovoj đenazi bilo 5-6000 ljudi , baš nas je zadužio , jest nam sad dobro , yiiiiipiii - to hadžija legendo treb'o si tražit od indijaca još 1 marku , pa da mogu na području zenice neometano i naravno legalno vršiti nuklearne probe , radi svog kurčenja po svijetu i pokazivanju zuba zemljama članicama nuklearnog klubadr.iver wrote:dobili su sedam godina...zahvaljaujuci opcinarima...
- Epitop
#138 Re: Protesti u Zenici
KOje us to ugovore potpisivali općinari? Sva privatizacija strateških preduzeča se vodi pod patronatom Federacije BiH i Federalne agencije za privatizaciju.dr.iver wrote:dobili su sedam godina...zahvaljaujuci opcinarima...
-
dr.iver
#139 Re: Protesti u Zenici
da, da, ali ne radi se o ugovoru o prodaji zeljezare tj. bh steel-a.
radi se o zastiti okoline, sto je ipak u nadleznosti opcine, ko je pratio sjednice ov zenica zna o cemu govorim i zna ko je najglasniji bio protiv toga, a ko za takav ugovor sa mittal-om...sve je jasno kao dan
radi se o zastiti okoline, sto je ipak u nadleznosti opcine, ko je pratio sjednice ov zenica zna o cemu govorim i zna ko je najglasniji bio protiv toga, a ko za takav ugovor sa mittal-om...sve je jasno kao dan
-
jefferson
#140 Re: Protesti u Zenici
Pa sto ti ne odes u Mittal i ne objasnis im kako to ugraditi za 24h.Hare_ze wrote:Zadnji put...i odustajem. Nemoj biti ogranicen, niko ne govori da se zeljezara zatvori vec da covjek koji ima dovoljno love tj. Mitall fino ugradi filtere i da nastaviti raditi punom parom sa manjim zagadjenjem. On ce sigurno opet biti na dobitku a i svi Zenicani. Nasi su tu mogli dosta uciniti i nisu i tu su izgubili sav kredibilitet. Ti pricas o nekim autobusima i autima kao da nas svijet ima para za modernije a branis jednog od najbogatijih ljudi na svijetu kao da je uboga sirotinja. Tvoja logika: Zenicatrans (koji nema para) treba kupiti nove autobuse...gradjani (redom svi kokuzi) trebaju kupiti nova auta...Mitall - jedan od najbogatijih ljudi na svijetu ne treba ugraditi filtere jer to kosta...hahahahahajefferson wrote:Jest, bravo, pa kako si skonato da ja pare dobivam od njih da pisem ovdje.dr.iver wrote:Ma pustite se ljudi jeffersona, garant je jedan od onih kojima placaju marka post na forumu...petica pokretanje teme
Da ne spominjem da je plata u Mitallu mizerna, ali necemo sada o tome...samo jednostavno ne mogu da vjerujem da iko zdrave pameti podrzava neugradjivanje filtera...fakat EOD
Slusaj, dosli smo u kapitalizma, a u kapitalizmu su pare na prvom mjestu. Danas je cijena celika na rekordnom nivou, i ako mislis da ce neko zaustaviti proizvodnju (kao sto i ti ne bi) samo zato da bi filtere ugradio odma a ne u nekom roku, jer nasa raja nece da se jebe a da ne udje onda fakat jos imas problema sa samoupravljanjem.
Niko ovdje ne tvrdi da filter ne trebaju, ali evo, sta kad zatvoris zeljezaru. Gdje s ljudima? Zovnuti Intel, Dell? aha, al u k.... kad nemas obrazovanog kadra.
-
Hare_ze
#141 Re: Protesti u Zenici
Ti bas ne kontas...niko ne ocekuje od Mitalla da nesto dobrovoljno i samovoljno uradi...naravno da takav kapitalista nece zaustaviti proizvodnju...problem je ovdje u OV Zenica koje je moglo natjerati (ako ne natjerati, onda pokusati natjerati) Mitall da ugradi filtere, al' jok oni su mu dali dozvolu da radi... bas mijenjas teze...ne razmisljas...sto se tice ostalog (intel i sl.) ponavljas se, dosadan si...jefferson wrote:
Pa sto ti ne odes u Mittal i ne objasnis im kako to ugraditi za 24h.
Slusaj, dosli smo u kapitalizma, a u kapitalizmu su pare na prvom mjestu. Danas je cijena celika na rekordnom nivou, i ako mislis da ce neko zaustaviti proizvodnju (kao sto i ti ne bi) samo zato da bi filtere ugradio odma a ne u nekom roku, jer nasa raja nece da se jebe a da ne udje onda fakat jos imas problema sa samoupravljanjem.
Niko ovdje ne tvrdi da filter ne trebaju, ali evo, sta kad zatvoris zeljezaru. Gdje s ljudima? Zovnuti Intel, Dell? aha, al u k.... kad nemas obrazovanog kadra.
Last edited by Hare_ze on 18/08/2008 20:11, edited 2 times in total.
-
jefferson
#142 Re: Protesti u Zenici
hmmm, znaci OV ce prekinuti rad fabrike (jer za filtere treba vremena da se postave) i odreci se prihoda, bas zanimljivo!Hare_ze wrote:Ti bas ne kontas...niko ne ocekuje od Mitalla da nesto dobrovoljno i samovoljno uradi...naravno da takav kapitalista nece zaustaviti proizvodnju...problem je ovje u OV Zenica koje je moglo natjerati (ako ne natjerati, onda pokusati natjerati) Mitall da ugradi filter, al' jok oni su mu dali dozvolu da radi... bas mijenjas teze...ne razmislja...sto se tice ostalog (intel i sl.) ponavljas se, dosadan si...jefferson wrote:
Pa sto ti ne odes u Mittal i ne objasnis im kako to ugraditi za 24h.
-
dr.iver
#143 Re: Protesti u Zenici
da, da za ugradnju filtera treba zaustaviti cjelokupnu proizvodnju par godina...

-
Hare_ze
-
jefferson
#145 Re: Protesti u Zenici
Dobro strucnjaci koliko onda treba? De nas prosvjetlite!Hare_ze wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Hare_ze
#146 Re: Protesti u Zenici
Ja nigdje nisam ni istaknuo da sam strucnjak, zato sam pitao seljaka-cojka koliko treba? Ali sam siguran da ne trebaju cetiri ili sedam godina, niti da se mora obustavljati proizvodnja na neki duzi period...jefferson wrote:Dobro strucnjaci koliko onda treba? De nas prosvjetlite!Hare_ze wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- sunčan dan
#147 Re: Protesti u Zenici
Znam da nije mjesto za to, ali primite moje iskreno saučešće za četiri mladića koja su poginula u onoj teškoj saobraćajnoj nesreći. 
-
belfy
#148 Re: Protesti u Zenici
potrebno je oko godinu dana za ugradnju filtera, ali za njihovo podesavanje i uskladjivanje sa procesom i dovodjenje u optimalan nacin rada barem jos godinu dana, mada to predstavlja kontinuirani proces poboljsavanja.
-
Hare_ze
#149 Re: Protesti u Zenici
I u tom periodu od dvije godine, da li zeljezara mora prestati sa radom, ili tu prvu godinu da bi se ugradili filteri? Samo da razrijesimo nejasnoce...belfy wrote:potrebno je oko godinu dana za ugradnju filtera, ali za njihovo podesavanje i uskladjivanje sa procesom i dovodjenje u optimalan nacin rada barem jos godinu dana, mada to predstavlja kontinuirani proces poboljsavanja.
-
arze
#150 Re: Protesti u Zenici
Koga je prodao? Sta bombe lansiras? Tito te je jedini prodo al ono bas ga sukno momacki!Gandalf wrote:I ne zaboravi rahmetli hadžipašića koji nas je "usrećio " kad je na čelu federalne vlade potpisao ugovor sa Mittalom i sve nas prodao za 1 marku - al nek je na njegovoj đenazi bilo 5-6000 ljudi , baš nas je zadužio , jest nam sad dobro , yiiiiipiii - to hadžija legendo treb'o si tražit od indijaca još 1 marku , pa da mogu na području zenice neometano i naravno legalno vršiti nuklearne probe , radi svog kurčenja po svijetu i pokazivanju zuba zemljama članicama nuklearnog klubadr.iver wrote:dobili su sedam godina...zahvaljaujuci opcinarima...![]()
![]()
![]()