Obično dodaju bijeli špirit, koji se fino pomješa sa dizelom, ne umanjuje puno toplotnu moć goriva, ali smanjuje maziva svojstva pa pumpe kod common rail sistema zaribaju. Popravka cca par hiljadarki +/- pa bujrum..._tulumba_ wrote:
Ovo mi je stari pricao, a on je od nekog cuo...Sve je rekla-kazala..Ne razumijem se bas u tu hemiju..Ali po ocevoj prici, kaze da oni kad nabave gorivo, ubacuju neke tecnosti, (nije valjda klasicne,neke druge)...Cak mi otac kaze, da jedan od tih naftasa iz Viteza "ima" svog posebnog hemicara, koji to mijesa i koji se razumije u sve to..Naravno, fino placa covjeka..Kaze, valjda ubacuju neke "tvari" koje gorivo ne cine slabijim, tj ne osjeti se na vuci ali naravno dobije se vise litara..Ali zato, valjda pravi stetu motoru.Zbog cega i kako, ne znam. Sigruno neko ovo moze mozda bolje ili drugacije objasniti..Sumnjam da oni uvoze po nekoj nizoj cijeni od ostalih...
Moguce je svasta, ovo ne tvrdim niti kazem 100% je ovako..Ovo je "mahalska" prica...Koliko je istine u tome, ne znam.
Ali da razlike u cijeni ima, ima itekako... U Ze, eurodizel 1,50-1,55, u Vitezu 1,34
Pitanje u vezi goriva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#126 Re: Pitanje u vezi goriva
-
Betandwin
#127 Re: Pitanje u vezi goriva
joj mahalskih prica ,ja sam sipao 95-icu po 1,29 i na svim privatnim je ta cijena , na izlazu ima Petrol i tamo je kao u Sarajevu 1,49 , i jos da dodam , auto bolje radi nego s ovim ovdje gorivom sipanim po OMV i Selex-uza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
Obično dodaju bijeli špirit, koji se fino pomješa sa dizelom, ne umanjuje puno toplotnu moć goriva, ali smanjuje maziva svojstva pa pumpe kod common rail sistema zaribaju. Popravka cca par hiljadarki +/- pa bujrum...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#128 Re: Pitanje u vezi goriva
aaaa, koje je auto u pitanju?Betandwin wrote:joj mahalskih prica ,ja sam sipao 95-icu po 1,29 i na svim privatnim je ta cijena , na izlazu ima Petrol i tamo je kao u Sarajevu 1,49 , i jos da dodam , auto bolje radi nego s ovim ovdje gorivom sipanim po OMV i Selex-u
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#130 Re: Pitanje u vezi goriva
Lijepo...
E hajde sad lijepo ponovo pročitaj o čemu sam ja pisao... To bi bio bar neki minimum kulture dijaloga.
E hajde sad lijepo ponovo pročitaj o čemu sam ja pisao... To bi bio bar neki minimum kulture dijaloga.
-
Betandwin
#131 Re: Pitanje u vezi goriva
pisao si o dizelu a ja govorim o benzinu , pišes o dodavanju špitita u dizel , eto procitaj ti o cemu ja
- MIRZA_460
#132 Re: Pitanje u vezi goriva
Nece ti se nista pokvariti, a iako se pokvari nije neka steta, ko Italijandjulba wrote:Pozdrav, e ovako imam Fiat brava 1,6 16V 1997. god. sipam bezolovni 95. Prije neki dan čovjek na pumpi mi reče da bi trebao sipat bezolovni 98. jer je kod nas loše gorivo i da je 98 kao 95. ( malo mi je glupo da radnik na pumpi kaže da mu gorivo ne valja ali eto ko bosna). Kaže da će manje trošit, bolje vuč i tako.
Može li mi još neko potvrdit da li mogu sipat 98 i da mi se neće šta pokvarit.
Hvala pozdrav
-
Goool
#133 Re: Pitanje u vezi goriva
Sinoc nasuo na El Tariku (Diesel 1.9 TDI) i auto mi pusi. Prije toga nasuo usput na Barelu u Novoj Biloj i auto nije pusilo ama bas nimalo!
-
Betandwin
#134 Re: Pitanje u vezi goriva
eto jos jedan zadovoljan gorivom u Vitezu , nek nije da ja supljiram ...
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#135 Re: Pitanje u vezi goriva
Ja sam u pocetku u svoga Megana sipao 95 na OMV-u (Breka) i bilo je katastrofa gorivo. To je bilo prije 5-6 godina. Posto je kod mene skinut katalizator jer sam ga kupio polovnog receno mi je da mogu u njega da sipam beznin koji hocu. Cim se pojavio bezolovni 98 presao sam na njega i bilo je znatne razlike. Motor je ljepse radio i prelazio sam vise kilometara i osjeti se i te kako na otvorenoj voznji bolja vuca jer je kod mene motor 1.4 75ks. Prvo sam sipao na INI a zatim sigurno dvije godine na pumpi u Hrasnom Selex i zaista bio sam prezadovoljan gorivom ali od nove godine poceo sam da sipam najnoviju 100 na OMV-u i opet se osjeti razlika na bolje. Naravno sa vremena na vrijeme zvekenem Liqui Moli za ciscenje dizni i to je to. Od kada sam poceo 98 i sad sa 100 nikada mi se auto nije ni pokusalo ugasiti. Naravno da auta koja koriste bezolovni benzin mogu sipati sve tri varijante jer je razlika samo u oktanima i sto je najbitnije razlika izmedju 95 i 100 je ogromna u cistoci goriva.Prijatelj koji mi radi na benzinskoj pumpi jednom prilikom mi je rekao da je 95 najgore i najnecistije gorivo na trzistu. Dakle to je moje iskustvo.
-
davidigolijat
#136 Re: Pitanje u vezi goriva
Prava je istina de medju naftasima u Vitezu postoji "tihi rat" cijenama u zadnjih par godina. Zbog toga sto se prepucavaju i "krve" medjusobno, zato je i cijena manja, a gorivo je isto. Dvojica pumpadzija se inate jedan drugom...dodavanje bijelog spirita u diesel je glupost i prica za malu djecu (bijeli spirit nije toliko jeftin da bi se isplatilo od njega "praviti" naftu, to ti je kao i Alan-Ford vic kada prave novcanicu od 5 dolara cija izrada kosta 5,5 $) 
- black
#137 Re: Pitanje u vezi goriva
jel' poskupilo gorivo danas ? chuo sam da ce poskupiti za 10 pfeninga
- starii
#138 Re: Pitanje u vezi goriva
evo cijene sa petrol.bablack wrote:jel' poskupilo gorivo danas ? chuo sam da ce poskupiti za 10 pfeninga
Cijena važi od 07.05.2009
Super Plus 98: 1,660 KM/L
Eurosuper 95: 1,560 KM/L
Euro diesel: 1,550 KM/L
Lož ulje: 1,300 KM/L
Autoplin: 0,850 KM/L
mislim da je samo 95 poskupila za 10 feninga
- Drvosjeca iz Dejcica
#139 Re: Pitanje u vezi goriva
Sipaj i dalje, ja ne bih sipao kod tih privatnika jos da oni meni plate. Doduse benzinac lakse proguta sve, ali sa dieselom se nije igrati.Betandwin wrote:joj mahalskih prica ,ja sam sipao 95-icu po 1,29 i na svim privatnim je ta cijena , na izlazu ima Petrol i tamo je kao u Sarajevu 1,49 , i jos da dodam , auto bolje radi nego s ovim ovdje gorivom sipanim po OMV i Selex-uza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
Obično dodaju bijeli špirit, koji se fino pomješa sa dizelom, ne umanjuje puno toplotnu moć goriva, ali smanjuje maziva svojstva pa pumpe kod common rail sistema zaribaju. Popravka cca par hiljadarki +/- pa bujrum...
- starii
#140 Re: Pitanje u vezi goriva
http://www.petrol.ba
cijena važi od 14.05.2009
Super Plus 98: 1,750 KM/L
Eurosuper 95: 1,650 KM/L
Euro diesel: 1,600 KM/L
Lož ulje: 1,350 KM/L
cijena važi od 14.05.2009
Super Plus 98: 1,750 KM/L
Eurosuper 95: 1,650 KM/L
Euro diesel: 1,600 KM/L
Lož ulje: 1,350 KM/L
- Jimmy_The_Saint
#141 Re: Pitanje u vezi goriva
Najviše sipam OMV ili EP. Mislim da je sva priča protiv EP bezveze, meni isto ide bilo OMV bilo EP. Ali danas se zajebah - IMZIT. Mislio sam da mi se auto pokvarilo. I to sam DOSUO, nakon što sam juče NA PALAMA sip'o u nekog lokalnog pumpadžije.
Mislim, fini su ljudi, ljubazni, uredna pumpica i ta sranja - ali brate, ja sam sve do danas mislio da je ta priča o "lošem benzinu" nekakva viša matematika za šofere - picajzle.
Mislim, fini su ljudi, ljubazni, uredna pumpica i ta sranja - ali brate, ja sam sve do danas mislio da je ta priča o "lošem benzinu" nekakva viša matematika za šofere - picajzle.
- madner
#142 Re: Pitanje u vezi goriva
Ja sam sipao na EPu kod OHR-a prosle sedmice dizel.
Auto nije htjelo upalit iz prve (dotad no sikiriki), a tek kad pocne trzat u voznji...
Auto nije htjelo upalit iz prve (dotad no sikiriki), a tek kad pocne trzat u voznji...
-
Lesli Eldridž
#143 Re: Pitanje u vezi goriva
INA, HIFA i Petrol zakon, ostalo, kako kad, ovisno kakvo gorivo fasuju... 
- zgembo_sa
#144 Re: Pitanje u vezi goriva
Vala poslije ove zadnje zime ne bih INA-ino gorivo sipao da mi plate... Bog samo zna koliko je auta stradalo od njihovog goriva... Katrastrofa.Lesli Eldridž wrote:INA, HIFA i Petrol zakon, ostalo, kako kad, ovisno kakvo gorivo fasuju...
-
Lesli Eldridž
#145 Re: Pitanje u vezi goriva
Prije će biti da je starih dizelčina, a ne do nafte i benzina na Ini. Ja već 13 godina sipam na Ini i nikada problema nije bilo, ali kod privatnika bogami jeste...zgembo_sa wrote:Vala poslije ove zadnje zime ne bih INA-ino gorivo sipao da mi plate... Bog samo zna koliko je auta stradalo od njihovog goriva... Katrastrofa.Lesli Eldridž wrote:INA, HIFA i Petrol zakon, ostalo, kako kad, ovisno kakvo gorivo fasuju...
- zgembo_sa
#146 Re: Pitanje u vezi goriva
Pa ne znam bas koliko si u toku, ali masovno su stradavali bas novi automobili... Bila je cijela hajka na INA-u u Hrvatskoj zbog toga... Ko zna koliko tuzbi je podneseno...Lesli Eldridž wrote:Prije će biti da je starih dizelčina, a ne do nafte i benzina na Ini. Ja već 13 godina sipam na Ini i nikada problema nije bilo, ali kod privatnika bogami jeste...zgembo_sa wrote:Vala poslije ove zadnje zime ne bih INA-ino gorivo sipao da mi plate... Bog samo zna koliko je auta stradalo od njihovog goriva... Katrastrofa.Lesli Eldridž wrote:INA, HIFA i Petrol zakon, ostalo, kako kad, ovisno kakvo gorivo fasuju...
Btw. i INA je privatnik
-
Lesli Eldridž
#147 Re: Pitanje u vezi goriva
Nije sitni privatnik. Sve pumpe su u vlasništvu INA Holding BiH.
- uribe
#148 Re: Pitanje u vezi goriva
Radio sam tri godine na B.P. i iz mog iskustva i iz onoga što sam vidio znam da je gorivo na OMW-u,E.P,INI,i pojedinim privatnim pumpama istog kvaiteta,razlog jednostavan svi gorivo tenkuju sa istog terminala u Pločama ovo je provjereno.Naravno postavlja se pitanje određenih mahinacija tipa dosipanja vode u gorivo,što i ne mora da bude.Problem pumpi se ogleda najčešće u rezervoarima koji su usljed taloženja poprilično prljavi,a javlja se problem kondeza tako da se u gorivu može pojaviti voda.Zakonska regulativa kod nas nalaže da bi se ti isti rezervoari trebali čistiti svakih 10 god. iako lično mislim da je to čisti promašaj.Bio sam prisutan kada su se čistili rezervoari i ono što sam vidio je u naj manju ruku katastrofa,u svakom od njih je bilio najmanje 10 cm taloga.Što se tiče El tarika istina je da dovoze gorivo iz mađarske i da je ono ok,ali je i istina da dovoze i ono isto gorivo iz Ploča koje dovoze ostali distributeri.Ako malo bolje obratite pažnju na El tarikovoj pumpi u velešićima,postoji jedan agregat za sipanje goriva koji je odvojen od ostalih i na kojem sipaju samo diplomatska auta,slučajnost ne bih rekao.Stoga iz onoga što znam u pitanju je isto gorivo sa različtim cijenama.Provjereno znam da u otprilike 6 mjeseci će EP biti najjači što se tiče goriva jer je MOL preuzeo iNU koja je sa MOL-om bila većinski vladsnik EP tako da MOL ostaje sada i jedini koji se pita u EP,a ipak je u pitanju mltinacionalna kompanija koja ima interese da i to ostane.Samo primjera radi u Srbiji su napravili pravi bum,u Hrvatskoj preuzimanje INE takođe,zbog toga ne vidim razlog da to ne učine i ovdje sa EP.A do tada sipajte gorivo tamo gdje je jeftinije bar to radim ja i nisam imao problema sa autom.
-
Lesli Eldridž
#149 Re: Pitanje u vezi goriva
Znam je te detalje. A zašto su im prljavi tankovi? Pa puno su uzimali goriva iz tankera kad ih ispiru, pa pokupe po maloj cijeni ono smetlje sa dna. Poslije nam to prodaju po cijeni kvalitetnog goriva... 
-
abdulazizsarajevo
#150 Re: Pitanje u vezi goriva
ja ove nauke...ja sipam ovamo ti tamo...
sve mi se cini kao stvar licnog izbora... OMV 100 najbolje gorivo za mene..
probao INA neki dan - debelo se razocarao..slabo vuce
sve mi se cini kao stvar licnog izbora... OMV 100 najbolje gorivo za mene..