PEUGEOT servis u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
AS_sa

#126 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

da ne otvaram novu temu ... imam priliku kupit peugeot 207 1.4 hdi 2008 godina, presao 130 hiljada za 12500 KM ....
e sad me interesuje ako neko zna nesto vise o ovom autu, odnosno o servisu i dijelovima za njega ... veliki servis mu nikada nije radjen (preporucuje se navodno tek na 180000, al mi je to malo cudno), koliko bi bila cijena velikog servisa ??

unaprijed hvala ;-)
Miki123

#127 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Miki123 »

e sad me interesuje ako neko zna nesto vise o ovom autu, odnosno o servisu i dijelovima za njega ... veliki servis mu nikada nije radjen (preporucuje se navodno tek na 180000, al mi je to malo cudno), koliko bi bila cijena velikog servisa ??
Ja bih odradio veliki servis.

Ja sam u as dedović na barama uradio veliki servis za pug 407. Koštao me je je sa PDV-om oko 750,00 KM.

Promijenio sam:

1. filter goriva, zraka i klime (filter ulja ranije zamijenio)
2. zubčasti
3. mikroremen
4. španer
5. vodena pumpa

i još je nešta bilo ne mogu se sjetiti.

Sad, kod tebe će vjerovatno jeftinije biti, ali neka ti ovo bude okvir.
AS_sa

#128 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

Miki123 wrote:
Ja bih odradio veliki servis.

Ja sam u as dedović na barama uradio veliki servis za pug 407. Koštao me je je sa PDV-om oko 750,00 KM.

Promijenio sam:

1. filter goriva, zraka i klime (filter ulja ranije zamijenio)
2. zubčasti
3. mikroremen
4. španer
5. vodena pumpa

i još je nešta bilo ne mogu se sjetiti.

Sad, kod tebe će vjerovatno jeftinije biti, ali neka ti ovo bude okvir.
hvala prijetelju ... :thumbup:
daxon

#129 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by daxon »

Možeš mu uraditi veliki servis na 180 tkm ali preporuka je čak na 220 tkm, inače taj servis ja sam radio na 190 tkm jer mi se vozilo exploatiše kao vozilo za obuku, i kad sam skinuo remen vidio sam da sam pogriješio, remen je bio kao nov uopšte ga nije trebalo mijenjati, mene je taj servis koštao sve sa vodenom pumpom i rukama oko 400, 00 km.
Uglavnom, vozila iz PSA grupacije, odnosno, vozila sa tim motorima su među najjeftinijim za održavanje jer te motore koristi više auto brendova (peugeot, citroen, ford, mazda, volvo...), dakle, brojnost tih vozila čini i proizvodnju veoma masovnom, a samim time i jeftinijom, dijelova za ta vozila ima doslovno svugdje i po povoljnim cijenama.
respo

#130 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by respo »

sta vam je ba ljudi kakvih 220k veliki servis
on se radi oko 120k a po potrebi i ranije zavisi od remena i jeli procuri vodena
daxon

#131 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by daxon »

respo wrote:sta vam je ba ljudi kakvih 220k veliki servis
on se radi oko 120k a po potrebi i ranije zavisi od remena i jeli procuri vodena
Ti ga mjenjaj i na 50 tkm, niko ti ne brani.
Ja govorim o motoru 1. 4 HDI (50 kw), živim i hranim porodicu radeći u automobilu i sebi ne mogu dopustiti bilo kakvu neinformisanost i neznanje u vezi nečeg što se tiče automobila od kojeg živim.
Vjeruj mi, ne znam kad se radi servis razvodnog mehanizma na golfu 5 ili nekom drugom autu, niti me to zanima sve do trenutka kad budem imao to vozilo, međutim za ovo što sad vozim znam sigurno sve kad, šta, kako i gdje. ;-)
respo

#132 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by respo »

jbg valjda ti bolje znas od automehanicara po struci
al samo ti po svom niko ti ne namece
alcho

#133 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by alcho »

respo wrote:jbg valjda ti bolje znas od automehanicara po struci
Vjerovatno mehanicar po struci bolje zna od proizvodjaca. Ma ja, ko ce slusati sta kaze proizvodjac auta, kad imas nase avlijanere koji su najpametniji na svijetu...
hakunfuc

#134 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by hakunfuc »

Prema Autodata-i, zamjena zupčastog remena na ovom motoru se radi na 230 tkm ili nakon 10 godina, a i od samog proizvođača se navodi isti interval zamjene.
respo

#135 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by respo »

alcho wrote:
Vjerovatno mehanicar po struci bolje zna od proizvodjaca. Ma ja, ko ce slusati sta kaze proizvodjac auta, kad imas nase avlijanere koji su najpametniji na svijetu...
avlijaner koji radi u ovlastenom peugeot servisu
al ajd samo ti po svom
bas me zanima koji ce izdrzati 10 godina ili 220milja
AS_sa

#136 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

respo wrote:
alcho wrote:
al ajd samo ti po svom
e hajd kad si u pezo servisu de mi usput napisi cijen dijelova za ovaj pezo ... i sta im je mana i tako to ... ako ti nije mrsko ??
respo

#137 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by respo »

ne radim ja u pezo servisu tako da ti cijene ne mogu reci
nazoves jedan drugi treci ovlasteni servis i pitas sta te zanima
alcho

#138 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by alcho »

respo wrote:
alcho wrote:
al ajd samo ti po svom
Koji ce izdrzati? Svaki 1.4 HDI motor
respo

#139 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by respo »

samo vi i 500milja vozite
alcho

#140 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by alcho »

respo wrote:samo vi i 500milja vozite
Ne moze 500 milja...na 220k km se radi veliki servis
AS_sa

#141 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

alcho wrote:
e onda ovaj moj moRe jos koju godinu bez servisa ... aferim ... inace kolko je skupo odrzavat automobil.... tipa ovaj pezo ... otprilike mjesecno para ???
Miki123

#142 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Miki123 »

AS_sa wrote:
alcho wrote:
e onda ovaj moj moRe jos koju godinu bez servisa ... aferim ... inace kolko je skupo odrzavat automobil.... tipa ovaj pezo ... otprilike mjesecno para ???
Kako misliš mjesečno? Bude li ti sed mjesečno kvario jadna ti majka :D
AS_sa

#143 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

ma ne otprilike sa nekim godisnjim kvarovima i popravkom istih .... u granicama normale, da ne visim non stop kod majstora ... treba mi otprilike neka cifra da znam ... uz mjesecno 200 KM za gorivo ... :?
Zvek

#144 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Zvek »

Taj 1.4 HDI motor iz prvih serija (2001-2003) je imao problema sa diznama, Siemensovim CR ubrizgavanjem. Na Peugeot, Citroen, Ford forumima mozes sve saznati.
citroen

#145 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by citroen »

Zvek wrote:Taj 1.4 HDI motor iz prvih serija (2001-2003) je imao problema sa diznama, Siemensovim CR ubrizgavanjem. Na Peugeot, Citroen, Ford forumima mozes sve saznati.
hajde popusti se vikipedije covjece,ohani malo.. :D :D :D :D
AS_sa

#146 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

Zvek wrote:Taj 1.4 HDI motor iz prvih serija (2001-2003) je imao problema sa diznama, Siemensovim CR ubrizgavanjem. Na Peugeot, Citroen, Ford forumima mozes sve saznati.
pa dobro ovaj je konkretno 2008 godina .... nebi trebao iamti tih problema ...
Tahta

#147 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Tahta »

AS_sa wrote:da ne otvaram novu temu ... imam priliku kupit peugeot 207 1.4 hdi 2008 godina, presao 130 hiljada za 12500 KM ....

unaprijed hvala ;-)

Garnt je ta kilometraža pogotovo ako je uvezen sa zapada ?
odradi servis bez razmišlajnja
Zvek

#148 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Zvek »

AS_sa wrote:
pa dobro ovaj je konkretno 2008 godina .... nebi trebao iamti tih problema ...
Taj ne bi trebao da ima problema.

Samo vidi da nije 3v bijeli, taj je 90% na zapadu bio teretnjak.
daxon

#149 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by daxon »

Zvek wrote:Samo vidi da nije 3v bijeli, taj je 90% na zapadu bio teretnjak.
Zašto se pravi fama oko tih tzv. "teretnjaka" kad su oni najčešće puno bolje i očuvani i održavani od luksuznih vozila, a često su auta i sa četvero vrate korišteni kao "teretni".

U pravilu ti "teretnjaci" su korišteni za dostavu nekih laganih roba po centru grada, npr. neće neko po radnjama u centru Pariza dostavljati satove ili skupocjene parfeme nekim velikim kombijem ili kamionom.
Takva vozila služe upravo za takve poslove, kao što je dostava nekih sitnica uglavnom u malim količinama kao što je npr. pedesetak mobilnih telefona ili neke dig. kamere, memorijske kartice, gotova jela (pizze i sl.), buketi cvijeća, skupi parfemi, ...

Šta to znači u praksi, to znači da ta vozila nikad nisu bila opterećena velikim teretom kao vozila u kojima se vozi četvero ili petero odraslih ljudi koji negdje idu sa punim gepekom stvari, ta vozila su uredno i kvalitetno održavana i najčešće su ih vozili vozači koji su profesionalci tj. žive od volana, u takvim vozilima desno suvozačevo sjedište je uglavnom nekorišteno jer to je radno mjesto za jednog čovjeka tj. vozača, uglavnom je u tim vozilima i pušenje zabranjeno pa vozač ako je pušač i ako puši u takvom vozilu dobro pazi da šef ne primjeti, Zadnja sjedišta koja trgovci takvim vozilima ubacuju su orginalna, a tapacirung ako se razlikuje oni i to kvalitetno srede, takva vozila firme koje ih koriste nabavljaju nova, a obično ih prodaju nakon dvije do tri godine da bi opet kupili nova, a sve zbog kasnijih poreznih olakšica koje imaju takvim transakcijama, ta vozila se u pravilu prodaju na licitacijama i prodaje ih se više komada odjednom, tako da trgovci polovnim vozilima kupuju ih na veliko po smješno niskim cijenama, tako da kad kasnije ugrade i sebe u cijenu, ta vozila su i dalje povoljna.

Sve u svemu iz svog iskustva sa takvim vozilima mogu reći da ima više pozitivnih strana kupovina tzv. "teretnjaka" nego luksuznog, ali svako bira sebi i ne želim nikog ubjeđivati u bilo što, osim što svakom želim dobar odabir i hajirli kupovinu.

ps
Pretpostavljam da je Pug 207 koji je pomenut bio "teretni", to mislim zbog njegove cijene (ako je plaćena carina i porez), a i kilometraža odgovara takvom tipu vozila.
vnm

#150 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by vnm »

jesi li ti vidio nekada kako se voze dostavna vozila u npr. parizu? za njih su ti ovi nasi lokalni krkani pravi penzioneri...
Post Reply