Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

vee-jay

#126 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by vee-jay »

ninili wrote:
vee-jay wrote:
mladoliki wrote:Stari dobri isfrustrirani forumaši!
...
Iskreno, nikome ne bih dao svoj glas bianco, osim sebi samome, a ako na listama ima mladih i sposobnih ljudi onda bih njima dao šansu da nešto naprave- mislim da samo glupani politiku doživljavaju navijački!!! Ko valja nek` vlada, ko ne valja odmah ga mijenjaj-dakle, svi postojeći su se nad nama već izredali, next please!!!
Pa daj glasu Bajicu i Nasoj Stranki. Mislim, stvarno je suludo ne glasati a onda nakon izbora vlast kritikovati. Ili nekome nesto na Forumima pripovjedati. Izvini mladi, tu nema nikakve logike. Imamo demokratiju, imas pravo glasa, pa ti odluci. Ako ti se nitko ne svidja (znaci programi i ljudski resurs stranaka), pa valjda glasas onda protiv onih koje nizasto neces da vidis na vlasti. Ili eto kao sto napisah, glasaj za Nasu Stranku.

Btw. ja cu za SDP.
Demokratija ne postoji na ovome svijetu...mozda u nekoj drugoj galeksiji. Ljudi mogu glasiti, ali to im nista ne znaci. Ona stranka koja IM najvise odgovara, o na ce da pobjedi i kraj price.
Ako trazis razloge da ne glasas trazi ih u svome moralnom vidjenju tebe i tvoje gradjanske duznosti tvojoj domovini. Pusti se naucne fantastike.
ninili

#127 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by ninili »

Glasam ja, reda radi...ali sve vise i vise sumnjam da taj moj glas ista znaci.
vee-jay

#128 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by vee-jay »

ninili wrote:Glasam ja, reda radi...ali sve vise i vise sumnjam da taj moj glas ista znaci.
Cuj jel znaci. Pa znaci, valjda ga broje. To sto mozda ukupna brojka glasova tvome slicnom nije onolika kolikom bi ti htio da bude znaci da onih koji nisu tvoga misljenja vise glasa i(li) oni koji jesu tvoga misljenja ne glasaju. U mojim ocima: *ebi ga, narod na zalost jos nema potrebe da se budi. Ili se polako budi ali to budjenje ide veoma poooooolaaaaaakooooooo...
campa_xxx

#129 Re:

Post by campa_xxx »

šega wrote:Ja nikada u životu nisam glasao niti mislim :x .Taj ću stav promjeniti samo ako me neko uvjeri da su ovi naši političari (bar jedan) u politici zbog politike i naroda ,Svi su oni samo i samo zbog sebe i svog pokolenja.
Ako je neko ovdje rad da me razuvjeri biću mu zahvalan :lol:
Racunaj da si glasao svaki put kad nisi :thumbup:
ninili

#130 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by ninili »

vee-jay wrote:
ninili wrote:Glasam ja, reda radi...ali sve vise i vise sumnjam da taj moj glas ista znaci.
Cuj jel znaci. Pa znaci, valjda ga broje. To sto mozda ukupna brojka glasova tvome slicnom nije onolika kolikom bi ti htio da bude znaci da onih koji nisu tvoga misljenja vise glasa i(li) oni koji jesu tvoga misljenja ne glasaju. U mojim ocima: *ebi ga, narod na zalost jos nema potrebe da se budi. Ili se polako budi ali to budjenje ide veoma poooooolaaaaaakooooooo...

Jbg, ja to poredim sa Amerikom koja je KAO demokratska zemlja. Al Gore dobi veci broj glasova i Bush opet postao predsjednik. Ako se to desava u jednoj drzavi kao sto je Amerika, sta mislis da se onda desava kod nas...
jeza u ledja

#131 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by jeza u ledja »

politicar wrote:SDA je jedina stranka iz BIH koja je clanica Asocijacije Evropskih narodnih stranaka.
Tu su jos i HDZBiH i PDP.

http://www.epp.eu/membersorted.php?landID=37
jefferson

#132 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by jefferson »

ninili wrote:
vee-jay wrote:

Jbg, ja to poredim sa Amerikom koja je KAO demokratska zemlja. Al Gore dobi veci broj glasova i Bush opet postao predsjednik. Ako se to desava u jednoj drzavi kao sto je Amerika, sta mislis da se onda desava kod nas...
Treba znati njihov sistem izbora i istoriju da bi skonto sto je Bush predsjednik a ne Gore.
Nije Gore prvi predsjednik koji je osvojio vise glasova a nije postao predsjednik!
mladoliki

#133 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by mladoliki »

Vee-Jay, zasto da glasam za nasu stranku- jel`reda radi? Ko je na njihovoj listi za moju jedinicu lokalne samouprave? Ne znaš to ni ti, ni ja i na osnovu čega bih ja trebao glasati za tu stranku? Radi crvene boje ili radi toga što imaju najbolje režisere? To nije razlog-treba vidjeti njihov plan i program koji treba ostvariti, pa onda izabrati ljude. Ako nisi shvatio moj post, ja upravo i mislim da nekim novim ljudima treba ukazati povjerenje. Meni nije jasno zašto ti glasaš za SDP koji je bio na vlasti i demonstrirao nam istu praksu kao i nacionalisti-skini "njihove" "pouvaljuj" naše kadrove i to je njima POLITIKA? Ja ne mislim da se ovdje živi spektakularno dobro, upravo suprotno mislim da je Sarajevo užasno loš grad za život (ali nemam i neću nigdje drugo), i samo ako se poredim sa gorim (u ekonomskom smislu) od sebe, npr. Goraždem, onda mogu da kažem što je nama fino, jer vidi tuge u Goraždu.
Mislim da su u zabludi oni koji žele nešto mijenjati na način na koji ti to radiš.
Ti meni savjetuješ da izađem na izbore i da se opredijelim za neku stranku samo da bi neki drugi dobili manje? Pa, nije ni čudo što nam je država nikakva kad nam je mladost ovakva. Ja sam se u praksi uvjerio da NEMA razlike između bilo koje od stranaka koje su vladale u proteklom periodu. Da glasam za bilo koju stranku trebam imati dobar razlog, bilo da sam ja u stranci, bilo da je neko meni poznat u stranci, bilo da na osnovu životnih rezultata prepoznam ljude koji nešto mogu promijeniti,a dosada im nismo dali da pokažu šta znaju. Ja imam samo jedan uslov-da nisu bili nikada dosada na vlasti, i tek kada isprobamo sve stranke onda mogu opet glasati za ove "stare" da bih izabrao manje zlo. Naša stranka po mojim kriterijima spada u grupu onih za koje ću glasati, ali nikako samo da bih nekome drugom pomogao ili "odmogao". Glasati treba radi svog interesa koji se uklapa u opći interes, a ne kako sam već rekao navijački-po boji dresova!!!
Robyn

#134 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by Robyn »

Za koga, pitanje je sad?

Ni za koga, sve ovo treba otjerati iz vlasti, mislim da su se dokazali kao vjerni voditelji ove zemlje, dobri domacini, e hebo onda takav dom.

A kad s'druge strane pomislim, mozda za Safeta Halilovica iz SBiH, jer tog covjeka uopste ne vidis godinama, ali on radi, on se istice, on donosi ljudska prava, brine se o izbjeglicama , komunikacijama, ma on i deminira!! Ha-ha

Mozda i za onog seljaka Sefera, sta mislite da smo ga poslusali imali bi sve puteve napravljene, sve ORA pa do mora, tu je Nedim01 u pravu, a da ga se pustilo on bi oslobodio i Sjevernu Koreju od mrskog neprijatelja, al u Limburgu. Ne moze se torbicom i nebuloznim komandama braniti zemlja.

A Brankovic, janje dementno, sto taj gradi i upravlja ....

Mozda ipak Hare Lepi, sad ce on nama dovesti investitore iz Arapskih zemalja, dodju, investiraju, privatiziraju i razgule sa imovinom. Sjeca li se tko Alhosa i Pakija.

Svi lepo u p... enziju :run:
laku noć

#135 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by laku noć »

Ma Hare je bog,samo 100% BiH :zoka:
DrugaGimnazija

#136 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by DrugaGimnazija »

Volio bih da vidim jednu vlast u kojoj nema "Stranke za 100% BiH bez entiteta". Sve ostalo smo vec probali i evo gdje nas je 12 godina neprekidne vladavine Harija, Sadika i inih dovelo.
jai

#137 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by jai »

Lokalni nivo:Nasa stranka il SDP
Kantonalni nivo:Nasa stranka il SDA
Federalni nivo:SDA(Brankovic je kralj)
Drzavni nivo:SBiH,SDA,Komsic predsjednik
vee-jay

#138 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by vee-jay »

mladoliki wrote:Vee-Jay, zasto da glasam za nasu stranku- jel`reda radi? Ko je na njihovoj listi za moju jedinicu lokalne samouprave? Ne znaš to ni ti, ni ja i na osnovu čega bih ja trebao glasati za tu stranku? Radi crvene boje ili radi toga što imaju najbolje režisere? To nije razlog-treba vidjeti njihov plan i program koji treba ostvariti, pa onda izabrati ljude. Ako nisi shvatio moj post, ja upravo i mislim da nekim novim ljudima treba ukazati povjerenje. Meni nije jasno zašto ti glasaš za SDP koji je bio na vlasti i demonstrirao nam istu praksu kao i nacionalisti-skini "njihove" "pouvaljuj" naše kadrove i to je njima POLITIKA? Ja ne mislim da se ovdje živi spektakularno dobro, upravo suprotno mislim da je Sarajevo užasno loš grad za život (ali nemam i neću nigdje drugo), i samo ako se poredim sa gorim (u ekonomskom smislu) od sebe, npr. Goraždem, onda mogu da kažem što je nama fino, jer vidi tuge u Goraždu.
Mislim da su u zabludi oni koji žele nešto mijenjati na način na koji ti to radiš.
Ti meni savjetuješ da izađem na izbore i da se opredijelim za neku stranku samo da bi neki drugi dobili manje? Pa, nije ni čudo što nam je država nikakva kad nam je mladost ovakva. Ja sam se u praksi uvjerio da NEMA razlike između bilo koje od stranaka koje su vladale u proteklom periodu. Da glasam za bilo koju stranku trebam imati dobar razlog, bilo da sam ja u stranci, bilo da je neko meni poznat u stranci, bilo da na osnovu životnih rezultata prepoznam ljude koji nešto mogu promijeniti,a dosada im nismo dali da pokažu šta znaju. Ja imam samo jedan uslov-da nisu bili nikada dosada na vlasti, i tek kada isprobamo sve stranke onda mogu opet glasati za ove "stare" da bih izabrao manje zlo. Naša stranka po mojim kriterijima spada u grupu onih za koje ću glasati, ali nikako samo da bih nekome drugom pomogao ili "odmogao". Glasati treba radi svog interesa koji se uklapa u opći interes, a ne kako sam već rekao navijački-po boji dresova!!!
Tvoje misljenje. OK. Samo glasaj. Nisam ja tebe nista NErazumio. A na kraju kazes i sam: "Ja imam samo jedan uslov-da nisu bili nikada dosada na vlasti, i tek kada isprobamo sve stranke onda mogu opet glasati za ove "stare" da bih izabrao manje zlo." i to misljenje ja respektujem u potpunosti. Daj glas Bajicu. Ja sam 100% siguran da je on bolji od svih onih koji trenutacno zagrijavaju stolice vladinh zgrada sirom BiH.
TVRTKO_Bosanski

#139 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by TVRTKO_Bosanski »

Postao/la newone dana 30/01/2008

Za tvoju informaciju Amerika ima predjsednicki sistem a ne parlamentarni kao sto je slucaj u svim Evropskim zemljama. Stoga im ne treba vise od dvije politicke stranke. Predsjednik je taj koji moze da ospori svaku odluku senata i kongresa ukoliko ona nije izglasana 2/3-nskom vecinom u oba doma, ali isto tako moze da stavi svoj veto i na svaku njihovu odluku i ako je izglasana u oba doma u potpunosti. Obrnuto, nijedna predsjednikova odluka nije vazeca ako nije potvrdjena u oba doma 2/3-nskom vecinom. Na svaki novi zakon, izmjenu starog zakona ili ukidanje starog zakona, predsjednik mora staviti svoj potpis. Predsjednikova je posljednja rijec i bez njegovog aminovanja nista ne moze proci. Na ovaj nacin se odgovornost usmjerava na jednu osobu, a procedure odlucivanja su znatno ubrzane. Sistem se u preko 200 godina istorije Amerike pokazao veoma efikasnim. Naravno, nista nije savrseno.
Pa i u Evropi su ti uglavnom dvije stranke u svakoj zemlji od znacaja i samo se smjenjuj: u Velikoj Britaniji su to Laburisti i Torijevci, u Njemackoj Demokriscani i Socijaldemokrati, u Francuskoj Socijalisti i Republikanci,....Kazu gdje je puno baba i djeca su traljava. Sistemi sa dvije velike politicke stranke su efikasni u donosenju i izglasavanju odluka, a takve demokratije se smatraju zrelim demokratijama.

daj nemoj molim te da pricas stvari koje nemaju veze sa istinom. mozda iz cistog ne znanja ili iz potrebe da se malo napravis pametan ili pametna pricas gluposti.
prvo to koliko ce u kojoj zemlji biti stranaka nema veze sa parlamentarnim ili predsjednickim sistemom nego sa vrstom izbora. u zemljama u kojima se sprovodi sistem sa samo jednim krugom glasanja obicno postoje samo dvije velike stranke koje se smjenjuju na vlasti jer u takvom sistemu glasovanja pobjecuje stranka sa prostom vecinom glasova tako da manje stranke nemaju sanse. jedini izuzetak u ovom pravilu napravila je laburisticka stranka u engleskoj pocetkom 20tog stoljeca kada je kao treca stranka po velicini uspjela da se nametne ispred liberalne stranke i postala je druga stranka, no i nakon toga zbog vec spomenutog sistema glasovanja liberali nisu vise nikad uspjeli da se vrate u parlament te se tako dvo-partijski sistem nije poremetio. sa druge strane u zemljama sa dva kruga glasanja ili cak i vise postoji i vise stranaka jer u drugom krugu glasanja dolazi obicno do koaliranja stranaka sto omogucava i manjim strankama da udu u parlament. istina je da su u tim zemljama vlade obicno nestabilne jer su zasnovane na labavim koalicijama pa se tako desava da imamo ceste padove vlada kao sto je to slucaj u italiji gdje niti jedna vlada od 2. svjetskog rata nije uspjela da ostane na vlasti citav svoj mandat.
a sto se tice ovlasti predsjednika SADa i tamosnjeg sistema odlucivanja u americi postoji nesto sto se zove politika kocenja i ravnoteze u kojoj su snage izmedu predsjednika i parlamenta ( senata i kongresa) gotovo izjednacene tako da je vrlo tesko govoriti o apsolutnoj vlasti predsjednika drzave. a zakon na koji predsjednik stavi veto moze opet da se vrati u parlamentarnu proceduru i ako se jos jednom izglasa 2/3 vecinom predsjednik mora da ga potpise.
ma nista, samo mali cas iz ustavnog prava.
ninili

#140 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by ninili »

Jbg, ja to poredim sa Amerikom koja je KAO demokratska zemlja. Al Gore dobi veci broj glasova i Bush opet postao predsjednik. Ako se to desava u jednoj drzavi kao sto je Amerika, sta mislis da se onda desava kod nas...[/quote]

Treba znati njihov sistem izbora i istoriju da bi skonto sto je Bush predsjednik a ne Gore.
Nije Gore prvi predsjednik koji je osvojio vise glasova a nije postao predsjednik![/quote]

Sve ja to znam vrlo dobro. Ali, sjecas li se mozda kad su prebrojali glasove na Floridi da je Al Gore dobio? To znaci da je on dobio i electoral votes i vecinu glasova, sto znaci da je trebao biti predsjednik. Povukao se jer je Bush vec bio proglasen i Americka politika nije htjela da praavi jos veci skandal. Kad se takve stvari desavaju u Americi, mogu misliti sta se desava kod nas.
newone

#141 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by newone »

Respektujem stav TVRTKA_bosanskog i sto se ustavnog sistema u Americi tice tu je svakako u pravu. Ali to je skolsko znanje. Kako zivim i radim u Americi ono sto ti mogu reci je da je ustav jedno a praksa u ovoj zemlji sasvim drugo. Amerikom ne upravlja ni predsjednik niti Kongres, vec lobiji velikih korporacija i ostalih mocnih interesnih grupa, a da se ustav ne bi prekrsio, izvrsitelji su predsjednik i Kongres. Koliko para, toliko i muzike.Sve se u ovoj zemlji placa, a politika je utemeljena na novcu i na krupnom kapitalu. Zakoni i ustav su tu samo da kanalisu te interese. Usput, ustav Sjedinjenih Drzava je booklet na cini mi se 35 stranica. Toliko o znacaju Ustava u Americi.
Dvije stranke u Americi je rezultat istorije i o ovome ne bih sada pisao. I da se pojavi neka treca politicka opcija, ne bi opstala niti 5 minuta. Ima malo Zelenih, ali je to dekoracija.
vee-jay

#142 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by vee-jay »

Evo sta kaze aktuelno istrazivanje...
--- NO LINKS --- wrote:UNDP - istraživanje: SDP pobjeđuje na izborima

Prema posljednjem istraživanju UNDP-a, SDP je preuzeo poziciju najjače stranke u Federaciji BiH, dok čelnu poziciju u RS-u i dalje suvereno drži Dodikov SNSD.Prema ovim podacima na području cijele BiH SDP ima 8.2 Posto biračke potpore, dok SDA s 5.1 posto i S BiH sa 4.2 posto drastično zaostaju. I dalje je najjači SNSD sa čak 17.3 posto. No, s obzirom da se iz Federacije BiH bira dva puta više zastupnika nego iz RS-a ove dvije stranke da se danas održavaju izbori imale bi podjednak broj mandata u Parlamentu BiH, po osam.

*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194

SIRI DALJE :D :D :D
CAKAL

#143 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by CAKAL »

Glasao bi za BPS-Sefer Halilović.Zato što je patriotska,zato što je Bosansko hercegovačka,zato što nije nacionalistička,otvorena je za sve građane koji ne misle kao SDA,SZBiH.Sam Sefer Halilović je platio visoku cjenu boreči se za pravdu i poštenje i republiku Bosnu i Hercegovinu,nakon njegovog povratka iz Hagga stranka se reorganizovala i dobila novi image sa poštenim i stručnim ljudima koji su prije svega istinske patriote koji žele dobro svim građanima i ekonomski prosperitet a ne prazne priče koje prosipaju ini političari.Neko kaže šta je sa idejama i rješenjima e ovako BPS je davao konstruktivna rješenja koja su druge stranke uzimale kao svoju ideju nekasu nije to problem najgore je u tome svemu što su te ideje nestručno upropaštavali zato stranka svoje ideje če realizovati kada poluči rezultate na predstoječim izborima.Netreba gledati samo uskostranačke interese več raditi za dobro građana BiH imamo mi još stručnih i poštenih ljudi koji nemogu doći do izražaja od familijarno jaranskih veza sadašnje vlasti svi trebaju da imaju istu šansu da doprinesu boljitku naše domovine BiH
winabike

#144 Re:

Post by winabike »

chuchumbamayumbe wrote:SDP
:thumbup:
Pravi Bosanceros

#145 Re: Re:

Post by Pravi Bosanceros »

winabike wrote:
chuchumbamayumbe wrote:SDP
:thumbup:
Glasao bih za one koji se najvise bave obicnim covjekom i njegovim problemima. Za mene je to definitivno SDP.
politicar

#146 Re: Da su sutra IZBORI za koga bi glasali???

Post by politicar »

Definitivno za SDA jer je to najbolja stranka sa najboljim i najjacim kadrovima.SDA forever
Post Reply