Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
- Vozdra raja :-)
#126 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
Ljudi koji ne vjeruju u Boga/inteligentnog tvorca, moraju dati odgovor na pitanje - a odakle je sve ovo doslo? Do tada, vjernici ce imati posljednju i jedinu rijec, jer vjernici znaju da nista ne nastaje iz nicega pa tako ni nas svemir!
Ljudi koji ne vjeruju u Boga/inteligentnog tvorca, moraju dati odgovor na pitanje - a odakle je sve ovo doslo? Do tada, vjernici ce imati posljednju i jedinu rijec, jer vjernici znaju da nista ne nastaje iz nicega pa tako ni nas svemir!
- Arminovski
#127 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
@Vozdra raja
Bi kad bi mi rekao koliko puta je pokusao.
Ne osporavam ja Boga uopste. Osporavam eventualno ID jer sam misljenja da evolucija kao naucna teorija daje bolja objasnjenja kako se zivot na Zemlji razvijao i razvija. Koliko sam do sada vidio, vecina ID-a se svodi na blacenje evolucije i njenih nalaza a vrlo malo na konkretna predvidjanja i dokaze. Osporavanje jednoga ne znaci automatski ispravnost drugoga.
Bi kad bi mi rekao koliko puta je pokusao.
Last edited by Arminovski on 11/05/2008 01:13, edited 1 time in total.
-
omar little
#128 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Vidim logika, argumenti i dokazi su ti strani i u polju nauke, kako su i u politici.Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
A sto bi ti imao zadnju i jedinu rijec? Daj ti meni dokaz da je Bog napravio sve?
- Vozdra raja :-)
#129 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Dokaz da je Bog napravio sve je u tome sto nista ne nastaje iz nicega i sve mora imati svog tvorca!! Gdje god se okrenes oko sebe vidjet ces dokaz Boga! Ako su ljudi nastali od majmuna, od cega su nastale planete, svemir, i sve ostalo materijano?? Samo od sebe...omar little wrote:Vidim logika, argumenti i dokazi su ti strani i u polju nauke, kako su i u politici.Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
A sto bi ti imao zadnju i jedinu rijec? Daj ti meni dokaz da je Bog napravio sve?
A sada ti daj svoju teoriju cjelokupnog nastanka!!
-
omar little
#130 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ma, nemam ja tebi, na ovo, sta reci covjece...Vozdra raja wrote:Dokaz da je Bog napravio sve je u tome sto nista ne nastaje iz nicega i sve mora imati svog tvorca!! Gdje god se okrenes oko sebe vidjet ces dokaz Boga! Ako su ljudi nastali od majmuna, od cega su nastale planete, svemir, i sve ostalo materijano?? Samo od sebe...omar little wrote:Vidim logika, argumenti i dokazi su ti strani i u polju nauke, kako su i u politici.Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
A sto bi ti imao zadnju i jedinu rijec? Daj ti meni dokaz da je Bog napravio sve?![]()
- 10101010101
#131 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Vozdra raja wrote:
Dokaz da je Bog napravio sve je u tome sto nista ne nastaje iz nicega i sve mora imati svog tvorca!! Gdje god se okrenes oko sebe vidjet ces dokaz Boga! Ako su ljudi nastali od majmuna, od cega su nastale planete, svemir, i sve ostalo materijano?? Samo od sebe...![]()
Kada dzamija/crkva preuzme ulogu prosvetitelja, rezultati su katastrofalni. Povratak u zoru covjecanstva. Vidjeti i pod Afganistan.
- pike
#132 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Pa kad sve mora imati svog tvorca ko je onda Boga napravio? Ta ti se teorija rusi sama od sebe, ne treba joj evolucija.Vozdra raja wrote:Dokaz da je Bog napravio sve je u tome sto nista ne nastaje iz nicega i sve mora imati svog tvorca!! Gdje god se okrenes oko sebe vidjet ces dokaz Boga! Ako su ljudi nastali od majmuna, od cega su nastale planete, svemir, i sve ostalo materijano?? Samo od sebe...omar little wrote:Vidim logika, argumenti i dokazi su ti strani i u polju nauke, kako su i u politici.Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
A sto bi ti imao zadnju i jedinu rijec? Daj ti meni dokaz da je Bog napravio sve?![]()
- NIN
#133 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Vidis, pricas o ireducibilnoj kompleksnosti, kako se ovaj fenomen, proizasao iz ljudske tendencije prema kauzalnoj percepciji prirode, ustvari naziva u strucnim krugovima koji se bave ovom nazovi raspravom (kazem nazovi jer je samaireducibilna kompleksnost odbacena kao neutemeljena mada kreacionisti i dalje ustrajavaju po ovom pitanju iz razloga zbog kojeg vecina ljudi, za cije se simpatije inace i bore, nemaju pristup racionalnom objasnjenju ovog fenomena i, sto je vaznije, ljudska psiha je predisponirana ka uzrocno-posljedicnom kauzalitetu koji i jeste katalizator samog irudicibileta).Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
Recimo, najpoznatiji primjer po kojem kreacionisti navode irudicibilitet kao opreku evoluciji zivota je Boeing 747. Kazu, nesto slicno kao i tvoja analogija sa Ajfelom, kada bi tornado prosao kroz brdo dijelova od kojih je prethodno isti bio sastavljen da nema sanse da bi se mogao sam od sebe sastaviti. Dobro, to i ima smisla ali ako se namjerno zanemaruju ostali cinioci koji su vodili samoj evoluciji tog istog Boeinga 747! Ovaj avion je samo jedan u evolutivnom nizu aeronautike. Ako se samo osvrnemo stotinjak godina unatrag vidjet cemo avion brace Wright sklepan od par parmaka i nesto starog platna! Dakle, i sama analogija po kreacionistickim premisama s namjerom previdja razvoj koji je predhodio predmetu koji se koristi u samoj analogiji, sto je pomalo ironicno, al', sta je tu je, jel'.
Pozdrav...
-
omar little
#134 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Evo, sta sam ja rekla!
Ha
si se ti pojavio, na ovoj, a i onim drugim temama, se ima nesto interesantno za procitati a i nauciti. 
- NIN
#135 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Nemoj me ba, nafuracu seomar little wrote:Evo, sta sam ja rekla!Ha
si se ti pojavio, na ovoj, a i onim drugim temama, se ima nesto interesantno za procitati a i nauciti.
- Fair Life
#136 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Citajuci sta pises... ni u kom slucaju ne dovodim u sumnju povezanost ljudske 'pasmine' s majmunima.Vozdra raja wrote:Dokaz da je Bog napravio sve je u tome sto nista ne nastaje iz nicega i sve mora imati svog tvorca!! Gdje god se okrenes oko sebe vidjet ces dokaz Boga! Ako su ljudi nastali od majmuna, od cega su nastale planete, svemir, i sve ostalo materijano?? Samo od sebe...![]()
Vjerovatno je i Darvin citao necije gluposti u njegov vakat i ... zacas mu se nametnula teorija evolucije kao jedina moguca realnost.
-
thron
#137 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
Kad bi tvoj mozak na evolucionoj skali bi na razini potrebnoj da razumiješ elementarne sile koje vladaju svemirom i zašto su one tako uštimane nebi ti trebala teorija ID-a.
- Arminovski
#138 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ma nema zime. Zaboravljeno ali jesi u pravu. Jos malo pa ce mi biti dosta. Volio bi da dobijem odgovor na svoje pitanje.walkabout wrote:izvinjavam se, arminovski, pogresno sam shvatio tvoj post...mislio sam da ti je bilo dosta rasprave...post pobrisan/promijenjen (with edit)..
Ako dobijemo pravo da imamo potpise stavicu to: "daj mod obrisi me..." kao svoj. Sad mi se jos i svidja...
-
omar little
#139 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
NIN wrote:Nemoj me ba, nafuracu seomar little wrote:Evo, sta sam ja rekla!Ha
pa i taj belaj
.
![]()
Ma neka malo, sta fali?
- univerzalac
#140 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Kako to da sve nastane iz ničega (EVOLUCIJA POSTOJI, ali u optimalnim granicama)...a da sve bude poprilično savršeno i skladno uređeno - mislim i na biotiške i abiotičke sisteme???NIN wrote:Vidis, pricas o ireducibilnoj kompleksnosti, kako se ovaj fenomen, proizasao iz ljudske tendencije prema kauzalnoj percepciji prirode, ustvari naziva u strucnim krugovima koji se bave ovom nazovi raspravom (kazem nazovi jer je samaireducibilna kompleksnost odbacena kao neutemeljena mada kreacionisti i dalje ustrajavaju po ovom pitanju iz razloga zbog kojeg vecina ljudi, za cije se simpatije inace i bore, nemaju pristup racionalnom objasnjenju ovog fenomena i, sto je vaznije, ljudska psiha je predisponirana ka uzrocno-posljedicnom kauzalitetu koji i jeste katalizator samog irudicibileta).Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
Recimo, najpoznatiji primjer po kojem kreacionisti navode irudicibilitet kao opreku evoluciji zivota je Boeing 747. Kazu, nesto slicno kao i tvoja analogija sa Ajfelom, kada bi tornado prosao kroz brdo dijelova od kojih je prethodno isti bio sastavljen da nema sanse da bi se mogao sam od sebe sastaviti. Dobro, to i ima smisla ali ako se namjerno zanemaruju ostali cinioci koji su vodili samoj evoluciji tog istog Boeinga 747! Ovaj avion je samo jedan u evolutivnom nizu aeronautike. Ako se samo osvrnemo stotinjak godina unatrag vidjet cemo avion brace Wright sklepan od par parmaka i nesto starog platna! Dakle, i sama analogija po kreacionistickim premisama s namjerom previdja razvoj koji je predhodio predmetu koji se koristi u samoj analogiji, sto je pomalo ironicno, al', sta je tu je, jel'.![]()
Pozdrav...
PS. O najprostijem biotičkom sistemu nema potrebe da diskutujemo...ovaj NIN će ako Bog da evoluirati u jakog vjernika, ako nije hadalj...vjerujem da neće u naprednu "gorilu" i sl. stvorenja...sve je moguće...Allahu Ekber!
-
hare1964
#141 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
prije par mjeseci procita negdje da je papa u posjeti juznoj americi zbog gubljenja procenta vjernika
oni koji su vjernici izvinite ali nista sa ovim nemislim lose o vjerovanju
Vatikan i katolicka crkva izasli sa podacima da bi religija mogla nestati za 250-300 godina u sto ja i ne sumnjam jer kad danas pogledas u svjetu globalizacije sve vise crnci jebu bjelce bjelci kineze arapi francuskinje francuzi afrikanke bosanci kao najpametniji jebu sta stignu tako da se i vatikan zabrino gdje od silne jebacine ode religija pa u americi i predsjednicki kandidat crnac samo sto jebe crkinju a sastrane azijatku
ljudi religija evoluira u opstu jebacinu
Vatikan i katolicka crkva izasli sa podacima da bi religija mogla nestati za 250-300 godina u sto ja i ne sumnjam jer kad danas pogledas u svjetu globalizacije sve vise crnci jebu bjelce bjelci kineze arapi francuskinje francuzi afrikanke bosanci kao najpametniji jebu sta stignu tako da se i vatikan zabrino gdje od silne jebacine ode religija pa u americi i predsjednicki kandidat crnac samo sto jebe crkinju a sastrane azijatku
- univerzalac
#142 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Virusi haraju ovim sistemom...kako bolan nisi nabavio neki anti-virus...???hare1964 wrote:prije par mjeseci procita negdje da je papa u posjeti juznoj americi zbog gubljenja procenta vjernika
PS. Ne skrećite s teme...
- 10101010101
#143 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Znaci li da je kreator Steve Jobs?

BTW, ja sam iza jednog ovakvog iMac-a.

BTW, ja sam iza jednog ovakvog iMac-a.
- univerzalac
#144 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Binarni to je mala maca u odnosu na jednu najobičniju živu ćejiju... 
-
omar little
#145 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Sta je evolucija u optimalnim granicama?!? Mozes li objasniti?univerzalac wrote:
Kako to da sve nastane iz ničega (EVOLUCIJA POSTOJI, ali u optimalnim granicama)...a da sve bude poprilično savršeno i skladno uređeno - mislim i na biotiške i abiotičke sisteme???![]()
PS. O najprostijem biotičkom sistemu nema potrebe da diskutujemo...ovaj NIN će ako Bog da evoluirati u jakog vjernika, ako nije hadalj...vjerujem da neće u naprednu "gorilu" i sl. stvorenja...sve je moguće...Allahu Ekber!
-
Risto Kuglarić
#146 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
proguglaj argumentum ad ignorantiamVozdra raja wrote: Ljudi koji ne vjeruju u Boga/inteligentnog tvorca, moraju dati odgovor na pitanje - a odakle je sve ovo doslo? Do tada, vjernici ce imati posljednju i jedinu rijec, jer vjernici znaju da nista ne nastaje iz nicega pa tako ni nas svemir!
- univerzalac
#147 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Pogledaj moje postove...mrsko mi da ponavljam...evo nek ti NIN objasni...sa njim sam imao bliske okršaje...i u 4 rundi je nastupio krešendo!omar little wrote:Sta je evolucija u optimalnim granicama?!? Mozes li objasniti?univerzalac wrote:
Kako to da sve nastane iz ničega (EVOLUCIJA POSTOJI, ali u optimalnim granicama)...a da sve bude poprilično savršeno i skladno uređeno - mislim i na biotiške i abiotičke sisteme???![]()
-
Risto Kuglarić
#148 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Vjerujem da je tim pitanjem htjela da ti sugeriše da ti je konstrukcija te fraze nespretna. Vjerovatno si htio reći postoji do određene granice, ili tako nešto. A što se tiče tvrdnje da su ti jedino NIN-ovi komentari stimulativni za raspravu, buraz, ne zamjeri, al mislim da ti ne kontaš o čemu on uopšte priča. Ne znam, možda griješim...univerzalac wrote:Pogledaj moje postove...mrsko mi da ponavljam...evo nek ti NIN objasni...sa njim sam imao bliske okršaje...i u 4 rundi je nastupio krešendo!omar little wrote:Sta je evolucija u optimalnim granicama?!? Mozes li objasniti?univerzalac wrote:
PS. O najprostijem biotičkom sistemu nema potrebe da diskutujemo...ovaj NIN će ako Bog da evoluirati u jakog vjernika, ako nije hadalj...vjerujem da neće u naprednu "gorilu" i sl. stvorenja...sve je moguće...Allahu Ekber!![]()
![]()
- univerzalac
#149 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Griješiš...haj ti bolje na kuglanje! 
- tranquil
#150 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
1. Sve nije nastalo iz ničega niti to ima veze sa evolucijom. Ko to tvrdi ?univerzalac wrote:Kako to da sve nastane iz ničega (EVOLUCIJA POSTOJI, ali u optimalnim granicama)...a da sve bude poprilično savršeno i skladno uređeno - mislim i na biotiške i abiotičke sisteme???NIN wrote:Vidis, pricas o ireducibilnoj kompleksnosti, kako se ovaj fenomen, proizasao iz ljudske tendencije prema kauzalnoj percepciji prirode, ustvari naziva u strucnim krugovima koji se bave ovom nazovi raspravom (kazem nazovi jer je samaireducibilna kompleksnost odbacena kao neutemeljena mada kreacionisti i dalje ustrajavaju po ovom pitanju iz razloga zbog kojeg vecina ljudi, za cije se simpatije inace i bore, nemaju pristup racionalnom objasnjenju ovog fenomena i, sto je vaznije, ljudska psiha je predisponirana ka uzrocno-posljedicnom kauzalitetu koji i jeste katalizator samog irudicibileta).Vozdra raja wrote:Kada bi vam neko kazao da je Alfelov toranj bio gomila metala pod kojeg je neko podmetnuo dinamit i usljed cije eksplozije su se metalni stubovi poredali u danasnji savrsen oblik, da li bi ste mu povjerovali? Ili bi ste zagovarali tezu da je postojao inteligentni graditelj koji je sve to sklopio?
Recimo, najpoznatiji primjer po kojem kreacionisti navode irudicibilitet kao opreku evoluciji zivota je Boeing 747. Kazu, nesto slicno kao i tvoja analogija sa Ajfelom, kada bi tornado prosao kroz brdo dijelova od kojih je prethodno isti bio sastavljen da nema sanse da bi se mogao sam od sebe sastaviti. Dobro, to i ima smisla ali ako se namjerno zanemaruju ostali cinioci koji su vodili samoj evoluciji tog istog Boeinga 747! Ovaj avion je samo jedan u evolutivnom nizu aeronautike. Ako se samo osvrnemo stotinjak godina unatrag vidjet cemo avion brace Wright sklepan od par parmaka i nesto starog platna! Dakle, i sama analogija po kreacionistickim premisama s namjerom previdja razvoj koji je predhodio predmetu koji se koristi u samoj analogiji, sto je pomalo ironicno, al', sta je tu je, jel'.![]()
Pozdrav...![]()
2. Šta je to "Evolucija u optimalnim granicama" ? Ili je ima ili je nema, molim za pojašnjenje ovog termina ?
Usput, SVA materija, ima tendenciju "evolucije", tj. prelaska iz nestabilnog u stabilni oblik. Po tom osnovu se dešavaju hemijske reakcije, nastaju različita jedinjenja. I onda imamo i replicirajuće ćelije i evoluciju, 5 mlrd godina promjena na živom svijetu. Postepenih ali stalnih. To sve jeste fascinantno, ali ne i nemoguće. Nema tu ničega "iz ništa u nešto", to je zapravo kreacionistički argument. Složiću se sa kolegom Ristom forumašem u ocjeni da vjerovatno nisi shvatio osnovne koncepte evolucije pa tako ulećeš u diskusiju sa mišljenjima koji su izgrađeni na totalno netačnim pretpostavkama koje si vjerovatno pročitao u nekom pamfletu H.Yahye ili njemu sličnih "autora".