luciferino wrote:Tema je o svima onima koji imaju obraza pružiti ruku, a bolje su obučeni od onih koji im lovi trebaju dati. Tema su i oni koji odbijaju kada im ponudite hranu, odjeću, posao, 20 feninga. Tema su svi oni koji se usuđuju pratiti vas, pipkati vas, vući za rukav, unositi se u facu i otimati vam novčanike.To mogu biti narkomani, lopovi, ljenoguzivci svih boja i nacija. Recimo ona mršava cura o koja uvijek moli da joj se neki papiri potpišu, a kada zatreba progovori i engleski. Znamo svi da nije ciganka. Ili onaj što je stajao sa blokićem, treba mu za lijeka, a ako mu ne date ništa opsuje vam mater. Nije ni on ciganin. Evo vam s druge strane Čika Mišo...otkako znam za sebe, čovjek čisti cipele i ne znam je li on ikada ruku pružio. A Rom je i neću se usuditi da ga nazovem ciganin.
Malo tema ide u ružnom smijeru, biće zakatančena ko da gledam.
ne znam ovu. kakve papire trazi da potpises? gdje "operise"?
sjecate li se one sto je prosila na onim minusima ispred ives rocher-a? zena je po svojim rijecima znala dobiti do 300KM dnevno, dok je dijete dobilo smrzotine. kad su joj priprijetili da ce joj uzeti dijete, ona je jednostavno rekla da ce roditi drugo.
sjecate li se one povijene "nane" sto je prosila po tranvajima? jednom prilazi, govori nesto "daj staroj nani", kaze joj moja mama "kakva si ti nana, vidi ti nogu mladih?". "nana" nalijevo krug bez pogovora i brzo iz trandze. otada je uvijek nosila carape.
sjecate li se one sto je prosila ispred dva ribara. ona nikad nije rijeci progovorila, a rijec se sirila da je iz srebrenice. uvijek je imala dijete u narucju i ja bih joj dala makar pola puta kad sam tuda prosla. prije 3 godine sam skontala da ono dijete nije nista poraslo od kraja rata. I NE DAM VISE.
mama u banci dize svoju crkavicu, a jadna nana prosjakinja mijenja marku po marku u 100 EUR, i zena na salteru kaze dodje ona njima tako svaki dan.
ili ona nana koju merdzo dovlaci ujutro u park?
ma dajte ljudi, kome treba, ne prosi. barem u 99% slucajeva. bolje je onda napraviti akciju pa pomoci nekome kome stvarno treba, platiti necije lijecenje ili neciju skolu. ustedite te pare sa ulice i dajte ih za ove stvari.
sto se tice malih roma koji peru sajbe, recite da mu necete platiti. ako poprska, Boze moj. naviknut ce se i zapamtit nakon nekog vremena. a da im niko ne placa, ne bi ih ni bilo tu. i da im niko ne daje sadaku na ulicu ne bi vise bili tu. i da ih niko ne hrani bez da im trazi da isklofaju cilime, ne bi vise prosili. zato prestanite davati kome ne treba.