U Bosni se sve bolje zivi!

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
kreco hakija

#126 Re:

Post by kreco hakija »

karabaja-x wrote:sjećam se demonstracija u njemačkoj, za vrijeme rata, kažu hoćemo kući, a posli kad su abšibunzi počeli stizat, nastupio je film "za mjesec više" i glasno su vikali nećemo kući
sjećam se toga, i dan danas me to slatko nasmije.
Majjah

#127 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Majjah »

Evo vam dokaz da se i kod nas moze normalno zivjeti...imam 27 godina, vjeciti sam student, zavrsio gimnaziju, ozenio sam se prije 2 godine, zena mi takodjer ima zavrsenu samo srednju ekonomsku skolu, radimo oboje sa dvije prosjecne bosanke place od oko 800 do 900 KM, digli smo hipotekarni kredit i napravili kucu za 60.000 KM i kupili auto za 10.000, rata nam je 495 KM! Kad platimo racune i kredit, podmirimo se namirnicama, opet nam ostane jedna fina sumica za ,,supljiranje'' citav mjesec ;) Moze li meni ko reci zasto da ja sanjam o nekim amerikama, osim kao o turistickim destinacijama?? :? Ah da, da neko ne pomisli slucajno, ni ja ni ona nemamo zive oceve nit smo se zaposlili preko nekih ,,stela'', samo smo slali CV na svaki oglas u Avazu i na Posao.ba koji nam je odgovarao ;) :bih:
jefferson

#128 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by jefferson »

Majjah wrote:Evo vam dokaz da se i kod nas moze normalno zivjeti...imam 27 godina, vjeciti sam student, zavrsio gimnaziju, ozenio sam se prije 2 godine, zena mi takodjer ima zavrsenu samo srednju ekonomsku skolu, radimo oboje sa dvije prosjecne bosanke place od oko 800 do 900 KM, digli smo hipotekarni kredit i napravili kucu za 60.000 KM i kupili auto za 10.000, rata nam je 495 KM! Kad platimo racune i kredit, podmirimo se namirnicama, opet nam ostane jedna fina sumica za ,,supljiranje'' citav mjesec ;) Moze li meni ko reci zasto da ja sanjam o nekim amerikama, osim kao o turistickim destinacijama?? :? Ah da, da neko ne pomisli slucajno, ni ja ni ona nemamo zive oceve nit smo se zaposlili preko nekih ,,stela'', samo smo slali CV na svaki oglas u Avazu i na Posao.ba koji nam je odgovarao ;) :bih:
Super ste se snasli! Medjutim, de mi reci sta ce se desiti kada kriza stvarno dodje u BiH pa se ljudi pocnu masovno otpustati? Gdje je vlada da te zastiti, jer banka ce htjeti svoju ratu svaki mjesec!
kirby

#129 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by kirby »

jefferson wrote:
Majjah wrote:Evo vam dokaz da se i kod nas moze normalno zivjeti...imam 27 godina, vjeciti sam student, zavrsio gimnaziju, ozenio sam se prije 2 godine, zena mi takodjer ima zavrsenu samo srednju ekonomsku skolu, radimo oboje sa dvije prosjecne bosanke place od oko 800 do 900 KM, digli smo hipotekarni kredit i napravili kucu za 60.000 KM i kupili auto za 10.000, rata nam je 495 KM! Kad platimo racune i kredit, podmirimo se namirnicama, opet nam ostane jedna fina sumica za ,,supljiranje'' citav mjesec ;) Moze li meni ko reci zasto da ja sanjam o nekim amerikama, osim kao o turistickim destinacijama?? :? Ah da, da neko ne pomisli slucajno, ni ja ni ona nemamo zive oceve nit smo se zaposlili preko nekih ,,stela'', samo smo slali CV na svaki oglas u Avazu i na Posao.ba koji nam je odgovarao ;) :bih:
Super ste se snasli! Medjutim, de mi reci sta ce se desiti kada kriza stvarno dodje u BiH pa se ljudi pocnu masovno otpustati? Gdje je vlada da te zastiti, jer banka ce htjeti svoju ratu svaki mjesec!
e o tom po tom.o tome ce razmisljati kad dobije otkaz(ne daj boze) :-) :-)
Majjah

#130 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Majjah »

jefferson wrote:
Sta me ima vlada stititi?? Nije ona digla kredit vec ja! Dokle god sam zdrav, kad i ako dodje do toga, potrazicu drugi posao kao i ovaj sto sam nasao, samo sa par godina radnog iskustva vise, ha ya ;-)
MELBOURNE_SARAJEVO

#131 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

Evo da ja nesto kazem vezano za ovu temu..Povratnik kuci u Sa iz Melbourne gdje sam dugo zivio a takodje zivio u sweden 2 godine ..I ako imam strani pasos i ako mogu da zivim gdje hocu nikad vise nigdje necu zivjeti osim Sarajeva...Razlog jednostavan nema ovom meraka nigdje i nema boljeg zivota nigdje..Ovi sto iz dijaspore seru i pricaju mogu nekom drugom pricati bajke o tome kako oni zive gore dobro...Imaju dva odijela pidjama i radna uniforma..Posto velika vecina nasih vani rade fizicke poslove opet kazem nije sramota nista raditi ali tako je..O znanju jezika u domovini gdje zive necu ni da pricam velika vecina i danas slabo govore i kad progovore akcenat im je uzas i zato vozaju taxi ili farbaju ili kopaju..A onda dodju ovde na odmor i pricaju kako imaju firme i kako uzimaju kintu veliku ..Vrhunac im je zivotni kad dodje nedelja posto i subotom vecina radi i kupe puno mesa i u dvoristu zapale rostilj i to je dokaz kako dobro zive..A kad dodju u Sa recimo obuceni su kao da je 84 jos uvjek ovde..Pa pocnu mjesati malo strani jezik malo nas i pocnu pricati kako gore kod nas nije ovako..A onda nasi ljudi ovde se upale toliko da kontaju da je recimo tamo negdje raj na zemlji...Ja licno da mogu i da se pitam ja bi sve one koji hoce da idu pustio da vide kako je ..Niko ne osporava da recimo u Aus je veca plata ili da je lakse posao naci ali ja garantujem da prosijecan stanovnik australije nije puno bogatiji od naseg prosijeka..Kes je tamo misaona imenica svi se kurce kreditima i kreditnim karticama..A ovo garantujem sto cu reci 80 posto nasih ljudi u recimo Melbourne zive toliko daleko od grada da odu u grad jednom u pola godine i kad odu nemogu se snaci jer su izgubljeni u prostoru i vremenu..Necu ni pricati da nemaju pojima sta su kulturna desavanja ..Vrhunac im je kad dodje pjevac nas i odu na koncert..Ne svi ali velika vecina...I kad te vidi na ulici pita se ovako"gdje si ti fucken jesi to busy"

Za kraj...Uzivajte vi u carima dijaspore i u svojim velikim kucama i novim automobilima a mi cemo ovde u nasoj bjedi kako vi kazete a to je da bi vi lakse spavali i sami sebe lagali kako je ovde jad i cemer i kako ovde nema zivota...
lolita_xx

#132 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by lolita_xx »

ma sva dijaspora je u Štresu :D
HAVANA

#133 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by HAVANA »

Puno stvari nije dobro ali meni nigdje nije bolje a probao sam sve varijante.
Santos

#134 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Santos »

E Melburn sto ga ti nasra da se ovako izrazim.Ti si isti onaj sto je u ratu bio podrumas pa najvise prica o ratu ovim koji to nisu osjetili.Kakvo kopanje,farbanje.Evo ja sam opticar,dakle gospodski poso.Evo i ja se vracam al neserem na ove sto se nevracaju.Eto nek si se ti vratio pa upoznaj dole ljude ko su i sta su ljudi u dijaspori.Fakat si pretjero.
Joey Tribbiani

#135 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Joey Tribbiani »

ma moze se i ovdje zivjeti ako se covjek snadje...ali nema govora o nekom boljem zivotu sad nego sto je to bilo prije 5 godina
ako se nasem covjeku plata poveca za 100KM,potrošačka korpa to prati sa povećanjem od 200KM,eto.
hajd sad mi dajte 2 primjera kako se mlad covjek kod nas zaposlio bez stele,kupio stan,auto...ma kakvi
zmaj56

#136 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by zmaj56 »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:Evo da ja nesto kazem vezano za ovu temu..Povratnik kuci u Sa iz Melbourne gdje sam dugo zivio a takodje zivio u sweden 2 godine ..I ako imam strani pasos i ako mogu da zivim gdje hocu nikad vise nigdje necu zivjeti osim Sarajeva...Razlog jednostavan nema ovom meraka nigdje i nema boljeg zivota nigdje..Ovi sto iz dijaspore seru i pricaju mogu nekom drugom pricati bajke o tome kako oni zive gore dobro...Imaju dva odijela pidjama i radna uniforma..Posto velika vecina nasih vani rade fizicke poslove opet kazem nije sramota nista raditi ali tako je..O znanju jezika u domovini gdje zive necu ni da pricam velika vecina i danas slabo govore i kad progovore akcenat im je uzas i zato vozaju taxi ili farbaju ili kopaju..A onda dodju ovde na odmor i pricaju kako imaju firme i kako uzimaju kintu veliku ..Vrhunac im je zivotni kad dodje nedelja posto i subotom vecina radi i kupe puno mesa i u dvoristu zapale rostilj i to je dokaz kako dobro zive..A kad dodju u Sa recimo obuceni su kao da je 84 jos uvjek ovde..Pa pocnu mjesati malo strani jezik malo nas i pocnu pricati kako gore kod nas nije ovako..A onda nasi ljudi ovde se upale toliko da kontaju da je recimo tamo negdje raj na zemlji...Ja licno da mogu i da se pitam ja bi sve one koji hoce da idu pustio da vide kako je ..Niko ne osporava da recimo u Aus je veca plata ili da je lakse posao naci ali ja garantujem da prosijecan stanovnik australije nije puno bogatiji od naseg prosijeka..Kes je tamo misaona imenica svi se kurce kreditima i kreditnim karticama..A ovo garantujem sto cu reci 80 posto nasih ljudi u recimo Melbourne zive toliko daleko od grada da odu u grad jednom u pola godine i kad odu nemogu se snaci jer su izgubljeni u prostoru i vremenu..Necu ni pricati da nemaju pojima sta su kulturna desavanja ..Vrhunac im je kad dodje pjevac nas i odu na koncert..Ne svi ali velika vecina...I kad te vidi na ulici pita se ovako"gdje si ti fucken jesi to busy"

Za kraj...Uzivajte vi u carima dijaspore i u svojim velikim kucama i novim automobilima a mi cemo ovde u nasoj bjedi kako vi kazete a to je da bi vi lakse spavali i sami sebe lagali kako je ovde jad i cemer i kako ovde nema zivota...
Potpuno se slazem.
sadeta

#137 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by sadeta »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:Evo da ja nesto kazem vezano za ovu temu..Povratnik kuci u Sa iz Melbourne gdje sam dugo zivio a takodje zivio u sweden 2 godine ..I ako imam strani pasos i ako mogu da zivim gdje hocu nikad vise nigdje necu zivjeti osim Sarajeva...Razlog jednostavan nema ovom meraka nigdje i nema boljeg zivota nigdje..Ovi sto iz dijaspore seru i pricaju mogu nekom drugom pricati bajke o tome kako oni zive gore dobro...Imaju dva odijela pidjama i radna uniforma..Posto velika vecina nasih vani rade fizicke poslove opet kazem nije sramota nista raditi ali tako je..O znanju jezika u domovini gdje zive necu ni da pricam velika vecina i danas slabo govore i kad progovore akcenat im je uzas i zato vozaju taxi ili farbaju ili kopaju..A onda dodju ovde na odmor i pricaju kako imaju firme i kako uzimaju kintu veliku ..Vrhunac im je zivotni kad dodje nedelja posto i subotom vecina radi i kupe puno mesa i u dvoristu zapale rostilj i to je dokaz kako dobro zive..A kad dodju u Sa recimo obuceni su kao da je 84 jos uvjek ovde..Pa pocnu mjesati malo strani jezik malo nas i pocnu pricati kako gore kod nas nije ovako..A onda nasi ljudi ovde se upale toliko da kontaju da je recimo tamo negdje raj na zemlji...Ja licno da mogu i da se pitam ja bi sve one koji hoce da idu pustio da vide kako je ..Niko ne osporava da recimo u Aus je veca plata ili da je lakse posao naci ali ja garantujem da prosijecan stanovnik australije nije puno bogatiji od naseg prosijeka..Kes je tamo misaona imenica svi se kurce kreditima i kreditnim karticama..A ovo garantujem sto cu reci 80 posto nasih ljudi u recimo Melbourne zive toliko daleko od grada da odu u grad jednom u pola godine i kad odu nemogu se snaci jer su izgubljeni u prostoru i vremenu..Necu ni pricati da nemaju pojima sta su kulturna desavanja ..Vrhunac im je kad dodje pjevac nas i odu na koncert..Ne svi ali velika vecina...I kad te vidi na ulici pita se ovako"gdje si ti fucken jesi to busy"

ove gore podebljano su kljucne rijeci u tvom postu-ti nisi talac ove zemlje i kad se zaguzica mozes gdje hoces!!! i mojne price kako ovdje zivot sporije tece i kako je kvalitetniji, ljudi du ovdje bijeda, jos vise u dugovima i jos vise razvuceni finansjski nego na zapadu...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#138 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by ladyblue18 »

Moje neko vidjenje je, da dijaspora zaista dobro zivi ovdje, bar vecina, jer su sebi vani obezbjedili dobra finansijska sredstva, drzavljanstvo tih drzava u kojima su bili, i onda odlucili da se vrate ovdje, jer ce ovdje sa parama sa kojima bi tamo negdje zivio kao prosjecan gradjanin, zivjet k'o gospodin i po, a bit ce u rodnoj grudi, za kojom svi tako ceznu :-)
Meni je licno nejasna recenica kada mi neko kaze "Nigdje ko u Bosni". Dobro, istina jest, nema BiH do BiH, ali recimo ja uopste ne volim mentalitet naseg naroda koji samo sjedi, hoce sve na gotovo, ide s kafe na kafu...itd itd.
Ali vala ako je nekome BiH naljepse mjesto na svijetu zbog toga ... :roll:

I jos nesto, dijaspora se zaista vraca ali ne zato sto hoce, vec zato sto moraju. Tamo gdje su, naviklo se na komfor i komotnosti, pa sada malo stisla kriza i hajmo se svi vratiti kucama. A kao ovdje je dobro :lol: :lol:
Ja kada sam cula za onog lika u Americi koji je ubio sebe, zenu i djecu, jer su ostali bez posla... :-)
Po toj logici ovdje su davno trebale biti masovne grobnice...

kako god, dijaspora nije osudjena na ovo sto se zove drzava, jer vecina ima druga drzavljanstva i moze gdje hoce, dok mi ostali jesmo... da se sutra zapuca vidjeli bismo tu dijasporu i ljubav prema majci Bosni 8-)
landlord

#139 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by landlord »

ladyblue18 wrote: Ja kada sam cula za onog lika u Americi koji je ubio sebe, zenu i djecu, jer su ostali bez posla... :-)
Nije on ubio porodicu zato sto su ostali bez polsa, vec je radio neke.. malverzacije i on i zena, pa su zbog toga ostali bez posla.. Mada ne opravdavam..

Ovdje su jos od 40-tih godina proslog vijeka masovne grobnice.. tako da ti logika i nije neka..:)

Ma ovi sto kukaju.. u dijaspori kad se vrate.. opet ce da kukaju.. kukali su i kad su dolazili ovamo.. ti likovi uvijek i svugdje kukaju. Da im das ne znam ti sta.. nece znati da zive i uzivaju.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#140 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by ladyblue18 »

landlord wrote:
ladyblue18 wrote: Ja kada sam cula za onog lika u Americi koji je ubio sebe, zenu i djecu, jer su ostali bez posla... :-)
Nije on ubio porodicu zato sto su ostali bez polsa, vec je radio neke.. malverzacije i on i zena, pa su zbog toga ostali bez posla.. Mada ne opravdavam..

Ovdje su jos od 40-tih godina proslog vijeka masovne grobnice.. tako da ti logika i nije neka..:)

Ma ovi sto kukaju.. u dijaspori kad se vrate.. opet ce da kukaju.. kukali su i kad su dolazili ovamo.. ti likovi uvijek i svugdje kukaju. Da im das ne znam ti sta.. nece znati da zive i uzivaju.
e nisam znala za malverzacije.
sto se tice grobnica, mislim da shvatas sta sam htjela reci, samo nisam nasla nekako bolji izraz u tom trenutku :wink:
sadeta

#141 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by sadeta »

Joey Tribbiani wrote:ma moze se i ovdje zivjeti ako se covjek snadje...ali nema govora o nekom boljem zivotu sad nego sto je to bilo prije 5 godina
ako se nasem covjeku plata poveca za 100KM,potrošačka korpa to prati sa povećanjem od 200KM,eto.
hajd sad mi dajte 2 primjera kako se mlad covjek kod nas zaposlio bez stele,kupio stan,auto...ma kakvi
evo ti 2 primjera: moj muz i ja. ali sta mi vrijedi kad je to vrh, top, dalje ne moze ni pomocu trikova. nemamo para za dalje obrazovanje, u kreditima do guse (ode 1/3 primanja na kredite koji su toliko nepovoljni da ti pamet stane pa se jos pitas i sto ih dize), kad negdje krenemo u inostranstvo uvijek se pitamo hoce li nas pustiti i te trice, svaki dan neko nerviranje (dovoljno ti je jedan dnevnik da pogledas i da ti se zgadi zivot narednih 10 dana), drzava samo gleda kako da te zajebe a i ono sto bi trebala da ti definitivno pomogne ovdje je apstrakcija, a kad se samo sjetim one "krize" famozne, kad raja pokupova ulje koje je u 3 dana skocilo sa 2 na 6 KM!?!?! odjednom prica "eto ga rat ponovo" :shock: :shock: :shock: jao majkoooo! ali u biti mi je ta situacija i pomogla da shvatim gdje zivim i kako zivim a to je od danas do sutra... a jos sada, sad je jos gore, jer ti je mogucnost da ostanes bez posla duplo veca i samo taj pritisak je katastrofalan. jer ovdje ne mozes naci novi posao tek tako, pogotovo na nacin na koji sam nasla ovaj - bez veze :-)
a sto se cijena tice, upravo sam se vratila sa kafe sa jednom strankinjom koja ne moze sebi da dodje od cijena ovdje :roll: nije zeni jasno kako je sve tako skupo od odjece do nekih usluga aljudi tako mala primanja imaju...
sadeta

#142 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by sadeta »

Majjah wrote:
jefferson wrote:
Sta me ima vlada stititi?? Nije ona digla kredit vec ja! Dokle god sam zdrav, kad i ako dodje do toga, potrazicu drugi posao kao i ovaj sto sam nasao, samo sa par godina radnog iskustva vise, ha ya ;-)
good luck s takvim stavom! ovo stvarno mislim, ne zelim da te uvrijedim. Vlada treba da te zastiti od otpustanja i da ti da pomoc ako vec dodje do otpustanja!!! nema to veze sa kreditom. a nasa vlada nema para ni za sta a kamoli za ljude koji su radno sposobni a nemaju posla, trenutno je naknada za tzv tehnoloski visak (kojeg je sve vise, pogledaj clanke na internetu) 300 KM mjesecno!!! tebi je rata 495!!! jel mozes ti sa 300 x2 mjesecno prezivjeti? ako mozes, svaka cast, onda za tebe nema zime. samo ima jos jedan problem: naime PIO a i zavod za zaposljavanje vec neko vrijeme najavljuju da im ponestaje novca...znaci da nam se moze desiti, ako ne daj boze, ostanemo bez poslova, da nemamo amabas nista, pod milim bogom. ni mi ni penzioneri. znaci ni ovo malo crkavice na koju se do sada moglo racunati. i taakoooo, ma super nam je ovdje :bih: :bih: :bih:
Majjah

#143 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Majjah »

Sta me ima vlada stititi?? Nije ona digla kredit vec ja! Dokle god sam zdrav, kad i ako dodje do toga, potrazicu drugi posao kao i ovaj sto sam nasao, samo sa par godina radnog iskustva vise, ha ya ;-)[/quote]
good luck s takvim stavom! ovo stvarno mislim, ne zelim da te uvrijedim. Vlada treba da te zastiti od otpustanja i da ti da pomoc ako vec dodje do otpustanja!!! nema to veze sa kreditom. a nasa vlada nema para ni za sta a kamoli za ljude koji su radno sposobni a nemaju posla, trenutno je naknada za tzv tehnoloski visak (kojeg je sve vise, pogledaj clanke na internetu) 300 KM mjesecno!!! tebi je rata 495!!! jel mozes ti sa 300 x2 mjesecno prezivjeti? ako mozes, svaka cast, onda za tebe nema zime. samo ima jos jedan problem: naime PIO a i zavod za zaposljavanje vec neko vrijeme najavljuju da im ponestaje novca...znaci da nam se moze desiti, ako ne daj boze, ostanemo bez poslova, da nemamo amabas nista, pod milim bogom. ni mi ni penzioneri. znaci ni ovo malo crkavice na koju se do sada moglo racunati. i taakoooo, ma super nam je ovdje :bih: :bih: :bih:[/quote]

Pa sta sad ja tu mogu? Imam samo ovaj zivot, imam dvije mogucnosti, da se crnjacim sto je to tako, sto se moram svaki dan boriti da opstanem, ili se ''ispaliti'' negdje i krenuti iznova! Ja nit se crnjacim niti kukam, za bosanske prilike ja sam sebi ,,bogat covjek'', imam ADSL :D , oba mobitela su nam na pretplatu, zivim, trosim, onda malo ,,pricepim'' 5-7 dana pred platu, i tako opet. ;) Meni je to dovoljno za neki normalan i ispunjen zivot. Mogu ja sad padat u depresiju sto ne mogu i vjerovatno nikad ni necu moci priustiti sebi ljetovanje na karibima, ali eto ove godine planiramu barem u taj Tunis, da promijenimo malo destinaciju, dosta nam je vise Hrvatske :D Dosta ba vise kukanja, drzava jeste u qurcu, ali moje nije da obijam sam sebi glavu zbog toga. Dovoljno smo obrazovani i snalazljivi i ja i zena da se ne moram ,,crnjaciti'' zbog te ekonomske krize, jer je ta kriza u BIH ionako vec od 96' prisutna :bih:
MELBOURNE_SARAJEVO

#144 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

sadeta wrote:
MELBOURNE_SARAJEVO wrote:Evo da ja nesto kazem vezano za ovu temu..Povratnik kuci u Sa iz Melbourne gdje sam dugo zivio a takodje zivio u sweden 2 godine ..I ako imam strani pasos i ako mogu da zivim gdje hocu nikad vise nigdje necu zivjeti osim Sarajeva...Razlog jednostavan nema ovom meraka nigdje i nema boljeg zivota nigdje..Ovi sto iz dijaspore seru i pricaju mogu nekom drugom pricati bajke o tome kako oni zive gore dobro...Imaju dva odijela pidjama i radna uniforma..Posto velika vecina nasih vani rade fizicke poslove opet kazem nije sramota nista raditi ali tako je..O znanju jezika u domovini gdje zive necu ni da pricam velika vecina i danas slabo govore i kad progovore akcenat im je uzas i zato vozaju taxi ili farbaju ili kopaju..A onda dodju ovde na odmor i pricaju kako imaju firme i kako uzimaju kintu veliku ..Vrhunac im je zivotni kad dodje nedelja posto i subotom vecina radi i kupe puno mesa i u dvoristu zapale rostilj i to je dokaz kako dobro zive..A kad dodju u Sa recimo obuceni su kao da je 84 jos uvjek ovde..Pa pocnu mjesati malo strani jezik malo nas i pocnu pricati kako gore kod nas nije ovako..A onda nasi ljudi ovde se upale toliko da kontaju da je recimo tamo negdje raj na zemlji...Ja licno da mogu i da se pitam ja bi sve one koji hoce da idu pustio da vide kako je ..Niko ne osporava da recimo u Aus je veca plata ili da je lakse posao naci ali ja garantujem da prosijecan stanovnik australije nije puno bogatiji od naseg prosijeka..Kes je tamo misaona imenica svi se kurce kreditima i kreditnim karticama..A ovo garantujem sto cu reci 80 posto nasih ljudi u recimo Melbourne zive toliko daleko od grada da odu u grad jednom u pola godine i kad odu nemogu se snaci jer su izgubljeni u prostoru i vremenu..Necu ni pricati da nemaju pojima sta su kulturna desavanja ..Vrhunac im je kad dodje pjevac nas i odu na koncert..Ne svi ali velika vecina...I kad te vidi na
ulici pita se ovako"gdje si ti fucken jesi to busy"

ove gore podebljano su kljucne rijeci u tvom postu-ti nisi talac ove zemlje i kad se zaguzica mozes gdje hoces!!! i mojne price kako ovdje zivot sporije tece i kako je kvalitetniji, ljudi du ovdje bijeda, jos vise u dugovima i jos vise razvuceni finansjski nego na zapadu...
eto ti si taoc ove situacije .......jad i bijeda ljudi umiru od gladi spavaju po ulicama ma daj majke ti....lako je pricati za drzave gdje rata nikad nije bilo i kako je gore wow..bas me zanima da je industrija australije unistena i da je bio rat 4 godine kao kod nas kakva li bi onda situacija bila??
sadeta

#145 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by sadeta »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:
sadeta wrote:
eto ti si taoc ove situacije .......jad i bijeda ljudi umiru od gladi spavaju po ulicama ma daj majke ti....lako je pricati za drzave gdje rata nikad nije bilo i kako je gore wow..bas me zanima da je industrija australije unistena i da je bio rat 4 godine kao kod nas kakva li bi onda situacija bila??[/quote]

ma gdje ti zivis?! i sta, sad se osjecas prozvanim jer IMAS OPCIJU DA ODES?! ja te ne krivim, nego ti iskreno zavidim :x jesi li posjetio stranice tipa dobro.ba i vidio koliko socijalnih slucajeva imamo? jesi li ikad vidio penzionera kako kopa po kontejneru? to su sve stvari koje svakodnevno mozes vidjeti pa mi nije jasno kako se to u Bosni sve bolje zivi! nemoj mi sad reci kako i na zapadu ima beskucnika koji kopaju po kontejnerima jer je ogromna razlika izmedju njih i ljudi koji su izgradili ovu zemlju a sad ima ona vraca tako da im ne da da dostojanstveno provedu zadnje godine zivota! i tebe cudi sto meni to sve skupa smeta? i sto se osjecam kao talac situacije?! i cuj ti price i argumenata, SBB KBB? cuj sta bi se desilo da je u australiji bio rat?! :shock: kakve sad to veze ima?
landlord

#146 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by landlord »

Cuj da je u Austrlaiji bio rat? Ili npr u Sveskoj? hahahah..
Pa ti ljudi su to prevazisli jos prije.. ihaha..

Zamisli kada njima kazes da su tu negdje na balkanu, bili neki srbi pa oni malo napali neke hrvate, pa onda napali malo bosance, pa se onda malo sukobili bosnjaci i hrvati, pa bosnjaci i bosnjaci..

ma strasno.. ali da u pravu si sve se bolje zivi.. i cini se sve je blizi dan kad ce nam ukinuti vize, pa sta hoces tek je 14 godina od rata proslo.. a vec smo obnovili par dzamija, napravili smo par kilometara necega sto se zove auto put. Pa da se Njemacka ovako oporavljala poslije 2 sv rata, gdje bi sad bila?

Ali bitno je da je sve posteno, sve je sa certifikatima, sve je po zakonu.
Klodovik

#147 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Klodovik »

landlord wrote:Cuj da je u Austrlaiji bio rat? Ili npr u Sveskoj? hahahah..
Pa ti ljudi su to prevazisli jos prije.. ihaha..

Zamisli kada njima kazes da su tu negdje na balkanu, bili neki srbi pa oni malo napali neke hrvate, pa onda napali malo bosance, pa se onda malo sukobili bosnjaci i hrvati, pa bosnjaci i bosnjaci..

ma strasno.. ali da u pravu si sve se bolje zivi.. i cini se sve je blizi dan kad ce nam ukinuti vize, pa sta hoces tek je 14 godina od rata proslo.. a vec smo obnovili par dzamija, napravili smo par kilometara necega sto se zove auto put. Pa da se Njemacka ovako oporavljala poslije 2 sv rata, gdje bi sad bila?

Ali bitno je da je sve posteno, sve je sa certifikatima, sve je po zakonu.
Pa, 176.000 stanova je u FBiH otkupljeno za certifikate. Po zakonu. Nisam primijetio da su se ti ljudi koji dođoše do stanova 1/1 za siću od para nešto bunili.
landlord

#148 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by landlord »

Klodovik wrote: Pa, 176.000 stanova je u FBiH otkupljeno za certifikate. Po zakonu. Nisam primijetio da su se ti ljudi koji dođoše do stanova 1/1 za siću od para nešto bunili.
Jesi siguran da su za sicu dosli do tih stanova?
Malo si pogresno shvatio sta sam htio reci.. ciljao sam na premijera, ali nema veze..

Sto se tice tih ljudi oni su citav zivot ulagali u te stanove i placali sarajevo stan.. a njihove firme su ulagale novac u izgradnju tih stanova.. ali to je neka druga prica..
Joey Tribbiani

#149 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by Joey Tribbiani »

ko sto neko rece,ovdje je kriza od 96, samo ova kriza koja je zahvatila skoro cijeli svijet sluzi kao dobar izgovor nasim politicarima da se vade iz hovana pred narodom
sadeta

#150 Re: U Bosni se sve bolje zivi!

Post by sadeta »

ma sluzi im da ukradu jos vise, a kao nema se...naravno da se kod nas kriza nece osjetiti kao na zapadu, jer da bi ti zivotni standard opao-moras ga prvo imati! a kod nas ce taman iskoristiti krizu da pokusaju prikriti svoju nesposobnost. iako ne moraju, do sada je nisu prikrivali pa ne znam sto bi i sada pocinjali ... :x
Post Reply