to je ono sto nas haba, al' ja se nadam da cemo to sve prevazici u nekih desetak godina.callmethebreeeze wrote:da bog da. slovenci imaju drzavu, stabilnu. a mi imamo nestabilan protektorat. jako bitan faktor kada je u pitanju budcnost zemlje, da ne pricamo o korupciji i birokratiji. ( meni je jedan strani diplomata pricao da je drustveno uredjenje bosansko i birokratija najveci problem kod stranih investitora. ljudi jednostavno ne mogu cekati godin dana na potrebne dozvole da bi pokrenuli nesto)pun_mjesec wrote:ne poznajem sloveniju. znam par slovenaca. bio sam dva puta u zivotu u sloveniji, jednom u ljubljani preko vikenda, drugi put na prolasku ka austriji.
moj opsti utisak da su disciplinovani i vrijedni jer su im gradovi, dvorista itd. uredjeni i nema ciganluka kao kod nas.
s druge strane, mislim da nemaju potencijala ni za sto. ono, ako sve bude kako treba, ako nam stigne kakvih evropskih fondova (sto nas neupitno ceka) mislim da ce ih samo sarajevo stici sa nekim pokazateljima, da ne govorim za bih u cjelosti (govorim o nekom periodu od 15-tak godina)
pogledajte samo hrvatsku sada, nas to ceka minimalno za 5 godina... bolja auta, bolji stanovi, bolja infrastruktura...
sarajevski kanton ce da bude jaci od slovenije, a ne bih. samo treba ganjati znanje, obrazovati se i naravno - sto vise razmnozavati
i ja puno nade polazem u nase sume, vodu, i ostala prirodna bogastva. samo da to ne sjebemo ilegalnom sjecom (vidio pilane po romaniji?!) bahatim odnosom prema ekologiji i sl. najvise me strah da ove zivotinje sto su na vlasti to ne rasprodaju i uz put razjebu i okolis.
ali, kao sto rekoh, da bog da da bude kako ti pises.
meni je najvise zao sto ce strani kapital biti u svemu. opet, najvaznije je da se otvore poslovi i da raja radi. ionako ne mozemo bit svi kapitalisti. pa i u sloveniji su austrijanci, svabe i talijani garant vecinu toga poklopili