KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bubavi1

#126 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

alphonse kauders wrote:Džaba raspravljate, jer stavljate formu ispred suštine, a suština je da kako Bolonjci, tako i stari studenti izađu sa fakulteta sa malo ili nimalo praktičnog znanja i njihova upotrebljivost na tržištu rada nije bogznakakva.

Što će ti reći ovako - radnik koji nije išao na faks 4 godine (ili 3, svejedno) a radio je ( i usavršavao) bilo koji "ekonomski" posao sa SSS spremom je milion mnogo vredniji na tržištu rada od svježeg dipl. ecc.

Ili stvarno vjerujete da danas postoje poslodavci koji će vam platiti i 1KM zato što vi znate "teoriju radne vrijednosti" ili znate nacrtati grafik ponude/potražnje?

Moje mišljenje je da studij ekonomije (ovakav kakav jeste danas) kod nas vrijedi samo ako neko misli polagati ispite za certificiranog računovođu (pošto ti treba manje radnog iskustva sa završenim faksom da bi dobio certifikat) , jer za sve ostalo (ali FAKAT SVE!!!!) u našoj dragoj BiH ti nije potreban fakultet, ali baš nimalo.
Naravno, osim ako se ne radi o državnoj službi gdje je VSS uslov za dobijanje radnog mjesta (a, izgleda da državnoj grbači svi i teže).

Da sam poslodavac, i da primam ekonomiste (pripravnike) osnovni kriteriji za primanje nekoga na posao bi bili:

1. Test pismenosti;
2. Test opšteg znanja;
3. Test engleskog jezika;
4. Profil (karakter) radnika;

Pozdrav.

Ova ti je najbolje provala sto sam dosad procitao...Ti opet na ono stari nacin, uci kako drugi radi, pa ces biti i ti veliki strucnjak, tako je uvijek bilo kod nas u BIH. Sve majstori do majstora, a niko nezna kvalitetno raditi vec vidio kako mu otac radi, brat, rodjak, jaran, pa i on isto.
Pa nije nikakvo cudo sto BIH ima 20% nepismenih i sto KV, NKV, SSS cine vise od 80% nezaposlenih...ali eto, nevrijedi ici u skoli, najbolje je sjediti u kafani i raspravljati kako je stari sistem bio pravi a kako Bolonja ne valja.

A za KatarinaKosaca, nije fazon u tome da se treba cijeniti starijeg kolegu ili ne, nego stvar je u tome da se treba pridrzati teme, i ne poceti odma govoriti kako Bolonja ne valja. Za tri godine se uci isto mozda cak i vise nego sa 4 prijasnji, a plus se stampa istrazivacki rad, i uce se strane jezike, govorim o kako se radi vani...navela si par primjera da kod nas po Bolonji neznaju ni materni jezik, to je dokaz da kod nas nesto fali...
alphonse kauders

#127 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by alphonse kauders »

bubavi1 wrote:
alphonse kauders wrote:Džaba raspravljate, jer stavljate formu ispred suštine, a suština je da kako Bolonjci, tako i stari studenti izađu sa fakulteta sa malo ili nimalo praktičnog znanja i njihova upotrebljivost na tržištu rada nije bogznakakva.

Što će ti reći ovako - radnik koji nije išao na faks 4 godine (ili 3, svejedno) a radio je ( i usavršavao) bilo koji "ekonomski" posao sa SSS spremom je milion mnogo vredniji na tržištu rada od svježeg dipl. ecc.

Ili stvarno vjerujete da danas postoje poslodavci koji će vam platiti i 1KM zato što vi znate "teoriju radne vrijednosti" ili znate nacrtati grafik ponude/potražnje?

Moje mišljenje je da studij ekonomije (ovakav kakav jeste danas) kod nas vrijedi samo ako neko misli polagati ispite za certificiranog računovođu (pošto ti treba manje radnog iskustva sa završenim faksom da bi dobio certifikat) , jer za sve ostalo (ali FAKAT SVE!!!!) u našoj dragoj BiH ti nije potreban fakultet, ali baš nimalo.
Naravno, osim ako se ne radi o državnoj službi gdje je VSS uslov za dobijanje radnog mjesta (a, izgleda da državnoj grbači svi i teže).

Da sam poslodavac, i da primam ekonomiste (pripravnike) osnovni kriteriji za primanje nekoga na posao bi bili:

1. Test pismenosti;
2. Test opšteg znanja;

Pozdrav.

Ova ti je najbolje provala sto sam dosad procitao...Ti opet na ono stari nacin, uci kako drugi radi, pa ces biti i ti veliki strucnjak, tako je uvijek bilo kod nas u BIH. Sve majstori do majstora, a niko nezna kvalitetno raditi vec vidio kako mu otac radi, brat, rodjak, jaran, pa i on isto.
Pa nije nikakvo cudo sto BIH ima 20% nepismenih i sto KV, NKV, SSS cine vise od 80% nezaposlenih...ali eto, nevrijedi ici u skoli, najbolje je sjediti u kafani i raspravljati kako je stari sistem bio pravi a kako Bolonja ne valja.

A za KatarinaKosaca, nije fazon u tome da se treba cijeniti starijeg kolegu ili ne, nego stvar je u tome da se treba pridrzati teme, i ne poceti odma govoriti kako Bolonja ne valja. Za tri godine se uci isto mozda cak i vise nego sa 4 prijasnji, a plus se stampa istrazivacki rad, i uce se strane jezike, govorim o kako se radi vani...navela si par primjera da kod nas po Bolonji neznaju ni materni jezik, to je dokaz da kod nas nesto fali...
Ma da, kod nas se na fakultetu uči kako se radi, nema dalje, završe ljudi fakultet pa se čudom čude šta mu ono znači npr. KUF i KIF:))

Eto, navedi mi išta na faksu da si naučio, a da je primjenjivo u praksi, a da to nisi mogao samoučenjem u istom tom periodu?

Ok, možda malo finansijskog računovodstva, ali ako uzmemo u obzir da se radi po starim knjigama i da je u međuvremenu izašlo hejbet promjena (mijenjaju se MRS-ovi permanentno) i da svi čekaju da to neko prevede s engleskog, onda je i to znanje ograničeno.
Mogu možda ovdje uključiti i poslovno pravo, tu se bar sa nekim stvarima upoznaš.

Možda fin. i aktuarska matematika? Ne znam, nisam taj predmet imao.

Finansijski menadžment - haha, upiš živi, Puljić priča o tržištu kapitala, o medvjeđem i bikovskom rasponu - HALO BA, pa haj ti primjeni to na našu MRTVU BERZU!!!

Pa da krenemo po ublehaškim predmetima - ekonomski razvoj, istraživnaje marketinga, međunarodni marketing, PR, organizacija preduzeća, Poslovni engleski (da ko vidi prosjek ocjena kod Milice, rekao bi da fakultetom hodaju sve sami Šekspiri), međunarodna ekonomija, marketing neprofitnih organizacija.... Ovo sve, ali fakat sve možeš komotno ukinuti i dati umjesto toga ljudima časove praktične nastave.

Suština je sljedeća - svo što naučiš na faksu može stati u jednu knjigu od 300 strana, od kojih će pola biti definicije pojmova, a drugo pola finansijsko računovodstvo i poslovno pravo:)

Fakultet bi trebao dati barem kakav poluproizvod gotovog radnika, a ne zelenaša sa oskudnim teoretskim znanjem koji bi još platu od 1.500 KM od starta, moliću lijepo. A još kad čujem, završio faks i odmah finansijski direktor - hahahaha, pa da umreš od smijeha, samo možeš žaliti čovjeka što drhti nad svakim papirom koji treba da potpiše, jer mu NEMA KO POKAZATI ŠTA DA RADI.

4 godine našeg ekonomskog faksa su vrijedne trpljenja samo radi papira ako misliš raditi u drž. firmi ili ako ćeš ganjati one certifikate, dok sve ostalo si mogao 10x kvalitetnije samoobrazovanjem naučiti za isto to vrijeme.

Niko me ne može ubijediti u suprotno, jer sam prošao kroz to.
Utokkha

#128 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Utokkha »

bravo alfons!
bubavi1

#129 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

alphonse kauders wrote:
bubavi1 wrote:

1. Test pismenosti;
2. Test opšteg znanja;

Pozdrav.

Ma da, kod nas se na fakultetu uči kako se radi, nema dalje, završe ljudi fakultet pa se čudom čude šta mu ono znači npr. KUF i KIF:))

Eto, navedi mi išta na faksu da si naučio, a da je primjenjivo u praksi, a da to nisi mogao samoučenjem u istom tom periodu?

Ok, možda malo finansijskog računovodstva, ali ako uzmemo u obzir da se radi po starim knjigama i da je u međuvremenu izašlo hejbet promjena (mijenjaju se MRS-ovi permanentno) i da svi čekaju da to neko prevede s engleskog, onda je i to znanje ograničeno.
Mogu možda ovdje uključiti i poslovno pravo, tu se bar sa nekim stvarima upoznaš.

Možda fin. i aktuarska matematika? Ne znam, nisam taj predmet imao.

Finansijski menadžment - haha, upiš živi, Puljić priča o tržištu kapitala, o medvjeđem i bikovskom rasponu - HALO BA, pa haj ti primjeni to na našu MRTVU BERZU!!!

Pa da krenemo po ublehaškim predmetima - ekonomski razvoj, istraživnaje marketinga, međunarodni marketing, PR, organizacija preduzeća, Poslovni engleski (da ko vidi prosjek ocjena kod Milice, rekao bi da fakultetom hodaju sve sami Šekspiri), međunarodna ekonomija, marketing neprofitnih organizacija.... Ovo sve, ali fakat sve možeš komotno ukinuti i dati umjesto toga ljudima časove praktične nastave.

Suština je sljedeća - svo što naučiš na faksu može stati u jednu knjigu od 300 strana, od kojih će pola biti definicije pojmova, a drugo pola finansijsko računovodstvo i poslovno pravo:)

Fakultet bi trebao dati barem kakav poluproizvod gotovog radnika, a ne zelenaša sa oskudnim teoretskim znanjem koji bi još platu od 1.500 KM od starta, moliću lijepo. A još kad čujem, završio faks i odmah finansijski direktor - hahahaha, pa da umreš od smijeha, samo možeš žaliti čovjeka što drhti nad svakim papirom koji treba da potpiše, jer mu NEMA KO POKAZATI ŠTA DA RADI.

4 godine našeg ekonomskog faksa su vrijedne trpljenja samo radi papira ako misliš raditi u drž. firmi ili ako ćeš ganjati one certifikate, dok sve ostalo si mogao 10x kvalitetnije samoobrazovanjem naučiti za isto to vrijeme.

Niko me ne može ubijediti u suprotno, jer sam prošao kroz to.
Znas sta mislim, kroz vrijeme shvatimo da sve sto znamo ne sluzi, ali se varamo! Iako smo ucili neke predmete, na poslu nam ih nece sve zahtjevati, sad kada bi radili u javnom sektoru , javna finansija na primjer, bilo bi nam koristno da se vratimo na nekim predmetima i da iskoristimo znanje kako bi se rjesio neki slucaj. Mislis li iskreno da oni koji upravljaju javne sektore, da neznaju nista o makro ekonomiji? Ako zaista nista ne znaju onda nije ni cudo sto ekonomija je losa...
Tako isto vezano s drugim predmetima, ipak poslodavcu je interesantno kada te primi da vidi da znas o cemu pricas a da ne letis ga pitati svaki cas sta je ovo ili ono. Te studije ti donose znanje, a posle iskustvo je tvoje da ga krojis. Ja smatram da onaj koji zna bolje ce napredovati od onoga koji nezna, i vidi se po statistici, ti VSS su najmanje pogodjeni s neradom, ima tu razlog, malo ih ima, kvalitetniji su i pouzdaniji nego ostali. Sad problem jeste sto kod nas slabo fakulteti salju studente na praksu u jednoj firmi kako bi bilo suoceni s praksom, student treba sam da nauci posle faksa kako se krecu firme. U sustini su bolje pripremljeni nego oni bez icega. Opet kazem, da poslodavac trazi nekoga koji zna iskoristiti znanje nego onog koji nema pojma. Opet i tu ima svasta...neki ce ljepse primiti jednog sa SSS i platit ga 500KM nego jednog VSS koji ce traziti 1500KM.
Svak gleda svoj interes...
ružmarin-a

#130 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

@alphons lijepo si ovo nanizao :thumbup:
žalosno je što se ništa praktično ne nauči, pa čak ni popunjavanje najobičnijeg virmana
a i za praksu je jako teško naći poslodavca...
nekom se osmjehne sreća pa i ostane u firmi gdje ju je radio, ali su rijetki primjeri

ali se ne bih složila za ovo za Istraživanje marketinga recimo i ekonomski razvoj

je li to kažeš zbog Jasmine, drage nam profesorice :D

nisam imala (srećom) s njom problema, naprotiv, ali nas je sve redom zakinula, iz samo njoj poznatih razloga

kao izborni sam uzela Svjetski ekonomski razvoj Ćulahović i uživala učeći ga, a nisam išla na predavanja
i super je stvarno, dobar mi je Moorov zakon o trajanju tehnoloških stvari (svakih 6 mjeseci pada cijena mobitela, laptopa etc)-meščini :)

mada, neki poslodavci hoće da imaju u firmi i diplomante

meni svaki poslovni savjet daje brat koji je dugo u poslu, a nema nikakve veze s ekonomijom
(gimnazijalac)- nema dipolome ali je bolji poslovni čovjek od milion magistara -ljubi ga seka :D
:wink:

Za IM kažem jer mi se dobar dio posla odnosi na to (između ostalog) i korisno mi je sve što sam na tom predmetu čula, usvojila, a Tihi je ekstra čovjek kojeg vrijedi slušati (nažalost se penzionisao)

a i Peštek se pravo trudio :wink:

Bilo kako bilo, diploma na kraju ostaje papir koji ti znači dipl iza imena
i naravno da je svakom poslodavcu draže uposliti srednjoškolca za manje novce koji u suštini
i radi sve što i fakultetlija
a fakultetliju mora još učiti raditi i to mu je trošak...i vremena a i novca
bubavi1

#131 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Kako god okrenem u BIH je isplatnije biti nepismen nego obrazovan! Cak i oni obrazovani se kaju sto su sjedili i nesto naucili....Svijet je ovaj naopako.

Sad govorim o vanjskoj praksi. Firme traze osobe koje znaju rezonovati na ekonomski nacin, analizirati, traziti pertinentne alate za rjesavanje problema, znaci osobe koje su autonomne, za koje se moze imati povjerenja. Osobe koje znaju razne predmete ekonomije, kada im se da jedan posao da rijese, ti novi diplomirani idu traziti ako nista u knjigama nacin kako doci do rjesenja. Firma ce bolje prihvatiti diplomiranog jednostavno sto taj zna se boriti za uspjeh, zna se zadati poslu, ozbiljniji , vec spreman za struku itd.
Sad pojedinci bi rekli , sta ce ti skola, ljepse je sjediti kod kuce sa 8 razreda, pa cekati stelu. Nekazem da pojedini ne uspjevaju ali su manjina, kad je tako zasto vecina oni koji nisu zavrsili studije ne nalaze posla u vecim firmama? Jednostavno sto te iste firme znaju koga traziti, a sigurno netraze ne obrazovane.
Vidi se odma osoba koja ima opstu kulturu dok drugima bi trebalo 3 ili 4 decenije da nesto saberu..
Ima opet svasta u BIH, ali vani za neke kljucne polozaje trebaju i posebne ljude to jest skolovane.
bubavi1

#132 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Bilo kako bilo, diploma na kraju ostaje papir koji ti znači dipl iza imena
i naravno da je svakom poslodavcu draže uposliti srednjoškolca za manje novce koji u suštini
i radi sve što i fakultetlija
a fakultetliju mora još učiti raditi i to mu je trošak...i vremena a i novca
Fakultetliju ili srednjo skolca moraju svakako uciti raditi, stim sto prvi bi se znao brze snaci, i bolje rezonovati od drugog koji ce samo aplicirati sta je vidio od sefa recimo bez ikakvog razmisljanja. Vjeruj mi, vidjam to svaki dan na poslu...Nekazem da ne rade dobro, iako imaju prakse slabo kad da mozak ukljucivaju, kada dodje neki novi problem drugaciji od onih skojim su se susretali, odma su izgubljeni, nisu navikli analizirati i skrojiti process kako bi dosli do rjesenja..jednostavno takve stvare nisu naucili.
ružmarin-a

#133 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

Fakultetliju ili srednjo skolca moraju svakako uciti raditi, stim sto prvi bi se znao brze snaci, i bolje rezonovati od drugog koji ce samo aplicirati sta je vidio od sefa recimo bez ikakvog razmisljanja. Vjeruj mi, vidjam to svaki dan na poslu...Nekazem da ne rade dobro, iako imaju prakse slabo kad da mozak ukljucivaju, kada dodje neki novi problem drugaciji od onih skojim su se susretali, odma su izgubljeni, nisu navikli analizirati i skrojiti process kako bi dosli do rjesenja..jednostavno takve stvare nisu naucili.

govorim o srednjoškolcima koji godinama rade i imaju posao u malom prstu nasuprot fakultetlija početnika
i ne slažem se da manje razmišljaju samo ako imaju srednju školu
ne mislm da je tako
jer nisu kao nosioci diplome predodređeni da budu i bistri- inteligentni
jer i glupaci završavaju fakultete itekako :-)

i kod ovih glagola: uključivaju ne treba ti ovaj infiks za trajanje i učestalost radnje, već samo kažeš uključuju
i tako (dobronamjerna sugestija)
ružmarin-a

#134 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

da se malo osvrnem i ja
(tek sam naučila da kvotam pa mi nešto gušt) :lol:

ne zamjeri- vježbam :D
nisam moderator na ovom podforumu...a i kad to jesam na nekom drugom podforumu, ja sam i dalje forumash koji iznosi svoje mishljenje i stavove tako da mi titula moderatora nedaje za pravo da nekoga editujem, prijavim za ban i sl...samo zato sto se ne slazem sa njegovim/njenim mishljenjem.

ali htjela sam reci da ne mozes pricati o ekonomiji jer nisi studirala ekonomiju a vjerujem da nisi ni usla u zgradu efsa. To sto su te drugi hvalili kako si pametna ili jok....ostavljam onima koji te poznaju....ja nemam zelju da te upoznam jer ne volim osobe koje velicaju sebe da bi druge omalovazavali.
big mistake :) kolege smo
a ja baš misila da te upoznam i popričamo malo- kao kolege i kao ljudi
I za mene kazu da sam veliki klikeras - zahvalim se na komplimentu i guram dalje jer znam da mogu jos bolje.
ovdje si sebe hvalila, a ja gore samo pisala kako sam dosta čitala (znači nije uključeno izdizanje sebe i pokušaj omalovažavanja)

ok... viša i visoka = pronadji razliku :!:
Viša poslovna= visoka poslovna (razlika je u malo većem stepenu kod visoke) :wink:

Zato ti i dadoh link fakulteta da se "apdejtujes" i tek onda si kompetentna da razgovaras o vrijednosti ekonomskih diploma starog i novog sistema.
kao što rekoh, imam i dalje pasword na nastavi i katkad i uđem, ako treba nekom od prijatelja neko obavještenje o ispitima ili rokovima ili ocjenama

Zaboli me djon za tebe i tvojim vidicima i dokle dosežu. Za razliku od tebe, sve sto postam na forumu je argumentovano ili ako nije naglasim da je izvor informacija "cula-kazala".
:-D a koji ti je izvor za to da sam koračala samo s one strane fakulteta - po bašticama :-D

hehehehe, pa bona nebila PROCITAJ malo dalje od dnevnog avaza. VISOKA POSLOVNA ŠKOLA TRAJE 3 GODINE - 6 SEMESTARA I ZAVRŠAVA SE ODBRANOM DIPLOMSKOG RADA.
ne čitam Avaz (osim nekad petkom) i znam koliko ima semestara
ali ipak nije isto kao dipl oec
ili kao neko s Bolonje ko završi odsjek ekomomija ili mgmt

niti sam ja niti bilo ko od moje uze ili sire familije nije ni vlasnik ni zaposlenik fakulteta kojeg studiram tako da nemam pravo da ga svojatam. Na efsa sam iskesirala jako puno para i turda i znoja i nece mi jedna mahalusa poput tebe koja misli da je pokupila svu pamet svijeta, pricati o vrijednosti diplome sa fakulteta kojeg studiram.
pa čim studiraš to onda je to tvoj faks, zar ne?
zahvaljujem na ovom nazivu "mahaluša" ali je nekako :cry:
tebi nisam nikakv prišila
i čak sam pokušala friendly da ti se obratim

sretno na fakultetu ako Bog da
da ti povećaju plaću na tom poslu na kojem si
BTW ponekad pročitam negdje i natuknem: ti radiš
a skoro si pisala kako ne radiš...
nešto mi i nije najsjasnije

u svakom slučaju sa srećom drugarice kolegice @amazonka :thumbup: :bih:
bubavi1

#135 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

ružmarin-a wrote:

govorim o srednjoškolcima koji godinama rade i imaju posao u malom prstu nasuprot fakultetlija početnika
i ne slažem se da manje razmišljaju samo ako imaju srednju školu
ne mislm da je tako
jer nisu kao nosioci diplome predodređeni da budu i bistri- inteligentni
jer i glupaci završavaju fakultete itekako :-)

i kod ovih glagola: uključivaju ne treba ti ovaj infiks za trajanje i učestalost radnje, već samo kažeš uključuju
i tako (dobronamjerna sugestija)
Hvala ti za korekciju, predpostavila si da nisam Bosanac rodom...ali eto snalazimo se;)
Pa dobro ako uporedjujes srednjoskolce s iskustvom sa onim novo poecenim fakultetlijama, onda definitivno se slazem.
Drugo nosioci diplome nisu svi rodjeni da budu bistri i inteligentni, u mojoj porodici svi , od roditelja pa moje dvije sestre nemaju vise od 8 razreda, ja do nedavno sam bio sa SSS tehncika trgovacka skola, sada zavrsavam ekonomske i menadzerske nauke. Govorim ti sve ovo iz iskustva, jer imam vise od 12godina radnog staza kao SSS, i osobe koje su imale VSS su zaista drugacije radile i rezonovale od prosjecnog radnika. Danas vidim o cemu je stvar, nije to sto se osjecam vazan ili sta drugo, nego kada se trebaju rijesavati neke probleme, vidi se odma razlika.
Fakultet + iskustvo je po mome najbolje sto se moze imati, stvar jest da se treba steci iskustva, e to nije nigdje lako...
bubavi1

#136 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

ružmarin-a wrote:da se malo osvrnem i ja
(tek sam naučila da kvotam pa mi nešto gušt) :lol:

ne zamjeri- vježbam :D
nisam moderator na ovom podforumu...a i kad to jesam na nekom drugom podforumu, ja sam i dalje forumash koji iznosi svoje mishljenje i stavove tako da mi titula moderatora nedaje za pravo da nekoga editujem, prijavim za ban i sl...samo zato sto se ne slazem sa njegovim/njenim mishljenjem.

ali htjela sam reci da ne mozes pricati o ekonomiji jer nisi studirala ekonomiju a vjerujem da nisi ni usla u zgradu efsa. To sto su te drugi hvalili kako si pametna ili jok....ostavljam onima koji te poznaju....ja nemam zelju da te upoznam jer ne volim osobe koje velicaju sebe da bi druge omalovazavali.
big mistake :) kolege smo
a ja baš misila da te upoznam i popričamo malo- kao kolege i kao ljudi
I za mene kazu da sam veliki klikeras - zahvalim se na komplimentu i guram dalje jer znam da mogu jos bolje.
ovdje si sebe hvalila, a ja gore samo pisala kako sam dosta čitala (znači nije uključeno izdizanje sebe i pokušaj omalovažavanja)

ok... viša i visoka = pronadji razliku :!:
Viša poslovna= visoka poslovna (razlika je u malo većem stepenu kod visoke) :wink:

Zato ti i dadoh link fakulteta da se "apdejtujes" i tek onda si kompetentna da razgovaras o vrijednosti ekonomskih diploma starog i novog sistema.
kao što rekoh, imam i dalje pasword na nastavi i katkad i uđem, ako treba nekom od prijatelja neko obavještenje o ispitima ili rokovima ili ocjenama

Zaboli me djon za tebe i tvojim vidicima i dokle dosežu. Za razliku od tebe, sve sto postam na forumu je argumentovano ili ako nije naglasim da je izvor informacija "cula-kazala".
:-D a koji ti je izvor za to da sam koračala samo s one strane fakulteta - po bašticama :-D

hehehehe, pa bona nebila PROCITAJ malo dalje od dnevnog avaza. VISOKA POSLOVNA ŠKOLA TRAJE 3 GODINE - 6 SEMESTARA I ZAVRŠAVA SE ODBRANOM DIPLOMSKOG RADA.
ili kao neko s Bolonje ko završi odsjek ekomomija ili mgmt

niti sam ja niti bilo ko od moje uze ili sire familije nije ni vlasnik ni zaposlenik fakulteta kojeg studiram tako da nemam pravo da ga svojatam. Na efsa sam iskesirala jako puno para i turda i znoja i nece mi jedna mahalusa poput tebe koja misli da je pokupila svu pamet svijeta, pricati o vrijednosti diplome sa fakulteta kojeg studiram.
pa čim studiraš to onda je to tvoj faks, zar ne?
zahvaljujem na ovom nazivu "mahaluša" ali je nekako :cry:
tebi nisam nikakv prišila
i čak sam pokušala friendly da ti se obratim

u svakom slučaju sa srećom drugarice kolegice @amazonka :thumbup: :bih:

Drage kolegice, dosad sam uvijekmislio da zene pucaju kada je musko izmedju u pitanju, pogresio sam, sada je trend da se brani nivo kulturu. Pa eto, nemorate tako, kako bi tek bilo kada bi skupa radile, kompeticija, podmetanje bilo kakvih spletki itd hajmo sada se zagrlite, pa nadjite se negdje pa kaficu koju popijte:)

Sad odgovorite, na pitanje teme, ako vec znate ;)
poisongirl

#137 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by poisongirl »

Moje mišljenje je da studij ekonomije (ovakav kakav jeste danas) kod nas vrijedi samo ako neko misli polagati ispite za certificiranog računovođu Za CR ti ne treba ekonomija, moze i bilo koji drugi fax(pošto ti treba manje radnog iskustva sa završenim faksom da bi dobio certifikat) , jer za sve ostalo (ali FAKAT SVE!!!!) u našoj dragoj BiH ti nije potreban fakultet, ali baš nimalo.

1. Test pismenosti;
2. Test opšteg znanja;

Pozdrav.[/quote]

Ova ti je najbolje provala sto sam dosad procitao...Ti opet na ono stari nacin, uci kako drugi radi, pa ces biti i ti veliki strucnjak, tako je uvijek bilo kod nas u BIHe pa dosta je pljuvanja po BiH, evo i tebi jedan primjer..radila sam volonterski u knjigovodstvenom servisu zajedno sa jos jednom djevojkom koja je zavrsila za mastera u Becu.. Sa znanjem smo bile tu negdje (nijedna nije nista kontala u pocetkiu) ali moram se pohvalitio da sam ja brze usla u fol :D. Sve majstori do majstora, a niko nezna kvalitetno raditi vec vidio kako mu otac radi, brat, rodjak, jaran, pa i on isto.
Pa nije nikakvo cudo sto BIH ima 20% nepismenih i sto KV, NKV, SSS cine vise od 80% nezaposlenih pusti se ti statistike, da je takva nezaposlenost ovdje bi ljudi grizli...ali eto, nevrijedi ici u skoli, najbolje je sjediti u kafani i raspravljati kako je stari sistem bio pravi a kako Bolonja ne valja.

A za KatarinaKosaca, nije fazon u tome da se treba cijeniti starijeg kolegu ili ne, nego stvar je u tome da se treba pridrzati teme, i ne poceti odma govoriti kako Bolonja ne valja. Za tri godine se uci isto mozda cak i vise nego sa 4 prijasnji, a plus se stampa istrazivacki rad ( i mi po starom sistemu smo imali i slučajeve iz prakes i seminarske radove a i svi koji su radili diplomski literatura im je bila na engleskom), i uce se strane jezike, govorim o kako se radi vani...navela si par primjera da kod nas po Bolonji neznaju ni materni jezik, to je dokaz da kod nas nesto fali...[/quote]
Amazonka27

#138 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Amazonka27 »

ružmarin-a wrote:d
ili kao neko s Bolonje ko završi odsjek ekomomija ili mgmt.
Na ekonomiji postoje dva odsjeka
1. Ekonomija i (ne ili )Menadzment (razni smjerovi)
2. VPŠ (smjerovi: menadzment, bankarstvo i osiguranje, marketing, Razvoj poslovnih informacionih sistema, Turizam i sl.)

i 3. poslovna skola koja traje 2 god i ne dobija se univerzitetska diploma nego samo diploma fakulteta
I dalje ti sugerisem da procitac onaj info pac

biti angazovan na nekoliko projekata kao student i imati stalno zaposlenje je velika razlika.

kada nemas stelu, onda se ko lav boris da radis razne poslove kako bi skupio preporuke (ako imas srece)...
bubavi1

#139 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Ova ti je najbolje provala sto sam dosad procitao...Ti opet na ono stari nacin, uci kako drugi radi, pa ces biti i ti veliki strucnjak, tako je uvijek bilo kod nas u BIHe pa dosta je pljuvanja po BiH, evo i tebi jedan primjer..radila sam volonterski u knjigovodstvenom servisu zajedno sa jos jednom djevojkom koja je zavrsila za mastera u Becu.. Sa znanjem smo bile tu negdje (nijedna nije nista kontala u pocetkiu) ali moram se pohvalitio da sam ja brze usla u fol :D. Sve majstori do majstora, a niko nezna kvalitetno raditi vec vidio kako mu otac radi, brat, rodjak, jaran, pa i on isto.
Pa nije nikakvo cudo sto BIH ima 20% nepismenih i sto KV, NKV, SSS cine vise od 80% nezaposlenih pusti se ti statistike, da je takva nezaposlenost ovdje bi ljudi grizli...ali eto, nevrijedi ici u skoli, najbolje je sjediti u kafani i raspravljati kako je stari sistem bio pravi a kako Bolonja ne valja.

A za KatarinaKosaca, nije fazon u tome da se treba cijeniti starijeg kolegu ili ne, nego stvar je u tome da se treba pridrzati teme, i ne poceti odma govoriti kako Bolonja ne valja. Za tri godine se uci isto mozda cak i vise nego sa 4 prijasnji, a plus se stampa istrazivacki rad ( i mi po starom sistemu smo imali i slučajeve iz prakes i seminarske radove a i svi koji su radili diplomski literatura im je bila na engleskom), i uce se strane jezike, govorim o kako se radi vani...navela si par primjera da kod nas po Bolonji neznaju ni materni jezik, to je dokaz da kod nas nesto fali...

E sad kada si to sve objasnila reci svima da nema razloga omalozavati Bolonju jer je u sustini sve isto...;)
A ono sto sam naveo o vezi strucnjaka, i Majstora, to nije legenda ili mitologija, vec istina, uci se na teren bez osnovne teorije, kada ljudi mjenjaju vrata ili prozor, ostave tebi sav rusvaj da ocistis, maltu, farbu po podu, pored kuce na travi gipsa itd itd, to se neuci u skolama..Bitno je da se posao uradi, a na kakav nacin..to je druga prica! E to jest ono, mozes ti kopirati kako drugi radi, a da radis s znanjem, to je vec teze!
Amazonka27

#140 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Amazonka27 »

bubavi1 wrote:

Drage kolegice, dosad sam uvijekmislio da zene pucaju kada je musko izmedju u pitanju, pogresio sam, sada je trend da se brani nivo kulturu. Pa eto, nemorate tako, kako bi tek bilo kada bi skupa radile, kompeticija, podmetanje bilo kakvih spletki itd hajmo sada se zagrlite, pa nadjite se negdje pa kaficu koju popijte:)

Sad odgovorite, na pitanje teme, ako vec znate ;)
E vidis...ovdje je bas problem...

Ruzmarina kaze da je dipl ecc.. i zamisli da je ona sad poslodavac i pojavim se ja sa diplomom VPŠ -Bachelor i ona me odbije jer misli da ja nisam dorasla onom nekadasnjem VII stepenu. Samo zato jer joj je mrsko procitati onaj info-pac...
kako ce neki ing.elektrotehnike razumjeti ako ona prva ne zeli da razumije...a kaze da je studirala ekonomiju (ja joj ipak ne vjerujem...kladila bih se da je u pitanju knjizevnost). Samim ovim njenim negiranjem, ona ne postuje zakone BiH...one iste zakone po kojima je zvrsila fakultet, zakone drzave koja ju je primila na svoju teritoriju i omogucila joj da se bolje snadje nego ja ova koja je ovdje rodjena, predeverala rat ovdje....
ipak...neki to nazivaju samo srecom...
poisongirl

#141 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by poisongirl »

E sad kada si to sve objasnila reci svima da nema razloga omalozavati Bolonju jer je u sustini sve isto nisam studirala po bolonji, ali generalno ne mislim da je sve isto jer mislim da su oni usavrsili tehniku prepisivanja :D dok po starome sistemu si morao izaci na usmeni pa...)...;)
Last edited by poisongirl on 25/09/2009 11:04, edited 1 time in total.
ružmarin-a

#142 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

Na ekonomiji postoje dva odsjeka
1. Ekonomija i (ne ili )Menadzment (razni smjerovi)
2. VPŠ (smjerovi: menadzment, bankarstvo i osiguranje, marketing, Razvoj poslovnih informacionih sistema, Turizam i sl.)

i 3. poslovna skola koja traje 2 god i ne dobija se univerzitetska diploma nego samo diploma fakulteta
I dalje ti sugerisem da procitac onaj info pac
hvala na sugestiji, pročitam aBd (da se ne bih provaljivala kao za onu statistiku) :kiss:
a isto tako mislim da više ne postoji Viša poslovna škola (dvogodišnja) već je zamijenjena Visokom poslovnom školom
zato ti pišem o tome
ostali su samo studenti koji je nisu završili a neki su prešli na Visoku poslovnu
(imam rodicu koja treba uskoro da diplomira, nije htjela nastaviti po Bolonji)
biti angazovan na nekoliko projekata kao student i imati stalno zaposlenje je velika razlika.

kada nemas stelu, onda se ko lav boris da radis razne poslove kako bi skupio preporuke (ako imas srece)...
ti si vrijedna, koliko mogu vidjeti po tvojem pisanju i ne sumnjam da ćeš ako Bog da zahvaljujući učešću na tim projektima uspjeti a i klikerašica

znam da u Coca Coli garantovano dobijaš zaposlenje i da su im angažmani u projektima glavni

najvažnije se dobro snaći na poslu, prilikom probnog rada, odreagovati adekvatno na zahtjeve i biti marljiv...

moguć je i posao bez štele- ja je nisam imala i dobila sam posao bez nje
(hvala Bogu)

i drago mi je da ne moram onda skute ljubiti onome ko bi imao učešće u pronalasku posla
i ne osjećati se dužnim i da te ima u šaci za svaku sitnicu

::::::::::::

što reče @bubavi:

are we friendes? :oops: :)

evo, javno tražim halal za eventualne nesporazume i iskrivljene slike moje ličnosti i karaktera i sve što sam ti uputila
ukoliko je uslovilo bilo kakvu negativnu emociju kod tebe

spremna sam da se mijenjam (ako smatram da treba) ;-) i prihvatam kritiku svake vrste, zaista :oops: :)
hadzinicasa

#143 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by hadzinicasa »

predlažem također da se pogleda ova tema - Visoka poslovna škola-EF Sarajevo
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=67684

Ne razumijem potrebu da se neki smjer omalovažava. To je kao kad bi uzeli FPN pa rekli znaš smjer Sociologija ili Socijalni rad i nadmetali se koji je bolji (uvjerena sam da i na FF postoji smjer Sociologija, pa hajmo koji je vrijedniji)

Ukazala bih samo na nekoliko činjenica:
- Današnjeg studenta kada se upisuje na fax niko ne pita hoće li četverogodišnji ili trogodišnji studij - postoji samo trogodišnji. Dakle četverogodišnji je zamijenjen trogodišnjim (ekvivalent). I umjesto kvantiteta godina, mogli bi raspravljati jedino o sadržaju. Nakaradno kakva nam je i država, umjesto sistemske promjene sadržaja gradiva, urađena je kozmetička - gradivo 4 godine zgurano je u 3. Profesori su isti, knjige su iste, predmeti su isti.... neki čak nisu promijenili ni način izvođenja nastave i procjene znanja.

- Univerzitet u Sa je počeo da donosi određene cjenovnike, konkurse, pravilnike koji generalno uređuju ovu oblast (vidjeti temu gore), dakle lagano se sve to raščišćava. I u njima su se počeli izjednačavati VII stepen i Bachelor. Zajedno sa cijenama usluga svih fakulteta, klasifikacijom zvanja i sl. Dakle, polako ali sigurno ova oblast se reguliše

- U današnjem svijetu fakultetska diploma postaje samo adut za razmatranje kandidata za određenu poziciju, te osnov na kojem je potrebno graditi sebe. Ne postoji više slučaj kada završiš fakultet (bilo koji) i to je to. Ne moraš ništa više. Poslodavci traže ljude sa druim vještinama, znanjima, sposobnostima, ambicijom i sl. koji su spremni da uče, rade, razvijaju se, inoviraju, kritički razmišljaju i sl. - diploma tu ne pomaže baš puno.

Dakle, diploma je samo prvi korak ka razvoju u stručnjaka u bilo kojoj oblasti. Moj otac je meni govorio - nije važno šta si, ako si najbolji u svom poslu. Možeš biti sobarica, ako dobro radiš svoj posao... nema zime.
ružmarin-a

#144 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

E vidis...ovdje je bas problem...

Ruzmarina kaze da je dipl ecc.. i zamisli da je ona sad poslodavac i pojavim se ja sa diplomom VPŠ -Bachelor i ona me odbije jer misli da ja nisam dorasla onom nekadasnjem VII stepenu. Samo zato jer joj je mrsko procitati onaj info-pac...
kako ce neki ing.elektrotehnike razumjeti ako ona prva ne zeli da razumije...a kaze da je studirala ekonomiju (ja joj ipak ne vjerujem...kladila bih se da je u pitanju knjizevnost). ...
draga @amazonka:

nisam poslodavac i nemam kapaciteta da to budem
ali da jesam ne bih diskriminisala nikoga
ko je podoban za određeni posao taj će ga i dobiti
postoji period probnog rada
kojeg se svi (uglavnom i drže)
opklada bi ti uspjela ali ako bismo se vratili unazad više od decenije
te "studije" književnosti, tj lingvistike sam davno pohranila u srednjoj školi
i ne bavim se više njima (osim ponekad usput)
a sad čitam i dalje, naravno

ne držim se samo ekonomije...jer mi je i u poslu isprepletano svašta
i svašta i dan danas učim (a i nije direktno vezano za ekonomiju) jer je takva priroda posla

da mi svi ukazuju dobrodošlicu kao ti, opet bih ostala ovdje
jer je ova zemlja natopljena krvlju mojih predaka (npr. nanin brat je ubijen negdje oko Maglaja u II Sv. ratu)
i ja volim ovo zemlju (ma šta ti mislila o tome)

a o ostalim "zaslugama" i aferimima ne bih
jer ne smatram da trebam da se pravdam ili branim...

svako ima komadić neba za sebe i svoju nafaku

a kuća je tamo gdje ti je posao

i molim te, nemoj mi više o tome ko je gdje rođen

nikada se neću odreći svog rodnog mjesta, jer sam ponosna na njega :)

edit:
Samim ovim njenim negiranjem, ona ne postuje zakone BiH...one iste zakone po kojima je zvrsila fakultet, zakone drzave koja ju je primila na svoju teritoriju i omogucila joj da se bolje snadje nego ja ova koja je ovdje rodjena, predeverala rat ovdje....
ipak...neki to nazivaju samo srecom
koje negiranje i koje nepoštovanje zakona

Donosiš prizvoljno zaključke (ne znam kako i zašto i na osnovu čega)
bolje rečeno - lupaš i pišeš koješta

Sasvim uredno i po zakonu radim a i živim i boravim na teritoriji BiH

rado ću ti odgovoriti na još tvojih pitanja i proizvoljnih zaključaka i konstatacija, nastalih pod uticajem neinformisanosti, neupućenosti, predrasuda, neprihvatanja nesarajlija, nezadovoljstva samoostvarenjem i sl.
Amazonka27

#145 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Amazonka27 »

cuj koje zakone...pa davno je izasao zakon i odluka da je visoka poslovna skola = VII stepen po starom....a ti kazes prvo da je to VI...pa presudi statistika...pa si rekla da je to "blaga" razlika od vise skole...pa svasta nesta...

...ali tebi na volju...ublazicemo sve to sa jednim objasnjenjem "neapdejtovana si"...

postavlja se pitanje koliko je takvih "neapdejtovnanih" poslodavaca...
ružmarin-a

#146 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

cuj koje zakone...pa davno je izasao zakon i odluka da je visoka poslovna skola = VII stepen po starom
nepoštovanje zakona podrazumijeva nerađenje u skladu sa tim zakonom i direktno kršenje istih
ne smatram da ne poštujem zakon jer nisam u razgovoru s tobom
došla u kontakt činidbe koja se tiče tog zakona

ja i dalje tvrdim da je Visoka poslovna ono što je bila nekad Viša poslovna
s tim što je ovaj s Bolonjom višeg stepena od svršenika Poslovne škole
(moj jaran je završio nakon Poslovne škole Bolonju, radi kao dipl kao pripravnik)
znači, bukvalno se nadogradio
vidjećemo šta će biti u budućnosti i kako će ga tretirati po nivou stručne spreme
a samim tim kao svršenik Visoke poslovne si malko ispod Bolonjca (tih ostalih smjerova-mgmt i ekonomija)
a i oni su ispod ovih starih
e sad...kad oni urade još +2 onda su iznad dipl.oec a ispod MR (po starom)

nijanse su u pitanju
uh :D
jesam li sad imalo jasnija? :)
bubavi1

#147 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Djevojke, zene, curice, kako god okrenem, opet se cupate za kosu!!!!

Pitanje je " Kolika plata sa ekonomskim fakultetom" oblast Ekonomske nauke i menadzment.
Ako iko zna koje su zakonske skale, bilo bi ljepo ih napisati!

Nisam Bosanac rodom, ali tako isto volim BIH kao i vi koje se u joj cupate za kosu..Sta bi tek bilo da je jedna zavrsila tehnicki neki fakultet a druga ekonomiju, bila bi rasprava, koji je fakultet koristniji...hajmo sad, pusa vama, red, mir, sloga, svi mi gledamo u istom pravcu, da sebi ugodimo, kroz interesantnu karijeru.
bubavi1

#148 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

ružmarin-a wrote:
cuj koje zakone...pa davno je izasao zakon i odluka da je visoka poslovna skola = VII stepen po starom
nepoštovanje zakona podrazumijeva nerađenje u skladu sa tim zakonom i direktno kršenje istih
ne smatram da ne poštujem zakon jer nisam u razgovoru s tobom
došla u kontakt činidbe koja se tiče tog zakona

ja i dalje tvrdim da je Visoka poslovna ono što je bila nekad Viša poslovna
s tim što je ovaj s Bolonjom višeg stepena od svršenika Poslovne škole
(moj jaran je završio nakon Poslovne škole Bolonju, radi kao dipl kao pripravnik)
znači, bukvalno se nadogradio
vidjećemo šta će biti u budućnosti i kako će ga tretirati po nivou stručne spreme
a samim tim kao svršenik Visoke poslovne si malko ispod Bolonjca (tih ostalih smjerova-mgmt i ekonomija)
a i oni su ispod ovih starih
e sad...kad oni urade još +2 onda su iznad dipl.oec a ispod MR (po starom)

nijanse su u pitanju
uh :D
jesam li sad imalo jasnija? :)

NE NE I NE, MASTER postoji od davnina u engleskim zemljama, a Magistar samo n nasim prostorima, cak i u Francuskoj su bili Magisteri istog nivoa Mastera.
Posle MASTER/MAGISTAR se ide za doktorat, nema drugog izbora...Objasni nekom amerikancu da vas Magistar je veceg nivoa nego njihov Master; smijat ce se covijek, kao sto se i ja smijem!

Ljudi se zavaravaju sto Bachelor koji traje 6 semestara i u najboljim uslovima 3godine zamjenjuje stari 4godisnje studije, e upravo ta godina razlike im da neki ponos da im sje sve za godinu vise bolje,
Bachelor vs Dipl = 0-1
Master vs Magistar = 0-1
Doktorat (sadasnji) vs Doktorat (nekadasnji) = 0-1???

U svakom slucaju stare diplome su sve BOLJE? i nekadasnji doktor nauka je bolji od sadasnjeg ako idem po tim rezonovanju?
Last edited by bubavi1 on 25/09/2009 12:02, edited 1 time in total.
ružmarin-a

#149 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

bubavi1 wrote:Djevojke, zene, curice, kako god okrenem, opet se cupate za kosu!!!!

Pitanje je " Kolika plata sa ekonomskim fakultetom" oblast Ekonomske nauke i menadzment.

Nisam Bosanac rodom, ali tako isto volim BIH kao i vi koje se u joj cupate za kosu..Sta bi tek bilo da je jedna zavrsila tehnicki neki fakultet a druga ekonomiju, bila bi rasprava, koji je fakultet koristniji...hajmo sad, pusa vama, red, mir, sloga, svi mi gledamo u istom pravcu, da sebi ugodimo, kroz interesantnu karijeru.

jesi Mkedonac :-D ?

ama ne čupamo se mi mi sasvim lijepo branimo ono što tvrdimo :)

mi razgovaramo
doduše, tu i tako djeluje kao da se tučemo
ali samim tim je veća draž i čar toga je li?
Ako iko zna koje su zakonske skale, bilo bi ljepo ih napisati!
ima minimalna satnica koja je negdje čini mi se2, 40 KM
pa pomnoži
ali nema tu pravila
koliko kome upadne kašika u med toliko mu je
(ovo sam laički onako rekla)
ružmarin-a

#150 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

NE NE I NE, MASTER postoji od davnina u engleskim zemljama, a Magistar samo n nasim prostorima, cak i u Francuskoj su bili Magisteri istog nivoa Mastera.
Posle MASTER/MAGISTAR se ide za doktorat, nema drugog izbora...Objasni nekom amerikancu da vas Magistar je veceg nivoa nego njihov Master; smijat ce se covijek, kao sto se i ja smijem!
da da i da

Po starom su Magistri nauka
a po novom Magistri struke ;-)
a da bi postali Magistri nauka trebaju još neke radove naučne da rade...
Provjereno i točno :)
Post Reply