Druze, historija je čudna stvar. Jako je važno ko je piše, kada, u kakvom raspoloženju i ko je tumači, svakako. O Kotromaniću znam dovoljno, kao i o mnogim drugim historijskim periodima Bosne, Južne Europe, Europe, Svijeta...drug_komesar wrote:Tuzno je kada te neko drugi mora uciti historiji naroda kojem pripadas. Vjerovatno si jedan od onih kojima mogu prodati pricu kako Bosna nikad nije ni bila drzava, kako Bosnjani/ci nisu nikada ni postojali, kako bosanski jezik takodjer nikada nije postojao...Faust wrote:Tvrtko? Po čemu je on bitan? U njegovom vrijeme imali smo otvoreno društvo (prije Poppera)? Svi su bili siti? Nije bilo političkih smaknuća? Ponekad me oduševljavaju ova divljenja vladarima samo zato što su, eto, vladali. Ne treba nam spomenik Kotromanića ni drugih vladara. Trebaju nam parkovi i ulice imati nazive s brojevima, biljem, životinjama,...drug_komesar wrote: faca![]()
elem
ideja odlicna, mada u realizaciju cisto sumnjam, ali eto fino se nadati
sad zamislite da jos ispod napisu njegovu punu titulu. mislim da bi izbio novi rat.
Jedna je stvar kada argumentovano istupis protiv teze, a druga je kada istupis protiv nje samo zato sto je to trend.
Da imalo poznajes historiju vlastitog naroda, i historiju uopste, ne bi pitao zasto je bitan covjek koji je od banovine napravio kraljevinu.
Ja nisam ovca da blejim ono što me trenutna ideologija uči, ali ipak: smatram da je Bosna i prije bila država, da su Bošnjaci jednako nacija kao i ostale koje se tu pojavljuju i kako je postojao bosanski jezik. Eto, da i to razriješimo.
No, romantičarsko poimanje nacije valjda pripada periodu romantizma (je li i to spada u učenje historije?). Po svim historijskim podacima (koje ti izgleda voliš) romantizam se nije rastegao do danas (2008.), iako, vidimo, živi u mnogim individualnim tumačima historije koji se oglašavaju na forumu.
Trend je to što ti zastupaš: voli svoju historiju, ma kakva bila; nemoj propitivati, postavljati pitanja, istraživati, zaključivati: čekaj da ti to razjasne nacionalni čuvari nacionalne historije.
Svojim postom pitam: zašto to zagovaramo historiju koja glorifikuje samo vladare (Kotromanić je bio feudalac) i zanemarujemo loše strane njegove vladavine. I pitam se: da li bi kmetovi bili zadovoljni da ih neko vremenskom mašinom iskrca ispred spomenika njihovog tlačitelja?
P.S.: Si čuo za novi historicizam ili, gluho bilo, kulturni materijalizam?