Nemoj da izmisljas, kakav forum. Forum Fakulteta političkih nauka je uveden početkom 2009. ili krajem 2008. godine. Ako već imaš namjeru nekoga blatiti ponudi valjane argumente za to, a ne neke priče rekla-kazala! O kvalitetu procesa nastave nemoj da pricas jer nemas pojma, jesi bio, vidio i uvjerio se? Uvijek ima ljudi koji misle da su bogom dani, pa tako i profesora koji ne dolaze na predavanja ima na svakom fakultetu, a asistenti zarađuju njihove plate. Pitaj studente ekonomije koliko puta im je Zlatko Lagumdžija došao na predavanja, a koliko puta ih je izradio? Zašto studenti ekonomije Master studija kasne semestar čitav za ostalim fakultetima pa i za FPN koji je prvi imao plan i program za Master i kojima je taj plan i program prvima prihvacen. Iako te vec zanima FPN je na zavidnom nivou s provođenjem Bolonjskog procesa, među najboljima. I uvijek je na svim fakultetima bilo onih dobrih, inteligentnih, snalažljivih i onih koji su prepisivali, provlačili se ili plaćali ispite. A mozes biti Albert Einsten ako nisi snalažljiv ništa u životu nećeš postići. Neki su sa osnovnom školom postigli ouno više od mnogih sa fakultetima!latinalover wrote:citam na njihovom forumu..da jedan dio profesora uopste ne dolazi na predavanja.....pa mi majke mi ,zao bude, kad pomislim na studentE(pogotoveo one koji su dosli sa strane),koji su dosli da slusaju predavanja,a zbog odsustva profesora, docekaju ih zatvorena vrata.....bas mi jer zao tih kjima se kako si rekao poziv svidja, i moraju biti zrtve (ne)kvaliteta cjelokupnog naucnog procesa koji pruza fpn
i sta kad se organizacija tog fakulteta pordi npr, sa organizacijom eknomije i pravnog faksa?
FPN(fakultet politickih nauka)?
-
slatka_mala
#126 Re:
-
latinalover
#127 Re: Re:
slatka_mala wrote:Nemoj da izmisljas, kakav forum. Forum Fakulteta političkih nauka je uveden početkom 2009. ili krajem 2008. godine. Ako već imaš namjeru nekoga blatiti ponudi valjane argumente za to, a ne neke priče rekla-kazala! O kvalitetu procesa nastave nemoj da pricas jer nemas pojma, jesi bio, vidio i uvjerio se? Uvijek ima ljudi koji misle da su bogom dani, pa tako i profesora koji ne dolaze na predavanja ima na svakom fakultetu, a asistenti zarađuju njihove plate. Pitaj studente ekonomije koliko puta im je Zlatko Lagumdžija došao na predavanja, a koliko puta ih je izradio? Zašto studenti ekonomije Master studija kasne semestar čitav za ostalim fakultetima pa i za FPN koji je prvi imao plan i program za Master i kojima je taj plan i program prvima prihvacen. Iako te vec zanima FPN je na zavidnom nivou s provođenjem Bolonjskog procesa, među najboljima. I uvijek je na svim fakultetima bilo onih dobrih, inteligentnih, snalažljivih i onih koji su prepisivali, provlačili se ili plaćali ispite. A mozes biti Albert Einsten ako nisi snalažljiv ništa u životu nećeš postići. Neki su sa osnovnom školom postigli ouno više od mnogih sa fakultetima!latinalover wrote:citam na njihovom forumu..da jedan dio profesora uopste ne dolazi na predavanja.....pa mi majke mi ,zao bude, kad pomislim na studentE(pogotoveo one koji su dosli sa strane),koji su dosli da slusaju predavanja,a zbog odsustva profesora, docekaju ih zatvorena vrata.....bas mi jer zao tih kjima se kako si rekao poziv svidja, i moraju biti zrtve (ne)kvaliteta cjelokupnog naucnog procesa koji pruza fpn
i sta kad se organizacija tog fakulteta pordi npr, sa organizacijom eknomije i pravnog faksa?
e sto fpn pocinje na vrijeme...master koji je trebao poceti u septembru poceo je u novembru prosle godine..toliko o pocinjanju na vrijeme
ja za ekonomiju kazem da je bezveze fkas u nekmi stvarima..al tebe je istina ocigledno pogodila
neki prosjecni studenti da imaju 9-ke na masteru...hehhe..uce puno sigurno..
- samo_ti
#128 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
jel na FPN cijena upisa za vanredne studente 400 KM po semestru ??? hvala 
-
MmeDeLafayette
#129 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
A propos na ovo pitanje za bolonju gore postanog 
Sto se tice bolonje, neces imati problema ako iole ucis i ides na predavanja i vjezbe
po meni tu nema nista lose i ako bas bas nista ne ucis neces ni poloziti
Imas polusemestralne ispite koje nastoj da polozis, iako vecinu ispita moras ipak izlaziti usmeno,
poloaganjem ovih u toku semestra si oslobodjen integralnog
Meni je, ponavljam, na faksu odlicno (FF - odsjek za romansku filologiju) i zaista ne vidim nekih vecih poteskoca
ili neadekvatne uskladjenosti.
Za ispitne rokove uvijek budemo obavijesteni mjesec do mjesec i po unaprijed, a za usmene ispite se vecina studenata
moze cak i sa profesorom individualno dogovoriti.
E sad, da treba uciti - treba, i te kako! (Romanistika je jako tezak studij)
pogotovo ako ne studiras samo francuski jez i knj vec ako tu kombinujes franc sa latinskim i rimskom knjizevnoscu, talijanskim ili spanjolskim jezikom..
Sve u svemu, good luck na upisu, da upises ono sto stvarno volis, a za bolonju se ne sekiraj, samo budi vrijedan
Sto se tice bolonje, neces imati problema ako iole ucis i ides na predavanja i vjezbe
po meni tu nema nista lose i ako bas bas nista ne ucis neces ni poloziti
Imas polusemestralne ispite koje nastoj da polozis, iako vecinu ispita moras ipak izlaziti usmeno,
poloaganjem ovih u toku semestra si oslobodjen integralnog
Meni je, ponavljam, na faksu odlicno (FF - odsjek za romansku filologiju) i zaista ne vidim nekih vecih poteskoca
ili neadekvatne uskladjenosti.
Za ispitne rokove uvijek budemo obavijesteni mjesec do mjesec i po unaprijed, a za usmene ispite se vecina studenata
moze cak i sa profesorom individualno dogovoriti.
E sad, da treba uciti - treba, i te kako! (Romanistika je jako tezak studij)
pogotovo ako ne studiras samo francuski jez i knj vec ako tu kombinujes franc sa latinskim i rimskom knjizevnoscu, talijanskim ili spanjolskim jezikom..
Sve u svemu, good luck na upisu, da upises ono sto stvarno volis, a za bolonju se ne sekiraj, samo budi vrijedan
-
zlatanko
#130 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Pozdrav!
Zelim da upisem zurnalistiku, ne zato sto mislim da je lahko, vec mi se fakat svidja taj poziv, i gajim iluzije da bih nekad mogao raditi kao novinar i mozete misliti, time prehranjivati porodicu
Sad, zanima me kakav je prijemni na zurnalistici, sta se sve polaze, koliko je tesko? Gdje mogu nabaviti literaturu da spremim prijemni, i kakav je odnos fakulteta prema sehidskim porodicama, da li imaju kakve prednosti pri upisu?
Hvala unaprijed!
Zelim da upisem zurnalistiku, ne zato sto mislim da je lahko, vec mi se fakat svidja taj poziv, i gajim iluzije da bih nekad mogao raditi kao novinar i mozete misliti, time prehranjivati porodicu
Sad, zanima me kakav je prijemni na zurnalistici, sta se sve polaze, koliko je tesko? Gdje mogu nabaviti literaturu da spremim prijemni, i kakav je odnos fakulteta prema sehidskim porodicama, da li imaju kakve prednosti pri upisu?
Hvala unaprijed!
-
senadin_km
#131 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Cao svima imam jedno pitanje volio bih da mi neko pomogne ako moze?
Radi se o tome da zelim upisat socijalni rad,pa imam problem oko dokumenta pa nema sanse da ih zavrsim prije septembra pa sam htio pitat dal ima naknadan upis i sta mislite sta da uradim?
Radi se o tome da zelim upisat socijalni rad,pa imam problem oko dokumenta pa nema sanse da ih zavrsim prije septembra pa sam htio pitat dal ima naknadan upis i sta mislite sta da uradim?
-
zlatanko
#132 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Najbolje da ovdje http://fpn.unsa.ba/fpn/forum/index.php?board=14.0 postavis to pitanje!senadin_km wrote:Cao svima imam jedno pitanje volio bih da mi neko pomogne ako moze?
- Amazonka27
#133 Re: Re:
slatka_mala wrote:Nemoj da izmisljas, kakav forum. Forum Fakulteta političkih nauka je uveden početkom 2009. ili krajem 2008. godine. Ako već imaš namjeru nekoga blatiti ponudi valjane argumente za to, a ne neke priče rekla-kazala! O kvalitetu procesa nastave nemoj da pricas jer nemas pojma, jesi bio, vidio i uvjerio se? Uvijek ima ljudi koji misle da su bogom dani, pa tako i profesora koji ne dolaze na predavanja ima na svakom fakultetu, a asistenti zarađuju njihove plate. Pitaj studente ekonomije koliko puta im je Zlatko Lagumdžija došao na predavanja, a koliko puta ih je izradio? Zašto studenti ekonomije Master studija kasne semestar čitav za ostalim fakultetima pa i za FPN koji je prvi imao plan i program za Master i kojima je taj plan i program prvima prihvacen. Iako te vec zanima FPN je na zavidnom nivou s provođenjem Bolonjskog procesa, među najboljima. I uvijek je na svim fakultetima bilo onih dobrih, inteligentnih, snalažljivih i onih koji su prepisivali, provlačili se ili plaćali ispite. A mozes biti Albert Einsten ako nisi snalažljiv ništa u životu nećeš postići. Neki su sa osnovnom školom postigli ouno više od mnogih sa fakultetima!latinalover wrote:citam na njihovom forumu..da jedan dio profesora uopste ne dolazi na predavanja.....pa mi majke mi ,zao bude, kad pomislim na studentE(pogotoveo one koji su dosli sa strane),koji su dosli da slusaju predavanja,a zbog odsustva profesora, docekaju ih zatvorena vrata.....bas mi jer zao tih kjima se kako si rekao poziv svidja, i moraju biti zrtve (ne)kvaliteta cjelokupnog naucnog procesa koji pruza fpn
kod zlatka sam slusala 4 predmeta...tacno je da nije uvijek bio na predavanjima, ali njegovi asistenti su takodjer jako kvalitetni predavaci. Vazno je napomenuti da su predavanja prof. Zlatka toliko zanimljiva da kad nas pita hocemo li pauzu mi svi u glas kazemo da necemo - jer nam je zao da prekinemo. A nek je vama beridan redovan...znali smo do 2 ujutro cekati upis u onom malom hodnicicu na spratu...
zavidni nivo bolonjskog procesa?... pffff jedino na cemu vam se moze zaviditi je broj ispitnih rokova i cijena istih...
evo ja sam studirala zurnalistiku...organizacija je ispod nule...katastrofa - od studentske sluzbe - do obavjestenja o rokovima i rezultatima...dodjem na fakultet da vidim kad mi je II parcijala...a ono bilo juce...
lijepa ekonomija...stave na oglasnu plocu mjesec dana prije (datum, vrijeme, i sala u kojoj se polaze)...pocetkom semestra dobijemo silabus za svaki predmet u kojem je jasno definisano kad su parcijale, kad kvizovi, kad rokovi za predaju radova...rezultati ti dodju na mail...kontaktiramo sa profesorima preko maila...a mozemo i licno...studentsaka radi do 4...na FPN do 12....hjoj samo kad se sjetim one Nadze...
prijavljujemo ispite preko ISSS, a vama jos uvijek ona portirka nozem reze kopirane prijave i naplacuje 0,50 KM.
e bas si ti super kad ti se sve ovo svidja i jos hvalis...nemas pojma koliko se student vise cijeni i postuje na ekonomiji nego na FPN...
- ismich
#134 Re: Re:
Ma vidim ja di si ti baš razočarana u sve fakultete ne samo u ovaj....al ne gubi nadu možda nekada u budučnosti i ti nešto završišAmazonka27 wrote:slatka_mala wrote:Nemoj da izmisljas, kakav forum. Forum Fakulteta političkih nauka je uveden početkom 2009. ili krajem 2008. godine. Ako već imaš namjeru nekoga blatiti ponudi valjane argumente za to, a ne neke priče rekla-kazala! O kvalitetu procesa nastave nemoj da pricas jer nemas pojma, jesi bio, vidio i uvjerio se? Uvijek ima ljudi koji misle da su bogom dani, pa tako i profesora koji ne dolaze na predavanja ima na svakom fakultetu, a asistenti zarađuju njihove plate. Pitaj studente ekonomije koliko puta im je Zlatko Lagumdžija došao na predavanja, a koliko puta ih je izradio? Zašto studenti ekonomije Master studija kasne semestar čitav za ostalim fakultetima pa i za FPN koji je prvi imao plan i program za Master i kojima je taj plan i program prvima prihvacen. Iako te vec zanima FPN je na zavidnom nivou s provođenjem Bolonjskog procesa, među najboljima. I uvijek je na svim fakultetima bilo onih dobrih, inteligentnih, snalažljivih i onih koji su prepisivali, provlačili se ili plaćali ispite. A mozes biti Albert Einsten ako nisi snalažljiv ništa u životu nećeš postići. Neki su sa osnovnom školom postigli ouno više od mnogih sa fakultetima!latinalover wrote:citam na njihovom forumu..da jedan dio profesora uopste ne dolazi na predavanja.....pa mi majke mi ,zao bude, kad pomislim na studentE(pogotoveo one koji su dosli sa strane),koji su dosli da slusaju predavanja,a zbog odsustva profesora, docekaju ih zatvorena vrata.....bas mi jer zao tih kjima se kako si rekao poziv svidja, i moraju biti zrtve (ne)kvaliteta cjelokupnog naucnog procesa koji pruza fpn
kod zlatka sam slusala 4 predmeta...tacno je da nije uvijek bio na predavanjima, ali njegovi asistenti su takodjer jako kvalitetni predavaci. Vazno je napomenuti da su predavanja prof. Zlatka toliko zanimljiva da kad nas pita hocemo li pauzu mi svi u glas kazemo da necemo - jer nam je zao da prekinemo. A nek je vama beridan redovan...znali smo do 2 ujutro cekati upis u onom malom hodnicicu na spratu...
zavidni nivo bolonjskog procesa?... pffff jedino na cemu vam se moze zaviditi je broj ispitnih rokova i cijena istih...
evo ja sam studirala zurnalistiku...organizacija je ispod nule...katastrofa - od studentske sluzbe - do obavjestenja o rokovima i rezultatima...dodjem na fakultet da vidim kad mi je II parcijala...a ono bilo juce...
lijepa ekonomija...stave na oglasnu plocu mjesec dana prije (datum, vrijeme, i sala u kojoj se polaze)...pocetkom semestra dobijemo silabus za svaki predmet u kojem je jasno definisano kad su parcijale, kad kvizovi, kad rokovi za predaju radova...rezultati ti dodju na mail...kontaktiramo sa profesorima preko maila...a mozemo i licno...studentsaka radi do 4...na FPN do 12....hjoj samo kad se sjetim one Nadze...![]()
prijavljujemo ispite preko ISSS, a vama jos uvijek ona portirka nozem reze kopirane prijave i naplacuje 0,50 KM.
e bas si ti super kad ti se sve ovo svidja i jos hvalis...nemas pojma koliko se student vise cijeni i postuje na ekonomiji nego na FPN...
- Amazonka27
#135 Re: Re:
Ma dobrodosao na sa-xismich wrote: Ma vidim ja di si ti baš razočarana u sve fakultete ne samo u ovaj....al ne gubi nadu možda nekada u budučnosti i ti nešto završiš
samo ti meni reci...sta to ja slagah u predhodnom postu pa si se odmah na moj post zakacio a?
- Michun
#136 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Ko je zavrsio FPN ili dosao do negdje na istom...mora se sloziti da je to jedan od losijih fakulteta po ponasanju prof. prema studentima, studentskoj sluzbi, azurnosti, uslovima rada i sl. Mozda sad kako je bolonja da je bolje stanje...
Ja ne znam kako je na drugim fakultetima ali znam da ne treba biti ni kao na FPN! Jeste da je masovni fakultet, ali...
Da ne nabrajam prof. koji piju, deru se, istjeruju studente i ne znaju da naprave razliku izmedju prosjecnog, brilijantnog, prepisivaca, folera i sl., pa tako ja kad sam ucila i znala za 9 dobila sam 7, a kad sam citala i znala za 6 opet sam dobila 7 jer mi je ocjena iznad u indexu bila 7. Vecina djece koja dolaze sa strane su djeca preCjednika mjesne zajednice koji je u SDA pa tako i prolaze na ispitima a oni koji nauce a nisu niciji padaju ko s kruske jer mora neko i pasti. I da dalje ne blatim fakultet koji sam zavrsila
djeco upisite hortikulturu, poljoprivredu, nesto sto na godini ima 10-ak studenata max.
Ja ne znam kako je na drugim fakultetima ali znam da ne treba biti ni kao na FPN! Jeste da je masovni fakultet, ali...
Da ne nabrajam prof. koji piju, deru se, istjeruju studente i ne znaju da naprave razliku izmedju prosjecnog, brilijantnog, prepisivaca, folera i sl., pa tako ja kad sam ucila i znala za 9 dobila sam 7, a kad sam citala i znala za 6 opet sam dobila 7 jer mi je ocjena iznad u indexu bila 7. Vecina djece koja dolaze sa strane su djeca preCjednika mjesne zajednice koji je u SDA pa tako i prolaze na ispitima a oni koji nauce a nisu niciji padaju ko s kruske jer mora neko i pasti. I da dalje ne blatim fakultet koji sam zavrsila
-
senadin_km
#137 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
zlatanko wrote:Najbolje da ovdje http://fpn.unsa.ba/fpn/forum/index.php?board=14.0 postavis to pitanje!senadin_km wrote:Cao svima imam jedno pitanje volio bih da mi neko pomogne ako moze?
postavio sam i tamo to pitanje ali niko ne odg
- ismich
#138 Re: Re:
A ko to kaže da se radi samo o predhodnom postu...pratim ja tebe i jos neke koji su razočarani u UNSA pa samo blatite ime tog prestižnog univeziteta...a hvala bogu da su ti ostala još tri ispita.A što se tiče registracija ja ovaj forum več mjesecima pretražujem i ne mora da znači da ako sam novi da sam manje vrijedan od tebe.......kak si samo mizerna i prozaičnaAmazonka27 wrote:Ma dobrodosao na sa-xismich wrote: Ma vidim ja di si ti baš razočarana u sve fakultete ne samo u ovaj....al ne gubi nadu možda nekada u budučnosti i ti nešto završišbas nakon jednog posta dosao si do zakljucka da sam razocarana u sve fakultete? Hvala Bogu dragom kad se odlucih da napustim FPN i evo jos 3 ispita i ja diplomirani ekonomista
Ne trebam ti objasnjavati koliko cu vise hajra imati sa diplomom sa ekonomskog od one sa zurnalistike...
samo ti meni reci...sta to ja slagah u predhodnom postu pa si se odmah na moj post zakacio a?
-
pridearijana
#139 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
ovo ti je obavijest na stranici FPN-a:senadin_km wrote:zlatanko wrote:Najbolje da ovdje http://fpn.unsa.ba/fpn/forum/index.php?board=14.0 postavis to pitanje!senadin_km wrote:Cao svima imam jedno pitanje volio bih da mi neko pomogne ako moze?
postavio sam i tamo to pitanje ali niko ne odg
Kandidati za upis na prvu godinu studija školske 2009/2010 godine J koji nisu primljeni na redovan studij od utorka 07.07.2009.god. mogu aplicirati za prelaz na redovan-samofinansirajući ili vanredni studij.
Obrazac za aplikaciju se nalazi na portirnici Fakulteta.
ove godine nije bilo prijemnog ispita pa ne vjerujem da ce biti naknadnog upisa na ovom fakultetu jer vec su popunjena sva mjesta...prije bolonje je redovno bio naknadni upis studenata jer sam tako se i ja upisao..mislim da ces dobiti odgovor na forumu FPN moras samo pricekati dan-dva da neko procita tvoje pitanje...ove godine ti je puno veza radilo za upis na FPN jer nije bio prijemni ispit pa ako nemas nekoga da ti pomogne pri upisu ne vjerujem da ces se moci upisati...ako nadjes vezu sve je moguce pa i u oktobru:) kao i na svakom fakultetu....zelim ti puno srece....
- ja.neron
#140 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
jedino šta se mijenja na FPN od 1999 do danas je WC sve bolji i boljiMichun wrote:Ko je zavrsio FPN ili dosao do negdje na istom...mora se sloziti da je to jedan od losijih fakulteta po ponasanju prof. prema studentima, studentskoj sluzbi, azurnosti, uslovima rada i sl. Mozda sad kako je bolonja da je bolje stanje...
Da ne nabrajam prof. koji piju, deru se, istjeruju studente i ne znaju da naprave razliku izmedju prosjecnog, brilijantnog, prepisivaca, folera i sl., pa tako ja kad sam ucila i znala za 9 dobila sam 7, a kad sam citala i znala za 6 opet sam dobila 7 jer mi je ocjena iznad u indexu bila 7. Vecina djece koja dolaze sa strane su djeca preCjednika mjesne zajednice koji je u SDA pa tako i prolaze na ispitima a oni koji nauce a nisu niciji padaju ko s kruske jer mora neko i pasti. I da dalje ne blatim fakultet koji sam zavrsiladjeco upisite hortikulturu, poljoprivredu, nesto sto na godini ima 10-ak studenata max.
- Amazonka27
#141 Re: Re:
izvini...ja uopste nisam razocarana u ekonomiju...cak sta vise...ako si dobro pratio/la kako sto kazes...mozes vidjeti da je preporucujem...ismich wrote:A ko to kaže da se radi samo o predhodnom postu...pratim ja tebe i jos neke koji su razočarani u UNSA pa samo blatite ime tog prestižnog univeziteta...a hvala bogu da su ti ostala još tri ispita.A što se tiče registracija ja ovaj forum več mjesecima pretražujem i ne mora da znači da ako sam novi da sam manje vrijedan od tebe.......kak si samo mizerna i prozaičnaAmazonka27 wrote:Ma dobrodosao na sa-xismich wrote: Ma vidim ja di si ti baš razočarana u sve fakultete ne samo u ovaj....al ne gubi nadu možda nekada u budučnosti i ti nešto završišbas nakon jednog posta dosao si do zakljucka da sam razocarana u sve fakultete? Hvala Bogu dragom kad se odlucih da napustim FPN i evo jos 3 ispita i ja diplomirani ekonomista
Ne trebam ti objasnjavati koliko cu vise hajra imati sa diplomom sa ekonomskog od one sa zurnalistike...
samo ti meni reci...sta to ja slagah u predhodnom postu pa si se odmah na moj post zakacio a?![]()
niko nije rekao da si ti manje ili vise vrijedan od mene...nego sam se samo pitala sta ti bi da se odmah na moj post nakacis...jer ako ima neistine u mom postu reci...
za ove komplimente....sta reci...ostavi ih za nekoga ko ti je jako drag
- Amazonka27
#142 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
ja.neron wrote:
jedino šta se mijenja na FPN od 1999 do danas je WC sve bolji i bolji
- Michun
#143 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Sta reciAmazonka27 wrote:ja.neron wrote:
-
zlatanko
#144 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Dobro je, pa je makar wc bolji. Na pravnom faxu jos uvijek wc u Franz Ferdinand stilu, da ne pricam sto sam se nabildao otvarajuci vrata (ne znaci da sam cesto bio tamo, nego da su vrata fakat teska)Amazonka27 wrote:ja.neron wrote:
- Arc_Angel
#145 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Pozdrav svim forumasima, imam jedno pitanje o upisu na fakultet pa rekoh da ne otvaram novu temu.
evo o cemu se radi. imam 24 godine, i po prvi put upisujem fakultet, upisujem ga tek sada jer do sada nisam mogao iz finansiskih razloga, inace srednju školu završio kao drugi iza učenika generacije sa prosjekom 4,9. e sada odem ja neki dan da predam dokumente na FPN za upis i kaže mi tamo teta na studentskoj kako ja ne mogu da predam za redovan upis jer imam 24 godine, a kako cu u septembru imati 25 godina kada budu upisi. ja kazem ok i ona prekreci korektorom onaj redovni status i ja zokruzim redovni samofinansirajuci.
e sada pošto sam čitao zakon o visokom obrazovanju iz 2006 godine ( to je ovaj sada za bolonju )tamo se nigdje ne spominje da postoji bilo kakva starosna dob za bilo šta što je vezno za redovne studije i studije općenito.
moje pitanje je da li stvarno postoji ta ograničavajuća dob, da li je ona propisana zkonom, da li to uredjuje pravilnik svakog fakulteta samostalno ili sam ja nasamaren ?
ako bi neko mogao da mi odgovori bio bih mu jako jako zahvalan.
evo o cemu se radi. imam 24 godine, i po prvi put upisujem fakultet, upisujem ga tek sada jer do sada nisam mogao iz finansiskih razloga, inace srednju školu završio kao drugi iza učenika generacije sa prosjekom 4,9. e sada odem ja neki dan da predam dokumente na FPN za upis i kaže mi tamo teta na studentskoj kako ja ne mogu da predam za redovan upis jer imam 24 godine, a kako cu u septembru imati 25 godina kada budu upisi. ja kazem ok i ona prekreci korektorom onaj redovni status i ja zokruzim redovni samofinansirajuci.
e sada pošto sam čitao zakon o visokom obrazovanju iz 2006 godine ( to je ovaj sada za bolonju )tamo se nigdje ne spominje da postoji bilo kakva starosna dob za bilo šta što je vezno za redovne studije i studije općenito.
moje pitanje je da li stvarno postoji ta ograničavajuća dob, da li je ona propisana zkonom, da li to uredjuje pravilnik svakog fakulteta samostalno ili sam ja nasamaren ?
ako bi neko mogao da mi odgovori bio bih mu jako jako zahvalan.
- ismich
#146 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Ma daj molim te odkud ti znaš toliko...Ti završavaš ekonomiju i mislim da nije fer da mlade ljude demorališeš na takav način.Ako si završila dvije godine žurnalistike to ti ne daje za pravo da demorališeš osobe kojima se ovaj fax sviđa i molim te suzdrži se od suvišnih i bespotrebnih komentaraAmazonka27 wrote:A za koliku platu? De ne lupetaj...Ljudi su gulili po 4 god da bi radili za 300 KM...amel86 wrote:ja koliko znam da na birou za zapošljavanje nema najviše raje koja su završila FPN već sa Prava, ekonomije itd. Ne govorim da je FPN nejbolji fakultet, normalno da su bolji tehnički fakulteti ali ja koji sam gore druga godina sam već mogao raditi svoj posao i to bez ikakve štele. Čini mi se da loše o ovom faxu pričaju ljudi koji su pokušali da tu studiraju pa nisu mogli
![]()
- Amazonka27
#147 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
ismich wrote:Ma daj molim te odkud ti znaš toliko...Ti završavaš ekonomiju i mislim da nije fer da mlade ljude demorališeš na takav način.Ako si završila dvije godine žurnalistike to ti ne daje za pravo da demorališeš osobe kojima se ovaj fax sviđa i molim te suzdrži se od suvišnih i bespotrebnih komentaraAmazonka27 wrote:A za koliku platu? De ne lupetaj...Ljudi su gulili po 4 god da bi radili za 300 KM...amel86 wrote:ja koliko znam da na birou za zapošljavanje nema najviše raje koja su završila FPN već sa Prava, ekonomije itd. Ne govorim da je FPN nejbolji fakultet, normalno da su bolji tehnički fakulteti ali ja koji sam gore druga godina sam već mogao raditi svoj posao i to bez ikakve štele. Čini mi se da loše o ovom faxu pričaju ljudi koji su pokušali da tu studiraju pa nisu mogli
![]()
![]()
![]()
.Uostalom ljudi koji su kako kažeš "gulili" po 4 godine imaju pravo da kažu da li su zadovoljni ili ne a ne ti
imam pravo da kazem ono sto ja hocu i ono sto je istina. Opet napominjem...navedi mi jednu recenicu za koju mislis da je laz. Ja sam fasovala gastritis od sikirancije na FPN...obnovu zbog jednog ispita naplatili su mi 900 KM. Imam dokaz! Na stranu to sto mi nisu nista na ekonomiji htjeli priznati sa FPN ...npr statistika, pravo (barem onaj prvi dio), uvod u ekonomiju...Morala sam donjeti plan i program sa FPN za koji su mi trazili 20 KM i to knjigu...koju cu odnjeti na kopiranje i uredno vratiti teta nadzi...sa napomenom da oni sa ekonomije sigurno nece priznati te ispite. Ako sam ista zeljela biti u zivotu - to je onda zurnalista...razocarenje i nepravda su me gurnuli 100 km od tog posla...
Kakav jeto fakultet koji ce se dotaci sve i jedne nauke osim konkretno onog cime bi se student po zavrsetku bavio. Razumijem ja da jedan zurnalista mora da bude upucen u sve moguce nauke i desavanja...ali daj ba objasnite mu sta je studio, sta je mixeta, sta je gluha soba...prilog, kako se prave clanci...kako izgleda stamparija, kako se montiraju neke emisije...kakav voditelj mora biti... sve je to nedostajalo onom faxu kojeg sam ja upisala...
Na ekomiji je totalno drugacija situacija
a za platu....vrlo dobro znas kako zavrsavaju dipl. zurnalisti...ko im uzima hljeb iz ruke...i zasto imamo toliko neprofesionalnih novinara
- ismich
#148 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Pa dobro kad već hoćeš(a pokušao sam na fin način)moram ti reči da lažeš jer volio bih ja da vidim tog žurnalistu koji je se mučio 4 godine i na kraju radi za 300 KM-e tu lažeš draga.A ne možeš to očekivat da za dvije godine studija žurnalistike naučiš sve to:ta je studio, sta je mixeta, sta je gluha soba...prilog, kako se prave clanci...kako izgleda stamparija, kako se montiraju neke emisije...kakav voditelj mora biti.. Za to ti služe ostale 2 godina.A to u vezi gastritisa stvarno mi je žao nadam se da nije čest slučaj među studentima žurnalistike da dobiju gastritis 
- Amazonka27
#149 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
Nisam ja kriva sto fakultet na kojem radis ima los imidz...za to ste trebali paziti ranije a i sada...nisam ni prva ni posljednja koja se razocarala u taj fakultet...sve se zna i sve se vidi...to vise nije ni javna tajna...nego stanje...ismich wrote:Pa dobro kad već hoćeš(a pokušao sam na fin način)moram ti reči da lažeš jer volio bih ja da vidim tog žurnalistu koji je se mučio 4 godine i na kraju radi za 300 KM-e tu lažeš draga.A ne možeš to očekivat da za dvije godine studija žurnalistike naučiš sve to:ta je studio, sta je mixeta, sta je gluha soba...prilog, kako se prave clanci...kako izgleda stamparija, kako se montiraju neke emisije...kakav voditelj mora biti.. Za to ti služe ostale 2 godina.A to u vezi gastritisa stvarno mi je žao nadam se da nije čest slučaj među studentima žurnalistike da dobiju gastritis
Vidis, gastritis- kao posljedica sikirancije - ne moze dobiti osoba kojoj se zivo fucka za fakultet i novac koji je dala...
To da se konkretne stvari uce na III i IV nisam sigurna...ne znam kako je sad po novom sistemu...ali...ko voli nek izvoli...ja se jos uvijek nisam ispisala sa FPN...jer sam mislila da cu se kad-tad vratiti i zavrsiti sto imam...kako vrijeme ide....ne hvala.
I jos nesto...za 2 godine sam upoznala dosta ljudi sa FPN...jos uvijek smo u kontaktu (manje/vise)...dobri studenti...koji se stvarno bore ko lavovi...pitaj kolike su plate u avazu, kako dobiti radno mjesto u RTVBH, ko su "glavne face" u alfi...kolike su plate u SAN-u...kako sebi novinar zaradjuje platu na komerijalnim radio stanicama...kako to da se prvo postane dobar novinar pa tek onda studira....kako to da su glumci i manekenke - glavni voditelji...zasto su dipl. zurnalisti glasovi iza slike...zasto?
-
Bijeli_sa
#150 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?
bez uvrede.....ali smijesan fakultet u svakom smislu, nazalost...