EU i Turska
- cyprus
Za ove koji spominju Izrael i uspoređuju i njega i Tursku sa ostalim evropskim/vanevropskim državama:
Turska, Izrael, Kipar, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan, te donekle i Kazahstan, su države koje se geografski karakterišu kao azijske, međutim društveno politički mnogo više gravitiraju Evropi, ako ništa bar što se tiče Evrovizije i sportskih takmičenja. Međutim, većina ovih zemalja je vezana za Evropu mnogo više od običnog sportskog učestvovanja u njenoj zoni. Tako je Kipar članica EU, Turska članica NATO-a itd.
Što se tiče Izraela već sam o tome pisao: pokušajte zamisliti fudbalsku utakmicu između Izraela i Palestine, Izraela i Sirije, Izraela i Jordana, Izraela i Irana, ili Izraela ili bilo koje druga arapske ili muslimanske azijske države, pa će vam biti jasno zašto Izrael ne može igrati azijske kvalifikacije, a ako se uzme u obzir da je stanovništvo Izraela u velikom procentu doseljeno iz Evrope, onda se njigova gravitacija Evropi u tom smislu čini logična.
Što se tiče Turske i EU: to što Turska nije geografski evropska država ne bi trebala po meni biti nikakva prepreka ka njenom članstvu EU, jer kao što sam reko, ni Kipar prirodno-geografski ne pripada kontinentu zvanom Evropa. Međutim, Turska trenutno ima drugih zapreka u svojoj namjeri o priključenju EU. Zvanično, to je problem Kipra i problem Kurda. To naravno jesu problemi koje Turska mora rašistiti, ali dublje postoji još jedan veliki razlog. Naravno mnogi su spomenuli ovdje to, a to je činjecina da je Turska za evropske razmjere ogromna muslimanska zemlja. Međutim, većina stavlja akcenat na to "muslimanska", ali ja bih stavio akcenat na ovo "ogromna". Turska čak i da je kršćanska zemlja, također bi imala velikih problema pri ulasku u EU, prije svega zbog svoje neproporcionalnosti sa većinom evropskih država, što po površini, a još više po broju stanovnika. Istina, nije nebitno ni to što su oni muslimanska država, zbog postojanja nezanemarljivog uticaja evropskih desničarskih krugova. Ali, recimo i da se Rusija želi učlanit u EU (što njoj naravno nikad neće past na pamet, ali eto, hipotetički govorim) također bi naišla na velike prepreke, iako su većinski kršćanska država. I još nešto, primanjem Turske, EU bi izašla na granicu Iraka, te bi on postao i definitivno njen direktni problem, sa kojim bojim se da ona nema snage da se adekvatno nosi.
Turska, Izrael, Kipar, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan, te donekle i Kazahstan, su države koje se geografski karakterišu kao azijske, međutim društveno politički mnogo više gravitiraju Evropi, ako ništa bar što se tiče Evrovizije i sportskih takmičenja. Međutim, većina ovih zemalja je vezana za Evropu mnogo više od običnog sportskog učestvovanja u njenoj zoni. Tako je Kipar članica EU, Turska članica NATO-a itd.
Što se tiče Izraela već sam o tome pisao: pokušajte zamisliti fudbalsku utakmicu između Izraela i Palestine, Izraela i Sirije, Izraela i Jordana, Izraela i Irana, ili Izraela ili bilo koje druga arapske ili muslimanske azijske države, pa će vam biti jasno zašto Izrael ne može igrati azijske kvalifikacije, a ako se uzme u obzir da je stanovništvo Izraela u velikom procentu doseljeno iz Evrope, onda se njigova gravitacija Evropi u tom smislu čini logična.
Što se tiče Turske i EU: to što Turska nije geografski evropska država ne bi trebala po meni biti nikakva prepreka ka njenom članstvu EU, jer kao što sam reko, ni Kipar prirodno-geografski ne pripada kontinentu zvanom Evropa. Međutim, Turska trenutno ima drugih zapreka u svojoj namjeri o priključenju EU. Zvanično, to je problem Kipra i problem Kurda. To naravno jesu problemi koje Turska mora rašistiti, ali dublje postoji još jedan veliki razlog. Naravno mnogi su spomenuli ovdje to, a to je činjecina da je Turska za evropske razmjere ogromna muslimanska zemlja. Međutim, većina stavlja akcenat na to "muslimanska", ali ja bih stavio akcenat na ovo "ogromna". Turska čak i da je kršćanska zemlja, također bi imala velikih problema pri ulasku u EU, prije svega zbog svoje neproporcionalnosti sa većinom evropskih država, što po površini, a još više po broju stanovnika. Istina, nije nebitno ni to što su oni muslimanska država, zbog postojanja nezanemarljivog uticaja evropskih desničarskih krugova. Ali, recimo i da se Rusija želi učlanit u EU (što njoj naravno nikad neće past na pamet, ali eto, hipotetički govorim) također bi naišla na velike prepreke, iako su većinski kršćanska država. I još nešto, primanjem Turske, EU bi izašla na granicu Iraka, te bi on postao i definitivno njen direktni problem, sa kojim bojim se da ona nema snage da se adekvatno nosi.
- Bosanac sa dna kace
ovako zasto je Turska dio Evrope sa historiografskog gledista:
Turska kroz historiju kao pravna nasljednica Osmanskog Carstva pripada Evropi. Osmanko Carstvo je smatrano za ''pravnog'' nasljednika Bizanta, i nazivano je Rumeli Şahane(Carski Rim) sto je zapravo bio sam naziv Bizanta jer termin Bizant/Vizantija javlja se dosta kasnije za vrijeme Renesanse, znaci dosta nakon propasti samog carstva. Osmanlije nisu preuzele samo naziv i prevele ga na svoj jezik vec su preuzeli svu kutluru zivljenja i administrativnu upravu carevine od tadasnjeg Bizanta.
Za kolijevku zapadne civilizacije smatra se anticka Grcka i Mala Azija, tako da su Sarkozijeve izjave ciste nebuloze nepoznavanje vlastite historije. S tvrdnjom da su Turcii Kapadokijci skace se u stomak samom sebi i katolickoj crkvi, jer ideja monatva(redovnistva) kakvog mi poznajemo danas je nastala u mjestu Kapadokija u zapadnom dijelu Male Azije. Da ironija bude veca Kapadokija kao centar monastva i isposnitva pocinje da zamire tokom Krstaskih ratova koji su dosli kao sto je to svima poznato iz danasnje zapadne Evrope.
Iako veci dio danasnje Turseke geografski pripada kontinentu Azija, licemjerno je smatrati Tursku azijskom zemljom, a u Evropu ubrajati Jermeniju i Gruziju koje i historijski i geografski pripadaju Aziji, pogotovo Jermenija (Jermenska apostolska crkva, kojoj pripada 90% Jermena, se ubraja u istocnjacke tzv. ''orjentalne crkve'').
eh imam toga jos napisat....sad se nema kad...
sta vi kazete na ovo to sam ja napiso?

Turska kroz historiju kao pravna nasljednica Osmanskog Carstva pripada Evropi. Osmanko Carstvo je smatrano za ''pravnog'' nasljednika Bizanta, i nazivano je Rumeli Şahane(Carski Rim) sto je zapravo bio sam naziv Bizanta jer termin Bizant/Vizantija javlja se dosta kasnije za vrijeme Renesanse, znaci dosta nakon propasti samog carstva. Osmanlije nisu preuzele samo naziv i prevele ga na svoj jezik vec su preuzeli svu kutluru zivljenja i administrativnu upravu carevine od tadasnjeg Bizanta.
Za kolijevku zapadne civilizacije smatra se anticka Grcka i Mala Azija, tako da su Sarkozijeve izjave ciste nebuloze nepoznavanje vlastite historije. S tvrdnjom da su Turcii Kapadokijci skace se u stomak samom sebi i katolickoj crkvi, jer ideja monatva(redovnistva) kakvog mi poznajemo danas je nastala u mjestu Kapadokija u zapadnom dijelu Male Azije. Da ironija bude veca Kapadokija kao centar monastva i isposnitva pocinje da zamire tokom Krstaskih ratova koji su dosli kao sto je to svima poznato iz danasnje zapadne Evrope.
Iako veci dio danasnje Turseke geografski pripada kontinentu Azija, licemjerno je smatrati Tursku azijskom zemljom, a u Evropu ubrajati Jermeniju i Gruziju koje i historijski i geografski pripadaju Aziji, pogotovo Jermenija (Jermenska apostolska crkva, kojoj pripada 90% Jermena, se ubraja u istocnjacke tzv. ''orjentalne crkve'').
eh imam toga jos napisat....sad se nema kad...
sta vi kazete na ovo to sam ja napiso?
- Bosanac sa dna kace
eh da vidimi dalje:
Turska za Evropu predstavlčja ekonomski problem. Uprkos cinjenici da je zemlja u razavitku ona predstavlja 16. ekonomsku silu u svijetu i jedna je od najbrže rastućih ekonomija.
Stanovništvo Turske će nastavait da raste do 2050 godine, i prema nekim proračunima, ako Turska uđe u EU za par godina biće zemlja s anajviše stanovnika u Eu, što znači i više prava i ovlasti nego ostale članice. Pored prirodnog rasta stanovništva postoji bojazan da ako Turska bude članica EU da više neće biti samo tranzitna zemlja već i cilj mnogim imigrantima sa istoka prije svega Iran i Afganistan, što znači jako brz rast stanovništva....
itd....
Turska za Evropu predstavlčja ekonomski problem. Uprkos cinjenici da je zemlja u razavitku ona predstavlja 16. ekonomsku silu u svijetu i jedna je od najbrže rastućih ekonomija.
Stanovništvo Turske će nastavait da raste do 2050 godine, i prema nekim proračunima, ako Turska uđe u EU za par godina biće zemlja s anajviše stanovnika u Eu, što znači i više prava i ovlasti nego ostale članice. Pored prirodnog rasta stanovništva postoji bojazan da ako Turska bude članica EU da više neće biti samo tranzitna zemlja već i cilj mnogim imigrantima sa istoka prije svega Iran i Afganistan, što znači jako brz rast stanovništva....
itd....
-
Leonid Breznjev
a kako se to postaje evropljanin? sta je to? kako je to?nexo wrote:Turski gradjani prvo moraju postati evropljani da bi se pridruzili EU. To nikada nece uspjeti, pa je samim tim bespotrebno raspravljati o Turskoj u EU.
- and
na šta ide taj stroj?ninja-san wrote:Eh, hajde ovako naucnici i kulturnjaci...
Kada Arapi naprave stroj kao sto je npr. VW Golf 2, konstruiran 1983. godine,u fasistickoj Njemackoj, ja cu ih kad traze vize u Sa, nositi na ledjima 3 kruga oko njemackog veleposlanstva.
- and
mislim da se ljudi ovdje, ne da ne smatraju evropljanima,nego toj evropi ne vjeruju.nexo wrote:Pa vidi, to je jako jednostavno za objasniti, ali sam proces postajanja traje mnogo duze. Poznato je da kada se glavno evropsko nasljedje stvaralo, kada je evropa prolazila kroz bitne promjene u svojoj istoriji, po kojima je danas poznata, Turska je reflex tog procesa zaustavljala upravo u BiH i dalje prema istoku Evrope. Zbog toga se danas neki u BiH ne smatraju evropljanjima, nego radije Turcima, posebno izrazeno u ove posljednje dvije decenije. A to sto cini Evropu i Evropljanje je kultura.Arslan wrote:a kako se to postaje evropljanin? sta je to? kako je to?nexo wrote:Turski gradjani prvo moraju postati evropljani da bi se pridruzili EU. To nikada nece uspjeti, pa je samim tim bespotrebno raspravljati o Turskoj u EU.
evropa je cijelo vrijeme gledala šta se u bosni dešava i šta je učinila?
na kraju je bošnjake ostavila u getu,hrvatima je ,valjda što su se dobro pokazali u kulturi,konc.logori...a posebno na uneskovim spomenicima,dala mogućnost da neometano putuju po cijeloj evropi.
što se tiče europljana i kulture uvijek smo im imali šta pokazati.na kraju i oskara i zlatnog medvjeda su osvojili gradjani bih i to baš onog naroda za koji se misli da je nekulturan i "opasan".
možda zbog toga se ovdje ne vjeruje evropi,da ne kažem da postoji strah od takve evrope
-
elSaik
@nexo - Jarane, možeš ti pričati šta hoćeš, ali dok god neki ljudi (Europljani) ne daju drugim ljudima (Turcima) članstvo u Udruženju (Europska Unija) samo zato što su ovi (Turci) muslimani, ne mogu za mene ti ljudi (Europljani) biti kulturni, civilizovani itd. 
-
MUNAFIK
Kultura? Historija? Mislis na prvi i drugi svijetski rat? je li mozda pricas o kulturi koja je oduzela milione nevinih zivota sirom svijeta, i o 1000 genocida koje su sljedbenici te kulture pocinili širom svijeta? Ili mozda mislis na onu kulturu koja je dopustila da se desi ovaj masovni pokolj bas ovdje u Bosni i Hercegovini na kraju 20-tog stoljeca? I jel evropljanina mozda cini to sto genocid koji se ovdje desio svede na nivo opstine? MA NEE gdje ces to misliti... Evropljanin je onaj ko je rakijao sa cetnickim i zlocinanckim oficirima dok su drugi cetnici silovali, mucili prebijali palili klali i ubijali, i onda je i taj evropljanin za to i nagradzen.... kultura civilizacija ponos i cast uzor...nexo wrote:Pa vidi, to je jako jednostavno za objasniti, ali sam proces postajanja traje mnogo duze. Poznato je da kada se glavno evropsko nasljedje stvaralo, kada je evropa prolazila kroz bitne promjene u svojoj istoriji, po kojima je danas poznata, Turska je reflex tog procesa zaustavljala upravo u BiH i dalje prema istoku Evrope. Zbog toga se danas neki u BiH ne smatraju evropljanjima, nego radije Turcima, posebno izrazeno u ove posljednje dvije decenije. A to sto cini Evropu i Evropljanje je kultura.Arslan wrote:a kako se to postaje evropljanin? sta je to? kako je to?nexo wrote:Turski gradjani prvo moraju postati evropljani da bi se pridruzili EU. To nikada nece uspjeti, pa je samim tim bespotrebno raspravljati o Turskoj u EU.
ovo je PECAT te kulture udaren ovdje u BiH:

- Ahmmed
nexo wrote:Pa vidi, to je jako jednostavno za objasniti, ali sam proces postajanja traje mnogo duze. Poznato je da kada se glavno evropsko nasljedje stvaralo, kada je evropa prolazila kroz bitne promjene u svojoj istoriji, po kojima je danas poznata, Turska je reflex tog procesa zaustavljala upravo u BiH i dalje prema istoku Evrope. Zbog toga se danas neki u BiH ne smatraju evropljanjima, nego radije Turcima, posebno izrazeno u ove posljednje dvije decenije. A to sto cini Evropu i Evropljanje je kultura.Arslan wrote:a kako se to postaje evropljanin? sta je to? kako je to?nexo wrote:Turski gradjani prvo moraju postati evropljani da bi se pridruzili EU. To nikada nece uspjeti, pa je samim tim bespotrebno raspravljati o Turskoj u EU.
Jesul evropljani i oni građani BiH koji klanjaju?
- Bosanac sa dna kace
mene zanima a mislim Arslana kako to ti definišeš riječ evropljanin, jel to nešto što se maže po krišci hljeba?nexo wrote:Sto, to se ti ne smatras evropljaninom. Ja jesam i znam da dobra vecina gradjana BiH jesu.neki wrote:Onda se ni mi nemamo sta nadati ulasku u EUnexo wrote:Turski gradjani prvo moraju postati evropljani da bi se pridruzili EU. To nikada nece uspjeti, pa je samim tim bespotrebno raspravljati o Turskoj u EU.
Samo se pitam sta to vas toliko veze za Tursku pa se neki od vas ovdje toliko borite za nju.
-
neki
U tome i jeste problem. I 70 miliona Turaka misli da su evropljani..nexo wrote:Sto, to se ti ne smatras evropljaninom. Ja jesam i znam da dobra vecina gradjana BiH jesu.neki wrote:Onda se ni mi nemamo sta nadati ulasku u EUnexo wrote:Turski gradjani prvo moraju postati evropljani da bi se pridruzili EU. To nikada nece uspjeti, pa je samim tim bespotrebno raspravljati o Turskoj u EU.
Samo se pitam sta to vas toliko veze za Tursku pa se neki od vas ovdje toliko borite za nju.
- Bosanac sa dna kace
jel mozes ti definisat rijec evropljaninneki wrote:U tome i jeste problem. I 70 miliona Turaka misli da su evropljani..nexo wrote:Sto, to se ti ne smatras evropljaninom. Ja jesam i znam da dobra vecina gradjana BiH jesu.neki wrote: Onda se ni mi nemamo sta nadati ulasku u EU
P.S. vjeruj mi mnogi od njih ne misle da su evroppljani
- Bosanac sa dna kace
a sto?visby wrote:Bio sam ja u Turskoj i uglavnom.... ne izgleda kao sredjena zemlja.
- Bosanac sa dna kace
a jok eto to se ne desava kod nas u Sa. il' nedje na francuskom primorju....visby wrote:Znas one male stvari koje zivot cine. U Alanyi zna da ne bude ni struje ni vode.
- uozo
.ebiga, samo treba otici u Hakkari ili Mus pa ce ti se sve samo reci! Ne smije se zaboraviti da se u Turskoj ne putuje samo prostorno nego i vremenski. Iz jednog kraja u drugi otidjete i kao da ste u razlicitim vremenskim periodima!Bosanac sa dna kace wrote:a sto?visby wrote:Bio sam ja u Turskoj i uglavnom.... ne izgleda kao sredjena zemlja.
- Bosanac sa dna kace
bijo ja na jugoistoku TR....uozo wrote:.ebiga, samo treba otici u Hakkari ili Mus pa ce ti se sve samo reci! Ne smije se zaboraviti da se u Turskoj ne putuje samo prostorno nego i vremenski. Iz jednog kraja u drugi otidjete i kao da ste u razlicitim vremenskim periodima!Bosanac sa dna kace wrote:a sto?visby wrote:Bio sam ja u Turskoj i uglavnom.... ne izgleda kao sredjena zemlja.
da hhocel ko napisat sta konstruktivno ovdje
- uozo
Bio! Odlicno! Kol'ko li je baslik parasi za jednu mladu od jedno 17 godina u Musu? Koji asiret je sad glavni u Vanu i Hakkariju?Bosanac sa dna kace wrote:bijo ja na jugoistoku TR....uozo wrote:.ebiga, samo treba otici u Hakkari ili Mus pa ce ti se sve samo reci! Ne smije se zaboraviti da se u Turskoj ne putuje samo prostorno nego i vremenski. Iz jednog kraja u drugi otidjete i kao da ste u razlicitim vremenskim periodima!Bosanac sa dna kace wrote: a sto?
da hhocel ko napisat sta konstruktivno ovdje
sta je sa Van Göl Canavarom?