Auto za 8000 KM ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dr.iver

Post by dr.iver »

Incub wrote: Driveri sta mislite o Peugeotu 206 negdje 2000-2001 cijene su im oko 10.000. IMate li neka iskustva o kvaliteti,isto tako Wolkswagen Lupo slicnog godista. Od motora mislim na benzince 1.0 1.1...
Pozdrav
Lupo je za klasu manji od 206-ice.
za Pezo motor 1.1 je slab, ne bih nikada dao 10.000KM za model sa tim motorom
Lupo je mini gradski auto, licno mislim da je preskup za ono sto nudi, a uostalom i nema ih mnogo na cestama(đabe mu sto je volkswagen)
Kvliteta oba auta je generalno prosjecna, nisam cuo niti za jedan karakteristican kvar za 206/Lupo....
Incub

Post by Incub »

dr.iver wrote:
Incub wrote: Driveri sta mislite o Peugeotu 206 negdje 2000-2001 cijene su im oko 10.000. IMate li neka iskustva o kvaliteti,isto tako Wolkswagen Lupo slicnog godista. Od motora mislim na benzince 1.0 1.1...
Pozdrav
Lupo je za klasu manji od 206-ice.
za Pezo motor 1.1 je slab, ne bih nikada dao 10.000KM za model sa tim motorom
Lupo je mini gradski auto, licno mislim da je preskup za ono sto nudi, a uostalom i nema ih mnogo na cestama(đabe mu sto je volkswagen)
Kvliteta oba auta je generalno prosjecna, nisam cuo niti za jedan karakteristican kvar za 206/Lupo....
Vise i pretendujem na 206 ,
Zasto mislis da mu je 1.1 motor slab?
Ima verzija i sa 1.4 i 1.6 ali ne znam za potrosnju kod tih motora jer auto bi vise koristili roditelji a njima i nije toliko bitna kubikaza...
Jesam ti potrefio nick :lol: :lol:
Better Man

Post by Better Man »

Beg_Babic wrote:
Better Man wrote:Svijest klasičnog Bosanca je da auto valja jedino ako je Njemačko. Opće poznato je da su Japanska auta daleko ispred Njemačkih. Dovoljno je navesti samo Toyotu. Francuzi su takođe dosta napredovali i po kvaliteti, voznim osobinama i udobnosti su sigurno ispred VW vozila (golf, passat, polo itd.).
Pa pita li se iko sto je svijest klasičnog Bosanca takva,možda zato što su Njemačka auta služila generacijama jedne porodice ,zato sto se Golf II,prenosio sa oca na sina, treba shvatiti da je BIH takvo podrucije u kojem je VW opstao kao simbol kvalitete (vwliku ulogu tu igra i TAS) , slično tome Amerikanci do prije 3-4 godine nisu prihvtali auto ako u njemu nije bio V8 motor.

A ovo boldirano , kažeš daleko ispred ,daleko ispred u čemu, u razvoju motora ??? pa ne bih baš rekao ,zna se ko u zadnjih par godina osvaja nagradu za motor godine , da BMW a sto se tice sigurnosti recimo Toyota corolla 4 zvjezdice a Bmw serije 1 5 zvjezdica,takodje BMW prvi unosi buducnost u automobilsku industriju .OBAVEZNO POGLEDAJTE CLIP, dosta se ima tu raspravljati :razz: :razz:

http://youtube.com/watch?v=Kc-zg7vuH9I
Daleko ispred po kvaliteti i pouzdanosti, udobnosti, sigurnosti itd.
Qler

Post by Qler »

mali_macak wrote:Oglas:
Ford Fiesta
1999 god.
1.25 motor 16V
odlicno stanje
ghia oprema (Full, da ne nabrajam sad :) )
silver metalic
samo 8500km
:D
ovo neko moju stavio u oglase :D
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

Better Man wrote:
Beg_Babic wrote:
Better Man wrote:Svijest klasičnog Bosanca je da auto valja jedino ako je Njemačko. Opće poznato je da su Japanska auta daleko ispred Njemačkih. Dovoljno je navesti samo Toyotu. Francuzi su takođe dosta napredovali i po kvaliteti, voznim osobinama i udobnosti su sigurno ispred VW vozila (golf, passat, polo itd.).
Pa pita li se iko sto je svijest klasičnog Bosanca takva,možda zato što su Njemačka auta služila generacijama jedne porodice ,zato sto se Golf II,prenosio sa oca na sina, treba shvatiti da je BIH takvo podrucije u kojem je VW opstao kao simbol kvalitete (vwliku ulogu tu igra i TAS) , slično tome Amerikanci do prije 3-4 godine nisu prihvtali auto ako u njemu nije bio V8 motor.

A ovo boldirano , kažeš daleko ispred ,daleko ispred u čemu, u razvoju motora ??? pa ne bih baš rekao ,zna se ko u zadnjih par godina osvaja nagradu za motor godine , da BMW a sto se tice sigurnosti recimo Toyota corolla 4 zvjezdice a Bmw serije 1 5 zvjezdica,takodje BMW prvi unosi buducnost u automobilsku industriju .OBAVEZNO POGLEDAJTE CLIP, dosta se ima tu raspravljati :razz: :razz:

:-? :-? pa hajde stavi primjer jedan njemacki protiv japanskog ,ali moraju biti ista klasa,uvjeri me nekim cinjenicama
Better Man

Post by Better Man »

Beg_Babic wrote:
Better Man wrote:
Beg_Babic wrote: Pa pita li se iko sto je svijest klasičnog Bosanca takva,možda zato što su Njemačka auta služila generacijama jedne porodice ,zato sto se Golf II,prenosio sa oca na sina, treba shvatiti da je BIH takvo podrucije u kojem je VW opstao kao simbol kvalitete (vwliku ulogu tu igra i TAS) , slično tome Amerikanci do prije 3-4 godine nisu prihvtali auto ako u njemu nije bio V8 motor.

:-? :-? pa hajde stavi primjer jedan njemacki protiv japanskog ,ali moraju biti ista klasa,uvjeri me nekim cinjenicama
Mazda 6 VS Passat.
dr.iver

Post by dr.iver »

Incub wrote: Vise i pretendujem na 206 ,
Zasto mislis da mu je 1.1 motor slab?
Ima verzija i sa 1.4 i 1.6 ali ne znam za potrosnju kod tih motora jer auto bi vise koristili roditelji a njima i nije toliko bitna kubikaza...
Jesam ti potrefio nick :lol: :lol:
jesi jesi hehe
pa 1.1 ima 60ks i slab je dosta, jedva po gradu,a na kraju radi veceg opterecenja hoce i potrositi,a i nije toliko trajan upravo zbog malo ks koje se bore sa autom
1.4 je puno bolji izbor, to je motor poznat i od prije 15-tak godina i dokazao se kao pouzdan bez gresaka u konstrukciji, cini mi se da u 206-ici ima 75ks sto ej sasvim dovoljno i za grada i za otvorenog puta i za brdovite voznje(posto jel zivimo u brdovitoj zemlji).
ako se planira voziti dvije osobe bez nekih brdovitih tura, onda moze i 1.1, ali ja licno bih isao na 1.4, nije tolika razlika u potrosnji kolika je u performansama. nemoj gledati one prve modele kada su tek izasli, imali su nekih sitnica sa elektronikom, nakon godinu-dvije to je rjeseno.
Bullet Tooth Tony

Evo da ne citiram ponovo

Passat Vs Mazda 6

Moj izbor Passat,zašto ???

1.Prije svega Volkswagen passat nudi na izbor vise motora,Mazda samo 5 (1,8i 2,0i (AT), CD120 ,CD143, 2,3 DISI MPS) od kojih su samo 2 dizelasi

2.Passat koristi po meni mnogo bolje TDI motore za razliku od Mazdinih CD motora

3.Passat je za razliku od mazde i širi i duži

4.Startni je i ima vecu maksimalnu brzinu (206 km/h) i ubrzanje od 0-100 km/h (9,5)

5.Ima manju emisiju CO2 (157)

6.Bolje je po pitanju sigurnosti tako passat ima (5 zvjezdica od toga 2 za pjesake ) ,mazda ima 4 zvjezdice i 1 za pjesake)

7.O ukusima se ne raspravlja ali po meni passat je dizajniran tako da nije bitno godiste vozaca ,tako passata moze voziti i onaj ko ima 20 i onaj ko ima 70 i uvijek ce izgledati super u njemu,dok mazdin preagresivan izgled po meni nije bas pogodan za ljude iznad 40 godina jer ipak,evo samo stop svjetla kakva su ,ko da ih je radio neki domaci tuner :-) :-)

Image

drugo,unutrašnjost kod passata mi nekako izgleda toplija,jos pogotovo ako je higline oprema koja nudi bezbroj nekih opcija od podesavanja sjedista pa nadalje,za razliku od unutrašnjosti mazde koja uz bezbroj plastike i to crne boje dosta tamna i hladna,takodje mi se kod mazde ne svidja ta zelja da unutrasnjim dizajnom sto vise slici Alfi Romeo prvenstveno zbog velikih otvora za ventilaciju

Passat

Image

Mazda

Image

Nemoj me pogrešno shvatiti ,Mazda proizvodi super automobile recimo ovaj novi CX-7 ,imao sam priliku da se susretnem i upoznam s njim dok se još nije prodavao u Evropi i mogu ti reći da je skoro pa savršen,međutim kad su u pitanju ova dva sto si ti naveo ipak je passat moj izbor
and

Post by and »

ako su tdi motori toliko dobri zasto vw prelazi na comon-rail sistem koji koriste skoro svi proizvodjaci,a nisu svi presli na pumpa-dizna motore?
na svakoj temi prepucavanja koje je auto bolje.
direktor mercedesa je kada su ga novinari jednom pitali koje je za njega najbolje auto rekao bilo koji nov automobil.
za 8000 covjek moze kupiti golf 3,fiat bravo,punto,ford fiestu...ne znam sta jos
za golfa 3 mogu reci da je dobar auto,imao sam benzinca 1,8,presao 230000 km i osim redovnih servisa nisam imao nikakvih kvarova.
koliko je on dobar izbor i da li mozes nesto bolje uzeti za te pare ne znam, posto su najmladji stari 10 god.
moras racunati i da ces u to auto trebati uloziti 500-1000 KM
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Beg_Babic wrote:Evo da ne citiram ponovo

Passat Vs Mazda 6

Moj izbor Passat,zašto ???

1.Prije svega Volkswagen passat nudi na izbor vise motora,Mazda samo 5 (1,8i 2,0i (AT), CD120 ,CD143, 2,3 DISI MPS) od kojih su samo 2 dizelasi

2.Passat koristi po meni mnogo bolje TDI motore za razliku od Mazdinih CD motora

3.Passat je za razliku od mazde i širi i duži
4.Startni je i ima vecu maksimalnu brzinu (206 km/h) i ubrzanje od 0-100 km/h (9,5)

5.Ima manju emisiju CO2 (157)

6.Bolje je po pitanju sigurnosti tako passat ima (5 zvjezdica od toga 2 za pjesake ) ,mazda ima 4 zvjezdice i 1 za pjesake)

7.O ukusima se ne raspravlja ali po meni passat je dizajniran tako da nije bitno godiste vozaca ,tako passata moze voziti i onaj ko ima 20 i onaj ko ima 70 i uvijek ce izgledati super u njemu,dok mazdin preagresivan izgled po meni nije bas pogodan za ljude iznad 40 godina jer ipak,evo samo stop svjetla kakva su ,ko da ih je radio neki domaci tuner :-) :-)

Image

drugo,unutrašnjost kod passata mi nekako izgleda toplija,jos pogotovo ako je higline oprema koja nudi bezbroj nekih opcija od podesavanja sjedista pa nadalje,za razliku od unutrašnjosti mazde koja uz bezbroj plastike i to crne boje dosta tamna i hladna,takodje mi se kod mazde ne svidja ta zelja da unutrasnjim dizajnom sto vise slici Alfi Romeo prvenstveno zbog velikih otvora za ventilaciju

Passat

Image

Mazda

Image

Nemoj me pogrešno shvatiti ,Mazda proizvodi super automobile recimo ovaj novi CX-7 ,imao sam priliku da se susretnem i upoznam s njim dok se još nije prodavao u Evropi i mogu ti reći da je skoro pa savršen,međutim kad su u pitanju ova dva sto si ti naveo ipak je passat moj izbor
Ti porediš novi Passat sa starom Mazdom 6 (koja je izašla 4 godine prije Passata). Sačekaj da se nova Mazda 6 nađe na testu, i Auto Bild će joj morat priznat pobjedu nad Passatom :D

Da malo prođemo po tvome "Evo i zašto":

1. Ovo je skroz bezveze, kao da ćeš ti birat TDI sa 100 konja recimo, nekome može biti prednost, al u biti je bezveze

2. Ova ti je za 10! Svaka ti dala! Pumpa-dizna ili traktor-motori protiv common-raila i bolji?! Valjda zato i VW prelazi na "lošije" motore.

3. I ova ti je razlog u p.m.

4. Ova ti je isto kao pod dva (znači ponavljaš se) a još koristiš tvroničke podatke

5. Biser broj 2, u zemlji gdje nema ekoloških propisa gledaš emisiju CO2

6. Konačno nešto važno (i konkretno) ali povezano s tim da je Passat 4 godine mlađi auto.

7. Za dizajn nema rasprave, kome je Passat ljepši fakat nema ukusa. I da o ukusima se itekako raspravlja.

I na kraju. biser bisera, stavio top unutrašnjost Passata i unutrašnjost osnovne Mazde 6. Aferim.

Ja sam imao puno toga "zašto" da usporedim Avensis sa bilo kojim njemačkim autom srednje klase (osim BMW trice i Mercedesa C i to možda) i sa tim tvojim Passatom koji je i od Avensisa noviji 4 godine pa se nisam pravio pametan.
Bullet Tooth Tony

Neću komentarisat tvoje argumente tipa razlog ti je u p.m ,u sto p.m biser,biser i tako to nisu validni

Ja sam rekao da je TDI meni bolji procitaj jer imam mnogo iskustva s tim motorom u slučaju kvara,što se tiče dužine i širine, imam prijatelja visine 2 metra i 03 cm pa mu svane kad mene vidi sa passatom,jer se u njemo osjeća mnogo udobnije,šta je loše u tome što koristim tvorničke podatke ,da slučajno nemaš kakve ti sa sopstvenog testiranja :-) :-) ,opet pitanje zašto onaj kome je passat ljepši nema ukusa :-) :-) , a de ti postavi naj unutrašnjost mazde 6 molim te ,i ovo nije unutrašnjost osnovne nego najskuplje mazde 6 na tržištu mps :-) :-) ..

Ne vrijedi sa vama normalno diskutovat jer samo znate neke uvrede iznostit pih tako ti je to danas ....
Bullet Tooth Tony

Jako dobar test, i nije njemački Toyota Avensis VS VW Passat

http://www.autoexpress.co.uk/carreviews ... ensis.html
Stepping out of the Passat and into the Avensis, it is clear which is the winner – even though the two cars seem very well matched on paper.

With its great interior, solid image, refinement and economy, the VW has a sense of occasion the Toyota can’t match. Despite the new engine and raft of changes, the Avensis remains a distinctly average family car that lacks driver involvement and doesn’t ride as capably as its rival.

Both engines are impressive and suitably refined, yet is there any reason to choose either over a less powerful alternative? Not really. While they’re faster in a straight line and just as economical on long trips, these diesels are more peaky and less progressive than the best 140bhp variants.
and

Post by and »

glavni cilj vw-a je da dostigne toyotu u broju prodatih vozila.
glupo je ubjedjivati nekoga kome se svidja avensis da je bolji pasat ili obratno.
mislim da svako zna sta je za njega najbolje
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Beg_Babic wrote:Jako dobar test, i nije njemački Toyota Avensis VS VW Passat

Stepping out of the Passat and into the Avensis, it is clear which is the winner – even though the two cars seem very well matched on paper.

With its great interior, solid image, refinement and economy, the VW has a sense of occasion the Toyota can’t match. Despite the new engine and raft of changes, the Avensis remains a distinctly average family car that lacks driver involvement and doesn’t ride as capably as its rival.

Both engines are impressive and suitably refined, yet is there any reason to choose either over a less powerful alternative? Not really. While they’re faster in a straight line and just as economical on long trips, these diesels are more peaky and less progressive than the best 140bhp variants.
Pa kome ja ovdje pričam?! Halo, Avensis je izašao 2003., a Passat 2007.! Pronađi negdje usporedbu starog Passata i Avensisa.
Glupo je upoređivat Passat iz 2007. sa japanskim limuzinama srednje klase koje su sve redom izašle 2003., osim nove Mazde 6 koja je nedavno predstavljena.
I da se razumijemo, Avensis je sve samo ne "prosječan porodični auto" kao što ti pričaju.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

ado-šampion wrote:
Beg_Babic wrote:Jako dobar test, i nije njemački Toyota Avensis VS VW Passat

Pa kome ja ovdje pričam?! Halo, Avensis je izašao 2003., a Passat 2007.! Pronađi negdje usporedbu starog Passata i Avensisa.
Glupo je upoređivat Passat iz 2007. sa japanskim limuzinama srednje klase koje su sve redom izašle 2003., osim nove Mazde 6 koja je nedavno predstavljena.
I da se razumijemo, Avensis je sve samo ne "prosječan porodični auto" kao što ti pričaju.
Iako se slažem s tobom Ado ipak griješiš u vezi godišta Passata. Nisam siguran koje je godine stigao na tržište, ali ima već koja godinica. Nema šanse da je 2007 godište! :)
Bullet Tooth Tony

Ova sada verzija passata se proizvodi od 2006 godine
ninja-san

Post by ninja-san »

Kada kupujes polovno auto do 8000 KM kao postavljac ove teme, nije toliko vazno koje marke je auto, vec je bitno u kakvom je stanju i koliko ulaganja zahtjeva.
Drugim rijecima, bolji je citoren saxo 1999. ako je presao 70 000 km i dobro servisiran i ocuvan, nego npr. golf IV sdi, 1999. koji je bio sluzbeno auto, otresao 300 000 km, i izgleda ocuvano, a u narednu godinu eksploatacije te ocekuje najmanje 2000 KM ulaganja....

Skoro je jedan moj poznanik uzeo citroena c5 i sretnemo se na benzinskoj crpki. Ja pridjem da se pozdravim, i pogledam na instrument tablu, kad auto preslo 380 000 KM.
Ja ga pitam koje je godiste, on kaze 2002.
Pa pitam ga je li ti se isplati uzeti auto sa ocevidno visokom kilometrazom, on mi kaze, "ma nije to nista, ovi gaze milione".
Drugim rijecima, svatko svoju srecu trazi....
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Romeo 80 wrote:

Iako se slažem s tobom Ado ipak griješiš u vezi godišta Passata. Nisam siguran koje je godine stigao na tržište, ali ima već koja godinica. Nema šanse da je 2007 godište! :)
Ma 2006. ili 2007. isto je, poenta je da je danas u autoindustriji gotovo nemoguće da je npr. Avensis 3 ili 4 godine stariji od npr. Passata bolji, ili obrnuto. Bezveze je poredit. Realna slika se dobije kad se usporede auta približno iste godine predstavljanja. Gotovo je opće ponzato da su (aktuelni) Avensis i Mazda 6 kad su se pojavili napravili pometnju u klasi u kojoj su dotad vladali Passat, Mondeo i Vectra, pa ih i pretekli, gledajući testove iz tog vremena. Čak i Accord, samo što je on bio skuplji. Evo sad je Lexus LS rame uz rame sa S-klasom, većina stručnjaka tvrdi da je po aktivnoj sigurnosti čak i iznad S-klase. Jedino u čemu S-klasa očigledno odmiče je vozna dinamika, ali Lexus ima dosta više opreme.
Da ne bude samo šuplja priča evo i jedan link, Vectra (2002 predst.) i Avensis (2003. predst.), čak je Auto Bild u pitanju:

http://www.autobild.de/artikel/vectra-g ... 42229.html
Neelix

Post by Neelix »

ninja-san wrote:Kada kupujes polovno auto do 8000 KM kao postavljac ove teme, nije toliko vazno koje marke je auto, vec je bitno u kakvom je stanju i koliko ulaganja zahtjeva
KONACNO PAMETAN SAVJET i post koji nije off topic!
20589

Post by 20589 »

ej stari evo kod mene prijatelj prodaje peugeot 309 ajnspic 115 konja 2,0
ja imam takav i mogu ti reci da je dobar naravno i brz je on ti je ko zmija ali jeben je kad moras djelove nabaljvati jer su skupi u mene je benzinac kao i ovaj jest da ti je tesko to ali i ja sam pocetnik vozim tek dva mjeseca pa sam naucio na njega cjena ovog je 600km nije skup ali i ne vrijedi vise jer ja mislim da ima neki problem na njemu
20589

Post by 20589 »

decki nikom ne bi predlozio da uzme punta jer stvarno je kvalitet nula bolja je mala corsa pa ako imas pare malo strpljenja i potrazi po bih citavoj nemoj zuriti jer stvarno imas jeftinih a dobrih kola za uzeti
ado-šampion

Post by ado-šampion »

20589 wrote:decki nikom ne bi predlozio da uzme punta jer stvarno je kvalitet nula bolja je mala corsa pa ako imas pare malo strpljenja i potrazi po bih citavoj nemoj zuriti jer stvarno imas jeftinih a dobrih kola za uzeti
Još jedna potvrda kvaliteta Fiata: Pričao sam da mi je jaran kupio Punta iz 2001. sa 40000 na satu i nije ga vozio pola godine kad otkazale kočnice, zbog "nekog osigurača". Svaka im dala ko ga napravi! :-)
johntra

Post by johntra »

šta je to osigurač za kočnice? :lol:
kakvi li su to kreteni od majstora što dijele dijagnoze...isti kvar se može desiti na bilo kojem automobilu, prema tome postaje malo isprazna priča oko FIAT-a...i eto koliko je platio taj dio svega ti..kad je to tako katastrofalno....
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

johntra wrote:šta je to osigurač za kočnice? :lol:
kakvi li su to kreteni od majstora što dijele dijagnoze...isti kvar se može desiti na bilo kojem automobilu, prema tome postaje malo isprazna priča oko FIAT-a...i eto koliko je platio taj dio svega ti..kad je to tako katastrofalno....
Ma to ti bolan majstor Hamdo iz Suđukovića zna najbolje! :lol: Jebeno je to moj johntra kad ti ode ono što osigurava kočenje, kočnice ti više nisu osigurane! :lol: A najgore je što ga ne proizvode više ni u Italiji, skontali valjda da nije potrebno pa je sad kriza za rezervne dijelove, skupi su ko Golf 2 u naponu snage! :lol: :D
ado-šampion

Post by ado-šampion »

johntra wrote:šta je to osigurač za kočnice? :lol:
Dajte gledajte na stvari realno ako je ikako moguće! Ko ovdje priča o dijelu i njegovoj cijeni?! Halo frajeru su otkazale kočnice na autu koji je prešao ispod 50k, sreća je pa je bilo na sporoj dionici i da se dobro snašao. Zamisli da se desilo na auto-putu!
Haj nekako bih svatio da je auto puno elektronike pa se nešta sje.alo, ali taj Fiat od elektronike ima dva električna podizača (ironično) i odu mu kočnice! Znam dva vlasnika novijih Fiata i jednom i drugom otkazale kočnice iz čista mira. I ko bi ga razuman kupio?!
Fakat sve više mislim da su i Amerikanci imali puno pravo da ga nazovu Popravi ga ponovo, Toni.
Post Reply