BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

tonymontana wrote: Ovdje jedino ti nisi upucen jer i nije rijec o platama, a pogotovo ne o platama " sitnih" radnika, nego je rijec o rukovodstvu, njihovim familijama i ljubavnicama ...
Sve banke u BiH su privatizirane i mogu da isplacuju plate koliko god hoce, a vjeruj da niko tamo nece dobiti platu vecu nego sto je moze zaraditi i banke nemaju monopol, ima ih na stotine, ako ti se ne svidja u jednoj ides u drugu ili trecu... I najbitnije je da su PRIVATNE !
Sve je to lijepo sto si napisao ali u dosta sam postova na forumu procitao kako treba privatizovati BHT, kako treba otpustiti tovar ljudi i sl. ... E pazi sad, ko ce na.ebati sa tim otpustanjem? Obicni radnici ili direktori? Ako mislis da ce direktori grdno se varas! Oni mogu na.ebati samo sa nekim normalnim zakonima koji bi se uveli u drzavi, izmedju ostalog zakon o porijeklu imovine sa kojim bi, ako bi se postovao 100%, padali prvo oni sa vrha pa onda i ovi "sitni" direktori koje su postavljali oni visoki politicki funkcioneri. Znaci bez toga nema nista jer bi se sa privatizacijom vise izgubilo nego dobilo. Oni bi sebi nasli nova mjesta odakle bi muzli narod.
A sto se monopola tice, niko ti ne brani da ides u Eronet ili M:tel ...
tonymontana

Post by tonymontana »

Plavih_11 wrote:
tonymontana wrote: Ovdje jedino ti nisi upucen jer i nije rijec o platama, a pogotovo ne o platama " sitnih" radnika, nego je rijec o rukovodstvu, njihovim familijama i ljubavnicama ...
Sve banke u BiH su privatizirane i mogu da isplacuju plate koliko god hoce, a vjeruj da niko tamo nece dobiti platu vecu nego sto je moze zaraditi i banke nemaju monopol, ima ih na stotine, ako ti se ne svidja u jednoj ides u drugu ili trecu... I najbitnije je da su PRIVATNE !
Sve je to lijepo sto si napisao ali u dosta sam postova na forumu procitao kako treba privatizovati BHT, kako treba otpustiti tovar ljudi i sl. ... E pazi sad, ko ce na.ebati sa tim otpustanjem? Obicni radnici ili direktori? Ako mislis da ce direktori grdno se varas! Oni mogu na.ebati samo sa nekim normalnim zakonima koji bi se uveli u drzavi, izmedju ostalog zakon o porijeklu imovine sa kojim bi, ako bi se postovao 100%, padali prvo oni sa vrha pa onda i ovi "sitni" direktori koje su postavljali oni visoki politicki funkcioneri. Znaci bez toga nema nista jer bi se sa privatizacijom vise izgubilo nego dobilo. Oni bi sebi nasli nova mjesta odakle bi muzli narod.
ma to nije prava konkurencija, nego fiktivna, ali polako sve vise ljudi prelazi, nekad nisam znao nikog da ima Mobis ili Eronet, a sad ih u imeniku imam poprilicno ....
Vjeruj ti meni da privatnicima ne treba direktora nego onih sa jakim ledjima .... pogotovo im ne treba onih koji se samo vode da rade, a ovamo se svercaju po univerzitetima ... pazi ovog gore face, reukovdilac u telekomu i jos predaje na dva univerziteta!? pa koji to superman ?? Jel to uopste legalno ?
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

diplomac wrote:
Plavih_11 wrote:
diplomac wrote:Mom rodjaku je u Sarajevu predavao bivski gen.direktor Tarik Carsimamovic, koji je i sad neka civija u telecomu, mada ga nikad nije vidio na fakultetu, osim jednom kada je izlazio na ispit .... I ovaj predsjednik n.odbora mu je bio neki profesor ... kao i Nedzad Brankovic, kojeg isto nikad nije vidio .... I neki Sabic mu je predavao isto neka civija .... taj sredjuje ocjene u 16 ....
Tarik Carsimanovic je predavao i predaje na ETF-u i Fakultetu za Saobracaj i Komunikacije ... Taj predsjednik nadzornog odbora je Samir Causevic i on i sad predaje na Fakultetu za Saobracaj i Komunikacije i meni je predavao dok sam studirao i kad bi poceo pisati o njemu nebi zavrsio zadugo ... :x ... Nedzad Brankovic je sad na Fakultetu za Saobracaj i Komunikacije i od same pomisli na njegovo ime smuci mi se zivot ... Taj Sabic to je Akif Sabic koji je rukovodilac centra za razvoj i obrazovanje i on je jos jedan od onih na koje ne treba trositi rijeci ... Ima tih i takvih koliko hoces po nasim fakultetima ali to opet nije krivica BHT-a nego drzave, Federacije, kantona i vec koje vlasti koja sve to dopusta a dopusta iz razloga sto su sve to stranacki ljudi i sto nam sve funkcionise po tim linijama ...
:shock: :shock:

ja ovo ne mogu vjerovati !

pa jel moguce ovo sto pise ovdje za ove ljude ...

ovaj jos rukovodilac centra za obrazovanje i razvoj ??? majko mila ... postoji li ikakav zakon u ovoj drzavi a da ove stvari sprijeci ....

pa sta su onda ovi u stanju uraditi drugima da bi opstali ...

zato sam i cuo da postoje ljudi koji su zavrsili u inostrasnstvu fakultet i postdiplomske i ne priznaju im diplome .... kako ce kad imaju svoje studente, svoje centre za obrazovanje, svoje fakultete ... sve svoje, a sve drzavno :?
Ma sta se cudis, pa kompletan sistem nam je takav ... NAZALOST!
tonymontana

Post by tonymontana »

Plavih_11 wrote:
tonymontana wrote:
Plavih_11 wrote: Tarik Carsimanovic je predavao i predaje na ETF-u i Fakultetu za Saobracaj i Komunikacije ... Taj predsjednik nadzornog odbora je Samir Causevic i on i sad predaje na Fakultetu za Saobracaj i Komunikacije i meni je predavao dok sam studirao i kad bi poceo pisati o njemu nebi zavrsio zadugo ... :x ... Nedzad Brankovic je sad na Fakultetu za Saobracaj i Komunikacije i od same pomisli na njegovo ime smuci mi se zivot ... Taj Sabic to je Akif Sabic koji je rukovodilac centra za razvoj i obrazovanje i on je jos jedan od onih na koje ne treba trositi rijeci ... Ima tih i takvih koliko hoces po nasim fakultetima ali to opet nije krivica BHT-a nego drzave, Federacije, kantona i vec koje vlasti koja sve to dopusta a dopusta iz razloga sto su sve to stranacki ljudi i sto nam sve funkcionise po tim linijama ...
E pa dobro jutro jarane!
Upravo o tome je i rijec u ovom postu, a ne o platama, prica o platama je samo kolateralna steta ove teme .... rijec je o tome kako moze drzava tolerisati ove stvari u drzavnim univerzitetima i drzavnim firmama .... tu trpi i firma i student i drzava i federacija i penzioner i diplome koje kasnije nece da priznaju u svijetu itd itd itd ....
Nema potrebe za ovim dobro jutro, ti stvarno hoces da se pocnemo vrijedjati ... :-x
Pa nisam ja juce progledao da ovo ne znam ali onda je bezveze ovo sve povezivati sa BHT ... Znaci direktori svih drzavnih ili federalnih firmi imaju "menadjerske ugovore" i primanja su im OGROMNA u odnosu na obim posla koji obavljaju i napredak koji donose tim firmama ... Boli k.rac generalnog direktora BHT-a hoce li se privatizovati ili ne ... Tako isto boli sve ministre iz vladajucih stranaka jer ce oni i dalje imati svoj posao a uposlenici kud koji mili moji ... Hoce li biti para za penzije, infrastrukturu, sponzorstva, ugovore sa klubovima ... NE, to nije njihov problem, oni ce sebi cvaknuti ...
Nije vrijedjanje nego od milja :-D

Ma radnici su sigurni ja mislim, jer nema tu puni ni zaposlenih, samo ono preko 50 fosili bi trebali da se cuvaju, a od njih i tako i tako nista i nema .... bice i za penziju i za infrastrukturu, pa telekom i tako posti placa kiriju, nemaju ni zgrada svojih, nemaju nista osim nekakvih bandera ... a naravno da ce dio od privatizacije ostati i vladi i imace dividendu od toga .... porez ce se placati i dalje, i bice u budzetu par stotina miliona za razne razvojne projekte ....
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

tonymontana wrote:
Plavih_11 wrote:
ma to nije prava konkurencija, nego fiktivna, ali polako sve vise ljudi prelazi, nekad nisam znao nikog da ima Mobis ili Eronet, a sad ih u imeniku imam poprilicno ....
Vjeruj ti meni da privatnicima ne treba direktora nego onih sa jakim ledjima .... pogotovo im ne treba onih koji se samo vode da rade, a ovamo se svercaju po univerzitetima ... pazi ovog gore face, reukovdilac u telekomu i jos predaje na dva univerziteta!? pa koji to superman ?? Jel to uopste legalno ?
To "predaje" je diskutabilno sto se tice ovih i slicnih ... AKO dodju onda je to klasicno citanje i nema puno toga iz glave ... To nije vidilo profesora, nema sanse ... Cast izuzecima, a bilo ih je kod mene na fakultetu ...
Evo ja opet kazem sto se tice 063 i 065 ... Sve dok ima ruminga to se ne isplati ... I neka ljudi biraju sta hoce, to je licni izbor ... A o cijenam usluga mozemo drugi put, ovo nije ni vrijeme ni mjesto ... :)
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

tonymontana wrote:
Plavih_11 wrote:
tonymontana wrote: E pa dobro jutro jarane!
Upravo o tome je i rijec u ovom postu, a ne o platama, prica o platama je samo kolateralna steta ove teme .... rijec je o tome kako moze drzava tolerisati ove stvari u drzavnim univerzitetima i drzavnim firmama .... tu trpi i firma i student i drzava i federacija i penzioner i diplome koje kasnije nece da priznaju u svijetu itd itd itd ....
Nema potrebe za ovim dobro jutro, ti stvarno hoces da se pocnemo vrijedjati ... :-x
Pa nisam ja juce progledao da ovo ne znam ali onda je bezveze ovo sve povezivati sa BHT ... Znaci direktori svih drzavnih ili federalnih firmi imaju "menadjerske ugovore" i primanja su im OGROMNA u odnosu na obim posla koji obavljaju i napredak koji donose tim firmama ... Boli k.rac generalnog direktora BHT-a hoce li se privatizovati ili ne ... Tako isto boli sve ministre iz vladajucih stranaka jer ce oni i dalje imati svoj posao a uposlenici kud koji mili moji ... Hoce li biti para za penzije, infrastrukturu, sponzorstva, ugovore sa klubovima ... NE, to nije njihov problem, oni ce sebi cvaknuti ...
Nije vrijedjanje nego od milja :-D

Ma radnici su sigurni ja mislim, jer nema tu puni ni zaposlenih, samo ono preko 50 fosili bi trebali da se cuvaju, a od njih i tako i tako nista i nema .... bice i za penziju i za infrastrukturu, pa telekom i tako posti placa kiriju, nemaju ni zgrada svojih, nemaju nista osim nekakvih bandera ... a naravno da ce dio od privatizacije ostati i vladi i imace dividendu od toga .... porez ce se placati i dalje, i bice u budzetu par stotina miliona za razne razvojne projekte ....
Necemo sad ljude smarati o radnicima, uglavnom ima kolektivni ugovor itd. ... A sto se zgrada tice nije tacno da Telecom placa posti ... Pola zgrade na Malti, Telecom Inzenjering na alipasinom, 2 sprata u zgradi UPI banke, dio u gradu itd ...
tonymontana

Post by tonymontana »

pa ima jos gradova u BiH osim Sarajeva :-)

Ali ovo sto si rekao za ove likove sto se slepaju po univerzitetima ....
to je brate ALLAH SELAMET! ..

Najbolje je to jednom Nedzad Latic rekao :

"UDBE NEMA A BOGA SE NE BOJE"

I tako su to sve UDBA-si i bili .. ima ih bo Zelenoj knjizi koliko hoces (cuvari Jugoslavije) ...
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

tonymontana wrote:pa ima jos gradova u BiH osim Sarajeva :-)

Ali ovo sto si rekao za ove likove sto se slepaju po univerzitetima ....
to je brate ALLAH SELAMET! ..

Najbolje je to jednom Nedzad Latic rekao :

"UDBE NEMA A BOGA SE NE BOJE"

I tako su to sve UDBA-si i bili .. ima ih bo Zelenoj knjizi koliko hoces (cuvari Jugoslavije) ...
Ima gradova, Bogu hvala ... Ne znam kakva je tamo situacija ...

Ostatak teksta podrzavam 100%
tonymontana

Post by tonymontana »

eto mozda se neko zainteresuje pa provjeri, evo skoro 7.000 ljudi je posjetilo ovaj post ... nadam sa da halid beslic nije svima "zamantao" mozak .... :lol:
*mima*

Post by *mima* »

Plavih_11 wrote:Od 01.03. NOVE VECE plate u BHT-u ... Po novom pravilniku cistacice imaju 3012 KM, portiri 3145, vozaci 3269, VŠS 4301, VSS 5689 ... !!!

Topli obrok je sad 23,8 KM po danu a umjesto jednog regresa dijelit ce se dva (zimski i ljetnji odmor) i to 120% u odnosu na prosjescnu platu ... !!!

Ti ocito radis u telecomu.
didgeridoo

Post by didgeridoo »

mima wrote:
Plavih_11 wrote:Od 01.03. NOVE VECE plate u BHT-u ... Po novom pravilniku cistacice imaju 3012 KM, portiri 3145, vozaci 3269, VŠS 4301, VSS 5689 ... !!!

Topli obrok je sad 23,8 KM po danu a umjesto jednog regresa dijelit ce se dva (zimski i ljetnji odmor) i to 120% u odnosu na prosjescnu platu ... !!!

ti ocito ne vidis ironiju izmedju redova :roll:
*mima*

Post by *mima* »

furuna wrote:
mima wrote:

ti ocito ne vidis ironiju izmedju redova :roll:

Kao da citam Avaz.
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

mima wrote:

Naravno ... I imam platu 5689 KM + TO 531 + 2 regresa po 6828,6 KM pa ti vidi ... Do sada sam kupio 2 mala stana po 129 m2, jednu kucu na tri sprata, vikendicu na Jablanickom, apartman na Bjelasnici, 2 auta po 70.000 i boli me k.rac za desavanja u drzavi ... :)
missko

Post by missko »

Pa tu ima ironije al je vrlo blizu istini. Koliko ima samo bracnih parova da oboje rade u BHTelecomu to je vecinski slucaj i koliko njih ima plate preko 3 milje i vikendice od Bjelasnice do Jablanickog, pa ja ih znam bar 10 i to obicnih radnika a funkcionere i da ne nabrajam :roll:
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

missko wrote:Pa tu ima ironije al je vrlo blizu istini. Koliko ima samo bracnih parova da oboje rade u BHTelecomu to je vecinski slucaj i koliko njih ima plate preko 3 milje i vikendice od Bjelasnice do Jablanickog, pa ja ih znam bar 10 i to obicnih radnika a funkcionere i da ne nabrajam :roll:
Ma nije ironija nego ziva istina ... Od skoro 1500 zaposlenih u Sarajevu ima 650 bracnih parova (to je 650 vikendica i 1300 auta) i onaj ostatak od 200 ima skoro 173 vikendice ... Dobro si upoznat sa situacijom ...
Kakve plate preko 3 milje, pa napisao sam ti gore da je najmanja plata 3269 KM ... :)
newone

Post by newone »

tonymontana wrote:
Plavih_11 wrote:
komi wrote:mislim tolko su nerealne plate da ljudi ne mogu vjerovati

:(
Pa ako su ove gore nerealne kako niko nije reagovao na ono sto se pisalo da idu od 5-10.000 KM ... ?!
a sto bi neko reagovao na nesto sto je istina i nije niko rekao da su od 5.000 do 10.000 nego da neki imaju 10.000 i preko 10.000! i to je istina ... koliko me pamcenje sluzi, a dobro sluzi, prije par godina (da prije par godina!) u Slobodnoj Bosni je izisla kopija platne lise Hamde Katice i tada je ima 11.000 KM plate .... a kiasnije se po novinama spominjalo da ima 14.000 plus ovo i ono, plus kreditna kartica sa neogranicenim iznosom, a tamo nike nema paltu manju od 1.000 KM, to svi znaju, a necemo spominjati sto svi direktori (sa preko 5.000 KM plate) na neki fantomski nacin predaju na tuzlanskom i sarajevskom univerzitetu i tu takodje primaju honorar! .. i nemoj glupostima okretati ono sto je istina ...

Samo da znate koliko je Hamdo Katica pokupio love za svoje vladavine u Telekomu za kupljena radna mjesta. Ma padali bi u nesvjest za cifre! Cijena radnog mjesta se prodavala od 10 000 do 15 000 km ( najvise je volio Euro valutu, a ti su imali posebnu prednost).
sabanss

Post by sabanss »

newone wrote: Samo da znate koliko je Hamdo Katica pokupio love za svoje vladavine u Telekomu za kupljena radna mjesta. Ma padali bi u nesvjest za cifre! Cijena radnog mjesta se prodavala od 10 000 do 15 000 km ( najvise je volio Euro valutu, a ti su imali posebnu prednost).
Lupas bezveze. Vjeruj mi da tu pare ne igraju direktno nikakvu ulogu.
[Matrix]

Post by [Matrix] »

Sto se bezze prepirete oko BHT,jucer su odrzali sastanak sa upravom TEOLA(slovenacki telecom) i vjerovatno kaparisali prodaju.Gbite vrijeme u frustraciji a oni sve bogatiji.Lijep brankovic kaze:"Ako nekoga zanima moja imovina ja sam snimio spot za svaku posebno,pa uzvajte !" :)
newone

Post by newone »

sabanss wrote:
newone wrote: Samo da znate koliko je Hamdo Katica pokupio love za svoje vladavine u Telekomu za kupljena radna mjesta. Ma padali bi u nesvjest za cifre! Cijena radnog mjesta se prodavala od 10 000 do 15 000 km ( najvise je volio Euro valutu, a ti su imali posebnu prednost).
I da lupam ne mozes me cuti. Ako pare ne igraju direktno nikakvu ulogu, hoces reci da nesto drugo igra. A sta bi to moglo biti??!!
Mora da je radna i poslovna etika.
sabanss

Post by sabanss »

newone wrote: Ako pare ne igraju direktno nikakvu ulogu, hoces reci da nesto drugo igra. A sta bi to moglo biti??!!
Mora da je radna i poslovna etika.
Nebitno sta je to. Medjutim ti tvrdis nesto sto nije istina tj. lazes. Takav vid zaposljavanja za pare postoji samo u pricama ljudi. Ako mislis da je tako, evo reci kome, ja cu odmah dati 15000 eura da se zaposlim u Telecomu. Sa obzirom da necu nista raditi, imacu dobru plate te da se mogu usput baviti i privatlukom, pare cu vratiti za pola godine.

I u nekim sluicajevima zaposljavanja ima i etike, vjerovao ili ne...
DJ Babo

Post by DJ Babo »

sabanss wrote:
Znam covjeka koji ima srednju tehnicku skolu i kojem su trazili 10.000 KM da ga prime u BH Telecom. U vrijeme kad mi je to rekao ozbiljno je razmisljao da uzme kredit u banci i te pare da ljudima u BH Telecomu jer je racunao da mu se isplati iz plate otplacivati taj kredit.

Na kraju se ipak nije zaposlio u BH Telecomu jer je na drugom mjestu nasao losije placen posao, ali za njega nije morao uzeti kredit.
sabanss

Post by sabanss »

DJ Babo wrote:[

Znam covjeka koji ima srednju tehnicku skolu i kojem su trazili 10.000 KM da ga prime u BH Telecom. U vrijeme kad mi je to rekao ozbiljno je razmisljao da uzme kredit u banci i te pare da ljudima u BH Telecomu jer je racunao da mu se isplati iz plate otplacivati taj kredit.
Znam i ja dota ljudi koji su dali pare pa nisu dobili posao :)
DJ Babo

Post by DJ Babo »

sabanss wrote:

Ti si ocigledno "insider". To sto uzimaju pare, pa opet ne primaju ljude (dakle varaju nezaposlene iz svojih udobnih koznih fotelja) jos je veca sramota. Slika i prilika nepotisticke stranke koja je iznjedrila sve bitnije kadrove BH Telecoma (=SDA)
tonymontana

Post by tonymontana »

sabanss wrote:

Bit je u tome da i ne uzimaju pare, jer zaposljavaju samo svoju rodbinu ...
Ako uzmu pare i zaposle nekog drugog, onda nece biti mjesta za njihovu djecu ...
Mada je apsolutno APSURDNO, da nije kaznjivo nekim zakonom to sto direktor bh telecoma, sektora ili direkcije, svejedno, zloupotrijebi svoj trenutni polozaj i zaposli svoga sina ili kcerku! ... Mozda ljubavnicu ili nekog od ostale rodbine! .. Citao sam u nekim novinama da je Hamdo Katica preko 200 najblizih rodjaka, svojih i clanova uprave, zaposlio za doba svoje vladavine! ... Nije mi samo jasno da to nije kaznjivo zakaonom i nije mi jasno da tamo ima sindikat kojem je to normalno !? Sutra kad se privatizirati dobijat ce otkaze prije ovi stari radnici, nego ovi sto su nezakoniti poceli raditi ... Ja ne kazem da se u privatnoj firmi zaposljava kako ko hoce, a li u drzavnoj, bez konkursa, to je sramota... Imaju tu citave familije rade u teleokomu, majka, otac, sin, kcerka, snaha, teticna, ljubavnica .... Pisalo je u novinama da je jedan direktor zaposlio 20!?? clanova najuze rodbine odjednom ?? ....
Charuga
Globalni moderator

Post by Charuga »

tonymontana wrote:
Bit je u tome da i ne uzimaju pare, jer zaposljavaju samo svoju rodbinu ...
Ako uzmu pare i zaposle nekog drugog, onda nece biti mjesta za njihovu djecu ...
Mada je apsolutno APSURDNO, da nije kaznjivo nekim zakonom to sto direktor bh telecoma, sektora ili direkcije, svejedno, zloupotrijebi svoj trenutni polozaj i zaposli svoga sina ili kcerku! ... Mozda ljubavnicu ili nekog od ostale rodbine! .. Citao sam u nekim novinama da je Hamdo Katica preko 200 najblizih rodjaka, svojih i clanova uprave, zaposlio za doba svoje vladavine! ... Nije mi samo jasno da to nije kaznjivo zakaonom i nije mi jasno da tamo ima sindikat kojem je to normalno !? Sutra kad se privatizirati dobijat ce otkaze prije ovi stari radnici, nego ovi sto su nezakoniti poceli raditi ... Ja ne kazem da se u privatnoj firmi zaposljava kako ko hoce, a li u drzavnoj, bez konkursa, to je sramota... Imaju tu citave familije rade u teleokomu, majka, otac, sin, kcerka, snaha, teticna, ljubavnica .... Pisalo je u novinama da je jedan direktor zaposlio 20!?? clanova najuze rodbine odjednom ?? ....
Da me neko pogresno ne shvati ne tvrdim da ovo gore nije istinito, mislim na one djelove oko zaposljavanja rodbine ... To je sigurno tacno!

Samo bih se osvrnuo na dvije stvari ...

Prvo, ima li iko ko misli da kad bi dobio neku direktorsku funkciju u BHT, Elektroprivredi i sl. da nebi zaposlio nekog od svoje porodice (barem blize)? Da bi mogao izdrzati pritisku pa da ne zaposli sina, cerku, zenu (ako je nezaposlena), itd.? Ne opravdavam ovo nikako ali takva nam je drzava i ovo se mora rjesavati iz korjena a zna se gdje je korijen ...

A drugo, ovo sto sam boldirao i pocrvenio .. Ima li ista gore od ovoga; citao sam u nekim novinama, rekao mi je jedan jaran, cuo sam da pricaju i sl... ? Pa ako pise u novinama ne mora nikako biti tacno ... ! Samo konkretni dokazi, imena, podaci i sl. jer ovako svi mozemo pisati i davati navodne izvore ...
Post Reply