Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Americkatragedija

#126 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Americkatragedija »

hvala arslane sad tek vidjeh :sax:
Suicidal Siberian

#127 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Suicidal Siberian »

... :?
SanYava

#128 Re: Ginekologija i vagine....

Post by SanYava »

Na preglede idem minimalno 3 x godišnje, čisto radi sigurnosti.
Nikad se ne zna, i najmanja upala može prozrokovati nešto više.
No, kako je započelo moje šetanje od ginekologa do ginekologa :lol: ...
Pošto kao i sve mlade dame iz perioda puberteta, dobila sam PMS, i tako prvog puta otišla kod ginekologa za 12 godina.
Jednostavno, mrzilo me da slušam mamu kako objašnjuje, ovo ono, bilo mi je drže sa njom - i kod ljekara :D
I kad sam napunila 15 - nastanu problemi.
Počela sam strašno mnogo dobivati, znači tri uloška na dan su mi trebala :-) :-) :-)
I odlučim sama kod ginekologa otići.
On me pregleda i kaže sve je uredu.
JA :shock: :shock: :shock: :shock:
- Uredu??
- Da.
- Pa kako je moguće??? Dobijam u nenormalnim količinama!
- Znam, tako će i biti nadalje.

E, tad mi se život okrenuo pred očima :roll: :roll: :roll:
nejra2007

#129 Re:

Post by nejra2007 »

nebojeplavo wrote:Jel zna neko ginekologa u Sarajevu ili Tuzli kod kojeg se moze uraditi mamografija privatno?

Da imaš u Domu željezničara kod hitne privatno mamografiju, ali kako se zove ne znam ti tačno reći :sad:
neprilagodjena

#130 Re: Ginekologija i vagine....

Post by neprilagodjena »

Ja jos nisam zadovoljna svojim ginekologom.

Ne znam zasto,nikako mi ne odgovara.
ziggy

#131 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ziggy »

SanYava wrote: Počela sam strašno mnogo dobivati, znači tri uloška na dan su mi trebala :-) :-) :-)
Samo tri uloska promijenis u toku dana sa menstruacijom?I to obilnom?De mi reci gdje kupujes tako velike uloske da i ja potrazim :D :-)
kockica_kockica

#132 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kockica_kockica »

SanYava wrote:Na preglede idem minimalno 3 x godišnje, čisto radi sigurnosti.

Počela sam strašno mnogo dobivati, znači tri uloška na dan su mi trebala :-) :-) :-)

:roll: :roll: :roll:

Ja potrosim najmanje 5 komada na dan i to ako mi se posreci jer nekad znam i vise komada da potrosim.... :skoljka:
ljubav_aha

#133 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

kockica_kockica wrote:
SanYava wrote:Na preglede idem minimalno 3 x godišnje, čisto radi sigurnosti.

:roll: :roll: :roll:

Ja potrosim najmanje 5 komada na dan i to ako mi se posreci jer nekad znam i vise komada da potrosim.... :skoljka:
kupujte always :)
nicy

#134 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nicy »

Je li neko isao kod dr.Divanovica? kakav je?cula sam da je ok
StLouis

#135 Re: Ginekologija i vagine....

Post by StLouis »

Jedno pitanje malcice nevezano za temu; je li istina da vagina moze biti depresivna i da se to cak lijeci s nekakvim tabletama :D ne mogu da se ne nasmijem, sowi :D oprostite na pitanju, ja sam ovo cuo od nekog i uvijek mi se mantalo po glavi, koga da upitam...pa eto, ako neko zna neka odgovori
fishtrija

#136 Re: Ginekologija i vagine....

Post by fishtrija »

e sad je prevršilo svaku mjeru vi i vaša emancipacija... ja da sam vlasnik ovog foruma odvojio bih ga na muški i ženski dio jstečule više šta je ovo ne može čovjek odahnut dušom od vas vi i vaši organi samo nešta zagledate pregledate pipkate... pa vam nije dosta nego i kakvo muško morate skolesat da ono pipka za vas sram vas bilo JA SAM MORO DJECU U DRUGU SOBU ODVEST nekulturna bando jedna...

:P
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#137 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Šeherzada »

Pa ni ova tema nemoze proci bez muskaraca.Ccccc :run:
vjesticanametli

#138 Re: Ginekologija i vagine....

Post by vjesticanametli »

ziggy wrote:
SanYava wrote: Počela sam strašno mnogo dobivati, znači tri uloška na dan su mi trebala :-) :-) :-)
Samo tri uloska promijenis u toku dana sa menstruacijom?I to obilnom?De mi reci gdje kupujes tako velike uloske da i ja potrazim :D :-)
uzmi OB i rahat

3 uloska na dan eeeeeeeeeeeeee blago tebi :lol: :lol: :lol: :lol:
jedna

#139 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jedna »

Khm, jos se nikad ne oglasih na ovoj temi.

Kad spomenuste OB, ni ja ranije nisam koristila tampone, ali sam ovog ljeta pocela. I mogu reci da je to prava stvar za ljetni period. sad malo kombinujem - tampon pa ulozak. A i meni je najnormalnije 3 uloska za 1 dan promijeniti.

A kad je u pitanju ginekolig - sram me bilo - samo sam jednom otisla, i to u Dom zdravlja. Pozitivno iskustvo, dakle nije bilo prljave cekaonice ni ordinacije - higijena je na nivou, grube doktorice i svega popratnog sto se veze za price o javnim ordinacijama.
Dakle, to je bilo prije 2 godine. Sad se opet kanim da odem na pregled, a ni papa-test nisam nikad radila :-?
Eh, problem je u tome sto sam ja totalno natripovana, dakle plasim se da ce mi doktorica reci da nema cega nema kod mene. Između ostalog, svakih nekoliko mjeseci javlja mi se problem sa aknama (sada su se ponovo pojavile). Posto znam da to moze biti povezano sa policisticnim jajnicima, molila bih vas (da bogda mi ne zatrebalo) ako je neko imao tih problema da mi kaze kako je trajalo izljecenje i kakve posljedice moze to ostaviti.

Jasno je da sam potpuni laik po pitanju ginekologije (o, koja sramota, moram to ispraviti) ali tada kada sam isla na pregled radila sam bris i pronađene su mi neke gljivice (receno mi je da se javljaju kod velikog broja zena, a ja vam sad ne znam reci ni kako se zovu - ali da kazem da nije bilo eserihije na koju sam takodje bila natripovana da imam). Dobila sam vaginalete, neke tablete i mast (Plimakol cini mi se da se zvala). Inace, doktoru sam otisla jer sam osjecala neko peckanje i svrab (bice da ne bi otisla ni tada da se nisam fakat prestrasila). I tako, nisam ni na kontrolu nikad otisla, jer mi je bilo dovoljno sto mi se povukao svrab i peckanje (nije se nikad vise javljalo). Pa me interesuje i to - koliko se moze saznati stvari samo iz brisa?
debela

#140 Re: Ginekologija i vagine....

Post by debela »

ufff nasekiram se svaki put kad ovako nesto procitam. ali dobra je stvar sto si konacno svjesna da pravis greske pa se nadati da neces i nastaviti. hajde molim te zakazi pregled koliko je sutra i sve ovo sto te muci pitaj svog ljekara. sve to sto si utripovala da u tebi ima ce biti tu i za godinu dana. ne rjesavaju se problemi sami od sebe, neke stvari mogu biti samo gore. nemas sta cekati, nemas se sta snebivati, idi! naredba :D
debela

#141 Re: Ginekologija i vagine....

Post by debela »

strah od cega?
jedna

#142 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jedna »

debela wrote:strah od cega?
Pa od toga sto bih, ne daj Boze, mogla cuti. Znam ja sad da ces ti reci: "Pa svejedno, ak0 imas cuces to i sutra i za godinu, a Bolje sutra nego za godinu" ali... :roll:
A sutra ne mogu sve i da hocu zakazati, jer radim. Mogla bih krajem sedmice, al daj Boze da ne dobijem do tada jer trebam dobiti a već su pocele tegobe. Pa onda valja cekati. Znam da je najbolje sredinom ciklusa ici na pregled i na papa-test.
debela

#143 Re: Ginekologija i vagine....

Post by debela »

da, bas sam ti to i rekla :D evo gore na vrhu stranice. ovo sto sad nabrajas su izgovori. svejedno je kad ides na pregled. mene jos nikad ljekar nije odbio pregledati jer sam dosla pocetkom ili krajem ciklusa. tvoje tijelo, tvoj izbor, tvoja odluka. nemoj da ti sutra bude zao jer nisi otisla na vrijeme :)
Šeherzada

#144 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Šeherzada »

Ja sam radila papa test za vrijeme ovulacije i mislim da zaista jeste najsigurnije.Ali obavezno bi trebala otici na pregled i na papa test.Cisto radi svog zdravlja.Uvjek je bolje ako je,nedaj Boze nesto,saznati na vrijeme,zato to "Strah me cuti" cisti je izgovor.A mozda (najvjerovatnije)cujes pozitivnu stvar i bices sretna.Lijepo je kada ti doktor kaze da je papa 2 i da si zdrav.Zato-trk kod doktora!!!!
jedna

#145 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jedna »

Dobro, dok ne odem (a cvrsto sam odlucna da cu otici) mozete li mi dati odgovore na ta pitanja:
1. ako je neko imao ciste, kako je teklo lijecenje i ima li posljedica?
2. ako je neko imao neke gljivice (koja sam seljanka ne znam ni sta sam imala), da li su se vracale?
3. koliko se moze doznati iz brisa?

Ah, jos nesto mi pade na pamet :D Prosle sam godine radila ultrazvuk abdomena (neka nahlada je bila u pitanj) da li se neki ginekoloski problem mogao tada otkriti (ako je postojao)?
Šeherzada

#146 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Šeherzada »

Ultrazvukom(vaginalnim)mozes otkriti eventualne ciste i miome.To ima vecina zena i nije nista strasno.Pouzdano ti nemogu reci jer nisam imala nijedno od toga ali znam dosta onih koji jesu.Cista se operise samo kada raste i stvara probleme,vecina ih je i vodenih koje same puknu.....Gljivice su izljecive,dakle dobices vaginalete i tako ih se rijesiti samo znam da gljivice ne vole slatko posto ih ima moja drugarica.....Trudi se da jedes manje slatkisa.Ali OBAVEZNO uradi papa test pored ultrazvuka.UZ ti moze otkriti ciste i miome ali papa ti daje rane dokaze da li imas ista od opasnih signala koji predhode onom najgorem.Zato do tada,trk kod ginekologa.....I sretno!
debela

#147 Re: Ginekologija i vagine....

Post by debela »

evo ti tema o cistama http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=44935
mozda ima jos koja na forumu, uradi pretrazivanje, a pogledaj i neke druge forume koji imaju dosta aktivnije podforume o zdravlju.
gljivice mogu biti pokazatelj pada imuniteta.
bris ce pokazati rezultat na sve ono na sta se radi analiza.
o ultrzvuku abdomena ne znam nista.

proguglaj dok se ne skanis otici na pregled.
jedna

#148 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jedna »

dakle, proslog ljeta imala sam taj gadan svrab i otisla sam ginekologu. uzela mi je bris i rekla da imam tu neku gljivicu koja se moze pojaviti kod svake trece zene i nije opasna, lako se lijeci. dobila sam pomenute lijekove (vaginalete, tablete i kremu "plimakol nesto"). receno mi je i da se perem kamilicom. nakon 3 dana svrab se povukao. lijekove sam istrosila i... opustila se. a kazem vam sad sam dosta citala o tim cistama i zesce se natripovala, pogotovo zbog problema sa aknama. imam jednu prijateljicu prijateljice :D koja je prije par godina operisala ciste, a ima i ona problema sa aknama . rekla mi je da to nije nista strasno i da je operacija lako prosla.
a taj ultrazvuk sam radila prosle jeseni, jer sam imala povremene bolove u donjem predjelu abdomena. nisam nekad ni mogla mokriti, a pun mi stomak. otisla sam doktoru i oni su me poslali na ultrazvuk. ultrazvuk je bio super dobar, uspostavilo se da sam imala manju nahladu, a te povremene bolove (dakle, kada me nesto "presijece" preko stomaka i to traje oko 1 minutu)uzrokovalo je "trpljenje" od mokrenja.
debela

#149 Re: Ginekologija i vagine....

Post by debela »

ti si znaci utripovala operaciju :D pa to je zadnja stvar. tacno, akne mogu biti povezane sa problematicnim jajnicima ali nije to jedini uzrok neciste koze. i te nesretne policisticne jajnike ima svaka prva zena. to je danas (a mozda je bilo i jucer, ko ce znati :D ) normalno. s tim se normalno zivi, nije svaka cista za noz. neki ljekari olako propisuju kontraceptivne pilule radi lijecenja jajnika bez prethodnih kontrola krvi i hormona. to nije u redu i nemoj pristati na takvu terapiju bez nalaza. ukoliko uopste dodjes u takvu situaciju.
ne tripuj unaprijed. trazi detaljan pregled, pitaj sve sto te interesuje, zahtijevaj detaljne odgovore i ne plasi se bezze :)
neprilagodjena

#150 Re: Ginekologija i vagine....

Post by neprilagodjena »

Dobro, dok ne odem (a cvrsto sam odlucna da cu otici) mozete li mi dati odgovore na ta pitanja:
1. ako je neko imao ciste, kako je teklo lijecenje i ima li posljedica?
2. ako je neko imao neke gljivice (koja sam seljanka ne znam ni sta sam imala), da li su se vracale?
3. koliko se moze doznati iz brisa?

Ja sam te gljivivce dobila poslije upotrebe antibiotika koje mi je doktor prepisao.
Uzasno je svrbilo i imala sam jako bjelo pranje koje je izgledalo kao da pravim sir :roll: :roll: ja sam to zvala kajmak :roll: :roll:

Otisla sam kod doktora i rekla mu sta mi je,onda je on uzeo bris i dao mi vaginalne tablete i proslo me je.
Nazalost vratile su se opet,onda mi je opet dao neke tablete (za citavu sedmicu ) i proslo je,ali mi se opet vratilo kad sam otisla u nl.
Tamo mi je doktorica dala jednu tabletu i proslo me je.

Imala sam pech da kad sam otisla u tursku na odmor te gljivice su mi se opet vratile :roll: :roll:
Nikad ih nisam imala do tad kad sam upotrebljavala te antibiotike,jedva sam ih se rjesila.

Boze sacuvaj :roll: :roll:
Last edited by neprilagodjena on 04/02/2009 22:48, edited 1 time in total.
Post Reply