Krajisnici

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
Carsi19

#126 Re: Krajisnici

Post by Carsi19 »

najjaci smo 8) :D
Maraschino

#127 Re: Krajisnici

Post by Maraschino »

Carsi19 wrote:najjaci smo 8) :D
vire mi, jeste :-) :D
Husein_Captain

#128 Re: Krajisnici

Post by Husein_Captain »

sve hasum do hasuma :D :P
Ridjobrki

#129 Re: Krajisnici

Post by Ridjobrki »

metal_rules_cura wrote:Ma ja, ostali lupaju, a pogledaj ti avatara :D :D :-)

Pazi jednu stvar, ti si još mlada i ne razumiš ti neke stvari: ovi pištolji ne znače nama' da je onaj ko ih nosi zajeban. Tot' more značit' i rećemo samo da se ne da zajebavati. S'vaćaš? Ne bi' ja nikad zapuc'o nako iz čista mira, al' kad meni dojde neko i 'nako počne nješta cirkuzati i praviti se pamatan... Nej'a tu čudo gimnazije: nama' poteži! Nej'a tu dva zeca- tri zeca...
sheilak

#130 Re: Krajisnici

Post by sheilak »

@ridjobrki

:lol:

:thumbup:
Bumbar

#131 Re: Krajisnici

Post by Bumbar »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bosanski_kralj

#132 Re: Krajisnici

Post by Bosanski_kralj »

Ridjobrki wrote:

Pazi jednu stvar, ti si još mlada i ne razumiš ti neke stvari: ovi pištolji ne znače nama' da je onaj ko ih nosi zajeban. Tot' more značit' i rećemo samo da se ne da zajebavati. S'vaćaš? Ne bi' ja nikad zapuc'o nako iz čista mira, al' kad meni dojde neko i 'nako počne nješta cirkuzati i praviti se pamatan... Nej'a tu čudo gimnazije: nama' poteži! Nej'a tu dva zeca- tri zeca...
:thumbup:
ania

#133 Re: Krajisnici

Post by ania »

divlji_andjeo wrote:ama krajiskinja, i to ljuta :x

hej, sve su to predrasude... sarajlije nas ne vole, ah ko zna zasto... ne volimo ni mi njih :P et pa samo kvit... malo im krivo zbog geografske blizine zagrebu, ah de sta ces :D...

fini smo mi ljudi, ali planemo kad nam ko dirne mamu, sestru, opcenito porodicu :D

spavamo sa jednim okom otvorenim i sacmaricom pod krevetom :D

uostalom, krajisnike ne vole oni koji ih ne znaju...

naglasak je uvijek posebna prica, ali imamo najispravniji naglasak... imamo 30 slova u abcdi :D

sve stoji...najcistiji i najispravniji govor u bih...sarajlije su,bez uvrede, uglavnom nepismene :skoljka: :skoljka:
zivotni stil, oblacenje i sl, daleko bolji nego u sa...pretpostavljam uticaj zagreba i blagi visak slobodnog vremena :D :D :D
otvorenost po pitanju raznih stvari( npr sex i sl) daleko veca, opet mislim, razlog je prethodna stavka...

i na kraju, temperamenti ljudi...ne daju na sebe...sto je sve , samo ne losa osobina :-D :-D
nisu smotani, spetljani, znaju sta hoce i kako da to dobiju 8) 8) 8)

eto, toliko od jedne krajisinke :D :D :D
locirane u sa :wink:
Bosanski_kralj

#134 Re: Krajisnici

Post by Bosanski_kralj »

Što @ania kaza, nedamo na se, i to nam je velika prednost. Nikad Krajišnika nemoj poniziti pred nekim trećim, udariti mu na ponos. Za sve ostalo se da dogovoriti.... :D
metal_rules_cura

#135 Re: Krajisnici

Post by metal_rules_cura »

Znaci ponovo i drzanje do sebe ima neko posebno znacenje na tim prostorima?

A sta ako neko iz Tz recimo drzi izuzetno do sebe, ponosan je i sposoban? :-) :)
Ridjobrki

#136 Re: Krajisnici

Post by Ridjobrki »

metal_rules_cura wrote:Znaci ponovo i drzanje do sebe ima neko posebno znacenje na tim prostorima?

A sta ako neko iz Tz recimo drzi izuzetno do sebe, ponosan je i sposoban? :-) :)
Onda je on iznimka koja potvrđuje pravilo. :roll:
metal_rules_cura

#137 Re: Krajisnici

Post by metal_rules_cura »

Hehehee. Dobro, teorija: ponos, samouvjerenost i sposobnost imaju veze sa podnebljem. I ni sa cim drugim :) Potonje je nedovoljno ako imas lokalne predispozicije.
Jasko-Cazin

#138 Re: Krajisnici

Post by Jasko-Cazin »

a sad čitam kommentare ima ih svakakvi:ljepi,ruzni,dosadni,strasni,zabavni... :-D
a da ja vas pitam gleda li ko od vas Cazinski novogodisnji?..cipacka :lol:
ma nemoj da ko sta ruzno o Krajini prica 8-)..Pupan je legenda 8-)
pustopoljina

#139 Re: Krajisnici

Post by pustopoljina »

cazinski novogodisnji :P gledamo,gledamo :D
Jasko-Cazin

#140 Re: Krajisnici

Post by Jasko-Cazin »

pustopoljina wrote:cazinski novogodisnji :P gledamo,gledamo :D
hehe..treba narodu smiha :lol: :-) :mrgreen:
pustopoljina

#141 Re: Krajisnici

Post by pustopoljina »

... ono NJesto crno mi najjace :P
Jasko-Cazin

#142 Re: Krajisnici

Post by Jasko-Cazin »

pustopoljina wrote:... ono NJesto crno mi najjace :P
jes;;Di ljudi u crnom,i ono sa mirsom:D :P
Jasko-Cazin

#143 Re: Krajisnici

Post by Jasko-Cazin »

Jedan moj komsija koji je bio izuzetno dobar nogometni igrac..Mislim da je bio odbrana...Prije rata otisao je u Njemacku da potpise za neki klub(ne mogu se sjetiti Bgm koji)...Bio je na probi i htijeli su da igra za njih..Ali kako je poceo rat on je prekrsio ugovor i vratio se u Cazin da brani svoju drzavu..Jednom na liniji je pala bomba blizu njega i ranio ga geler...I vise nikad nije igrao dobro kao nekad a sto je jos gore sad dobro ne cuje.. :((
djedovic

#144 Re: Krajisnici

Post by djedovic »

posto sam krajisnik znam iz iskustva da mi krajsnici ne zelimo napustati svoj rodni kraj il ako se odlucimo da ga napustimo svi mi pozelimo kad tad da se vratimo, jednostavno jedan krajisnik ne moze bez svog rodnog kraja da zivi normalno...I nismo mi krajsnici ljuti :S mi smo samo predobri ljudi i ne pustamo sebi nikoga blizu pa se zbog toga ponasamo mozda cudno al to je samo zastitnicki pa to izgleda kao da smo ljuti sto nije istina...i sigurno se ni skim ne mozes napiti i proveseliti ko sa jednim krajisnikom.. MI SMO KRALJEVI!!! PONOSAN SAM STO SAM KRAJISNIK
because_of_you

#145 Re: Krajisnici

Post by because_of_you »

djedovic wrote:posto sam krajisnik znam iz iskustva da mi krajsnici ne zelimo napustati svoj rodni kraj il ako se odlucimo da ga napustimo svi mi pozelimo kad tad da se vratimo, jednostavno jedan krajisnik ne moze bez svog rodnog kraja da zivi normalno...I nismo mi krajsnici ljuti :S mi smo samo predobri ljudi i ne pustamo sebi nikoga blizu pa se zbog toga ponasamo mozda cudno al to je samo zastitnicki pa to izgleda kao da smo ljuti sto nije istina...i sigurno se ni skim ne mozes napiti i proveseliti ko sa jednim krajisnikom.. MI SMO KRALJEVI!!! PONOSAN SAM STO SAM KRAJISNIK
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nigdje kao u Krajini, na svom... :(

Ja čim se približim Bihaću (od Sarajeva), pa vamo dalje (prema Ljutoj Krajini što kažu 8-) ), prema svom mistu, nama srce lipše kuca :D
Been

#146 Re: Krajisnici

Post by Been »

Pa Krajišnici moraju biti malo ljuti jer su upravo to - Krajišnici. Ljudi koji žive na granicama, koji su ratovali sa desecima armija u historiji i ljudi koji više od svega znaju cijeniti svoje !

Što se tiče jezika - narodni dijalekt koji vjerno predstavlja kolega @Ridjobrki vam je možda nerazmuljiv u jednakoj mjeri u kojoj je nama nerazumljiv recimo, sarajevski sleng. Kad govorimo književno imamo najispravniji i najtačniji akcent u BiH. Potvrdili su to i u Udruženju lingvista BiH !
Nele9

#147 Re: Krajisnici

Post by Nele9 »

Krajišnici su kraljevi!
Specifičan narod. Valjda se zato Ljutoj Krajini i dogodilo da ima onakvog heroja kao što je bio rahmetli Izet Nanić i onakvog izdajnika kao što je Fikret Abdić.
PalaSa Marsa

#148 Re:

Post by PalaSa Marsa »

Bosanac_21 wrote:Dobro je to Nesferatu protumacio :) Takodjer sam iz Bosanske Krajine, ali one
malo blaze s usca rijeka Une i Sane.
Bosanski Krajisnici su poznati po svojoj iskrenosti, nema se brate dlake na
jeziku, svasta se kaze nama u lice - pa se onda misli :D
Ljuta Krajina je oko Cazina, Kladuse, Buzim, Stijena (veoma ljuti, ali posteni
ljudi), i donekle bi dodao i grad Kljuc.
Velikan Bosanske Krajine je bio Mujo Hrnjica, legenda kaze da je bio strah i
trepet u tom kraju, borio se protiv invazije iz Hrvatske te branio Bosnu i njene
granice prema zapadu.
Zelio bih da napomenem da postoji takodjer bosanska i hrvatska Krajina,
Bosanska naravno je u Bosni i vecinom su to Bosnjaci, dok u hrvatskoj su to
Srbi oko Knina, Gline, itd. - poznata kao "srpska" Krajina.
U proteklom ratu smo pokazali da nam je Bosna u srcu i da se za nju mora
boriti, iako smo imali obracuna s autonomasima, uspjeli smo odbraniti cast
BiH. Takodjer bi dodao da Krajisnici posebnu ljubav imaju i prema nasem
seher Sarajevu.
Kako fin tekst. :thumbup: :)
zambaklija

#149 Re: Krajisnici

Post by zambaklija »

hehehee,ova ti dobra :D :D :D
perzej

#150 Re: Krajisnici

Post by perzej »

kakvi su krajisnici,takvi smo kakvi smo,ja sam iz krajine,ima nas svakakvih,upoznao sam mnogo ljudi,hrvata,slovenaca,slovaka,bugara,makedonaca,radio malo vani, al najvise su mi se zgadli neki iz Bugojna,odvratniji ljudi nevidje nigdje,i neki iz Zvornika,koji lazovi i mutikase,mi se krajisnici nevolimo inace medjusobno,od grada do grada jos vise se mrzimo.
Post Reply