(ne)zivot u americi---sugestije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

CHICAGO

#126 Draga moja Suzo...

Post by CHICAGO »

Ja evo zivim u CHEMERICI vec 12 godina... dodji slobodno ovamo ALI SAMO KAO TURISTA... zivim u Chicagu (inace sam otisao tek 1995 iz SA jer sam do rata studirao elektrotehniku u Lukavici, a htio sam fax zavrsiti sto prije)...

dosao, zavrsio fax, zavrsio magistarski, pricam jezik ko bosanski i imam fantastican posao...

ALI BONA, ovo ovdje je toliko nacionalisticki orjentisana drzava da to nigdje nema... a kako stvari stoje sve ce biti gore u USA...

ja se planiram tivra u SA cim zenu smuntam da na to pristane...

TI KAKO HO'SH ali ja ne bi nikad u ovo sranje od drzave koje je PUNO seljacina sto Amera sto Bosanaca, Srba, Hrvata itd...

ova zemlja je fakat samo za one koji su iz sume dosli...

Pozdravi iz hladnoga Chicaga...
CHICAGO

#127 Draga moja Suzo...

Post by CHICAGO »

Ja evo zivim u CHEMERICI vec 12 godina... dodji slobodno ovamo ALI SAMO KAO TURISTA... zivim u Chicagu (inace sam otisao tek 1995 iz SA jer sam do rata studirao elektrotehniku u Lukavici, a htio sam fax zavrsiti sto prije)...

dosao, zavrsio fax, zavrsio magistarski, pricam jezik ko bosanski i imam fantastican posao...

ALI BONA, ovo ovdje je toliko nacionalisticki orjentisana drzava da to nigdje nema... a kako stvari stoje sve ce biti gore u USA...

TI KAKO HO'SH ali ja ne bi nikad u ovo sranje od drzave koje je PUNO seljacina sto Amera sto Bosanaca, Srba, Hrvata itd...

CHICAGO

#128 Draga moja Suzo...

Post by CHICAGO »

CHICAGO

#129 Draga moja Suzo...

Post by CHICAGO »

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Kao sto rekoh - ne idite tamo gdje ima puno 'nasih'. :oops: :lol:

Jebo ga Starbucks skupo brate, ne volim nista sto je fransiza, pu kaka. Samo domace. ;)

I gledam Fox svako jutro. I ima onaj jos jedan slican, ali jos bolji, ludi pravo. :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

E jeste se našli sa Starbucksom hvalit, isto ništa.
rajvosa^

#132 Re: Draga moja Suzo...

Post by rajvosa^ »

CHICAGO wrote:Ja evo zivim u CHEMERICI vec 12 godina... dodji slobodno ovamo ALI SAMO KAO TURISTA... zivim u Chicagu (inace sam otisao tek 1995 iz SA jer sam do rata studirao elektrotehniku u Lukavici, a htio sam fax zavrsiti sto prije)...

Ovo boldirano nidje veze...
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

jeza u ledja wrote:Kao sto rekoh - ne idite tamo gdje ima puno 'nasih'. :oops: :lol:

Jebo ga Starbucks skupo brate, ne volim nista sto je fransiza, pu kaka. Samo domace. ;)

I gledam Fox svako jutro. I ima onaj jos jedan slican, ali jos bolji, ludi pravo. :D
Ja da mogu sve bi kanale iskljucio a ostavio samo Discovery, TLC i taj tip kanala. :D
Fratris

#134 Re: Draga moja Suzo...

Post by Fratris »

CHICAGO wrote:Ja evo zivim u CHEMERICI vec 12 godina... dodji slobodno ovamo ALI SAMO KAO TURISTA... zivim u Chicagu (inace sam otisao tek 1995 iz SA jer sam do rata studirao elektrotehniku u Lukavici, a htio sam fax zavrsiti sto prije)...

Cekaj, u Americi sve seljacine i nacionalisti, pa se ti vracas u zemlju u kojoj je 80% ljudi na zadnjim izborima glasalo za nacionaliste. :lol:
jefferson

Post by jefferson »

Šeha wrote:
jefferson wrote:
Ma pijem ja nasu ujutro u kuci. aaaaaa kafa, CNN, NBC, CBS pa u kancelariju, pa radim, pa po saxu, pa starbycks, pa kancelarija, pa kafa oko tri, ma jebiga tesko jaro :D
Jos da ti je medicinsko osiguranje, gdje bi ti bio kraj. :D ;)
eee ima i to. jbg, to ti je prednost kad radis za state :D
jefferson

#136 Re: Draga moja Suzo...

Post by jefferson »

Ja ti preporucujem da zenu slusas!
zlatan01

Post by zlatan01 »

nash wrote:Sta smo mi to bolji od Iraca, Engleza, Njemaca i drugih Evropljana, Kineza, Koreanaca, Indijaca, Meksikanaca, Kubanaca, Ukrajinaca, Rusa i mnogih drugih koji se doseljavaju u Ameriku svake godine i grade sebi zivot ovdje. Sta Bosna (osim sevdaha i cevapa) nudi a da gore navedene zemlje ne nude svojim gradjanima? Pa mi imamo slabiju infrastrukturu od Rumunije, Makedonije i Albanije. Imamo konstanto lose politicare i politicko religiozne konflikte koji nas koce godinama. Imamo konstatno slabu volju naroda da nesto promjeni. Vecina ljudi i dan danas sanja o sedamdesetim i osamdesetim godinama a nista neradi da poboljsa trenutnu i buducu situaciju. Ekonomija nam je karina. Importujemo daleko vise nego sto exportujemo. Divimo se cevapu, sljivovici i piramidama, a vecina ljudi iz svijeta nikada nije cula za nasa nacionalna jela i nas "ponos". Nemamo produkta o kojem mozemo pricati svjetu i reci to je iz moje zemlje osim nekoliko polu sportista i par filmova. Drzavni marketing nam je karina! Ponekad se cujemo na vijestima kad se radi o ratnim konfliktima, Srpskom genocidu i amaterskim teroristima.

Amerika nije raj, ali garant jeste super drzava za one koji se ne boje posla, koji su spremni da nauce jezik i da se asimiliraju na brz tempo zivota. Za one koji vole da rade na crno i ubijaju socijalu i za one koji u sebi imaju jos uvijek imaju komunjarske krvi i koji su navikli da preko veze sve srede ovdje nece biti dobro.

Ljudi su nasi uspjeli u Americi za 10 godina sto gastarbajteri nisu za 30. Garant ovdje ima vise nasih privatnih (BiH vlasnici) biznisa u Americi i Kanadi nego kolektivno u citavoj zapadnoj evropi. Veliki procenat nase djece zavrsava fakultete za razliku od evrope (nije lakse skolstvo vec mogucnost). Amerika je i dan danas naj "upward mobile" drustvo u svijetu sto znaci da se cesto moze vidjeti da djete iz siromasne i neskolovane porodice zavrsi fakultet i uspije u zivotu za razliku od evrope gdje i dan danas "blue collar" (radnicka klasa) ostaje radnicka. U Americi ima hiljade primjera cak i kod nasih ljudi da je ovdje perspektiva daleko bolja nego sto se cini.
Evropa, kako je ti zamisljas, se ne sastoji od desetine zemalja sa razlicitim sistemom skolovanja te razlicitim nacinom finansiranja i td. Istina je drugacija, te svako ko ima uvida u stanje u razlicitim evrospkim zemljama zna da su uslovi za skolovanje razliciti od zemlje do zemlje. Neke zemlje imaju slican sistem kao USA, gdje se skolovanje placa, pa ako imas bogate roditelje, sponzore i sl. skolujes se, a ako nemas radis poslije srednje skole. Na drugoj strani su zemlje sa besplatnim skolovanjem i drzavnim programom finansiranja, sto daje mogucnost bas svakom da se skoluje uz uslov da pokaze rezulltate. Konkretno u skandinavskim zemljama istrazivanja pokazuju da djeca bosanskih doseljenika nastavljaju skolovanje na univerzitetima u vecem procentu nego djeca iz drugih grupa ukljucujuci i "domace".
aminchev2

Post by aminchev2 »

suzana20 wrote:jel neko od vas zivio vec tamo?kakav je osjeca biti daleko od roditelja ,traziti posao..ako moze neka licna iskustva
ovako, nisam nikada bila nesta daleko udaljena od roditelja, ali znam dosta raje koja jeste.
sto se tice amerike i kanade i ovih malo "daljih" zemalja od evrope, nisu lose. tesko je se navici prvih jedno godinu dana, i bit ce ti pravo tesko jer ce ti faliti drugovi i familija, i evropa. vjeruj mi.
ovdje je zivot drugaciji. nije kao kod nas ono "kafica, cigarica" i uzivancija dok radis. kad radis, radi se pravo. imam puno sedmica gdje radim jedno 60 do 70 sati. Takav posao...
Pare nazalost se ne prosipaju po cestama, a zivot je skup u vecim metropolama. U vecim metropolama ima puno nase raje, tako da se ima i izaci na kaficu i slusati nase muzike. Ljudi su isto drugaciji. Ima jako puno seljaka (ne ljudi sa sela, nego SELJAKA) koji su se para docepali pa se vole puhati i prsiti.
Ovdje je fino za zaraditi nesta para i baciti se za posao, ali je uvijek lakse ako imas nekoga ovdje.
Naravno, nije sve crnjak. Kanada i Amerika su prelijepe zemlje, i ovdje ima fakat puno love i ljudi - finih ljudi. Vidjet ces cuda koja do sada nikad vidjela nisi (na primjer, kad neki pjevac hoda cestom, paparace prate i guraju se kao lesinari). Kanada je vise kao bosna jer imamo univerzalni plan za doktore i bolnice koji se placa u americi, pa dobro skontaj gdje ces.
Nadam se da sam uspijela malo pomoci.
Odoh slusati malo lambadu
:)
newone

#139 Re: (ne)zivot u americi---sugestije

Post by newone »

Nije los post.

Samo da kaze u cemu se ne slazem.

Midwest - je daleko najbolji region za pocetak. Ako ode na Jug - medju Meksice, i Jesus Landovce - gdje ce raditi zena od 30 godina? I za koje pare? Midwest je pretezno bijel i pitom, osim par velikih gradova, sto znaci sigurnost, i sto znaci da se neces osjecati na udaru.

Californija je skupa, a cijela ta Zapadna obala, mnogo je manje Bosanaca i na sitno su prosijani. Mnogo su jace i bolje veze uspostavljene na Midwestu i East Coastu, i ne mora se druziti sa njima - ali ako hoce da ima gdje kupiti teglu ajvara, i pojesti zeljanicu, i otici na kafu, u nas restoran, to je sve - prisutno, i dostupno. East Coast je poprilicno akademski, i takodje skup. To je dobro mjesto ako planiras neku skolu zavrsiti i imati karijeru. Zapad je vise orijentiran na biznis - ali to je i ona Amerika - Holiwood-ska, razmazena. Midwest je Americka Zenica, i kad tu steknes - odredjena iskustva i pouzdanje, lako je preorijentirati se drugdje.

Zato ti je moj savjet - nadji college town, circa 150.000-300.000. Ja npr. kad bih mogao, zivjeo bih u Madison, Wisnonsiju, blizu ti Chicago, Milwauke i Twin City - Mineapolis/St. Paul. A grad je divan, plus sto je siguran, plus sto imas predavanja i izlozbe, i koncerte, i svasta nesto, a sto nema, imas u drugim gradovima koji su par sati voznje. Imas jaku bolnicu - jer je tu fakultet ujedinjeni - svih npr. medicinskih znanosti. I ne samo to - tu dolaze ljudi da regrutiraju diplomce svih struka. Ako ne mozes svoju diplomu aktivirati - mozes raditi u sektoru za istrazivanja, koji postoji za bilo koju oblast. Uz to - ako imas djecu nije problem naci ni baby-sitterku, skole su najjace - jerbo nece univerzitetski profesori skolovati svoju djecu po kojekakvim katakombama, stanovi su jeftiniji nego u vecim gradovima, kao i hrana, ukoliko ne mislis jesti vani, jedino sto je skupo i skuplje su a) automobili i b) gorivo, u poredenju s drugim mjestima.

Sto se automobila tice, to je cijela filozofija, i najbolje ti je da kupis auto od vlasnika automobila, iz prve ruke, dakle neko ko je kupio automobil nov. Postoji i opcija aukcija automobilski, gdje kupujez zeca u vreci ali ja sam svoj faks zavrsio sa automobil s auckije od $1800 - i koliku sam na njega miljazu stavio, ispostavilo se na kraju da me je po milji predjenoj kostalo 5 cenata auto. i i na kraju sam ga jos prodao za $800. Dakle - kakvi crni dealeri - dear ce te prvo, zajebati i drugo, uvaliti automobil po cijeni koja je znatno veca nego sto vrijedi automobil, na ulici. To i vlasnici cine - ali od vlasnika iz prve ruke, uvijek mozes dobiti presjek o tome - koje automobil vozio i kako, kod dilera najcesce ne znas da li je auto bilo u rent-a-car, u udusu, da li ga je dobio, za $100 kad je neko dosao da kupi novo auto i slicno. Druga je opcija novo auto - i to nije losa opcija, jer ti je vise od 25 godina, sto znaci jeftinij insurance, ali trebas kupiti automobil koji je ekonomski, i po mogucnosti stari model, npr. 2006-te, sad kad izlaze iz 2008 modeli, takvi automobili nisu vozeni ali ih npr nije niko kupio i na kraju dealer mora da ga se rijesi, po sto po to. Dakle - ili ganjc nov, ali minalisticki automobil ili fin automobil, ali polovan. Ni u kojem slucaju nista preko $5000 za polovno, ili $12-15.000 za nov automobil. I to sto u vecem gradu zivis - to treba automobil da ti manje kosta jer ces ga razbijati i razbijace te drugi. To sto ce se kvariti ispocetka je traumaticno ali dok ne nadjes mehanicara i malo ne uhafizas sistem.

Kako je u Americi?

Glupo je to pitanje.

Amerika je 100 Bosni i Hercegovina zajedno. E sad, kad pitanje kako je u Bosni - ima lepezu odgovora, mozes sad zamisliti - kakvi su odgovori na pitanje kako je u Americi.

Uglavnom, ljudi ti rekose, ko radi ima koliko ima, i nije jos niko propao, ako je radio, i ako se nije u kredite zaljetao. Ovdje inace samci lose prolaze jer ne mozes s jednom platom, mnogo, ali mozes imati svoj mir. Tek kad se ozenis/udas pocnes nesto stvarati ali onda te jebe druga polovina, i tako 50% brakova puca u Americi i onda ostanes s pola, ili jos manje, i ljudi krecu u spiralu samo-destrukcije. Na drugu ruku ako nemas partnera koji dolazi, bices usamljena. Nemoj samo - da visis na internetu i zadajes se u kakve 4-orosatne telefonske razgovore, koji te vracaju unazad u BiH. Budala razmislja o proslosti a pametan covjek samo o buducnosti. Stoga - fokusiraj se na to sto je ispred tebe - i meni se cini da je tezi period nakon prvih par godina, nego prvi par godina. Tezi - jer onda shvatis, gdje si dosao, i kako sve stima. Iz pocetka dok je sve novo, i dok je sve, interesatno, covjek u tome nalazi neku satisfakciju. Zbog toga ti je druga stvar mora biti na pameti. Nikada ne robuj stvarima, Amerike je velika zemlja i treba to iskorisiti i seliti se sto vise, svakih 4-5 godina. Zbog toga - ne kupju tone hrka, i hajvaluka, nego samo sto ti je nuzno, i poneka stvar, da odiscilis. Imati manje je vise, jer manje stvarima robujes. Ovdje se opet vracam na savjet da odes negdje gdje je veliki unverzitet sa npr 30.000 ili 50.000 studenata - tu se mozes skuciti - za vrlo male pare, ko bubreg u loju jer svako ljeto, 15.000 ljudi seli nekud, i jos barem 15.000 seli lokalno, i imas hejbet stvari za kupiti i uzeti, polovnih i skoro novih a polovnih. Tako npr. mozes kupiti kompjuter za $100 koji je godinu, dvije, ili monitor za $10. I jos jedna bitna stvar. Imaces poprilicno dobar gradski saobracaj, i neces sjediti satima svaki dan u guzvi, negdje na autoputu dok automobil trosi galone goriva, od $3, a ti se ne mices ni incha naprijed ni nazad.

Midwest je ljep jer ima 4 sezone, i hladne zime i vruca ljeta. Priroda je od svega najljepsa, kao i sto rekoh da su ljudi pitomi. East Coast je vise - odjebativan, South je vise seljacki, i West je prevelik miks Azijata i Meskica za pocetnika u Americi, barem ja tako rezoniram.

Ove price da ides u NYC, Chicago, LA, SF, Austin i slicno - shvati da to nisu mjesta odakle vrijedi pocinjati, osim ako ne mislis biti muzicar, filmska zvijezda, model, i slicno... Previse kosta, premalo ti u dzepu ostaje, i stresno je.

Ovo su neki moji rezoni, a imao sam sansu da idem s Midwesta, i na Jug i na Istok, i nisam. Osjecam se komforno, a tu je i blizu Kanada, koja je onako, najpitomija zemlja, od meni poznatih, mada Kanadu za mene cini 4-5 gradova, i to je to, a zemlja povrsine nesto manje od Rusije, sad mozes to zamisliti. inace svi Kanadski gradovi su sateliti Americki i 90% populacije zivi 100-200 km od granice sa Amerikom. Tu imas dva grada, onako razlicita ali dobra, Toronto i Vancuver. Francuski dio, je ljep ali ekonomski to je karina, mislim - ako dolazis radi love, tamo je nesto pretjerano neces vidjeti mada je taj dio - naj-Europskiji od svih djelova Amerike - no ja nisam dolazio u Ameriku - da zivim opet nanovo u Europi, niti u BiH - zbog toga, su to za mene ljepa mjesta za posjetiti, i nista vise.

Meni samo nije jasno - cega se to ljudi boje kad dolaze u Ameriku? Amerika je satkana bolan od ljudi kao sto si ti, to shvati. I u Americi je svako Amerikanac, ma sta govorili, imas jednu vjeru, jedan pravac, jednog boga, zeleni dollara, i varijacije na tu temu. Kao emigranta dovesce te ovdje, da odradis par godina, odakle moras krenuti s nule, ali ja jos nijednog Bosanca ne znam, a da je na nuli - kao sto je bio kad je dosao. Sto znaci, da imas 99% da budes ok, i 1% sanse da nesto krene naopako. I tih 1% - ce biti sanse - psiholoske i psihicke prirode. Dakle - ako zivis za familiju - nemoj dolaziti. Pitas kako roditelji? Imas 3 hefte godisnjeg odmora, karta je manje od $2000, pravac Bosna, ko i 300.000 drugih ljudi. Ni prva ni zadnja. I tako svi rade. Meni su roditelji u Americi, 1000 km od mene, ali - osim sto se cujem jeftino telefonom, ne vidjam ni njih nesto cesto, par puta godisnje na par dana. Tako da - ako ti je data sansa, nemoj da se sputavas. I iz pocetka - bitno je da imas neko drustvo, cak i ako ti nije po mjeri, to je prvo ono sto ce te Amerika nauciti. A to je - da nema vise klasnih razlika. Ovdje je gospodin i onaj koji mete, i koji se vozi u mercedesu, cak i ako to nije takvim, sustinski, ali jeste, na papiru. Zbog toga - nemoj da ti je ista - ispod nivoa, tj. da ti neki ponos lazni, ne da da nesto radis - ako posteno zaradis, nije bitno, ide se dalje, bitna je vizija i veliki plan. Ako ne mozes dosegnuti nesto sto si zacrtala, spustis malo, metu pa idemo dalje.

Uglavnom, smatram da je Amerike dobra opcija, jedina pored Australije. Amerika je mnogo vise avanturisticka, i mnogo sira, i uza, i drukacija a opet sva jednaka od Europe. Vladaju drukcija pravila, ali opet se sve svodi na jedno. Ako imas ikakve intrizicne vrijednosti, koju ljudi mogu prepoznati - neces propasti. To je kljucno iz pocetka. Da ne propadnes i da se ne razocaras i da se ne vratis. Poslje toga - sve dodje samo na svoje mjesto, s vremenom.[/quote]

Potpisujem!
Nisam joj spominjao te auctions na kojima moze kupiti rabljen automobil jer je to zaista macak u vreci kako i ti sam kazes. Moze dobiti odlican deal a moze se i dobro rasplakati. Ipak u dealershipu moze izabrati nesto pristupacno i polovno i jos ako povede nekoga ko se razumije u automobile i dobro osmeka nema problema.
St. Paul/Minneapolis, ma gore su tako jake zime da bi djevojka pobjegla nazad u Bosnu prvim avionom, mada su oba grada prelijepa i nude zaista the best from the USA.
Moje je misljenje da ako ima fakultetsku diplomu recimo tehnickog smijera ili farmacije moze lako dobiti posao u Northeastu ili na Zapadnoj obali i nema potrebe da se zavlaci po Midwestu. Midwest je okay, ljudi su jako friendly, moze se i posla nekog naci, ali je to ipak Americka provincija tj. nema one dinamike od zivota. Tako barem ja to dozivljavam. Spominjes da je tamo doci prvo najbolje pa steci onda radno iskustvo pa tek onda ici u neki veliki grad. I sam dobro znas da kada se covjek jednom settle down u Americi, onda je poslije jako tesko promjeniti sredinu jer steknes tu i neke prijatelje i covjek nadje posao itd.
Midwest je recimo dobar za bracne drugove sa djecom koji tek dolaze u Ameriku. Za nekoga ko je single i u tridesetim nisam siguran da je to dobra opcija.
Ma i ti nasi shoppovi sa nasom hranom....daj Boga ti. Vitaminkin ajvar, Vegetu, Krasove proizvode, Podravkine proizvode, gotove jufke za pitu moze kupiti u svakom Stop & Shoppu a Vispak proizvode u svakom Basket Marketu sirom Amerike. Ne trebaju joj za to Bosanske enklave sa svojim prodavnicama.
I ne nikako u male studentske gradove jer tamo nema posla tj. tesko ga je naci, a obicno sve bude skuplje nego tamo gdje su kompanije a one su ili u downtownu velikih i vecih gradova ili su rasporedjene po rubnim dijelovima velikih gradova.
A uvijek postoji i taj trade off u Americi: zivot u malom gradu tece onako laganice, bez stresa, ali manja je ponuda posla i plate su manje, ali i zivotni troskovi su niski, a socijalni i kulturni zivot nikakav. Veliki gradovi nude velike mogucnosti, ali ces platiti vecu rentu, vozices bumper to bumper do i nazad sa posla, ali posla ima, plate su mnogo vece, tu su pozorista, muzeji, nocni zivot, ali je i vise ljudi pa i mogucnosti za druzenjem su vece,.. U Americi sve ima svoju cijenu. Ali je lijepo da covjek ima tu mogucnost da odabere ono sto njemu najbolje odgovara.
Post Reply