Jehovini svjedoci

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

danas wrote: koliko je meni poznato, jehove odbijaju transfuziju krvi jer je smatraju na neki nacin svetinjom, simbolom zivota... nije im dozvoljeno na ovaj nacin produzavati zivot...

js odbijaju transfuziju ne zbog medicinskih razloga, ni zbog toga sto krv drze svetinjom, vec zbog svog vjerskog FANATIZMA. sve one koji na taj nacin prouzroce neciju SMRT treba kazniti najstrozom kaznom. (to sto su inace nametljivi u svom "propovijedanju" mi ne smeta jer ih ja vrlo brzo i lako skinem s dnevnog reda.)

inace, u 3.mojs.17:11 nalazi se zapovijest da se NE JEDE krv, a ne da se ne uzima transfuzija. transfuzija ni na koji nacin NIJE jedenje krvi. danas mnogi koji jedu meso posebno vole preradjevine od krvi (krvavice i sl.) i to je ono sto je po bibliji zabranjeno.
danas

Post by danas »

WizzardFromBOZ wrote:
danas wrote: koliko je meni poznato, jehove odbijaju transfuziju krvi jer je smatraju na neki nacin svetinjom, simbolom zivota... nije im dozvoljeno na ovaj nacin produzavati zivot...

js odbijaju transfuziju ne zbog medicinskih razloga, ni zbog toga sto krv drze svetinjom, vec zbog svog vjerskog FANATIZMA. sve one koji na taj nacin prouzroce neciju SMRT treba kazniti najstrozom kaznom. (to sto su inace nametljivi u svom "propovijedanju" mi ne smeta jer ih ja vrlo brzo i lako skinem s dnevnog reda.)

inace, u 3.mojs.17:11 nalazi se zapovijest da se NE JEDE krv, a ne da se ne uzima transfuzija. transfuzija ni na koji nacin NIJE jedenje krvi. danas mnogi koji jedu meso posebno vole preradjevine od krvi (krvavice i sl.) i to je ono sto je po bibliji zabranjeno.
problem sa mnogim vjerskim knjigama je sto su otvorene za interpretacije razne vrste... biblija je pogotovo zloglasna u ovom smislu, jer je nejasna i kontradiktorna -- iz te cinjice proizilazi nastanak ko zna koliko hriscanskih seksti i podgrupa... svaka sa 'svojom' itnerpretacijom bozje rijeci... jehove shvataju bibliju na ovaj nacin, ja ih ne mogu ubjedjivat da to nije bas tako... ne mogu ubijedjivati ni ortodoksne jevreje da nigdje ne pise da se ne smije jesti cizburger, ni vehabije da nigdje ne pise da ti hanuma mora nositi crne sinteticke rukavice u julu... i tako dalje i tako duze... docim, oni su slobodni da interpretiraju sta i kako zele, dok time ne ugrozavaju druge...

jehova je slobodan odbiti transfuziju i time odabrati smrt... pripadnik christian science je takodje slobodan odabrati da ne uzme aspirin, pa umrijeti od obicne prehlade... problem nastaje kada oni ove odluke prave za druge, recimo za svoju maloljetnu djecu...
fia

Post by fia »

WizzardFromBOZ wrote:

... 3. Mojs. 17 pogl.... u tom vremenu naravno nije bilo moguče pisati o transfuziji....

I šta je sa Djel.ap. 15:28,29 ??...."uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga......"

Po tvom objašnjenju - "uzdržati se droge".... znači samo da je ne uzimaš ustima..... i u venu slobodno.... :-) :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

samo da osvjezim temu
imal ih??? :D
lolita_xx

Post by lolita_xx »

Bosanac sa dna kace wrote:samo da osvjezim temu
nemoj, dosta je bilo :D
brzi gonzales

Post by brzi gonzales »

tako su kod mene jednom zvonili na vrata ja im otvori kad oni kazu mi svo jehovi svjedoci ja njima kulturno reko ja sam islamske ispovijesti i kulturno reko vama vasa vjera meni moja i kulturno zatvorijo vrata :D :-D :-D
Bosanac sa dna kace

brzi gonzales wrote:tako su kod mene jednom zvonili na vrata ja im otvori kad oni kazu mi svo jehovi svjedoci ja njima kulturno reko ja sam islamske ispovijesti i kulturno reko vama vasa vjera meni moja i kulturno zatvorijo vrata :D :-D :-D
pravilno je zatvorio
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Bosanac sa dna kace wrote:samo da osvjezim temu

mene, prvi dan Bajrama, opkolise :roll:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

nemogu da vjerujem, ali nisam godinama naletjela na njih :shock:

mozda ne djelujem bas pristupacno :D

ne znam, ali ne kucaju mi ni na vrata...
Bosanac sa dna kace

Bea_Trix wrote:nemogu da vjerujem, ali nisam godinama naletjela na njih :shock:

da ne nosis vijenac od bijelog luka oko vrata? :lol:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

gdje ste ljudi :D danima nigdje nikoga na forumu :roll:

nema vas ko jehovih svjedoka :lol:
Bosanac sa dna kace

mamica papucarka wrote:gdje ste ljudi :D danima nigdje nikoga na forumu :roll:

nema vas ko jehovih svjedoka :lol:
evo nas bajramujemo :-)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

Bosanac sa dna kace wrote:

da ne nosis vijenac od bijelog luka oko vrata? :lol:
:lol: bit ce da je to :D ovaj lancic sto imam, ima neki cudan oblik :D

@mamica, pa praznici su takvi, najzanimljivije na forumu je radim obicnim danom :D
Nele

Post by Nele »

samo su dosadni to je neviđeno
spreca

Post by spreca »

Krajem 70tih ja moj jaran na privremenom radu u njemackoj......

Kaze on meni nesto mi stalno neke pi*ke dolaze na vrata neki joHovi svjedoci i nude da se snjima druzim radi vjere,pa neznam sta da radim ima jedna doooobra koka ja bi je mazno :lol:
neko mu je jos podvalio da se oni subotom u ponoci guze ko koga stigne posle toga kad se pogase svjetla.
U Essenu je bila jedna kuca koju su oni koristili kao bogomolju i on je jednom isao tamo da niko od nas to nije znao (nebili natego onu koja mu je dolazila na vrata)posle nam je to jednom priznao ida nema nikakvog seksa ida im vise ne otvara vrata.
Mi smo ga zezali da je on pobjegao kad je vidio da mu iza leda stoji ogromni crnac :lol: :lol: :lol:

Meni su dugo dolazili sve dok sam imao strpljenja dok im nisam jednom sve one njihove knjige pobacao niz stepenice.
Zox

Post by Zox »

Postujem Jehovine svjedoke jako. U Italiji sam imao komsije, nagodili smo se da mi ostavljaju Kulu Strazaru u postanskom sanducicu a da cu je ja prelistati, i to je bilo to.

Postujem ih kao i budiste, iz istog razloga, nikad nisam cuo da je Jehovin svjedok otisao u sveti rat, da je bio krizar, da je nekog ubio, da je explodirao na pijaci. To sa transfuzijom je samo jedan detalj, koji ide naustrb njima i nikome drugom. Licno znam za slucaj porodice Jehovinih svjedoka cija je mala curica morala dobiti transfuziju, i oni su kao i svi normalni roditelji na kraju pristali na to.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

ja_cura_ wrote:mene cesto presrecu na grbavici, tu stanujem a i njihovo "leglo" je odmah tu pored zeljinog stadion, u jednoj lijepo renoviranoj kucici...
tu blizu je auto-servis
jednom cekam zamjenu ulja kad dođe neki plaho dosadan i poce da pegla
ja mu ispricam vic
kaze razlika između j.svjedoka i trabanta
na trabantu mozes zatvoriti vrata a svjedoku nikako
i pored toga nece levat da ode :roll:
mrki62

Post by mrki62 »

Zox wrote:
Postujem ih kao i budiste, iz istog razloga, nikad nisam cuo da je Jehovin svjedok otisao u sveti rat, da je bio krizar, da je nekog ubio, da je explodirao na pijaci. To sa transfuzijom je samo jedan detalj, koji ide naustrb njima i nikome drugom. Licno znam za slucaj porodice Jehovinih svjedoka cija je mala curica morala dobiti transfuziju, i oni su kao i svi normalni roditelji na kraju pristali na to.
Ovdje u Sloveniji su priznati a poslije osamostaljenja je u Ustavu njima bilo zagarantovano služenje vojske civilno , jer oni ne uzimaju oružje u ruke .
Bosanac sa dna kace

mrki62 wrote:
Zox wrote:
Ovdje u Sloveniji su priznati a poslije osamostaljenja je u Ustavu njima bilo zagarantovano služenje vojske civilno , jer oni ne uzimaju oružje u ruke .
ma sve je to Ok. al kad im se jednom kazu da odstupe od tebe, zasto moraju stalno navaljivat?
fia

Post by fia »

mrki62 wrote:
Zox wrote:
ma sve je to Ok. al kad im se jednom kazu da odstupe od tebe, zasto moraju stalno navaljivat?

:) Zato, jer vjeruju da živimo u posljednim danima ovog sustava stvari gdje vlada "čovjek nad čovjekom na nesreču njegovu" o kojim govori Biblija. Smatraju da je važno da svi razmislimo o tome gdje ide današnja situacija i o tome kakav će biti ishod iz ovog stanja.
I zato da se uče ljubavi ne samo prema Bogu, nego i prema ljudima, tako da njima žele reći, što moramo raditi ako želimo preživjeti.
Je to dio njihovog obožavanja Boga, isto kao napr. vaše "klanjanje".
U tome oponašaju Isusa. I trude se da imaju pred Bogom čistu savjest da su upozorili svakoga koga su mogli...
vorkiking

#146 Re:

Post by vorkiking »

mrki62 wrote:
Zox wrote:
Matej 5:3 - Sretni su oni koji nastoje zadovoljiti svoje duhovne potrebe, jer je njihovo kraljevstvo nebesko.

Zašto ovo Isus kaže ?

Osoba kada je zadovoljna u životu, u smislu malerjalizma i užitaka ovoga svijeta, one ne razmišlja o duhovnim pitanjima. No, kada doživi veći ili manji šok, onda joj se lampice u glavi upale, te počne da razmišlja o svemu, od smisla života do postojanja Boga. Upravo zato Jehovini Svjedoci konstantno obilaze ljude, jer ako je čovjek danas sretan, nemora biti da će biti i sutra. :razz:
hepek071

#147 Re: Jehovini svjedoci

Post by hepek071 »

Ja svima kažem : Hvala već imam svoju nevjeru. Obično bude dovoljno, u ekstremnijim slučajevima pribjegnem, isto tako radikalnom argumentu da je instucionalizirana religija logičan dokaz da je čovjek nastao od majmuna.

Mislim da za religije nisu opasnost ateisti poput mene već upravo ovi instant vjernici, odnosno citatolozi, koji jedan umni i duhovni produkt čovjeka shvataju i tumače mehanički. Religija, bez obzira vjerovali ili ne, jeste po meni filozofija života, odnosno jedan pokušaj shvatanja i tumačenja materijalnog svijeta.

Po toj mehanici tumačenja razlike nema između bradonja svih vrsta (brada je inače zajedničko blago svih radikala) i Jehovinih svjedoka.

Dobar bi fol bio dati im broj telefona od hot line za buduće kontakte :D
vorkiking

#148 Re: Jehovini svjedoci

Post by vorkiking »

hepek071 wrote:Ja svima kažem : Hvala već imam svoju nevjeru. Obično bude dovoljno, u ekstremnijim slučajevima pribjegnem, isto tako radikalnom argumentu da je instucionalizirana religija logičan dokaz da je čovjek nastao od majmuna.

Mislim da za religije nisu opasnost ateisti poput mene već upravo ovi instant vjernici, odnosno citatolozi, koji jedan umni i duhovni produkt čovjeka shvataju i tumače mehanički. Religija, bez obzira vjerovali ili ne, jeste po meni filozofija života, odnosno jedan pokušaj shvatanja i tumačenja materijalnog svijeta.

Po toj mehanici tumačenja razlike nema između bradonja svih vrsta (brada je inače zajedničko blago svih radikala) i Jehovinih svjedoka.

Dobar bi fol bio dati im broj telefona od hot line za buduće kontakte :D
U redu, ti si ateista i to je tvoj stav. No, nije točno da su sve religije iste ili slične. Ja se nikada neću zadovoljiti u životu, da je nešto nastalo iz ničega bez utjecaja nečega, pošto je to nemoguća radnja. Međutim, vjerovanje u Tvorca koji je vjećan, trenutno neshvatljiv, igra mi veću dozu istinitosti. Prvo čovjek mora vjerovati u nešto, da bi dobio nadu, jer inaće život je besmislena prolazna faza. :-)
vorkiking

#149 Re:

Post by vorkiking »

Koja ti je adresa ??? lol :lol:
vorkiking

#150 Re:

Post by vorkiking »

danas wrote:
WizzardFromBOZ wrote:

problem sa mnogim vjerskim knjigama je sto su otvorene za interpretacije razne vrste... biblija je pogotovo zloglasna u ovom smislu, jer je nejasna i kontradiktorna -- iz te cinjice proizilazi nastanak ko zna koliko hriscanskih seksti i podgrupa... svaka sa 'svojom' itnerpretacijom bozje rijeci... jehove shvataju bibliju na ovaj nacin, ja ih ne mogu ubjedjivat da to nije bas tako... ne mogu ubijedjivati ni ortodoksne jevreje da nigdje ne pise da se ne smije jesti cizburger, ni vehabije da nigdje ne pise da ti hanuma mora nositi crne sinteticke rukavice u julu... i tako dalje i tako duze... docim, oni su slobodni da interpretiraju sta i kako zele, dok time ne ugrozavaju druge...

jehova je slobodan odbiti transfuziju i time odabrati smrt... pripadnik christian science je takodje slobodan odabrati da ne uzme aspirin, pa umrijeti od obicne prehlade... problem nastaje kada oni ove odluke prave za druge, recimo za svoju maloljetnu djecu...
Ne, nego je problem taj što ti nemaš dovoljnu količinu vjere u Boga i Bibliju kao njegovu riječ. Sveto pismo nije kontradiktorno za poznavaoce, a za one površnog znanja je, zato tu treba opezno pristupati kada se iznose zaključci. Jehovini Svjedoci ne konzumiraju krv zato što je to Božja volja, njegov zahtjev. Jehova je objasnio zašto zabranjuje unošenje krvi. Krv je po Bogu sveta, i za drugaćiju namjenu, a ne za spašavanje života kršeći Jehovin zakon.

Matej 16: 25,26 - Jer tko god hoće spasiti svoj život, izgubit će ga, a tko god izgubi svoj život radi mene, naći će ga. Jer što koristi čovjeku ako stekne cijeli svijet, a izgubi život ? Ili što može čovjek dati u zamjenu za život svoj ? :skoljka:
Post Reply