sveto trojstvo- sta je to???
-
Rottweiler
Meni ovo nikako nije jasno. Postvimo stvari na ovaj nacin. Jeli moze neko da mi navede jednog vladara koji je za svog zivota dao sinu da vlada, ko to sam sebi stvara konkurenciju. Prvi ja ne pa tako ni drugi. I da Bog sebi pravi sina-boga, nidje veze oca mi. Koji od njih sad vlada nad cjelim univerzmom. Koji je glavni sef a koji je zamjenik. Ili su sad podjelili ovlasti pa jedan brine za zene a jedan za muskarce, ili pak jedan za drvece, drugi za cvjece. Bog vlada sa svim on je apsolutni Gospodar svega i sve je njemu podcinjeno u svakoj religiji. Pa koje Bogu siu ili ocu je sad sve ovo podcinjeno???
I nemojte mi citata iz Biblije i Kur'ana. To svi mozemo uzeti i procitati. Obrazlozite
I nemojte mi citata iz Biblije i Kur'ana. To svi mozemo uzeti i procitati. Obrazlozite
-
leonard
dr.gog wrote:Izuzetno cijenim vrijeme koje si alocirao svojoj retorici. No, za daljnu diskusiju potreban mi je tvoj iskren odgovor: Da li si ti Katolik?
Wow, wow, wiou wiou!duhu
[/b]
A ja[ mislio da si ti neka intelektualna osoba. Ti si najobicniji diletant!!!!Da zavrsimo nasu kratku retoriku u forumskom duhu: Isus je Bog!!! [/b]Isti je dio svetog trojstva!!! Krscanstvo je autoput do svevisnjega, a sve ostalo je makadam, ili slijepa ulica! Sve najbolje zelim svima (ukljucujuci krivovjernike): U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!!
...Svečano obećavam da će ovo biti prvi i posljednji put,dakle dragi moji X-TNTovci izvinite.....na sljedećem...
Leonarde,ti si ,mojim rječnikom na forumu rečeno,klasični primjer ksenofobnog religijskog jastreba,opranog mozga i jezika punog besmislenih,napamet naučenih usklika,galame koja ti služi kao legitimacija autentičnog vjerskog fanatika,slijepoga sljedbenika koji svoj duhovni razvoj ne vidi dalje od uputa svećeničke odore i formula.
Ja te pozvah na Pismo,a ti nesretniče vadiš Inkvizicijsku naredbu:"Odredi se!","Reci tko si!",mračnjačko naličje onog što i sam Pontifex Ratzinger s prezirom odbacuje, kao zatucano dominikansko mahanje auotoritetom bez provjere od strane Riječi Božje.
Ono što bi ti moja raja rekla u Sarajevu,nije primjereno u čistom obliku za foruma.Halalit ću ban,reći ću ti da si klasični sociopat i neurotičar bez čaršijskog odgoja u dijalogu.Sve najbolje i -OUT-bez daljnje polemike,jer si
"Leonard"-e vidno.....
.....bolestan!.
Dr.Gog(By&Out!)
p.s ..što bi rekao pokojni pater Marko,svećenik s Grbavice,:"Imam ja župljana koji čuju svaku muhu koja prlja Crkvu,a ne čuju me kad ih zovem da drva iscijepamo!"[/quote][/quote]
Uzmi literaturu i upoznaj se sa pojmovima koje si meni atributirao. Uporedjivati moje nazore sa onim karakteristicnim za inkvizitore i slicne nije korektno jer isti su nametali svoju istinu, a ja sam samo molio da mi se tudja "istina" ne namece. Ti mozes pripadati bilo kojoj denominaciji, ali ja te ne osudjujem. Dapace! Ja razumijem da ti imas probleme sa sopstvenim identitetom i samopouzdanjem. No, nacin na koji ti nastupas nije primjeren, kako moralno, tako i kulturno. Stoga i sarkazam u mojoj retorici!
Tvoji citati i pozivanja na tudja razmisljanja apsolutno nemaju smisla. Umjesto da prilozis validne komentare, tvoji nastupi podsjecaju na "infomercials" u kojima propagiras svoje sopstvene nazore i istine.
No, ja tebe razumijem, vjerovatno vise nego sto ti to mozes da prihvatis. Ja ne sumnjam da si ti poseban. Moguce da ti je ta osjecaj bio uskracen u djetinjstvu i periodu rane adolescencije, ali--ponavljam--ja te razumijem i postujem, samo mi uzvrati sa malo bratske ljubavi i ne prisiljavaj me da razmisljam kao ti.
Last edited by leonard on 25/12/2007 05:25, edited 1 time in total.
-
leonard
Rottweiler wrote:Meni ovo nikako nije jasno. Postvimo stvari na ovaj nacin. Jeli moze neko da mi navede jednog vladara koji je za svog zivota dao sinu da vlada, ko to sam sebi stvara konkurenciju. Prvi ja ne pa tako ni drugi. I da Bog sebi pravi sina-boga, nidje veze oca mi. Koji od njih sad vlada nad cjelim univerzmom. Koji je glavni sef a koji je zamjenik. Ili su sad podjelili ovlasti pa jedan brine za zene a jedan za muskarce, ili pak jedan za drvece, drugi za cvjece. Bog vlada sa svim on je apsolutni Gospodar svega i sve je njemu podcinjeno u svakoj religiji. Pa koje Bogu siu ili ocu je sad sve ovo podcinjeno???
Nije Isus jedini sin bozji! I ti si njegov sin, ali vjerovatno ne tako revnosan i posvecen sluzbi svoga oca. Moguce da radi toga i nisi blagoslovljen sa kojekakvim mocima ili paranormalnim sposobnostima.
Interesantna cinjenica vezana za Isusa jeste da je on imao jednokratnu primjenu u ovom svjetu. Kazu, postojao je razlog njegovog bivstvovanja. Takodjer, kazu neki, da je i njegova smrt imala izvjestan smisao. Uzgred, neki vele da je Bog svemoguc i da je isti prisutan u svemu i moze uciniti sve sto pozeli. Dakle, iz laicke perspektive, prethodna recenica implicira da je sve sto njegova malenkost zamisli/zacrta ostvarivo. Sad, do nas je da prihvatimo ili ne-prihvatimo pricu/ucenje o Isusu. Hvala Bogu za slobodu misljenja!!!
- Bosanac sa dna kace
mišljah samo muslimani mogu bit fundamentalisti kad ono 
- Jimmy The Saint
Prvo i osnovno ne smijemo zaboraviti da Isus (Isa a.s.) nije ni prvi a ni zadnji Boziji poslanik.
Isus je Boziji sin onoliko koliko smo mi svi Boziji sinovi ili Bozije kceri.Ono sto zelim reci je to da je Isus samo covjek, bez obzira koliko to nekima ovdje zvucalo nespektakularno ili obicno ili svakodnevno, ali to jeto.
Medjutim on je odabran, on je covjek kome je ukazana izvanredna Bozija milost, tako sto mu je dostavljena Bozija objava i sto je dobio zadatak da prenese Boziju poruku ostalim ljudima i da opominje.
Isus --- covjek sa misijom i to direktno od Svevisnjega.
Sve ostalo (sveto trojstvo, boziji sin, bogorodice, krst, kipovi...) su izmisljotine ili legende ili plemenske tradicije.Dovoljno je reci da su temelje danas nama poznatog krscanstva udarili rimljani. Da to su upravo oni koji su za svaku glupost imali neko bozanstvvo.
Isus je prenosio poruku hriscanstva i nije nikad tvrdio da je Boziji sin u smislu kakav danas ta tvrdnja ima niti da mu je mati bogorodica i slicne nebuloze. Isus je bio prepametan da bi rekao ili mislio tako nesto, a meni on i njegov zivot vise lice na andjela i kao da je tome tezio svojim dobrim djelima i dobrotom i propagiranjem mira i nenasilja.
Zato jedva cekam povratak Isusov na ovaj svijet, mozda ne za naseg zivota, ali to ce se sigurno desiti prije ili kasnije, pa da covjek fino
opet objasni neke stvari za one koji nisu prvi put shvatili i kaze kako stvarno jeste.
Isus je Boziji sin onoliko koliko smo mi svi Boziji sinovi ili Bozije kceri.Ono sto zelim reci je to da je Isus samo covjek, bez obzira koliko to nekima ovdje zvucalo nespektakularno ili obicno ili svakodnevno, ali to jeto.
Medjutim on je odabran, on je covjek kome je ukazana izvanredna Bozija milost, tako sto mu je dostavljena Bozija objava i sto je dobio zadatak da prenese Boziju poruku ostalim ljudima i da opominje.
Isus --- covjek sa misijom i to direktno od Svevisnjega.
Sve ostalo (sveto trojstvo, boziji sin, bogorodice, krst, kipovi...) su izmisljotine ili legende ili plemenske tradicije.Dovoljno je reci da su temelje danas nama poznatog krscanstva udarili rimljani. Da to su upravo oni koji su za svaku glupost imali neko bozanstvvo.
Isus je prenosio poruku hriscanstva i nije nikad tvrdio da je Boziji sin u smislu kakav danas ta tvrdnja ima niti da mu je mati bogorodica i slicne nebuloze. Isus je bio prepametan da bi rekao ili mislio tako nesto, a meni on i njegov zivot vise lice na andjela i kao da je tome tezio svojim dobrim djelima i dobrotom i propagiranjem mira i nenasilja.
Zato jedva cekam povratak Isusov na ovaj svijet, mozda ne za naseg zivota, ali to ce se sigurno desiti prije ili kasnije, pa da covjek fino
opet objasni neke stvari za one koji nisu prvi put shvatili i kaze kako stvarno jeste.
-
luciferino
Evo da i jedan ateista koji blago naginje agnosticizmu kaže par riječi na ovu temu.
Mislim da je sama tema malo pretenciozno postavljena, ne da bi se zaista saznalo šta je Trojstvo, nego da bi se nečije vjerovanje iskarikiralo. U rangu je teme poput "Klanje kurbana - šta će nam to?" Ja ću sada svima onima koji slave Božić danas zaželiti sve najljepše jer ovdje govorimo o nečijoj svetinji, stubu vjere, a ako imate i malo civiliziranog u sebi, onda trebate znati da se tuđe vjerovanje i svetinja ne čačkaju. Divno je raspravljati, divno je upoređivati stavove i razlike, ali postaje više nego odvratno kada to preraste u nametanje sopstvene istine. Na to nemate pravo, a imate dokaza i argumenata tačno onoliko koliko i druga strana.
A sada fino nastavite s naprđivanjem.
Mislim da je sama tema malo pretenciozno postavljena, ne da bi se zaista saznalo šta je Trojstvo, nego da bi se nečije vjerovanje iskarikiralo. U rangu je teme poput "Klanje kurbana - šta će nam to?" Ja ću sada svima onima koji slave Božić danas zaželiti sve najljepše jer ovdje govorimo o nečijoj svetinji, stubu vjere, a ako imate i malo civiliziranog u sebi, onda trebate znati da se tuđe vjerovanje i svetinja ne čačkaju. Divno je raspravljati, divno je upoređivati stavove i razlike, ali postaje više nego odvratno kada to preraste u nametanje sopstvene istine. Na to nemate pravo, a imate dokaza i argumenata tačno onoliko koliko i druga strana.
- Jimmy The Saint
Pridruzujem se zeljama mister sejtancica i da provedemo ove praznike u miru sreci i na dostojanstven nacin. uzivajte 
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
...otišli smo bili s teme(prvo),zatim se upalili(bezpotrebno jer savršeno dobro vladamo i materijom i termin ologijom),dali prilog šizmatskim demonima(dosta je bilo jednom),a zatim nakon moje tirade argumenata i sažetka(ne mogu ti sad copy-paste povijesnih fakata postirat na forum,a i cijenim tvoju revnost kao katolika),ti poput trešnje na šlag šalješ frojdovsko-katehetski ,fini skolastički poljubacUzmi literaturu i upoznaj se sa pojmovima koje si meni atributirao. Uporedjivati moje nazore sa onim karakteristicnim za inkvizitore i slicne nije korektno jer isti su nametali svoju istinu, a ja sam samo molio da mi se tudja "istina" ne namece. Ti mozes pripadati bilo kojoj denominaciji, ali ja te ne osudjujem. Dapace! Ja razumijem da ti imas probleme sa sopstvenim identitetom i samopouzdanjem. No, nacin na koji ti nastupas nije primjeren, kako moralno, tako i kulturno. Stoga i sarkazam u mojoj retorici!
Tvoji citati i pozivanja na tudja razmisljanja apsolutno nemaju smisla. Umjesto da prilozis validne komentare, tvoji nastupi podsjecaju na "infomercials" u kojima propagiras svoje sopstvene nazore i istine.
No, ja tebe razumijem, vjerovatno vise nego sto ti to mozes da prihvatis. Ja ne sumnjam da si ti poseban. Moguce da ti je ta osjecaj bio uskracen u djetinjstvu i periodu rane adolescencije, ali--ponavljam--ja te razumijem i postujem, samo mi uzvrati sa malo bratske ljubavi i ne prisiljavaj me da razmisljam kao ti.
...
p.s.Iskreno,izvini na vrijeđanju tvojih osjećaja,te fine župničkim rukama razvijane katoličke jufke,mladog i vatrenom vjerom očvrslog Pontifexovog podmlatka.Odoh sad kakvom spiritisti da proba dozvat neke bliske članove obitelji ne bili mi pružili tu ljubav koju za života ne uspješe..pa sam tako blasfemično i nekatolički frustriran...a ti nastavi dalje sa Analisa Dogmae(usput,nije li to posao ekskluzivni posao milih nam Pastira po defaultu).Upućujem te na cijenjenog "Sirotanović"-a,iznimno obrazovanog katoličkog teologa(ako sam ga dobro ocijenio,a mislim da jhesam),s kojim sam imao dosta poučnu konverzaciju.Dakle,vidi negdje na spisku nick"sirotanović",a ja ..definitivno "out".
- dr.gog
Procitaj ovo od Borisa Dezulovica...
[/quo
te]
Dragi naš Boro Dežulović,kako se trsio opake bolesti i prošao pakao kemoterapije,vratio se jači i lucidniji nego ikad,s čašom gemišta,tastaturom,i maslinovim drvetom ispred sjedala kao inspiracijom.Odlično!
-
leonard
Cijenim tvoj komentar!! Svako bi trebao imati pravo na svoje misljenje. Isus moze biti imaginaran lik, ali moj je izbor, i pravo, da mislim sto ja hocu! Ono sto je bitno jeste nas odnos spram drugih ljudi!luciferino wrote:Evo da i jedan ateista koji blago naginje agnosticizmu kaže par riječi na ovu temu.
- IZVANZEMALJAC
kad u Bibliji piše da je Zemlja ravna ploča onda dalje netreba komentirati
-
district-beg
dzaba nam ubise galileaIZVANZEMALJAC wrote:kad u Bibliji piše da je Zemlja ravna ploča onda dalje netreba komentirati
- IZVANZEMALJAC
nije đaba mogo je upropastiti svjet svojim tvrdnjama da je zemlja okrugla.district-beg wrote:dzaba nam ubise galileaIZVANZEMALJAC wrote:kad u Bibliji piše da je Zemlja ravna ploča onda dalje netreba komentirati
šta misliš da je to neko povjerovo putovo bi do kraja svjeta i onda bi spao sa zemlje.
kako ne razimiju da je ravna da to nije tako svi bi spali sa nje davni dana
- IZVANZEMALJAC
Reci ti meni da gore navedeno nije istina. Izvini ali nisam ti ja za to kriv, to tako piše. Takvi kao ti počnu sa uvredama kad nemaju odgovora na neko pitanje, tezu ili tvrdnju.leonard wrote:Vas dvojica svoj domen mozete samo traziti ispod povrsine iste!district-beg wrote:dzaba nam ubise galileaIZVANZEMALJAC wrote:kad u Bibliji piše da je Zemlja ravna ploča onda dalje netreba komentirati
-
Fox Mulder
Duh sveti, Isus i Bog. To je sveto trojstvo.
-
Fox Mulder
#143 Re: sveto trojstvo- sta je to???
Nisam citao sta su ljudi objasnjavali ovdje, ali Isus ti je Isa Pejgamber i bitan je u Islamu. Nagradno pitanje: Koliko se puta spominje Isa (Isus) u Kuranu?district-beg wrote:ima li neko da moze objasniti ovo(sveto trojstvo)...nedavno pricam s jednim popom, koji radi u skoli i kaze da ima pravo problema s tim kad ga djeca pitaju o trojstvu...ja njemu kazem, :evo, i mene to interesuje, a on meni: pa vidis, to ti ja poredim sa suncem: daje svjetlost, toplotu i ne znam sta ono jos...sto meni naravno nije bilo dovoljno...iskreno, ja koliko o tome znam, mene to pomalo podsjeca na nesto kao nase predsjednistvo: jedna institucija, koju cine troje... ispravite me!
evo, stalno dokazujemo postojanje Allaha dz.s., i u tim temama se stalno pojavljuju oni koji citiraju "Isusa" koji kao takav nema nikakvo uporiste u islamu!
dakle, evo teme za one koji zele pricati o bibliji, trojstvu, Isusu, uskrsnucu, svetom duhu itd.
- dr.gog
Leonarde,možeš li mi reći kad je izašlo najnovije izdanje Katoličke enciklopedije ,i gdje da nabavim prevod knjiga Hansa Kuenga,čovjeka koji je dao veliki udjel u Drugom koncilu(oblikovanje spisa).Konkretno ,knjiga se zove Crkva a druga Katolička crkva.leonard wrote:Vas dvojica svoj domen mozete samo traziti ispod povrsine iste!district-beg wrote: dzaba nam ubise galilea
Na njemačkom originalu je preobimna i terminološki zahtjevna,a ja radim 10 sati dnevno.Pošto znaš ko je on,nadam se,vidi ako ti je dostupno to štivo,jer bi bilo krajnje vrijeme povesti malo svrsishodniji dijalog,od onog kojim smo se ja i ti počastili neku večer.
Svrha bi bila edukativni rad u cilju ispravljanja izvjesnih zabluda koje su credo za dosta ljudi ovdje na forumu.također me interesira najnoviji komentar Katekizma koji eventualno postoji u hrvatskoj(ovdje ga kvragu nema kao što nema ni ostale osnovne bibličarske literature).
Još jednom,izvini za moje proluteranske eskapade,te daj da se bacimo na posao,,,ako uopće želiš razgovarat sa mnom.Bog te čuvao u mudrosti!.
p.s. i zbilja...Krist umrije za sve nas,vjerujemo obojica,pa daj budi malo manje oštar...ta ima vremena na pretek do Dolaska,a i nije nam u duhu propovjedanja --niti moje sječenje,niti tvoj katehetska strogost
-
leonard
dr.gog wrote:Leonarde,možeš li mi reći kad je izašlo najnovije izdanje Katoličke enciklopedije ,i gdje da nabavim prevod knjiga Hansa Kuenga,čovjeka koji je dao veliki udjel u Drugom koncilu(oblikovanje spisa).Konkretno ,knjiga se zove Crkva a druga Katolička crkva.leonard wrote: Vas dvojica svoj domen mozete samo traziti ispod povrsine iste!
Na njemačkom originalu je preobimna i terminološki zahtjevna,a ja radim 10 sati dnevno.Pošto znaš ko je on,nadam se,vidi ako ti je dostupno to štivo,jer bi bilo krajnje vrijeme povesti malo svrsishodniji dijalog,od onog kojim smo se ja i ti počastili neku večer.
Svrha bi bila edukativni rad u cilju ispravljanja izvjesnih zabluda koje su credo za dosta ljudi ovdje na forumu.također me interesira najnoviji komentar Katekizma koji eventualno postoji u hrvatskoj(ovdje ga kvragu nema kao što nema ni ostale osnovne bibličarske literature).
Još jednom,izvini za moje proluteranske eskapade,te daj da se bacimo na posao,,,ako uopće želiš razgovarat sa mnom.Bog te čuvao u mudrosti!.
p.s. i zbilja...Krist umrije za sve nas,vjerujemo obojica,pa daj budi malo manje oštar...ta ima vremena na pretek do Dolaska,a i nije nam u duhu propovjedanja --niti moje sječenje,niti tvoj katehetska strogost
Pokusao sam ti odgovoriti, ali--posto istovremeno radim--taj odgovor je otisao u nepovrat kad sam kliknuo na potvrdu.
Ja se na isti nacin ispricavam tebi. Zivot me je naucio nekim principima, a uz to sam kao i vecina ljudi sa tih prostora hipersenzitivan. Moj glavni princip jeste da svak ima pravo na svoje razmisljanje dok god ne pocne da namece isto drugim ljudima. Ja nisam ekspert po pitanju religije za razliku od tebe koji--ocigledno--jako dobro vladas materijom i imas strast za analizom iste. Moj domen je ekonomija, ali nisam siguran da je to neka posebno atraktivna tematika.
Ono sto i je najveci problem za mene u komuniciranju na ovom forumu jeste nedostatak kulture dijaloga kod sudionika, a to se odnosi na postivanje, ne neophodno na prihvatanje tudjeg misljenja. Misljenje, bez dokaza, je samo misljenje. Isto postaje cinjenica/fakt kroz uvodjenje validnih argumenata. Neke stvari u zivotu se ne mogu definitivno dokazati (npr., price o Isusu, etc.) pa se iste mogu samo svesti na nivo induvidualnog prihvatanja takvih "cinjenica"/tajni. Na zalost, nedostatak cvrstih naucnih dokaza ostavlja prostor za manipulacije i/ili kontra-misljenja. Ponovo, ono sto meni predstavlja problem jeste nedostatak kulture dijaloga. Ako sam ja nesto prihvatio kao "cinjenicu," a druga osoba nema dokaza kojim bi istu opovrgnuo/la, onda ta osoba bi trebala da se uzdrzi od ismijavanja i/ili negativnih komentara. Na koncu, ja vjerujem da smo mi, ljudi sa tih prostora, izuzetno nadareni pamecu i kojekakvim drugim prirodnim sposobnostima; na zalost, nas veliki problem lezi u nasem nekonzistentnom karakteru, koji nas cesto onemogucava da istrajemo u nekim principima i postujemo razlicitosti. Mi cesto naglasavamo kako smo upravo suprotni od onoga kakvim nas istorija dobro poznaje!
Ja sam misljenja da se izmedju nas desio kratak spoj u komunikaciji uslijed--u tehnickom zargonu--"buke" koja je opteretila koristeni medium. Tvom filozofskom pristupu materiji sa "nakacio" neozbiljan i nipodastavajuci pristup nekih individua. Ja uvazavam tvoj interes za materiju i vjerovatno ti ne mogu parirati u diskusiji iste. No, to me nece sprijeciti da pitam ili dam svoje misljenje o temama na kojim nam se putevi ukrsnu.
Po pitanju uvazenog profesora Kuenga, ja doista ne znam gdje mozes naci njegovu literaturu. Vezano za enciklopediu, ja imam dva linka:
http://www.newadvent.org/cathen/index.html; http://www.catholic.org/encyclopedia/.
Pozdrav!
Leonard
-
bezzeze
dobro bi bilo da nam elaboriras i argumentujes tu tvrdnju, pa da onda nastavimo dalje.IZVANZEMALJAC wrote:kad u Bibliji piše da je Zemlja ravna ploča onda dalje netreba komentirati
Reci ti meni da gore navedeno nije istina. Izvini ali nisam ti ja za to kriv, to tako piše. Takvi kao ti počnu sa uvredama kad nemaju odgovora na neko pitanje, tezu ili tvrdnju.
evo jedna, koja se kosi tvojoj tvrdnji da je zemlja ploca
Psalam 93:1
Jahve - Kralj svemira
Jahve kraljuje, u sjaj zaodjeven,
Jahve zaodjeven moći i opasan.
Čvrsto stoji krug zemaljski,
neće se poljuljati.
-
fia
bezzeze wrote:dobro bi bilo da nam elaboriras i argumentujes tu tvrdnju, pa da onda nastavimo dalje.IZVANZEMALJAC wrote:kad u Bibliji piše da je Zemlja ravna ploča onda dalje netreba komentirati
Reci ti meni da gore navedeno nije istina. Izvini ali nisam ti ja za to kriv, to tako piše. Takvi kao ti počnu sa uvredama kad nemaju odgovora na neko pitanje, tezu ili tvrdnju.
Jahve - Kralj svemira
neće se poljuljati.
@bezzeze
izvinjavam se, ali mala ispravka
znam da je tako u hrvatskom prijevodu tog Psalma, ali taj izraz koji se ovdje prijevodi kao "krug zemaljski" doslovno znači "plodno tlo" i nema u sebi ništa šta bi podsječalo na krug. Pogledaj druge prijevode, ako poznaješ neki drugi jezik...
Ali sigurno je "krug" kod Izaije 40:22
" On stoluje vrh kruga zemaljskoga kom su stanovnici poput skakavaca..."
pozdrav
- IZVANZEMALJAC
Meni se čini da je to ne tačno prevođenje jedan veliki problem. Biblija koliko je meni poznato je toliko puta prevođena sa jezika na jezik, da se nemože tačno tvrditi kakav je bio original.fia wrote:bezzeze wrote:dobro bi bilo da nam elaboriras i argumentujes tu tvrdnju, pa da onda nastavimo dalje.IZVANZEMALJAC wrote:kad u Bibliji piše da je Zemlja ravna ploča onda dalje netreba komentirati
Jahve - Kralj svemira
neće se poljuljati.
@bezzeze
znam da je tako u hrvatskom prijevodu tog Psalma, ali taj izraz koji se ovdje prijevodi kao "krug zemaljski" doslovno znači "plodno tlo" i nema u sebi ništa šta bi podsječalo na krug. Pogledaj druge prijevode, ako poznaješ neki drugi jezik...
pozdrav
E sad taj krug možeš tumačiti kao kovanicu od recimo 1 KM koja je okrugla ali i pločnjasta u isto vrjeme.
evo ti pa gledaj
http://www.youtube.com/watch?v=UJhPaSXV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fw3do0TL ... ed&search=
http://www.youtube.com/watch?v=0X06jlhJ ... er&search=
itd...
-
fia
IZVANZEMALJAC wrote:Meni se čini da je to ne tačno prevođenje jedan veliki problem. Biblija koliko je meni poznato je toliko puta prevođena sa jezika na jezik, da se nemože tačno tvrditi kakav je bio original.fia wrote:bezzeze wrote: dobro bi bilo da nam elaboriras i argumentujes tu tvrdnju, pa da onda nastavimo dalje.
Jahve - Kralj svemira
neće se poljuljati.
@bezzeze
pozdrav
E sad taj krug možeš tumačiti kao kovanicu od recimo 1 KM koja je okrugla ali i pločnjasta u isto vrjeme.
evo ti pa gledaj
http://www.youtube.com/watch?v=UJhPaSXV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fw3do0TL ... ed&search=
http://www.youtube.com/watch?v=0X06jlhJ ... er&search=
itd...
vidi, ustvari taj izraz "chugh" iz Izaije 40:22, moguče je prijevoditi i kao "kugla" i samo kuglaste predmete izgledaju iz svakog ugla kao "krug".....
/detailistima - nije tačan "krug" jer zemlja je sféroid/
ali to nije tebi toliko bitno, jer ti si koristio taj argument da Biblija kaže da je zemlja ravna ploča onako bezveze, samo da si to negdje čuo...
Isto ostalo...zato nisam tebi odgovarala...samo nisam htjela da se koristi neispravan argument...
Last edited by fia on 28/12/2007 21:56, edited 1 time in total.
- pitarozder
sefik-refik-teufik u prevoduFox Mulder wrote:Duh sveti, Isus i Bog. To je sveto trojstvo.