Hocu na planinu

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
black

#126 Re: Hocu na planinu

Post by black »

New Left wrote:zna li neko može li se i kako preko bjelašnice, putem preko sinanovića, stići prema glavatičevu i boračkom jezeru?
mozes, mozes ici prema bjelimicima i dalje se spustiti prema glavaticevu..
coek

#127 Re: Hocu na planinu

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:39, edited 1 time in total.
mamica papucarka

#128 Re: Hocu na planinu

Post by mamica papucarka »

Kriticarke nema. More bit bidne pa je negdje na Prenju :oops: :D
motika

#129 Re: Hocu na planinu

Post by motika »

evo za sve one koji su htjeli negdje otici tokom dana, da je blizu a u prirodu:

PD "Željezničar" 19.aprila 2008.god., u subotu, organizira tradicionalni pohod Društva "Pješačenjem do zdravlja-Svi na Trebević".
Okupljanje učesnika pohoda je ispred Inat kuce u 8,30 sati, a start pohoda je u 9,00 sati.
Trasa pohoda je od Inat kuće,preko Jarčedola i Prvog šumara, te Dobrih voda do pl.doma "Pod vrhom Trebevića" i vrha Trebevića.

Koliko sam upratio vrijeme ne bi trebalo biti loše, a svake godine na ovom pohodu u prosjeku učešće uzme oko 100 planinara i građana. BIt će obezbjeđeni sokovi i sendviči a koliko sam upućen i bedževi za sve učesnike.

Napomena: Nikakva specijalna oprema nije potrebna, ali bilo bi dobro imati neke cipele bar preko gležanja i ruksačić sa vjetrovkom, vodom i nečim slatkim za brzu energiju. Idealna prilika za upoznavanje ove planine, staza iznad Prvog šumara do vrha je jako lijepa i nije zahtjevna.

Lijep provod svima koji se odluče, ja nažalost imam ispit u 9h taj dan :(

P.S. Siguran sam da će neko postaviti pitanje mina ili slično i zato naglašavam da se dio za koji postoji sumnja da je miniran , prolazi asfaltnom stazom pored bob staze do Prvog šumara.
van Basten

#130 Re: Hocu na planinu

Post by van Basten »

:x znao sam da će opet ovaj izlet biti kada ja radim... nikako mi se ne da uhvatiti taj pohod :x
pogresna

#131 Re: Hocu na planinu

Post by pogresna »

Ovo je nešto divno,nadam se da ču biti u toj maloj expediciji :bih:
poplava

#132 Re: Hocu na planinu

Post by poplava »

I, zabiste li zastavu na vrhu? :bih:
Comrad

#133 Re: Hocu na planinu

Post by Comrad »

Da li neko zna broj tel od planinskog doma "Poštar" (BH Telecom) na Igmanu? I cuo sam da samo radnici Telecoma mogu u taj dom, je li to tacno?

:?: :?: :?:
budala_mahnita

#134 Re: Hocu na planinu

Post by budala_mahnita »

Comrad wrote:Da li neko zna broj tel od planinskog doma "Poštar" (BH Telecom) na Igmanu? I cuo sam da samo radnici Telecoma mogu u taj dom, je li to tacno?

:?: :?: :?:
Nije. http://www.prijateljprirode.com.ba/about1.html
motika

#135 Re: Hocu na planinu

Post by motika »

steta da pored toliko planinarskih domova na bjelasnici primat ima postarski dom :shock:

prije svega zato sto je to u najmanju ruku motel a zatim sve ostalo :evil:

nije mi namjera "podapinjanje noge" jer sam i sam bio u tom domu u par navrata ali kad smo kod planinarskih domova evo kratkog pregleda:

Iz pravca Pazarića ili sela Ljubovčići:

- Podgradina: Idilični planinarski dom u odličnom ambijentu okružen gustom šumom sa izvrsnim uslovima. Odlično markirano a postoji više raznih tura kako za početnike tako i za ozbiljnije planinare.

- Stanari: Nakon renoviranja, zasigurno najveći dom na Bjelašnici, sa odličnim vidicima udaljen od Podgradine 1h hoda (za sve kategorije hodača)

- Sitnik: Moj lični favorit, usred ničega, velike mogućnosti odabira ruta kao i prilaza istom.

Druga strana Bjelašnice - preko Babinog dola:

- Bijele Vode: Istina da je pored ceste koja vodi do sela Šabići i dalje prema Sinanovićima, ali zasigurno dom sa dobrim planinarskim šmekom. Velik broj opcija za razne ture.

- Tušila: Dom koji se nalazi na Visočici, prije samog sela Sinanovići. Također prostran i sređen i već malo tukne na poštarski :P . Jedini na tom području što mu daje veliki značaj. Ture na toj strani su nevjerovatne - za sve one koji bi željeli pogledati Rakitnicu iz "ptičje" perspektive.

Eto ukratko. Nisam pominjao (nažalost) Hranisavu - izgorila nedavno, pomoćni objekt u Umoljanima (moje misljenje:jos je neuslovan) kao ni Hrasnički, Šavnike i Javornik iz prostog razloga što nisu moj tip ali ne znači da ih ne treba pomenut :thumbup:
Comrad

#136 Re: Hocu na planinu

Post by Comrad »

@motika, bio sam u dosta tih pobrojanih domova. U Postaru sam bio jednom samo na caju, nisam nikada prenocio. Nisam ja nesto razmazen, ali u pomenutim domovima gotovo da i ne postoje higijenski uslovi, tesko mozes neku raju povest, posebno djevojku, o turistima da ne govorim. Cijene nocenja su i prilagodjene tim uslovima. Ne trazim ja sad kupatila sa dzakuzijem i keramikom i sl., ali mislim da se to moze malo bolje urediti, a da opet ima onaj planinski smek. Na te domove gotovo uvijek ista raja dolazi, slabo ko novi dodje da isproba, jer i ne zna da postoje il' sta ja znam. Ko je kriv za to ne znam, ali onako lijepe planine propadaju.
motika

#137 Re: Hocu na planinu

Post by motika »

Comrad wrote:@motika, bio sam u dosta tih pobrojanih domova. U Postaru sam bio jednom samo na caju, nisam nikada prenocio. Nisam ja nesto razmazen, ali u pomenutim domovima gotovo da i ne postoje higijenski uslovi, tesko mozes neku raju povest, posebno djevojku, o turistima da ne govorim. Cijene nocenja su i prilagodjene tim uslovima. Ne trazim ja sad kupatila sa dzakuzijem i keramikom i sl., ali mislim da se to moze malo bolje urediti, a da opet ima onaj planinski smek. Na te domove gotovo uvijek ista raja dolazi, slabo ko novi dodje da isproba, jer i ne zna da postoje il' sta ja znam. Ko je kriv za to ne znam, ali onako lijepe planine propadaju.
postujem tvoje misljenje ali i dalje tvrdim da recimo stanari i tusila ulaze u kateogriju boljih domova ne samo u nasoj drzavi vec i sire (nedavno su renovirani i ne znam jesi li bio od tad gore). podgradina i bijele vode su tu negdje, dok sitnik spada u red domova koji mozda ne zadovoljavaju kriterije ako gledamo iz tvog ugla. medjutim treba imati u vidu planinarstvo i njegovo znacenje opcenito - garantujem ti da su svi pobrojani domovi bolji od 90% onih u kojima sam bio u inostranstvu a koji mlate mnogo vecu lovu, imaju puno vecu podrsku drzave i apsolutno su profesionalizirani ( u smislu ko tamo radi, za koje pare radi i ko ga zaposljava ).

Naravno da svi nismo isti i da je nekome prag tolerancije na neke stvari nizi ali iz moje perspektive je to ovako kako sam napisao. Treba imati u vidu da nasa drustva koja odrzavaju domove i nadasve ljudi koji rade taj posao, rade skoro iskljucivo volonterski i bez ikakvog interesa.
kriticarka_nikova

#138 Re: Hocu na planinu

Post by kriticarka_nikova »

Ima li neko broj telefona od planinarskog doma na Prenju? Cula sam da nije preporucljivoda idem sama, (mislim necu ici ja sama ali icu u grupi koja ne zna Prenj), pa molim lijepo broj telefona od lika koji vodi ljude po Prenju.
iz dna duše

#139 Re: Hocu na planinu

Post by iz dna duše »

kriticarka_nikova wrote:Ima li neko broj telefona od planinarskog doma na Prenju? Cula sam da nije preporucljivoda idem sama, (mislim necu ici ja sama ali icu u grupi koja ne zna Prenj), pa molim lijepo broj telefona od lika koji vodi ljude po Prenju.
Pa zar nisi već otišla jednom na taj Prenj :) ?
I ne idi sama....
I kud sada pored onoliko lijepog vremena, ti skoro u oktobru bi na Prenj....
Po ovome pitanju trebaš poslušati savjete ljudi koji su često tamo i bave se planinarenjem, mislim da ti je jedan od njih već davao savjete po tom pitanju...poslušaj ih ili vidi da se udružiš sa tako nekom grupom iskusnih (ako im ne budeš smetala :D )
Ako ikada odeš, očekujemo tvoj detaljan opis i utiske :thumbup:
kriticarka_nikova

#140 Re: Hocu na planinu

iz dna duše wrote:
kriticarka_nikova wrote:Ima li neko broj telefona od planinarskog doma na Prenju? Cula sam da nije preporucljivoda idem sama, (mislim necu ici ja sama ali icu u grupi koja ne zna Prenj), pa molim lijepo broj telefona od lika koji vodi ljude po Prenju.
Pa zar nisi već otišla jednom na taj Prenj :) ?
I ne idi sama....
I kud sada pored onoliko lijepog vremena, ti skoro u oktobru bi na Prenj....
Po ovome pitanju trebaš poslušati savjete ljudi koji su često tamo i bave se planinarenjem, mislim da ti je jedan od njih već davao savjete po tom pitanju...poslušaj ih ili vidi da se udružiš sa tako nekom grupom iskusnih (ako im ne budeš smetala :D )
Ako ikada odeš, očekujemo tvoj detaljan opis i utiske :thumbup:
Vazi. Bice opis!
Bumerang

#141 Re: Hocu na planinu

Post by Bumerang »

@ Kriticarka_Nikova,

Planinarska drustva: http://www.google.se/search?hl=sv&rls=G ... %B6k&meta=

Evo ti link raznih planinskih destinacija pa pregledaj slike: http://www.summitpost.org/object_list.p ... ore&page=1

Prenj, slike: http://www.summitpost.org/object_list.p ... ct_3=score

Prenj

Image

The last ray of light on peak Lupoglav 2102 m.

Image

Image

Otis (2,097 m, left) and Zelena glava (2,103 m, at right, the highest summit on Prenj) peaks, seen from Tisovica valley; july 2005.

Image

Image
Last edited by Bumerang on 17/09/2008 19:03, edited 3 times in total.
kriticarka_nikova

#142 Re: Hocu na planinu

Bumerang divan si :)
Bumerang

#143 Re: Hocu na planinu

Post by Bumerang »

Hvala :D :bih:
iz dna duše

#144 Re: Hocu na planinu

Post by iz dna duše »

Vidiš kako lijepo snabdjevena informacijama...
Ma ovaj forum ti je čudo jedno.... :sax:
mamica papucarka

#145 Re: Hocu na planinu

...
mamica papucarka

#146 Re: Hocu na planinu

[...
Bumerang

#147 Re: Hocu na planinu

Post by Bumerang »

Prenj is mountain massif in Herzegovina with many peaks, and the highest one of them is Zelena glava (green head) 2155m altitude.

Prenj is settled in middle part of Dinarides. It is surrounded by many lakes (natural and artificial) Boračko, Jabalničko, Grabovičko, Salakovac and rivers Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela and Držanka.

Beginning of this massif is near Glavatičevo (at Neretva, upstream from Konjic) and it stretches all the way to Bijelo polje near Mostar. This mountain massif is surrounded with mountains Bitovinja from north side, Visočica from the east side, Bjelašnica from the north-east side, Čvrsnica from the west side, Velež from the south side and Crvanj from the south-east side.

Konjic, Jablanica and Mostar are three towns settled in a sole of this mountain.

Putovanja - Planine

http://travelbh.net/

http://www.futura-line.com/en/home/prenj

Prenj - Mapa

http://www.maplandia.com/bosnia-and-her ... vine/prenj

Video

http://www.youtube.com/watch?v=ogcEt_zD ... re=related

Image
Last edited by Bumerang on 17/09/2008 20:00, edited 2 times in total.
motika

#148 Re: Hocu na planinu

Post by motika »

nije kasno ali vrlo moguc snijeg za vikend...inace do Lukomira prekrasna tura 2h max. od Umoljana...moguc povratak do istog sela putem iznad kanjona Rakitnice...

za ove sto po Prenju hoce da hodaju - bujrum sad ovaj vikend ili onaj tamo, nocenje u subotu vece, dobra vreca neophodna buduci da je gore minus upeko...doma na prenju sem ruista ( koje je daleko od samog srca Prenja i haman je motel ) nema a mi upravo obnavljamo jedan takav : http://www.zone-2000.net/xtra/bcamp.htm

usput, nije se sa Prenjom zezati bez nekog ko je bio gore :wink:
black

#149 Re: Hocu na planinu

Post by black »

motika wrote:nije kasno ali vrlo moguc snijeg za vikend...inace do Lukomira prekrasna tura 2h max. od Umoljana...moguc povratak do istog sela putem iznad kanjona Rakitnice...

za ove sto po Prenju hoce da hodaju - bujrum sad ovaj vikend ili onaj tamo, nocenje u subotu vece, dobra vreca neophodna buduci da je gore minus upeko...doma na prenju sem ruista ( koje je daleko od samog srca Prenja i haman je motel ) nema a mi upravo obnavljamo jedan takav : http://www.zone-2000.net/xtra/bcamp.htm

usput, nije se sa Prenjom zezati bez nekog ko je bio gore :wink:
upravo sam htio isto da napisem, nasoj kriticarki koja vec godinama hoce da ide :mrgreen: (al' da ikako moze sa autom :D)
za lukomir ti ne treba nista..mozes i sa autom :mrgreen: ako ti je mrsko tabanati :mrgreen:
kriticarka_nikova

#150 Re: Hocu na planinu

@black nezajebaji :D

@motika kako se zove taj motel, majka mu stara moram neđe prespavat, ja sam gospoja, nemrem ti ja u vrecu.

P.S. Poslusacu ove predhodne i pokusacu da ne idem u stiklama na taj Prenj!
Post Reply