Dokazi da Allah postoji i da je kuran od Allaha

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MystiC

Post by MystiC »

_BosanaC wrote:
sirotanovic wrote:
_BosanaC wrote: Recimo - nahraniti jedna gladna djecija usta. I biti 'kriv' zasto je jedno dijete izgubilo razlog za plac.

A vjerujem da je to i Bogu puno milije.
Inspiraciju za takva djela obicno kao nagradu dobijamo nakon molitve. Kroz njih se Duhom Svetim punimo, On nam vraca snagu da ustrajemo i budemo postojani u izvrsavanju Njegovih zelja. Nasa pomoc onim u potrebi je dakako jedna od njih.
Ja ih znam zaista puno koji su 24h dnevno inspirisani za ovakve stvari, o kojima se ne prica i ne pise, a koji nikada ne padaju na sedzdu.

Mene licno zivcira sto svi muslimani gledaju na Islam tako da je to jedina prava stvar, da je Bog SAMO Allah a da drugi nisu Bogovi....jednostavno se dobija dojam da se muslimani zele izdvojiti i izdici iznad ostalih. to me zivcira! Evo recimo pokojna majka Tereza - nije muslimanka, prema tome nije sigurno ni klanjala, a opet je dobra djela cinila! znaci nije inspiraciju sigurno dobivala na sedzdi !
Pustite se ba glupih prica tipa - sve u Kur'anu se zbilja desavalo. nemojte mi Boga vam pricat o Ademu koji je nastao iz prasine, te Eve/Have koja je od rebra Ademovog nastala......ja ne zelim jare i pare, zelim samo normalan zivot i da ga iskoristim maximalno. Putujte ljudi, vidite ljepote svijeta, probajte najegzoticniju hranu - tek tako cete na samrti moci reci "eh zivot mi je bio lijep, ne kajem se ni za sta"....pozz
P.S. rodjen sam kao musliman, dakle ne kontajte da zelim prcat "ljude s one strane"
sirotanovic

Post by sirotanovic »

MystiC wrote:
_BosanaC wrote:
sirotanovic wrote: Inspiraciju za takva djela obicno kao nagradu dobijamo nakon molitve. Kroz njih se Duhom Svetim punimo, On nam vraca snagu da ustrajemo i budemo postojani u izvrsavanju Njegovih zelja. Nasa pomoc onim u potrebi je dakako jedna od njih.
Ja ih znam zaista puno koji su 24h dnevno inspirisani za ovakve stvari, o kojima se ne prica i ne pise, a koji nikada ne padaju na sedzdu.

Mene licno zivcira sto svi muslimani gledaju na Islam tako da je to jedina prava stvar, da je Bog SAMO Allah a da drugi nisu Bogovi....jednostavno se dobija dojam da se muslimani zele izdvojiti i izdici iznad ostalih. to me zivcira! Evo recimo pokojna majka Tereza - nije muslimanka, prema tome nije sigurno ni klanjala, a opet je dobra djela cinila! znaci nije inspiraciju sigurno dobivala na sedzdi !
Pustite se ba glupih prica tipa - sve u Kur'anu se zbilja desavalo. nemojte mi Boga vam pricat o Ademu koji je nastao iz prasine, te Eve/Have koja je od rebra Ademovog nastala......ja ne zelim jare i pare, zelim samo normalan zivot i da ga iskoristim maximalno. Putujte ljudi, vidite ljepote svijeta, probajte najegzoticniju hranu - tek tako cete na samrti moci reci "eh zivot mi je bio lijep, ne kajem se ni za sta"....pozz
P.S. rodjen sam kao musliman, dakle ne kontajte da zelim prcat "ljude s one strane"
Katolik, sirotanovic, napisa ono "zar ima ista ljepse od ponizna pada na sedzdu"...
Kada sam to napisao, mislio sam na ponizno upucenu molitvu jednome Bogu bez obzira sa koje strane dolazila.

Vidis, i krscani klanjaju! Ali bukvalno klanjaju! Mozes mislit! :shock:

Klanjanja mogu biti privatna, kada su vrata svetohranista (tabernakul) otvorena, ili javna, kada je hostija postavljena na uzdignuto mjesto u pokaznici (monstranca).
Poboznost klanjanja pocela su u 14. stoljecu i otada se obavlja u razlicitim oblicima.

A kad si vec spomenuo majku Terezu i njena dobrocinstva, mislis li da bi ih bilo toliko da je zivjela zivot onako kako ti predlazes? Sta mislis da je ona jela egzoticnu hranu, umjesto sto je hranila gladne afrikance rizom? Sta mislis da je ona uzivala u zivotu umjesto sto je svo svoje vrijeme poklanjala onim u potrebi??? Sta mislis da je umjesto molitve i klanjanja svoju inspiraciju trazila po svjetskim diskotekama kako bi na kraju zivota mogla reci "eh zivot mi je bio lijep, ne kajem se ni za sta"??? Da li bi je pamtili po tolikim dobrocinstvima????

Da prijatelju, ti bi i jare i pare. Ne ide tako!!!
kao novi

Post by kao novi »

sirotanovic wrote:
MystiC wrote:
_BosanaC wrote: Ja ih znam zaista puno koji su 24h dnevno inspirisani za ovakve stvari, o kojima se ne prica i ne pise, a koji nikada ne padaju na sedzdu.

Katolik, sirotanovic, napisa ono "zar ima ista ljepse od ponizna pada na sedzdu"...
Kada sam to napisao, mislio sam na ponizno upucenu molitvu jednome Bogu bez obzira sa koje strane dolazila.

Vidis, i krscani klanjaju! Ali bukvalno klanjaju! Mozes mislit! :shock:

Klanjanja mogu biti privatna, kada su vrata svetohranista (tabernakul) otvorena, ili javna, kada je hostija postavljena na uzdignuto mjesto u pokaznici (monstranca).
Poboznost klanjanja pocela su u 14. stoljecu i otada se obavlja u razlicitim oblicima.

A kad si vec spomenuo majku Terezu i njena dobrocinstva, mislis li da bi ih bilo toliko da je zivjela zivot onako kako ti predlazes? Sta mislis da je ona jela egzoticnu hranu, umjesto sto je hranila gladne afrikance rizom? Sta mislis da je ona uzivala u zivotu umjesto sto je svo svoje vrijeme poklanjala onim u potrebi??? Sta mislis da je umjesto molitve i klanjanja svoju inspiraciju trazila po svetskim diskotekama kako bi na kraju zivota mogla reci "eh zivot mi je bio lijep, ne kajem se ni za sta"???

Da prijatelju, ti bi i jare i pare. Ne ide tako!!!
stvarno mi je muka od kvazi misionara katolickih, muslimanskih il pravoslavnih.. prestanite drzati govore onima koje to ne zanima!

sjecam se kad je b92 zbog ovakvih na svom forumu ukinuo podforum religija, svi postovi su pobrisani, i nikada više nije aktiviran... alal im vera :D
Shoshana

Post by Shoshana »

"Bog navija za Brazil. Jer ko drugi, osim Boga, nam je mogao dati ovako dobar tim?"

- Nepobitan dokaz jednog brazilskog sportskog novinara -

:zzzz:
sirotanovic

Post by sirotanovic »

kao novi wrote:
stvarno mi je muka od kvazi misionara katolickih, muslimanskih il pravoslavnih.. prestanite drzati govore onima koje to ne zanima!

sjecam se kad je b92 zbog ovakvih na svom forumu ukinuo podforum religija, svi postovi su pobrisani, i nikada više nije aktiviran... alal im vera :D
Sto nam se onda sad vrati kad ti je od nas muka? Sto nas slusas ako te ne zanimamo? Sto ne ides na forum b92, kad nas tamo nema????

Vuce dusa Bogu svome, to ti je prijatelju. Alal vera!!! :-D
sirotanovic

Post by sirotanovic »

Shoshana wrote:"Bog navija za Brazil. Jer ko drugi, osim Boga, nam je mogao dati ovako dobar tim?"

- Nepobitan dokaz jednog brazilskog sportskog novinara -

:zzzz:
Mozda su u ljubavi? :-D

Image
hrizantema

Post by hrizantema »

Ove vase diskusije me podsjetise na jednom srocenu izjavu dragog mi profesora Skulja kad je pricao o slobodi.Gdje je to procitao , ne znam, al filozofija ko filozofija, pa i ova vasa je "vavik"ista..ukratko, za pojam slobode je rekao na kraju da covjek i kad je slobodan , dakle, ima obavezu da bude slobodan, a cim je obavezan , podrazumijeva da ipak nije slobodan! Tako i vi, ja u plocu , ti u klin! Ovdje je poenta samo upitanju VJERE i nema tog normalnog covjeka koji drugog normalnog covjeka moze ubijediti da vjeruje u ono sto ne zeli ili sto se kosi s njegovim principima...Grupa koja na ovom forumu zastupa tezu o mnogobrojnim dokazima ima pravo , al isto tako i ovaj gospodin(Garibaldi) ima pravo da zastupa ono sto on misli o poimanju vjere..U svemu tome, treca osoba (Ahmed) je najblizi onom, blago recenom , najtacnijem(i ovom bi se moglo raspravljati post ce mi neko vjerovatno reci da kad je nesto tacno onda nema gore)...I mislim da su ljudi kao Ahmed pravi predstavnici svoje vjere jer ON ne amputira misljenja drugih samo na osnovu onog sto kazu...Za onog ko vjeruje, niko nece plus dobiti(bar ne sa onom sigurnoscu s kojom on to misli) za borbu za vjeru , a Garibaldi je isao cisto logikom (pametno) da da do znanja da u poimanju vjere i religije argumenti jednostavno NE POSTOJE!
kao novi

Post by kao novi »

hrizantema wrote:da da do znanja da u poimanju vjere i religije argumenti jednostavno NE POSTOJE!
da o tome se i radi, zato se i zove vjera... i onda neko nesto dokazuje, iznosi neke naucne cinjenice i slicno.. vjerujte braco/sestre sta god zelite, zelim vam sve najbolje! samo nas postedite vaseg misionarenja makar na forumu...
sirotanovic

Post by sirotanovic »

kao novi wrote:
hrizantema wrote:da da do znanja da u poimanju vjere i religije argumenti jednostavno NE POSTOJE!
da o tome se i radi, zato se i zove vjera... i onda neko nesto dokazuje, iznosi neke naucne cinjenice i slicno.. vjerujte braco/sestre sta god zelite, zelim vam sve najbolje! samo nas postedite vaseg misionarenja makar na forumu...
Opet ti???? :lol:
kao novi

Post by kao novi »

sirotanovic wrote:
kao novi wrote:
opet ja sirotanovicu :D
MystiC

Post by MystiC »

sirotanovicu, to sto sam napisao o majki terezi sam se ustvari samo nadovezao na misljenje Bosanca_ , ja mislim. dakle, nije to bila poenta toga sto sam htio reci. moje misljenje je da treba zivjeti, jer je zivot jedan i da je steta protraciti ga izmedju 4 zida klanjajuci se i moleci....kad je dragi Bog stvorio toliko ljepota na ovoj planeti koje zaista vrijedi vidjeti! Eh TO sam ja htio reci, prema tome - molim te, ne napadaj mene vezano za diskoteke, egzoticnu hranu itd.
sirotanovic

Post by sirotanovic »

kao novi wrote:
sirotanovic wrote:
kao novi wrote: da o tome se i radi, zato se i zove vjera... i onda neko nesto dokazuje, iznosi neke naucne cinjenice i slicno.. vjerujte braco/sestre sta god zelite, zelim vam sve najbolje! samo nas postedite vaseg misionarenja makar na forumu...
Djabe ti sve, ne mozes ti bez nas :-D
kao novi

Post by kao novi »

sirotanovic wrote:
kao novi wrote:
sirotanovic wrote: Opet ti???? :lol:
Djabe ti sve, ne mozes ti bez nas :-D
mogao bi ja bez vas.. da se ja pitam ukinuo bih vam podforum.. bas ko na b92
sirotanovic

Post by sirotanovic »

MystiC wrote:sirotanovicu, to sto sam napisao o majki terezi sam se ustvari samo nadovezao na misljenje Bosanca_ , ja mislim. dakle, nije to bila poenta toga sto sam htio reci. moje misljenje je da treba zivjeti, jer je zivot jedan i da je steta protraciti ga izmedju 4 zida klanjajuci se i moleci....kad je dragi Bog stvorio toliko ljepota na ovoj planeti koje zaista vrijedi vidjeti! Eh TO sam ja htio reci, prema tome - molim te, ne napadaj mene vezano za diskoteke, egzoticnu hranu itd.
Evo sta si rekao:
MystiC wrote:
...zelim samo normalan zivot i da ga iskoristim maximalno. Putujte ljudi, vidite ljepote svijeta, probajte najegzoticniju hranu - tek tako cete na samrti moci reci "eh zivot mi je bio lijep, ne kajem se ni za sta"....pozz
sirotanovic

Post by sirotanovic »

kao novi wrote: mogao bi ja bez vas.. da se ja pitam ukinuo bih vam podforum.. bas ko na b92
Reci, sto se iznova vracas evo po peti put???

Kad meni neko nije zanimljiv, kada mi tema ne lezi, kada su na njoj "glupani" ja nadjem neku drugu koja zadovoljava moj ukus.

Sta je problem da razgulis tamo gdje ti pase???
sirotanovic

Post by sirotanovic »

@Ergot

Nije mi jasna tvoja namjera prilikom postiranja slike. Ako je upucena kao neki vid provokacije, nismo toliko zapaljivi. Jer ako je Isus u trenutku svoje smrti na krizu mogao reci "Oce oprosti im, ne znaju sto cine", a on nam je uzor, oprosti cemo i mi tebi jednu takvu banalnu provokaciju.
Ipak, bez obzira na sve nije lijepo s tvoje strane.

Ako si zaista imao neku misao koju bi podjelio sa nama, podjeli je ali na jedan civilizovan i ljudski nacin.
abondanzieri

Post by abondanzieri »

tema je bogovska :D :D :D
kao novi

Post by kao novi »

i tako sirotanovic isusov sljedbenik, ljubitelj padanja na koljena i bulaznjenja na forumima posta najaktivniji clan na temi " Dokazi da Allah postoji i da je kuran od Allaha" :D ovaj brcko zbrisao i ostavio te da pjenis :-)
Ergot

Post by Ergot »

Image
KotromanichII

Post by KotromanichII »

Putujte ljudi, vidite ljepote svijeta, probajte najegzoticniju hranu - tek tako cete na samrti moci reci "eh zivot mi je bio lijep, ne kajem se ni za sta"....pozz
pa moze ovo i vjernik probati sve, i uzivati ali opet da ode u dzennet i da nastavi tamo da uziva, ali problem je ovdje kako to allah kaze u kuranu

20. Uistinu, vi ovaj prolazni svijet volite,
21. a o onom drugom brigu ne vodite.

22. Toga dana će neka lica blistava biti,
23. u Gospodara svoga će gledati;
24. toga dana će neka lica smrknuta biti,
25. tešku nevolju će očekivati.

a ja zivim i uzivam na ovom svijetu ali vodim brigu odrugom svijetu , kako se spasiti na sudnjem danu, i pripremam se za to
nestasna

Post by nestasna »

Nakon citanja ovih 6 stranica, mogu samo reci da sam se uzasno prepala, sta to nosi nasa mladost, a i starost....Koliko mrznje, koliko teskih rijeci, koje frustracije...Ostavite vjere i poslanike na miru, nemojte vrijedati niti jednu vjeru niti poslanika, pogledajte u svoje srce, i nadite tracak dobrote u njemu...tuzno, jako,jako tuzno... :(
pitt

Post by pitt »

e moja nestasna........sto bi jednostavno kad moze komplikovano :-)
KotromanichII

Post by KotromanichII »

ja da se izjansim ,ja nemam mrznje prema ikome, meni je cisto srce od toga, ja cu sa svakim fino

moje je samo da objasnim islam ono koliko ja znam, da pomognem u razumijevanju islama, a to sto ovdje ima maloumnika, i beozbraznika pa vrijedjaju druge i ismijavaju se drugima , njima na dusu :-?
HomeArt

Post by HomeArt »

KotromanichII wrote:ja da se izjansim ,ja nemam mrznje prema ikome, meni je cisto srce od toga, ja cu sa svakim fino

moje je samo da objasnim islam ono koliko ja znam, da pomognem u razumijevanju islama, a to sto ovdje ima maloumnika, i beozbraznika pa vrijedjaju druge i ismijavaju se drugima , njima na dusu :-?
Moj Kotromanicu nije ni tebi lahko. Samo se ne sekiraj naleti ovdje i finog svijeta.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Da ne citiram sve redom:

Garibaldi,

Šiije Muhammeda a.s., smatraju posljednjim Božijim poslanikom. Razlika je u stavu o njegovim nasljednicima,pa najmnogobrojnija skupina šiija vjeruje u dvanaest imama,nasljednika, od kojih je posljednji imam,Mehdi,po šiijskom vjerovanju, sakriven....a njegovom pojavom, doći će do, kako šiije vjeruju, obnove islamske misli i vjerovanja.

Kur an koji "koriste" šiije, isti je kao i Kur an, koji "koriste" suniije. Razlike u namazu, veoma su male. Post je isti, obredi hadždža također se tek neznatno razlikuju. Zekat , kao obavezu, smatraju i jedni i drugi.

Razlike postoje u hadiskom pravu, ali ni one nisu tolike da bi se moglo govoriti o razlici, kao npr između pripadnika katoličke i pravoslavne crkve.

Za ove koji se protive "misionarenju" i misionarenju:

Pa, ovaj forum ima podforum religija i filozofija. Jedna od njegovih svrha, ma šta ja ili bilo ko drugi mislio o tome, jeste i pokušaj da se lični stavovi prenesu i na druge. I to je tako.

Također,neke kao da šokira činjenica da postoje i oni, kojima su u životu prioriteti "posloženi" drugačije"

I na kraju: veliki pozdrav za sirotanovića :)
Post Reply