laka wrote:newone wrote:laka wrote:@newone:
ok, thx za url, mozes mislit znam i engleski....
i dalje tvrdim da nema nista dzaba... daju ti aparat ali se zaracunaju u necemu drugom, vezu te ugovorom, visina pretplate, cijena osnovne mjerne jedinice saobracaja... ako ne kontas o cemu pricam, tita ti nemoj me citirat' generises nam viska stranice na forumu....
Da generisem koju stranicu viska. Dovoljno procitati Lakin post i da se shvati sva arogancija i bezobrazluk onih koji direktno ili indirektno imaju mentalnu i finansijsku vezu sa ovakvim Telekomom kakav on zaista i jeste. Svaki komentar suvisan.
EVO SAD OZBILJNO ... zar stvarno mislis da je npr. DT nabavio neke mobilne aparate po bilo kojoj maloj cijeni... i onda ih podijelio bez ikakvog drugog interesa osim da namame kojih 100 korisnika... ZAR STVARNO VJERUJES U OVO... Cime se ono bavis ? ....cini mi se da si kazao da si inzinjer... onda mora da radis u nekakvom labu na institutu za nuklearnu fiziku i nemas doticaja sa stvarnoscu previse...
newone, spustimo lopticu, neda mi se ubjedjivat s tobom... ok imas svoje misljenje... mene uzasno iritira nas mentalitet, njegovan u Slobodnoj Bosni i Danima: nista ne valja, niko ne valja... vjecito antiprotivni svemu i svacemu .. a samo naprjdujemo, sta radimo da se stvari promjene... nista... vjeruj mi ... ja bih vrlo rado da sam negjde drugdje pa da onda mogu pljuvat izdaleka po svemu.... al ima nas koji jos uvijek u svemu tome zivimo, i vrlo nam je vazno , da nasi ljudi vani, makar oni, prepoznaju napredak... ma kako mali on bio ... st
Okay, radim u Analog Devices, DSP processing unit, Westborough, MA, USA.....,nije ovo sada niti bitno toliko.
Razumijem o cemu pises i dobro sam upoznat o politickom i ekonomskom veoma teskom stanju u Bosni kroz kontakte sa rodbinom i prijateljima. Imam visok zivotni standard mada to ne smatram da mi je Bogom ovdje u Americi dano vec to ostvarujem svojim radom i zalaganjem. Ovdje dolari se ne beru po granama, ali ima posla ko hoce da radi i moze se dobro zaraditi. Jako mi je zao i krivo da i u Bosni ljudi ne mogu zbog ljudske gluposti sebi obezbijediti visoki zivotni standard. Topla se voda ne izmislja jer je davno vec izmisljena.
Imate razvijene platforme! Pa implementirajte ih onda ukoliko imate dovoljno novca da u to ulozite ili vam drzava i to novca pokupi iz kase. Imate li human material koji vam to uopste i moze da implementira na terenu? Imam par prijatelja inzenjera sa kojima sam studirao i koji rade u BHT i koji mi pisu da vam probleme koje imate rjesavaju inzenjeri iz Ericssona i Siemensa i to on line jer to vasi uposleni inzenjeri ne znaju. Na znaju jer ne saljete ljude na edukaciju vani da bi se sa tim svim tehnickim zavrzlamama uhvatili u kostac. A i oni mi pisu da se svakakvog svijeta tu i zaposlilo pa je u velikom broju slucajeva i upitno sa kakvim znanjem bi se takvi nakon edukacije vani i vratili u Bosnu i da li bi se uopste i vratili.
Kako god, dalje ne mozete sami jer ste upali u stupicu drzavnog besmislenog vlasnistva nad svim i svacim. I da u pravu si stranac ce samo da izvlaci novac. Ali ce i ulagati u infrastrukturu jer je i on svjestan da ce njegovo izvlacenje novca biti proporcionalno njegovom ulaganju. Profit i investment uvijek idu zajedno jedno sa drugim pod ruku. Nema investmenta, nema ni profita.I ne brini, Zapadnjak kapitalista je davno tu lekciju naucio. I opet da ponovim samo Vodafone i T-Mobile, koji imaju na stotine miliona predplatnika sirom svijeta i uz to imaju i znanje i ljude i tehnologiju mogu BHT postaviti na noge u buducnosti. Korisnici BHT bi tako automatski usli u pool svih korisnika ova dva provajdera koji je kako napisah milionski sto ce amortizirati inicijalno povecanje cijena usluga zbog obaveza vlasnika da investira u zaostalu infrastrukturu.
Ne znam nista o tim nabavnim procedurama koje imate i koje su vam problematicne ali ovdje predplatnici zaista dobiju besplatan mobitel a sada cu ti objasniti i kako.
Mozes se lijepo odsetati do prodavnice i kupiti mobitel kojeg zelis po recimo cijeni od $400.00 i onda odabrati providera, izabrati plan koji te zadovoljava, placati ga mjesec za mjesec i tako recimo naredne dvije godine. Alternativa je da odes direktno provideru koji ti nudi isti takav plan i isti takav mobilni i potpises ugovor na dvije godine. Caka je u tome da ti je cijena plana ili ti mjesecna predplata u oba gore slucaja potpuno ista. I da cijena mobitela je uracunata u mjesecnu predplatu cak i ako ga ja licno kupim u prodavnici. Za mene je mobilni besplatan ako ga uzmem od providera. Ima i druga strana price. Zbog velike konkurencije izmedju proizvodjaca mobitela u Svijetu, svaki proizvodjac daje odredjen broj mobitela velikim svjetskim telekom providerima besplatno u reklamne svrhe a ovi ih onda distribuiraju korisnicima, dok sve druge kontigente mobitela ti isti provideri dobiju sa zestokim discountom. Zbog toga je njihovna nabavna cijena u prodavnici mnogo veca. Postoji i ogromna konkurencije i medju samim telekom providerima pa i oni gledaju da korisnicima ponude najatraktivnije modele sa predplatnickim planovima po najpovoljnijim cijenama i tako se svakodnevno cijene obaraju a sve je vise i vise servisa koji se nude ili besplatno ili sa flate rate.
E tako ti to ide u kapitalizmu i na slobodnom trzistu laka. To ti je borba za opstanak i to svaki dan, svake minute i svake sekunde. Veceras ides u krevet a ne znas sta te ceka sutra. I ja tako ovdje kao inzenjer i jos pet Bosanaca inzenjera elektrotehnike, ovdje u Analog Devices, se svakodnevno borimo da odrzimo i unaprijedimo nase skills i da odradimo neki feature bolje od ostalih inzenjera koji su dosli iz Indije, Kine, Koreje, Njemacke, Danske itd. Svako jutro me moze docekati kutija u mom cubicleu da pokupim svoje stvari i da trazim drugu kompaniju, ali ne jer ja i kada dodjem kuci nakon posla malo odmorim pa knjige u ruke i citaj da se odrzim na trzistu rada. Ali se ne zalim laka. Meni se ovo svidja jer iz dana u dan napredujem i saznajem nove stvari i danas sam u stanju odraditi ono sto prije mjesec dana za mene je bio samo san.
Zato sreco moja, lijepo se privatizirajte i na trziste, kako BHT, tako i svi vi tamo zaposleni. I vidjecete kako ce Vam svima biti ljepse kroz par godina. To je kapitalizam.