Misterija Z. Hercegovine

Hafis

#126 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by Hafis »

nosara wrote:
Hafis wrote:Nije ni krš više što je nekada bio. Nestankom stoke i priroda se oporavila.
Kako se to kamen oporavlja, kruha ti objasni nam... :lol:
Nisi me skontao.
Ako ništa neke su goleti ozelenile, tamo gdje travka nekada nije mogla izrasti.
nosara

#127 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by nosara »

Hafis wrote:
nosara wrote:
Hafis wrote:Nije ni krš više što je nekada bio. Nestankom stoke i priroda se oporavila.
Nisi me skontao.
Isusa mi, ako se nastavi kao dosad, glede prirastaja, a posebice u politickom sljepilu, tek ce se zazelenit... :-) Ali to je posebna prica... :D
Hafis

#128 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by Hafis »

nosara wrote:
Hafis wrote:
nosara wrote:
Nisi me skontao.
Isusa mi, ako se nastavi kao dosad, glede prirastaja, a posebice u politickom sljepilu, tek ce se zazelenit... :-) Ali to je posebna prica... :D
Priraštaj? Pa i nije baš tako kako se priča i kako bi netko volio da jeste. Mnogo žilavija i vitalnija sredina od većine drugih u BiH. I još uvijek im dobro ide. Teško će se to ikada zazeleniti kume.
reis1

#129 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by reis1 »

Srcani i ters. Obitelj i sira familija na prvom mjestu. Vrijedni.

S druge strane taj "plemenski" mentalitet, "grabi samo svojoj porodici" ih sprjecava da se uklope u moderno urbano drustvo, kozmopolitizam, gdje moras tolerirati onog do sebe, pretpostavit si "opcekorisno dobro", uredjen drzavni sistem.

Npr. nesto slicno kao sandzaklije, sicilijanci, yankeeye u USA...
Protic

#130 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by Protic »

Treba šaha razbacit na tom
broj dva

#131 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by broj dva »

Oil ne bi patrioti iz Brotnja trebali pravit grb/zastavu BiH ? Mislim zar nije patriotizam ljubav prema domovini, a ja koliko vidim Brotnjo i Citluk su u BiH,dok je sahovnica grb susjedne drzave ??
Je'l treba neka dozvola za pravit ogromne simbole drugi drzava ili moju ja sutra veeeliki grb Uzbekistana napravit iznad Mostara ?
Ecci
Vozim: Biciklam

#132 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by Ecci »

Sve go ustasa.
broj dva

#133 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by broj dva »

Ecci wrote:Sve go ustasa.
-----
Polugo, zadrzali su bermude.

Edit - gdje nesta clanak i fotografija ??
Leons

#134 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by Leons »

broj dva wrote:Oil ne bi patrioti iz Brotnja trebali pravit grb/zastavu BiH ? Mislim zar nije patriotizam ljubav prema domovini, a ja koliko vidim Brotnjo i Citluk su u BiH,dok je sahovnica grb susjedne drzave ??
Je'l treba neka dozvola za pravit ogromne simbole drugi drzava ili moju ja sutra veeeliki grb Uzbekistana napravit iznad Mostara ?
Šahovnica je grb Hrvata.

Zastava Hrvatske

Image

Zastava Hrvata BiH

Image

Zastava Republike BiH

Image

Zastava Bošnjaka Sandžaka

Image
hAZNADAR

#135 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by hAZNADAR »

reis1 wrote:Srcani i ters. Obitelj i sira familija na prvom mjestu. Vrijedni.

S druge strane taj "plemenski" mentalitet, "grabi samo svojoj porodici" ih sprjecava da se uklope u moderno urbano drustvo, kozmopolitizam, gdje moras tolerirati onog do sebe, pretpostavit si "opcekorisno dobro", uredjen drzavni sistem.

Naprotiv, upravo kod hercegovaca, sandzi,... nemas to kako kazes "grabi samo svojoj porodici", oni itekako znaju pomoci jedne druge umjesto da kao Bosnje podapinju stupice iz zavisti.

Zasto jednostavno ne priznati ono sto svi znaju - Hrvati zap Hercegovine su bas kao i ostali Hrvati i bas kao i ostalie nacije,... jednostavno zreliji. Nisu ni pametniji, ni ljepsi, ni kulturniji,... - jednostavno zreliji u smislu nacije, identiteta, - bar toliko da ne trose nepotrebno vrijeme na debate oko toga. Svoju energiju i vrijeme trose na poduzetnistvo umjesto na upiranje prsta u izdajnike jal Bosnjake il Bosance, ko je koliki vjernik, komunjare, papke,.... svoje institucije postuju umjesto da ih ruse kada zafali za kladionice, svojim prvacima daju prostor u mandatu u kojem su izabrani umjesto da im iz zavisti broje marke plate, svoju drustvenu imovinu dozivljavaju kao zajednicku i svoje sunarodnjake dozivljavaju kao svoje a ne kao "pleme". Pa bolje je biti u plemenskoj zajednici negoli u rodovskoj. Cijela Evropa je "plemenska" a samo kod nas se to dozivljava kao jao isfur, jao primitivluk, vid carapa u papka, jao vid glumi patriotu, ugh vjernik, hebem mu mater sto ima vise od mene, ugh komunjara,.... neznam ni sam sta ce nas prije ukopati ili djamijsko mahalski primitivizam il urbano jugonostalgicna malogradjanstina.

Iako hercegovci imaju bezbroj mana i masu negativnog - Bosnjaci generalno jel Bosanci il Hercegovci su mozda bolji u mnogo drugih stvari - ali kada je u pitanju ekonomija, razvoj, uredjenje okolisa,... - tu su isuvise veliki individualci da bi ostvarili neki veci pomak.

E to je upravo i "misterij" razvoja zap hercegovine. Iako im je bio rat-brat, iako im je kapalo iz matice,... sve je to sica kad imaju osnovno a to je zrelost.
palermo

#136 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by palermo »

reis1 wrote:Srcani i ters. Obitelj i sira familija na prvom mjestu. Vrijedni.

Lijep i tačan opis. Posebno ovo vezano za plemenski menatlitet.

Inače, obični ljudi, sa svim manama i vrlinama koje svako od nas ima. I dobri i loši......možeš naći tamo i prijatelje i neprijatelje, baš kao i svugdje...
goodbar

#137 Re:

Post by goodbar »

zlata wrote:Nema misterije-Tajni.

Ima ih puno VANI...Bogatili se po Njemackoj, Americi, Kanadi, Australiji...i prav'li kuce...slali lovu. Kad treba...VELIKI radnici. U Sj.Am. mnogi su se "obogatili" najtezim gradjevinskim poslovima.

Bolesne NACIONALISTE I BEZSKRUPULOZNI (nesto, a la Sandzaklije). Nisu bili zrtve rata...nego direktni izvodjaci-ucesnici. Njima nije niko otvar'o logore..NEGO su Zapadni Hercegovci otvarali logore drugima...i zajedno sa Tudjmanom (uz Milosevica)...krojili sudbinu BiH i Hrvatske.

Najveci KRIVCI za rat izmedju Armije BH i HVO. Vec pri Tudjmanovim prvim dolazcima u Kanadu...daju mu GOLEMU podrsku. Zalazu se za podijelu BiH..prikljucenje Hercegovine Hrvatskoj.

ZASTICENI ratnih razaranja, nisu bili nicije ratiste..i mogli su mirno poslovati. U medjuvremenu...kao "prvoborci" u ratu u Hrvatskoj...uspjeli su spojiti dva unosna posla...NACIONALIZAM I SVERC. Znaci, DOLLAR UBER ALLES.
Kako te,bona,nije sramota?Sta su ti to Sandzaklije ucinile nazao?Zato sto su vrijedni,radni,sto drze do sebe,do casti,do svojih...?Zato sto su veci Bosanci i Bosnjaci od tebe?Nikada od Bosne nisu nista trazili,a ni dobijali.Dobijali su samo nipodastavanje i prezir.Uvijek im je Bosna bila na srcu,dobijali batine od srpske milicije,za vrijeme rata u Bosni bili okruzeni sa svih strana,namjerno se tu nije nista ulagalo,sa svojim rukama stvorili nesto...Jos prije rata naselili se oko Sarajeva,u predgradjima,bili prvi na udaru cetnicke agresije,uzeli puske,koje su sami kupili,niko im nije poklonio,ko tebi i tvojima,ali dzaba,niste htjeli ih uzeti,vec ste pobjegli u Njemacke,SveCke i Svicarske,sve pod izgovorom"Nema vise druga Tite,za sta da se borim".E,vi,komunisticki muslimani(mada grozomorna "natuknica"),vi ste krivi,vise od cetnika,za tragediju Bosne.Sram te bilo...Nisam jos vidio i procitao da purgeri pljuju po Hercegovcima.Drze do sebe.Jos ne vidjeh da Beogradjani pljuju po Srbima iz R.S.mada popise sankcije i siromastvo zbog njih.Samo vi podrumasi i pobjegulje udarate po Sandzaklijama,valjda lijecite svoje komplekse,vadite se sto ste pobjegli...alo,shvatam, ima veliki broj ljudi koji su kukavice,koji se brinu za svoj zivot,za svoj sicardzijski imetak,ali nemojte udarati po onima sto su,bez trazenja bilo cega,a nista nisu ni dobijali,koji su branili ovu zemlju.I koji bi opet,bez obzira na takve kao ti,g-djo Zlato.
Vrlo sposobni, ambiciozni ljudi...ZA JEDNU GENERACIJU...uspiju skinit' ketenove gace...i leci u svilenu postelju. I to me nekako podsjeca na Sandze.

Narodni heroji su im PAPA...(ukol'ko ih bude "slus'o")...inace ce poslati SVOJE da ga ukokaju. Franjo Tudjman, Ante Pavelic, Maks Luburic...i NAJVAZNIJE Herceg Stipan...sto se tol'ko dugo..junacki odupir'o Turcima...i Kraljica Katarina...koja je Bosnu darovala Vatikanu. (Ipak nije "Turcima", Srbima, nit' Titi").

Isto k'o sto Sandzaklije imaju PATENT na Bosnjastvo...i ovi "NASI PRECANI"...drze PATENT na Hrvatstvo. NAJZESCI SU! Masallah!

Inace, prijete da ce OSTVARITI svoju Neretljansku Gusarsku Drzavu...i svima nama...naplacivati prolaz do mora...prolaz kopnom...gusariti kao nekadasnji Neretljanski gusari.
Kako te,bona,nije sramota?Sta su ti to Sandzaklije nazao ucinile?Zato sto su vrijedni,radni,sto drze do obraza i casti(za razliku od tebe i takvih kao ti).Uvijek im je Bosna bila na srcu,a Bosna im nikada nije uzvratila.Okruzeni od srpske milicije i dalje su klicali Bosni,kao i danas.Nikada nisu nista trazili,a nije im se ni nudilo.Jos prije rata,naselili se u predgradjima Sarajeva,primili prvi udar cetnicke agresije,povadili puske,koje su sami kupili,a ti zlato i takvi kao ti,mada su im nidjene puske,pobjegli ste u Njemacke,SveCke,Amerike,sve pod izgovorom"Nema vise druga Tite,nema vise moje zemlje"...Vi,komunisticki muslimani,ste vise krivi za tragediju Bosne od cetnika.Razumijem da ima kukavica,da ima onih koji se boje za svoj zivot,za sicardzijsku imovinu,ali nemojte da trazite "krivce"u drugima,narocito ne u onima koji su vas spasili,"drugarice"zlato...
Nomo

#138 Re: Re:

Post by Nomo »

goodbar wrote:
zlata wrote:Nema misterije-Tajni.

Ima ih puno VANI...Bogatili se po Njemackoj, Americi, Kanadi, Australiji...i prav'li kuce...slali lovu. Kad treba...VELIKI radnici. U Sj.Am. mnogi su se "obogatili" najtezim gradjevinskim poslovima.

Bolesne NACIONALISTE I BEZSKRUPULOZNI (nesto, a la Sandzaklije). Nisu bili zrtve rata...nego direktni izvodjaci-ucesnici. Njima nije niko otvar'o logore..NEGO su Zapadni Hercegovci otvarali logore drugima...i zajedno sa Tudjmanom (uz Milosevica)...krojili sudbinu BiH i Hrvatske.

Najveci KRIVCI za rat izmedju Armije BH i HVO. Vec pri Tudjmanovim prvim dolazcima u Kanadu...daju mu GOLEMU podrsku. Zalazu se za podijelu BiH..prikljucenje Hercegovine Hrvatskoj.

ZASTICENI ratnih razaranja, nisu bili nicije ratiste..i mogli su mirno poslovati. U medjuvremenu...kao "prvoborci" u ratu u Hrvatskoj...uspjeli su spojiti dva unosna posla...NACIONALIZAM I SVERC. Znaci, DOLLAR UBER ALLES.
Kako te,bona,nije sramota?Sta su ti to Sandzaklije ucinile nazao?Zato sto su vrijedni,radni,sto drze do sebe,do casti,do svojih...?Zato sto su veci Bosanci i Bosnjaci od tebe?Nikada od Bosne nisu nista trazili,a ni dobijali.Dobijali su samo nipodastavanje i prezir.Uvijek im je Bosna bila na srcu,dobijali batine od srpske milicije,za vrijeme rata u Bosni bili okruzeni sa svih strana,namjerno se tu nije nista ulagalo,sa svojim rukama stvorili nesto...Jos prije rata naselili se oko Sarajeva,u predgradjima,bili prvi na udaru cetnicke agresije,uzeli puske,koje su sami kupili,niko im nije poklonio,ko tebi i tvojima,ali dzaba,niste htjeli ih uzeti,vec ste pobjegli u Njemacke,SveCke i Svicarske,sve pod izgovorom"Nema vise druga Tite,za sta da se borim".E,vi,komunisticki muslimani(mada grozomorna "natuknica"),vi ste krivi,vise od cetnika,za tragediju Bosne.Sram te bilo...Nisam jos vidio i procitao da purgeri pljuju po Hercegovcima.Drze do sebe.Jos ne vidjeh da Beogradjani pljuju po Srbima iz R.S.mada popise sankcije i siromastvo zbog njih.Samo vi podrumasi i pobjegulje udarate po Sandzaklijama,valjda lijecite svoje komplekse,vadite se sto ste pobjegli...alo,shvatam, ima veliki broj ljudi koji su kukavice,koji se brinu za svoj zivot,za svoj sicardzijski imetak,ali nemojte udarati po onima sto su,bez trazenja bilo cega,a nista nisu ni dobijali,koji su branili ovu zemlju.I koji bi opet,bez obzira na takve kao ti,g-djo Zlato.
Vrlo sposobni, ambiciozni ljudi...ZA JEDNU GENERACIJU...uspiju skinit' ketenove gace...i leci u svilenu postelju. I to me nekako podsjeca na Sandze.

Narodni heroji su im PAPA...(ukol'ko ih bude "slus'o")...inace ce poslati SVOJE da ga ukokaju. Franjo Tudjman, Ante Pavelic, Maks Luburic...i NAJVAZNIJE Herceg Stipan...sto se tol'ko dugo..junacki odupir'o Turcima...i Kraljica Katarina...koja je Bosnu darovala Vatikanu. (Ipak nije "Turcima", Srbima, nit' Titi").

Isto k'o sto Sandzaklije imaju PATENT na Bosnjastvo...i ovi "NASI PRECANI"...drze PATENT na Hrvatstvo. NAJZESCI SU! Masallah!

Inace, prijete da ce OSTVARITI svoju Neretljansku Gusarsku Drzavu...i svima nama...naplacivati prolaz do mora...prolaz kopnom...gusariti kao nekadasnji Neretljanski gusari.
Kako te,bona,nije sramota?Sta su ti to Sandzaklije nazao ucinile?Zato sto su vrijedni,radni,sto drze do obraza i casti(za razliku od tebe i takvih kao ti).Uvijek im je Bosna bila na srcu,a Bosna im nikada nije uzvratila.Okruzeni od srpske milicije i dalje su klicali Bosni,kao i danas.Nikada nisu nista trazili,a nije im se ni nudilo.Jos prije rata,naselili se u predgradjima Sarajeva,primili prvi udar cetnicke agresije,povadili puske,koje su sami kupili,a ti zlato i takvi kao ti,mada su im nidjene puske,pobjegli ste u Njemacke,SveCke,Amerike,sve pod izgovorom"Nema vise druga Tite,nema vise moje zemlje"...Vi,komunisticki muslimani,ste vise krivi za tragediju Bosne od cetnika.Razumijem da ima kukavica,da ima onih koji se boje za svoj zivot,za sicardzijsku imovinu,
ali nemojte da trazite "krivce"u drugima,narocito ne u onima koji su vas spasil
i,"drugarice"zlato...
a koga si ti spasio ni pakao i sejtanska vatra mu nece tesko pasti
ps najbolje bi bilo da vas naselimo u zapadnu hercegovinu i da vam dovedmo radovanove i dodikove srbe i da to sveto trojstvo skupa zivi . ogradjeno kineskim zidom sa jedne a baklavom i hurmasicom i prsutom s druge strane . Zidom da nam ne mozete uci u Bosnu a baklavom i hurmasicom i prsutom jer ste vazda gladni .
Nomo

#139 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by Nomo »

Leons wrote:
broj dva wrote:Oil ne bi patrioti iz Brotnja trebali pravit grb/zastavu BiH ? Mislim zar nije patriotizam ljubav prema domovini, a ja koliko vidim Brotnjo i Citluk su u BiH,dok je sahovnica grb susjedne drzave ??
Šahovnica je grb Hrvata.

Zastava Hrvatske

Image

Zastava Hrvata BiH

Image

Zastava Republike BiH

Image

Zastava Bošnjaka Sandžaka

Image
vidi ti naseg muslimana bosnjaka sto se slomi glumeci advokata mate bobana . mozes li nam pokazati zastavu bosanskog naroda ? mozes li nam pokazati zastavu bosnjackog ili pak srpskog naroda ? Nema narod zastavu zastavu ima drzava . Zastava hrv i srpskog naroda u BiH je u stvari zastava stranih drzava . A ove dvije hrvtske zastave se razlikuju kao sija i vrat kao tjedan i sedmica . Pokazi nam zastavu Republike Hrvatske iz 1992 godine .
Leons

#140 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by Leons »

Ne branim ja nikoga. Nisam ni musliman. Imaju i narodi zastave. Svasta i svako zastavu moze imati.

Niti Kurdi ni Romi nemaju svoje drzave a imaju zastavu. Isto tako i Beclije imaju zastavu Beca pored Austrijske.

Primjetio sam da ti mrzis svakog i pljujes po svakom. Ne valjaju Bosnje, ne valjaju Hrvati, ne valjaju Sandzaklije, Hercegovci, Srbi. Imal tebi iko da valja?
goodbar

#141 Re: Misterija Z. Hercegovine

Post by goodbar »

@ Nomo
Ja nisam Sandzaklija,vec pisem o onome sto znam i sto sam vidio.U svakom slucaju,ne "ofrlje"kao ti.A ti potvrdjujes ovu moju teze,da su komunisticki muslimani(znammm,grozomorna kovanica)tragedija za Bosnu.Samo oni mrze svoje.Ne cuh od Purgera da ne voli Hercegovce,niti od Srbijanca losu rijec za Srbina iz R.S.-a,mada zbog njih popise sankcije i odose 50.god.unazad.Samo komunisticki musliman(neko bi rekao "Bosnjo",pezorativno)mrzi Bosnjake Sandzaka.Sa ovim prekidam komunikaciju s tobom,jer mi se ne da da razglabam sa inat efendijama.
Post Reply