Pravi Bosanceros wrote:ibro dirka wrote:Pravi Bosanceros wrote:Ja koliko kontam Silajdzic je potpisao policiju RS, a Dodik nije napravio nikakav ustupak. Covjek od pocetka govori da je njima jedino bitno da ostane policija RS, a evo to im je sada omogucio Silajdzic. Za Dodika je prihvatljivo o svemu drugom da se dogovara i to ce i raditi sada kada je ostvario svoj glavni cilj - policija RS.
Gdje se spominje ta policija RS, meni promace?
Na dosta mjesta u tekstu. Mozda ne bi bilo lose da detaljno procitas tekst prije nego se uhvatis advokature u korist Silajdzica.
Bez tih priglupih partijskih etiketiranja, molicu lijepo.
2. struktura policijskih snaga u BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje
(to je jasno ko dan svakome ko hoce da shvati sta znaci ova odredba protokola i ko zna kakva je ustavna struktura BiH)
Tebi ocito nije, potpuno normalna recenica. Ustavna struktura je takva kakva jeste, a kakva ce biti, vidjet cemo. Sta ovdje kaze je (po meni) da ostaju i policija FBiH i RS (za sada, do sljedeceg ustava). Ne kaze da oni imaju iste ingerencije kao i sada.
VIII Stalni članovi Odbora direktora policije su: direktor policije, pomoćnici direktora za policijsku strukturu RS-a i Federacije BiH, direktor Granične policije BiH i direktori lokalnih policijskih oblasti. Odbor direktora policije donosi odluke konsenzusom članova, a ako nema konsenzusa onda većinom glasova u koju moraju biti uključeni glasovi iz entiteta i konstitutivnih naroda.
(ako ovo nije jasno ja ne znam sta jeste)
Malo ublazeni Lajcijev prijedlog.
IX U cilju eliminacije političkog miješanja u operativni rad policije, u okviru policijske strukture se osnivaju sljedeća tijela: Nezavisni policijski odbor na nivou BiH za nivo policijskih struktura BiH koga bira Parlamentarna skupština BiH, Nezavisni policijski odbor na nivou entiteta koje biraju parlamenti entiteta, kancelarija za žalbe građana i savjet za bezbjednost lokalne zajednice.
(odakle nam sada nezavisni odbori koje biraju parlamenti entiteta??? Lajcak predlagao postojanje samo ovoga na nivou BiH)
Sta radi taj odbor? Gdje to pise?
Ono što je postignuto je jedino moguće u ovom trenutku, a što se mene tiče policija RS-a nije upitna, ona samo može da bude sastavni dio policijskih struktura i nikako ne može da bude izbačena - rekao je Dodik.
(covjek likuje nad svojom pobjedom)
Dalje kaze da to za sada nije prihvaceno. Ako ga slusas, sto ga ne slusas do kraja?
Razumijem da su se uplasili za svoju fotelju, ali sto je previse, previse je.
Ovo je:
1. Dobijanje na vremenu
2. Ako fakat prodje (nekim cudom) kao nesto na cemu ce se dalje usaglasavati, nije ni 10% krajnjeg dokumenta.
3. Opet mi ne rece gdje se spominje (a jos manje pojacava) policija RS, sem "na dosta mjesta". Spominju se direktori policijskih struktura, sto je malo drugacije.