Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!

Post Reply
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šapat wrote: Ako ovo nisu kriteriji za treci entitet, onda stvarno ne znam sta jesu.
A ako hoces, mogu ti mijenjati bolje po zelji. Ali ce uvijek pisati isto - da Hrvati imaju sve svoje, a to mi ne lici na jedinstveno ni ovo ni ono, nego na SVOJE! :x
Znači, tebi je entitet svaka vrsta autonomije?

Ako je entitet Kvibek, Flandrija, Katalonija, Škotska itd., onda da, ja se zalažem za treći entitet.

Mada, moje osobno mišljenje je da ipak postoji velika razlika između Katalonije i RS, a ono što Hrvati hoće nije RS nego primjeri uspješnih zapadnih država.

Kako rekoh ranije, ja mogu nabrojati i desetak višenacionalnih uspješnih država koje su sve uređene manje više slično. Može li itko od zagovaratelja unitarizma nabrojati i jednu jedinu višenacionalnu unitarnu državu ili ne može?

Ako je nema i ako se oko tog konačno slažemo, da prestanemo pričati o onom što u ovom svemiru ne može postojati i krenemo praviti modernu suverenu državu koja može opstati bez raznih OHR-ova, SFOR-a i sličnih kolonizatora.
pitt

Post by pitt »

pa isto ko da nam je zemlja velicine texasa.... :D:D jeble vas sve te podjele na nacionalnoj ili politickoj bazi....od tog nikakvog hajra nema. jedino na sta se to malo jada od zemlje treba dijeliti su ekonomske regije.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

pitt wrote:pa isto ko da nam je zemlja velicine texasa.... :D:D jeble vas sve te podjele na nacionalnoj ili politickoj bazi....od tog nikakvog hajra nema. jedino na sta se to malo jada od zemlje treba dijeliti su ekonomske regije.
Pa ja sam nedavno na ovom forumu predlagao podjelu na 5 ekonomskih regija i čak iznio kartu sa 5 regija od kojih je svaka bila multietnička, ali su svi odmah počeli prebrojavati koliko koje nacije ima u "ekonomskoj" regiji. Čudno je to. :-?
pitt

Post by pitt »

nmislio sam sto se tice kartografije......nikako da te ekonomske regije imaju neke povlasti ili autonomiju. Sto xe mene tice i RS i federacija su nepotrebne i samo stvaraju ogroman birokratski trosak. Zemlja moze funkcionisati i bez regija,, promocija jednog naroda, stranke itd.....nije do zemlje vec do ljudi. U svijetu je trend da se brisu granice i podjele svode na minimalu....samo kod nas daj nek se jos dijeli....
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Marco-x wrote:I onda bi i logično bilo po trendovima iz svijeta da BiH uđe u konfederaciju s Hrvatskom (hipotetički, po tvojoj logici - da me netko ne etiketira :D ). Zemljopisno, gospodarski, prometno i svakako se dopunjuju.
Samo sam svjestan, da nitko to nema pravo tražiti od Bošnjaka i Srba, tako da to automatski otpada. A isto bi bili trendy.
Ne kontam zašto konfederaciju?

Pitt je jasno rekao da je protiv podjela, onda znači logično je da Hrvatska i BiH tvore jednu unitarnu državu, nazovimo je Lijepa Republika. :D
pitt

Post by pitt »

Zato mora biti konfederacija? mogu imati sasvim odlicnu ekonomsku, turisticku i politicku saradnju i bez bilo kakvih unija. Slicno US-kanada. Cudi me da niko nije potegao tenzije u belgiji kao izgovor da se i bosna mozda treba dijeliti :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

pitt wrote:Zato mora biti konfederacija? mogu imati sasvim odlicnu ekonomsku, turisticku i politicku saradnju i bez bilo kakvih unija.
Ne mora biti konfederacija, naravno da ne mora. Nego si ti pomenuo da su podjele loše, da se svijet sve više ujedinjuje, pa je onda logičan prijedlog da se ukinu podjele na Hrvatsku i BiH i da se ujedine.

Ako se pogleda zemljopisno, onda se vidi da su ove dvije zemlje apsolutno naslonjene jedna na drugu.

Zašto ikakve granice?
pitt

Post by pitt »

Tomislav MO wrote:
pitt wrote:Zato mora biti konfederacija? mogu imati sasvim odlicnu ekonomsku, turisticku i politicku saradnju i bez bilo kakvih unija.
Ne mora biti konfederacija, naravno da ne mora. Nego si ti pomenuo da su podjele loše, da se svijet sve više ujedinjuje, pa je onda logičan prijedlog da se ukinu podjele na Hrvatsku i BiH i da se ujedine.

Ako se pogleda zemljopisno, onda se vidi da su ove dvije zemlje apsolutno naslonjene jedna na drugu.

Zašto ikakve granice?
pa prema takvoj logici zasto ne bi i bracu srbe pustili...i albance i crnogorce....... ne ujedinjuje se svijet da se brisu zemlje sa mapa (i dalje imate frnacusku i njemacku koje su clancice EU) vec se granice brisu radi ekonomije, zajednickih geopolitickih ciljeva i sl. nemoguce je izbrisati neciji identitet tek tako. Mada me ne bi zacudila da za 100ak godina i do tog dodje....sem ako nas ne poklopi kakav meteor iz neba.
domacin

Post by domacin »

Занимњива је ова декларација Хрвата.
Рекли су детаљно оно што неће а то је распад Босне или њена апсолутна централизација.
Иако је декларација веома опширна и има пуно неких детаља у потпуности је прескочена суштина.
Једино што су јасно рекли да мора бити средњег нивоа власти.
Ипак уопште није наговештено какав ће тај средњи бити, колико ће их бити а ни на којој територији.

Мислим да је ово један добро испаниран потез да се приближе и Србима и Бошњацима а и МЗ-у.
Бошњаци из ове декларације могу прочитати да ће бити 5 ил 6 регија са локалним надлажностима на неким географским цјелинама.
Исто тако Срби могу прочитати да ће бити 3 регије од којих ће једна бити РС са надлежностима које данас имају ентитети или уз неку јако малу промјену.

Тако су оставили много отворених могућности да свако може прихватити ову декларацију али на свој начин тумачећи изостављене елементе.

Је сад не знам да ли је њима прихватљива свака могућност из овог дијапазона ил имају неку одређену ал неће рећи.
Ипак лично мислим да они имају неки свој конкретан план ал да га нису хтјели одмах рећи. Прво хоће да чују реакције друге двије стране и њихове могуће вербалне сукобе око реализације оваквог плана а онда ће на крају и отворити своје карте као шлаг на торту.

Ова партија покера ће бити баш занимљива, улог је држава.
А како сви имају лоше карте питање ја ко најбоље блефира?
Живи били па видјели.
Last edited by domacin on 26/09/2007 22:35, edited 2 times in total.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

pitt wrote: pa prema takvoj logici zasto ne bi i bracu srbe pustili...i albance i crnogorce....... ne ujedinjuje se svijet da se brisu zemlje sa mapa (i dalje imate frnacusku i njemacku koje su clancice EU) vec se granice brisu radi ekonomije, zajednickih geopolitickih ciljeva i sl. nemoguce je izbrisati neciji identitet tek tako.
Apsolutno se slažem s tobom. :thumbup: :bih:
Prozor

Post by Prozor »

@Marco i Tomo

Da li ste, ako ste imali dovoljno godina, 92´ glasali ZA na referendumu i ako jeste, zasto ste tada dali glas unitarnoj RBIH a sada je necete? Ja sam inace za BiH sa 5 decentraliziranih ekonomskih regija, no volio bih cuti odgovor na ovo pitanje...?
pitt

Post by pitt »

Tomo (nadam se da ne zamjeras :D), sto se mene tice u ovoj a i svakoj normalnoj zemlji svi mogu imati svoj identitet i bez prekrajanja granica. jedan od mojih najboljih prijatelja je momak iz zap. mostara koji za sebe neci niakda reci da je Bosanski Katolik vec Hrvat iz Bosne ili samo Hrvat. Tako je vazda za sebe govorio i tako je naucio (jos od prije rata), i meni to ni najmanje ne smeta niti bih mu ikada rekao (niti imam pravo na to) eh kako to ti sad Hrvat a zivis u Bosni. Nije moj problem kako se on zeli izjasnjavati, ima mnogo vaznijih stvari o i medju nama nego da se sa tim opterecujemo.
Prozor

Post by Prozor »

pitt wrote:Tomo (nadam se da ne zamjeras :D), sto se mene tice u ovoj a i svakoj normalnoj zemlji svi mogu imati svoj identitet i bez prekrajanja granica. jedan od mojih najboljih prijatelja je momak iz zap. mostara koji za sebe neci niakda reci da je Bosanski Katolik vec Hrvat iz Bosne ili samo Hrvat. Tako je vazda za sebe govorio i tako je naucio (jos od prije rata), i meni to ni najmanje ne smeta niti bih mu ikada rekao (niti imam pravo na to) eh kako to ti sad Hrvat a zivis u Bosni. Nije moj problem kako se on zeli izjasnjavati, ima mnogo vaznijih stvari o i medju nama nego da se sa tim opterecujemo.
Potpis
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Prozor wrote:@Marco i Tomo

Da li ste, ako ste imali dovoljno godina, 92´ glasali ZA na referendumu i ako jeste, zasto ste tada dali glas unitarnoj RBIH a sada je necete? Ja sam inace za BiH sa 5 decentraliziranih ekonomskih regija, no volio bih cuti odgovor na ovo pitanje...?
Glasovao sam ZA. Idemo se malo podsjetiti za što smo to glasovali.

Referendum za neovisnost BiH održan je 29. veljače i 1. ožujka 1992. Referendumsko pitanje glasilo je:”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu,
državu ravnopravnih građana, naroda – Muslimana, Srba i Hrvata, i ostalih naroda koji u njoj žive?”

Što ovdje vidimo?

1. Vidimo da se nigdje ne pominje unitarna država, niti na koji način treba biti unutarnji ustroj.
2. Vidimo da se pominje da BiH mora biti između ostalog i država ravnopravnih NARODA, a ne samo građana. Danas bi Silajdžić i mnogi Bošnjaci rado zaboravili kako je glasilo pitanje na osnovu kojeg je BiH dobila legitimitet i na osnovu kojeg danas postoji kao država.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

domacin wrote:????????? ?? ??? ??????????? ??????.
????? ?? ??????? ??? ??? ???? ? ?? ?? ?????? ????? ??? ???? ????????? ??????????????.
???? ?? ??????????? ????? ??????? ? ??? ???? ????? ?????? ? ?????????? ?? ?????????? ???????.
?????? ??? ?? ????? ????? ?? ???? ???? ??????? ????? ??????.
???? ?????? ???? ??????????? ????? ?? ??? ?????? ????, ?????? ?? ?? ???? ? ?? ?? ????? ??????????.

?????? ?? ?? ??? ????? ????? ????????? ????? ?? ?? ???????? ? ?????? ? ????????? ? ? ??-?.
??????? ?? ??? ??????????? ???? ????????? ?? ?? ???? 5 ?? 6 ?????? ?? ???????? ????????????? ?? ????? ??????????? ?????????.
???? ???? ???? ???? ????????? ?? ?? ???? 3 ?????? ?? ????? ?? ????? ???? ?? ?? ????????????? ???? ????? ????? ???????? ??? ?? ???? ???? ???? ????????.

???? ?? ???????? ????? ????????? ?????????? ?? ????? ???? ?????????? ??? ??????????? ??? ?? ???? ????? ???????? ??????????? ????????.

?? ??? ?? ???? ?? ?? ?? ???? ??????????? ????? ????????? ?? ???? ?????????? ?? ????? ???? ???????? ?? ???? ????.
???? ????? ?????? ?? ??? ????? ???? ???? ????????? ???? ?? ?? ?? ???? ?????? ????? ????. ???? ???? ?? ???? ???????? ????? ????? ?????? ? ?????? ?????? ???????? ?????? ??? ??????????? ??????? ????? ? ???? ?? ?? ????? ? ???????? ????? ????? ??? ???? ?? ?????.

??? ??????? ?????? ?? ???? ??? ?????????, ???? ?? ??????.
? ???? ??? ????? ???? ????? ?????? ?? ?? ??????? ????????
???? ???? ?? ???????.
Sta ce ovo bit, evo da se i sa domacinom jednom slozim :D

Edit: ode cirliks u helac, nije namjerno :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

pitt wrote:Tomo (nadam se da ne zamjeras :D), sto se mene tice u ovoj a i svakoj normalnoj zemlji svi mogu imati svoj identitet i bez prekrajanja granica. jedan od mojih najboljih prijatelja je momak iz zap. mostara koji za sebe neci niakda reci da je Bosanski Katolik vec Hrvat iz Bosne ili samo Hrvat. Tako je vazda za sebe govorio i tako je naucio (jos od prije rata), i meni to ni najmanje ne smeta niti bih mu ikada rekao (niti imam pravo na to) eh kako to ti sad Hrvat a zivis u Bosni. Nije moj problem kako se on zeli izjasnjavati, ima mnogo vaznijih stvari o i medju nama nego da se sa tim opterecujemo.
Ma sve je to lijepo pitt, nemam ja nikakav problem s tobom, a nadam se ni ti sa mnom. :thumbup:

Ali opet ostaje onaj tvoj post gore, gdje si se usprotivio ukidanju granica između BiH i Hrvatske. Shvatam ja tebe da to ne želiš, ali shvati i ti da ja iz potpuno istih razloga ne želim unitarnu državu BiH.
Prozor

Post by Prozor »

Tomislav MO wrote:

Referendum za neovisnost BiH održan je 29. veljače i 1. ožujka 1992. Referendumsko pitanje glasilo je:”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu,
državu ravnopravnih građana, naroda – Muslimana, Srba i Hrvata, i ostalih naroda koji u njoj žive?”

Što ovdje vidimo?

1. Vidimo da se nigdje ne pominje unitarna država, niti na koji način treba biti unutarnji ustroj.
2. Vidimo da se pominje da BiH mora biti između ostalog i država ravnopravnih NARODA, a ne samo građana. Danas bi Silajdžić i mnogi Bošnjaci rado zaboravili kako je glasilo pitanje na osnovu kojeg je BiH dobila legitimitet i na osnovu kojeg danas postoji kao država.
RBIH je uredjena po principu SRBIH, dakle Vlada i opcine. Sto znaci unitarna drzava. Na referendumu nije bila bitna TV i federalna jedinica?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Prozor wrote:
Tomislav MO wrote:

Što ovdje vidimo?

RBIH je uredjena po principu SRBIH, dakle Vlada i opcine. Sto znaci unitarna drzava. Na referendumu nije bila bitna TV i federalna jedinica?
Ne kontam, gdje se u referendumskom pitanju kaže da će nezavisna BiH biti uređena samo od Vlade i općina? Koliko ja vidim unutarnji ustroj se ne pominje.
pitt

Post by pitt »

Ma tomo naravno da nemam problema...to je tvoje misljenje i stav....na koji imas pravo. Ja samo zastupam suprotno.....mislim da spajanje drzava ne bi pomoglo nikome.....a nsam bas ni siguran da bi hrvatska to zeljela. Nije sala nas nositi na grbachi :D:D:D:D
Prozor

Post by Prozor »

Tomislav MO wrote:
Prozor wrote:
Tomislav MO wrote: Glasovao sam ZA. Idemo se malo podsjetiti za što smo to glasovali.

Što ovdje vidimo?

Ne kontam, gdje se u referendumskom pitanju kaže da će nezavisna BiH biti uređena samo od Vlade i općina? Koliko ja vidim unutarnji ustroj se ne pominje.
Ali te nije ni zanimalo toliko?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Prozor wrote: Ali te nije ni zanimalo toliko?
Mislio sam da se to podrazumjeva. Referendumsko pitanje je obećavalo dugo čekanu ravnopravnost Hrvatima kao narodu, a ne samo građanima općenito. Zato smo i glasovali ZA.
Prozor

Post by Prozor »

Tomislav MO wrote:
Mislio sam da se to podrazumjeva. Referendumsko pitanje je obećavalo dugo čekanu ravnopravnost Hrvatima kao narodu, a ne samo građanima općenito. Zato smo i glasovali ZA.
Da se BiH uredi kao sto je SRBIH, tj kao RBIH koju je omeo rat, bili na to pristao?
Prozor

Post by Prozor »

Marco-x wrote:

Ja sam bio maloljetan, ali su moji glasovali za...

Tomo ti je ostalo odgovorio.

Otkad je nastala moderna BiH na zasjedanju ZAVNOBiH-a, uvijek je se govorilo o ravnopravnim i konstitutivnim narodima.
Izgleda da neke šovinističke struje u BiH, to često zaboravljaju.
Ta konstitutivnost znači da o ovom, što sam prethodno raspravljao o Pittu o hipotetičkom ujedinjenju sa Hrvatskom na nekom dogovorenom principu, jednostavno ne može bez suglasnosti Srba i Bošnjaka, tako da će to uvijek ostati samo hipotetička teza i neostvarivo. Krucijalne stvari se u BiH (unutarnji ustroj, sklapanje zajednica s drugim državama, inače promjena Ustava) ne mogu odraditi bez suglasnosti sva tri naroda.

A što se tiče unutarnjeg ustroja sa ekonomskim regijama, ja ne vidim jasne mehanizme zaštite nacionalnih interesa u takvom ustroju, a utvaram si da nam je svima u cilju da BiH ostane mutietnična i multikulturalna dugoročno.

Možemo se malo lagati i govoriti, da to nije bitno, ali uvijek se priča svede na nacionalnu temu na kraju.
Uvjeren sam da dobrim ustrojem i jasnom i transaparentnom zaštitom nacionalnih interesa, bi se skinule nacionalističke stranke s vlasti, jer je situacija da ljudi, dok je ovakvo stanje po inerciji glasaju za svoje. Uvjeren sam da bi Hrvati skinuli (jedva dočekali) ovakav HDZ (ili bi se isti žestoko reformirao), jer poznam malo situaciju među BH Hrvatima.
Pa dobro, kakvu bi ti BiH najradije vidio? Je li u toj viziji prisutna neka hrvatska administrativna jedinica?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Prozor wrote:
Tomislav MO wrote:
Da se BiH uredi kao sto je SRBIH, tj kao RBIH koju je omeo rat, bili na to pristao?
Znači polaziš od pretpostavke da su Hrvati u SRBiH bili ravnoprani?

Ne, razdoblje SR BiH je za Hrvate doba progona. Najmalobrojniji narod, od 18% stanovništva činio je 60% dijaspore. Kroz popise svakih 10 godina se može vidjeti kako je konstantno padao procent Hrvata u takvom okruženju. Hrvatski krajevi su zanemarivani ekonomski, što je uzrokovalo iseljavanje, u Njemačku, USA, pa čak i u Australiju.

Dovoljno je vidjeti reprezentaciju Australije, koju čini 5-6 Hrvata porijeklom iz BiH, koji su tu druga ili treća generacija.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Marco-x wrote: Da. Ili konfederacija više županija/kantona na švicarskom principu, po granicama na temelju želje većine ljudi na terenu. Najveća neovisnost bi bila ekonomska. Svi su konstitutivni na cijelom teritoriju BiH. To vodi u funkcionalnost, a i osigurava opstanak svih naroda u BiH, a i Ostalih. Jednostavno multietničnost, kojoj Bošnjaci toliko teže.
E sad je još samo pitanje da li oni zaista žele "multi" ili bi ipak nekako sve to stavili pod zajednički nazivnik i napravili "uni".

Neki nikako da shvate da su uni i multi suprotni pojmovi. :roll:
Post Reply