Jasno. Kad god su vezani uz nazi i sl. stvari.nezeljeni nadimak wrote:Eto, tu se slazemo, ali ja mislim da je isto i u slucaju onih koji se dice ovim simbolima68847 wrote: Vidis ja mislim da izvjesnim pripadnicima tog naroda koji se dice borbom svojih predaka za gornji simbol a svojom za sadasnji treba pomoc.
PRISEGA NJEMACKIH NACISTA,SA PODIZANJEM TRI PRSTA
KRATAK PREGLED PRISEGA RAZNIH NACISTICKIH FORMACIJA TOKOM 2.SVJ.RATA, PODIZANJEM TRI PRSTA
BIJELJINA, 1992.
Novi grb RS
- 68847
- 68847
I istocnoj jarane, i istocnoj.Prozor wrote:Zapadnoj okolini?68847 wrote: Halo ba
Vidio sam sta si pokazao.
Ako mene pitas: Slicno isto je slicno al' nije isto.
Trebas pitati one kojima je to isto a (na zalost) ima ih.
Nisam ja nacionalista pa da treba na mene skakati.
Samo vam ukazujem na to s kim u svojoj okolini imate posla.
-
samardzija
#129 Re: Novi grb RS
zavrzlama wrote:odlican prijedlog....samo bih da se skinu sahovnica i ljiljani da ne kvare onog lijepog orla koji se jedva vidi na grbu.....nije ni tebi lakodomacin wrote:Da li vam je ovo prihvatljivo.
slijedi Bosnjacki kompromisni prijedlog:

- SaraLe
Zasto su onda na skupstini u Srbiji izjednaceni cetnici i partizanicyprus wrote:Ma svašta si ti napričala. Sad da li al Kaida ima službeni simbol ili nema nije ni bitno. Poenta je u tome što postoje luđaci koji pod zastavom mjeseca i zvijezde ili oni arapskih slova (nema drugog Boga osim Allaha), ne zamjerite ako sam fulio, odsjecaju nedužnim ljudima glave ili šalju bombaše samoubice na nadužan svijet. Eh, da li oni ovim činom "prljaju" islam i njegove simbole? Ja mislim da ne. Ali isto tako da hrpa budala svojim zločinima ne mogu uprljat simbol koji nije isključivo njihov, a u ovom slučaju to je simbol srpskog naroda 4s i bijeli orao. A na kraju krajeva izvjesna sranja su počinjena i pod ljiljanima, pa nećemo ih se valjda zato odreć kao bosanske historijske zastave.dawn_upon_dawn wrote:mislila sam da imaju neki specijalni znak, sa kombinacijom islamskih simbola, pa da ga eto svi znaju a ja ne znam.
i kada si to spomenuo, googlala sam pod svim varijantama Al-Qaedinog imena, niposto se ne praveci naivna, da vidim koje simbole koriste. i nisam nasla nista osim njihovih faca, slika nekih rusevina i sl. no, sigurna sam da ukoliko posezu za islamom kao ideologijom, koriste i njegove simbole.
iskreno, da te ne poznajem ovo malo vremena na internetu koliko te poznajem, mislila bih da ti je pitanje u najmanju ruku provokativno. ali uzimam da nije, kao sto i uzimam da znas da Al-Qaeda nije proizvod islama, nego radikalnog ogranka islama, a sekte i sektasi postoje u svakoj zemlji. od njenih su se dijela ogradile vjerske vodje raznoraznih drzava, znajuci pametnije nego da ih podrzavaju.
pateticne price na stranu, niko ne trazi da se mjesec i zvijezda nadju na grbu ni RS-a ni Federacijedakle, radi se o drzavnim a ne religijskim simbolima (religija se koristila i koristit ce se u razne svrhe, podle, pohlepne i krvave, kao sto je terorizam, ali i krstaski ratovi i antisemitizam, kojeg je po svecenickim propovijedima bilo itekako, dok se narod podgrijavao za Drugi svjetski rat). Danas, a i prije, na ulazu u neonacisticke kampove, daju ti da pojedes svinjetine i zalijes je alkoholom. da dokazes da si u najmanju ruku krscanin.
dakle, sta je ovdje u pitanju? to sto ja mislim da su cetiri CCCC urezana u necija pamcenja i to sto ti mislis da sam zbog toga naivna? ljiljani koji su na nasem grbu simbol su krscanskih vitezova, pa ko o tome danas prica? kao sto je rekla lady midnight, simbol postaje ono sto jeste tek kada mu ljudi daju neko znacenje.
i moze Bin Laden i ne znam ni ja ko kaciti na sebe i iznad sebe ne znam ni ja kolike mjesece i zvijezde i Kur'anske zapise, dok god je ono sto se krije iza toga ujedno simbol ljudi koji nikome ne zele zlo, dok god je to simbol a religiju koja nije nista drugo do neciji individualni put, sistem pravila i vodilja za covjeka, Islam nece moci, osim za Busha i slicne (a nije ni njima, nego to naturaju narodu) biti simbol terorizma.
tako isto kazem ja - na stranu orlovi, ima ih kao simbola drzavnosti na hejbet zastava i grbova. ali bez lazne patetike, pokusaj razumjeti da je na jednom od grbova drzave u kojoj zivi zena koja telefonski objasnjava svojoj prijateljici kako je nasla lopaticnu kost koja je izgleda od brata joj, ali imaju bedrenu koja bi mogla biti od njenoga oca... znak od CCCC... e to se tesko vari. a moji dragi prijatelji, kojih ima svih vjera, i ako cemo mak na konac, imam ih vise medju onima koji nisu bosanci, misle isto kao i ja. i nikad, nikad svastika vise nece biti hindu simbol i sta sve ne. a mjesec i zvijezda, ma sta postali, nece se naci, kao ni krst, na grbovima drzave u kojoj ne vlada teokratija. to je tako.
Ti reče al Kaida nije predstavnik islama nego radikalnog islama. E upravo je u tome i poenta. Četnici nisu predstavnici srba nego radikalnog srpstva.
- Bosanac_21
#131 Re: Novi grb RS
Dzaba im ti orlovi, ne trebaju nam ko ni trece oko u glavi. Foteljasi vise neznaju sta bisamardzija wrote:zavrzlama wrote:odlican prijedlog....samo bih da se skinu sahovnica i ljiljani da ne kvare onog lijepog orla koji se jedva vidi na grbu.....nije ni tebi lakodomacin wrote:Da li vam je ovo prihvatljivo.
neprihvatljivo ... mislim da je ova verzija koju neki Bosnjaci nude mnogo prihvatljivija svima... sta vise , ljudi cak i orla prihvataju ali u ovoj verziji.
slijedi Bosnjacki kompromisni prijedlog:
od sebe, pa gledaju kako bi kome sta prisili.
Za*ebavaju se oko tih grbova, a i kad ga usvoje opet ce naziv tog entiteta
prestavljati samo jedan narod
-
samardzija
Povlacim svoj posljednji prijedlog .ovo je uistinu najbolje rijesenje za sva tri naroda

- Liberalism
Dobar je, cuj kraljevina. Cudo niste predlozili da RS postane carstvoi svi vi da budete robovi, tako bi vama izgleda bilo najbolje.domacin wrote:Grb je po uzoru na grb Kraljevine SHS gdje su umjesto Slovenaca Bosnjaci.
I pitamo se sto nam je vako kako nam je.
-
_BosanaC
Zato sto cetnici sjede u skupstini Srbije, isto tako kao sto cetnici, ustase i oni koji velicaju djela handzar divizije sjede u Parlamentu BiH, i sasvim fino medjusobno saradjuju na svim mogucim pitanjima.SaraLe wrote:Zasto su onda na skupstini u Srbiji izjednaceni cetnici i partizanicyprus wrote:Ma svašta si ti napričala. Sad da li al Kaida ima službeni simbol ili nema nije ni bitno. Poenta je u tome što postoje luđaci koji pod zastavom mjeseca i zvijezde ili oni arapskih slova (nema drugog Boga osim Allaha), ne zamjerite ako sam fulio, odsjecaju nedužnim ljudima glave ili šalju bombaše samoubice na nadužan svijet. Eh, da li oni ovim činom "prljaju" islam i njegove simbole? Ja mislim da ne. Ali isto tako da hrpa budala svojim zločinima ne mogu uprljat simbol koji nije isključivo njihov, a u ovom slučaju to je simbol srpskog naroda 4s i bijeli orao. A na kraju krajeva izvjesna sranja su počinjena i pod ljiljanima, pa nećemo ih se valjda zato odreć kao bosanske historijske zastave.dawn_upon_dawn wrote:mislila sam da imaju neki specijalni znak, sa kombinacijom islamskih simbola, pa da ga eto svi znaju a ja ne znam.
i kada si to spomenuo, googlala sam pod svim varijantama Al-Qaedinog imena, niposto se ne praveci naivna, da vidim koje simbole koriste. i nisam nasla nista osim njihovih faca, slika nekih rusevina i sl. no, sigurna sam da ukoliko posezu za islamom kao ideologijom, koriste i njegove simbole.
iskreno, da te ne poznajem ovo malo vremena na internetu koliko te poznajem, mislila bih da ti je pitanje u najmanju ruku provokativno. ali uzimam da nije, kao sto i uzimam da znas da Al-Qaeda nije proizvod islama, nego radikalnog ogranka islama, a sekte i sektasi postoje u svakoj zemlji. od njenih su se dijela ogradile vjerske vodje raznoraznih drzava, znajuci pametnije nego da ih podrzavaju.
pateticne price na stranu, niko ne trazi da se mjesec i zvijezda nadju na grbu ni RS-a ni Federacijedakle, radi se o drzavnim a ne religijskim simbolima (religija se koristila i koristit ce se u razne svrhe, podle, pohlepne i krvave, kao sto je terorizam, ali i krstaski ratovi i antisemitizam, kojeg je po svecenickim propovijedima bilo itekako, dok se narod podgrijavao za Drugi svjetski rat). Danas, a i prije, na ulazu u neonacisticke kampove, daju ti da pojedes svinjetine i zalijes je alkoholom. da dokazes da si u najmanju ruku krscanin.
dakle, sta je ovdje u pitanju? to sto ja mislim da su cetiri CCCC urezana u necija pamcenja i to sto ti mislis da sam zbog toga naivna? ljiljani koji su na nasem grbu simbol su krscanskih vitezova, pa ko o tome danas prica? kao sto je rekla lady midnight, simbol postaje ono sto jeste tek kada mu ljudi daju neko znacenje.
i moze Bin Laden i ne znam ni ja ko kaciti na sebe i iznad sebe ne znam ni ja kolike mjesece i zvijezde i Kur'anske zapise, dok god je ono sto se krije iza toga ujedno simbol ljudi koji nikome ne zele zlo, dok god je to simbol a religiju koja nije nista drugo do neciji individualni put, sistem pravila i vodilja za covjeka, Islam nece moci, osim za Busha i slicne (a nije ni njima, nego to naturaju narodu) biti simbol terorizma.
tako isto kazem ja - na stranu orlovi, ima ih kao simbola drzavnosti na hejbet zastava i grbova. ali bez lazne patetike, pokusaj razumjeti da je na jednom od grbova drzave u kojoj zivi zena koja telefonski objasnjava svojoj prijateljici kako je nasla lopaticnu kost koja je izgleda od brata joj, ali imaju bedrenu koja bi mogla biti od njenoga oca... znak od CCCC... e to se tesko vari. a moji dragi prijatelji, kojih ima svih vjera, i ako cemo mak na konac, imam ih vise medju onima koji nisu bosanci, misle isto kao i ja. i nikad, nikad svastika vise nece biti hindu simbol i sta sve ne. a mjesec i zvijezda, ma sta postali, nece se naci, kao ni krst, na grbovima drzave u kojoj ne vlada teokratija. to je tako.
Ti reče al Kaida nije predstavnik islama nego radikalnog islama. E upravo je u tome i poenta. Četnici nisu predstavnici srba nego radikalnog srpstva.
- Sir Charles
samardzija wrote:Povlacim svoj posljednji prijedlog .ovo je uistinu najbolje rijesenje za sva tri naroda
Aj majko rodjena...
- fantom slobode
Orlove ostavi za Srbiju, Albaniju i Crnu Goru.Nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.A ovaj zadnji izgleda kao da ga je Hitler pravio.Orlovi odaju agresivni pristup i ne idu sa novim vremenom.Nas cilj je EU, a ne neki novi rat.
- Sir Charles
Ma nebitno je ciji je. Bitno je samo da je nevjerovatno ruzno, odvratno i da nema apsolutno nikakve veze sa BiHtrinaesti wrote:ovaj zadnji je orao kakav imaju arapske zemlje. pojma nemas o heraldici.
a ni autori svih dosadasnjih prijedloga
-
kozmopolitanac
#140 Re: Novi grb RS
grb je stariji od cetnika nekih 1000 godina.Prozor wrote:Nego?cyprus wrote:Prijedlog za grb je glup, al nisam se zato javio. Ovaj orao gore nije četnički simbol. Samo toliko. Hvala.Prozor wrote:Evo da ti nacrtam...
Taj orao je cetnicki simbol! Pod njim su se borili cetnici u II sv. ratu a ne Partizani, i pod njim je izvrsena agresija i genocid nad BiH i Bosnjacima od strane cetnika 1992-1995! On moze biti simbol Srbije koliko god zele, njima na obraz... Ali moju rodnu opcinu to strasilo nece prestavljati! Niti ikada biti legitiman u Drzavi BiH!![]()
onoliko je cetnicki koliko je sahovnica ustaska ili koliko mjesec i zvijezda pripadaju al kaidi.
-
kozmopolitanac
u evropi ovo nije "ljiljan" vec krst. zasto bosnjaci imaju za simbol krst kad nisu krscani?Prozor wrote:Zastava Bosnjacke SS-Handzar divizije68847 wrote:Napisao sa: "svojim obiljezjima"
- Handzar divizija je imala za znak sablju (handzar) koji jako lici na stari bosanski znak - grb, i nosila je fesove.
Zakljucak - taj grb i fesove proskribirati?
- Ustaske i cetnicke jedinice?
Nije bilo sahare i 4S?
Da i njih zabranimo?
Sada prihvacena obiljezja su produkt proslosti + nedavnih dogadjanja = Boze sacuvaj situacije i mogucih tumacenja.
Grb iste
Zastava RBIH
Danasnji emblem Bosnjaka na federativnoj zastavi
Eh sada mozda ti vidis neku ne-vidljivu slicnost...![]()
-
nezeljeni nadimak
Ti kao da si pao s Marsa!Liberalism wrote:Dobar je, cuj kraljevina. Cudo niste predlozili da RS postane carstvoi svi vi da budete robovi, tako bi vama izgleda bilo najbolje.domacin wrote:Grb je po uzoru na grb Kraljevine SHS gdje su umjesto Slovenaca Bosnjaci.
I pitamo se sto nam je vako kako nam je.
Pa vec carstvo jeste, Ronhilovo carstvo, uskoro stize zlatna kruna iz Rusije, kao u ovog degenerisanog orla s dvije glave. To carstvo ima i svoje robove, ali na zalost nema jos niko hrabrosti da kaze car je go.
-
nezeljeni nadimak
Joj delegatakozmopolitanac wrote: u evropi ovo nije "ljiljan" vec krst. zasto bosnjaci imaju za simbol krst kad nisu krscani?
-
nezeljeni nadimak
#144 Re: Novi grb RS
I nacisticka svastika je starija bar 1000 godina od nacista.kozmopolitanac wrote:
grb je stariji od cetnika nekih 1000 godina.
onoliko je cetnicki koliko je sahovnica ustaska ili koliko mjesec i zvijezda pripadaju al kaidi.
Zar nismo Al Kaidu, sahovnicu i mjesec i zvijezdu apsolvirali.
Kasnis decko.
-
samardzija
prilikom izbora grba treba ipak postovati historiju .stoga moj prijedlog bi bio slijedeci :

- cyprus
Dakle, valjda si mislio da ti repliciram na ovaj post.Prozor wrote:@cyprus ti mozes govoriti do mile volje, no ja znam da je Armija koja je 1992. godine napala Republiku Bosnu i Hercegovinu nosila upravo taj orao i 4C! I da je to bio simbol Armije koja je nad mojim narodom izvrsila G E N O C I D! Ja inace mogu diskutovati o svacemu, ali nema govora de ce taj simbol ikada postati legalan u Bosni i Hercegovini. A kao sto neko rece, ja ne znam nijednog Srbina sto je bio i jeste na bh. strani(a znam ih podosta ovdje u SA) da taj simbol smatra svojim. Isto kao sto 99% Nijemaca ne smatraju da je svastika njihova, nego samo simbol epizode mracne proslosti. Nadam se da ce jednog dana doce i do tog stepena svijesti u srpskome narodu, no do tad taj simbol ostaje ne-legitiman.
Da, slažem se da je ta armija koja je napala BiH 1992. imala za simbol orla i C C C C (ako izuzmemo početni napada JNA kojoj ovo ipak nije bio simbol). Dakle, napadala nas je i JNA sa simbolom crvenom petokrakom, pa nije valjda i to četnički simbol. I da, slažem se armija koja je počinila genocid u Srebrenici je imala za simbole orla i C C C C. Ali to ne znači da su te simbole oni izmislili i da predstavljaju samo njih. I turska je pod svojom zastavom počinila genocid na Armenima, i fašistička Italija je imala gotovo identičnu zastavu kao i sad, koliko je ljudi širom svijeta poginulo pod američkom zastavom, izraelskom, šahovnica je predstavljala i NDH, šta se čini pod zastavom Sudana u Darfuru, koje su simbole koristili križari, na kraju krajeva koliko je nevinih žrtava palo pod režimima sa srpom i čekićem. Eh, da li zbog toga sve ove zastave i simbole treba označiti kao fašističke? Siguran sam da istu averziju Bošnjaka prema bijelom orlu, imaju i Armenci i Grci prema turskoj zastavi, palestinci prema izraelskoj, žrtve radikalno-islamskog terorizma prema svim islamskim zastavama, Srbi prema šahovnici, mnogi iračani prema američkoj, ali da li je to dovoljan razloga da se ove zastave i simboli proglase fašističkim? Ove zastave nikako ne predstavljaju isto što i hitlerova svastika, jer je hitler osmislio zastavu sa svastikom u bjelom krugu na crvenoj pozadini, isključivo kao simbol njegovog nacističkog pokreta, dok su sve ove ostale zastave postojale mnogo prije nego što su iskorištene u ove bolesne svrhe.
A ne znam što vi meni pričate o tome kako ne treba da ovaj simbol bude predstavljo ijedan dio BiH. Ja nigdje nisam reko da ovaj simbol treba da ostane. Jedino na šta sam ja repliciro je bila tvrdnja da je ova zastava četnička tj. fašistička.
-
specijalac
samardzija wrote:prilikom izbora grba treba ipak postovati historiju .stoga moj prijedlog bi bio slijedeci :
Odličan prijedlog. Stavljam svoj potpis. Da se vidi kad dođeš u tzv. RS ima samo grobnice i ništa više :
-
domacin
Konacno shvatite sta su srpski simboli.
Zastava crven plavi bijeli.
Dvoglavi bijeli orao sa krunom.
Crveni stit sa krstom i 4C.
Takodje Srbi su prisvojili i pozdrav 3 srpska prsta iz hriscanstava.
Znaci to su SRPSKI simboli.
Svi ovi simboli su stari vise od 500 godina i kod Srba su prisutni vec vijekovima. Oni nemaju nikake veze sa nacizmom i fasizmom.
Pa Srbi su se prvi pobunili protiv nacizma i oni su i najvise stradali.
A poredjenje a kukastim krstom je smijesno.
To je u Njemackoj uvedeno 41 i nestalo 45 a vraceni su njemacki istorijski siomboli dok Srbi imaju svoje simbole vec vijekovima.
Srbi nikad nisu bili fasisti a ako su pojedinci u skorije vrijeme pocinili neke zlocine to ne moze ukaljati srpske simbole.
Ako nekima ovi simboli smetaju to je njihov problem.
Ja znam da se svaki Srbin ponosi svojim i uvijek cemo ih isticati nas vecanostima kojim to prilici.
Evo i Srpskih simbola kroz istoriju

A sad ovo su prijedlozi koji su prosli komisiju za novi grb RS
http://www.superbosna.com/vijesti/polit ... _grb_rs-a/
Ova dva sam izdvojio.

Mislim da ce novi grb biti jedan od ova dva, al koliko sam cuo najvjerovatnije ce narodna skupstina Republike Srpske prihvatiti desni sa slike iznad.
I taj grb ce biti takav htjeli vi to ili ne jer ce imati elemenata koji predstavljaju druga dva naroda pa nema mogucnosti da ga proglase neustavnim kao prosli put.
Zastava crven plavi bijeli.
Dvoglavi bijeli orao sa krunom.
Crveni stit sa krstom i 4C.
Takodje Srbi su prisvojili i pozdrav 3 srpska prsta iz hriscanstava.
Znaci to su SRPSKI simboli.
Svi ovi simboli su stari vise od 500 godina i kod Srba su prisutni vec vijekovima. Oni nemaju nikake veze sa nacizmom i fasizmom.
Pa Srbi su se prvi pobunili protiv nacizma i oni su i najvise stradali.
A poredjenje a kukastim krstom je smijesno.
To je u Njemackoj uvedeno 41 i nestalo 45 a vraceni su njemacki istorijski siomboli dok Srbi imaju svoje simbole vec vijekovima.
Srbi nikad nisu bili fasisti a ako su pojedinci u skorije vrijeme pocinili neke zlocine to ne moze ukaljati srpske simbole.
Ako nekima ovi simboli smetaju to je njihov problem.
Ja znam da se svaki Srbin ponosi svojim i uvijek cemo ih isticati nas vecanostima kojim to prilici.
Evo i Srpskih simbola kroz istoriju

A sad ovo su prijedlozi koji su prosli komisiju za novi grb RS
http://www.superbosna.com/vijesti/polit ... _grb_rs-a/
Ova dva sam izdvojio.

Mislim da ce novi grb biti jedan od ova dva, al koliko sam cuo najvjerovatnije ce narodna skupstina Republike Srpske prihvatiti desni sa slike iznad.
I taj grb ce biti takav htjeli vi to ili ne jer ce imati elemenata koji predstavljaju druga dva naroda pa nema mogucnosti da ga proglase neustavnim kao prosli put.
- Sir Charles
Toliko o RAVNOPRAVNOSTI sva tri konstitutivna naroda u RS-u. Ovako "odokativnom" metodom bih rekao da su na tom "tvom desnom" grbu Srbi zastupljeni 80%, Hrvati 10% i Bosanci Hercegovci 10%
- fantom slobode
Bas tako, ali sta ces kada mu um ne dozvoljava drugi nacin razmisljanja osim nacionalnog.Sir Charles wrote:Toliko o RAVNOPRAVNOSTI sva tri konstitutivna naroda u RS-u. Ovako "odokativnom" metodom bih rekao da su na tom "tvom desnom" grbu Srbi zastupljeni 80%, Hrvati 10% i Bosanci Hercegovci 10%