NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

MufljuzMali

#126 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by MufljuzMali »

Chisum wrote:

Samo da se javim na ovaj post, jer se, kao neko ko je pisao na ovoj temi, osjecam prozvanim.

Prije svega, manite se fraza, koje cesto vidim na forumu - "sjedne za tastaturu i pljuje, umjesto da... itd."

Drugo, ja se slazem da na forumu ima dosta pljuvanja i pljuckanja, ali barem ja kada pisem o nekome, pogotovo iz razloga sto vecinu ovih ljudi poznajem, na ovaj ili onaj nacin, to nikada ne radim, a da ne napisem zasto mi se nesto, kako si ti to pojednostavio "svidja ili ne svidja".

...i kao covjeka i kao arhitektu - bio i ostao - moram reci - piljar....
... o bezveznjaku tipa Igora Grozdanica,...
... od Strausa naslijedio beskrajnu drskost,...

mozda sad shvatis poentu mojih postova. pretenciozno i plitko. u citiranim redovima iznad ni SEKUNDE strucnosti.
nije mi namjera da se prepucavam. tema je arhitektura i ovim bih zavrsio.

ps - oko nekih malo konrektnijih dijelova tvojih postova se vecinom slazemo, ali od ovih licnih kvalifikacija se jednostavno ne vide.
Chisum

#127 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Chisum »

MufljuzMali wrote:
Chisum wrote:

Samo da se javim na ovaj post, jer se, kao neko ko je pisao na ovoj temi, osjecam prozvanim.

Prije svega, manite se fraza, koje cesto vidim na forumu - "sjedne za tastaturu i pljuje, umjesto da... itd."

Drugo, ja se slazem da na forumu ima dosta pljuvanja i pljuckanja, ali barem ja kada pisem o nekome, pogotovo iz razloga sto vecinu ovih ljudi poznajem, na ovaj ili onaj nacin, to nikada ne radim, a da ne napisem zasto mi se nesto, kako si ti to pojednostavio "svidja ili ne svidja".

...i kao covjeka i kao arhitektu - bio i ostao - moram reci - piljar....
... o bezveznjaku tipa Igora Grozdanica,...
... od Strausa naslijedio beskrajnu drskost,...

mozda sad shvatis poentu mojih postova. pretenciozno i plitko. u citiranim redovima iznad ni SEKUNDE strucnosti.
nije mi namjera da se prepucavam. tema je arhitektura i ovim bih zavrsio.

ps - oko nekih malo konrektnijih dijelova tvojih postova se vecinom slazemo, ali od ovih licnih kvalifikacija se jednostavno ne vide.

Kada si markirao to sto si iz moga teksta izvukao, mogao si markirati i nastavak recenice, jer bi tada ovo sto iz izvlacio dobilo neki oblik... dakle, sto se mene tice, a ja se izrazavam i govorim o ljudima ono sto mislim, na svakoj temi na ovom forumu, ne samo na ovoj, ovdje nisi markirao ono na sta ja upirem prstom -

..... a da ne napisem zasto mi se nesto, kako si ti to pojednostavio "svidja ili ne svidja"...

To kako ja zovem nekoga koga ni u stvarnom zivotu ne cijenim, ne nuzno kao arhitektu, nego kao covjeka, to je moja stvar. To sto sam nekome ispred imena stavio piljar, njemu je najmanji problem... Sta je taj covjek sve dozvoljavao, ovo piljar je najmanje zlo.

Slijedece, kao i u slucaju te drskosti kao kod Strausa (ne znam poznajes li te ljude i prepoznajes li o cemu govorim?), napisao sam, uopsteno, primjereno onima koji citaju, a koji vjerovatno nisu arhitekti, osvrt na manje vise sve njegove objekte koji su u ovim nasim krugovima izazivali polemike... od toboznje postmoderne i vapaja grada da ga se zaustavi, pa do onog promasaja zvanog dom penzionera, koji sam takodje obrazlozio, a s cim su se slozili i oni do cijeg je misljenja svakom arhitekti u gradu stalo, ako drzi do sebeb, pa nadalje, pokusavajuci pribliziti, na najjednostavniji nacin, koliko nam to ovakve kratke, instant debate na forumu omogucavaju, nekome ko je mozda slucajno upao na ovu temu...

.... a tebi se u citavom postu o njemu, od 6 pasusa, za oko zapalo samo to sto sam napisao da je, kao sto i jeste bio, poprilicno drzak, kada bi se dovodilo u pitanje ono sto radi, bas poput svog ucitelja... Mogao si, da si pazljivije citao, izvuci i neki drugi zakljucak... poznajuci svijet arhitekata, sto nasih sto svjetskih, drskost ne mora nuzno biti mana... drskost je isprazna i mana je samo u slucaju da nema svog temelja na koji se poziva.

Isto kao sto ti je za oko zapalo to - piljar, a nisi se zapitao da li je nekome, ko bez imalo stida ljudima drzi predavanja o bespravnoj gradnji dok se njegovi objekti sprovode u dijelo bez i jedne dozvole, to piljar mozda i suvise blaga rijec... niti si se osvrnuo na to, da i pored sto ga kao covjeka ne cijenim, ipak pohvalih neke od njegovih projekata, te dadoh kratki osvrt i na njegovo djelo, pokusavajuci, da, sada ne kao covjeku, kao piljaru, nego kao arhitekti, pronadjem u njegovom radu i one pozitivne, ali i negativne strane (cesta ponavljanja koja prelaze u cisti formalizam)

Ljudima koje ne cijenim prije svega kao ljude, a za sta su mi dali milion i jedan razlog, od perioda prije rata, samog rata, pa onda i nakon rata, prodajuci svoj obraz i obraz struke kriminalnim strukturama grada, ne zelim tepati, sto ne znaci da cu napisati samo to, da je neko ovakav ili onakav, a onda otici ne pokusavsi da to isto obrazlozim, da na nesto ukazem... Pogotovo ako se radi o pljuvanju na svaku mogucu profesionalnu etiku.

Tebi predlazem da preskaces ove moje nadimke koje im dajem, a kazes koju o onome sto je sustina njihovog rada, pa da razgovaramo, inace nemamo o cemu pricati, jer niti ti mozes promijeniti moje misljenje o jednom Zecu kao covjeku, niti ja zelim promijeniti tvoje, ako si ga vec sam izgradio.

Ne shvati ovo kao prepucavanje. Ovo je jedna najnormalnija diskusija i u kojoj svako ima svoje misljenje, te razgovaramo sasvim normalnim tonom... samo, pokusaj se zadrzati na sustini, a to kako ce ko koga zvati, nemoj da te brine i sekira... Svi mi imamo razlicite razloge i stvari gledamo iz drugacijih uglova, pa tako i ja, nekoga ko je pljunuo na obraz struke, u kojoj se i ja krecem, te na profesionalnu etiku, bacivsi je pod noge, ne mogu zvati ljepsim imenima.
muha_sa

#128 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by muha_sa »

hajmo-tema rego :-D

pojma nemam o arhitekturi al uživam čitajući vas :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#129 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by Chmoljo »

suncica24 wrote:
Qler wrote:Sta je prepravljano kod Mome i Uzeira? Ima li neka slika originala? Je li mislis na renoviranje poslije rata, ili originalni projekt?
Straus je prilikom obnove objekta, kao arhitekta cije je to autorsko djelo, dao drugi projekat fasade, vizuelno - visebojno staklo, i kvalitativno - drugi tip fasade, sto je investitor u potpunosti zanemario, tj. nije ni uzeo u obzir, pa je objekat obnovljen kakav je i bio, sa svim manama koje su produkt izvodjenja (socijalizam i to), a ne arhitektonskog koncepta.
Imam negdje sliku, pa ako se sjetim... postavim je.

PS: Uporedi sa Parlamentom i razlikom u prostupu obnovi kod ova dva objekta.
aaa, ko da se kroz maglu sjećam prijedloga... stakla ne bi bila identična nego nekako... nijansirana? i to nekako stepenasto...

i zakleo bih se da su stakla bile crvenkaste boje... ako je to to...
dragonz

#130 Re: NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk

Post by dragonz »

Image

evo najbliže prijeratne fotografije "Mome i Uzeira" koju ja imam
Post Reply