Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zlatan01

#126 Re: NE LOZITE SE PREVISE

Post by zlatan01 »

callmethebreeeze wrote:
edvin wrote:
callmethebreeeze wrote: upravo tako, ne lozite se! :D
a ti se edvine preseli u malmö. ovdje se moze i kaHvenisati i vecerati za manje love. stockholmske cijene su uzas;)
ilustracije radi prosjecna cijena kvadratnog metra u centru je 5500 eura;)
Pa da znas da je ta opcija u igri, firma mi ima dole predstavnistvo pa nije nemoguce. Bio u Malmeu prije deset dana ali mi rekose da je kvadrat u centru oko 3500 EUR. Vidicemo...
ma ne znam da su skocile na 3,5. mozda u pojedinim dijelovima i pojedine zgrade, novogradnja ili ako je stan bas napucan. pokusavam da nadjem prosjecnu cijenu kvadrata, ali sam bacio novine. sad mi valja gledati stanove i racunati :D ali mozes naci dobar stan da je kvadrat izmedju 2 i 2,5 milje u gradu.
Prosjecna cijena kvadrata u Malmö u augustu 2007

http://www.maklarstatistik.se/12/1280_3.htm

Najbolja ponuda oglasa

http://www.hemnet.se
Amor_dk

Post by Amor_dk »

zlatan01 wrote:
Amor_dk wrote:Ja imam 10.000 eura platu brutto u Danskoj. Od toga mi uzmu porez 50%.

Kad sve poplacamo nista nam ne ostane...Ma jad i cemer. Pasat novi na cesti kosta u Danskoj 100.000 KM. bez opreme. Ma srranje....Placamo osiguranje za auto 5000 KM godisnje.
Ja uvjek kazem da smo iz Hrvatske ili Slovenije sutra bi se vratili. Ali u BIH se nikad nebi vratili.
:D
To je oko 115000 DK! Ti si direktor, sef ili sta?
Tandlaege :-D

10.000 eura = 76.000 dkk.
pjega

Post by pjega »

Amor_dk wrote:
zlatan01 wrote:
Amor_dk wrote:Ja imam 10.000 eura platu brutto u Danskoj. Od toga mi uzmu porez 50%.

Kad sve poplacamo nista nam ne ostane...Ma jad i cemer. Pasat novi na cesti kosta u Danskoj 100.000 KM. bez opreme. Ma srranje....Placamo osiguranje za auto 5000 KM godisnje.
Ja uvjek kazem da smo iz Hrvatske ili Slovenije sutra bi se vratili. Ali u BIH se nikad nebi vratili.

Sa oprostenjem i bez uvrede, preseravanje! Jad i cemer? Nista ti ne ostane? Petak neto i ne mozes zivjeti. Zanimljivo da svoje troskove navodis u KM. :roll:
Amor_dk

Post by Amor_dk »

pjega wrote:
Amor_dk wrote:
zlatan01 wrote: To je oko 115000 DK! Ti si direktor, sef ili sta?

Sa oprostenjem i bez uvrede, preseravanje! Jad i cemer? Nista ti ne ostane? Petak neto i ne mozes zivjeti. Zanimljivo da svoje troskove navodis u KM. :roll:

Kontam ja tebe....ali samo da ti kazem jednu stvar.
Plata zubara u Danskoj i plata obicnog fabrickog radnika (ima samo osnovnu skolu) je 2:1 (netto).
Plata zubara u USA i plata fabrickog radnika je 33:1 (netto).

A da ti ne govorim kolike su cijene u DK.
Npr. obicna kifla u pekari ti je 2 KM (to je ona sto u SA kosta 0,20 KM)

karanana

Post by karanana »

Znaci 10 tvojih neto plata = novi passat?

Pa nije to lose. Sta se zalis bolan.

I u Hrvatskoj je kifla 5 kuna sto ti je oko 1,5 maraka. Sta se bolan zalis? Ako ti je tesko dodji vamo pa jedi kifle od 20 feninga i pijuckaj po cijeli dan kafe od 1 km. Btw. jeli iko primjetio da je u vecini kafica kafa definitivno otisla na 1,5-2 KM?
alcho

Post by alcho »

Aman, stvarno jad i cemer...de nam molim te posalji svoju adresu pa cemo mi skupiti nesto hrane i garderobe da ti posaljemo...
zlatan01

Post by zlatan01 »

Amor_dk wrote:
pjega wrote:
Amor_dk wrote: Tandlaege :-D

Plata zubara u Danskoj i plata obicnog fabrickog radnika (ima samo osnovnu skolu) je 2:1 (netto).

Kao prvo cestitam jer si se dobro prodao. Uporedbe radi ja sam inzenjer/expert u velikoj svedskoj firmi (medju 10 najvecih) i zaradjujem pola tvoje plate. Istina da je moj porez manji kao i odredjene povlastice ali razlika je ipak velika. Sto se tice razlike EU_USA, treba uvjek voditi racuna o osiguranjima koja mi ovdje imamo besplatno dok u USA placaju sve. Druga stvar je placeni godisnji odmor koji u USA rijetko biva duzi od par sedmica, ja naprotiv imam 6 sedmica i jos ne radim niti jedan tzv. "ukljesteni dan" (jedan dan izmedju praznika i vikenda, mi to zoveo spojiti praznik i vikend).
zlatan01

Post by zlatan01 »

Amor_dk wrote:
pjega wrote:
Amor_dk wrote: Tandlaege :-D

Kao prvo cestitam jer si se dobro prodao. Uporedbe radi ja sam inzenjer/expert u velikoj svedskoj firmi (medju 10 najvecih) i zaradjujem pola tvoje plate. Istina da je moj porez manji kao i odredjene povlastice ali razlika je ipak velika. Sto se tice razlike EU_USA, treba uvjek voditi racuna o osiguranjima koja mi ovdje imamo besplatno dok u USA placaju sve. Druga stvar je placeni godisnji odmor koji u USA rijetko biva duzi od par sedmica, ja naprotiv imam 6 sedmica i jos ne radim niti jedan tzv. "ukljesteni dan" (jedan dan izmedju praznika i vikenda, mi to zoveo spojiti praznik i vikend).
sposa0408

Post by sposa0408 »

Boze sacuvaj :angry:
zlatan01

Post by zlatan01 »

sposa0408 wrote:Boze sacuvaj :angry:
Boze sacuvaj...cega?
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Hendrix wrote:Evo nazva me moj jaran Hamdo Katica , bio je brz kaže nema kredita , reče da vam poručim da možete biti ambiciozni i pametni koliko hoćete ali njegovu platu sjebati nećete i nikada u životu dostići :D
pozdravi Hamdu Katicu i suprugu mu i njene bunde

jaran u mene - nit lijep nit pametan ni obrazovan ubire od izdavanja stanova, akcija na burzi i od kupi-prodaj pa jos dodaj Katicinu platu a da pritom ne mora nekome polagat racune i referirat cijeloj naciji koliku platu ima :lol:
Hendrix

Post by Hendrix »

Pa i Hamdi je osnovna bila oko 15.000 KM , ja mislim realno da je on duplo ubiro od svih talova i folova i upravnih odbora komisija i tendera.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

zao mi ga, ko ce ga sad zaposlit?

Image
xon_sa

Post by xon_sa »

A misha mu sta cemo... Da se organizuje kakav telefon za donacije ovim jadnim dijasporcima koji jedva godisnje da mogu priustiti novog pasata?

Nek makar imaju za kifle kad kupe auto i stan...
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

xon_sa wrote:A misha mu sta cemo... Da se organizuje kakav telefon za donacije ovim jadnim dijasporcima koji jedva godisnje da mogu priustiti novog pasata?

ja nemam ni vozacke, ali bih volio kakvo bijesno biciklo, pa, eto, ako mozete da se utalite. ne mora biti skupo 1000-1500 eura je dovoljno.
Chischo

Post by Chischo »

cistacica u zeljezari u zenici ima platu 30.000 feninga
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Super mi...puno zaradjujem. Volim pivu, bosanac.

Dijasporas :D
whow

Post by whow »

Ma tesko je svugdje ako se mora posteno raditi :sad: . Evo ja u Kanadi jedva priustih Ford Explorer , Eddie Bauer 4x4 full oprema,, Cjena
$ 60 .000 CAD :D . Sada se mora i prekovremeno i vikendom ali drzavna firma pa se isplati. A sada ozbiljno u biti manje je vazno koliko zaradujes puno je vaznije koliko trosis i kakav si sa lovom a jos vaznije koliko ti trosi zena. Tema je stvarno bezze .
King Kikapu

Post by King Kikapu »

callmethebreeeze wrote:
xon_sa wrote:A misha mu sta cemo... Da se organizuje kakav telefon za donacije ovim jadnim dijasporcima koji jedva godisnje da mogu priustiti novog pasata?

ja nemam ni vozacke, ali bih volio kakvo bijesno biciklo, pa, eto, ako mozete da se utalite. ne mora biti skupo 1000-1500 eura je dovoljno.
cestovnjak il MTB?
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

whow wrote:Ma tesko je svugdje ako se mora posteno raditi :sad: . Evo ja u Kanadi jedva priustih Ford Explorer , Eddie Bauer 4x4 full oprema,, Cjena
$ 60 .000 CAD :D . Sada se mora i prekovremeno i vikendom ali drzavna firma pa se isplati. A sada ozbiljno u biti manje je vazno koliko zaradujes puno je vaznije koliko trosis i kakav si sa lovom a jos vaznije koliko ti trosi zena. Tema je stvarno bezze .
jedva, jedva :x
p.s.
mogo si sigurno nešto bolje uzeti, nego taj kovčeg na točkovima :D
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

whow wrote:Ma tesko je svugdje ako se mora posteno raditi :sad: . Evo ja u Kanadi jedva priustih Ford Explorer , Eddie Bauer 4x4 full oprema,, Cjena

What's the point onda? Vidiš li sunca i mjeseca?
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Amor_dk wrote:
zlatan01 wrote:

nije ni 115 000 DK a ni 76 000 DK nego 72 000 (ako ste vec obuzeti da pokazete raji ovdje koliko zaradujete?).

Zubar: koliko radis dnevno? radis li vikendima?

osim toga: ne vjerujem licno da zaradujes toliko (jedino ako radis prekovremeno i ne vidjas ni mjesec a ni sunce).
u Norveskoj su plate vece nego u Danskoj, poznajem stomatologe i znam kako se plate krecu (djeluje mi da si ti plaho frisak stomatolog, a bez iskustva neces odmah skociti na max granicu :D ).

la`ko se dizati ljudima koji nisu upoznati sa tim, ali o`ladi malo. :oops:
p.s. uporedjivati cijene kifle u Danskoj i Sarajevu, i pored toga navoditi da ti je plata tolika je vise nego tuzno. :oops:

p.s.s osim toga ne upotrebljavaj rijeci koje drugima nisu poznate, ako vec izbacujes svoju "platu" onda im i reci sta i sa cim radis (to si vidim ucinio poslije, ali me iznenadjuje da jedna tako "skolovana" osoba ne zna kako se odnositi i ponasati prema drugima :D ).

(pitam se samo koji ti je cilj bio :D )
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

cHupjahalic@ wrote:
Amor_dk wrote:
zlatan01 wrote: To je oko 115000 DK! Ti si direktor, sef ili sta?
nije ni 115 000 DK a ni 76 000 DK nego 72 000 (ako ste vec obuzeti da pokazete raji ovdje koliko zaradujete?).

Zubar: koliko radis dnevno? radis li vikendima?

osim toga: ne vjerujem licno da zaradujes toliko (jedino ako radis prekovremeno i ne vidjas ni mjesec a ni sunce).
u Norveskoj su plate vece nego u Danskoj, poznajem stomatologe i znam kako se plate krecu (djeluje mi da si ti plaho frisak stomatolog, a bez iskustva neces odmah skociti na max granicu :D ).

la`ko se dizati ljudima koji nisu upoznati sa tim, ali o`ladi malo. :oops:
p.s. uporedjivati cijene kifle u Danskoj i Sarajevu, i pored toga navoditi da ti je plata tolika je vise nego tuzno. :oops:

p.s.s osim toga ne upotrebljavaj rijeci koje drugima nisu poznate, ako vec izbacujes svoju "platu" onda im i reci sta i sa cim radis (to si vidim ucinio poslije, ali me iznenadjuje da jedna tako "skolovana" osoba ne zna kako se odnositi i ponasati prema drugima :D ).

(pitam se samo koji ti je cilj bio :D )
I ja otprilike isto napisah u prethodnom postu onom liku sa Fordom.

Ma ne trudi se @cHupjahalic@, misliće da smo ljubomorni.

Ja znam da bi se oni ubili za radno mjesto u državnoj firmi, platom taman tolikom da se može sa ratom do 500 KM otplatiti stan do vremena kad im bude 35, da si od ostatka plate može priuštiti solidno auto staro 2-3 godine, da uvijek radi od 8 do 16, da mu do posla ne treba više od 20 minuta, a nekad može i pješke, da može na more dva puta godišnje po minimum 7 dana, i nekoliko puta godišnje vikendom, da putuje jednom godišnje na neku stranjsku destinaciju, da ima raju, druženja, vikende, da ostane para i za shopinga i da ga frizer i zubar ne koštaju po pola godišnje plate... a na frizuri su 4 puta mjesečno i kod zubara na redovnom remontu...

Ja se ne bi s njima mjenjala...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

pamet i znanje su najveca vrijednost. pare su prolazne.
lara b.

#150 Re: Kolika vam je plata?

Post by lara b. »

Chischo wrote:Znam da je nekulturno pitat', al nasi smo.
Kolika vam je plata, i strucna sprema, da li ste zadovoljni( :D )
Koliko od plate trosite na hranu, stanovanje, odjecu i dr.?
Zaradujete li vise od zenskog/muskog partnera?
Da li ste zaduzeni po kreditima i koliko?
Koliko trosite na godisnji odmor,?
:D joooo pitanja
ja studiram vanredno, a radim u knjigovodstvu u priv.firmi, zarada 600km i povremeno kao prevodilac mjesecno 200-800 km, redovno igram kladinicu s rajom i mjesecno dobijem oko 300+ :-D
sve skupa 1100-1800 km :D
zadovoljna sam, zabavno je,ali ovo mi nije dugorocno... 8)
trosim za zivot nekih 400km, odjeca 200km, stednja 200km, i ostalo za izlazak,kafice i sl... :-)
nemam partnera pa se i ne mjerim :-)
nemam kredit, ali stedim koliko mogu, pa sebi nesto kupim... auto, putovanje...

jedno pitanjce ako ima neko da radi u pro credit bank, konkurisala sam tu za posao i zanima me kolika je plata, jel se isplati mijenjati posao :?
pozzz
Post Reply