Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji.basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
sta ce donijeti 11-ti decembar
- jeza u ledja
-
Shoshana
Cini mi se da negdje procitah da je 12% Albanaca na KOsovu katolicke vjeroispovjesti.jeza u ledja wrote:Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji.basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
-
basta sljezove boje
mislim da je ovo definitivno vrhunac gluposti i arogancije i pokazuje kakav je profil osoba koje posjecuju ovaj forum ... da ti mene ubjedjujes koje sam ja vjere. Nismo muslimani, nismo suniti i ima nas najmanje 60 000 sa tendencijom daljeg rasta. I vrlo smo religiozni. Imamo cak i "svoje Medjugorje" u Letnici, u koje svake godine na Veliku Gospu dolazi 15 000 hodocasnika. Majka Tereza se bas u Letnici zaredilajeza u ledja wrote:Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji.basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
- jeza u ledja
sjever76 wrote: Dakle ja tvrdim da su i jedni i drugi kroz istoriju radili uzasne stvari jedni drugima.Albanci su u doba kad im je juga ili srbija kroz razno razne poreze i namete svim svojim gradjanima gradila fabrike i kad su imali visok stepen autonomije, pasos skojim su mogli putovati po svijetu i jos dosta toga, otimali su zemlju svojim komsijama kroz razne pritiske silovanja i prijetnje i tako prisilil velik broj srba da napuste kosovo..
cega ba?
-
Šandor
U pravu si. Fulio je čovjek totalno. Ali, ne znam koliko je Albanaca-katolika na Kosovu u ovom trenutku?Shoshana wrote:Cini mi se da negdje procitah da je 12% Albanaca na KOsovu katolicke vjeroispovjesti.jeza u ledja wrote:Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji.basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
Mnogi Albanci-katolici završili su u srpskim selima u Hrvatskoj. U nekoliko navrata je bilo na TV o njima na HRT i BHT. Sa posebnim osvrtom na drukčije običaje. O nemogućnosti uklapanja u novu sredinu. Izgleda da je najveći broj njih došao jer su Albanci na Kosovu '99 napadali koga su stigli.
Ah, neko dobro reče: "Baštica je na strani pravde iz pogrešnih razloga".
Al Mostarac mi je nejasan. Nikad nije objasnio zašto bi Kosovo u sastavu Srbije spasilo BiH? BiH je sa Srbima kao konstitutivnim faktorom u okviru BiH u dubokim govnima. Eventualna nezavisnost Kosova može biti samo povod za novo orgijanje Srba u BiH. Nikako uzrok.
Last edited by Šandor on 24/11/2007 20:24, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
Znam da je Majka Tereza iz Makedonije. Nisam znao da katolika Albanaca ima na Kosovu, pogotovo jer se cesto pominju Bunjevci, koji su Hrvati.basta sljezove boje wrote:mislim da je ovo definitivno vrhunac gluposti i arogancije i pokazuje kakav je profil osoba koje posjecuju ovaj forum ... da ti mene ubjedjujes koje sam ja vjere. Nismo muslimani, nismo suniti i ima nas najmanje 60 000 sa tendencijom daljeg rasta. I vrlo smo religiozni. Imamo cak i "svoje Medjugorje" u Letnici, u koje svake godine na Veliku Gospu dolazi 15 000 hodocasnika. Majka Tereza se bas u Letnici zaredilajeza u ledja wrote:Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji.basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
Jesi li ti Albanka sa Kosova? Mislim ono, ne znam ja ko si ti i odakle si pa da govoris da te ubjedjujem ko si i sta si.
Last edited by jeza u ledja on 24/11/2007 21:08, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
Šandor wrote:U pravu si. Fulio je čovjek totalno. Ali, ne znam koliko je Albanaca-katolika na Kosovu u ovom trenutku?Shoshana wrote:Cini mi se da negdje procitah da je 12% Albanaca na KOsovu katolicke vjeroispovjesti.jeza u ledja wrote: Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji.
Zenska napisa da ih ima oko 60,000, sto je oko 3%, a ne 12%.Shoshana wrote:Cini mi se da negdje procitah da je 12% Albanaca na KOsovu katolicke vjeroispovjesti.jeza u ledja wrote:Ispravka: Albanci na Kosovu nisu razlicitih vjera, svi su muslimani - suniti. Vjerska izmiksanost Albanaca je prisutna samo u Albaniji.basta sljezove boje wrote: Pokazalo se sasvim korisnim za lobbiranje sto su Albanci razlicitih vjera
Zvanicni podaci o tome ne postoje.
PS: Ima u Zagrebu citav kvart Bunjevaca.
- jeza u ledja
Procitao sam maloprije u nekom clanku, moguce cak i da se magazin zove tako.Shoshana wrote:Ako zvanicni podaci ne postoje - kako znas da je njenih 60 000 tacan podatak? Pise u Catholic heraldu?
-
Arogantni
Ja sam cuo da su Albanski katolici ustvari Hrvati i da ce traziti da budu konstitutivan narod na Kosovu ukoliko Kosovo postane nezavisno.
Trazit ce 3 entitet na Kosovu koji ce se zvati HZ Kosova
Cuo sam i da cijela Hrvatska stoji iza njih, na celu sa gospodinom Sanaderom....
Trazit ce 3 entitet na Kosovu koji ce se zvati HZ Kosova
Cuo sam i da cijela Hrvatska stoji iza njih, na celu sa gospodinom Sanaderom....
-
basta sljezove boje
ne radi se ovdje o divljem plemenu iz Afrike koje nema svoje pismo, jest da Kosovo nije na tako visokom kulturnom nivou kao Bosna i Hercegovina, ali kad se djeca radjaju, to se negdje i upisujeShoshana wrote:Ako zvanicni podaci ne postoje - kako znas da je njenih 60 000 tacan podatak? Pise u Catholic heraldu?
i kakve veze imaju Bunjevci sa Kosovarima?
@Arogantni, jedno su Janjevci a drugo su Albanci, bliski kao Bosnjaci i Saudijci
kako bi bilo da o Kosovu diskutira neko ko je bar jednom u zivotu udahnuo kosovski zrak, ajër?
-
Shoshana
Basto, opste je poznato da ti je elementarna logika jaca strana, al' izgleda da ti ni citanje bas ne ide najbolje. Ja Bunjevce ni ne spomenuh, niti rekoh da zvanicni podaci ne postoje (zavod za statistiku Kosova postoji - ali u njemu nema ni jedne jedine reference o religiji), niti spomenuh razvijenost Kosova, niti Kosovo poredih sa Afrikom, Bosnom, ili bilo kime drugim.basta sljezove boje wrote:ne radi se ovdje o divljem plemenu iz Afrike koje nema svoje pismo, jest da Kosovo nije na tako visokom kulturnom nivou kao Bosna i Hercegovina, ali kad se djeca radjaju, to se negdje i upisujeShoshana wrote:Ako zvanicni podaci ne postoje - kako znas da je njenih 60 000 tacan podatak? Pise u Catholic heraldu?
i kakve veze imaju Bunjevci sa Kosovarima?![]()
![]()
![]()
@Arogantni, jedno su Janjevci a drugo su Albanci, bliski kao Bosnjaci i Saudijcipotpuno razlicitog etnickog porijekla, ali iste vjeroispovjesti. Stjecajem okolonosti Albanci i Janjevci su se mijesali, mada sjever76 tvrdi kako se na Kosovu niko ni s kim nije mijesao
![]()
kako bi bilo da o Kosovu diskutira neko ko je bar jednom u zivotu udahnuo kosovski zrak, ajër?
O tome kakav sam ja zrak udisala, i gdje sam sve bila - ne znas ama bas nista, pa me se, zivota ti prodji. Uhvati se nekoga kome imponuju tvoja sposobnost googlanja i tvoja Minhauzenovska iskustva...
Kratko i jasno - razligu
-
basta sljezove boje
opste je poznato da se kod katolika novorodjena djeca krste i da se to upisuje u crkvene knjige, ali takvi podaci se ne daju svakomeShoshana wrote:Basto, opste je poznato da ti je elementarna logika jaca strana, al' izgleda da ti ni citanje bas ne ide najbolje. Ja Bunjevce ni ne spomenuh, niti rekoh da zvanicni podaci ne postoje (zavod za statistiku Kosova postoji - ali u njemu nema ni jedne jedine reference o religiji), niti spomenuh razvijenost Kosova, niti Kosovo poredih sa Afrikom, Bosnom, ili bilo kime drugim.basta sljezove boje wrote:ne radi se ovdje o divljem plemenu iz Afrike koje nema svoje pismo, jest da Kosovo nije na tako visokom kulturnom nivou kao Bosna i Hercegovina, ali kad se djeca radjaju, to se negdje i upisujeShoshana wrote:Ako zvanicni podaci ne postoje - kako znas da je njenih 60 000 tacan podatak? Pise u Catholic heraldu?
i kakve veze imaju Bunjevci sa Kosovarima?![]()
![]()
![]()
@Arogantni, jedno su Janjevci a drugo su Albanci, bliski kao Bosnjaci i Saudijcipotpuno razlicitog etnickog porijekla, ali iste vjeroispovjesti. Stjecajem okolonosti Albanci i Janjevci su se mijesali, mada sjever76 tvrdi kako se na Kosovu niko ni s kim nije mijesao
![]()
O tome kakav sam ja zrak udisala, i gdje sam sve bila - ne znas ama bas nista, pa me se, zivota ti prodji. Uhvati se nekoga kome imponuju tvoja sposobnost googlanja i tvoja Minhauzenovska iskustva...
Kratko i jasno - razligu
- jeza u ledja
Da, ali kad imas katolike - Albance i katolike - Hrvate onda bez popisa stanovnistva ne mozes utvrditi nesto tipa "ima nas 60,000". Ako ima 60,000 katolika na Kosovu ne znaci da su oni Albanci.basta sljezove boje wrote: opste je poznato da se kod katolika novorodjena djeca krste i da se to upisuje u crkvene knjige, ali takvi podaci se ne daju svakome
Ma mislim, skrenuli smo s teme, ja sam pogrijesio, na Kosovu ima Albanaca katolika, ali u mnogo manjem postotku nego u Albaniji.
Svrha mog posta je bila da kazem da opste-poznata religijska heterogenost Albanaca nije ni priblizno toliko izrazena na Kosovu koliko u Albaniji.
-
basta sljezove boje
opet nisi u pravu, u Albaniji je najvise ateista. Nisam govorila o Hrvatima vec bas o Albancima. Hrvata nema mnogo na Kosovu, a ako si u stanju razlikovati Nijemce-katolike od Talijana-katolika, onda ces valjda biti u stanju razlikovati Hrvate-katolike od Albanaca-katolika. Poznata familija na Kosovu su Cirimotici, je li mislis da su Hrvati ili Albanci?jeza u ledja wrote:Da, ali kad imas katolike - Albance i katolike - Hrvate onda bez popisa stanovnistva ne mozes utvrditi nesto tipa "ima nas 60,000". Ako ima 60,000 katolika na Kosovu ne znaci da su oni Albanci.basta sljezove boje wrote: opste je poznato da se kod katolika novorodjena djeca krste i da se to upisuje u crkvene knjige, ali takvi podaci se ne daju svakome
Ma mislim, skrenuli smo s teme, ja sam pogrijesio, na Kosovu ima Albanaca katolika, ali u mnogo manjem postotku nego u Albaniji.
Svrha mog posta je bila da kazem da opste-poznata religijska heterogenost Albanaca nije ni priblizno toliko izrazena na Kosovu koliko u Albaniji.
-
zemo_online
Poznato je da hrvatska podjelila drzavljanstva Shiptarima katolicima iz Letnice,a oni su se izjasnili kao Hrvati,naravno.
Jel tako basto?
Jel tako basto?
-
basta sljezove boje
Posle završene mise, s brojanicom u rukama, Josip Palokaj izlazi iz stare katedrale Device Marije u Prizrenu, koji je vekovima bio centar katoličanstva u pretežno muslimanskom okruženju. On kaže da se na Kosovu oseća bezbedno i pored toga što katolici među Albancima čine samo pet odsto stanovništva.
- Ovde u Prizrenu istovremeno čujemo crkvena zvona i pozive imama na molitvu sa obližnje džamije. I to nikome ne smeta - kaže Paljokaj.
Malobrojni katolici na Kosovu zapravo doživljavaju neku vrstu preporoda, jer Kosovari svih vera očekuju od Evrope da reši njihovu političku sudbinu. Jedan od znakova novog samopouzdanja katolika jeste izgradnja katedrale u Prištini. Katedrala će dobiti ime po Majci Terezi, u svetu verovatno najpoznatijoj Albanki u novijoj istoriji, koju je beatifikovao papa Jovan Pavle II.
- Ova katedrala će reprezentovati naše vrednosti, identitet i naša osećanja - izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu 5. septembra, na dan otpočinjanja građevinskih radova na katedrali.
Temelje buduće prištinske katedrale položio je još pokojni predsednik Kosova Ibrahim Rugova. Kada gradnja bude završena, sedište katoličke biskupije Kosova će se iz Prizrena preseliti u Prištinu - što je simbolički potez kojim se crkva približava centru političkog i društvenog života na Kosovu.
Ali, nisu svi oduševljeni ovakvim razvojem događaja. Nekim nekatolicima smeta to što se katedrala gradi na mestu gimnazije, Muslimanima se ne dopada to što je dozvola za gradnju katoličke bogomolje stigla ubrzo nakon što je odbijen zahtev muslimanske većine da se izgradi islamski centar u Prištini.
Katoličanstvo inače ima drevne korene u Albaniji. Nekadašnja rimska provincija Ilirija bila je jedna od prvih teritorija na koje se katoličanstvo proširilo iz Italije. Većina Albanaca je prihvatila katoličku veru, a albanski junak Skenderbeg bio je poznat u Evropi petnaestog veka kao jedan od najžešćih branilaca hrišćanske Albanije pred Turcima. Nakon što su Osmanlije osvojile Balkan, Albanci su se vremenom okrenuli novoj dominantnoj veri i najveći deo zemlje je prešao u islam.
Danas većina katolika na Kosovu živi u Klini, Đakovici, Prizrenu, Vitini i Prištini, gde su okupljeni oko dve glavne stranke, Demohrišćanske partije Albanije i Demohrišćanske partije Kosova. Ali katolika ima i u drugim strankama. Predsednik Skupštine, Kolj Beriša, pripadnik vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, albanski je katolik na najvišem položaju u zemlji, dok se Tome Hajdari iz Dardanske demokratske lige nalazi na čelu Ministarstva poljoprivrede, kao zamenik ministra, posle neuspeha Srba da istaknu svog kandidata.
Kolj Beriša je nekoliko puta bio u poseti Vatikanu, dok je kosovski biskup, Dode Đerđi, izjavio za Bern da je Vatikan “veoma uticajan u ovoj provinciji, ne samo među katolicima”. Većina katolika na Kosovu zahteva nezavisnost, baš kao i njihovi muslimanski sugrađani.
- Kosovo treba da bude nezavisna i demokratska zemlja. Napori Srbije da spreči nezavisnost Kosova su uzaludni, jer je to već rešeno - kaže za Bern istaknuti katolički akademik Mark Krasnići.
”Moraju da se pomire s realnošću i prestanu da tretiraju Kosovo kao srpski Jerusalim. Kosovo može da bude Jerusalim ili srce i duša bilo čega, ali samo pod uslovom da na nezavisnom Kosovu svi žive kao ravnopravni građani - kaže Krasnići.
Otkako je NATO proterao srpske snage 1999. godine, katolici imaju sve istaknutiju ulogu na Kosovu. Jedna gimnazija u Prizrenu dobila je ime po Đonu Buzuku, katoličkom svešteniku iz 16. veka, koji je napisao prve poznate štampane knjige na albanskom, a muzička škola je dobila ime po Lorenzu Antoniju, istaknutom kompozitoru i muzičaru 20. veka iz Prizrena.
U Prizrenu je takođe izgrađena jezuitska gimnazija Lojola, nakon što su opštinske vlasti poklonile plac od nekoliko jutara za njenu izgradnju. Direktor škole Valter Hapel kaže da katoličke škole nisu ovde da bi služile samo maloj katoličkoj zajednici; 70 odsto učenika i osoblja su muslimani.
Za sada, kosovski muslimani i katolici imaju dobre odnose - upućeni su jedni na druge zajedničkom borbom protiv Srba. Visoki muslimanski političari redovno posećuju katoličke crkve kada se održavaju praznične mise, a katolički političari čestitaju muslimanima njihove verske praznike. Izvesne tenzije su se javile posle rata.
U izveštaju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, OEBS, iz decembra 1999, konstatuje se da su posle povlačenja srpskih snaga s Kosova etnički Albanci koji su se borili u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, OVK, maltretirali Albance katolike zbog njihovog navodno nedovoljnog zalaganja za ciljeve OVK. Prema izveštaju Ministarstva spoljnih poslova SAD iz 2003, određene oblasti na Kosovu koje su naseljene katolicima bile su “osumnjičene za saradnju sa srpskim režimom”. Takođe se konstatuje da su “takve sumnje bile podgrevane činjenicom da su katolička sela doživela relativno mala oštećenja tokom sukoba”.
Katolička crkva na Kosovu osudila je etnički motivisane nerede koji su izbili 2004. godine, kada su uništene ili oštećene na desetine hramova Srpske pravoslavne crkve i drugih objekata u vlasništvu Srba.
“Osetio sam stid posle onoga što se dogodilo 2004. I mi smo se nalazili pod izvesnim pritiskom”, izjavio je jedan kosovski Albanac katoličke vere koji se posle toga preselio u Crnu Goru.
Ali situacija se kasnije popravila i u Internacionalnom izveštaju o verskim slobodama iz 2006, koji izdaje američki Biro za demokratiju, ljudska prava i rad, kaže se da u prethodnoj godini katoličke institucije nisu bile na meti napada ili incidenata. - Imamo veoma solidne odnose sa Islamskom zajednicom, izjavio je biskup Đerđi za Birn. Resul Redžepi, savetnik predsednistva kosovske Islamske zajednice, izjavio je da su “veze između Islamske zajednice i Katoličke crkve dobre… Uzajamno se poštujemo”.
Zahvaljujući tome malobrojni su oni kosovski Albanci koji imaju ozbiljne primedbe na izgradnju nove katedrale u Prištini. Umesto toga, oni ovaj čin vide kao izraz zahvalnosti za sve ono što je katolički svet učinio za Kosovo poslednjih godina, a naročito za vreme pontifikata Jovana Pavla II. “To je veliki napredak. To će nas Albance još dublje povezati”, izjavio je Paljokaj.
- jeza u ledja
Hvala ti sto si mi objasnila da su u Albaniji vecina ateisti, ono nisam to znao.basta sljezove boje wrote:opet nisi u pravu, u Albaniji je najvise ateista. Nisam govorila o Hrvatima vec bas o Albancima. Hrvata nema mnogo na Kosovu, a ako si u stanju razlikovati Nijemce-katolike od Talijana-katolika, onda ces valjda biti u stanju razlikovati Hrvate-katolike od Albanaca-katolika. Poznata familija na Kosovu su Cirimotici, je li mislis da su Hrvati ili Albanci?jeza u ledja wrote:Da, ali kad imas katolike - Albance i katolike - Hrvate onda bez popisa stanovnistva ne mozes utvrditi nesto tipa "ima nas 60,000". Ako ima 60,000 katolika na Kosovu ne znaci da su oni Albanci.basta sljezove boje wrote: opste je poznato da se kod katolika novorodjena djeca krste i da se to upisuje u crkvene knjige, ali takvi podaci se ne daju svakome
Cirimotic? Guglovo i prvo sto mi je izaslo da kaze da su dosli iz sela JANJEVO (zvuci poznato? Janjevci?) Na Wikipediji nadjoh da se oni identificiraju kao HRVATI, kao i oni iz Letnice koju si spomenula.
http://en.wikipedia.org/wiki/Janjevci
-
basta sljezove boje
valjda si to mogao skontati i bez googla
poznat je recimo novinar Augustin Palokaj koji pise za Koha Ditore, Jutarnji list i jos neke francuske novine iz Brüssela. Bio je u konkurenciji za novinara godine u Hrvatskoj, ali je pobijedio Mislav Bago. Nadam se da mozes primjetiti da prezime nije slavensko
mada ... na Kosovu su neki nakon 1945. dodavali -ich svojim prezimenima da bi zvucala slavenski, u Makedoniji su opet dodavali -movski i slicno, ali takvi Vuci Brankovici su bili jako rijetki
poznat je recimo novinar Augustin Palokaj koji pise za Koha Ditore, Jutarnji list i jos neke francuske novine iz Brüssela. Bio je u konkurenciji za novinara godine u Hrvatskoj, ali je pobijedio Mislav Bago. Nadam se da mozes primjetiti da prezime nije slavensko
mada ... na Kosovu su neki nakon 1945. dodavali -ich svojim prezimenima da bi zvucala slavenski, u Makedoniji su opet dodavali -movski i slicno, ali takvi Vuci Brankovici su bili jako rijetki
- jeza u ledja
Ocigledno je da se desilo isto sto i u BiH - ako si katolik pocinjes se identificirati kao Hrvat, da bi se etnicki diferencirao od ostalog muslimanskog stanovnistva.basta sljezove boje wrote:valjda si to mogao skontati i bez googla![]()
-
mostarac
Ok znaci ti si vec predao RS Srbiji. Mi onda pocinjemo razgovor na sasvim razlicitim osnovama. Kako ne mozes da shvatis da ce RS-u kad tad kosovska nezavisnost doci kao dobar izgovor da ostvari svoje ciljeve i planove i samo ce cekati pogodan momenat. Ovi sto citiraju dnevne izjave ovih ili onih politicara su mi vise nego smjesni, jer cijeli svijet je stajao na braniku Srebrenice, pa 8.000 ljudi plati glavom, tako da nekakva Doris Pack zaista nema tezinu u svojoj izjavi.Downunda wrote:mostarac wrote:ma ti pricas osvetnickim jezikom i ne vidis dalje od nosa. Meni je vaznije JEDNO bosansko selo od sudbine cijelog kosova. Jebe me se za njihovu sudbinu, ali itekako me zanima sudbina Bijeljine naprimjer ili Kozluka ili zvornika ili Foce ili Prijedora.Downunda wrote:
Ništa nije nemoguće!
Ali (a mislim da je već Šndor ili neko drugi ovo rekao,na početku ove teme) J---Š DRŽAVU čiji suverenitet i samostalost zavisi od toga hoće li se neko osamostaliti.
Pitam se, jesmo li mi (kada samo izlazili na referendum '92) razmišljali hoće li se raspasti neka druga država našim osamostaljivanjem!
Trebali smo i mi ostati u YU da se ne daj Bože ne bi raspala neka država- pa kad b se sve evropske držav pocjepale u sto manjih država narod na Kosovu ne želi i neće više (poslije 90 godina) da živi pod srpskim režimom pogotovo nakon masovnih protjerivanja i ubijanja civila 1999.godine - mislim NE RAZUMIJEM ŠTA TU NEKOME NIJE JASNO PA POREDI KOSOVO SA NEKIM ZAPADNIM ZEMLJAMA!
Mogu shvatiti ove "očajne" srbofile koji samo mogu i preko interneta liječiti svoje velikosrpske frustrcije, pa i one koji imaju averziju prema Albancima (uglanom Srbi također koji se kriju pod raznoraznim nadimcima) -
ALI NE MOGU SHVATITI LJUDE KOJI SU BILI U RATU ovdje i proživjeli sve ono što su nam divljaci napravli za 4 godine i još uvijek žele da se to isto desi nekom drugom!![]()
Arogantni, kao što rekoh, dobar ti je komentar - ništa nije nemoguće!
Sudbinu bilo kojeg od tih mjesta nikad ne mogu staviti iza sudbine Kosova.
Kosovo nek se stara za sebe, ali ako to utice na moju zemlju onda sam za rjesenje koje ce najmanje stetiti mojoj zemlji i mom narodu, pa makar to znacilo da vise nijednog albanca nece biti na kosovu. Nisu se ni oni pretjerano sekirali za nas, a ne vidim onda razlog zasto bi ja za njih. Svako ima svoj put i svako se brine za sebe. Nama kao drzavi odgovara u ovom trenutku da na kosovu bude jaka srbija, a to sto su tamosnji siptari kolateralna steta svega toga zivo me se jebe. Meni je vazan Zvornik, a ne Prizren.
Ne znam koga ti predstavljas, pa kazes da "nama odgovara jaka Srbija na Kosovu"!
Ovo vazi, jedino ako si clan ili simpatizer SRS ili SDS-a, jer samo njima odgovara Srbija na Kosovu - A CIJELOM CIVILIZOVANOM SVIJETU JE JASNO da Srbija vise nema moralno pravo ni na jednu jedinu teritoriju na koju je slala koljace i ubice (kao sto je Hrvatska, BiH i Kosovo)!
Ja ne pricam nikakvim osvetnickim jezikom, osim ako se pod nickom Mostarac ne krije neki pro-cetnicki orijentiasani adolescent (sto po svojoj prilici i jesi), pa u ocaju posjecujes stranice kao sto je ova i "slucajno" samo zustro komentarises temu koje se ticu Kosova!
Vidis sine, razlika izmedju dobrih ljudi i bolesno-isfrustriranih poput tebe (moram ovo naglasiti, jer stvarno nikad jos nisam sreo nijednog jedinog Bosnaca, a ni Hercegovca koji ima toliku mrznju prema Kosovskim Albancima, kao da su oni pobili 200 000 ljudi u BiH, i otvarali logore itd, a ne cetnicke ili ustaske vojske),
jeste sto dobri ljudi (a pogotovo mi koji smo na sopstvenoj kozi iskusili patnju, u sto ne ubrajam tebe, jer sam siguran da se pod tim nikom krije neki stvarno ocajni "velikosrbin") nijednom narodu ne zele nestanak, niti zele progon, a ni eliminaciju!
Mislim da si previse ispunjen mrznjom (vjerovatno zato sto imas privatnih problema, tipa nezaposlenost ili neki drugi zivotni neuspjeha), pa sa tolikom mrznjom govoris kao da ce status Kosova donijeti poboljsanje zivota u BiH.
Uostalom ako smatras da je dio BiH (RS) istinski nasa zemlja (osim geografski, jer to je jedini dio neke zemlje u Evropi, vjerovtno, gdje covjeku nije sigurno da kaze da ta ista zemlja njegova domovina)
hajde otidji tamo sjedni u neki kafic sa dresom fudbalske reprezentacije BiH i navijaj za nju, ili reci cika policajcima da ti se cetnicki ravnogorski pokret skuplja pod prozorom (kao npr.nedavno u Srebrenici) i da ne navodim milion drugih primjera, koji su izgleda svima OSIM TEBI poznati!
Ovaj RS je podoban samo Srbima, pa nije ni cudo sto se toliko "boris" za njega (mozda su te u SDS-u ili SRS-u ucili tako)!
Svima nama (mislim na normalne ljude u BiH, sto opet ne ukljucuje one poput tebe, koji bi da ostali narodi nestanu ili da budu protjerani)
je stalo do svakog sela i grada u BiH, ali AKO CE U TOM GRADU SVI MOCI ZIVJETI NORMALNO!
Mei recimo ovaj danasnji ZVORNIK NIJE bitan uopste kad su u njemu samo pripadnici jednog naroda, a oni koji su ubijali nesrbe se i daje setaju i rade PO TOM ISTOM ZVORNIKU.
Ovaj i ovako etnicki cist danasnji Zvornik, moze biti bitan samo tebi ili nekom SDS-ovcu ili Radikalu!
p.s. u Armiji BiH je poginulo preko 2000 Albanaca, koji su dali zivot za BiH, dodji na Kovace ili Lav, ili ostala ratna (imrpovizovana mezarja) u Sarajevu pa pogledaj sam i uvjeri se
(samo skini majcu sa natpisom "Sloboda Seselju" kad budes dolazio, jer za to ti niko nece garantovati sigurnost)!
Pozdrav svim dobronamjernim ljudima!
Dalje, ja govorim o periodu koji se mjeri u desetinama godina a neki ovde govore o onom sto se desava danas a to dvoje se ne moze porediti.
zatim mene uopste ne zanima moralna strana kosovskog problema dok se taj problem reflektira na moju zemlju. Dakle ko ce koga tamo istrijebit mi je zaista nevazno ukoliko moja zemlja ima problem sa svim tim. Dakle meni je vazan interes Bosne i Hercegovine, a ne Kosova i tamosnjih siptara. zaista me ne zanima sta ce da bude sa njima, ako njihovu cijenu treba da platimo mi.
Kosovo kao dio Srbije bi zauvijek razbilo snove RS-u o bilo kakvoj samostalnosti i pokusaju da se to ostvari, a kosovo kao nezavisna drzava bi njihove teznje samo jos vise pojacalo i siguran sam da ce kad hasim taci proglasi nezavisnost, na banskim dvorima u banjaluci biti otvoren sampanjac.
Ja sam iznio jasne i nedvosmislene argumente zasto kosovo treba da bude pod jakom srpskom vlascu, ali niko od vas nije iznio nijedan valjan argument kakav je nas interes da kosovo bude nezavisno. Dakle sta Bosna dobija, a sta gubi sa kosovskom nezavisnoscu. Pustite mi moralna pitanja, jer u politici morala nema. Dakle sta mi imamo od kosovske nezavisnoti, a sta imamo od srbije na kosovu.
Na kraju krajeva ako bas hocete, trajno onesposobljavanje srbije za bilo sta napredno i progresivno bi bilo to da joj evropa uvali kosovo i 2 miliona siptara koji ih ocima ne mogu vidjet, a srbija bi se morala brinuti o njima i maziti ih i paziti i na to trositi novac koji ionako nema. Nikom osim Bosni i Hercegovini, pa ni Srbiji samoj, ne odgovara ostanak Kosova u Srbiji. Ali taj ostanak je nama zivotno vazan, zbog naseg Kosova.
-
Frankyee
Mostarac, mislim da ima mnogo logike u tvom postu iako sa moralne tacke gledista Srbija nema nikakva prava na Kosovo.mostarac wrote:Ok znaci ti si vec predao RS Srbiji. Mi onda pocinjemo razgovor na sasvim razlicitim osnovama. Kako ne mozes da shvatis da ce RS-u kad tad kosovska nezavisnost doci kao dobar izgovor da ostvari svoje ciljeve i planove i samo ce cekati pogodan momenat. Ovi sto citiraju dnevne izjave ovih ili onih politicara su mi vise nego smjesni, jer cijeli svijet je stajao na braniku Srebrenice, pa 8.000 ljudi plati glavom, tako da nekakva Doris Pack zaista nema tezinu u svojoj izjavi.Downunda wrote:mostarac wrote: ma ti pricas osvetnickim jezikom i ne vidis dalje od nosa. Meni je vaznije JEDNO bosansko selo od sudbine cijelog kosova. Jebe me se za njihovu sudbinu, ali itekako me zanima sudbina Bijeljine naprimjer ili Kozluka ili zvornika ili Foce ili Prijedora.
Sudbinu bilo kojeg od tih mjesta nikad ne mogu staviti iza sudbine Kosova.
Kosovo nek se stara za sebe, ali ako to utice na moju zemlju onda sam za rjesenje koje ce najmanje stetiti mojoj zemlji i mom narodu, pa makar to znacilo da vise nijednog albanca nece biti na kosovu. Nisu se ni oni pretjerano sekirali za nas, a ne vidim onda razlog zasto bi ja za njih. Svako ima svoj put i svako se brine za sebe. Nama kao drzavi odgovara u ovom trenutku da na kosovu bude jaka srbija, a to sto su tamosnji siptari kolateralna steta svega toga zivo me se jebe. Meni je vazan Zvornik, a ne Prizren.
Ne znam koga ti predstavljas, pa kazes da "nama odgovara jaka Srbija na Kosovu"!
Ovo vazi, jedino ako si clan ili simpatizer SRS ili SDS-a, jer samo njima odgovara Srbija na Kosovu - A CIJELOM CIVILIZOVANOM SVIJETU JE JASNO da Srbija vise nema moralno pravo ni na jednu jedinu teritoriju na koju je slala koljace i ubice (kao sto je Hrvatska, BiH i Kosovo)!
Ja ne pricam nikakvim osvetnickim jezikom, osim ako se pod nickom Mostarac ne krije neki pro-cetnicki orijentiasani adolescent (sto po svojoj prilici i jesi), pa u ocaju posjecujes stranice kao sto je ova i "slucajno" samo zustro komentarises temu koje se ticu Kosova!
Vidis sine, razlika izmedju dobrih ljudi i bolesno-isfrustriranih poput tebe (moram ovo naglasiti, jer stvarno nikad jos nisam sreo nijednog jedinog Bosnaca, a ni Hercegovca koji ima toliku mrznju prema Kosovskim Albancima, kao da su oni pobili 200 000 ljudi u BiH, i otvarali logore itd, a ne cetnicke ili ustaske vojske),
jeste sto dobri ljudi (a pogotovo mi koji smo na sopstvenoj kozi iskusili patnju, u sto ne ubrajam tebe, jer sam siguran da se pod tim nikom krije neki stvarno ocajni "velikosrbin") nijednom narodu ne zele nestanak, niti zele progon, a ni eliminaciju!
Mislim da si previse ispunjen mrznjom (vjerovatno zato sto imas privatnih problema, tipa nezaposlenost ili neki drugi zivotni neuspjeha), pa sa tolikom mrznjom govoris kao da ce status Kosova donijeti poboljsanje zivota u BiH.
Uostalom ako smatras da je dio BiH (RS) istinski nasa zemlja (osim geografski, jer to je jedini dio neke zemlje u Evropi, vjerovtno, gdje covjeku nije sigurno da kaze da ta ista zemlja njegova domovina)
hajde otidji tamo sjedni u neki kafic sa dresom fudbalske reprezentacije BiH i navijaj za nju, ili reci cika policajcima da ti se cetnicki ravnogorski pokret skuplja pod prozorom (kao npr.nedavno u Srebrenici) i da ne navodim milion drugih primjera, koji su izgleda svima OSIM TEBI poznati!
Ovaj RS je podoban samo Srbima, pa nije ni cudo sto se toliko "boris" za njega (mozda su te u SDS-u ili SRS-u ucili tako)!
Svima nama (mislim na normalne ljude u BiH, sto opet ne ukljucuje one poput tebe, koji bi da ostali narodi nestanu ili da budu protjerani)
je stalo do svakog sela i grada u BiH, ali AKO CE U TOM GRADU SVI MOCI ZIVJETI NORMALNO!
Mei recimo ovaj danasnji ZVORNIK NIJE bitan uopste kad su u njemu samo pripadnici jednog naroda, a oni koji su ubijali nesrbe se i daje setaju i rade PO TOM ISTOM ZVORNIKU.
Ovaj i ovako etnicki cist danasnji Zvornik, moze biti bitan samo tebi ili nekom SDS-ovcu ili Radikalu!
p.s. u Armiji BiH je poginulo preko 2000 Albanaca, koji su dali zivot za BiH, dodji na Kovace ili Lav, ili ostala ratna (imrpovizovana mezarja) u Sarajevu pa pogledaj sam i uvjeri se
(samo skini majcu sa natpisom "Sloboda Seselju" kad budes dolazio, jer za to ti niko nece garantovati sigurnost)!
Pozdrav svim dobronamjernim ljudima!
Dalje, ja govorim o periodu koji se mjeri u desetinama godina a neki ovde govore o onom sto se desava danas a to dvoje se ne moze porediti.
zatim mene uopste ne zanima moralna strana kosovskog problema dok se taj problem reflektira na moju zemlju. Dakle ko ce koga tamo istrijebit mi je zaista nevazno ukoliko moja zemlja ima problem sa svim tim. Dakle meni je vazan interes Bosne i Hercegovine, a ne Kosova i tamosnjih siptara. zaista me ne zanima sta ce da bude sa njima, ako njihovu cijenu treba da platimo mi.
Kosovo kao dio Srbije bi zauvijek razbilo snove RS-u o bilo kakvoj samostalnosti i pokusaju da se to ostvari, a kosovo kao nezavisna drzava bi njihove teznje samo jos vise pojacalo i siguran sam da ce kad hasim taci proglasi nezavisnost, na banskim dvorima u banjaluci biti otvoren sampanjac.
Ja sam iznio jasne i nedvosmislene argumente zasto kosovo treba da bude pod jakom srpskom vlascu, ali niko od vas nije iznio nijedan valjan argument kakav je nas interes da kosovo bude nezavisno. Dakle sta Bosna dobija, a sta gubi sa kosovskom nezavisnoscu. Pustite mi moralna pitanja, jer u politici morala nema. Dakle sta mi imamo od kosovske nezavisnoti, a sta imamo od srbije na kosovu.
Na kraju krajeva ako bas hocete, trajno onesposobljavanje srbije za bilo sta napredno i progresivno bi bilo to da joj evropa uvali kosovo i 2 miliona siptara koji ih ocima ne mogu vidjet, a srbija bi se morala brinuti o njima i maziti ih i paziti i na to trositi novac koji ionako nema. Nikom osim Bosni i Hercegovini, pa ni Srbiji samoj, ne odgovara ostanak Kosova u Srbiji. Ali taj ostanak je nama zivotno vazan, zbog naseg Kosova.
Vrlo je moguce da ce nezavisno Kosovo da bude generator krize u BiH jer dok god medu politicarima u Srbiji postoji nacionalizam tada ce postojati teznja da se gubitak Kosova nadoknadi sa pripajanjem RS. Ja zaista ne vidim, sta pozitivno moze da ceka Bih nakon proglasenja nezavisnog Kosova. Srbija se nece iznenada pretvoriti u demokratsku drzavu bez teritorijalnih pretenzija prema BiH.
-
Šandor
mostarac wrote:Ok znaci ti si vec predao RS Srbiji. Mi onda pocinjemo razgovor na sasvim razlicitim osnovama. Kako ne mozes da shvatis da ce RS-u kad tad kosovska nezavisnost doci kao dobar izgovor da ostvari svoje ciljeve i planove i samo ce cekati pogodan momenat. Ovi sto citiraju dnevne izjave ovih ili onih politicara su mi vise nego smjesni, jer cijeli svijet je stajao na braniku Srebrenice, pa 8.000 ljudi plati glavom, tako da nekakva Doris Pack zaista nema tezinu u svojoj izjavi.
Mostarac, Srbi u RS će jednog dana pokušati da se pripoje Srbiji. Kosovo ne može uzrokovati taj proces koji je već u poodmaklom stadiju. Pokušaj pripojenja Srbiji je neminovan. Ne postoje nikakve šanse da se Srbi promijene. Vrijeme je već odagnalo sve sumnje kod ljudi koji su na zemlji s obje noge. Kosovo može samo ubrzati ono što je neminovno.
Srbi u BiH bi pokušali da se osamostale čak kad Albanci ne bi ni postojali. Čak i kad bi Srbija bila do Jonskih Ostrva, Epira, Zapadne Makedonije, Prespanskog, Ohridskog i Skadarskog jezera. Problem je u svijesti a ne u teritoriji. Srbe može promijeniti samo konačni poraz. Neće ih promijeniti to što ćeš pokušati spriječiti nezavisnost Kosova, izmjenu Ustava Crne Gore...itd Pojavit će se novi povod. Ne možeš spriječiti ono što je neizbježno.
Osobno sam uvjeren da je bolje da pukne sad nego za 10-15 godina kada svi susjedi budu u EU & NATO. Ne znam na čemu zasnivaš uvjerenje da će se Srbi vremenom promijeniti? Samo eto da se Kosovo ne otcijepi...da Albanci dobiju po ušima....i nama će ruže procvasti. Nema tu morala. Kad bi ostanak Kosova u Srbiji zaista omogućio blagostanje domovini...svim srcem bih navijao da ga Albanci popuše. Ali ja zaista ne vidim kakvo će nam to dobro donijeti. Nezavisnost Kosova može samo pomoći da ponovo isplivaju na površinu problemi s kojima ćemo se jednom morati suočiti.