Pearl wrote:
zna se sta je diploma MITa, Johns Hopkins univerziteta, Oxforda i slicnih... a nemaju te diplome svi.. a pogotovo ne 99% onih koji se u BIh vracaju ili dolaze ..
ovdje su vecinom malezijski, njemacki, australski, americki i ini aperioni... u tome i jeste problem.. strucnjaka ne moze nikad biti viska, oni nam definitivno trebaju... ali je situacija takva da se diploma na nebosanskom jeziku, vecinom kakva god da je, cak i bez nostrifikacije, trenutno cijeni vise nego ona na bosanskom...
sa izuzetkom diploma prava (nacionalnog prava), nacionalne istorije i slicnih...
s druge strane, nisu ni ovdje cvjecke... sramota koja se desila na PMF-u sa nostrifikacijama diploma, da bi neki profesorcic zadrzao fotelju, nam isto tako ne ide u prilog..
e Perlice s ovim se ne bih slozila....da je tako ne bi bilo toliko raje koja se vrnula u BiH nakons tudiranja u inostranstvu, a sada vecinom rade kao soferi, obezbjedjenje, prevodioci i administrativni asistenti (malo ljepsa rijec za sekretaricu)....istina, s tim diplomama brze dodju do poslova u medjunarodnoj zajednici koji su cesto puno bolje placeni od drzavnih poslova, ali je isto tako cinjenica da su kvalifikovani za puno vece poslove od ovih, isto kao sto je i tona konobara i taksista po sarajevu (to je generalno problem u BiH, sto su veze i shtele i dalje jaca valuta pri trazenju posla nego bilo koja diploma sa bilo kojeg fakulteta).....
ne znam za druge struke, ali za psihologiju nije bilo sanse da dobijes posao (posebno ne u bolnici, ili na domacem faksu) bez nostrifikacije diplome...

a u razlicitim periodima su mi trazili izmedju 2,500 i 3,000 KM za tu nostrifikaciju, na sto sam ja naravno rekla "ne bih, hvala"