da li rock and roll izumire?
Moderator: _BataZiv_0809
- DaysleepeR
#126 Re: da li rock and roll izumire?
malo ga pretjera sa rave-om. da si ga poredio sa djecom cvijeća pa hajd. i jedno i drugo je počivalo na sličnim idejama i jednako kratko trajalo.
ipak poređenje sa rokenrolom ne stoji.
rokenrol je evoulirao u ekstremnije muzičke pravce, metal, punk, hardcore, pa i dalje
i dalje evoulira, samo treba poslušati šta danas svira jedna Meshuggah pa vidjeti u kojem se pravcu rokenrol razvija.
nećete valjda poreći da je metal u biti rokenrol?
rokenrol je evoulirao u ekstremnije muzičke pravce, metal, punk, hardcore, pa i dalje
i dalje evoulira, samo treba poslušati šta danas svira jedna Meshuggah pa vidjeti u kojem se pravcu rokenrol razvija.
- agnostic_front
#127 Re: da li rock and roll izumire?
ako tokio hotel nije rokenrol, nije ni metal

- hamalalija
#128 Re: da li rock and roll izumire?
Aj dobih proljev od ovih intelektualca. Vi ste prejebali i Tunju.
Sleeperu mani se corava posla neka ih nek se furaju da znaju i da imaju, ono, "nebce" sa muziku a mi cemo mlatiti glavama i cugat i ostat cemo zaostali, smrdljivi, lojavi, a znamo i mi i oni da nam negdje u dubini duse zavide.
Sleeperu mani se corava posla neka ih nek se furaju da znaju i da imaju, ono, "nebce" sa muziku a mi cemo mlatiti glavama i cugat i ostat cemo zaostali, smrdljivi, lojavi, a znamo i mi i oni da nam negdje u dubini duse zavide.
- Obskurni
#129 Re: da li rock and roll izumire?
Bježi, još 6 dana i nova Gojira izlazi
- So What!
#130 Re: da li rock and roll izumire?
Fin komentar. Mi rockeri, punker, coreri, metalci itd... smo najveći fanatici na svijetu. Živimo u društvu koje rockere i dalje obilježava kao narkomane i dugokose klošare. Osim toga, rock muzici se pridaje jako malo pažnje u našoj zemlji. Problem je taj prenošenja sa gneracije na generaciju, kao što rekoh ima nas, ali problem je što je sve manje mjesta u mnajim sredinama za okupljanje ljudi koji slušaaju takvu muziku.dale cooper wrote:@ Obskurni, Altsa, LSD. Hvala vam momci, vratili ste mi vjeru u postojanje entuzijasta koji
zaista vole MUZIKU.![]()
Ja sam odrastao uz oca koji je što se tiče muzike fanatik kao i ja i uspješno je prenijeo tu ljubav
prema muzici na mene. Sjećam se da sam se još kao dijete upoznao sa antologijskim stvarima
kao što su Dylan, Beatlesi, Stonesi, Zeppelini itd. Međutim moj otac nije ostao u 70-tim što
se tiče muzike nego je i 80-tih nastavio istraživati nove, dobre stvari. Duže vrijeme je bio
pretplatnik tadašnjeg popularnog Engleskog muzičkog sedmičnjaka Record Mirror i kroz njega
se upoznao sa imenima kao Smiths, Cocteau Twins ili New Order. Još se sjećam njegovog maksi
singla Blue Monday od New Ordera. Produženi miks pjesme koji mi je zvučao kao da dolazi iz
drugog univerzuma. Ploče je redovno nabavljao iz Engleske, jer kod nas su licencna izdanja debelo
kasnila. I volio je poslušati sve što mu je zvučalo dobro. Bio to rock, pop, electro ili new wave.
Volio je i voli muziku, baš kao što je danas i ja volim. I danas dan se obožava zavući u moju sobu,
poslušati ono što ja danas slušam, pročitati magazine koje ja danas pratim.
Ponekad se oduševi, ponekad uputi neku dobronamjernu kritiku, ali i dalje se u njemu vidi ona
stara ljubav i oduševljenje.
Ja volim muziku jer u meni izaziva duboke emocije, jer ima moć da transformiše, uzdigne i oplemeni.
Istinski fan muzike ne poznaje granice, ne razdvaja po žanrovima, ne sluša muziku zbog životnog stila
ili filozofije, sluša muziku zbog nje same. Može da razdvoji muziku od mita ili lika. Danas se od likova
kao što su Jim Morrison, Kurt Cobain ili Jimi Hendrix prave svetci i slavi se njihova način života, a muzika
ostaje gotovo kao nešto sporedno. I to kanoniziranje rock muzike je ono što joj najviše šteti. Što se misli
da se nekada mnogo bolje sviralo, a ne gleda se niti zaista sluša kako se svira danas. Što postoje mnogi
koji žive u prošlosti i ne žele ni da čuju za sadašnjost.
A postoji čitav muzički univerzum koji čeka da se otkrije i što je najbolje zbog interneta nikada nije
bilo lakše baciti ti se u istragu. Postoje mnoge stvari i iz prošlosti koje zbog mnogo razvikanijih imena
nisu mogle doći u prvi plan, a danas se revaloriziraju i stavljaju na mjesto koje zaslužuju.
A da ne spominjemo sjajne nove izvođače i bendove koji se svakodnevno pojavljuju i koji i potpuno
ruše granice između žanrova i ustajale definicije onoga što muzika može postići.
A ovdje kod nas se uvijek vrte jedna te ista imena, koja se izgleda prenose sa koljena na koljeno,
bez ikakve želje i volje da se proba i čuje nešto novo.
Wake up and smell the coffee people!
Najveći smo fantaici u smislu da mnogima od nas nije žao dati 100, 200, 300 KM samo da odemo na neki koncert i da vidimo neki bend ili festival. E to je duh, to je ono kada živiš za muziku, kada znaš da tog nema ovdje kod nas pa moraš cijeniti to kada dođe ovdje. Rock and roll duh je živ i neće umrijeti!
- Comrad
#131 Re: da li rock and roll izumire?
Uuu al ga brat izvuce...iz '04.
Ma kakvo izumiranje, pa rock and roll je vjecan. Jbt Roger Waters iz Pink Floyda sa svojih 70 godina puni dvorane sirom svijeta svirajuci album star cca. 35 godina! Pitajte za 30 godina nekoga ko je Britney, fuck, pitajte sada ko slusa Britney, ko slusa Nsync ili one backstreet boyse i slicna pop sranja. Pa niko ziv. Ta muzika se slusa u odredjenom periodu, mozda pubertet i taj neki period, kad ni sam ne znas sta si.
Ali rock, rock je vjecan.
Ma kakvo izumiranje, pa rock and roll je vjecan. Jbt Roger Waters iz Pink Floyda sa svojih 70 godina puni dvorane sirom svijeta svirajuci album star cca. 35 godina! Pitajte za 30 godina nekoga ko je Britney, fuck, pitajte sada ko slusa Britney, ko slusa Nsync ili one backstreet boyse i slicna pop sranja. Pa niko ziv. Ta muzika se slusa u odredjenom periodu, mozda pubertet i taj neki period, kad ni sam ne znas sta si.
Ali rock, rock je vjecan.
- agnostic_front
#132 Re: da li rock and roll izumire?
de se bolan malo opusti, sta ti je?hamalalija wrote:Aj dobih proljev od ovih intelektualca. Vi ste prejebali i Tunju.
jos jedan predstavnik metalaca iz BiH. niko mu nista ne kaze, a on se nadje uvrijedjen. dakle, nekoga ko slusa djez ili bluz ili isto tako neku dobru muziku, od koje je rokenrol i nastao, on smjesti u isti kos sa muzickom produkcijom pink tv-a. pa ako su svi metalci ko ti, onda je logicno da ce te normalna osoba smatrat zaostalom. sta ocekujes? da se klanja pred izljevima tvoje mudrosti?
- So What!
#133 Re: da li rock and roll izumire?
Neću ništa reći, Kansas je rekao svoje 1976:Comrad wrote:Uuu al ga brat izvuce...iz '04.
Ali rock, rock je vjecan.![]()
Za mene je ovaj jam sa početka, himna rock and rolla!
Top comment ispod:
I came here because my dad told me so
Last edited by So What! on 19/06/2012 10:48, edited 1 time in total.
- dr.Gonzo
#134 Re: da li rock and roll izumire?
Tom evolucijom u ekstremne zanrove je prestao biti rnr. Mada opet jedan Motorhead ima rnr duh, al recimo Meshuggah nema ni malo. Bar po mome misljenju. Tog originalnog rnr duha danas svugdje ima vise nego u metal "zajednici". Punk mozda jos i nekako.malo ga pretjera sa rave-om. da si ga poredio sa djecom cvijeća pa hajd. i jedno i drugo je počivalo na sličnim idejama i jednako kratko trajalo.
- So What!
#135 Re: da li rock and roll izumire?
AC/DC sviraju neku vrstu metala, a oni su istinsku r'n'r.dr.Gonzo wrote:Tom evolucijom u ekstremne zanrove je prestao biti rnr. Mada opet jedan Motorhead ima rnr duh, al recimo Meshuggah nema ni malo. Bar po mome misljenju. Tog originalnog rnr duha danas svugdje ima vise nego u metal "zajednici". Punk mozda jos i nekako.malo ga pretjera sa rave-om. da si ga poredio sa djecom cvijeća pa hajd. i jedno i drugo je počivalo na sličnim idejama i jednako kratko trajalo.
-
shin
#136 Re: da li rock and roll izumire?
I na ovoj temi vlada misljenje da cim ima gitara u pjesmi ''to je rock''
Rock and roll je odavno mrtav.
usput:
Pink Floyd nije jebeni RnR, pogotovo ne Motorhead.
usput:
- agnostic_front
#137 Re: da li rock and roll izumire?
Ma dobro, mali zajeb u terminu. ne misli niko na Elvisa i taj rokenrol, nego na cijeli rock, u sta spadaju i metali, i pankovi i stasvene.
- So What!
#138 Re: da li rock and roll izumire?
shin wrote:I na ovoj temi vlada misljenje da cim ima gitara u pjesmi ''to je rock''![]()
usput:
-
LSD
#139 Re: da li rock and roll izumire?
Evo vam rockeri i rolleri
btw. ovo je ocit boogie woogie u elektricnoj/gitarskoj formi, odakle su ovi džonili muzicke obrasce....a i Zeppelini su teškometalizirali blues, otimali nemilice od znanih i neznanih bluzera i u svoju ziku pretakli.
-
Johnny_x
#140 Re: da li rock and roll izumire?
Rock kao stil zivota davno je na Balkanu davno izumro.
- DaysleepeR
#141 Re: da li rock and roll izumire?
ako misliš na stil života tipa Milić Vukašinović i Tifa, bolje da je umro onda
nažalost seljački rock koji je njihov i Bregin legacy preko raznoraznih srbijanskih roKera tipa Osvajači i sl. i dalje hara među roKerima, a bolje bi bilo da to umre
al haj
nažalost seljački rock koji je njihov i Bregin legacy preko raznoraznih srbijanskih roKera tipa Osvajači i sl. i dalje hara među roKerima, a bolje bi bilo da to umre
al haj
-
kojeime
#142 Re: da li rock and roll izumire?
Nije sve bas tako crno-bijelo. Britni i slicni mozda se nece se slusati, ali Abba i slicni ce se slusati dugo koliko i rok. Nije sve u popu i ostalim vidovima "sladunjave" muzike bas smece, ima tu i kvalitetnih stvari. Sigurno ce se Abba slusati mnogo duze od bilo kog DJ(pa ubaci bilo koje ime), tehno, hip-hop, itd. imena.Comrad wrote:Uuu al ga brat izvuce...iz '04.
Ali rock, rock je vjecan.![]()
Pljuvanjem po popu u smislu da je rok superioran dajes pravo da svaki dzezer, bluzer a narocito klasicar pljuje po roku. Jer i dzez i bluz i klasika, pa i tradicionalna (narodna ali ne novokomponovana) muzika se slusala prije roka i jos se slusa. Pa slijedeci logiku trajanja slusanja i izvodjenja neke muzike, rok tu ne bi dobro prosao. Uporedi, na primjer, jednog Rogera Watersa kojeg si spomenuo i koliko se slusa njegova muzika, sa jednim Mocartom i koliko se slusa njegova muzika.
Jos kada se uzme u obzir da je rok popularan toliko koliko jeste u zapadnoevropskim drustvima i drustvima koja zele kulturoloski biti slicna zapadnoevropskim. U ogromnom dijelu svijeta rok nema tako veliki znacaj kao u drustvima kulturoloski bliskim zapadnoevropskim. Ne znam da li je u pitanju vecina planete, ali u ogromnom dijelu planete rok i nije bas nesto bitan.
- DaysleepeR
#143 Re: da li rock and roll izumire?
ne bih se složio da rock nije globalno bitan.
pogledaj gradove i države svjetske turneje bilo kojeg velikog benda i sve će ti biti jasno
u zadnjem Iron Maiden dokumentarcu kad sviraju u Jakarti, raja dok čeka početak koncerta klanja namaz ispred bine u Iron Maiden majicama.
rock je globalno najjači muzički pravac. informativna blokada i trovanje kojem smo izloženi je problem. rock nije kontra ničega niti je orjentisan zapadno po defaultu. mi ovdje smo orjentisani prema ponodu čini mi se
pogledaj gradove i države svjetske turneje bilo kojeg velikog benda i sve će ti biti jasno
u zadnjem Iron Maiden dokumentarcu kad sviraju u Jakarti, raja dok čeka početak koncerta klanja namaz ispred bine u Iron Maiden majicama.
rock je globalno najjači muzički pravac. informativna blokada i trovanje kojem smo izloženi je problem. rock nije kontra ničega niti je orjentisan zapadno po defaultu. mi ovdje smo orjentisani prema ponodu čini mi se
-
kojeime
#144 Re: da li rock and roll izumire?
Ali jeste. Rok je kontra establismenta, to mu i jeste vazan dio temelja, a zapadno je orjentisan jer, ipak, zapad drzi do individualnih sloboda, istok pa i jug ne, a roka bez individualnih sloboda nema. S obzirom na to da je rok postao establisment, rok jeste mrtav.DaysleepeR wrote:ne bih se složio da rock nije globalno bitan.
- DaysleepeR
#145 Re: da li rock and roll izumire?
rok fala bogu jeste
rock živi naravno, dokaza za to je bezbroj
rock živi naravno, dokaza za to je bezbroj
- dale cooper
#146 Re: da li rock and roll izumire?
Rock je kontra establišmenta zadnji put bio negdje krajem 60-tih dok je counter-culture bila
na svom vrhuncu. Poslije onog famoznog koncerta Stonesa na Altamontu i tragedije koja je
proizašla iz toga, san da (rock) muzika može promijeniti svijet je bio gotov. Dobar dio onih
dugokosih hipija je odrastao i postali su uspješni poslovni ljudi odnosto transformisali su
se u bogate japije i postali dio sistema. Poslije toga ta fama o rock muzici kao nešto što je opasno
i zabaranjeno je bila samo dio marketinškog trika i prodaje buntovništva klincima koji su tražili način
da budu drugačiji i da se suprostave roditeljima.
na svom vrhuncu. Poslije onog famoznog koncerta Stonesa na Altamontu i tragedije koja je
proizašla iz toga, san da (rock) muzika može promijeniti svijet je bio gotov. Dobar dio onih
dugokosih hipija je odrastao i postali su uspješni poslovni ljudi odnosto transformisali su
se u bogate japije i postali dio sistema. Poslije toga ta fama o rock muzici kao nešto što je opasno
i zabaranjeno je bila samo dio marketinškog trika i prodaje buntovništva klincima koji su tražili način
- DaysleepeR
#147 Re: da li rock and roll izumire?
evo da potpišemdale cooper wrote:Rock je kontra establišmenta zadnji put bio negdje krajem 60-tih dok je counter-culture bila
- dr.Gonzo
#148 Re: da li rock and roll izumire?
Svira album star 35 godina!Ma kakvo izumiranje, pa rock and roll je vjecan. Jbt Roger Waters iz Pink Floyda sa svojih 70 godina puni dvorane sirom svijeta svirajuci album star cca. 35 godina! Pitajte za 30 godina nekoga ko je Britney, fuck, pitajte sada ko slusa Britney, ko slusa Nsync ili one backstreet boyse i slicna pop sranja. Pa niko ziv. Ta muzika se slusa u odredjenom periodu, mozda pubertet i taj neki period, kad ni sam ne znas sta si.
Da se razumijemo, nista protiv Watersa (cak naprotiv, rado sam otisao na koncert), al danas vecina rock muzicara zivi na reciklazi stare slave. To je klasika.
Al treba nam i nova energija i nove ideje, a cini mi se da mainstream rock to odavno ne proizvodi kao nekad.
- Altsa
#149 Re: da li rock and roll izumire?
Rock na srecu zivi ali ne i u Bosni gdje preovladava papanluk i saroliki muzicki primitivizam.
i nema potrebe da sada se prepucavamo oko toga da li je motorhead ili p. floyd rock ili nije sva se snaga treba preusrediti na borbu protiv seljakluka i muzickog neukusa
slaba fajda al dok ima ljudi koji slusaju rock nada ne umire

-
kojeime
#150 Re: da li rock and roll izumire?
"Rock je kontra establišmenta zadnji put bio negdje krajem 60-tih dok je counter-culture bila
da budu drugačiji i da se suprostave roditeljima."
Zato sam i rekao da je rok, u svom izvornom smislu, mrtav. Postao je dio establismenta. Rok je sada samo jos jedan oblik zabave.
da budu drugačiji i da se suprostave roditeljima."
Zato sam i rekao da je rok, u svom izvornom smislu, mrtav. Postao je dio establismenta. Rok je sada samo jos jedan oblik zabave.