Mijesani brakovi, spas BiH?
-
bisvit
#126 mijesani brakovi
nije lako biti u mijesanom braku ili iz mijesanog braka, dodjes u drustvo srba seru na balije sjedis s balijama seru o vlasima boli jebo te jer ako ti je otac srbin majka muslimanka ili obratno ne mozes a da realno ne kazes da ni jedni ni drugi nisu cvijece sto se uostalom sada u mirnodobskim vremenima i potvrdilo zar ne?
- cyprus
#127 Re: mijesani brakovi
U potpunosti razumjem situaciju, u kojoj se usput nalazim vrlo redovno.bisvit wrote:nije lako biti u mijesanom braku ili iz mijesanog braka, dodjes u drustvo srba seru na balije sjedis s balijama seru o vlasima boli jebo te jer ako ti je otac srbin majka muslimanka ili obratno ne mozes a da realno ne kazes da ni jedni ni drugi nisu cvijece sto se uostalom sada u mirnodobskim vremenima i potvrdilo zar ne?
-
Pustinjski pjesnik i mrav
Kao prvo, mislim da je ime teme vrlo ne korektno. Upucuje da su oni koji nisu rodjeni u mijesanom braku, -nesreca...
Prije rata, BiH je prednjacila po broju mijesanih brakova, kasnije svi vidjesmo kako nas je to "spasilo"!
Mislim da je euforija oko mijesanih brakova potpuno nepotrebna i nerazumna.
-Da li mi neko moze reci da je dijete iz mijesanog braka ljepse, pametnije, zgodnije i veselije nego dijete iz jednonacionalnog braka!?
-Da li mi neko moze reci da je neko dijete koje je lijepo odgojeno i koje dolazi iz jedne muslimanske porodice, ruznije, manje pametno ili mozda... nesreca za nasu zemlju!?
Slicno je i sa euforijom oko forsiranja "medjunarodnih" imena...
Prije rata, BiH je prednjacila po broju mijesanih brakova, kasnije svi vidjesmo kako nas je to "spasilo"!
-Da li mi neko moze reci da je dijete iz mijesanog braka ljepse, pametnije, zgodnije i veselije nego dijete iz jednonacionalnog braka!?
-Da li mi neko moze reci da je neko dijete koje je lijepo odgojeno i koje dolazi iz jedne muslimanske porodice, ruznije, manje pametno ili mozda... nesreca za nasu zemlju!?
-
united bosnae
Mijesani brak je super ideja ali ne na Balkanu. Dok je "mijesani" bracni par jos mlad, sam, bez djece takav brak ce da funkcijonise kao i svaki drugi (osim sto ce se slaviti vise vjerskih praznika).
Problem nastaje kada dodju djeca.
- Dali sina osunetiti ili ne? (U BiH u glavnom muslimani sunete djecu dok je taj obicaj puno cesci u nekim drugim sredinama kao recimo SAD, te je tamo i lakse donijeti odluku)
- Koje ime dati (Neutralno naravno - Damir, Denis, Dino, Alen, Nina, Vanja u stvari sve krscanska imena u nasoj sredini prihvacena kao "narodna". Postavlja se pitanje kako to da niti jedno muslimansko ime nikada nije postalo narodno, recimo Selma ili Sead).
- U skoli ili drustvo koje je vecinsko u toj sredini gotovo svi slave odredjeni vjerski praznik (U Sarajevu vecina slavi Bajram, u Njemackoj Bozic itd.), vjerovatno ce i dijete sa vecim zarom slaviti praznik vecine i koliko god se roditelji trudili da to izjednace, Bozic u Sarajevu nikad nece imati tezinu Bajrama, kao i Bajram u Berinu naspram Bozica).
Po mome misljenju jedan roditelj ce na kraju uvijek da bude "donji" jer ce morati da se odrekne nekih od gore navedenih stvari i da prihvati cinjenicno stanje da njegov sin zna sta je Bajram i da se tada jedu neke baklave, ali da je Bozic dan kada treba svojoj djevojci kupiti poklon i kada se ne ide u skolu (odnosno Bozic je kada neki, negdje drugo kupuju poklone, a za Bajram zapravo niko ne radi i sve se lijepo dotjeraju i izlaze u grad nasmijani i srdacni).
Problem nastaje kada dodju djeca.
- Dali sina osunetiti ili ne? (U BiH u glavnom muslimani sunete djecu dok je taj obicaj puno cesci u nekim drugim sredinama kao recimo SAD, te je tamo i lakse donijeti odluku)
- Koje ime dati (Neutralno naravno - Damir, Denis, Dino, Alen, Nina, Vanja u stvari sve krscanska imena u nasoj sredini prihvacena kao "narodna". Postavlja se pitanje kako to da niti jedno muslimansko ime nikada nije postalo narodno, recimo Selma ili Sead).
- U skoli ili drustvo koje je vecinsko u toj sredini gotovo svi slave odredjeni vjerski praznik (U Sarajevu vecina slavi Bajram, u Njemackoj Bozic itd.), vjerovatno ce i dijete sa vecim zarom slaviti praznik vecine i koliko god se roditelji trudili da to izjednace, Bozic u Sarajevu nikad nece imati tezinu Bajrama, kao i Bajram u Berinu naspram Bozica).
Po mome misljenju jedan roditelj ce na kraju uvijek da bude "donji" jer ce morati da se odrekne nekih od gore navedenih stvari i da prihvati cinjenicno stanje da njegov sin zna sta je Bajram i da se tada jedu neke baklave, ali da je Bozic dan kada treba svojoj djevojci kupiti poklon i kada se ne ide u skolu (odnosno Bozic je kada neki, negdje drugo kupuju poklone, a za Bajram zapravo niko ne radi i sve se lijepo dotjeraju i izlaze u grad nasmijani i srdacni).
- NIN
S obzirom na kvalitet iznesenih stavova na ovoj temi nije tesko doci do zakljucka da nismo daleko odmakli u svojoj zasebnoj evoluciji u zadnjih nekoliko miliona godina (gledajuci sa socijalnog aspekta). Jos uvijek smo mi u svojoj sumi sa kristalno determiniranom teritorijalnoscu, sto dalje povlaci ostale socijalne afinitete kojih smo svjedoci i na ovoj temi. Meni je vise zao onih koji ne vide identicnosti svog ordiniranja u drustvu sa drustvima visih majmuna i nekih nizih vrsta kao sto su pavijani. Recimo, cesto kazem za likove sa ovom vrstom predrasuda, kojih smo svjedoci i ovdje, da su goli pavijani 1/1, sto nije uopste daleko i od bioloske cinjenice tako da iznosim prilicno istinitu konstataciju. Sto se tice mene samog ovo mi vise dodje kao komedija ljudskog primitivizma i materijal za poboljsavanje raspolozenja ali kad pomislim o svojoj djeci onda mi bas i nije toliko do smijanja.
Pozdrav...
Pozdrav...
-
MadamPiaNo
-
MadamPiaNo
- uvjek dobar gost
Čestitke... na iznesenom.... mada od znanja ti prijatelju neke i glava zna zaboliti.... ko danas ima vremana da odvoji da pročita neku knjigu... neko poučno štivo....NIN wrote:S obzirom na kvalitet iznesenih stavova na ovoj temi nije tesko doci do zakljucka da nismo daleko odmakli u svojoj zasebnoj evoluciji u zadnjih nekoliko miliona godina (gledajuci sa socijalnog aspekta). Jos uvijek smo mi u svojoj sumi sa kristalno determiniranom teritorijalnoscu, sto dalje povlaci ostale socijalne afinitete kojih smo svjedoci i na ovoj temi. Meni je vise zao onih koji ne vide identicnosti svog ordiniranja u drustvu sa drustvima visih majmuna i nekih nizih vrsta kao sto su pavijani. Recimo, cesto kazem za likove sa ovom vrstom predrasuda, kojih smo svjedoci i ovdje, da su goli pavijani 1/1, sto nije uopste daleko i od bioloske cinjenice tako da iznosim prilicno istinitu konstataciju. Sto se tice mene samog ovo mi vise dodje kao komedija ljudskog primitivizma i materijal za poboljsavanje raspolozenja ali kad pomislim o svojoj djeci onda mi bas i nije toliko do smijanja.
Pozdrav...
Ja sam produkt mraka... kako neki zovu mješani brak... da ponosno ponovim to... i nikakvih problema imao nisam sa sobom, sunetom, svojim identitetom... u društvu svom užem... možda samo u komunikaciji sa pavijanima i orangutanima... no oni i onako nisu tema današnje emisije....
Još jednom svaka čast !
-
_BosanaC
Ja stvarno ne vidjeh da iko govori da su ta djeca losija, ruznija itd.Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Kao prvo, mislim da je ime teme vrlo ne korektno. Upucuje da su oni koji nisu rodjeni u mijesanom braku, -nesreca...![]()
Ali primjetim svakodnevno pljuvanje po svemu sto nije 'cisto', sto recimo i sam uradi, spominjuci 'euforiju oko forsiranja "medjunardonih" imena' s obzirom da samo kod nas postoje 'lijepa' Srpska, Hrvatska, pravoslavna, katolicka, Bosnjacka, muslimanska i ina imena (a znamo, jel' tako, da o ukusima niti treba niti vrijedi raspravljati), zatim vidim oko sebe kako se gleda na ljude koji nemaju valjda tu nekakvu arijevsku Bosnjacku/Srpsku/Hrvatsku krv, a slag na sve mi je suplja prica o toleranciji sve i jedne religije koja se najvise ogleda u nemjesanju sa svima koji nisu kao ti.
Jebe se meni ko s kim u krevet ide, i mislim da to nije referenca ni za sta, ni da bi neko bio bolji ni da bi neko bio losiji od nekoga.
A sada da te priupitam, s obzirom da sam spomenu to pitanje:
Da li smatras da je dijete odgojeno u muslimanskoj/pravoslavnoj/katolickoj tradiciji i po cemu bolje od djeteta iz mjesanog braka?
-
schnjufko
Evo _Bosanac odgovoricu ti ja na to
Jest svako dijete odgojeno u svojoj vjeri na svojoj zemlji ti je etnicki cisto i vjerski cisto. Kao takvo cisto dijete ako je bogu cisto onda mora bit i nama. Samo se zaboravlja da je ono od cega se Bog sastoji odnosno atomi boga jesu ljubav a ona nikad nije cista i ona se desi sasvim slucajno izmedju sargarepe i kupusa izmedju Srbina i Muslimanke onda nastaju keleraba i necista djeca koja nisu draga bogu a ako nesto bogu nije drago nesmje bit ni ljudima.
Ja mislim da je ona jedna ploca sto je ispala Mojsiju sa zapovjedima sadrzavala slijedece pravilo.
Nerazmisljaj umjesto boga glava ti je premala.
Hvala Bogu pa nisam tako necisto dijete tesko bi bio nosit se sa mrznjom ovh sto ne procitase zadnju plocu.
Jest svako dijete odgojeno u svojoj vjeri na svojoj zemlji ti je etnicki cisto i vjerski cisto. Kao takvo cisto dijete ako je bogu cisto onda mora bit i nama. Samo se zaboravlja da je ono od cega se Bog sastoji odnosno atomi boga jesu ljubav a ona nikad nije cista i ona se desi sasvim slucajno izmedju sargarepe i kupusa izmedju Srbina i Muslimanke onda nastaju keleraba i necista djeca koja nisu draga bogu a ako nesto bogu nije drago nesmje bit ni ljudima.
Ja mislim da je ona jedna ploca sto je ispala Mojsiju sa zapovjedima sadrzavala slijedece pravilo.
Hvala Bogu pa nisam tako necisto dijete tesko bi bio nosit se sa mrznjom ovh sto ne procitase zadnju plocu.
-
*mima*
schnjufko wrote:Evo _Bosanac odgovoricu ti ja na to
-
luciferino
Za sve rasističke puritance...keleraba vam je piljarska mater koja vas odgoji tako zatucane.
- Phia
Po forumu vidim ima dosta i nacista i rasista.
Baš sad mislim ona tamo na temi o nekom sforovcu što se dopisuje sa njenom sestrom govori kako je sramota da im kako ono reče 'crnjo'? dođe u familiju..ovaj ovdje priča kako su 'čista' samo djeca odgojena u ovom ili onom duhu..čovječe pa to više nije pitanje razmišljanja već je to prava BOLEST.
Gdje li ja spadam kad mi jedan roditelj nije uopšte sa Balkana..i nema veze sa ova tri naroda..pitam se gdje i u kojoj knjizi to Bog zabranjuje da se religije miješaju..ali valjda se ne treba ni pitati takve stvari jer oni koji pričaju ove nebuloze uopšte ne treba tretirati po zakonima logike i razuma..
Baš sad mislim ona tamo na temi o nekom sforovcu što se dopisuje sa njenom sestrom govori kako je sramota da im kako ono reče 'crnjo'? dođe u familiju..ovaj ovdje priča kako su 'čista' samo djeca odgojena u ovom ili onom duhu..čovječe pa to više nije pitanje razmišljanja već je to prava BOLEST.
Gdje li ja spadam kad mi jedan roditelj nije uopšte sa Balkana..i nema veze sa ova tri naroda..pitam se gdje i u kojoj knjizi to Bog zabranjuje da se religije miješaju..ali valjda se ne treba ni pitati takve stvari jer oni koji pričaju ove nebuloze uopšte ne treba tretirati po zakonima logike i razuma..
- lady midnight
ovakvog rasistichkog kretenlooka ne prochitah odavno ... iako sam mislila da sam navikla na sve i svashta, josh uvijek se hvatam za glavu... koliko chesto se nechija glava mora otkuhati da bi se mozak ovoliko isprao i oslobodio svih aktivnih celija????
vidi ti ove terminologije:
"etnichki chisto"
"vjerski chisto"
"nechista djeca"..."ne smiju biti draga ljudima"....
"ne razmishljaj (umjesto Boga)"...
sve mogu i nekako trpiti, i inache pokushavam da sa razumnim ljudima razgovaram, ma koliko se ne slagali...
ali kad naletim na ovakve fashistichke nebuloze, onda bih samo jedno: shakom u glavu
-
Sarafcina
kako ti znas sta je Bogu drago, a sta nije?
i kakve veze ja imam sa glupostima koje su mozda pravili moji roditelji?
-
amrino
Ja sam generalno zabrinuta oko stanja brakova uopste...bilo oni "mijesani" ili ne....Ljudi se sve manje odlucuju na brak a sve ih se vise razvodi...Bijela kuga nas uveliko napada a mi ne kontamo....Svake godine sve manje prvacica se upisuje u skole a mi i dalje nista....Mi vise volimo teorijski da se bavimo stvarima nego da konkretno nesto radimo...Bilo da seremo o politici, o religiji, o problemima u svijetu....ili o brakovima- imaginarnim i fiktivnim a ne mjesanim i nemjesanim (jer kako mozete naklapati o ikakvim brakovima ako nikada niste bili ubraku).
Hajd i to- ali posebno brine cinjenica da forum blokira zbog piskaranja na temu sex- a svi haman suhog k*rca a mokrih opanaka.
(Nek se zeni ko s kim hoce! Brak valjda treba biti iz LJUBAVI a ne iz politicke/ religiozne korektnosti ili nekorektnosti ili da bi se ispostovao nacionalni kljuc)
Hajd i to- ali posebno brine cinjenica da forum blokira zbog piskaranja na temu sex- a svi haman suhog k*rca a mokrih opanaka.
(Nek se zeni ko s kim hoce! Brak valjda treba biti iz LJUBAVI a ne iz politicke/ religiozne korektnosti ili nekorektnosti ili da bi se ispostovao nacionalni kljuc)
-
Larci
Hvala bogu sto nisam iz braka kao sto je taj iz kojeg ti potices!!!!!schnjufko wrote:Evo _Bosanac odgovoricu ti ja na to
-
muhomlat
Jesu, ali u Srbiji i Hrvatskoj.
Kada nacionalizam iz tih država prestane postojati, i kada njegov uticaj splasne u Bosni, tek tada je moguća mirna Bosna.
Neka se izmješaju sa Slovencima, i oni su prilično pitomi kao nacija. Ni oni nisu nikoga osvajali.
A u BiH samo mješoviti brakovi muško-ženski, nacionalnost može ista.
Kada nacionalizam iz tih država prestane postojati, i kada njegov uticaj splasne u Bosni, tek tada je moguća mirna Bosna.
Neka se izmješaju sa Slovencima, i oni su prilično pitomi kao nacija. Ni oni nisu nikoga osvajali.
-
muhomlat
Jesu, ali u Srbiji i Hrvatskoj.
- mema mo
bog je jedan!schnjufko wrote:Evo _Bosanac odgovoricu ti ja na to
-
_BosanaC
Udaj se za meneamrino wrote:Ja sam generalno zabrinuta oko stanja brakova uopste...bilo oni "mijesani" ili ne....Ljudi se sve manje odlucuju na brak a sve ih se vise razvodi...Bijela kuga nas uveliko napada a mi ne kontamo....Svake godine sve manje prvacica se upisuje u skole a mi i dalje nista....Mi vise volimo teorijski da se bavimo stvarima nego da konkretno nesto radimo...Bilo da seremo o politici, o religiji, o problemima u svijetu....ili o brakovima- imaginarnim i fiktivnim a ne mjesanim i nemjesanim (jer kako mozete naklapati o ikakvim brakovima ako nikada niste bili ubraku).
Ako kazes NE bices kriva za jos jedan neuspio bracni pokusaj
-
amrino
Ne radi se o mecanju "sargarepe"Radoje B. wrote:Ja ne znam o kakvom mijesanju vi govorite ovdje. Nek neko objasni. Ja svoju sargarepu volim metnut bez nacionalnog kljuca, sladje nekako.
Cuj SARGAREPA!
Last edited by amrino on 06/09/2007 14:03, edited 1 time in total.