Partija Bosanaca i Hercegovaca u osnivanju!

Post Reply
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

trlica wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Mislim da ste SVI nasjeli na zamjenu teze !

Evo u cemu jestos. Ovakve politicke partije koje danas imamo su realnost sa terena. To je stvarni odraz zelja, ideologije i mogucnosti bosanskog covjeka. To i ne treba dirati, praviti zabrane, ili slicno. Ono sto trebamo uciniti je da sve te politicke stranke NATJERAMO da rade za dobrobit gradjana R BiH:

Umjesto formiranje nekakve nove partije, trebamo formirati

BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT

Nevladinu organizaciju, sa vrlo jasnim i prepoznatljivim programom ocuvanja drzave R BiH. Tu mozemo ispisati sve nase REALNE zelje kao gradjani, a ne politicke zelje nekakve ideologije.

Takva jedna organizacija ima sansu da uspije , jer moze da okupi sve patriote koji BiH osjecaju svojom domovinom.

Da napomenem , da je na slican nacin nastala i skandinavska demokratije i bogatstvo koje gradjani uzivaju. Jedna veca grupa nezavisnih intelektualaca je sjela, izrazila svoje stavove sta zele, naravno postujuci sve principe modernog drustva, i taj zahtjev stavila politicarima na stol.

TO JE ONO STO GRADJANI ZELE, a vi gospodo izvolite i realizujete. Kojoj politickoj partiji pripadate, nas ne interesuje, vjerujete li u boga ili ne, svejedno nam je, kojem minoritetu pripadate, je vasa privatna stvar, ALI, OVO MORATE UCINITI !!! MI CEMO VAS PRATITI I UKOLIKO DODJE DO ODSTUPANJA OD OVOG; POKRENUCEMO SUDSKI POSTUPAK PROTI VAS !!!

Ovakvim nacinom organizovanja i definisanja problematike, BOSANSKO-HERCEGOVACKI FRONT se stavlja iznad politike i u sluzbi je zastite i funkcionalnosti drzave. A to je upravo ono sto svo rodoljubi zele.
koliko u Bosni ima bosanaca a koliko hercegovaca i jesu li hercegovci i bosanci politicki kompaktni za ovu ideju.

hercegovac Ljubo Beslic veli juce;

Bešlić: Skupo smo platili cijenu lažnog bratstva i jedinstva
Bešlić smatra kako je Mostar platio skupu cijenu lažnog bratstva i jedinstva, te kako odnose treba gledati realno. Drži kako je postojanje određenih nacionalnih antagonizama surova realnost s kojom se treba suočiti te postupno rješavati taj problem.

http://pincom.info/svijet/opsirnije.asp?ID=49002

medjutim jos jedna surova stvarnost.pitanje je mogu li nas i ovakvi dogadjaji opametiti ili cemo postati glineni golubovi.
Politika je nauka zivljenja i prezivljavanja u kolektivu, te su zelje i sentimentalnost sporednog karaktera.

U BiH je pitanje kako zivjeti sto kvalitetnije, po nekim civilizacijskim normama. Ovakva konstalacija pol. moci to sigurno nemoze omoguciti, jer se radi o primitivnom , srednjovjekovnom nacinu upravljanja drzavom. Najbizarnija stvar je sto NAS niko nije pitao , da li to zelimo ?, vec su nam to servirali, pod izgovorom da je to jedina mogucnost, zbog tamo necijih zelja, koje su na granici fasizma.

Politicarima treba poslati jasnu poruku, da njima drzava nije data u VLASNISTVO, vec na PRIVREMENO UPRAVLJANJE, srazmjerno mandatu, i to zato sto su obecali da ce svima biti dobro, manje-vise.
Mene licno nenteresuju necije zelje zasnovane na vjerskom, etnickom,rasnom, ili bilo kom drugom uvjerenju, pa da drzava mora izgledati kako oni zele. Meni treba funkcionalna drzava u kojoj ce SVI, pa i takvi sa nakaradnim zeljama moci zivjeti komotno. To je valjda demokratija, sto vise slobode, vise demokratije.

I zato Ljubo Beslic nema za pravo. On je rat vidio kao bracni nesporazum naroda, a ne kao cistu agresiju i borbu za teritorij.

I na kraju, takva razmisljanja su u koliziji sa svim sto je multi u danasnjem svijetu. Sta bi znacila izolacija na tako malom prostoru, vec zariste fasizma, netrpeljivosti prema drugima i sve ono sto moze kao negativno da se pojavi u takvoj zajednici.
Jeste problematicno zivjeti u multi-zajednici, ali se mora, jer je to zahtjev danasnjice. Ako je cjena necija prividna ugrozenost, pa neka je. Pocesto je ta ugrozenost lazno ili pogresno tumacena i najcesce zloupotrebljena.

I zato , BiH jedno izborno tjelo, gradjanska drzava sa decentralizovanom vlasti, efikasna administracija , A Etnicke grupe neka se okupe oko kulturnih vrijednosti i neka njeguju svoj identitet krozdruge forme, a ne krozpolitiku.
schnjufko

Post by schnjufko »

Ljepo izreklamiran gulas je idalje gulash nije sarma.
Slazem se da treba iskoristiti dobar marketing i kvalitetnu propagandu da bi se doslo do dobrih pozicija stranke. Ono sto je mnogo bitnija stvar je kako napraviti mehanizam kontrole unutar stranke da se ogranice oni koji bi prigrabili svu moch za sebe ( poput Lagumasha) a da opet na svojim pozicijama mogu nesto da urade. Kako ih napraviti imune na donacije od par milja maraka. Ja licno znam jako jako malo ljudi koji ce nabit nogom u guzicu onog ko im ponudi lovu za neku nemoralnu ponudu.Zato sam u jednom postu prije spomenuo Grebu. Jos manje poznajem onih koji ce pitati nekoga strucnog kad nesto neznaju da rijese.
Ima tu jos jedan problem. ja znam neke ljude koji su otisli zauvjek odavdje jer su ih istjerali zapalili pokrali i to na sve tri strane. Ti ljudi nevjeruju vishe nikome i nezele bit ponovo budale. Njima nemozes prodati pricu o jedinstvenoj Bosni i Hercegovini jer su oni sami postali fasisti i paranoici. Pogotovo nemozes prodati tu pricu drugi put jer je puno onih koji su cijeli rat bili na strani BiH pa su posle istjerani, drugim rijecima naguzeni. Oni ce uvjek glasati za svog ovna jer imaju prividni osjecaj da ih on stiti bez obzira sto im je izvuko zadnju paru. Glasovi HDZ a uglavnom dolaze od hrvata koji su preselili iz Sarajeva u Mostar. Isto tako Glasovi SDA dolaze od onih koji so pobjegli pred cetnickom kamom i nevjeruju ni jednoj drugoj stranci. Obecanja su ionako sve sto godinama dobijaju i navikli su se na to, a zivi se nekako. U stvari niko i ne razmislja da bi mogao zivjeti bolje. Osim mene i par ljudi na forumu niko i ne konta sta bi se moglo uraditi sa parama koje su pokradene, jer izgleda niko jos nije vidio kako izgleda zemlja u kojoj se gradi.
Sad kad budete isli u Hrvatsku na more pogledajte malo koliko se gradi i zapitajte se koliko smo mi u mraku i razmislite od kojih novaca se to gradi. Imaju auto puteve ceste vodovode zgrade. To je sve izgradjeno od novaca KOJI NISU POKRADENI.
schnjufko

Post by schnjufko »

Eh da mislim da bi ovakva politicka opcija imala dosta pristalica ali samo ako se bude drzala istrazivanja koje je nedavno provedeno. Mislim da je ta vijest bila na Sarajevo X u. A to je cinjenica da puno ljudi (70 % ) prije vidi BiH kao buducu opciju za zivot ali ne u ovakvom uredjenu. Mislim da trerba uvaziti misljenje srba i hrvata da zele bt u nekakoj labavijoj i decentralizovanoj drzavi. Mislim da ova ideja nije toliko losa jer ce se srbi i hrvati rijesiti paranoje centralizacije BiH a s druge strane smanjenjem administracije moze se puno uraditi na pojeftinjavanju troskova administracije, automatski sa tim ce se brzo ojacati ekonomija a onda e ekonomske veze uraditi ono sto nisu napravile politicke.
Mislim da bi BiH trebala biti mnogo jaca ekonomski nego politicki a to se moze napraviti iskljucivo pojeftinjenjenjem administracije i kresanjem drzavnog aparata.
kucuk

Post by kucuk »

Iako sam pesimita ja bih ipak, posto vidim da se vodi ozbiljan razgovor, predlozio sledece:
Prvo, mislim da treba odrediti bazu, socijalnu kategoriju biraca, cije ce interese stranka zastupati
Drugo: po mom misljenju to bi trbale biti, manjine koje zive van baze /Bosnjaci u RS, Srbi u Federaciji Hrvati u sredinama gdje su manjina/, radnike koji jos ne moraju glasati po zapovijesti poslodavaca, ”mjesovite”, pasivizirane, one kojima ne odgovara politika njihovih vodja, dio dijaspore koji nije jos aktivirana, one koji su istjerani iz satora pa sad pisaju po satoru /disidenti/ i one koji u programu prepoznaju vlastite interese.
Trece; treba dobro izuciti njihove potrebe i zelje.
Cetrvrto;potrebe i zahtjevi tih kategorija cije ce stranka interese zastupati treba da budu okosnica buduceg programa.
Peto; kad se uradi platforma i program, onda raspisati oglas za ime.
Sesto: izbjegao bih i u programu i u platformi a i imenu te patriotske slogane i finte bez obzira sto se biraci na njih jos uvijek lijepe.
Mislim da bi jedna ovakva partija mogla djelovati na cijeloj teritoriji BiH iako sa vrlo malim procentom biraca.
schnjufko

Post by schnjufko »

Slazem se sa idejom patriotskih slogana i slicnih budalastina. Ono sto je nama u federaciji patriotski mnogima drugima u RS u nije. i zvuci kao nasilan pokusaj integracije. Partija moze uspjeti samo ako privuce dovoljno ljudi i u RS i u Hercegovini. Za sada sam pesimista al mi je zelja da jedna takva partija nastane.
Nekad mislim da je koncept zbog kojeg je preko 70 posto boraca prislo armiji BiH potpuno napusten i zamjenjen nekim klerikalnim nacionalnim opcijama.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Deder me utefterite :oops: :D
Porsche

Post by Porsche »

_BosanaC wrote:Deder me utefterite :oops: :D
Cuj ovo "Deder ga utefterite" Imas li jos kakvu muzicku zelju :lol: ?
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

Bosna i Hercegovina je bila drzava od 1943,zvali smo je Republika Bosna i Hercegovina,nevidim razlog zasto to opet nebi bila,cinjenicno stanje jeste da smo razjedinjeni i podijeljeni na 13 dijelova,ali treba i sagledati ko je tome doprinjeo.
Prvo, Republika Srpska nikada nece zazivjeti dok je ijedan Bosanac i Hercegovac ziv-mozda da nije silom napravljena i krvlju potopljena nevinih to bi bila demokratska zelja jednog naroda u BIH.
Drugo, dok se svi nevrate na svoje nijedan proces nije demokratski,jer nasilnim putem protjerati ljude jeste fasizam.
Trece, ima nas mladih koji smo ucestvovali u odbrani Republike BiH i mi cemo se udruziti i svakog ko je protiv zajednicke i RBIH iz 1992 godine i njenog ustava proglasiti izdajicama i zlocincima.
Cetvrto,dok god postoji nada mi cemo se boriti za pravdu i bolje sutra za postene gradane BiH.
Peto , vrijeme je da se mladost dokaze na djelu,vjerujem da nece cekati jos 15 godina da se to dogodi.
I jos nesto za kraj,jebes zemlju koja Bosne nema.
finta

Post by finta »

Almir Arnaut-Belli wrote:Bosna i Hercegovina je bila drzava od 1943,zvali smo je Republika Bosna i Hercegovina,nevidim razlog zasto to opet nebi bila,cinjenicno stanje jeste da smo razjedinjeni i podijeljeni na 13 dijelova,ali treba i sagledati ko je tome doprinjeo.
Prvo, Republika Srpska nikada nece zazivjeti dok je ijedan Bosanac i Hercegovac ziv-mozda da nije silom napravljena i krvlju potopljena nevinih to bi bila demokratska zelja jednog naroda u BIH.
Drugo, dok se svi nevrate na svoje nijedan proces nije demokratski,jer nasilnim putem protjerati ljude jeste fasizam.
Trece, ima nas mladih koji smo ucestvovali u odbrani Republike BiH i mi cemo se udruziti i svakog ko je protiv zajednicke i RBIH iz 1992 godine i njenog ustava proglasiti izdajicama i zlocincima.
Cetvrto,dok god postoji nada mi cemo se boriti za pravdu i bolje sutra za postene gradane BiH.
Peto , vrijeme je da se mladost dokaze na djelu,vjerujem da nece cekati jos 15 godina da se to dogodi.
I jos nesto za kraj,jebes zemlju koja Bosne nema.
Dobar si momak ! Odlican ! Samo dodaj i dobro zapamti > Jebes Bosnu koja zemlje nema !!!!!!!!!!!!
trlica

Post by trlica »

schnjufko wrote:Eh da mislim da bi ovakva politicka opcija imala dosta pristalica ali samo ako se bude drzala istrazivanja koje je nedavno provedeno. Mislim da je ta vijest bila na Sarajevo X u. A to je cinjenica da puno ljudi (70 % ) prije vidi BiH kao buducu opciju za zivot ali ne u ovakvom uredjenu. Mislim da trerba uvaziti misljenje srba i hrvata da zele bt u nekakoj labavijoj i decentralizovanoj drzavi. Mislim da ova ideja nije toliko losa jer ce se srbi i hrvati rijesiti paranoje centralizacije BiH a s druge strane smanjenjem administracije moze se puno uraditi na pojeftinjavanju troskova administracije, automatski sa tim ce se brzo ojacati ekonomija a onda e ekonomske veze uraditi ono sto nisu napravile politicke.
Mislim da bi BiH trebala biti mnogo jaca ekonomski nego politicki a to se moze napraviti iskljucivo pojeftinjenjenjem administracije i kresanjem drzavnog aparata.
zasto to srbima i hrvatima pase decentralizovana drzava a Bosnjacima ne pase?
nerko13

Post by nerko13 »

trlica wrote:
schnjufko wrote:Eh da mislim da bi ovakva politicka opcija imala dosta pristalica ali samo ako se bude drzala istrazivanja koje je nedavno provedeno. Mislim da je ta vijest bila na Sarajevo X u. A to je cinjenica da puno ljudi (70 % ) prije vidi BiH kao buducu opciju za zivot ali ne u ovakvom uredjenu. Mislim da trerba uvaziti misljenje srba i hrvata da zele bt u nekakoj labavijoj i decentralizovanoj drzavi. Mislim da ova ideja nije toliko losa jer ce se srbi i hrvati rijesiti paranoje centralizacije BiH a s druge strane smanjenjem administracije moze se puno uraditi na pojeftinjavanju troskova administracije, automatski sa tim ce se brzo ojacati ekonomija a onda e ekonomske veze uraditi ono sto nisu napravile politicke.
zasto to srbima i hrvatima pase decentralizovana drzava a Bosnjacima ne pase?

mislim da se odgovor nalazi u 3. i 5. rijeci tvog pitanja!!!! srbin u bosni ili hercegovini, kao i hrvat u istoj... "sto" je to???? salu na stranu.. mislim da je i vise no jasno.. zasto ja nemam putovnicu??? zato sto sam musliman, a zasto moja supruga ima, zato sto je katolkinja, ili???? isto i sa srbima...
ko je ovjde hrvat, srbin itd.??? niko... mozda sve u svemu kada covjek sabere, mozda 2-3 posto!!! ali u redu je to, neka se zovu kako hoce, to se ne bi smjelo uskracivati nikome...

da odgovorim na tvoje pitanj...
zato sto jos sanjaju san... jedni sanjaju banovinu, a drugi granice karlobag virovitica... kontas li sada???

sto se tice ove stranke, IDEJE SU VAM SUPER... treba to sprovesti u stvarnost sto nece biti lako!!!! prije svega, kako reci nekom pravoslavcu da glasa za stranku koja ima sefa nekog katolika ili muslimana...ako je pravoslavac sef onda je uredu...isto tako vazi za sva 3 stada...

moj prijedlog... KANDIDATI BI VAM SE MORALI ZVATI X, Y i Z..... tek tada cete imati uspjeha inace ste kao i sve ostale stranke, odstemplane na bilo koji nacionalni nacin.... ali sve u svemu SVAKA VAM CAST... samo naprijed...
glasam za vas!!!!!!!
Brazzo

Post by Brazzo »

program?
Jedna od kljucnih stvari bitnih za prosperitet BiH je OBRAZOVANJE!

Evo covjeka koji ima sta da kaze na tu temu: http://www.velickovic.ba/

Evo projekta koji ima smisla: http://www.ogbh.com.ba/bh/onama/index.html

Evo covjeka koji je buducnost BiH:

http://www.nezavisne.com/dnevne/stav/st08032005-02.php

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=14305

GO! GO! GO!
Harrys

Post by Harrys »

Ma, ideja je "mrak"Jos jedna nacionalna stranka.Cista demagogija i pokusaj nove manipulacije.
Kad ce te shvatiti da nacija nema veze sa jednom partijom.Da u spektru politickog opredjeljenja,od ekstremne lijevice do ekstremne desnice,pripadnici jedne naciju imaju razlicita politicka opredjeljenja.
Last edited by Harrys on 17/07/2007 12:16, edited 1 time in total.
Brazzo

Post by Brazzo »

schnjufko wrote:Ma daj ba ljudi ajmo nalozit Grebu da osnuje stranku napravi statut i program i ciljeve stranke. ja od njega do sada ni jednu glupu nisam cuo za razliku od vecine ostalih politichara.
A glede NVO ova imamo vec enveovova na shutanje. Nismo li svi potpisali grozdu odredjeni politicki program koj ukljucuje dosta stvari koje o kojima ovdje govorimo. Pa se taj isti grozd ucutao a ni jedna stranka na vlasti ne ispunjava ni najmanji dio ooga sta su potpisali. U drugim normalnim drzavama se pravi rezime sta je vlast uradila za 100 prvih dana a kod nas vlast nije bila ni formirana. a sledecih 1000 nece nista uradit.
Nema potrebe "loziti" Grebu da osniva stranku. On to ne zeli a i ne moze. Malo se omatorilo za tako krupne akcije, prezauzet - radi vec na nakoliko vrlo dobrih projekata a i malo prevagnuo real-pesimizam... Njega treba lijepo zamoliti da bude savjetnik. I to bi bilo fenomenalno!

http://www.bhdani.com/arhiva/216/intervju.shtml
realna do boli

Post by realna do boli »

Ideju kao ideju podrzavam...sve predlozeno mi odgovara..ALI..zaboravlja se jedna cinjenica ..a to je da u ovoj nasoj BiH nema dovoljan broj ljudi koji misle kao mi .Zasto..jednostavno,gradsko stanovnistvo je u manjini.Nama ovakvo stanje u drzavi ne odgovara jer smo obrazovani , nacitani (recimo).

Sadasnje stanje odgovara vecini (ruralnoj) i to ogromnoj koja je ostala na ovom tlu i koji mogu kada udju bilo gdje ,od vlade ,pa do opcine pozdraviti one koji tu rade ..jer ih znaju ..jer su to njihovi poznanici , rodjaci ,komsije.
Ja vise nikoga ne poznajem ko je sada na vlasti ..ili oni mene..ali dodje to na isto.
Poenta je u tome da ruralnom stanovnistvu koje je brojcano najjace ovakvko stanje jako dobro odgovara..jer mogu slobodno nazvani selam ,faljen isus ili pomoz bog.I tu je kraj njihovom razmisljanju .Bilo sto drugo da im se ponudi ,za njih je gubljenje njihove slobode za koju su ginuli njihovi,na sve tri strane.
A mi koji zivot i ovu drzavu posmatramo kao model necega normalnog ,gradjanskog ( s nase tacke gledista) niko od ove vecine , na zalost , ne bi podrzao .To je cinjenica..onih koji razmisljaju kako je ovdje predlozeno je... premalo.
Brazzo

Post by Brazzo »

up
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Puno stranaka se gradi od glave prema dole. Tj napravi se centralna stranka, sa statutom I ciljevima na nivou drzave koja dalje stvara produznice po gradovima, opstinama itd. Neznam da li postoji primjer da se neka stranka stvorila od dole prema gore, tj da su prvo stvarane manje skupine, organizacije na nivou gradova I opstina I da se tek onda osnovala stranka koja pokriva sve ostale tj veze sve u koaliciju. Nekako mi se to cini kao prirodniji put da se dodje do jedne sveopste BH patriotske stranke.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

realna do boli wrote:Ideju kao ideju podrzavam...sve predlozeno mi odgovara..ALI..zaboravlja se jedna cinjenica ..a to je da u ovoj nasoj BiH nema dovoljan broj ljudi koji misle kao mi .Zasto..jednostavno,gradsko stanovnistvo je u manjini.Nama ovakvo stanje u drzavi ne odgovara jer smo obrazovani , nacitani (recimo).

Sadasnje stanje odgovara vecini (ruralnoj) i to ogromnoj koja je ostala na ovom tlu i koji mogu kada udju bilo gdje ,od vlade ,pa do opcine pozdraviti one koji tu rade ..jer ih znaju ..jer su to njihovi poznanici , rodjaci ,komsije.
Ja vise nikoga ne poznajem ko je sada na vlasti ..ili oni mene..ali dodje to na isto.
Poenta je u tome da ruralnom stanovnistvu koje je brojcano najjace ovakvko stanje jako dobro odgovara..jer mogu slobodno nazvani selam ,faljen isus ili pomoz bog.I tu je kraj njihovom razmisljanju .Bilo sto drugo da im se ponudi ,za njih je gubljenje njihove slobode za koju su ginuli njihovi,na sve tri strane.
A mi koji zivot i ovu drzavu posmatramo kao model necega normalnog ,gradjanskog ( s nase tacke gledista) niko od ove vecine , na zalost , ne bi podrzao .To je cinjenica..onih koji razmisljaju kako je ovdje predlozeno je... premalo.
A šta je to ovdje predloženo,(osim naziva stranke, što samo po sebi ne mora ništa da znači) a da barem polovina stranaka u BiH, to isto nema u svom planu i programu?Jeste li pogledali kako na drugim temama pišu neki od najvećih zagovornika ove potencijalne stranke?

realna do boli....Mislim da pogrešno postavljaš stvari glede seoskog stanovništva.....Mene je glava dobrano zaboljela 1992 od onih, koji su između ostalog, bili i obrazovani i načitani.... Naravno, ništa protiv obrazovanja i načitanosti...No to nije jedini uvjet za ispravno poimanje stvari....Najbolji primjer su, na jednoj strani, razmišljanja i djelovanje jedne ruralne Fate Orlović i na drugoj strani, razmišljanja i djelovanje pokojnog i urbanog Nikole Koljevića( koji je, zaista, bio i obrazovan i načitan).....Nema mjesta generaliziranju....I nema mjesta elitističkim strankama, u kojima će se na nedovoljnu "načitanost" rudara ili težaka, gledati kao na stalni izvor nestabilnosti.....Slažem se da je obrazovanje važno....Prevažno....No, još je važnije znati ko to i kako obrazuje djecu u ovoj zemlji........Jer, kad jedna univerzitetska profesorica,iz ugledne gradske obitelji, intelektualka barem po formalnom obrazovanju,stručnosti,iskustvu, jedan narod nazove genetskim otpadom....tada, mnogo toga gubi smisao.....
realna do boli

Post by realna do boli »

Pogresno si me shvatio.
Ja samo znam iz razgovora sa ljudima kojima sam pokusala objasniti da je vrijeme ( davno bilo) da prestanu glasati za ove na vlasti ,da sam dobijala odgovor kako je njima sada sasvim o.k.
Oni su svjesni da nista ne funkcionise ,ali smatraju svojom duznoscu da glasaju za stranku sa nacionalnim predznakom kojoj oni pripadaju.
Samim tim sto bi glasali za nekoga "drugoga" smatraju da gube svoj nacionalni indentitet .Ako ja nebudem glasao za svoje ,onaj drugi ce glasati za svoje i ja sam pobjedjen..takva logika vazi , na zalost , jos uvijek.

Bilo koja nova stranka sa "opcenitim" programom trebat ce se potruditi da promijeni nacin razmisljanaj mase i trebace dosta godina da ljudi shvate da demokratija nije samo "pozdrav" i "poznanstvo".
Liberalism

Post by Liberalism »

trlica wrote: zasto to srbima i hrvatima pase decentralizovana drzava a Bosnjacima ne pase?
Jedno od najboljih pitanja koje sam cuo u posljednje vrijeme.

Da bog do neko o ovome ozbiljno porazgovara sa nasim politicarima.
schnjufko

Post by schnjufko »

Ma to je sve supljana glede ovog pitanja o decentralizaciji. Zamisli majke ti kako je onomu zenici kad mora neku glupost zavrsavat u sarajevu jer je to centar administracije. Meni jaran zamalo nije umro jer je iz Olova dobio covjek napad bubrega a nisu htjeli da ga prime sa njegovom zdravstvenom jer nije iz naseg kantona. Kod nas nastoje da koncentrisu svu vlast na vrho da taj vrh moze vise zgrnut para od lopovluka. Tako je u sva tri vrha naravno. Imao sam priliku da radim sa ljudima ( sluzbenicima ) opstine ilidza oni rade stalno malo se promjeni struktura sefova ( koji su uvjek mediokriteti jer dolaze is XY stranaka ) al oni ostali sluzbenici vlo vrijedno rade svoj posao diskutuju o problemima i o rijesenjima. E sad crnjak je sto te sluzbenike niko nevidi vide samo one glavesine sto lupaju gluposti na televiziji i donose nebulozne zakone. Decentralizacija moze jako da pojeftini drzavnu upravu al samo ako se oslobodi korupcije. Sada jedini nacin da se izborimo protiv korupcije je da se eventualni broj dozvola koje treba na primjer korumpirati umnozi do tolikog broja da je nemoguce funkcionisati.
Evo dobrog primjera. Ima kantonalna komisija za usvajanje poslovnih objekata a ima i federalna a ima i gradska koliko ja znam
Valja sve tri platit odvest na meso da registrujes neki objekat kao poslovni prostor.
E da jest slazem se Grebo je vech malo mator al je velik um i sigurno vrlo dobar savjetnik.
realna do boli

Post by realna do boli »

Nijedna stranka na vlasati ne zastupa interese onih koji su glasali za njih .

Ja sam se prestala davno nervirati na uporno isto ponavljanje izbornih rezultata.
Cak sam kao i pokretac ove teme razmisljala da oformim "svoju" stranku ,ali sam iz razgovora sa "narodom" shvatila da nije vrijeme.
Njihova objasnjenja zasto za nekoga glasaju,a za nekoga ne bi nikada glasali, ubili su me u pojam..jer nikako nisam uspjela dobiti logican i upotrebljiv odgovor.
Pa odustadoh..mozda neko drugi bude imao zivaca, novaca, vremena i srece ...Od mene sretno.
Sogan

Post by Sogan »

Ahmmed wrote: A šta je to ovdje predloženo,(osim naziva stranke, što samo po sebi ne mora ništa da znači) a da barem polovina stranaka u BiH, to isto nema u svom planu i programu?Jeste li pogledali kako na drugim temama pišu neki od najvećih zagovornika ove potencijalne stranke?
:lol: Evo i ja Ahmo to pokusavam dokuciti :-) hebem ti drustveno-politicki angazman, pa da se organizuje ekipa za turnir u hrkljusu na nivou mjesne zajednice, neophodno je vise supstance :-)
....Mislim da pogrešno postavljaš stvari glede seoskog stanovništva.....Mene je glava dobrano zaboljela 1992 od onih, koji su između ostalog, bili i obrazovani i načitani.... Naravno, ništa protiv obrazovanja i načitanosti...No to nije jedini uvjet za ispravno poimanje stvari....Najbolji primjer su, na jednoj strani, razmišljanja i djelovanje jedne ruralne Fate Orlović i na drugoj strani, razmišljanja i djelovanje pokojnog i urbanog Nikole Koljevića( koji je, zaista, bio i obrazovan i načitan).....Nema mjesta generaliziranju....I nema mjesta elitističkim strankama, u kojima će se na nedovoljnu "načitanost" rudara ili težaka, gledati kao na stalni izvor nestabilnosti.....Slažem se da je obrazovanje važno....Prevažno....No, još je važnije znati ko to i kako obrazuje djecu u ovoj zemlji........Jer, kad jedna univerzitetska profesorica,iz ugledne gradske obitelji, intelektualka barem po formalnom obrazovanju,stručnosti,iskustvu, jedan narod nazove genetskim otpadom....tada, mnogo toga gubi smisao.....
:thumbup:

Ovo treba ponavljati kao mantru. I to ne samo zato sto je fundament svakog nacionalizma upravo elitizam, odnosno ideja o superiornosti sopstvene nacije, a svi znamo kolika mu je cijena... niti zato sto je elitizam, kolektivni ili individualni, generalno gledajuci imbecilna autoprojekcija... a na nasim prostorima i eksplicitni idiotizam s obzirom da konsekventno sami sebi dokazujemo kako tu elitizam nema ama bas nikakvog pokrica svaki put kad formi pokusamo dati sadrzaj... nego cisto radi kvalitete diskusija na ovom forumu :D

Licn mi je totalno svejedno i hebe mi se posto forum malom meni ispunjava neke sasvim druge potrebe... medjutim, upravo oni koji pokazuju najveci stepen angazmana, pretenzija i ambicija u svom sudjelovanju i dinamici foruma trebaju ponavljati ovu mantru cisto da sami sebi pomognu jer besmisleno je i apsurdno a pogotovo pateticno, recimo, otvoriti diskusiju i zaliti se na aktuelnu neobzirnost i neotesanost dosljaka a sve kroz sjetu kako su u stara dobra vremena takvi bili izlozeni jedno preziru, podsmjehu i maltretiranju u prilikama kad su se usudili spustiti u grad :-)

Smrt elitizmu, zivjela sloboda! :D:D
realna do boli

Post by realna do boli »

Ja ne potcjenjujem inteligenciju "seljaka" niti umanjujem njihovu ulogu u danasnjem drustvu ...NAPROTIV..njihova uloga je ogromna..a sto meni njihova razmisljanja ne odgovaraju ..to je vec moj .."manjinski" problem, zar ne.
Ne zelim nikoga uvrijediti, ja sam samo iznijela svoje razmisljanje i zapazanje.
Svaka istina je relativna..Svako stvar ili dogadjaj posmatra svojim ocima i reaguje svojim culima.Niko nikoga ne moze natjerati da razmisljao kao onaj drugi .
Mjesati jare i pare postaje vec dosadan predizborni slogan svih stranaka.Kada nemas pametan odgovor na pitanje o sadasnjosti onda temu skrenes na proslost.
Vratila sam se malo unazad i procitala sta sam napisala,nigdje ne spomenuh dosljake !!!!!! pa mi nije jasno kako se oni uvijek nadju prozvanim.Valjda je neko ostao i u nasim selima.... :D
Sogan

Post by Sogan »

realna do boli wrote: Ja ne potcjenjujem inteligenciju "seljaka" niti umanjujem njihovu ulogu u danasnjem drustvu ...NAPROTIV..njihova uloga je ogromna..a sto meni njihova razmisljanja ne odgovaraju ..to je vec moj .."manjinski" problem, zar ne.
Ne zelim nikoga uvrijediti, ja sam samo iznijela svoje razmisljanje i zapazanje.
Svaka istina je relativna..Svako stvar ili dogadjaj posmatra svojim ocima i reaguje svojim culima.Niko nikoga ne moze natjerati da razmisljao kao onaj drugi .
Mjesati jare i pare postaje vec dosadan predizborni slogan svih stranaka.Kada nemas pametan odgovor na pitanje o sadasnjosti onda temu skrenes na proslost.
Vratila sam se malo unazad i procitala sta sam napisala,nigdje ne spomenuh dosljake !!!!!! pa mi nije jasno kako se oni uvijek nadju prozvanim.Valjda je neko ostao i u nasim selima.... :D
@realna do boli, pretpostavljam da se obracas meni s obzirom da se pozivas na pominjanje "dosljaka" u mom prethodnom postu :?

Uglavnom, cisto informacije radi, tvoj mi post uopste nije bio relevantan nego sam iskljucivo referirao na Ahmin. Dapace, tad jos uvijek tvoj nisam bio ni procitao te ako malo bolje pogledas lako ces ustanoviti da sam tokom citatiranja Ahminog posta izbrisao uvod gdje pominje tvoj nick. To sam napravio upravo iz obzira da se ti nebi nasla prozvanom jer Ahmo se obracao konkretno tebi, dok je moj osvrt bio generalan.
No, ocigledno si se nasla, sto je pak van domena mog uticaja te iskreno receno i zainteresovanosti, a o ambicijama da s tobom ulazim u diskusiju da i ne govorim...
Post Reply