Za predane Allahu dž.š.
-
ragib
#126 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ibnul-Kajjim el-Dževzi, rahimehullah, navodi više od stotinu efekta i koristi od zikra. Spomenut ćemo samo neke od njih.- zikrom se odbija i ukroćuje šejtan,
- postiže zadovoljstvo Milostivog,
- odstranjuju brige i žalosti iz srca,
- u srce se nastanjuju radost, sreća i širokogrudnost,
- osnažuje srce i tijelo,
- prosvjetljava lice i srce,
- postiže izobilje u nafaki,
- čisti srce od naslaga duhovne hrđe, odnosno grijeha,
- spašava od Allahove, dž.š., kazne,
- uzrokuje spuštanje Allahovog, dž.š., smiraja, milosti i prisustvo odabranih meleka,
- upošljava jezik i tako eliminiše ogovaranje, prenošenje tuđih riječi, laž i bestidan govor,
- unosi sigurnost u srce mu'mina na dan polaganja računa.
- Zikr će onome koji se sjeća Allaha, dž.š., biti svjetlo na dunjaluku, svjetlo u kaburu i svjetlo koje će mu prethoditi kada bude prelazio sirat ćupriju.
- Zikr omogućuje boravak u džennetskoj bašči još na ovom svijetu, svakom onom ko boravi u skupovima gdje se spominje i veliča Allah, dž.š.
- Skupovi koji se sazivaju radi zikra mjesta su na kojima borave meleki na zemlji.
- Zakiruni (oni koji puno spominju Allaha) bit će predvodnici na Kijametskom danu.
- Njima meleki grade prostrane i predivne kuće u Džennetu sve dok su u zikru, a kad oni prestanu zikriti i meleki prestanu graditi.
- često spominjanje Allaha daje sigurnost čovjeku da ne padne u vode munafikluka jer se munafici malo sjećaju Allaha.
Znaj brate i sestro da je nemoguće pobrojati sve koristi koje se postižu spominjanjem Allaha Uzvišenog. Oni koji Ga se stalno sjećaju, u Allahovoj su zaštiti i na visokim položajima kod Njega. On im iz obilja svoga nadoknađuje i velikodušno ih nagrađuje. Sa zikrom nestaje zaglušenosti u ušima, zamršenosti jezika i koprene ispred očiju. Allah je zikrullahom ukrasio jezike onih koji Ga se sjećaju, i nurom ukrasio oči onih koji gledaju. Nemarno srce je kao slijepo oko, gluho uho, ili oduzeta ruka. Vrata između Gospodara i roba Njegova su otvorena sve dok je rob u zikru. Ta vrata zatvaraju se samo insanskim nehajem.
Gospodaru naš, učini nas zakirima i predvodnicima na Sudnjem danu. Amin!
- postiže zadovoljstvo Milostivog,
- odstranjuju brige i žalosti iz srca,
- u srce se nastanjuju radost, sreća i širokogrudnost,
- osnažuje srce i tijelo,
- prosvjetljava lice i srce,
- postiže izobilje u nafaki,
- čisti srce od naslaga duhovne hrđe, odnosno grijeha,
- spašava od Allahove, dž.š., kazne,
- uzrokuje spuštanje Allahovog, dž.š., smiraja, milosti i prisustvo odabranih meleka,
- upošljava jezik i tako eliminiše ogovaranje, prenošenje tuđih riječi, laž i bestidan govor,
- unosi sigurnost u srce mu'mina na dan polaganja računa.
- Zikr će onome koji se sjeća Allaha, dž.š., biti svjetlo na dunjaluku, svjetlo u kaburu i svjetlo koje će mu prethoditi kada bude prelazio sirat ćupriju.
- Zikr omogućuje boravak u džennetskoj bašči još na ovom svijetu, svakom onom ko boravi u skupovima gdje se spominje i veliča Allah, dž.š.
- Skupovi koji se sazivaju radi zikra mjesta su na kojima borave meleki na zemlji.
- Zakiruni (oni koji puno spominju Allaha) bit će predvodnici na Kijametskom danu.
- Njima meleki grade prostrane i predivne kuće u Džennetu sve dok su u zikru, a kad oni prestanu zikriti i meleki prestanu graditi.
- često spominjanje Allaha daje sigurnost čovjeku da ne padne u vode munafikluka jer se munafici malo sjećaju Allaha.
Znaj brate i sestro da je nemoguće pobrojati sve koristi koje se postižu spominjanjem Allaha Uzvišenog. Oni koji Ga se stalno sjećaju, u Allahovoj su zaštiti i na visokim položajima kod Njega. On im iz obilja svoga nadoknađuje i velikodušno ih nagrađuje. Sa zikrom nestaje zaglušenosti u ušima, zamršenosti jezika i koprene ispred očiju. Allah je zikrullahom ukrasio jezike onih koji Ga se sjećaju, i nurom ukrasio oči onih koji gledaju. Nemarno srce je kao slijepo oko, gluho uho, ili oduzeta ruka. Vrata između Gospodara i roba Njegova su otvorena sve dok je rob u zikru. Ta vrata zatvaraju se samo insanskim nehajem.
Gospodaru naš, učini nas zakirima i predvodnicima na Sudnjem danu. Amin!
- beautyfool
#127 Re: Za predane Allahu dž.š.
Abdurrahman b. Jezid prenosi od Ebu Lubabe b. Abdulmunzira da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ''Petak je prvak među danima i s najvišim počastima kod Allaha. Taj dan kod Allaha ima veće mjesto od kurbanskog i ramazanskog bajrama. U njemu je pet događaja: stvoren je Adem, a.s.; u njemu ga je Allah spustio na Zemlju; u tome danu je umro Adem; a u petku ima jedan trenutak u kojem čovjek neće uputiti nikakvu dovu Allahu i zamoliti Ga bilo šta, a da mu Allah to i ne ispuni, osim ako traži nešto zabranjeno. U petku će se desiti i Smak svijeta. Nema nijednog meleka, bliskog Allahu, ni na nebesima ni na zemlji, a da nije obziran prema petku.''
-
seldzuk
#128 Re: Za predane Allahu dž.š.
Gospodaru, utječem Ti se od oka koje ne pušta suzu.
- beautyfool
#129 Re: Za predane Allahu dž.š.
Omer r.a. kaze: "tri stvari priskrbljuju bratsku ljubav" da ga pri susretu prvi poselamis, da mu napravis mjesto na sijelu i da ga zoves imenima koja su mu najdraza."
- Compact
#130 Re: Za predane Allahu dž.š.
Tri Ibrahimove, a.s., ‘’laži’’
Ashabi su poslije namaza sjedili sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i učili od njega o propisima vjere, a zatim je jedan od njih upitao: ‘’Allahov Poslaniče, Allah, dž.š., nas je obavijestio da će Ibrahim, a.s., kada mu na Sudnjem danu dođu vjernici da se zauzima za njih kod Allaha, kako bi ušli u Džennet, spomenuti da je tri puta slagao i reći će: 'Ja se danas brinem samo za sebe, idite Musau, a.s.’ Koje su to tri Ibrahimove, a.s., laži i je li moguće da Allahov poslanik slaže, mi to jednostavno ne možemo pojmiti?’’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pogledao je ashabe i nasmijao se, a zatim rekao: ‘’Ibrahim, a.s., slagao je tri puta, a svaki pokret, svaka riječ i djelo, čak i šutnja, kad su Allahovi poslanici u pitanju, uzimaju se u obzir, jer oni su uzori drugim ljudima. Što se tiče prve Ibrahimove laži, poznato je da je njegov narod obožavao zvijezde i on je jedne noći ugledao zvijezdu kada se pojavila na nebu i divio se veličini i savršenstvu Allahovog stvaranja, pa mu je došao njegov narod i pozvali ga da zajedno sa njima slavi izlazak te zvijezde koju su oni smatrali božanstvom. Međutim, Ibrahim, a.s., naumio je učiniti nešto za što je morao ostati sam, pa se odvojio od njih i kada su ga drugi put pozvali na idolopokloničko slavlje, rekao im je: ‘Ne mogu, ja sam bolestan, izgleda da sam obolio od kuge.’ Tada su se oni udaljili od njega bojeći se da bolest ne pređe i na njih.'' Zatim su ashabi upitali: ‘'A šta je to Ibrahim, a.s., naumio učiniti kada ostane sam?’’ Odgovorio je: ‘’Želio je porazbijati njihove kipove kojima su se klanjali, ne bi li se osvijestili i shvatili da to nisu nikakva božanstva. I kada je narod otišao zajedno sa svojim svećenicima i uglednicima da proslave paganski praznik, Ibrahim, a.s., ušao je u njihov hram i ugledao hranu koju su idolopoklonici bili stavili pred kipove. Onda je prišao i ismijavajući se sa njima rekao: ‘Ova hrana je vrlo ukusna, slobodno je uzmite i probajte’, ali u onima koje je dozivao nije bilo znakova života. Zatim je nastavio govoreći: ‘Zašto mi ništa ne odgovarate i zašto ne jedete kad su vam hranu donijeli? Znajte da ću vas ja jednog po jednog u prah pretvoriti, a vi se odbranite ako možete.’ Nakon toga uzeo je sjekiru i sve ih porazbijao osim najvećeg idola kojeg je namjerno ostavio i na njegovu ruku sjekiru objesio ne bi li njegov narod shvatio u kakvoj zabludi živi. Kada je narod došao u hram, zaprepastili su se kad su vidjeli porazbijana božanstva i u čudu se pitali: ‘Ko je ovo mogao uraditi?’ Neko je rekao: ‘Ima jedan mladić koji je po lošem spominjao naša božanstva, zove se Ibrahim, možda je on ovo uradio.’ Doveli su ga i upitali: ‘Ibrahime, jesi li ti ovo uradio sa našim božanstvima?’ Ibrahim, a.s., tada je izrekao svoju drugu laž rekavši: ‘Ne, nisam ja to uradio, već ovaj najveći kip, pitajte ih ako mogu govoriti. Ovaj vaš veliki ‘bog’ se naljutio zato što ste obožavali ove manje i kada ste vi otišli na proslavu, on ih je sve porazbijao. Eto, on je pred vama pa ga upitajte.’ Međutim, oholost i inat im nisu dozvolili da vide istinu, pa su umjesto priznanja svoje zablude drsko uzviknuli: ‘Ti znaš da oni ne mogu govoriti’, a Ibrahim, a.s., im je na to ponosno rekao: ’Teško vama, zašto onda obožavate one koji vam ne mogu štetiti niti koristiti’, i obznanio je svoje vjerovanje u jedinog Boga, Allaha, dž.š. A što se tiče njegove treće laži, Ibrahim, a.s., nakon što ga je Allah izbavio iz vatre u koju su ga nevjernici bili bacilli, sa svojom suprugom Sarom napustio je to mjesto i došao u državu kojoj je vladao jedan silnik kojeg su njegovi doušnici obavijestili da je u zemlju ušao čovjek sa ljepoticom kakvu do sada nisu vidjeli. Nakon toga poslao je po njih i upitao je Ibrahima, a.s., šta mu je ta ljepotica. Da je odgovorio da mu je supruga, silnik bi ga sigurno ubio i nju uzeo za ženu, pa je rekao da mu je sestra, a vladar mu je rekao da je on želi za sebe. Ibrahim se nakon toga vratio i rekao Sari: ‘Na zemlji nema nikoga da vjeruje u Allaha osim mene i tebe, i mi smo brat i sestra po vjeri. Ja sam vladaru rekao da si mi ti sestra, pa nemoj to poreći kada te bude pitao o tome.' Onda je Sara došla pred vladara i on je pružio svoju ruku da je dodirne, a ruka mu se istog trenutka ukočila i nije je mogao pomjeriti. Zatim joj je rekao: ‘Moli svoga Boga da mi vrati ruku kakva je i bila’, uzviknuo je vladar! Ona je to učinila i ruka se vratila u prvobitni položaj. Zatim je pozvao svoje stražare i rekao im: ‘Vi mi niste doveli insana, već šejtana, vodite je od mene.’ Kada je Sara došla kod Ibrahima, zatekla ga je da klanja, a kada je završio, upitao ju je šta se desilo, a ona je odgovorila: ‘Allah je uništio spletke nevjernika.’’' (Sahihul-Buhari)
Ashabi su poslije namaza sjedili sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i učili od njega o propisima vjere, a zatim je jedan od njih upitao: ‘’Allahov Poslaniče, Allah, dž.š., nas je obavijestio da će Ibrahim, a.s., kada mu na Sudnjem danu dođu vjernici da se zauzima za njih kod Allaha, kako bi ušli u Džennet, spomenuti da je tri puta slagao i reći će: 'Ja se danas brinem samo za sebe, idite Musau, a.s.’ Koje su to tri Ibrahimove, a.s., laži i je li moguće da Allahov poslanik slaže, mi to jednostavno ne možemo pojmiti?’’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pogledao je ashabe i nasmijao se, a zatim rekao: ‘’Ibrahim, a.s., slagao je tri puta, a svaki pokret, svaka riječ i djelo, čak i šutnja, kad su Allahovi poslanici u pitanju, uzimaju se u obzir, jer oni su uzori drugim ljudima. Što se tiče prve Ibrahimove laži, poznato je da je njegov narod obožavao zvijezde i on je jedne noći ugledao zvijezdu kada se pojavila na nebu i divio se veličini i savršenstvu Allahovog stvaranja, pa mu je došao njegov narod i pozvali ga da zajedno sa njima slavi izlazak te zvijezde koju su oni smatrali božanstvom. Međutim, Ibrahim, a.s., naumio je učiniti nešto za što je morao ostati sam, pa se odvojio od njih i kada su ga drugi put pozvali na idolopokloničko slavlje, rekao im je: ‘Ne mogu, ja sam bolestan, izgleda da sam obolio od kuge.’ Tada su se oni udaljili od njega bojeći se da bolest ne pređe i na njih.'' Zatim su ashabi upitali: ‘'A šta je to Ibrahim, a.s., naumio učiniti kada ostane sam?’’ Odgovorio je: ‘’Želio je porazbijati njihove kipove kojima su se klanjali, ne bi li se osvijestili i shvatili da to nisu nikakva božanstva. I kada je narod otišao zajedno sa svojim svećenicima i uglednicima da proslave paganski praznik, Ibrahim, a.s., ušao je u njihov hram i ugledao hranu koju su idolopoklonici bili stavili pred kipove. Onda je prišao i ismijavajući se sa njima rekao: ‘Ova hrana je vrlo ukusna, slobodno je uzmite i probajte’, ali u onima koje je dozivao nije bilo znakova života. Zatim je nastavio govoreći: ‘Zašto mi ništa ne odgovarate i zašto ne jedete kad su vam hranu donijeli? Znajte da ću vas ja jednog po jednog u prah pretvoriti, a vi se odbranite ako možete.’ Nakon toga uzeo je sjekiru i sve ih porazbijao osim najvećeg idola kojeg je namjerno ostavio i na njegovu ruku sjekiru objesio ne bi li njegov narod shvatio u kakvoj zabludi živi. Kada je narod došao u hram, zaprepastili su se kad su vidjeli porazbijana božanstva i u čudu se pitali: ‘Ko je ovo mogao uraditi?’ Neko je rekao: ‘Ima jedan mladić koji je po lošem spominjao naša božanstva, zove se Ibrahim, možda je on ovo uradio.’ Doveli su ga i upitali: ‘Ibrahime, jesi li ti ovo uradio sa našim božanstvima?’ Ibrahim, a.s., tada je izrekao svoju drugu laž rekavši: ‘Ne, nisam ja to uradio, već ovaj najveći kip, pitajte ih ako mogu govoriti. Ovaj vaš veliki ‘bog’ se naljutio zato što ste obožavali ove manje i kada ste vi otišli na proslavu, on ih je sve porazbijao. Eto, on je pred vama pa ga upitajte.’ Međutim, oholost i inat im nisu dozvolili da vide istinu, pa su umjesto priznanja svoje zablude drsko uzviknuli: ‘Ti znaš da oni ne mogu govoriti’, a Ibrahim, a.s., im je na to ponosno rekao: ’Teško vama, zašto onda obožavate one koji vam ne mogu štetiti niti koristiti’, i obznanio je svoje vjerovanje u jedinog Boga, Allaha, dž.š. A što se tiče njegove treće laži, Ibrahim, a.s., nakon što ga je Allah izbavio iz vatre u koju su ga nevjernici bili bacilli, sa svojom suprugom Sarom napustio je to mjesto i došao u državu kojoj je vladao jedan silnik kojeg su njegovi doušnici obavijestili da je u zemlju ušao čovjek sa ljepoticom kakvu do sada nisu vidjeli. Nakon toga poslao je po njih i upitao je Ibrahima, a.s., šta mu je ta ljepotica. Da je odgovorio da mu je supruga, silnik bi ga sigurno ubio i nju uzeo za ženu, pa je rekao da mu je sestra, a vladar mu je rekao da je on želi za sebe. Ibrahim se nakon toga vratio i rekao Sari: ‘Na zemlji nema nikoga da vjeruje u Allaha osim mene i tebe, i mi smo brat i sestra po vjeri. Ja sam vladaru rekao da si mi ti sestra, pa nemoj to poreći kada te bude pitao o tome.' Onda je Sara došla pred vladara i on je pružio svoju ruku da je dodirne, a ruka mu se istog trenutka ukočila i nije je mogao pomjeriti. Zatim joj je rekao: ‘Moli svoga Boga da mi vrati ruku kakva je i bila’, uzviknuo je vladar! Ona je to učinila i ruka se vratila u prvobitni položaj. Zatim je pozvao svoje stražare i rekao im: ‘Vi mi niste doveli insana, već šejtana, vodite je od mene.’ Kada je Sara došla kod Ibrahima, zatekla ga je da klanja, a kada je završio, upitao ju je šta se desilo, a ona je odgovorila: ‘Allah je uništio spletke nevjernika.’’' (Sahihul-Buhari)
- Ahmmed
#131 Re: Za predane Allahu dž.š.
Vjerovjesnik, s.a.v.s., u hadisu koji bilježi Muslim, veli: “Najbolja dova je dova na dan Arefata, a najbolje što sam rekao i što su govorili poslanici prije mene je: ‘La ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve ‘ala kulli šej’in kadir.’” (Nema istinskog božanstva osim Allaha Jedinog, On nema sudruga, Njemu pripada vlast i zahvala, On oživljava i usmrćuje i On sve može).
- beautyfool
#132 Re: Za predane Allahu dž.š.
A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah, sigurno, smilovati. - Allah je doista silan i mudar. (9:71)
- moler
#133 Re: Za predane Allahu dž.š.
mati mi je preselila u utorak 09 12
hvala svima koji su svojom dovom trudili se da joj oblakšaju
- beautyfool
#134 Re: Za predane Allahu dž.š.
Inna lillahi we inna ilejhi radž’iuunmoler wrote:mati mi je preselila u utorak 09 12
Svi smo mi Allahovi i Njemu se svi vracamo
Da joj dragi Allah dz.s. oprosti grijehe i da je uvede u Dzennetske basce InshaAllah a tebi i tvojoj porodici da podari puno sabura,snage i imana.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#135 Re: Za predane Allahu dž.š.
Primi i moje iskreno saucesce draga @moler, a tvojoj majci neka je vjecni rahmet.beautyfool wrote:Inna lillahi we inna ilejhi radž’iuunmoler wrote:mati mi je preselila u utorak 09 12
Svi smo mi Allahovi i Njemu se svi vracamo
Last edited by Latina on 15/12/2008 09:27, edited 1 time in total.
-
istocnjak
#136 Re: Za predane Allahu dž.š.
Bašum sagosum,moler wrote:mati mi je preselila u utorak 09 12
Nanijeti na sevap majki, pa udjeli sadaku sa bismilom i moli se svakodnevno Allahu dž.š. da joj olakša kaburske tegobe.
- moler
#137 Re: Za predane Allahu dž.š.
dostum sagosumistocnjak wrote:Bašum sagosum,moler wrote:mati mi je preselila u utorak 09 12
Nanijeti na sevap majki, pa udjeli sadaku sa bismilom i moli se svakodnevno Allahu dž.š. da joj olakša kaburske tegobe.
amin ilahi jarabi
- arzuhal
#138 Re: Za predane Allahu dž.š.
Bašun sagolsun, @moler.
Vidi. Čitao sam u jednoj od knjiga čuvenog šejha Abdullaha Siradžuddina (ne znam tačno kojoj jer sam nakupovao dosta od njega) kako duše onih koji su vjerovali i preselili, po Allahovom, 'azze we dželle dopuštenju, subotom bivaju upoznati sa onim što su njihova djeca učinila tokom protekle sedmice. Ukoliko su činili dobro i bili pokorni Svemilosnom i učili dove za svoje roditelje, oni se vraćaju radosni sa dovom:"Allahu, učvrsti ih u tome!". Ako su griješili, onda mole:"Uputi ih na pravi put!". Tako da svake sedmice možeš obradovati svoju mamu.
Abdullah Siradžuddin je, za one koji odmah traže dokaze, čuveni sunnijski učenjak, iz Sirije. Preselio je, rahmetullahi alejhi.
Vidi. Čitao sam u jednoj od knjiga čuvenog šejha Abdullaha Siradžuddina (ne znam tačno kojoj jer sam nakupovao dosta od njega) kako duše onih koji su vjerovali i preselili, po Allahovom, 'azze we dželle dopuštenju, subotom bivaju upoznati sa onim što su njihova djeca učinila tokom protekle sedmice. Ukoliko su činili dobro i bili pokorni Svemilosnom i učili dove za svoje roditelje, oni se vraćaju radosni sa dovom:"Allahu, učvrsti ih u tome!". Ako su griješili, onda mole:"Uputi ih na pravi put!". Tako da svake sedmice možeš obradovati svoju mamu.
Abdullah Siradžuddin je, za one koji odmah traže dokaze, čuveni sunnijski učenjak, iz Sirije. Preselio je, rahmetullahi alejhi.
- moler
#139 Re: Za predane Allahu dž.š.
dostum sagosumarzuhal wrote:Bašun sagolsun, @moler.
hvala na uputama
a zamisli ja sam zaklala kurban sa molbom da joj Allah džš da od dva dermana jedan
i na Bajram u jaciju preseli
i na Bajram se ukopa
- Pietje_Bel
#140 Re: Za predane Allahu dž.š.
Meni je uvijek bilo cudno zasto se mi muslimani molimo na jeziku kojeg ne razumijemo? Turci su zelijeli da uvedu ezan na Turskom. Sta vi mislite da li je moguce da uvedemo ezan na Bosanskom? 
- beautyfool
#141 Re: Za predane Allahu dž.š.
“Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Kada umre sin Ademov prekidaju se njegova dijela osim u tri slučaja: trajna sadaka (vakuf), znanje kojim se koriste ljudi poslje njega ili dobro odgojeno djete koje čini dovu (moli) za njega.’“ (Muslim)
- beautyfool
#142 Re: Za predane Allahu dž.š.
Cudno ?Pietje_Bel wrote:Meni je uvijek bilo cudno zasto se mi muslimani molimo na jeziku kojeg ne razumijemo? Turci su zelijeli da uvedu ezan na Turskom. Sta vi mislite da li je moguce da uvedemo ezan na Bosanskom?
Obaveze vjernika ko god je u mogucnosti je da uci arapski jezik jer je Kuran objavljen na arapskom jeziku.Prevedeni tekst nikad nemoze biti isti kao i tekst koji je napisan orginalno na nekom jeziku.Ako poznajes bilo koji strani jezik pokusaj prevesti bilo koji tekst i shvatit ces da se cak kontekst recenice drugacije gradi i dobiva drugacije znacenje na nekom drugom jeziku dok recimo na tvom ako prevedes tacno rijec po rijec recenica nebi imala isto znacenje.
Tako da se Kuran uvijek uci na arapskom jeziku jer je na tom jeziku i objavljen i elhamdulillah pa je tako.
- Pietje_Bel
#143 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ne slazem se. Bolje je kuran uciti na svoj jeziku, barem znas sta govoris nego da pojma nemas sta znaci. Ja sam za to da se u svakom slucaju ezan uci na Bosanskom. Alahu ekber znaci Alah je velik valjda? Zasto onda nebi jednostavno bilo: Alah je velik alah je velik, alaaaaaaah je velik alah je velik?beautyfool wrote:Cudno ?Pietje_Bel wrote:Meni je uvijek bilo cudno zasto se mi muslimani molimo na jeziku kojeg ne razumijemo? Turci su zelijeli da uvedu ezan na Turskom. Sta vi mislite da li je moguce da uvedemo ezan na Bosanskom?
Obaveze vjernika ko god je u mogucnosti je da uci arapski jezik jer je Kuran objavljen na arapskom jeziku.Prevedeni tekst nikad nemoze biti isti kao i tekst koji je napisan orginalno na nekom jeziku.Ako poznajes bilo koji strani jezik pokusaj prevesti bilo koji tekst i shvatit ces da se cak kontekst recenice drugacije gradi i dobiva drugacije znacenje na nekom drugom jeziku dok recimo na tvom ako prevedes tacno rijec po rijec recenica nebi imala isto znacenje.
Tako da se Kuran uvijek uci na arapskom jeziku jer je na tom jeziku i objavljen i elhamdulillah pa je tako.
Mozda vidim to pogresno ali meni je ovo sasvim logicno.
- moler
#144 Re: Za predane Allahu dž.š.
kad je bio tevhid mojoj mami bula je čak učila i na turskomPietje_Bel wrote:Meni je uvijek bilo cudno zasto se mi muslimani molimo na jeziku kojeg ne razumijemo? Turci su zelijeli da uvedu ezan na Turskom. Sta vi mislite da li je moguce da uvedemo ezan na Bosanskom?
i ja nemam ništa protiv
moli se na kom god hočeš jeziku Allah uslišava molbe
- beautyfool
#145 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ti slobodno kad budes zanijetio da klanjas i da proucis ezan u ljepoti svoga doma ti fino prouci na bosanskom tebi niko ne brani, ali nema ljepseg zvuka za uho od ezana na arapskom.Vrijednost ucenja na arapskom i na nasem se nemoze porediti, nas je prevod Kurana a Kuran je spusten od Allaha na arapskom jeziku i gdje ces vece ljepote od one kad izgovaras one rijeci u istom obliku koje je Allah dz.s. objavio.Prevodi Kurana su svugdje dostupni tako da koga god interesuje znacenje moze fino procitatiPietje_Bel wrote:Ne slazem se. Bolje je kuran uciti na svoj jeziku, barem znas sta govoris nego da pojma nemas sta znaci. Ja sam za to da se u svakom slucaju ezan uci na Bosanskom. Alahu ekber znaci Alah je velik valjda? Zasto onda nebi jednostavno bilo: Alah je velik alah je velik, alaaaaaaah je velik alah je velik?beautyfool wrote:Cudno ?Pietje_Bel wrote:Meni je uvijek bilo cudno zasto se mi muslimani molimo na jeziku kojeg ne razumijemo? Turci su zelijeli da uvedu ezan na Turskom. Sta vi mislite da li je moguce da uvedemo ezan na Bosanskom?
Mozda vidim to pogresno ali meni je ovo sasvim logicno.
- Pietje_Bel
#146 Re: Za predane Allahu dž.š.
Kada bi mi Bosanci uveli Islam na Bosanskom jeziku, da li bi mi bili grijesni kao narod i da li bi to bilo nesto ruzno ili bi to bilo bas moderno i napredno? Mozda nebi bilo toliko lijepo za izgovor ali bi svako znao sta to znaci kada se moli. Ja mislim da se Islam svakako treba modernizovati ali to neka bude samo moje skromno misljenje. Neke stvari iz kurana jednostavno ne vrijede danas kao i iz biblije. Npr. zenu NE SMIJES UDARITI ma sta god pisalo u kuranu to nesmijes jer to ti zakon ne dopustava.
- arzuhal
#147 Re: Za predane Allahu dž.š.
edit.
Last edited by arzuhal on 22/01/2009 18:03, edited 1 time in total.
- beautyfool
#148 Re: Za predane Allahu dž.š.
To su dove koje je bula ucila na turskom, a sigurna sam da je ajete iz Kurana ucila na arapskom.Dove naravno da covjek moze uputiti na bilo kojem jeziku to su molbe upucene Allahu dz.s.Ajete isto mozemo citati i na nasem jeziku,lijepo je za one koji ne znaju arapski da razumiju ajete, ali Kuran je objavljen na arapskom i najljepse ga je uciti u orginalnom jezikumoler wrote:kad je bio tevhid mojoj mami bula je čak učila i na turskomPietje_Bel wrote:Meni je uvijek bilo cudno zasto se mi muslimani molimo na jeziku kojeg ne razumijemo? Turci su zelijeli da uvedu ezan na Turskom. Sta vi mislite da li je moguce da uvedemo ezan na Bosanskom?
i ja nemam ništa protiv
moli se na kom god hočeš jeziku Allah uslišava molbe
- Pietje_Bel
#149 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ma dzaba je brate ali kada vidim ovdje na zapadu one arapcine koji sebe nazivaju muslimanima ja odmah vidim da smo mi nesto toalno drugaciji od njih. Ja postujem tvoje misljenje ali nas pogled na Islam je drugaciji od njihovog i mi mozemo biti ponosni na to. Iskreno ja mislim da nema "cistijih" muslimana od Bosanskih muslimana. Mozda sam nacionalista ali ja to mislim. Znam muslimana iz bukvalno svake Islamske zemlje. Indonezani i Turci mi se svidaju a ovi Arapi, Pakistanci, Afagnistanci ma ni M od muslimana u mojim ocima.
Ataturk je bio ljudina.
Ataturk je bio ljudina.
- beautyfool
#150 Re: Za predane Allahu dž.š.
Da te Allah dz.s uputi i da ti da, da za svog zivota prigrlis Islam i da u svojim tewbama stalno pominjes svoje prijasnje (ne)razmisljanje o islamu.Pietje_Bel wrote:Kada bi mi Bosanci uveli Islam na Bosanskom jeziku, da li bi mi bili grijesni kao narod i da li bi to bilo nesto ruzno ili bi to bilo bas moderno i napredno? Mozda nebi bilo toliko lijepo za izgovor ali bi svako znao sta to znaci kada se moli. Ja mislim da se Islam svakako treba modernizovati ali to neka bude samo moje skromno misljenje. Neke stvari iz kurana jednostavno ne vrijede danas kao i iz biblije. Npr. zenu NE SMIJES UDARITI ma sta god pisalo u kuranu to nesmijes jer to ti zakon ne dopustava.
Amin!