Evo ovdje imas malo statistike za proslu godinuAdnanSA wrote:Negdje sam procitao da je Škoda Fabia najprodavaniji mali auto u Švedskoj.zlatan01 wrote:Pa da nastavimo sa temom. Naredne sedmice je zvanicna prezentacija i prodaja kombi modela nove fabije u Svedskoj. Mislim da ce biri pretstavljen i novi motor 1,4 diesel koji ce se ugradjivati u "green line" seriju (potrosnja 4,5 l izduv 119 gr/km) sto ga kvalifikuje medju "ekoloske" aute u Svedskoj. Zanimljivo auto za one kojima treba jednostavno, jeftino i robustno a istovremeno prostrano i komforno auto. I meni je zanimljivo kao radno auto ali ipak je previse imati dva nova auta pa ce to malo sacekati.
Neko je spomenuo prodaju Volvo-a u Svedskoj. Ta auta ovdje uopste nisu jeftina, a jedan od razloga dobre pordaje je svakako sigurnost. Druga stvar je dobro drzanje cijene a naravno efekat domace robe je mozda ljucni razlog.
Seat i Fiat se tradicionalno lose prodaju, tako da je tesko uopste naci prodavca i servisera za Fiat u Svedskoj. Probao sam Punto diesel, i moram reci da se auto cini OK. Cak bolje nego sam se nadao, ali ipak nedostaje osjecaj ... nekako ne vjerujem Fiat-u i tacka. Prije bih uzeo Skodu ili Kiu recimo... Ali sad vec dolazimo do pitanja ukusa i potreba...
Šveđani također mnogo cijene i Opel Corsu i Ford Fiestu.
Imaš li možda neku listu o broju prodatih novih automobila na Švedskom tržištu??? Bilo bi interesantno vidjeti kako ko stoji tamo.
Mislim da je nihovo tržište jedno od najzahtjevnijih i najkonzeravativnijih u Europi. Hladna klima,izuzetno jaka zaštita potrošača,viskoka tehnička kultura kod kupaca.Mislim da tamo samo najbolji uspjevaju naravno ako izuzmemo domaće proizvođače.(Zlatan je već objasnio zbog čega i slažem se sa tim)
http://www.bilsweden.se/files/topplistadec06def.pdf