discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
senainter

#126 Re: discus herniae

Post by senainter »

Zamjena diska umjetnim se uspjesno radi jedino u Njemackoj, i to je ZADNJA stanica, ljudi koji vise nit mogu hodati ili su ozbiljno hendikepirani sa tim ledjima.
To je masivna i teska operacija koju bih preporucila samo najocajnim ljudima. Koliko znam Saftic to ne radi, al radi sa klinikom u Njemackoj pa vas moze referirati.
Moguce je da disk UOPSTE ne treba dirati, posebno ne ako nema tegoba.
Takve operacije inace jako kostaju, a mislim da se to prvo rjesava fuzijom ili tako nesto, pa ako to ne uspije ide se na zamjenu diska.... koju opet samo teskim, i indiciranim slucajevima se preporucuje ...
Hasharijast

#127 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

Na ovoj se klinici operišu bogati Rusi i Arapi:

Neurosurgical Clinic, Ludwig-Maximilians-University Munich-Grosshadern

Cijena je os €14, 000 - €18,000 zavisno od složenosti operacije discus hernije i ide se na očuvanje zdravog dijela diska.

Na ovoj klinici je profesor Jorg Christian Tonn operisao i Milorada Cavica, plivača srpskog porijekla koji je osvojio naslov evropskog prvaka poslije operacije. Također je operisao i Bonu Voxa

http://www.novosti.rs/vesti/sport.72.ht ... isao-ledja

http://www.irishecho.com.au/tag/profess ... stian-tonn

Interesantno je da je srbijanski ministar zdravstva operisao discus herniju na istoj klinici zbog čega se našao na udaru javnosti:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=929621

Kao opravdanje zašto se operisao u Njemačkoj (u 2010. godini), ministar je naveo činjenicu da srbijanski neurohirurzi ne operišu minimalno invezivnim metodama.

Na ovoj klinici se operacije rade tzv. minimalno invezivnim metodama koje izgleda primjenjuju dr. Dizdarevic i dr. Burazerovic kod nas.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
senainter

#128 Re: discus herniae

Post by senainter »

Tih metoda kod nas nema jer oprema koja se koristi za to je specijalizovana i jako skupa. Vazno je da pitate hiutrga bar hoce li praviti rez pa ce raditi kroz malu rupicu endoskopski ili ce vas razrezati 5 cm i vise...
Ako cujete mikrodisektomija to NIJE min invazivna metoda, vec klasicna operacija kojom se operise jos od titovog doba. Bez rijeci laserski ili endoskopski, to nista ne spada u min. invazivne metode.
To su hrvati nabavili i imaju dva sistema taj neki METRIX koji je u bolnici, medjutim nije svako kandidat za taj. I na privatnoj klinici Vertebris, gdje sam ja to radila.
Jos nesto, ako posle operacije ne mozete odmah kuci, onda to NIJE min invazivna metoda....
Hasharijast

#129 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

Zaista sam cuo da dr. Dizdarevic koristi minimalno invazivne metode kod operacije hernije i da je uspješnost 90%. Nema rezanja mišića i rana je do 2 cm. Također, dva nivoa hernije radi kroz isti otvor od 2 cm a to dr. Saftić iz Hrvatske navodi kao jednu od prednosti minimalno invazivne hirurgije.

Iz ovog posta se vidi da se pacijenti dr. Dizdarevica brzo oporavljaju:
_amy_ wrote:Mislim da kada je ova bolest u pitanju ne treba puno citati sta ljudi pisu po netu jer svaki slucaj je za sebe i u biti sve ovisi od tebe. Kod mene su i mama i tata operisali diskus i to u par mjeseci, operisani u Sarajevu, dr. Dizdarevic i oboje su sad k'o novi. Par sati nakon operacije su vec hodali i nikakvih problema jos uvijek nemaju. Doduse neke stvari u zivotu su morali promjeniti, ali to je mala cijena. Još da napomene da ukoliko je mogce da se ne ide na operaciju, ako prolaps nije velik odnosno ako je u pocetnoj fazi, onda je bolje naci dobrog fizioterapeuta (ali ovdje je moja topla preporuka da ganjate nesto prijatno). :)
Sve u svemu, iskreno se nadam da su i naši doktori počeli koristiti minimalno invazivne metode.

senainter

#130 Re: discus herniae

Post by senainter »

Nadam se i ja, medjutim ta oprema je izuzetno skupa i ne vjerujem da je uopste to u pitanju, jer ja sam se htjela operisati ovdje prije 1,5 god, i tada nije bilo pomena o min. invazivnoj hirurgiji.
Normalno, zasto placati operaciju ako se takva moze dobiti besplatno ovdje, al cisto sumnjam i prosto ne vjerujem. A daj boze da je tako, jer Dizdarevic je jedini doktor koji je ujedno i prijatelj sa Safticem, pa se mozda iz toga izrodila nesto pozitivno :-D
Ja samo molim sviju da se dobro raspitaju prije nego prestanu na bilo kakvu operaciju kicme, i da naprave temeljno istrazivanje prije nego ista pocnu.
Dr.medicine

#131 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

Ja cu jos uvijek da budem na stend by :D
Ako budem skupio hrabrosti jos jednu blokadu tamo oko novembra da mi zveknu pa da preguram u narednu godinu :D :D
Mada i ona je bolna u pm :evil: :evil: :evil: :evil:
Hasharijast

#132 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

senainter wrote:Nadam se i ja, medjutim ta oprema je izuzetno skupa i ne vjerujem da je uopste to u pitanju, jer ja sam se htjela operisati ovdje prije 1,5 god, i tada nije bilo pomena o min. invazivnoj hirurgiji.
Normalno, zasto placati operaciju ako se takva moze dobiti besplatno ovdje, al cisto sumnjam i prosto ne vjerujem. A daj boze da je tako, jer Dizdarevic je jedini doktor koji je ujedno i prijatelj sa Safticem, pa se mozda iz toga izrodila nesto pozitivno :-D
Ja samo molim sviju da se dobro raspitaju prije nego prestanu na bilo kakvu operaciju kicme, i da naprave temeljno istrazivanje prije nego ista pocnu.
Nisam znao da su Dizdarevic i Saftic prijatelji. Mislim da je to u neku ruku dobra vijest. Bilo bi odlično kada bi i ostali sa foruma, ukoliko budu imali šanse da se raspitaju kod naših doktora, saznaju da li koriste minimalno invazivne metode gdje je "endoskopski" ključna riječ.

A evo i jedne emisije na ovu našu temu i predlažem da je pogledate. Gost je dr. Edin Burazerovic sa UKCS koji takodjer slovi za stručnjaka za hernije u lumbalnom dijelu, barem medju medicinskim osobljem.

https://www.youtube.com/watch?v=l--HIq8 ... ata_player

senainter

#133 Re: discus herniae

Post by senainter »

Hah Edin Burazerovic, znam ga, zadnji doktor koji me je pogledao na Kosevu. Prije toga bila kod Sefa, koji me se dojmio kao pozitivna osoba, al nedovljno zainteresovana za pacijenta.
Moram jako pohvaliti Gavrankapetanovica - ortopeda, koji mi je zaista jako mentalno pomogao u koraku na operaciju, fino mi sve objasnio i jos ugovorio sastanak Kenanom Arnautovicem, koji radi u americi zapravo gdje je otisao za vrijeme rata, a bio je samo u posjeti na Kosevu jer ih je ucio nekim metodama ili necemu ne mogu se tacno sjetiti. Taj gospodin mi je dijagnosticirao bez sumnje herniju, jer Sefo nije htio ni da me pregleda, vec me je samo pitao za simptome i onako me izignorisao poprilicno citiram "Mozda jeste hernija a mozda je siringomjelija, a mozda nije niti jedno". Pah mislim WTF :-)
Inace slovi za jako dobrog neurohiruga u sta nemam sumnje jer sam upoznala bar dvije osobe kojima je uspjesno odstranio herniju.
Eh Burazerovic me je pregledao ipak, i posto sam dosta mlad pacijent cijelo vrijeme onako nonsalantno pretpostavljao da mi nije nista, i da vecinu izmisljam ili sta vec ne znam. Zatim mi je rekao da se popnem na prste i da tako hodam, ja nisam mogla. On me gledao u cudu, i rekao "Pa drzi se za zid, ne trazim da hodas po ravnoj liniji samo hodaj", na sto sam ja pocela hodati ali sepajuci jer mi je lijeva noga propadala, nisam mogla stati na nju. Onda je gledao na moje snimka, pa ne mene, pa na snimke pa na mene, i napsao nalazi DH itd, i rekao mi da razmislim o operaciji, jos uvijek u nevjerici. Ja sam ga pitala samo ovo: "Kojom metodom biste me vi operisali". Rekao je "Mikrodiskektomija". Ja se zahvalila i izasla, i rekla da ja ne bih tu metodu.
Isti dan saljem mail safticu, kad moze da me primi. Na osnovu mog maila, on mi odgovara da to moje NIJE DH, vec da je neka neizljeciva upala zivca i takve gluposti.
Ja ga zovem na tel cim sam primila mail, i molim zahtjevam i govorim da cu ja doci u ZG i da cu platiti pregled, jer on mora da me vidi, jednostavno MORA pa nek onda odluci. On mi govori, vi dodjite al sam uzaludno cete dolaziti jer vasi simptomi ne odgovaraju vasem MRI-ju.
Ja idem za ZG, jer sam ocajna ne znam sta da uradim, bol je nepodnosljiva umirem... ne mogu dalje jednostavno ne mogu. Dajem otkaz na poslu, jer sjedenje je vise nemoguce i idem u ZG. Morala sam obaviti jos dodatnih testiranja, da iskljucim da nije neka druga bolest, jer mi on ne vjeruje...Mislim se pa ima privatnu kliniku, zasto nece da me vidi. Elem.
Ja dolazim u kliniku ocajna, lezim u cekaoni jer sjediti ne mogu. Ulazim u kancelariju, i on gleda moje slike i kaze "Ja cu ti dati blokadu, injekciju dakle u ledja, ako ne budes imala nikakve reakcije od toga ja jednostavno ne mogu operirati, tj. mogu, al ce ti od operacije biti samo gore". Sve moje nade padaju u vodu, mislim o sta cu sad ako sam dzabe dosla, kako dalje. Elem, ja prihvatam injekciju, sto se zapravo medicinski zove, intraforaminalna infiltracija ili tako nekako. To vam je kad vam zabiju injekciju sa jako dugom iglom direkt u ledja pored bolesnog diska, (kolko znam to na kosevu nema), i nista malo boli, nekog jako boli ne znam, mene nije.
Silazim sa stola, i on me pita kako si. Reko, pa ok, ne mogu vidjet sad neku razliku mozda nesto uskoro. Odlazim u svlacionu da se obucem i sjedam da obujem cipele, i nista, NISTA, sjedim i NISTA, nema boli, nastavljam sjediti i nema boli!!!!
Pocinjem plakati od srece, izlazim iz svlacione u suzama, ljudi su pomislili bog zna sta, a mene NISTA ne boli. Dolazi doticni doktor, i ja ga grlim od srece bukvalno i placem, i govorim da me nista ne boli. Ono to je kao u nekom filmu bukvalno, bilo.
U roku od 7 dana operacija je bila zavrsena, i ja sam bila dobro odmah nakon. Al bol od operacije je prosla tek nakon mozda 2-3 mjeseca.
Evo ispricah sve ovo, da vidite da ima ovakvih i onakvih doktora, a ovo je samo moje iskustvo. I jos jednom prije date da vam rezuckaju po kicmi, dobro se raspitajte, obidjite vise doktora, i uzmite vise misljenja, i probajte sve prije nego se operisete. Ako mora operacija, pobrinite se da pitate: KOJE SU SANSE USPJESNOSTI? KAKVA JE TO METODA? KOJI JE NAJGORI MOGUCI SCENARIO? i prije svega, osigurajte se da je to neki renomirani hirurg koji ima dovoljno strpljenja da vas pregleda i odgovori na ova pitanja.
Hasharijast

#134 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

E hvala puno na ovim zlata vrijednim informacijama. Otpadose Burazerovic i Sefo. Hajde da se nadamo da makar Dizdarevic koristi minimalno invazivne metode.

stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#135 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

Pa nije poenta u stručnosti za minimalno iinv. metode, već u operacionoj sali. Da u Sarajevu postoji tako nešto, sigurno bi više doktora znalo taj zahvat.
Prije par godina, ja sam nakon neuspjele operacije, koju ne smiju reoperirati pitao svog neurohirurga, šta misli dali bi se moglo šta minimalno invazivnim metodama uraditi u ZG. On meni odgovara, pa ja sam te uradio sa takvom operacijom, prije su rezovi bili po 15cm, sada su 4-5. Nakon te izjave, više nisam nikada otišao na Koševo u neurohirurgiju.

Još da napomenem, dr. Saftić je gledao moje nalaze i ima rješenja, ali to je nekoliko operativnih zahvata, pa se trenutno osjećam suviše dobro da se izlažem tome, pa neka stoji, još mogu trpiti.
Hasharijast

#136 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

E sad stvarno čovjek ne zna šta da radi.

Bilo kako bilo, kod dr. Saftića preovladavaju dvije metode i to SED i METRX i kod oba akronima slovo E predstavlja "endoskopski" ili narodski kroz "key hole" tj. kroz cijev iliti injekciju.

SED - SELEKTIVNA ENDOSKOPSKA DISKEKTOMIJA, rez od 5 do 7.5 mm

Ovo je prava minimalno invazivna hirurgija (MISS) i može se dosta uraditi (pogledati link)

http://www.vertebris.hr/procedure/selek ... mija---sed

METRX - MIKRO-ENDOSKOPSKE OPERACIJE, rez od 20 mm do 80 mm

Ova procedura spada u manje invezivnu hirurgiju (LISS)

http://www.vertebris.hr/procedure/metrx ... -operacije

E sada ide tekst sa donjeg linka koji objašnjava šta ne spada u MISS...

Operacije koje nisu minimalno-invazivne i nikada neće biti, ali se mogu izvesti po nekim principima minimalno-invazivne kirurgije (zbog manje hospitalizacije, gubitka krvi, i slicno), ne spadaju u kategoriju MISS. Radi se o:

- minimalno-invazivnoj fuziji (radi se nepovratna šteta na kostima, i uklanja se cijeli disk)

- operacija umjetnih diskova (uklanja se cijeli disk)

- ACDF operaciji vratne kralješnice, za koju mnogi tvrde da je minimalno-invazivna. Naravno da nije, jer operacija koja uključuje uklanjanje cijelog diska i ugradnju umjetnih materijala se prema literaturi ne može svrstati u kategoriju MISS.

- Mikro-operacije, mikro-kirurgija, mikro-spinalni zahvati, mikro-diskektomija (klasične operacije kralješnice koje za intraoperativnu vizualizaciju koriste mikroskop).!!!! E IZGLEDA DA OVE OPERACIJE NAŠI HIRURZI SVRSTAVAJU U MISS!!!

http://www.spine-surgery-croatia.com/hr ... operaciju/

Last edited by Hasharijast on 21/07/2013 15:49, edited 1 time in total.
senainter

#137 Re: discus herniae

Post by senainter »

Mikro-operacije, mikro-kirurgija, mikro-spinalni zahvati, mikro-diskektomija (klasične operacije kralješnice koje za intraoperativnu vizualizaciju koriste mikroskop).!!!! E IZGLEDA DA OVE OPERACIJE NAŠI HIRURZI SVRSTAVAJU U MISS!!!
Da ovo je ono sto sam htjela zapravo i da naglasim a ti si to gore odnosno vertebris je jako to dobro objasnio, mislim da je ovo pise i sam Saftic, a to je da nasi hirurzi operacije koje nisu min invazivne stavljaju u tu kategoriju, dakle ovaj citat gore je potpuno tacan, i te operacije su ok, al im je sansa uspjesnosti 30% manja od min-invazivnih metoda.
Naravno fuzije i potpuno uklanjanje diska ili ugradjivanje umjetnog, su jako teske i traumaticne operacije sto bi se reklo "nedo bog nikome". :-D

Takodjer uopste nije isto kad imate DH na lumbalnom, torakalnom ili cervikalnom dijelu kicme, od kojih je najgori torakalni koji se tesko i gotovo nikako ne moze operisati bez velike traumaticne operacije koja je jako rizicna, i zapravo ni ne znam koji joj je postotak uspjesnosti. Vratna moze, al vidim da tu dosta ugraduju ploca i plocica, i sta sve ne, tako da mi ni to ne zvuci ba super. Al eto, srecom, jos jedino mi je vratna kicma ok pa o tom znam malo. Hvala ti boze! :D
Hasharijast

#138 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

Tekst koji sam našao u radu dr. Dizdarevica a odnosi se na 50 pacijenata koje je operisao u 2009. godini tehnikom mikroskopske diskektomije:

"However, some contemporary techniques such as laser discectomy, endoscopic lumbar surgery or disc replacement are still not being used in our Clinic."

Rad je objavljen 2010. godine i može se naći ovdje:

http://neurosurgery-bosnia.org/papers.htm

a ovo mu je naslov

Lumbar microscopic discectomy versus lumbar discectomy: outcome of 100 operated patients

E sada, male su šanse da su se stvari promijenile u zadnjih 2-3 godine a najviše posla imaju oko DH :(:(:(

"Surgery for lumbar disc disease is the most common neurosurgical procedure not just in Bosnia-Herzegovina but also in the USA."

toda78

#139 Re: discus herniae

Post by toda78 »

Tražeći vežbe za operisane od diskus hernie, naleteh na ovaj forum. Naime, ja sam se operisala u maju endoskopskim putem i to je odličan metod, jedini je problem, što vam zbog odsustva ožiljka i konaca daje iluziju da ste fit odmah, a daleko je od toga. U 8 ujutro sam operisana, trajalo je oko sat i po, što se smatra komplikovanim, jer se disk polomio i zabio u nerv. U 11, još uvek bunovna od anestezije sam se sama obukla i otišla u toalet, a oko 5 popodne sam pobegla na cigaru sa petog sprata, što i nije za pohvalu. Kući sam otišla posle 2 dana, a šetnje sam započela odmah. Oporavak traje i po godinu dana i konačno sam se pomirila sa tim. Bolove imam povremeno, ako ste to posle onog pakla može nazvati bolom, jer retko imam potrebu da popijem lek i to uglavnom brufen, a nije mi pomagao ni diklfenak ni zodol. Plivam svaki drugi dan po kilometar do kilometar i po, radim statičke i dinamičke vežbe ( slike tražim, da vidim da li ih skroz pravilno radim i da proširim sa još kojom, mada mislim da ću za to ipak sačekati doktora i trenera ) i bolovi u mišićima su tu. Ljudi ne plašite se operacije, kod teških bolova, neminovno je, čak i ako se prvi put smire, da se ponovo jave. Mene je odmah šinulo, s neba pa u rebra i 5 meseci polupokretnosti, do toaleta, terapije i eventualno radnje. Od silnih injekcija dobih benigne tumore, koji me sad više bole nego sve drugo, ali i to je smešno. ELem, poenta je da vas uputim na Zemunsku bolnicu i operaciju u istoj, jer vidim da su cifre koje spominjete vrtoglave, a žao mi je da neko muči istu muku kao i ja. Doktor Marko Marković, koji izvodi operacije važi za jednog od najboljih stručnjaka u Evropi za ovu operaciju, a strani državljani mogu da se operiši i cifra je oko 1000 evra, ako ne poskupe u medjuvremenu. Dakle, ako vam je neophodno, guglujte čoveka, pogledajte sajt zemunske bolnice i možda se odlučite za istu, a preporučujem.
E da, ima li neko slike vežbi koje tražim, a da nisu već postojeće na netu.
Pozdrav svima.
Hasharijast

#140 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

toda78 wrote:Tražeći vežbe za operisane od diskus hernie, naleteh na ovaj forum. Naime, ja sam se operisala u maju endoskopskim putem i to je odličan metod, jedini je problem, što vam zbog odsustva ožiljka i konaca daje iluziju da ste fit odmah, a daleko je od toga. U 8 ujutro sam operisana, trajalo je oko sat i po, što se smatra komplikovanim, jer se disk polomio i zabio u nerv. U 11, još uvek bunovna od anestezije sam se sama obukla i otišla u toalet, a oko 5 popodne sam pobegla na cigaru sa petog sprata, što i nije za pohvalu. Kući sam otišla posle 2 dana, a šetnje sam započela odmah. Oporavak traje i po godinu dana i konačno sam se pomirila sa tim. Bolove imam povremeno, ako ste to posle onog pakla može nazvati bolom, jer retko imam potrebu da popijem lek i to uglavnom brufen, a nije mi pomagao ni diklfenak ni zodol. Plivam svaki drugi dan po kilometar do kilometar i po, radim statičke i dinamičke vežbe ( slike tražim, da vidim da li ih skroz pravilno radim i da proširim sa još kojom, mada mislim da ću za to ipak sačekati doktora i trenera ) i bolovi u mišićima su tu. Ljudi ne plašite se operacije, kod teških bolova, neminovno je, čak i ako se prvi put smire, da se ponovo jave. Mene je odmah šinulo, s neba pa u rebra i 5 meseci polupokretnosti, do toaleta, terapije i eventualno radnje. Od silnih injekcija dobih benigne tumore, koji me sad više bole nego sve drugo, ali i to je smešno. ELem, poenta je da vas uputim na Zemunsku bolnicu i operaciju u istoj, jer vidim da su cifre koje spominjete vrtoglave, a žao mi je da neko muči istu muku kao i ja. Doktor Marko Marković, koji izvodi operacije važi za jednog od najboljih stručnjaka u Evropi za ovu operaciju, a strani državljani mogu da se operiši i cifra je oko 1000 evra, ako ne poskupe u medjuvremenu. Dakle, ako vam je neophodno, guglujte čoveka, pogledajte sajt zemunske bolnice i možda se odlučite za istu, a preporučujem.
E da, ima li neko slike vežbi koje tražim, a da nisu već postojeće na netu.
Pozdrav svima.
Hvala na korisnim informacijama. Evo našao sam interesantan tekst u vezi operacija u Zemunu, samo me čudi da nema novijih vijesti.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... lnici.html
toda78

#141 Re: discus herniae

Post by toda78 »

Hasharijast wrote:
Hvala na korisnim informacijama. Evo našao sam interesantan tekst u vezi operacija u Zemunu, samo me čudi da nema novijih vijesti.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... lnici.html
Zato sam ja tu :). Zaista su sjajni, kompletno osoblje. Sama bolnica je u, na žalost, lošem stanju, ali ono što je bitno je da su im aparati vrhunski, kao i doktori. Čak i pušaši mogu da se sakriju u WC :lol: :lol: :lol: , ako ste ovisnik kao ja. Doktor Marković je mlad i pozitivan. Što se reza tiče, operisala sam se u sredu, skidala konac u naredni utorak, dakle kroz 6 dana i to u domu zdravlja. Medicinska sestra se čudila, što sam oprezna i ne želim da legnem na stomak, jer je bila ubeđena da sam vadila uraslu dlaku ili bubuljicu. :-D
Hasharijast

#142 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

U svakom slučaju hvala na dijeljenju ličnog iskustva sa nama. Čini mi se da bolnica u Zemunu nudi dodatnu nadu po prihvatljivim cijenama. Šteta što je 2010. godine ministar zdravlja Srbije operisao diskus herniju u Minhenu, a sada bi se mogao operisati u Zemunu, po istim principima minimalno invazivne hirurgije.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 4
toda78

#143 Re: discus herniae

Post by toda78 »

Hasharijast wrote:U svakom slučaju hvala na dijeljenju ličnog iskustva sa nama. Čini mi se da bolnica u Zemunu nudi dodatnu nadu po prihvatljivim cijenama. Šteta što je 2010. godine ministar zdravlja Srbije operisao diskus herniju u Minhenu, a sada bi se mogao operisati u Zemunu, po istim principima minimalno invazivne hirurgije.

Mogao je i tada na VMA, no Tomica prepodobni ministar serbski je paranoičan i bio je ubeđen da će ga namerno oštetiti. To je sto posto pouzdana informacija, da je iz tih razloga odbio operaciju kod nas. Mislim da svi mogu da se operišu na VMA, samo što je cena 5000 evra, a Marković je bolji od njih. želim ti sreću i nemoj da se plašiš operacije, nije ništa strašno, bar meni nije bila, a čak ti pre anestezije daju nešto, što bi voleo da poneseš kući, koliko je lepo :-) :-)
Hasharijast

#144 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

Divim se tvom pozitivnom stavu. Svaki post i gotovo svaka rečenica se završava sa osmijehom :) Čini se da je operacija baš uspjela.

holowey

#145 Re: discus herniae

Post by holowey »

Hasharijast wrote:Divim se tvom pozitivnom stavu. Svaki post i gotovo svaka rečenica se završava sa osmijehom :) Čini se da je operacija baš uspjela.

kad se kutarises bolova sve ti je ravno do mora... nikakva trava ti ne moze donijeti toliko rahatluka :D
toda78

#146 Re: discus herniae

Post by toda78 »

holowey wrote:
Hasharijast wrote:Divim se tvom pozitivnom stavu. Svaki post i gotovo svaka rečenica se završava sa osmijehom :) Čini se da je operacija baš uspjela.

kad se kutarises bolova sve ti je ravno do mora... nikakva trava ti ne moze donijeti toliko rahatluka
:D
Bas to, ali pozitivan stav pomaze. Da se ne lazemo, bolovi neke vrste su tu, ali smesni i 99% mi poticu od benignih tumora, koji su nastali od injekcija, a to ce mi reci kontrolna mr. Samo kod diskusa, ovog mog, bez operacije nije pomagala ni trava :). Samo zelim da ohrabrim sve kojima je indikovana operacija. Mnogo su mi strasniji bili bolovi.
senainter

#147 Re: discus herniae

Post by senainter »

Znaci ima bolnica i u Zemunu, jel to dio Beograda .. ? Sudeci po opisu tvog oporavka, ta operacije jeste endoskopska tj. min invazivna, a cijena je stvarno smijesna. Znaci moze se i tu to uraditi, s tim da jedina stvar koje je u pitanju je da nisu svi indikovani za endoskopiju. Neko npr moze rjesiti stvar laserom ili sta ti ja znam nekom drugom min. invazivnom metodom. Da li u tom slucaju oni to rade ...? U svakom slucaju to su super vijesti, i velika nada za ljude koji nemaju puno novca da dodju do zdravlja i normalnog zivota.
Zivot posle operacije nikad ne moze biti isti, vidim da ti vjezbas pravo puno, ja licno slabo po 20 ak min svaki dan, nekad odem na pilates i tako . Hodam kad stignem i opcenito jako dobra vjezba za lumbalni dio ledja je orbitrek, ko moze sebi da priusti, neka ga kupi. To je stvarno dobra stvar.
Moja licna situacije je da u odnosu na bol prije operacije, ja sad uopste gotovo nemam bola, al recimo znam se ukociti, nisam sagibljiva kao prije i slicne stvari. Spavam na podu na madracu, jer nikakv krevet ne mogu vise podnijeti, i ono ponekad imam trnce i takve stvari, a to kad vam je zivac ostecen, posto se vise ne moze regenerirati, je sasvim normalno.
I eto, na kraju sretno svima
neko_sa_strane

#148 Re: discus herniae

Post by neko_sa_strane »

Da aktiviram temu od prije mjesec dana.

Elem kod mene je problem sljedeći. Krajem novembra biće 3 mjeseca otkako me bol u leđima i nozi izluđuje. Prije 12 godina u 20. godini prvi put sam fasovao išijas. Ja sam ga tako zvao jer je moj otac godišnje barem 2-3 puta imao te tegobe. Nakon treninga u teretani sutradan sam jedva ustao iz kreveta. Bol se smirila nakon 2 mjeseca. Javila se tada krajem juna i dosta mi je pomoglo plivanje u kombinaciji sa sunčanjem. Četiri godine kasnije isti problem ali ovaj put nešto gori jer u noći kada su me uhvatili bolovi nisam se mogao okrenuti u krevetu na stranu. Hitna doza voltarena smanjila je bol u mjeri da sam nekako mogao ustati iz kreveta.
Treći put se pojavilo ove godine krajem avgusta ili početkom septembra. Ali za razliku od prethodna dva puta bol je dosta nižeg intenziteta. Kada je napolju toplije bol je konstantna samo u donjem dijelu leđa oko sakroilijakalnog zgloba a kada je hladnije onda se bol spušta niz gluteus, kukove i desnu nogu i spušta se tik ispod koljena. Kada je bol jača onda me u desnom gluteusu i prednjem dijelu butine hvata grč a kada je slabija onda osjetim dosadno pulsiranje u nozi. Kada me noga ne boli ne da mogu hodati nego mogu i trčati. Pomislio sam da je i ovog puta klasični išijas i prepustio da "samo prođe" ali ne prolazi tako da sam se već naručio za MRI l/s kičme sutra da konačno ustanovim uzrok bola. Čak mislim da bi možda razlog možda mogao biti i sacroiliac joint dysfunction a ne discus hernia. Prethodna dva doktora su me isprepadala, pogotovo ovaj drugi. Žena mi je doslovno rekla da joj se stanje nimalo ne dopada i preporučila nekakve medikamente. Inače se ne volim kljukati tabletama jer lijekovi samo ublažavaju simptome ali ne uklanjaju uzrok bola.

Posao mi jeste sjedeći ali sam prilično fizički aktivan. Do pojave bola 3 puta sedmično išao sam u teretanu i 2-3 puta sedmično na MMA. Inače sam ovisnik o vježbanju. Nakon pojave bolova na moju veliku žalost pauziram od MMA treninga, u teretanu idem i dalje ali neke vježbe poput mrtvog dizanja još uvijek izbjegavam. Od prošle sedmice uveo sam i plivanje 1-2 sedmično. Prema opisu simptoma rekao bih da ne bi trebalo biti bitnije oštećenje ali uvijek postoji doza straha šta bi nalazi mogli pokazati.

Volio bih ako je neko imao sličan problem da podijeli svoja iskustva.
Hasharijast

#149 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

E moj prijatelju, ja bih ti preporučio da pod hitno obustaviš sve aktivnosti osim lagane šetnje i plivanja i vidi hoće li ići na bolje... i obavezno se pazi naglih pokreta, trzaja, skokova i dizanja bilo kakvih tereta. A što se tiče sjedenja, nemoj sjediti duže od pola sata nego ustani i prošetaj 3-4 minute i slušaj svoje tijelo. Mislim da se po tvom opisu ipak radi o herniji a što se tiče MR, ako budeš išao na Koševo, nalaz ćeš dobiti nakon 7 dana i ponesi prazan CD i DVD da ti snime jer nemoj da se iznenadiš kada dobiješ jedan papir sa jednim do dva paragrafa na nalazu, a ako ikad odeš neurohirurgu tražit će ti nalaz na DVDu. I bitno je da tražiš i da ti urade EMNG da možeš pratiti provodljivost živaca i stanje mišića, da znaš da li vremenom ide na bolje ili na gore. I sretno :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
senainter

#150 Re: discus herniae

Post by senainter »

Hasharijast wrote:E moj prijatelju, ja bih ti preporučio da pod hitno obustaviš sve aktivnosti osim lagane šetnje i plivanja i vidi hoće li ići na bolje... i obavezno se pazi naglih pokreta, trzaja, skokova i dizanja bilo kakvih tereta. A što se tiče sjedenja, nemoj sjediti duže od pola sata nego ustani i prošetaj 3-4 minute i slušaj svoje tijelo. Mislim da se po tvom opisu ipak radi o herniji a što se tiče MR, ako budeš išao na Koševo, nalaz ćeš dobiti nakon 7 dana i ponesi prazan CD i DVD da ti snime jer nemoj da se iznenadiš kada dobiješ jedan papir sa jednim do dva paragrafa na nalazu, a ako ikad odeš neurohirurgu tražit će ti nalaz na DVDu. I bitno je da tražiš i da ti urade EMNG da možeš pratiti provodljivost živaca i stanje mišića, da znaš da li vremenom ide na bolje ili na gore. I sretno :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Tako je :thumbup:
Post Reply