Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
muha-V8

#126 Re: atestiranje plina

Post by muha-V8 »

Ne ne. Što se mene tice ti citav vijek vozi bez atesta i neka ta nikada ne zaustave. :thumbup:

Ali mislim ako para vrti, onda se atest uradi.
preludezalude

#127 Re: atestiranje plina

Post by preludezalude »

dingosp0 wrote:ma daj ba ko ce raditi citavu ugradnju plina opet, pa to je van pameti..
ovo kad citas po forumu reko bi zivimo u njemackoj, sve nesto po zakonu...
prije svega das liku koji ti je ugradio plin petobanku i cao...
znam momka koji je neki dan radio tehnicki i castio lika na tehnickom i prosao bez problema....
ako ti je plinska boca gdje rezervar ona jos bolje, nikad te niko nece ni skontati...
kod mene je u gepeku, tako da cu samo pregraditi.. i pregradu obloziti istim materijalom kao gepek..u slucaju nekih problema oko atesta...
Ma slazem se ja s tobom da je to bas ono van pameti. Zakon se lagano uvodi i u ovoj drzavi, pogotovo tamo gdje se mogu uzeti pare. Ali o papirima je trebalo razmisljati kad je auto kupovano. Vozila sa plinom jedva cekaju na granici da te vrate nazad. Kod nas se moze proci tehnicki bez problema za cvaju, nemoras ni dovoziti auto na tehnicki. Ali ako te nekad policija prekontrolise, najebo si ko zuti. A prekontrolisat ce te sigurno ako imas onu naljepnicu, zato je bolje skini.
BalkanPrince1

#128 Re: atestiranje plina

Post by BalkanPrince1 »

preludezalude wrote:
dingosp0 wrote:ma daj ba ko ce raditi citavu ugradnju plina opet, pa to je van pameti..
ovo kad citas po forumu reko bi zivimo u njemackoj, sve nesto po zakonu...
prije svega das liku koji ti je ugradio plin petobanku i cao...
znam momka koji je neki dan radio tehnicki i castio lika na tehnickom i prosao bez problema....
ako ti je plinska boca gdje rezervar ona jos bolje, nikad te niko nece ni skontati...
kod mene je u gepeku, tako da cu samo pregraditi.. i pregradu obloziti istim materijalom kao gepek..u slucaju nekih problema oko atesta...
Ma slazem se ja s tobom da je to bas ono van pameti. Zakon se lagano uvodi i u ovoj drzavi, pogotovo tamo gdje se mogu uzeti pare. Ali o papirima je trebalo razmisljati kad je auto kupovano. Vozila sa plinom jedva cekaju na granici da te vrate nazad. Kod nas se moze proci tehnicki bez problema za cvaju, nemoras ni dovoziti auto na tehnicki. Ali ako te nekad policija prekontrolise, najebo si ko zuti. A prekontrolisat ce te sigurno ako imas onu naljepnicu, zato je bolje skini.
ma ne znam to mu zvuci malo glupo da radis novu instalaciju da bi dobio papire...to isto da lakiras komplet auto, i ne dobijes racun pa ti kaze majstor haj opet cemo lakirati pa cu ti dati.. nema logike.. mislim da ce svaki mastor koji je ugradio plin izdati neki dupli racun za 50km, ja bi prvi...sto da ne ... nisi nista uradio ilegalno, samo si izdao dupli racun/papire itd... ma u BiH postoji zakon za sve, imamo zakona milion.. samo kad pogledas 40% se tih zakona postuje... i skoro za sve postoji, veza, stela ... itd
drndalo

#129 Re: atestiranje plina

Post by drndalo »

Mali problem sa tim je sto ti ne treba racun, nego trag gdje je ugradjeno, tipa garantni list radionice, sa datumima, a jos je vaznije za atest, papiroloski trag opreme koja na sebi ima serijski broj, boca i datum proizvodnje/testa... Dakle boca i multi-ventil, isparivac vjerovatno isto tako imaju serijski broj, proizvodjaca, "licnu kartu" koja ide sa svakim od njih, i ako od ugradnje namas te papire, to je pravi problem...
preludezalude

#130 Re: atestiranje plina

Post by preludezalude »

drndalo wrote:Mali problem sa tim je sto ti ne treba racun, nego trag gdje je ugradjeno, tipa garantni list radionice, sa datumima, a jos je vaznije za atest, papiroloski trag opreme koja na sebi ima serijski broj, boca i datum proizvodnje/testa... Dakle boca i multi-ventil, isparivac vjerovatno isto tako imaju serijski broj, proizvodjaca, "licnu kartu" koja ide sa svakim od njih, i ako od ugradnje namas te papire, to je pravi problem...
Upravo tako.
grabber

#131 Re: atestiranje plina

Post by grabber »

samo da se javim, da kažem da sam morao kompletnu instalaciju ponovo kupiti i uraditi, baš iz razloga što nisam imao papire od stare. nažalost, tako je.
ChipyChips

#132 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by ChipyChips »

...
Last edited by ChipyChips on 22/11/2012 00:12, edited 1 time in total.
drndalo

#133 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drndalo »

Ti bogami ko da smo mi informaticko drustvo... :) Jos se i zalis, a dobio si odgovor na e-mail... Kod nas je normalno da im mailovi ne sluze ni za sta, i da nikad ne dobijes nikakav odgovor... ;-)
preludezalude

#134 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

Evo ti broj servisa u Brckom. Servis "Pelagic". Vlasnik se zove Dejan i mozes se s njim sve dogovoriti. Covjek ima zivaca i sve ti moze objasniti tacno i precizno, a i jedan je od najjeftinijih u BiH. Broj je 065516271. Mozes mu reci da si dobio broj od onog iz Tuzle sto je ugradjivao plin u jeepa. Ja sam ugradio kod njega prije mjesec- mjesec ipo. Super sam zadovoljan.
ChipyChips

#135 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by ChipyChips »

Vecina servisa koja se oglasila rekla cijenu od 850 do 1000 maraka.Jedino Radic rek'o 1500 :D:D
preludezalude

#136 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

ChipyChips wrote:Vecina servisa koja se oglasila rekla cijenu od 850 do 1000 maraka.Jedino Radic rek'o 1500 :D:D
Koji je motor kod tebe?
Ja sam vagao kod koga ugraditi: Viba, Radic ili ovaj u Brckom. Viba - 2200KM, Radic - 1000Eura, Brcko - 1580KM.
Nije mi igrala ulogu toliko cijena koliko kvalitet ugradnje i garancija da ce sve raditi kako treba. U Vibi i Radic mi nisu htjeli garantovat da mi se nece paliti lampica motorne elektronike. Kazu to je normalno da povremeno se pali, kao zbog loseg plina. Dejan u Brckom mi je garantovao da se ne smije paliti ta lampica. Ako se upali onda plin nije ugradjen i ustiman kako treba. I to je prevagnulo u korist Dejana.
ChipyChips

#137 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by ChipyChips »

Mozes li mi dati neki link ili ime firme tog Dejana iz Brckog? Motor je 1.8T VW
goran16v

#138 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by goran16v »

Cisto informativno pitanje... Posto se plinska instalacija u BiH i HR, ciji se propisi moraju uskladiti sa EU propisima, mora atestirati, za sta je potreba dokumentacija onoga ko je ugradjivao kao i komponenti, i upisati u saobr. dozvolu, je li u DE na snazi isti propis. Ako jest, kako se u DE moze rijesiti taj "detalj", da je plin ugradjen u BiH, a uraditi atest u DE?
ChipyChips

#139 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by ChipyChips »

Ne gledaju gdje je uradjen niti ''mora'' biti uradjen u njihovoj zemlji.Znas kakvi su Njemci,traze da je sve to uredno pod haubom i da nije neki fuseraj.Dobijes atest,neku vrstu homologacije i picis sa tim...
goran16v

#140 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by goran16v »

ChipyChips wrote:Ne gledaju gdje je uradjen niti ''mora'' biti uradjen u njihovoj zemlji.Znas kakvi su Njemci,traze da je sve to uredno pod haubom i da nije neki fuseraj.Dobijes atest,neku vrstu homologacije i picis sa tim...
Ne znam kakvi su propisi u DE, ali me iskreno cudi da su tako liberalni po pitanju plinske instalacije kad drugaciju dimenziju guma moras legalizovati. Ne bih da se pravim pametan, ok je da nije pitanje ko je ugradio plinsku instalaciju i gdje, nego je pitanje sta je neophodno za atest. Moze pod haubom biti sve uredno, ali da su koristene neke fush i neprihvatljive komponente kao i da su nepravilno ugradjene. Kako to utvrditi? Obicno se to prilikom atestiranja dokazuje tipskim atestima proizvodjaca komponenti kao i atestom onoga ko je uradio instalaciju. Kod nas dobijes te dokumente, ali ne znam da li ih traze u DE i da li bi ih priznali.
ChipyChips

#141 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by ChipyChips »

Da,u pravu si i tvoja konstatacija i pitanje je na mjestu.

Traze certifikat ugradjenih komponenti,da zadovoljava neke EU standarde(vecina proizvodjaca je italija i ceska) i sa tim papirima to dokazujes da ugradjeni dijelovi zadovoljavaju te standarde.
U pravu si da su strogi po pitanju kada stavis drugu dimenziju gume na vozilo,ali isto tako imas neke benificije pri ugradnji odnosno koristenju LPG instalacije u vozilu(oko registracije vozila) jer je to ekoloski prihvatljivije.Masa autobusa,odnosno skoro svi busevi koristeni u gradu za pogon imaju plin ili ono bio gorivo(ne znam kako se tacno zove ali znam da smrdi :-D )

Znaci da rezimiramo:priznaju dokumente o porijeklu ugradjivanih dijelova ako zadovoljavaju neki njihov standard iz EU (a svi zadovoljavaju).Samo kontrolu i ispravnost instalacije oni kontrolisu i papiri + ispravno sve uradjeno dobija zeleno svijetlo za koristenje. Na kraju krajeva i kod njih u servisima se ugradjuje oprema istih proizvodjaca samo paprenijih cijena.Mnogi neki iz HR su isli u AT da urade plinske instalacije,jer su nalazili na povoljnije ponude nego u HR.Ja nisam nasao,do sad sto sam nasao najpovoljnije(cijena i kvalitet) jeste u Srbiji,sa svim popratnim papirima i garancijom od 5 godina,i ako ja realno ne bih imao nista od te garancije.
goran16v

#142 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by goran16v »

Pa u tome je cijela poenta mog pitanja, da li ce DE priznati dokumetaciju koju uz plinsku instalaciju dobijes u BiH? Tipski atest moza hoce (mada i to ne mora znaciti, jer sam se nedavno susreo sa slucajem da u HR tipski atst nije dovoljan, nego se na osnovu njega mora uraditi i nacionalni atest, odnosno priznajje), ali sam vrlo skeptican po pitanju atesta onoga ko je ugradio. Ipak mi jos uvijek nismo EU da bi sva dokumenta bila automatski priznata.
ChipyChips

#143 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by ChipyChips »

Hoce priznat ce bas taj ''tipski'' atest o kojem govoris. Taj ''nacionalni'' se vrsi kod njih,i o njemu sam ti govorio,otvore haubu,gledaju sta je i kako spojeno,lekaza i jos neka mjerenja,ne znam sad tacno koja.I naravno,tu su rigorozni drama
preludezalude

#144 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

http://autoservis-pelagic.com/index.php/autogas

Gorane, u BiH ateste moze izdati samo dvije firme: u Banjaluci i Sirokom brijegu. Nikakav atest ne dobijas od servisa koji ugradjuje. Servis koji ugradjuje samo izda svu dokumentaciju o ugradnji, precizno navedeno sta je ugradjeno, svaki saraf, podloska, crijevo, dimenzije, papire o proizvodnji svih komponenti kao i rezervoara. Mora dati dokumenat kojim potvrdjuje da je ovlasteni servis za ugradnju plinske instalacije i mora dati papir da je licenciran od strane proizvodjaca tih komponenti. Ako jedan papir nedostaje, ne mozes uraditi atest i automatski slijedecu registraciju auta neces moci zavrsiti. Od nove godine ce tako biti. Uveden je vec red sto se tice ugradnje plina.
goran16v

#145 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by goran16v »

preludezalude wrote:http://autoservis-pelagic.com/index.php/autogas

Gorane, u BiH ateste moze izdati samo dvije firme: u Banjaluci i Sirokom brijegu. Nikakav atest ne dobijas od servisa koji ugradjuje. Servis koji ugradjuje samo izda svu dokumentaciju o ugradnji, precizno navedeno sta je ugradjeno, svaki saraf, podloska, crijevo, dimenzije, papire o proizvodnji svih komponenti kao i rezervoara. Mora dati dokumenat kojim potvrdjuje da je ovlasteni servis za ugradnju plinske instalacije i mora dati papir da je licenciran od strane proizvodjaca tih komponenti. Ako jedan papir nedostaje, ne mozes uraditi atest i automatski slijedecu registraciju auta neces moci zavrsiti. Od nove godine ce tako biti. Uveden je vec red sto se tice ugradnje plina.
Ja sam laiciki pitao jer znam da mimo tipskih atesta za ugradjene komponente serviser mora priloziti dokumentaciju da je ovlasten za ugradnju itd i to sam smatrao pod atestom jer ne znam detalje. Pitanje za DE me je cisto interesovalo jer je kod nas prilicno zahtjevno pa sam predpostavio da je isto u DE, ali sam bio eto skeptican da li ce organi u DE prihvatiti tipske ateste iz BiH kao i dokumentaciju vezanu za BH servis koji je ugradio.
succa

#146 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by succa »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
ChipyChips

#147 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by ChipyChips »

Ne vidim koji je brend plina u pitanju,ali izgleda mi fino slozeno.Gdje si ugradjivao ako nije tajna,koji proizvodjac komponenti seta i jel ti gori zuta check lampica?
succa

#148 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by succa »

ChipyChips wrote:Ne vidim koji je brend plina u pitanju,ali izgleda mi fino slozeno.Gdje si ugradjivao ako nije tajna,koji proizvodjac komponenti seta i jel ti gori zuta check lampica?
Simanić u Buća Potoku.
Ovo na slikama je NX gas, Hrvatska. http://www.nxgas.com/html_cro/ i lampica ne gori ali sad rade sa poljskim DT gas sistemom i ne mogu ti ništa reći o tome. http://www.dtgas.pl/
Bakir1

#149 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Bakir1 »

preludezalude wrote: Gorane, u BiH ateste moze izdati samo dvije firme: u Banjaluci i Sirokom brijegu.
nacelno si donekle pogodio ali da se ne brljaju pojmovi jos jednom:
nosioc konzorcija centar motor siroki brijeg kao institucija ovlastena za izdavanje atesta:
http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/ostalo/?id=2405
nosioc posla automotive centar sarajevo kao institucija ovlastena za izdavanje atesta:
http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/ostalo/?id=2397

u prilogu toga su laicki receno "prodajna mjesta" tj ovlasteni servisi za pregled i kompletiranje dokumentacije za izdavanje atesta za plinsku instalaciju.
goran16v

#150 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by goran16v »

Bakir1 wrote: nacelno si donekle pogodio ali da se ne brljaju pojmovi jos jednom:
nosioc konzorcija centar motor siroki brijeg kao institucija ovlastena za izdavanje atesta:
http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/ostalo/?id=2405
nosioc posla automotive centar sarajevo kao institucija ovlastena za izdavanje atesta:
http://www.mkt.gov.ba/dokumenti/ostalo/?id=2397

u prilogu toga su laicki receno "prodajna mjesta" tj ovlasteni servisi za pregled i kompletiranje dokumentacije za izdavanje atesta za plinsku instalaciju.
Pratim tematiku, ali mi je malo neobicno jer citam na forumu da ljudi kod nas imaju problema da obezbjede dokumetaciju da bi se ta instalacija atestirala jer servisa u kojima su ugradili instalaciju vise nema, da ce tek neki servis, ne svaki, izdati dokumentaciju za istalaciju koju nije radio i to samo ako urade neke naknadne radove i sta vec treba da ugrade, a da ce Svabo na primjeru evo ovog Golfa VI prihvatiti ateste komponenti iz BiH i tek tako i bez ikakvih zahvata staviti svoj potpis na instalaciju koju je ugradio Simanic.
Post Reply