napravili belaj..i na kraju platili???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

ja mislim da su sarajlije krive :shock:
encian

Post by encian »

pa ako su bacili krst na pod neklturni su. ako su sarajlije onda su nekulturne sarajlije. nema to veze sa podnebljem i kantonom, samo sa odgojem i samopostovanjem. ako ti se ne svidja pokupis se i odes, mada im nece biti zao. ja sam obecala sebi da u hrvatsku idem samo na vikend i da spavam u autu.

to sto je zena stavila krst u sobu u kojoj ne zivi da svako vidi ko je ona i sta je, pa to je "na HErende kora", ali to je njena kuca i ima pravo da vjesa sta god hoce.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

rajvosa^ wrote:ja mislim da su sarajlije krive :shock:
Treba sacekati da se prica razmota. Ja sam musliman i mislim da bih u takvoj situaciji sklonio krst u ladicu i ponovo ga vratio prije polaska. Ne bih ga gazio, ali pitanje je da li su i ovi to radili.
Fair Life

Post by Fair Life »

jugoistocnjak wrote:
Treba sacekati da se prica razmota. Ja sam musliman i mislim da bih u
takvoj situaciji sklonio krst u ladicu i ponovo ga vratio prije polaska. Ne bih
ga gazio, ali pitanje je da li su i ovi to radili.
Nije li bog jedan za sve ? ... ako ga je.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Fair Life wrote:
jugoistocnjak wrote:

ima ga ;), jeste jedan :), samo sto muslimani smatraju da se ne zove isus (ili isa) :).

a bezze dizanje tenzije oko budalestine je ... opet budalestina.
niti su oni prvi muslimani koji idu na more niti je baba prva koja je stavila krst u sobu. so what?!?!

staro pravilo.... kad nesto unajmis tvoje je .... prilagodis ga svojim potrebama uz obavezu da ga prije izlaska vratis u prvobitno stanje (gdje se normalno trosenje i starenje namjestaja i sl. uzima u obzir). sve ostalo se rjesava dogovorom...
helem, krst , gospe i zarzevati u ladicu, kad krenes vrati ih na njihova mjesta... i allahimanet :D
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Fair Life wrote:
jugoistocnjak wrote:
Bog je jedan, ali ga ljudi razlicito dozivljavaju i imaju razlicite percepcije o njemu.
Baba jeste vlasnik apartmana, ali nece ulaziti u njega dok sam ja u njemu. Pomaci krst ili tespih i staviti ih u ladicu nije nikakav prestup, ali bi to trebalo vratiti na svoje mjesto pri polasku. Nije nikakav prestup i ako se to zaboravi vratiti na svoje mjesto, ali jeste prestup ako se to baca i gazi.
Sa druge strane ja kad bih izdavao apartman ne bih u njega stavljao religijska obiljezja, jer mozes imati goste razlicitih religija
kub lajkan

Post by kub lajkan »

fixer wrote:ja sam sarajlija i zivim ovdje
za vrijeme rata zivio sam u livnu u kuci od jednog muslimana! ja sam tad bio jos dijete i u toj kuci je na zidu bio objesen tespid! mama i tata ga nisu htjeli skoniti sa zida. ja sam hrvat al u toj kuci nikad nismo objesili nista katolicko! ta kuca nije nasa i iako smo mi u njoj nismo htjeli nista dirat od tog covjeka! mislim da je to jedino pravilno! tako su trebali i ovi momci! ako sam ja i moji roditelji mogli gledati taj tespid 4 godine da nam nimalo ne bude tesko....vec da smo zahvalni tom covjeku... mogli su i ovi na moru tako! p.s. mi smo placali iznajmljivanje bas kao i ovi ljudi!
Ako je tako, svaka vam cast!
Jedino sto nisam cuo da je neko u ratu placao kiriju.
I u kojoj kuci su stanovali, pa su je "opuhali" do temelja...
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Prosle godine, negdje u Dalmaciji, desio se incidet kada je hrvatski policajac napao ceskog turistu. Ocevidci govore da se radilo o banalnoj stvari te da je policajac pretjerao, a ceski turista daobio dobre batine i 24h pritvora.

Sta bi se iz ovoga trebalo zakljuciti?

Da su Hrvati nasilna nacija
Da je hrvatska policija neprofesionalna
Da su gradjani tog grada u kojem se desio incident netolerantni

Na zalost kada se desi neki incident sa BH drzavljanima tome se odmah doda i politicka dimenzija. Tako je i u ovom slucaju.
Fair Life

Post by Fair Life »

@Sarafcina
Mislim da se sjecas u "ono vrijeme" u kupeima putnickih vagona JZ-a iznad
svakog sjedista bila je slika.

Zamisli da u danasnje vrijeme putujes vlakom HZ-a kroz Hrvatsku i iznad
tvog uzglavlja slika "Poslednje vecere" (reprodukcija naravno)... a imas u
dzepu placenu kartu za voznju od-do.

Da li ces se prihvatiti srafcigera i... odvrci, odvrci..., a kad prispijes na
odrediste... zavrci, zavrci.

Nemoj bolan kojesta pricati...
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Fair Life wrote:Mislim da se sjecas u "ono vrijeme" u kupeima putnickih vagona JZ-a iznad

Ti stvarno mlatis bez veze.
Ja kupe dijelim sa niz putnika, a u sobi sam samo sa onim koje ja odaberem. Ja u sobi sa svojom zenom ili curom svakako mogu raditi stvari koje se ne rade u kupeu. Za tih 7 ili 10 dana u tu sobu ne ulazi niko osim onih koji su i dosli sa mnom. Cuj kupe i hotelska soba... Ili krst i "Posljednja vecera".
Nebi bilo lose da procitas to sto napises, prije nego sto i posaljes.
"Ispeci pa reci"
Fair Life

Post by Fair Life »

jugoistocnjak wrote:Ja kupe dijelim sa niz putnika, a u sobi sam samo sa onim koje ja odaberem.
...
Dijeli s kim hoces...

Post je bio replika Sarafcini...

Mislim da bi se bog (opet, ako ga je) postidio takvih vjernika...

Mozda nemam pojma jer... ja u "njega" ne vjerujem.
IMME

Post by IMME »

mr.nice wrote:
IMME wrote:
encian wrote: a sta ako imas garsonjeru? :?
u tom slucaju nema to dvoje :zzzz:
A sta ako je to apartman? Pa ima odvojen dnevni boravak i sobu za spavanje. Nemoj smarati tehnickim pitanjima. Ja te pitam sta bi bilo da je neko iz Hr. na Vlasicu bacio tespih ili Kuran pa nazvo gazdaricu balijskom kurvom i sl... A ti smaras gdje sta ide...
aaa...svo vrijeme ukazujem ti na to da se nema obicaj ostavljati Kur'an ili tespih u prostorije za izdavanje turistima izuzev ako isti to ne zahtijevaju.
Inace, to bi bilo cisto nametanje... prosto receno " trazenje belaja".

Zamisli sebe kao gosta ne_muslimana. Kao posten vjernik iznajmljujes jedan takav apartman u kojem NEMA niceg sto te aludira na Islam... a ti si pravi vjernik, obavljas redovno molitve, prekrstis se obavezno pred objed i tsl. U tom slucaju, tvoja Biblija i krst, koji su inace prve stvari koje spakujes u kofer pred putovanje, sigurno se nece naci pocijepana i bacena, jer, pravi vjernik cijeni i ne namece svoje a samim tim postuje tudju vjeru.

A ako i postoje apartmani koje TI pominjes, vlasnici su im poput te gazdarice iz Splita... znaci, bolesni fanatici ... eh u tom slucaju neka i oni dobiju "casu u glavu", sami su je trazili, ako su za gosta imali nekog ko drzi do svoje vjere a kome to zasmeta.

Licno, desavalo mi se da se zatece krst ili bista/slika Bogorodice iznad kreveta iznajmljene sobe. Odmah po spustanju kofera, odlozih to u ladicu ili policu ormara, na mjesto gdje necu slagati svoje stvari.
Napustajuci takav apartman ne vratih te stvari na mjesto gdje ih zatekoh iz samo jednog razloga a on je bio neizrecena PORUKA vlasniku.
Da je razumije - ne vjerujem da je tesko.

Opet kazem, nikako, ali zaista nikako ne mogu da vjerujem da je do incidenta doslo tek tako da su gosti divljacki bacili krst i udarili vlasnicu prije no sto je ona "odigrala svoju ulogu" (sto mi govori cinjenica da nisu optuzeni za nanesenu tjelesnu povredu - to obicno ne prolazi BEZ prijave), a ako jesu, naravno da sam misljenja da takvo sto treba da se kazni dobrom novcanom kaznom jer taj vid kaznjavanja najprije nauci pameti.

Valjda ti je sada jasan moj stav. :zzzz:
Last edited by IMME on 20/06/2007 09:43, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

Ovdje u ovoj drzavi u kojoj ja zivim ...mozda bi to mogla biti zgodna pojedinost u kotextu ove price....postoji firma Scandic koja drzi hotele ...Dakle radi se o lancu hotela ..poprilicno solidnog standarda...U svim njihovim hotelima u svim sobama ...nalazi se u onom malom nocnom ormaricu (u daljnjem toku texta "natkaslicu") ...primjerak Svetog pisma ...Novog Zavjeta...

Ti hoteli (ili moteli) su tokom ljeta 1992-ge bili medju prvima koji su veliki dio svojih smjestajnih kapaciteta stavili na raspolaganje ministarstvu za emigrante. Ciglih cirka 60-70 000 ljudi iz BiH je tog ljeta stiglo u ovu zemlju i trazio se krevet viska. Niko se tad nije pobunio zbog biblija u nakaslicima ... niti slika ...niti bilo cega.

Ne kontam sta je to sa narodom ...danas
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Fair Life wrote:@Sarafcina
Mislim da se sjecas u "ono vrijeme" u kupeima putnickih vagona JZ-a iznad

jarane, ja kada iznajmim sobu ili stan, ja cu prilagoditi prostor sebi.
naravno ako cu raditi zidove, onda cu pregovarati sa gazdom. Ako cu praviti razmjestaj kreveta, to mogu i sam. Obavezan sam da to vratim u prvobitno stanje prije izlaska, osim ako mi gazda ne kaze suprotno.
I to je kraj price.

Ja se ne vrijedjam kada vidim krst na zidu, jer shvatam da tu zive takvi ljudi. Ali ne kontam sta tebe tangira ako postoje ljudi kojima smeta krst na zidu u spavacoj sobi?!?! Tvoja je stvar ako ti ne smeta, da neces sad ti i meni odredjivati sta ce mi smetati i jos mi reci da nije OK prostor prilagoditi sebi. Narocito kada su te sitnice u pitanju???

Mojne samo procitati da opravdavam svadnje, bacanje, gazenje i sl...
Fair Life

Post by Fair Life »

Sarafcina wrote:...
Ni slicno ovome nigdje ne napisah... tebi.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Fair Life wrote:
Sarafcina wrote:...
Ni slicno ovome nigdje ne napisah... tebi.
ma ja to za svaki slucaj :) ... da se ne nadje neko pametan pa mi to pocne imputirati :)
tempora

Post by tempora »

Stari wrote:Ovdje u ovoj drzavi u kojoj ja zivim ...mozda bi to mogla biti zgodna pojedinost u kotextu ove price....postoji firma Scandic koja drzi hotele ...Dakle radi se o lancu hotela ..poprilicno solidnog standarda...U svim njihovim hotelima u svim sobama ...nalazi se u onom malom nocnom ormaricu (u daljnjem toku texta "natkaslicu") ...primjerak Svetog pisma ...Novog Zavjeta...

Ti hoteli (ili moteli) su tokom ljeta 1992-ge bili medju prvima koji su veliki dio svojih smjestajnih kapaciteta stavili na raspolaganje ministarstvu za emigrante. Ciglih cirka 60-70 000 ljudi iz BiH je tog ljeta stiglo u ovu zemlju i trazio se krevet viska. Niko se tad nije pobunio zbog biblija u nakaslicima ... niti slika ...niti bilo cega.

Odlicna poenta! Holandske crkve su dubke pune kojekakvih Ahmeda, Muhameda, ovih i onih, kojima je potreban smjestaj, prenociste, hrana.Crkva Paulis u Rotterdamu, zbrinjava Bog zna koliko ilegalaca, ovisnika, beskucnika i koga vec ne, raznih imena i nacija.
I nikada mi nece biti jasan taj strah od tudjih obiljezja i potreba pojedinaca da sklone ispred ociju nesto sto je drugome svetinja.
Na kraju krajeva, sve i da se uklone i obiljezja, znakovi i sta znam vec sta, ime se tesko uklanja. :roll:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

tempora wrote:
Stari wrote:Ovdje u ovoj drzavi u kojoj ja zivim ...mozda bi to mogla biti zgodna pojedinost u kotextu ove price....postoji firma Scandic koja drzi hotele ...Dakle radi se o lancu hotela ..poprilicno solidnog standarda...U svim njihovim hotelima u svim sobama ...nalazi se u onom malom nocnom ormaricu (u daljnjem toku texta "natkaslicu") ...primjerak Svetog pisma ...Novog Zavjeta...

Odlicna poenta! Holandske crkve su dubke pune kojekakvih Ahmeda, Muhameda, ovih i onih, kojima je potreban smjestaj, prenociste, hrana.Crkva Paulis u Rotterdamu, zbrinjava Bog zna koliko ilegalaca, ovisnika, beskucnika i koga vec ne, raznih imena i nacija.
I nikada mi nece biti jasan taj strah od tudjih obiljezja i potreba pojedinaca da sklone ispred ociju nesto sto je drugome svetinja.
Na kraju krajeva, sve i da se uklone i obiljezja, znakovi i sta znam vec sta, ime se tesko uklanja. :roll:
razlika izmedju sobe i crkve je ... nuzda i lova .. valjda je tako ...
encian

Post by encian »

ja sam muslimanka i zaspala bih ko ovcica pod tim krstom :oops: . boli me djon sta je na zidu ako ja to ne priznajem. islam nije tako povrsan i teatralan.

@jugoistocnjak
prosle godine smo momak i ja odveli jedan svedski par na more. prvo su ih isikanirali, ali nismo im preveli sta su sve rekli :). posljednji dan su trebali izaci do 12 sati kad eto nekog 15 do 8 lupa (ne kuca) na vrata. oni onako iza sna napola gologuzi dok su se uhavizali i momak skocio iz kreveta i obukao se gazda je vec otkljucao i napola otvorio vrata...
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

encian wrote:ja sam muslimanka i zaspala bih ko ovcica pod tim krstom :oops: . boli me djon sta je na zidu ako ja to ne priznajem. islam nije tako povrsan i teatralan.

@jugoistocnjak
prosle godine smo momak i ja odveli jedan svedski par na more. prvo su ih isikanirali, ali nismo im preveli sta su sve rekli :). posljednji dan su trebali izaci do 12 sati kad eto nekog 15 do 8 lupa (ne kuca) na vrata. oni onako iza sna napola gologuzi dok su se uhavizali i momak skocio iz kreveta i obukao se gazda je vec otkljucao i napola otvorio vrata...
Kao sto je vec neko prije rekao, previse smo se raspricali oko ovoga.
Mislim da je u okvirima normalnog ponasanja i ako se taj krst skine (ako je to lako uraditi) i ostavi u ladicu, a isto tako i nista ne uraditi kao sto je tvoj slucaj. Naravno da ne treba gaziti po tome i razbijati ga.

Vjerujem da ima takvih slucajeva da gazde uskacu k'o hajduci.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Sarafcina wrote:
tempora wrote:

Hoces to da kazes kad bi ti gazda dao sobu djabe nebi ti onda smetalo.

Razlika je u mrznji koju smo stekli devedesetih godina. Smeta sve sto nije nase. A o tom svom neznamo nista, samo znamo da rezimo na druge. I kad pojedinac iz NACI TORA ode iznajmit sobu desavju se ovakve stvari.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

SiSaJuMe wrote:
Sarafcina wrote:
tempora wrote: Odlicna poenta! Holandske crkve su dubke pune kojekakvih Ahmeda, Muhameda, ovih i onih, kojima je potreban smjestaj, prenociste, hrana.Crkva Paulis u Rotterdamu, zbrinjava Bog zna koliko ilegalaca, ovisnika, beskucnika i koga vec ne, raznih imena i nacija.

Razlika je u mrznji koju smo stekli devedesetih godina. Smeta sve sto nije nase. A o tom svom neznamo nista, samo znamo da rezimo na druge. I kad pojedinac iz NACI TORA ode iznajmit sobu desavju se ovakve stvari.
nema veze sa mrznjom,
nego sa komforom.

ne kontam zbog cega se dize frka ... za stolicu koja ti stoji na putu.... naci ces novo mjesto. ako si nepusac, mozda ces i pepeljaru skloniti negdje da ti ne smeta ... ako si pusac, trazices pepeljaru.... fakat ne kontam zbog cega se neko treba vrijedjati, ako ja ne volim pluseve (pa ih stavim u ladicu) u prostoru za koji posteno platim.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Sarafcina wrote:
SiSaJuMe wrote:
Sarafcina wrote: razlika izmedju sobe i crkve je ... nuzda i lova .. valjda je tako ...

nema veze sa mrznjom,
nego sa komforom.

ne kontam zbog cega se dize frka ... za stolicu koja ti stoji na putu.... naci ces novo mjesto. ako si nepusac, mozda ces i pepeljaru skloniti negdje da ti ne smeta ... ako si pusac, trazices pepeljaru.... fakat ne kontam zbog cega se neko treba vrijedjati, ako ja ne volim pluseve (pa ih stavim u ladicu) u prostoru za koji posteno platim.
frka se nedize nego "forumamo" :-D
Zbilja X-puta smo svi prespavali kod prijatelja/(kod prijateljica malo manje :D ) u kucama raznih obiljezja. I nikad nam nije smetalo spavati, niti da se obaziremo sto je neka svetinja u sobi.

Sad nam je mrznja usla u kosti i svakodnevo se cesemo. Smeta nam sve ama bas sve sto nije iz naseg TORA. Nemamo respekta prema drugima. Nemamo respekta ni prema drugim religijama. Nakraju nemamo respekta prema samo sebi.
vesela

Post by vesela »

ovakvih frka nije bilo u Titino vrijeme! :-D ...mog'o si u svojoj kuci drzati sta si htio! :)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

vesela wrote:ovakvih frka nije bilo u Titino vrijeme! :-D ...mog'o si u svojoj kuci drzati sta si htio! :)
poenta je u tome sto nam tad nije smetalo. Tad smo bili vise ljudi nego danas.
Post Reply