Nacionalnost i Pripadanost SA-X

Locked

Dali se izjasnjavate kao...

Bosnjak
71
40%
Srbin
10
6%
Hrvat
18
10%
Drugo
77
44%

Total votes: 176

suncokret13

Post by suncokret13 »

[quote="LjepoticaiZvjer"
CovjekIzBosne wrote:quote="Garibaldi"].............
Mali savjet- negacija se pise odvojeno od glagola, osim kod necu, nemam i nemoj gdje se pise zajedno.

ovo treba da stoji u samom vrhu stranice !

f.k. ZELJOVAC !!( i ovo f.k. je vazno ! )
cyprus

Post by cyprus »

rajvosa^ wrote:
cyprus wrote:Stvarno zašto mi neko ne odgovori na pitanje koje sam manje više slučajno postavio.

Gdje su voliki "Bosanci" bili na popisu 1991. godine?

P.S. Ja mislim da se veliki broj sadašnjih "Bosanaca" tada piso onako kako se ja sad pišem (Jugoslaven). Jesam li u krivu?
Naravno - 1991 je jos postajala Juga. Danas vise ne. Ti pitas nekog sto se izjasnjava bosanac (Bosna i Hercegovina priznata drzava), a ti se danas izjasnjavas jugosloven, a ta drzava vise ne postoji...Ti izgleda u ovom postu sam sebe zajebavas.
E, ovako. Ja se izjašnjavam kao Jugoslaven iz jednog jedinog razloga: nisam Bošnjak (da jesam izjašnjavo bi se tako), nisam Hrvat (iako sam rimokatolik), nisam ni Srbin. Nisam Bosanac po nacionalnosti jer mi je samo dva puta po 1/4 porodice iz Bosne (ostatak je iz Hercegovine i Dalmacije), iako živim u Bosni. Moje državljanstvo je BiH, a kada me neko van BiH pita šta sam, ja isključivo velim Bosanac (i Hercegovac), ali pod tim ne smatram svoju narodnost.

Dakle, kako nisam ni Bošnjak, ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosanac, nego dijete iz mješanog braka, a jedino što je zajedničko mojim roditeljima je to da su oni južni slaveni, pa sam prema tome ja južni slaven, iliti jednostavnije Jugoslaven. Moje ovakvo izjašnjavanje stvarno nema nikakve veze (ili vrlo male) sa bivšom nam državom.

Jel sad jasnije?

P.S. Kako je moguće da neko mijenja svoju narodnost (npr. iz Jugoslavena u Bosanca)? Jel to znači da Katalonac može promjenit narodnost u recimo Inuita? Mislim može, ali dali to ima smisla? Ja mislim da nema.

Ne osporavam nikom pravo da se izjašnjava kao Bosanac, ali ako se tako izjašnjava, onda se tako treba izjašnjavat čitav život.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

cyprus, postoji nesto sto se zove "naturalizacija", pa tako i Jugoslaven koji je razocaran Jugoslavijom moze postati Katalonac. Zasto bi nacionalna pripadnost trebala biti odredjena rodjenjem, rasom, vjerom, procentom krvnih zrnaca? Zasto bi se neko morao izjasnjavati kao Tutsi ako mu se Hutu pleme vise svidja? Ostavimo ljudima mogucnost izbora 8-)
patrius

Post by patrius »

rajvosa^ wrote:
cyprus wrote:Stvarno zašto mi neko ne odgovori na pitanje koje sam manje više slučajno postavio.

P.S. Ja mislim da se veliki broj sadašnjih "Bosanaca" tada piso onako kako se ja sad pišem (Jugoslaven). Jesam li u krivu?
Naravno - 1991 je jos postajala Juga. Danas vise ne. Ti pitas nekog sto se izjasnjava bosanac (Bosna i Hercegovina priznata drzava), a ti se danas izjasnjavas jugosloven, a ta drzava vise ne postoji...Ti izgleda u ovom postu sam sebe zajebavas.
ne postoji ni Treci Reich,al' postoje (neo)nacisti :( znaci:neojugosi :)
cyprus

Post by cyprus »

basta sljezove boje wrote:cyprus, postoji nesto sto se zove "naturalizacija", pa tako i Jugoslaven koji je razocaran Jugoslavijom moze postati Katalonac. Zasto bi nacionalna pripadnost trebala biti odredjena rodjenjem, rasom, vjerom, procentom krvnih zrnaca? Zasto bi se neko morao izjasnjavati kao Tutsi ako mu se Hutu pleme vise svidja? Ostavimo ljudima mogucnost izbora 8-)
Znači ja komotno mogu preć u Kineze? Mislim ipak da ne. Nacionalna pripadnost je nešto što dobijaš rođenjem, dok državljanstvo i vjeru ti biraš (ukoliko imaš mogućnost). Naturalizirani možeš postat samo državljanin neke zemlje, a nikako naturalizirani pripadnik naroda.
suncokret13

Post by suncokret13 »

mjesani brak.........

......e tu je bilo veoma mnogo reakcija i to negativni........sjeti se izjava gospodina efendije........a i ostalih

a i ja sam djete iz mjesanog braka,

moja mama je zensko,
a
tata je musko.
forUMASH

Post by forUMASH »

suncokret13 wrote:mjesani brak.........

moja mama je zensko,
a
tata je musko.
....a sta su po nacionalnosti..... :D
danas

Post by danas »

cyprus wrote:
rajvosa^ wrote:

E, ovako. Ja se izjašnjavam kao Jugoslaven iz jednog jedinog razloga: nisam Bošnjak (da jesam izjašnjavo bi se tako), nisam Hrvat (iako sam rimokatolik), nisam ni Srbin. Nisam Bosanac po nacionalnosti jer mi je samo dva puta po 1/4 porodice iz Bosne (ostatak je iz Hercegovine i Dalmacije), iako živim u Bosni. Moje državljanstvo je BiH, a kada me neko van BiH pita šta sam, ja isključivo velim Bosanac (i Hercegovac), ali pod tim ne smatram svoju narodnost.

Dakle, kako nisam ni Bošnjak, ni Srbin, ni Hrvat, ni Bosanac, nego dijete iz mješanog braka, a jedino što je zajedničko mojim roditeljima je to da su oni južni slaveni, pa sam prema tome ja južni slaven, iliti jednostavnije Jugoslaven. Moje ovakvo izjašnjavanje stvarno nema nikakve veze (ili vrlo male) sa bivšom nam državom.

Jel sad jasnije?

P.S. Kako je moguće da neko mijenja svoju narodnost (npr. iz Jugoslavena u Bosanca)? Jel to znači da Katalonac može promjenit narodnost u recimo Inuita? Mislim može, ali dali to ima smisla? Ja mislim da nema.

Ne osporavam nikom pravo da se izjašnjava kao Bosanac, ali ako se tako izjašnjava, onda se tako treba izjašnjavat čitav život.
a ja mislila cyprus nam grk :D :D :D
cyprus

Post by cyprus »

Joj da vam ja krenem brojit svoja krvna zrnca nebiste mi vjerovali. :roll:
kekec

Post by kekec »

basta sljezove boje wrote:cyprus, postoji nesto sto se zove "naturalizacija", pa tako i Jugoslaven koji je razocaran Jugoslavijom moze postati Katalonac. Zasto bi nacionalna pripadnost trebala biti odredjena rodjenjem, rasom, vjerom, procentom krvnih zrnaca? Zasto bi se neko morao izjasnjavati kao Tutsi ako mu se Hutu pleme vise svidja? Ostavimo ljudima mogucnost izbora 8-)
Ne moze kanarinac biti papagaj. Nema sanse.
Neke stvari se ipak ne mogu mjenjati,
bez obzira koliko to neko htio ili zelio. :roll:
klif

Post by klif »

cyprus wrote: Ne osporavam nikom pravo da se izjašnjava kao Bosanac, ali ako se tako izjašnjava, onda se tako treba izjašnjavat čitav život.
Dijete rođeno danas od roditelja Bosanaca i Hercegovaca će za 20 godina (2027.) moći reći da se cijeli život izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac.
Fair Life

Post by Fair Life »

cyprus wrote:...
Naturalizirani možeš postat samo državljanin neke zemlje, a nikako naturalizirani pripadnik naroda.
Ipak moze... Aboridzin.
cyprus

Post by cyprus »

danas wrote:a ja mislila cyprus nam grk :D :D :D
Pa ako ste vi upravu da se mogu šta hoću, ja odo u Grke. Promjeniću ime uuuu recimoooo Michalis Grivas. :D :lol: :lol:
cyprus

Post by cyprus »

klif wrote:
cyprus wrote: Ne osporavam nikom pravo da se izjašnjava kao Bosanac, ali ako se tako izjašnjava, onda se tako treba izjašnjavat čitav život.
Dijete rođeno danas od roditelja Bosanaca i Hercegovaca će za 20 godina (2027.) moći reći da se cijeli život izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac.
Naravno.
cyprus

Post by cyprus »

Fair Life wrote:
cyprus wrote:...
Naturalizirani možeš postat samo državljanin neke zemlje, a nikako naturalizirani pripadnik naroda.
Ipak moze... Aboridzin.
Kako?
:shock:
suncokret13

Post by suncokret13 »

forUMASH wrote:
suncokret13 wrote:mjesani brak.........

moja mama je zensko,
a
tata je musko.
....a sta su po nacionalnosti..... :D

pa.....mama i tata.........:-)

sta bi bili drugo ?
:-)
cyprus

Post by cyprus »

Ja sam iz mješanog braka.... Umješo se i komšija :-) :lol:
Prozor

Post by Prozor »

Ovo je znak da stizu ratna vremena, :D ovako su i proslog puta vrsili popis prije nego sto je pocelo :D :D :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ja sam Bosanac... iako mi brane sa svih strana....
Karadoz

Post by Karadoz »

Ne kontam sta znaci u anketi to DRUGO a ima ih 46% koji su to?
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Karadoz wrote:Ne kontam sta znaci u anketi to DRUGO a ima ih 46% koji su to?
To su oni kojima je Srba-Hrvata-Bosnjaka pun k....
debela

Post by debela »

ako ikad dozivim zvanicni popis stanovnistva istjeracu one anketare iz kuce.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

SiSaJuMe wrote:
Karadoz wrote:Ne kontam sta znaci u anketi to DRUGO a ima ih 46% koji su to?
To su oni kojima je Srba-Hrvata-Bosnjaka pun k....

Upravo tako!!!!!
rashid

Post by rashid »

cyprus wrote:
rajvosa^ wrote:

Jel sad jasnije?

Malo komplikujes stvari ... a to samo zato, da imas sta na temu dodati i da "izgledas" pametan. Svaki argument tvoj je razumljiv, ali ako hoces komplicirati ... sta su tvoji sinovi/kcerke? Jugoslavneski bosanci? Budi ono sto jesi, ali budi ....

Ako su mi roditelji iz Bosne, pa nema veze na vjeru, jer tako tesko neke niti povezati i skuziti sta si?
rashid

Post by rashid »

Prozor wrote:Ovo je znak da stizu ratna vremena, :D ovako su i proslog puta vrsili popis prije nego sto je pocelo :D :D :roll:
Samo sto u ovom ratu, ako bog da, bice Bosna zemlja bosanaca i hercegovaca a ne hrvata,srba,bosnjaka ....
Locked