3 federalne jedinice?
- Maraschino
Ako si mislio na mene,ja zelim samo da kazem da smo mi jedne babe(povrsne) koje nesto tracaju i prepricavaju.Mogli bi MI malo konkretniji biti.Ako se kaze da neko ne valja ,zasto ne valja i ima li taj i neke dobre stvari koje je uradio,ako kazemo da neko nije u redu a onda (po nasem misljenju) ko mu je alternativa.O tome sam pokusao malo... nema veze ionako,ovo je sve zajebancija.Sto rece Alfonso ,ma zasto ozbiljno komentarisati 
-
branimir_s
- Fratris
Sve značajne pokrete predvode ljudi koji su bar malo obrazovani. Tito je možda bio bravar ali Moše i Đilas bome nisu bili. Nije u tom stvar. Stvar je da narod kao narod je kao prazam papir na kojem ti obrazovani pišu što zažele. '41 je skoro čitav Njemački narod bio uz Hitlera, do je '61 bilo obrnuto. Zašto? To su mahom isti ljudi?Jastreb35 wrote: Velikosrpski projekat je osmisljen od strane obrazovanih i situiranih lica, isti se pokusalo realizovati od strane obrazovanih i situiranih lica a manji entitet se jos uvijek pokusava uklopiti u velikosrpski kalup upravo od strane obrazovanih i situiranih lica.
Nisam ni ja toliko naivan da mislim da je bolja ekonomija čarobni štapić koji rješava sve probleme. Ali čovječe, u kojoj su to siromašnoj državi ljudska i manjinska prava, pa i demokracija općenito, na visokom nivou? U kojoj siromašnoj državi su popularne umjerene stranke koje nude dugoročne trezvene planove za budućnost?Tvrditi da paznju treba skrenuti s diskriminacije na ekonomiju jer ce tako institucionalizirana diskriminacija navodno nestati, pomaze samo onim koji vrse tu diskriminaciju.
-
klif
Siromaštvo je pogodno i za razvoj zaraznih bolesti, pa smo uspjeli da ih iskorjenimo. Uglavnom.Marco-x wrote: Točno sam napisao, što mislim.
Nitko ne govori da je siromaštvo jedini uzrok, već cijelo vrijeme pričam da je isto pogodno tlo za ekstremne politike.
O tome se i radi. Pokušavamo da izmislimo toplu vodu, da bismo zadovoljili interes nacionalista i ulažili njihove neopravdane strahove.Marco-x wrote: S ovim ostalim se dosta u principu slažem, niti si ijednu moju tezu, nešto kontra rekao, osim nizanja stvari koje su opće poznate.
Činjenično stanje je stvoreno nasilnom intervencijom izvana. Onog momenta kada bi Srbija i Hrvatska povele dobrosusjedsku i politiku ravnopravnosti prema BiH, činjenično stanje bi se brzo promijenilo.Marco-x wrote: Znam ja sve što je dobro, ali dajmo uzmimo u obzir činjenično stanje na terenu, koje se neće promijeniti krucijalno za još dvadesetak - trideset godina.
Država je loše uređena, jer je intervencijom velikodržavnih projekata susjednih zemalja prozrokovan rat, čime je zemlja dovedena na rub propasti. Stranom interevncijom se zaustavlja rat, ali se zemlja faktički dijeli, a samo formalno ostavlja u jednom komadu.Marco-x wrote: Loše uređenje države samo pogoršava stvari na terenu (opet da netko ne izvlači iz konteksta, nije jedini razlog).
Bošnjaci su nezadovoljni RS-om, Hrvati se stalno osjećaju ugroženi, Srbi se osjećaju ugroženo samom pričom o ukidanju RS-a. (Ne ulazim, što je od ovoga opravdano, a što ne).
Daj ponudi netko nešto osim fraza, nešto što je prihvatljivo za sva tri naroda.
Za tri naroda je dugo bila prihvatljiva BiH sa dva nivoa vlasti - općinskim i državnim. Koliko god da se trudimo da nađemo bolje rješenje, nećemo ga naći. Pitanje ostvarivanja kolektivnih prava (prava naroda) mora biti jasno definisano Ustavom. Znači, o kojim se pravima radi mora postojati jasna definicija, a za njihovu zaštitu (Dom naroda ili slično) mora postojati efikasna pravna regulativa.
To je otprilike to. Općinski i državni nivo.Marco-x wrote: Moglo bi biti (samo za diskusiju):
Znači aksiom je nedjeljiva i cjelovita BiH. Aksiom je da su sva tri naroda konstitutivna. Aksiom je da se treba uvesti svi raspoloživi mehanizmi da u BiH nitko ne može majoriziracijom ugroziti interese drugog i trećeg (a i ostalih) . Aksiom je da nema nitko pravo javno negirati nacionalno opredijeljenje drugih, trećih a i ostalih.
To se ugrađuje u Ustav i ne može se mijenjati nikakvim glasanjem ili dvotrećinskom većinom u budućnosti.
Administrativne jedinice veće od općina su bacanje para poreskih obveznika.Marco-x wrote: Odavde pišem u kondicionalu![]()
Dalje su stvari promjenljive i naravno uzeti u obzir da država - činjenično kakva je - morala bi biti organizirana na principu visoke decentralizacije.
Za organiziranje administrativnih jedinica bi se moralo pitati stanovništvo pojedine općine- gdje žele ili uzeti popis iz 91' da bude za ubuduće temelj svih pregovora, bez obzira na mijenjanje nacionalne strukture u međuvremenu, a i ubuduće.
- cyprus
Administrative jedinice su neophodne za funkcionisanje svake države. Ideja o općonama kao jedinim administrativno-teritorijalnim jedinicama je neodrživa da ne kažem nebulozna.klif wrote: Administrativne jedinice veće od općina su bacanje para poreskih obveznika.
Last edited by cyprus on 21/05/2007 00:34, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
Marco-x
De ti lijepo otidji u Knin,Benkovac,Drnis pa reci hrvatima u tim mjestima da priznaju srpsku federalnu jedinicu....srpska obiljeza i srpsku vlast...pa nam javi kakav si odgovor dobio od vlasti u Hrvatskoj...pa da i mi u BIH vidimo kako da se ponasamo
....jer vidim ti se zalazes za udovoljavanje i ravnopravnost za sve nase narode
..nemoj samo ono nisu srbi konstutivni u Hrvatskoj.....da nebi i mi u BIH silom kome oduzimali konstutivnost 
De ti lijepo otidji u Knin,Benkovac,Drnis pa reci hrvatima u tim mjestima da priznaju srpsku federalnu jedinicu....srpska obiljeza i srpsku vlast...pa nam javi kakav si odgovor dobio od vlasti u Hrvatskoj...pa da i mi u BIH vidimo kako da se ponasamo
- cyprus
Nisam Marko iks, al da ja velim: Hrvatska nije priznala ni potpisala srpsku (federalnu) jedinicu, srpska obilježja i srpsku vlast, mi jesmo. That's difference.zavrzlama wrote:Marco-x
De ti lijepo otidji u Knin,Benkovac,Drnis pa reci hrvatima u tim mjestima da priznaju srpsku federalnu jedinicu....srpska obiljeza i srpsku vlast...pa nam javi kakav si odgovor dobio od vlasti u Hrvatskoj...pa da i mi u BIH vidimo kako da se ponasamo....jer vidim ti se zalazes za udovoljavanje i ravnopravnost za sve nase narode
..nemoj samo ono nisu srbi konstutivni u Hrvatskoj.....da nebi i mi u BIH silom kome oduzimali konstutivnost
P.S. Pa nije nebitna stvar to što Srbi u Hrvatskoj nisu konstitutivan narod, a ovdje jesu.
-
zavrzlama
Ahacyprus wrote:Nisam Marko iks, al da ja velim: Hrvatska nije priznala ni potpisala srpsku (federalnu) jedinicu, srpska obilježja i srpsku vlast, mi jesmo. That's difference.zavrzlama wrote:Marco-x
De ti lijepo otidji u Knin,Benkovac,Drnis pa reci hrvatima u tim mjestima da priznaju srpsku federalnu jedinicu....srpska obiljeza i srpsku vlast...pa nam javi kakav si odgovor dobio od vlasti u Hrvatskoj...pa da i mi u BIH vidimo kako da se ponasamo....jer vidim ti se zalazes za udovoljavanje i ravnopravnost za sve nase narode
P.S. Pa nije nebitna stvar to što Srbi u Hrvatskoj nisu konstitutivan narod, a ovdje jesu.
- MuaDib

Protiv federalizacije se moramo boriti svim sredstvima, a najbolje je preduhitriti Dodikove vizije BiH. A vlast u Federaciji neka je stid i sramota što ne zna odgovoriti na ove provokacije od jedne stranke SNSD. Ja vam predstavljem svoju viziju rješenja ustavnog uređenja FBiH, a i BiH.
Plan se sastoji od restauracije FBiH u četiri kantona:
Zapadno-bosanski kanton (Bihać)
Tuzlansko-posavski (Tuzla)
Vrhbosanski ili Bosanski ( Sarajevo) i
Hercegovčki (Mostar).
Kada se to postigne stranke u Federacije moraju se dogovoriti i usvojiti zajedničku ustavnu platformu za konačno definisanje Ustava Bosne i Hercegovine. Tom platformom treba istači težnju uređenju BiH u 4 autonomne regije (AR). Dakle krajnji je cilj ujedinjenje:
- Zapadno bosanskog kantona, banjalučke i potkozarske regije u
AR Bosanska Krajina (Banja Luka).
- Tuzlansko-posavskog kantona sa Distriktom Brčko, dobojskom i semberijsko-majevičkom regijom iz RS u
AR Sjeveroistočna Bosna (Tuzla).
- Vrhbosanskog kantona sa sarajevsko-romanijskom regijom iz RS u
AR Vrhbosna (Sarajevo).
_ Hercegovačkog kantona sa regijom Stara Hercegovina iz RS u
AR Hercegovina.
Ako bi se ovo na ovakav način uradilo postigla bi se veća stabilnost u BiH.
(Npr. Reforma policije bi se mogla uraditi, tako da u FBIH podjelom postoje 4 policijskih regija na osnovu četiri kantona, a policija RS neka ostane ako im je zapela za oko, ionako je cilj potpuno ujedinjenje BiH, a kada se ukinu entiteti i osposobe autonomne regije, BiH će imati a policijske regije.)
Ovakvim političkim potezim bi se zauvjek smirile Dodikove strasti, a RS će se po prirodi stvari sama ukinuti, ali vrijeme još nije sazrijelo, a FBiH treba da postane kostur buduće potpuno reintegrisane i ujedinjenje BiH.
Stranke iz uslovno rečeno FBiH, trebaju da bi ovo provele uzeti aktivnije učešće u političkom i javnom životu RS, a ne pametovati iz Sarajeva i Mostara. Toliko od mene.
- uvjek dobar gost
Na grbove životinje il biljke... nikako ne nacionalna obilježja....koja trebaju da ostanu u kućama....
Poslije toga ... u stvari prije toga nama fali kritična masa koja će iznijeti ovako bitne promjene... nane i dede to neće uraditi-... nema šanse....
To moramo uraditi mi... no sudeći po forumima... teško da će to skoro biti.... ali u stvari sve je do nas jer ni mi ne znamo šta bi i kako...
Poslije toga ... u stvari prije toga nama fali kritična masa koja će iznijeti ovako bitne promjene... nane i dede to neće uraditi-... nema šanse....
To moramo uraditi mi... no sudeći po forumima... teško da će to skoro biti.... ali u stvari sve je do nas jer ni mi ne znamo šta bi i kako...
-
klif
Ako govorimo o konkretnim nadležnostima određenih državanih organa, onda zbilja možemo pokušati ustanoviti o kakvim se konkretnim upravno-pravnim pitanjima radi da bi se ustanovila stvarna potreba za uvođenjem tzv. druge ili srednje razine vlasti. Nekakve paušalne i proizvoljne ocjene o potrebi uvođenja drugog nivoa vlasti pozivajući se na potrebu popravka nekog regionalnog puta, odnosno „miliona nekih drugih“ stvari bez imena, smatram neozbiljnim pristupom. Ovo o čemu se ovdje priča, znači, nije ništa drugo do pokušaj nacionalista da se zemlja (dodatno i ireverzibilno) podijeli po nacionalno-teritorijalnom kriteriju.Marco-x wrote: Primjera, tko će imati nadležnost za regionalne ceste (slučajno ovo uzimam za primjer). Recimo iz Kiseljaka i Busovače (lupam) se bune, što se ne obnavlja cesta Blažuj - Lašvanska petlja (lupam), a recimo iz Cazina se bune, što se ne obnavlja neka njihova regionalna cesta recimo Velika Kladuša - Cazin - Bihać (lupam). A novca u proračuna ima samo za jednu jedne određene godine. I stotine takvih stvari. Zato su tu administrativne jedinice, da preuzmu stotine i tisuće tih nekih stvari, koje se tiču nešto širih zemljopisnih cjelina, a preuzimanjem države tih ovlasti bi opet imale za posljedicu da bi uvijek netko mislio da mu se ugrožavaju neki nacionalni interesi. Tj. rješavanje svake imalo veće stvari moralo bi se rješavati konsezusom sva tri naroda, što bi izuzetno smanjilo učinkovitost administracije.
Zbilja malo znam i jednonacionalnih država da nemaju veće teritorijalne cjeline u jednoj od razina vlasti, a kamoli u višenacionalnoj zajednici.
U svakoj državi je osnovno pitanje kome pripada izvorni suverenitet. Državi, njenim (federalnim) dijelovima ili narodima. Izvorni suverenitet u BiH nosi država BiH, kao zemlja tri ravnopravna naroda, a ne njeni narodi. Ona (BiH) ga je 1945. unijela u drugu Jugoslaviju i postala ravnopravan dio federacije. Stoga je 1992. bilo moguće referendumom o nezavisnosti proglasiti nezavisnost BiH, iako je većina srpskog naroda bila protiv.
Reorganizacija države kakvoj sada teži RS je pokušaj da se od BiH napravi Jugoslavija, pa da se po tom osnovu traži otcjepljenje. RS, međutim, nema izvorni suverenitet kojeg unosi u BiH (kao BiH kojeg je unijela u federaciju), nego svoj legitimitet crpi iz BiH, što joj se pojavljuje kao osnovni problem.
Uporedimo li Austriju koja je po Ustavu federacija sastavljena od devet pokrajina sa BiH šta ćemo vidjeti? (gruba podjela jer je za precizno sagledavanje stvari potreban dublji studij) Federacija donosi zakone u sljedećim stvarima: savezni Ustav, spoljni poslovi, kontrola granica, finansije, novčani promet, građanske stvari, privredno udruživanje, krivično pravo, štampa, sudstvo i upravno sudstvo, autorska prava, konfiskacija, notari, advokatura, javni red i mir, udruženja građana, boravak stranaca, oružje i municija, obrt i industrija, patenti, profesionalne komore, saobraćaj (želejznički, vazdušni, riječni), pošta, rudarstvo, šumarstvo, vodoprivreda, standardizacija, jaka struja, radno i socijalno pravo, pravo osiguranja, zdravstvo, zaštita okoline, opasni otpad, znanstvene i tehničke biblioteke, arhivska građa, zaštita spomenika, popis stanovništva, statistika, savezna policija, vojska, državni činovnici, politika stanovništva, dječiji dodatak, izbori za EU, državljanstvo, školski sistem, regulira javnu televiziju itd… (Savezni budžet iznosi oko 65 milijardi eura.)
Neke od ovih nadležnosti mogu da sprovode pokrajine po posebnom ovlašćenju izdatom od federacije (posredna i neposredna savezna uprava).
Samo neke od nadležnosti izvorno pripadaju pokrajinama (Bundesländer): organizacija općina, vrtići, zaštita prirode, pravo građenja, organizacija pokrajinskih vlasti, finansijski podsticaji u oblasti stanovanja, odpadne vode i otpad, regionalne ceste, promet zemljoradničkim zemljištem, pravo kupovine zemljišta stranaca, lov i ribolov, sport, socijalna pomoć i briga o invalidima, pomoć u katastrofama, podsticaj kulture, zemljoradnje i bolnice. (pokrajinski budžet grada Beča koji je i pokrajina iznosi oko 9 milijardi eura)
Šta želim ovim reći? Ako zbilja hoćemo da napravimo funkcionalnu državu, moramo to htjeti i znati. Znači, trebali bismo se baviti utvrđivanjem potreba za podjelom stvarnih nadležnosti, a nekakve proizvoljnosti i kafanske želje kojekakvih priučenih i na talasu nacionalizma izbačenih „političkih veličina“ koje će svakog stanovnika BiH pojedinačno koštati još mnogo novca i živaca, bismo trebali tako i okvalifikovati.
Sad vi meni Marko i cyprus recite, koje nadležnosti bi trebao preuzeti drugi nivo vlasti u BiH, pa da ozbiljno pričamo.
- uvjek dobar gost
Ma sve se može kad se hoće, problem je koncepta vlasti i njihovog odnosa... tu je problem, nisu ni Dejtonski sporazum niti presudu o agresiji preveli i protumačili...., a kamoli šta drugo....
-
IstinaBoli
Jos jedan show , nebi li koga preplasio ... Stvarno zar njega treba uzeti za ozbiljno!? Ovo je show...Ja bi sad jos vise potencirao pricu o ukidanju RS-a!!!

-
deset_u_pola
Nadam se da će Dodik na pregovore poći svojim avionom. Onim što se jednom pokvario, a drugi put zamalo srušio iznad Vlašića. Valjda će biti ona "treća sreća"
- cyprus
Pa lijepo se raspodijele nadležnosti kao i u većini federalnih država u svijetu. Glavne ostanu na nivou države (ove sadašnje + još neke što bih dodo), ali dobar dio nadležnosti mora bit na lokalnom i srednjem nivou vlasti (naravno ako ne želimo centraliziranu i unitarnu državu).klif wrote:Sad vi meni Marko i cyprus recite, koje nadležnosti bi trebao preuzeti drugi nivo vlasti u BiH, pa da ozbiljno pričamo.
Naravno, buduća federacija po mojoj zamisli bi podrazumjevala više federalnih jedinica (ni slučajno dvije ili tri, kako ovi traže). Po meni bi optimum bio 10.
- uvjek dobar gost
Preko pet nije potrebno, treba podijeliti BiH .... po ekonomskim regijama.... a u pet deka su samim tim i prirodno geografske cjeline..... preko pet nije udure....
- Maraschino
-
Tomislav MO
Hrvatima više odgovara sadašnja situacija (tri hrvatska kantona i dva miješana) nego ovaj prijedlog.
Ne vidim zašto bi bilo dobro da Posavina, Livno, Tomislavgrad i srednja Bosna padnu pod bošnjačku dominaciju. Od 11 jedinica, samo jedna sa hrvatskom većinom??? Čudno kako "građanski" prijedlozi ipak paze na nacionalnost tj. da Hrvati ne budu većina.
Možda za Bošnjake i jest prihvatljivo, da izgubljeno od Srba nadoknađuju na račun Hrvata, ali za Hrvate nije.
- cyprus
Evo da se citiram, da nepišem opet isto:
cyprus wrote:Joj što ja volim rješenja koja se nikom ne sviđaju.Takva su obično najbolja, a i jedina moguća.
Što se tiče Hrvata, pored ove ideje od trećem entitetu, čuo sam od nekih Hrvata (jel biskupska konferencija ili neko drugi, nisam siguran) da podržavaju okrupnjavanje županija, a ovo na mojoj kartu je upravo to. Mislim koja je poenta postojanja Zapadnohercegovačke, Posavske i Livanjske županije. Sve tri imaju stanovnika ko moja mjesna zajednica. Također bi se ovim mojim prijedlogom uslišio zahtjev HDZ-a o Sarajevu kao entitetu. Zatim, za Hrvate je ovaj prijedlog mnogo bolji od 3. entiteta. Treći entitet bio obuhvato otprilike ovo što sam ja označio brojem 5 (možda još + Livno i Tomislavgrad, - Jablanica i Konjic), a ostatak Hrvata bi se našo u bošnjačkom entitetu i bio bi u mnogo goroj situaciji nego sad. Moj prijedlog im daje većinu u kantonu 5, te predstavljanje ozbiljnog faktora u kantonima 1 i 2, a možda čak i 3. S obzirom da je Hrvata oko 15% u BiH, ovo je sasvim zadovoljavajući prijedlog za njih.
-
Tomislav MO
"predstavljanje ozbiljnog faktora" kažeš he he he, e jesi šega.
Ozbiljan faktor od oko 20% u kantonu 1, jedno 15-tak % u kantonu 2 i ni 10% u kantonu 3.
Čudo ozbiljan faktor.

Ozbiljan faktor od oko 20% u kantonu 1, jedno 15-tak % u kantonu 2 i ni 10% u kantonu 3.
Čudo ozbiljan faktor.
- Maraschino
Pa zar Vas ima tolikoTomislav MO wrote:"predstavljanje ozbiljnog faktora" kažeš he he he, e jesi šega.![]()
![]()
Čudo ozbiljan faktor.![]()
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
mozemo mi ovdje rapsravljati koliko god hocemo, davati razne odlicne maltene fenomenalne prijedloge, a mozda se i dogovorimo...al problem je sto u diskusiji fali strana koja koci stvari...a dobro znamo kakav je njihov stav...posto oni odbijaju ukidanje entiteta, dobro onda neka ostanu, ali samo sa promijenjenim granicama...mislim da je teritorija jedan od glavnih bosnjackih problema i zato bi cilj trebao da bude povratak dijelova teritorije kao i spajanje podrucja pod bosnjackom kontrolom...tek onda postojanje entiteta moze postati prihvatljivo...
- cyprus
Ako se ne varam, u mom pretpostavljenom kantonu 2 se nalaze općine sa hrvatskom većinom: Kiseljak, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Jajce, Žepče, Usora i Dobretići. Mislim da to čini mnogo više od 15%. Da slučajno ne misliš da bi ove opštine ušle u treći entitet, ako bi se formiro. Čisto sumnjam. Meni po tvojoj priči djeluje da su Hrvati zadovoljni sadašnjom situacijom i da netreba mjenjat sadašnje stanje. .Tomislav MO wrote:"predstavljanje ozbiljnog faktora" kažeš he he he, e jesi šega.![]()
![]()
Čudo ozbiljan faktor.![]()