RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

Kwaheri

Post by Kwaheri »

luciferino wrote:
zena wrote:
shin wrote:Nema to veze sa islamom, vjeri nije mjesto u skoli. Mektrebi za to sluze, mislim da se ne placa, isto i sa krscanstvom, budizmom i feng shuijem.
kad to kazes tako, meni nema mjesta u javnim ustanovama... slijedom ovakvih "zabrana" koliko ce potrajati dok mene ne ogranicite na isti taj prostor? dakle koliko ce potrajati da ja ne mogu u javnoj ustanovi predavati filozofiju, ili informatiku... ili kao u sekularnoj Turskoj zabraniti mi ulazak u javne ustanove uopce? :oops:
E sada ga ti malo pretjera s tim "zabranama".
stvarno? Evo meni bi bilo drago da ja pretjerujem... nego deder se okreni... realnost je ipak nesto blize onome o cemu ja pricam...nazalost...
luciferino

Post by luciferino »

Realnost je post koji je napisala mIRCerka, rad na temu: "Istinit događaj na času vjeronauke".
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

zena wrote:
shin wrote:Nema to veze sa islamom, vjeri nije mjesto u skoli. Mektrebi za to sluze, mislim da se ne placa, isto i sa krscanstvom, budizmom i feng shuijem.
kad to kazes tako, meni nema mjesta u javnim ustanovama... slijedom ovakvih "zabrana" koliko ce potrajati dok mene ne ogranicite na isti taj prostor? dakle koliko ce potrajati da ja ne mogu u javnoj ustanovi predavati filozofiju, ili informatiku... ili kao u sekularnoj Turskoj zabraniti mi ulazak u javne ustanove uopce? :oops:
Ja sam u srednjoj skoli 1993-1997 u prvom razredu imala vjeronauku koja je bila FAKULTATIVNA i bila je nakon nastave.
Mogla sam doci, a mogla sam i ne ici na te casove.
Niko me nije tjerao u sred nastave van skole.
Ti znas, sestro meni predraga, da ako se uceniku sta desi za vrijeme trajanja nastave, nastavniku leti glava s ramena.
U onom opcem ciganluku i otimacini stvari djeci, niko nikad nije digao glas protiv istjerivanja cafirske djece tih 45 minuta.
Kap koja je prevrnula casu nakon "keca iz fatihe" je bila nakon casa likovnog, tema bila slobodna, tehnika GRAFIKA...
i moje Sunce crta bistu AI, i pitam je ZASTO kaze ona DA SE UCITELJICA ODLJUTI STO NISAM ZNALA FATIHU...
zato ja smatram da vjeronauk mora biti FAKULTATIVAN jer jos uvijek nema izgleda da bude iskljucen iz javnog skolstva...
KAo sto mi smeta samo islamski vjeronauk u skolama u Sarajevu, tako mi smeta i bodovanje dolazaka na misu u KSC...djeca zaradjuju "kredite" tako...
bili oni Alma, Mia ili Radoslava....

I da, proklet je svaki roditelj koji pusta da mu skola oblikuje dijete 100%.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

luciferino wrote:Realnost je post koji je napisala mIRCerka, rad na temu: "Istinit događaj na času vjeronauke".
greska, ovo je bio cas u drugom osnovne, uciteljica trebala drzati blok cas matematike...jos gore...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zena wrote:
luciferino wrote:
zena wrote: kad to kazes tako, meni nema mjesta u javnim ustanovama... slijedom ovakvih "zabrana" koliko ce potrajati dok mene ne ogranicite na isti taj prostor? dakle koliko ce potrajati da ja ne mogu u javnoj ustanovi predavati filozofiju, ili informatiku... ili kao u sekularnoj Turskoj zabraniti mi ulazak u javne ustanove uopce? :oops:
E sada ga ti malo pretjera s tim "zabranama".
stvarno? Evo meni bi bilo drago da ja pretjerujem... nego deder se okreni... realnost je ipak nesto blize onome o cemu ja pricam...nazalost...
Neka ba, i onako smo eksperimentalna drzava. Iskihace _BosanaC ugrozenost muslimana u Francuskoj, u Turskoj... Jbg... Tako mi grah pao :oops: A ako nece _BosanaC nek' kisu njegova djeca.
luciferino

Post by luciferino »

mIRCerka wrote:
luciferino wrote:Realnost je post koji je napisala mIRCerka, rad na temu: "Istinit događaj na času vjeronauke".
greska, ovo je bio cas u drugom osnovne, uciteljica trebala drzati blok cas matematike...jos gore...
Ok, izvini, manjak informacija. Ali mislim da se u svakom slučaju savršeno razumijemo.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

luciferino wrote:
mIRCerka wrote:
Ok, izvini, manjak informacija. Ali mislim da se u svakom slučaju savršeno razumijemo.
ma kontamo se mi odlichno, nego htjedoh naglasiti kako se indirektno vrsi pritisak na djecu...
of skroz, Sunce tetkino je otislo nazad u svoju skolu, sa Grbavice svaki dan na Dobrinju...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

:-?
Realnost koju sam ja iz toga procitala da je neadekvatni pedagozi rade u nasim skolama, i da nekompetentnost i problemi nisu rezervirani samo za nastavnike vjeronauke.

Mirci, gdje sam ja rekla da vjeronauk treba biti obavezan? Gdje sam zagovarala i da to treba biti nesređeno (kao sada) ili da skola zbog vjeronauka treba da zapsotavi sigurnost djece. Nigdje.
Ima nacina da se to sredi sistemski, bez da se stvaraju pretpostavke za zabrane javnog rada ili u javnim ustanovama..nekima...

Btw. Mirc, radila sam u skoli, kratko ali pouzdano znam da djeca koja nisu htjela prisustvovati vjeronauci, nisu bila "izbacivana".
Kwaheri

Post by Kwaheri »

_BosanaC wrote:
zena wrote:
luciferino wrote: E sada ga ti malo pretjera s tim "zabranama".
Neka ba, i onako smo eksperimentalna drzava. Iskihace _BosanaC ugrozenost muslimana u Francuskoj, u Turskoj... Jbg... Tako mi grah pao :oops: A ako nece _BosanaC nek' kisu njegova djeca.
:?

Aha, da ne bi ti, treba da ja iskishem neciju ugrozenost, jel to teza? Ili ja ne razumijem?

Ima li sredine? Ili je uvijek ili ti ili ja?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

El_comadante wrote: Šta sad treba da bude po vašem ateističkom?
Cuj, ateistickom....a odakle si to saznao da su ovi sto predlazu odvajanje skole i skolstva od religije, ateisti :?
A tebi protiv-pitanje: a kako to treba da bude po vasem nacionalistiskom?
El_comadante wrote: Treba uvesti religiju pa ti izaberi za svoje dijete Historiju religije ali pusti muslimnskoj djeci koja to hoče da uče to u školi. Pa evo u ovom zadnjem radu su Srpi upetljali Pravoslavnu crkvu u sukob. I ubijali su Muslimane samo zato što su muslimani. E pa kad je tako onda dozvoli da Muslimanska djeca uče o Islamu da znaju o Islamu i ako se desi nešta slično kao ovaj nesretni rat da znaju što ih ubijaju
Lakse je umrijet od kame kad znas koje si nacije i nacionalnosti :shock: :shock: :shock: :shock: .

Ma treba zabraniti religiju u drzavnim skolama i tacka (jer se za drzavne skole izdvaja novac iz drzavnog budzeta u koji uplacuju svi njeni gradjani, a drzava je valjda sekularna :? ) . A brate dragi, nema vise komunizma ni mracnog komunistickog doba, pa da se djeca ismijavaju sto idu u mejtef ili bilo koju religijsku skolu. Skolu uz crkvu i dzamiju sagradit...popove i hodze zaposlit'....pa ako hocete da vam oni djecu vaspitavaju i uce, ozezi....ali nemate pravo to nametati ostalim gradjanima BiH.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zena wrote:
_BosanaC wrote:
zena wrote: stvarno? Evo meni bi bilo drago da ja pretjerujem... nego deder se okreni... realnost je ipak nesto blize onome o cemu ja pricam...nazalost...

Aha, da ne bi ti, treba da ja iskishem neciju ugrozenost, jel to teza? Ili ja ne razumijem?

Bolje ja nego ti. Mene su vec *ebali i Srbi kad su se osjetili ugrozeni, zatim Hrvati kad su se osjetili ugrozeni, dosao vakat izgleda da i Bosnjaci budu ugrozeni pa da me naguze i oni.

Sreca pa su samo tri konstitutivna naroda i ne moze niko drugi biti ugrozen njihovom ugrozenoscu :oops:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Lucy01 wrote:Ma treba zabraniti religiju u drzavnim skolama i tacka (jer se za drzavne skole izdvaja novac iz drzavnog budzeta u koji uplacuju svi njeni gradjani, a drzava je valjda sekularna :? ) . A brate dragi, nema vise komunizma ni mracnog komunistickog doba, pa da se djeca ismijavaju sto idu u mejtef ili bilo koju religijsku skolu. Skolu uz crkvu i dzamiju sagradit...popove i hodze zaposlit'....pa ako hocete da vam oni djecu vaspitavaju i uce, ozezi....ali nemate pravo to nametati ostalim gradjanima BiH.
:thumbup:
amrino

Post by amrino »

To da je religija NEBITNA vidimo po ovoj i slicnim raspravama. Svidjalo se to nama ili ne religija je sastavni dio nasih zivota...Zivimo skupa stoljecima ali se jos uvijek ne poznajemo, ne postujemo, ne razumijemo...Vise volimo ratovati, psovati, klati, ubijati, tersati nego se upoznati medjusobno. Upoznati- da bi se mogli postovati...Ja zelim da moje dijete ide u mekteb ali isto tako zelim da pohadja i vjeronauku u skoli...zelim da na toj vjeronauci ne uci samo o svojoj religiji- nego da izucava i ostale religije...da shvati i upozna kojiko zajednickih stvari mi imamo...jer ako me ne poznajes- ne mozes me ni postovati....
Zar stvarno zelite da nasa djeca prolaze kroz iste stvari kroz koje smo mi prolazili...?! Zar mislite da ce potpunim odvajanjem religije od drzave- religija nestati i postati nebitna?! Pa imali smo taj sistem 50 godina...i sta se na kraju desilo?! Ljudi ne trebamo okretati glave jedni od drugih- trebamo se pomiriti s cinjenicom da religija igra veliku ulogu i uciniti sve da nam sto lakse bude zivjeti skupa.
Ako neko ne vjeruje u Boga ne mora znaciti da ne treba uciti historiju religija, obicaje ljudi koji vjeruju- to je ja mislim dio opce kulture...i opceg obrazovanja...
Nemojte mi samo poredjenja sa"drugim evropskim zemljama"- ljudi u drugim evropskim drzavama ne zive stoljecima skupa pa se onda pokolju svakih 50 godina...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

_BosanaC wrote:
zena wrote:
_BosanaC wrote: Neka ba, i onako smo eksperimentalna drzava. Iskihace _BosanaC ugrozenost muslimana u Francuskoj, u Turskoj... Jbg... Tako mi grah pao :oops: A ako nece _BosanaC nek' kisu njegova djeca.

Bolje ja nego ti. Mene su vec *ebali i Srbi kad su se osjetili ugrozeni, zatim Hrvati kad su se osjetili ugrozeni, dosao vakat izgleda da i Bosnjaci budu ugrozeni pa da me naguze i oni.

Sreca pa su samo tri konstitutivna naroda i ne moze niko drugi biti ugrozen njihovom ugrozenoscu :oops:
Velish, mene je zaobislo... Bosanac, iskljucivost moguce je dovest ce do toga. I nisu Bošnjaci ovim ugrozeni, vec jedna određena skupina ljudi. Pogledaj komentare iznad.
Ja znam da cu svoja prava braniti, ne branim nikome da brani svoja. Ako su ta dva prava iskljucuju, moze li kompromis..ili ce ipak svak vuci na svoju stranu.... dok nekome opet ne naumpadne da primjeni "konacno rjesenje" onog drugog...
Ja zelim biti dio ove drzave, njen građanin i doprinijeti u svom polju djelovanja sve sto je moguce da ona uspije, jer ja druge domovine nemam...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne govorim da je tebe zaobislo, nego mi ide na zivce hvatanje za situaciju muslimana u Turskoj, Francuskoj, Americki napad na Irak, Srebrenicu, u svakoj mogucoj i nemogucoj situaciji kada se prica cak i o banalnim temama poput finansiranja vjeronauke u javnim skolama u sekularnoj drzavi. Nidje veze...

I jos samo cekam da me neko proglasi islamofobom, pa da mogu s rahatlukom zaspati veceras...
luciferino

Post by luciferino »

amrino wrote:To da je religija NEBITNA vidimo po ovoj i slicnim raspravama. Svidjalo se to nama ili ne religija je sastavni dio nasih zivota...Zivimo skupa stoljecima ali se jos uvijek ne poznajemo, ne postujemo, ne razumijemo...Vise volimo ratovati, psovati, klati, ubijati, tersati nego se upoznati medjusobno. Upoznati- da bi se mogli postovati...Ja zelim da moje dijete ide u mekteb ali isto tako zelim da pohadja i vjeronauku u skoli...zelim da na toj vjeronauci ne uci samo o svojoj religiji- nego da izucava i ostale religije...da shvati i upozna kojiko zajednickih stvari mi imamo...jer ako me ne poznajes- ne mozes me ni postovati....
Zar stvarno zelite da nasa djeca prolaze kroz iste stvari kroz koje smo mi prolazili...?! Zar mislite da ce potpunim odvajanjem religije od drzave- religija nestati i postati nebitna?! Pa imali smo taj sistem 50 godina...i sta se na kraju desilo?! Ljudi ne trebamo okretati glave jedni od drugih- trebamo se pomiriti s cinjenicom da religija igra veliku ulogu i uciniti sve da nam sto lakse bude zivjeti skupa.
Ako neko ne vjeruje u Boga ne mora znaciti da ne treba uciti historiju religija, obicaje ljudi koji vjeruju- to je ja mislim dio opce kulture...i opceg obrazovanja...
Nemojte mi samo poredjenja sa"drugim evropskim zemljama"- ljudi u drugim evropskim drzavama ne zive stoljecima skupa pa se onda pokolju svakih 50 godina...
Zašto onda tvoje dijete ne bi išlo na historiju religija u školi zajedno sa svima, miješano, a u mektebu ne bi učilo o svojoj religiji? Zbog čega vjeronauka u školi?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

I da se neko slucajno ne bi uhvatio ljepljenja @zene, koja fakat nikada nije iznjela ovakvu konstataciju, al' je nakon stranica i stranica napisanih o ovome naletila u nevakat - @zeno :kiss: :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zena wrote:
Btw. Mirc, radila sam u skoli, kratko ali pouzdano znam da djeca koja nisu htjela prisustvovati vjeronauci, nisu bila "izbacivana".
ja govorim o OS Kovacici prije 3 godine.
Pouzdano znam da su djeca bila VANI. Pouzdano znam da je moje Sunce bilo vani.
A sada SMIJU ici u dnevni boravak.

Zeno, ne kazem ja da ti zagovaras da to bude obavezno, vec nekako s tobom mogu o tome normalno diskutovati, ovih BRANIOCA mi je pun kofer. Prica a nema pojma o cemu prica :D:D:D:D

I u pravu si, rade NULA BODOVA pedagozi!!!
No to je druga tema, a nesto ne bih da je zapocinjem, pravo cu se nalozit i otici cu u skolu i bivsu uciteljicu sastavit sa zemljom :x
Kwaheri

Post by Kwaheri »

_BosanaC wrote:Ne govorim da je tebe zaobislo, nego mi ide na zivce hvatanje za situaciju muslimana u Turskoj, Francuskoj, Americki napad na Irak, Srebrenicu, u svakoj mogucoj i nemogucoj situaciji kada se prica cak i o banalnim temama poput finansiranja vjeronauke u javnim skolama u sekularnoj drzavi. Nidje veze...

I jos samo cekam da me neko proglasi islamofobom, pa da mogu s rahatlukom zaspati veceras...

Vidish uvijek krajnosti. Ili islamofob ili fundamentalista.
Ja bih nesto trece, al mi ne daju... :D :oops:
Do tada, vjerni vehabija s utokom :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

amrino wrote:To da je religija NEBITNA vidimo po ovoj i slicnim raspravama. Svidjalo se to nama ili ne religija je sastavni dio nasih zivota...Zivimo skupa stoljecima ali se jos uvijek ne poznajemo, ne postujemo, ne razumijemo...Vise volimo ratovati, psovati, klati, ubijati, tersati nego se upoznati medjusobno. Upoznati- da bi se mogli postovati...Ja zelim da moje dijete ide u mekteb ali isto tako zelim da pohadja i vjeronauku u skoli...zelim da na toj vjeronauci ne uci samo o svojoj religiji- nego da izucava i ostale religije...da shvati i upozna kojiko zajednickih stvari mi imamo...jer ako me ne poznajes- ne mozes me ni postovati....
A ja opet kazem: A ZASTO SKOLE NE BI BILE UZ ILI U VJERSKIM OBJEKTIMA? Ne zivimo vise u staroj YU, pa da diploma iz jedne takve skole ne bude zakonski priznata (kao ni brak prije, koji je sklopljen u vjerskim ustanovama). Religija ni u jednoj drzavi (osim cisto vjerskih) ne treba da bude sastavni dio skolovanja, politike i bilo kakvog odlucivanja za vecinu. Religija treba samo i iskljucivo bude privatna stvar svakog covjeka.

To sto kazes da se uvodjenjem religijskog obrazovanja u skole moze nauciti toleranciji medju konfesijama, je apsolutna neistina; tolerancija se uci kod kuce i od roditelja. Sta ti vrijedi sto ti dijete pop ili hodza uci toleranci, kad ga babo kod kuce uci da mrzi Hrvate/Srbe/ Bosnjake/Kineze i sve ostalo drugo i drugacije od njega??????

Nije mi jasan taj pritisak da religija bude toliko javna i prisutna u zivotima, cak i onih najmladjih?
Da smo mi drugi i drugaciji narod, mozda ovo i ne bi bilo lose, ali poznavajuci mentalitet Bosanca, uvedjenje vjeronauke u drzavne skole bi bio najefikasniji pokusaj (a i uspjeh na kraju) da se ove mlade generacije totalno odvoje etnicki, vjerski, nacionalno....a samim tim ne bi bilo potrebe ni da zive zajedno ni izmjesano.

Eeeeeeej covjece, 21. vijek a ljudi jos uvijek raspravljaju o tome ko se kojem Bogu klanja i ciji je ljepsi, bolji i pametniji :roll: :roll:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

e sad cu ja da ukakim do kraja...
lucy, toliko je crkvi i dzamija izgradjeno, da HTJLI MI TO ILI NE imamo vise tih objekata nego skola, ergo mogu svi stic da se ne guzvaju na casove vjeronauke u svoje bogomolje...
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ovo gore podebljano meni nazalost ipak zvuci malo kao Utopija (bar za sad u BiH)........Mislim da su roditelji kao ti (sadasnji ili buduci) nazalost u manjini i da je vecini u interesu da im se djeca obrazuju u duhu njihove i samo njihove religije (jer bog zna da je "knjiga" jedni moralni kompas koji imamo) :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: ......

moje dijete nece ici na vjeronauku (jedino ako to ne bude njegova izrazita zelja) jer su mu oba roditelja agnostici i nece biti odgojen u duhu ni jedne religije......a kome to zasmeta,prst u uho brate..... :oops:
Jara

Post by Jara »

zena wrote:
:-?
Realnost koju sam ja iz toga procitala da je neadekvatni pedagozi rade u nasim skolama, i da nekompetentnost i problemi nisu rezervirani samo za nastavnike vjeronauke.

Mirci, gdje sam ja rekla da vjeronauk treba biti obavezan? Gdje sam zagovarala i da to treba biti nesređeno (kao sada) ili da skola zbog vjeronauka treba da zapsotavi sigurnost djece. Nigdje.
Ima nacina da se to sredi sistemski, bez da se stvaraju pretpostavke za zabrane javnog rada ili u javnim ustanovama..nekima...

Krhko ti je znanje... :D
Jesu! Pojava koju je opisala Mirci nije karakteristicna samo za jednu skolu!
Cas vjeronauka cesto bude usred nastave, da bi vjeroučitelji imali "povezane casove"...
amrino

Post by amrino »

Lucy01 wrote:
A ja opet kazem: A ZASTO SKOLE NE BI BILE UZ ILI U VJERSKIM OBJEKTIMA? Ne zivimo vise u staroj YU, pa da diploma iz jedne takve skole ne bude zakonski priznata (kao ni brak prije, koji je sklopljen u vjerskim ustanovama). Religija ni u jednoj drzavi (osim cisto vjerskih) ne treba da bude sastavni dio skolovanja, politike i bilo kakvog odlucivanja za vecinu. Religija treba samo i iskljucivo bude privatna stvar svakog covjeka.

To sto kazes da se uvodjenjem religijskog obrazovanja u skole moze nauciti toleranciji medju konfesijama, je apsolutna neistina; tolerancija se uci kod kuce i od roditelja. Sta ti vrijedi sto ti dijete pop ili hodza uci toleranci, kad ga babo kod kuce uci da mrzi Hrvate/Srbe/ Bosnjake/Kineze i sve ostalo drugo i drugacije od njega??????

Nije mi jasan taj pritisak da religija bude toliko javna i prisutna u zivotima, cak i onih najmladjih?
Da smo mi drugi i drugaciji narod, mozda ovo i ne bi bilo lose, ali poznavajuci mentalitet Bosanca, uvedjenje vjeronauke u drzavne skole bi bio najefikasniji pokusaj (a i uspjeh na kraju) da se ove mlade generacije totalno odvoje etnicki, vjerski, nacionalno....a samim tim ne bi bilo potrebe ni da zive zajedno ni izmjesano.

Eeeeeeej covjece, 21. vijek a ljudi jos uvijek raspravljaju o tome ko se kojem Bogu klanja i ciji je ljepsi, bolji i pametniji :roll: :roll:
Samo cu napisati- MI NISMO DRUGI I DRUGACIJI NAROD! Ma kako se neko trudio da nas promijeni- nikad se mi necemo promijeniti...Trebamo sebe prihvatiti takvima kakvi jesmo a ne se svim silama truditi da budemo nesto drugo.
Jara

Post by Jara »

Zagovornici vjeronauka u skoli očito brkaju pojam sekularizam sa antiteizmom, a antiteizam sa ateizmom ili agnosticizmom!
:-)
I nek neko objasni zasto je vjeronauk u mejtefu GORI od vjeronauka u skoli.
Post Reply