Naravno, upotpunosti se slazem.No da je slika i sa jedne a i sa druge strane nerealna i uglavnom i uvijek potkrijepljena/uoblicena licnim stavovima koji nerijetko ne mogu pokazati stvarno stanje jedne ili druge drzave o kojoj se prica.Pearl wrote:ja se nekad zapitam jel i ja zivim u toj idilicnoj bosni o kojoj svi pricaju ili su me vanzemaljci negdje prenijeli...
sreca pa imam posao, srecom u struci, srecom pa sam okruzena ljudima koji su u istoj takvoj situaciji pa sve izgleda manje crno... i sto ne znaci da svaki mjesec ne moram debelo da se stisnem i odreknem tih kafa (koje kao mi kao stalno ispijamo) da bih nesto ustedila.. i sto ne znaci da svi zive tako..
niko ne kaze da je vani bajno, to je valjda premisa sa kojom se krece vani.. ali onaj ko nije zadovoljan zivotom ovdje treba da proba.. vratiti se uvijek moze..
krediti, nekrediti, pidzama, ne pidzama.. ono sto bosanci vide su "dijasporci" koji ipak skupe dovoljno para da svako ljeto dodju u posjetu.. a neki ni do tuzle ne mogu, a neum im je misaona imenica...
takodjer je cinjenica da su u matici turisticki aranzmani rasprodati, da se vozaju skupa auta, da se trose stotine maraka na markiranu odjecu.... pa nije ni cudo sto oni vani za nas a mi za njih mislimo da tamo tj ovamo, tece med i mlijeko....
svako sebi najbolje zna sta moze da izgubi i dobije... a savjetovati je najlakse kad je tudja guzica u pitanju...
Studije koje se bave migracijama, pokazuju, da emigrant cesto ima nerealnu sliku tj veca ocekivanja prema zemlji u koju zeli otici nego sto to mogucnosti dozvoljavaju.Ta ocekivanja, u danasnje vrijeme postaju znatno jaca uz pomoc masa medija koji nerijetko prikazuju nereal zivot zemalja u kojima vlada tzv blagostanje.Tu sliku takodjer uslovljava sve veci broj migranata, koji kroz materijalno blagostanje u momentima kada odlaze na odmor, zele pokazati da njihov odabir nije bio negativan ( jer i tu tezinu nosi odluka) za sto ih se ne daj Boze moze optuziti
Ja ovdje cesto iznosim drustveno socijalne probleme Holandije, ( za sto me taksi optuzi da mrzim tu zemlju
I u zemljama "blagostanja" postoji vec tesko siromastvo, postoje ljudi koji godinama nisu otisli na odmor i postoje ljudi koji zive od 40 eura sedmicno sa troje maloljetne djece,postoje ljudi kojima se iskljucuje struja jer nemaju da plate, bez obzira sto prime odredjenu svotu socijalne pomoci.Primjera radi i u Holandiji postoje na stotine hiljada ljudi koji zive ispod ljestvice siromastva i koji se hrane preko banki za ishranu ili ljudi koji ne mogu platiti zubara, jer da bi ga posjetili moraju prvo platiti odredjenu svotu pa onda cekati da im se 70% od istoga vrati.Postoje ljudi koji ne idu doktoru, kako bi ustedjeli 250 eura godisnje i sl.Sto ce reci, da je blagostanje krajnje relativan pojam.I da se ono ne moze mjeriti poredjenjem sistema i zemalja, jer jedan domicilni stanovnik Holandije, nema nista od toga, sto je u BiH gore kada se on nalazi na najnizoj ljestvici drustva i kada sastavlja kraj sa krajem, kao sto ni jedan Bosanac, nema nista od toga, sto tamo negdje mozes imati socijalnu pomoc pa biti kakva takva "fukara"
O emotivnim stvarima, mozemo pricati danima, ali zasigurno necemo ostati u realnosti.
Poljaci, koji su evo u EU, po cemu bi se trebalo zakljuciti da se radi o zemlji "blagostanja" ne podrazumijevaju se u siromasne zemlje, kao sto su to zemlje treceg svijeta, ali kako se otvorise granice, hiljadama hiljada Poljaka, radi sirom Evrope, kako bi imalo tri puta vecu platu od one koju mogu zaraditi u zemlji.( o uslovima rada, stambenom/zdravstvenom pitanju i statusu u tim drzavama-je vec druga prica) A njihova mjesta u Poljskoj zauzimaju ljudi iz Rusije, koji opet u Poljskoj, mogu zaraditi vise ( iako ono cini mi se Rusija ne spada pod siromasne zemlje?) nego sto to mogu u vlastitoj zemlji.
1.041.395 gradjana BiH zivi izvan zemlje.( a ni ta cifra nije zasigurno stvarno stanje, sobzirom da su izvori podataka jos uvijek nepovezani i da se malo ili nikako vodi racuna o istome) Iz cega se moze zakljuciti da je na snazi lancana migracija i da ce brojka emigranata biti sve veca. ( Pa kroz isto smjesna su mi kudjenja i puna usta svih onih koji naklapaju o svemu i svacemu, a vec sutra se mogu svrstati u tu broju-sobzirom da je 70% mladih spremno ili zeli da ode)
Ono sto je sigurno a to je da profil emigranata iz BiH ponajvise zauzimaju mladi obrazovani ljudi.( sto bi trebalo nesto da govori, ali ipak nije usamljena pojava u svijetu i nije uslovljena samo katastrofalnim stanjem u zemlji! ) Kako vec rekoh, ne postoji dokumentacioni centar za "monitor emigracije"
U prosla dva vijeka, na zemaljskoj kugli 350 miliona ljudi je emigriralo zbog ovih ili onih razloga-ratovi, ekonomsko-politicka-drustvena situacija, ekoloska itd itd, a sobzirom da je svijet sve kompleksniji te da zivimo u stanju globalizma i tranzicije, brojke migranata se iz dana u dan povecavaju.Vec danas, pola svjetske populacije zivi u velikim gradovima ( posebno interesantna cinjenica za one koji se busaju u prsa sa svojim gradskim porijeklom i ubijaju se u pojam sa dosljama i svim problemima koje su im oni donijeli) Samo oni koji zive u srednjem vijeku i ne vide dalje od svoga nosa, mogu palamuditi o nekakvim moralnim nacelima, nacionalnim pitanjima, patriotizmu i sl.
Ovo moje obracanje tebi, kroz post, uslovljeno je time sto mi se tvoja slika ucinila jos najrealnijom pa je pozelih podrzati, u moru licemjernih, mizernih komentara i mahalskih rasprava koje aludiraju na "ovakvog" domaceg Bosanca i "onakvog" dijasporca.
Srecom, pa svaki covjek treba i mora da odluci za sebe.I tu mu sve svjetske studije, sve zajedljivosti i sva intelektualna palamudjenja ne mogu pomoci-osim njega samog.
Covjek na zalost,ne moze staviti stvari na vagu, dok se ne nadje u obje situacije, dok ne dozivi i jedno i drugo.I opet, on moze samo kroz svoj slucaj i faktore koji su mu pomogli ili odmogli reci da je uspio ili pao! Sto opet ne moze imati nikakvu "drustvenu vrijednost" jer se radi o pojedincu a ne o nekakvoj kolektivnoj dobrobiti ( da ne kazem na gubitku, jer je svaka zemlja na gubitku kada se radi o ljudskom kapitalu)
Pa me kroz isto silno nervira, kada gospoda ovdje pocnu da pripisuju epitete ljudima koji zele otici ili onima koji imaju drugi odabir.Jedno nismo i zasigurno necemo nauciti-postovanje tudjih odabira bez da mi iz svoje licne perspektive sudimo o moralu i etici.