Hocu li??!! ili ne............

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempora

Post by tempora »

Pearl wrote:ja se nekad zapitam jel i ja zivim u toj idilicnoj bosni o kojoj svi pricaju ili su me vanzemaljci negdje prenijeli...
sreca pa imam posao, srecom u struci, srecom pa sam okruzena ljudima koji su u istoj takvoj situaciji pa sve izgleda manje crno... i sto ne znaci da svaki mjesec ne moram debelo da se stisnem i odreknem tih kafa (koje kao mi kao stalno ispijamo) da bih nesto ustedila.. i sto ne znaci da svi zive tako..
niko ne kaze da je vani bajno, to je valjda premisa sa kojom se krece vani.. ali onaj ko nije zadovoljan zivotom ovdje treba da proba.. vratiti se uvijek moze..

krediti, nekrediti, pidzama, ne pidzama.. ono sto bosanci vide su "dijasporci" koji ipak skupe dovoljno para da svako ljeto dodju u posjetu.. a neki ni do tuzle ne mogu, a neum im je misaona imenica...
takodjer je cinjenica da su u matici turisticki aranzmani rasprodati, da se vozaju skupa auta, da se trose stotine maraka na markiranu odjecu.... pa nije ni cudo sto oni vani za nas a mi za njih mislimo da tamo tj ovamo, tece med i mlijeko....

svako sebi najbolje zna sta moze da izgubi i dobije... a savjetovati je najlakse kad je tudja guzica u pitanju...
Naravno, upotpunosti se slazem.No da je slika i sa jedne a i sa druge strane nerealna i uglavnom i uvijek potkrijepljena/uoblicena licnim stavovima koji nerijetko ne mogu pokazati stvarno stanje jedne ili druge drzave o kojoj se prica.
Studije koje se bave migracijama, pokazuju, da emigrant cesto ima nerealnu sliku tj veca ocekivanja prema zemlji u koju zeli otici nego sto to mogucnosti dozvoljavaju.Ta ocekivanja, u danasnje vrijeme postaju znatno jaca uz pomoc masa medija koji nerijetko prikazuju nereal zivot zemalja u kojima vlada tzv blagostanje.Tu sliku takodjer uslovljava sve veci broj migranata, koji kroz materijalno blagostanje u momentima kada odlaze na odmor, zele pokazati da njihov odabir nije bio negativan ( jer i tu tezinu nosi odluka) za sto ih se ne daj Boze moze optuziti :? pa domicilan covjek, bio on u Somaliji, Bosni, Surinami, stice utisak, da i polupismen covjek, bez ikakvog obrazovanja ili mogucnosti moze da se popne do najvece drustvene ljestvice-tamo negdje, daleko.
Ja ovdje cesto iznosim drustveno socijalne probleme Holandije, ( za sto me taksi optuzi da mrzim tu zemlju :? ) jer smatram da se zemlja ne moze upoznati kroz medije a mozda ni kroz zivljenje u istoj, ukoliko se covjek ne bavi tim drustveno socijalnim problemima.
I u zemljama "blagostanja" postoji vec tesko siromastvo, postoje ljudi koji godinama nisu otisli na odmor i postoje ljudi koji zive od 40 eura sedmicno sa troje maloljetne djece,postoje ljudi kojima se iskljucuje struja jer nemaju da plate, bez obzira sto prime odredjenu svotu socijalne pomoci.Primjera radi i u Holandiji postoje na stotine hiljada ljudi koji zive ispod ljestvice siromastva i koji se hrane preko banki za ishranu ili ljudi koji ne mogu platiti zubara, jer da bi ga posjetili moraju prvo platiti odredjenu svotu pa onda cekati da im se 70% od istoga vrati.Postoje ljudi koji ne idu doktoru, kako bi ustedjeli 250 eura godisnje i sl.Sto ce reci, da je blagostanje krajnje relativan pojam.I da se ono ne moze mjeriti poredjenjem sistema i zemalja, jer jedan domicilni stanovnik Holandije, nema nista od toga, sto je u BiH gore kada se on nalazi na najnizoj ljestvici drustva i kada sastavlja kraj sa krajem, kao sto ni jedan Bosanac, nema nista od toga, sto tamo negdje mozes imati socijalnu pomoc pa biti kakva takva "fukara"
O emotivnim stvarima, mozemo pricati danima, ali zasigurno necemo ostati u realnosti.
Poljaci, koji su evo u EU, po cemu bi se trebalo zakljuciti da se radi o zemlji "blagostanja" ne podrazumijevaju se u siromasne zemlje, kao sto su to zemlje treceg svijeta, ali kako se otvorise granice, hiljadama hiljada Poljaka, radi sirom Evrope, kako bi imalo tri puta vecu platu od one koju mogu zaraditi u zemlji.( o uslovima rada, stambenom/zdravstvenom pitanju i statusu u tim drzavama-je vec druga prica) A njihova mjesta u Poljskoj zauzimaju ljudi iz Rusije, koji opet u Poljskoj, mogu zaraditi vise ( iako ono cini mi se Rusija ne spada pod siromasne zemlje?) nego sto to mogu u vlastitoj zemlji.

1.041.395 gradjana BiH zivi izvan zemlje.( a ni ta cifra nije zasigurno stvarno stanje, sobzirom da su izvori podataka jos uvijek nepovezani i da se malo ili nikako vodi racuna o istome) Iz cega se moze zakljuciti da je na snazi lancana migracija i da ce brojka emigranata biti sve veca. ( Pa kroz isto smjesna su mi kudjenja i puna usta svih onih koji naklapaju o svemu i svacemu, a vec sutra se mogu svrstati u tu broju-sobzirom da je 70% mladih spremno ili zeli da ode)
Ono sto je sigurno a to je da profil emigranata iz BiH ponajvise zauzimaju mladi obrazovani ljudi.( sto bi trebalo nesto da govori, ali ipak nije usamljena pojava u svijetu i nije uslovljena samo katastrofalnim stanjem u zemlji! ) Kako vec rekoh, ne postoji dokumentacioni centar za "monitor emigracije"
U prosla dva vijeka, na zemaljskoj kugli 350 miliona ljudi je emigriralo zbog ovih ili onih razloga-ratovi, ekonomsko-politicka-drustvena situacija, ekoloska itd itd, a sobzirom da je svijet sve kompleksniji te da zivimo u stanju globalizma i tranzicije, brojke migranata se iz dana u dan povecavaju.Vec danas, pola svjetske populacije zivi u velikim gradovima ( posebno interesantna cinjenica za one koji se busaju u prsa sa svojim gradskim porijeklom i ubijaju se u pojam sa dosljama i svim problemima koje su im oni donijeli) Samo oni koji zive u srednjem vijeku i ne vide dalje od svoga nosa, mogu palamuditi o nekakvim moralnim nacelima, nacionalnim pitanjima, patriotizmu i sl.
Ovo moje obracanje tebi, kroz post, uslovljeno je time sto mi se tvoja slika ucinila jos najrealnijom pa je pozelih podrzati, u moru licemjernih, mizernih komentara i mahalskih rasprava koje aludiraju na "ovakvog" domaceg Bosanca i "onakvog" dijasporca.
Srecom, pa svaki covjek treba i mora da odluci za sebe.I tu mu sve svjetske studije, sve zajedljivosti i sva intelektualna palamudjenja ne mogu pomoci-osim njega samog.
Covjek na zalost,ne moze staviti stvari na vagu, dok se ne nadje u obje situacije, dok ne dozivi i jedno i drugo.I opet, on moze samo kroz svoj slucaj i faktore koji su mu pomogli ili odmogli reci da je uspio ili pao! Sto opet ne moze imati nikakvu "drustvenu vrijednost" jer se radi o pojedincu a ne o nekakvoj kolektivnoj dobrobiti ( da ne kazem na gubitku, jer je svaka zemlja na gubitku kada se radi o ljudskom kapitalu)
Pa me kroz isto silno nervira, kada gospoda ovdje pocnu da pripisuju epitete ljudima koji zele otici ili onima koji imaju drugi odabir.Jedno nismo i zasigurno necemo nauciti-postovanje tudjih odabira bez da mi iz svoje licne perspektive sudimo o moralu i etici. :oops:
tempora

Post by tempora »

cHupjahalic@ wrote:
Saray_Di wrote:Sto se tice ove iz Norveske--ovdje nemam sta da pricam,djevojko ti si "uljez" po pitanju teme kakav je studentski i zivot UOPSTE ovdje u BiH
jer ma koliko se bojala priznati,ti vise nisi drzavljanin ove zemlje,jer si
se ispalila--KAPAK! Nek ti je hairli..utici malo na tu dijasporu,da bar imamo
hajra na eurosongu.. :lol:
sta reci nego... hvala pa me prosvjetli. :D
cuj uljez samo zato sto ne moze da prihvati da su stvari ovdje onakve kako sam ih opisala. :D
p.s. i dalje sam drzavljanin Bosne i Hercegovine i ostajem, svidjalo ti se ili ne. :D

zalosno je da pojedini od vas dijelite ljude na dijasporu i na domace... ah da, ljetna sezona se priblizava.
sramota da vas je koji tako razmisljate.
Chupa, ti izgleda nisi iz mahale? :?
amrino

Post by amrino »

cHupjahalic@ wrote:
zlata wrote:Evo..najiskrenije..nesto sto je meni najodvratnije u BiH je lose grijanje...Sve nekakve vile izgrad'li...zive u dvi' sobe...a u ostalim se prostorima smrzavaju. Kad pomislim na takav zivot...smrzavanje :sad: ne vidim povratak.
zbog ovakvog pisanja tebe mozemo strpati u isti kos sa Dena, Saray_Di pa jednim dijelom i sa amrino.
vas pogled na zivot izvan vaseg ugla je ravan NULI.
qq... kakvih se sve komentara nacitah za ovako kratko vrijeme.
zalosno koju mrznju pojedini ispoljavaju.
Kakva ba mrznja?! Pa ti ispoljavas mrznju- jer nas pokusavas ubijediti da su sve one stvari koje nama nesto znace- sranje!
Ja nikoga necu odgovarati od odlaska niti cu ga ubjedjivati u suprotno- napisala sam: sretno svima koji zele da idu i sretno svima koji su otisli. Nazalost- nama koji ostajemo, po svemu napisanom, treba mnogo vise srece- ali ne procitah ja nigdje da nam je neko zazelio... :oops:
tempora

Post by tempora »

amrino wrote:Ma to je prosto ko pasulj...kome je ovdje fuj i ko misli da ce mu negdje biti bolje- odmah neka razguli. Ko nema mogucnosti da razguli- evo- ima more forumasa sto im tamo negdje pravo dobro ide- pa neka ih poguraju i pomognu im. (Vidimo da jedva cekaju da dodjete)
Ne razumijem samo potrebu da se nama- koji smo pored svih tih- gore nabrojanih cinjenica - ipak odlucili ostati ovdje, poserete na glavu i pocnete nas ubjedjivati kako nam je ovdje PRElose. Ljudi, mi zivimo ovdje!
Ja najbolje znam kolika je meni plata i kakvog sefa imam. Ja najbolje znam da mi treba stela ako hocu pr'nut. Ja najbolje znam u kakvoj jebadi mi zivimo- ali ipak NECU DA IDEM. Ovo je MOJE, tu sam rodjena, tu sam prohodala, tu sam se prvi put poljubila, tu su mi roditelji, prijatelji, neprijatelji...Mene te stvari ispunjavaju- i vjerujem da nisam jedina. Neka ide ko hoce- sretno svima koji su otisli ali skinite se nama BUDALAMA vise s one stvari- znamo mi vrlo dobro sta gubimo a sta dobijama i nema potrebe da nam vi OTVARATE OCI i pristajete nam na muku.
Vidimo se ubrzo dijasporci! Sretan vam put- nazad u usranu babovinu!
Sta si ti htjela reci? Ja nista ne razumijem. :?
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:
amrino wrote:Ma to je prosto ko pasulj...kome je ovdje fuj i ko misli da ce mu negdje biti bolje- odmah neka razguli. Ko nema mogucnosti da razguli- evo- ima more forumasa sto im tamo negdje pravo dobro ide- pa neka ih poguraju i pomognu im. (Vidimo da jedva cekaju da dodjete)
Ne razumijem samo potrebu da se nama- koji smo pored svih tih- gore nabrojanih cinjenica - ipak odlucili ostati ovdje, poserete na glavu i pocnete nas ubjedjivati kako nam je ovdje PRElose. Ljudi, mi zivimo ovdje!
Ja najbolje znam kolika je meni plata i kakvog sefa imam. Ja najbolje znam da mi treba stela ako hocu pr'nut. Ja najbolje znam u kakvoj jebadi mi zivimo- ali ipak NECU DA IDEM. Ovo je MOJE, tu sam rodjena, tu sam prohodala, tu sam se prvi put poljubila, tu su mi roditelji, prijatelji, neprijatelji...Mene te stvari ispunjavaju- i vjerujem da nisam jedina. Neka ide ko hoce- sretno svima koji su otisli ali skinite se nama BUDALAMA vise s one stvari- znamo mi vrlo dobro sta gubimo a sta dobijama i nema potrebe da nam vi OTVARATE OCI i pristajete nam na muku.
Sta si ti htjela reci? Ja nista ne razumijem. :?
Nema veze- sta ne kontas- a ti fino preskoci! :wink:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

amrino wrote:
cHupjahalic@ wrote:
zlata wrote:Evo..najiskrenije..nesto sto je meni najodvratnije u BiH je lose grijanje...Sve nekakve vile izgrad'li...zive u dvi' sobe...a u ostalim se prostorima smrzavaju. Kad pomislim na takav zivot...smrzavanje :sad: ne vidim povratak.
zbog ovakvog pisanja tebe mozemo strpati u isti kos sa Dena, Saray_Di pa jednim dijelom i sa amrino.
Kakva ba mrznja?! Pa ti ispoljavas mrznju- jer nas pokusavas ubijediti da su sve one stvari koje nama nesto znace- sranje!
Ja nikoga necu odgovarati od odlaska niti cu ga ubjedjivati u suprotno- napisala sam: sretno svima koji zele da idu i sretno svima koji su otisli. Nazalost- nama koji ostajemo, po svemu napisanom, treba mnogo vise srece- ali ne procitah ja nigdje da nam je neko zazelio... :oops:
nigdje to nisam navela (ili ne zelis da shvatis sta je pisac htio reci? :oops: ). ne ubjedujem ja nikoga gdje je bolje/gore, jer to je stvar individualnosti...
procitaj od samog javljanja gospodje Dena gdje navodi par primjera sa kojima se ja nisam mogla sloziti, a to definitivno nema nikakve veze sa zivotom u Bosni i Hercegovini.
ako to smatras mojim ispoljavanjem mrznje onda ti i ja imamo totalan razlicit pogled - kako na zivot tako i na definisanje tog pojma.

ocito se sa pojedinima ne mogu razmjenuti razlicita misljenja a da vi to ne shvatite kao neku kritiku i izazov sa svadje. qq... zalosno.
amrino

Post by amrino »

cHupjahalic@ wrote:
amrino wrote:
cHupjahalic@ wrote: zbog ovakvog pisanja tebe mozemo strpati u isti kos sa Dena, Saray_Di pa jednim dijelom i sa amrino.
nigdje to nisam navela (ili ne zelis da shvatis sta je pisac htio reci? :oops: ). ne ubjedujem ja nikoga gdje je bolje/gore, jer to je stvar individualnosti...
procitaj od samog javljanja gospodje Dena gdje navodi par primjera sa kojima se ja nisam mogla sloziti, a to definitivno nema nikakve veze sa zivotom u Bosni i Hercegovini.
ako to smatras mojim ispoljavanjem mrznje onda ti i ja imamo totalan razlicit pogled - kako na zivot tako i na definisanje tog pojma.

ocito se sa pojedinima ne mogu razmjenuti razlicita misljenja a da vi to ne shvatite kao neku kritiku i izazov sa svadje. qq... zalosno.
Ja tebi OPET zelim srecu...SRETNO!
amrino

Post by amrino »

Minnela wrote:mene zanima :D smijemo li mi koji smo u dijaspori,a ni mrava do sad nismo zgazili :D doci u nasu nam jednu i jedinu BiH :bih: ,a da ne budemo pretuceni :D ..jer govori se kako ima grupa :D koja jedva ceka da nas prebije :? :roll: :( :D
Nije ti valjda prvi put da dolazis sram te bilo?!
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Pegasus317:

Ne znam sta je to tebe toliko raspalio moj post!???
Il nisi student,pa POJMA NEMAS sta znaci biti ovdje student,il imas
prijatelje j........e koji cekaju da im padne nesto s neba ko i tebi
ocigledno.
I NEMOJ TI MENI PRICATI kakvi su ciji roditelji zivota ti,jer tvoj
problem ako se za tebe tvoji nisu zrtvovali--a btw NE ZNAS TI
sta je zrtva.
Najbolje da i ti i takvi poput tebe i odu odavde jer samo truju sa
svojim debilnim komentarima.
Problem sto imam prijateljicu sa SELA--kojoj ti vjeruj mi ne mozes
ni primirisati ni po intelektu,ni po karakteru,ni po "urbanosti".
Djevojka je zavrsila fakultet bez problema i sad ce upisati postdiplomski
i svi koji vjecito za izgovor uzimaju "tudje tatice" su najobicniji
propaliteti i ljudi bez volje,ambicije,zelje..itd....
Jer osim sto sam sama iz takve porodice,gdje nije "tatica" kakve ti
opisujes,znam jos sijaset svojih kolega i sa mog,a i sad drugih
fakulteta koji APSOLUTNO nemaju nikakav problem studirati,RADITI,
ZIVJETI OVDJE.

Pitas me za milion opcija kako zaraditi dzeparac???
PA JADAN TI ako moras na forumu raspitivati i ako dosad ni ti ni
tvoji pajdasi niste iskusili sta je zaraditi nesto sa strane.
Jos si musko,da sve bude zalosnije..i lupas gluposti BEZ argumenata.
Ti ili si iz one kategorije "vjecni studenti",ili nisi jos dosao ni do
kupovine indexa;)

I odlicno ja znam sta je zrtva,koliko studenta,toliko i njegovih roditelja,
da nisi ovako plitak mozda bih ti bolje pojasnila...

Stvarno.....svasta...
Saray_Di

Post by Saray_Di »

"Tebi očito jeste sasvim prihvatljiva, jer ti je plaćaju/su plaćali tatica i mamica, ali ja znam mnoge koji NE MOGU platiti tih 36 KM(je li 36?), jer se hrane sedmicu dana od tih para."

INSALLAH;)!!!!
Hvala Bogu,pa mi mamica i tatica stoje iza mene i pruzaju podrsku
kad god mi je potrebna!
Poznajem osobe,cija "mamica" kupi sebi radije 3 para cipela,a nece
da plati djetetu godinu----HVALA BOGU kod mene je drugaciji slucaj
i HVALA BOGU kod mnogih.
I ne pokusavaj navesti ljude da izvlace iz konteksta kako si ti
izvukao,jer niko nije ni spomenuo djecu bez roditelja,dok ih ti nisi
spomenuo--ocigledno pokusavas da zakuhas,al to tebi ide na obraz;)
Iskreno,nakon one tvoje replike...nekako sam se sazalila,pa mozes
pisati sta god hoces,ja uopste ne mislim reagovati.
Uvijek ima izuzetaka,koji razmisljaju "ispod povrsine",pa se nadam da
Dena nije jedina,koja dijeli misljenje samnom....
Saray_Di

Post by Saray_Di »

amrino:

Ma to je prosto ko pasulj...kome je ovdje fuj i ko misli da ce mu negdje biti bolje- odmah neka razguli. Ko nema mogucnosti da razguli- evo- ima more forumasa sto im tamo negdje pravo dobro ide- pa neka ih poguraju i pomognu im. (Vidimo da jedva cekaju da dodjete)

CURO,SVAKA TI CAST!!!!POTREFILA SI SRZ! POTPISUJEM 100%!!!
Eshek

Post by Eshek »

@SARAY_DI

Student sam, imam roditelje koji su se žrtvovali za mene, ali kasnije i oboljeli, pa sam morao na svojoj koži iskusiti kako je u Bosni doći do posla. Radio barem 30-tak poslova, od konobarisanja prije 5 godina, do toga da sam napravio posao kojim sam obezbijedio posao sebi i za nekih 100-njak porodica. Čudne li koincidencije, taj se posao nije mogao ostvariti u Bosni, nego negdje vani.

Imao nekoliko puta priliku da ostanem vani, i to ne kao socijalni slučaj, nego sa fantastičnim beneficijama, ali nisam, jer neću da mi se kontakt sa porodicom svede na par poziva telefonom i dolasku na dženazu svojim roditeljima.

Kao što rekoh, imam sreću da živim bolje od prosjeka, i to mi omogućava da kažem kako me iseljavanje ne zanima.

Ali mi ne pada da pljujem po ljudima koji su iselili iz raznoraznih razloga, koji razmaženom derištu kao što si ti, ne mogu pasti na pamet.

Meni niti jedna zemlja ne može dati ono što mi je Bosna dala, ali je krajnji IDIOTLUK i krajnje IMBECILNO porediti Bosnu i Norvešku u materijalnom i socijalnom smislu, što si ti upravo uradila!

Napala si djevojku jer je povukla paralelu studentskog života u Bosni i u Norveškoj, pri čemu uopšte nije zalazila u emocionalni i duhovni aspekt.

Ma ne znam zašto trošim riječi na tebe, dugo nisam vidio veću količinu gluposti, arogancije, ignorancije, seljakluka i PMS-a na jednom mjestu...

Još nešto:

Prije nego počneš pljuvati po toj dijaspori, pogledaj malo ekonomske pokazatelje BiH, konkretnije njen deficit u vanjskoj trgovini i odakle i kako se pokriva to odlijevanje deviza iz ove zemlje.

ti bi im ukidala svako pravo glasa, a da ih nema, kurca bi sad sebi mogla priuštiti da sjediš za kompjuterom i sereš po njima...
Last edited by Eshek on 18/05/2007 15:28, edited 1 time in total.
zlata

Post by zlata »

cHupjahalic@ wrote:
:D Zato ce moj novi BiH dom, ako-Bog-da, imat geotermicko grijanje! :D Mogu je i bRez auta, pjehe...i na selu..gdje god, kako god...al'ne'moj matere ti...na smrzavanje!
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

zlata wrote::D Zato ce moj novi BiH dom, ako-Bog-da, imat geotermicko grijanje! :D Mogu je i bRez auta, pjehe...i na selu..gdje god, kako god...al'ne'moj matere ti...na smrzavanje!
to sam negdje nedavno procitala. :D
probaj pa nam javi kako to fercera, da ne ulazem(o) novac u prazno. :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Minnela wrote:
amrino wrote:
Minnela wrote:mene zanima :D smijemo li mi koji smo u dijaspori,a ni mrava do sad nismo zgazili :D doci u nasu nam jednu i jedinu BiH :bih: ,a da ne budemo pretuceni :D ..jer govori se kako ima grupa :D koja jedva ceka da nas prebije :? :roll: :( :D
Nije ti valjda prvi put da dolazis sram te bilo?!
Jeste :-) :D
zato ce tebe choopka fino za ruku i proHodati s` tobom kroz sokake. :D morat` cemo jos vjezbati sa malo originalnijim izgovorom - da se ne sramotimo. :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Saray_Di wrote:Dena: znas sta ne kontam,kako je ovaj vozdra 123 slusao
emisiju gdje je gostovao Tim,ako ne zivi ovdje??

haj nam objasni,pa ti posaljemo desetku s lukom :D
radio stari grad preko neta :P

hos' adresu? :lol:
Eshek

Post by Eshek »

cHupjahalic@ wrote:Nego koliko mi je poznato forumas @Pegasus je ozenjen sa bosankom/ norvezankom (uglavnom ima norvesko drzavljanstvo :D ) pa pitajte i njega ako meni ne vjerujete da je lijecenje BESPLATNO a i za semestar da ne placam vise od 600 kruna. :D
Pu-pu-pu, ne stavljaj me u oženjene starohane :D :D , dabogda kuću iz temelja pravila :D :D

Ama ne da mi se trošiti vrijeme na ljude kojima ni ekser u glavu ne možeš zabiti, a kamoli argument...

Njima se sve ionako svodi na izjave tipa "moj babo je jachi od tvog i od brus lia" :lol: :lol:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Pegasus317 wrote:Pu-pu-pu, ne stavljaj me u oženjene starohane :D :D dabogda kuću iz temelja pravila :D :D

Ama ne da mi se trošiti vrijeme na ljude kojima ni ekser u glavu ne možeš zabiti, a kamoli argument...

Njima se sve ionako svodi na izjave tipa "moj babo je jachi od tvog i od brus lia" :lol: :lol:
ma hajde bogati, od sad pa do 10-20 godina valjda cu biti u pravu. :D kontam to u vezi starohana :? :D
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Dena wrote:I ode nam jos jedno mlado, pametno bice u svijet, podrzano svojim sugradjanima :( Pa dokle?

@debela:
Istina je da 'vani samo radis, a u bosni si ispunjen iznutra'. Bosni radis, ali imas vremena i za kafu i za raju i za internet na poslu i za rostilj vikendom...vani Boga mi rijetko...mozda nikako.

Istina u Bosni od plate kupis hranu, poplacas rezije i ako ti ostane za gaca.
Vani ti ne ostanu ni te gace, jer ces i na njih porez platiti! Osim ako ne radis 2-3 posla. Sto je ovdje rijetkost.

Istina u Bosni se zivi na kredit, stanovi, auti, namjestaj, odmori. A gdje se to ne zivi? Gdje to ima guzovace stanova, auta, odmora. Ako negdje ima, odoh ja prva!

Istina u Bosni te gazda drzi dok radis i sutis, a rijetki sretnici su prijavljeni i redovno im se placaju doprinosi. Ali ipak, daleko vise nase raje radi "na crno" vani, nego u Bosni. A gazde ko gazde. Svi su isti, bez obzira odakle su.

Istina u Bosni placas za svaki zivotni luksuz, skola, ljecenje, itd. postadose luksuzi nazalost. Ali zato u Norveskoj npr. platis 500.000 kruna za 3 godine fakulteta, a kod nas 1.000-2.000. Da ne govorim da je zubarski pregled 1.000 kr i vise (pazi, SAMO PREGLED!), a kod nas? Da ne spominjem bolnice. Nece da te pogledaju dok ne ispunis formulare o osiguranju!

Nije tacno da u Bosni vlada otudjenje medju ljudima jer su optereceni problemima i svakodnevno ispijanje kafe i kojekakvi provodi su rezervisani za rijetke! Prosetaj Miskinovom u bilo koje doba dana i razmisli ponovo.

Jeste imamo losu ekonomiju. lopove u vladi, sirotinju. ali imamo sebe. Nas duh i nasu raju koju ni jedna plata, gazda ni benificija vani ne mogu kupiti, jer i nemaju cijenu!

I u pravu si kad kazes suplje mi je fakat na vrh glave. otvorite oci i ne sirite neistine vise. Tu se slazem 100% ;-)

:bih:
Ti nisi vidjela Norveske,cim ovakve glupost pises u vezi njenog skolskog i zdrastvenog sistema...nidze veze!
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Pegasus317

Mogao bi ti malo tu negativnu energiju ispucati na bolji nacin,
umjesto sto pamet (koju nemas) prosipas po forumu.
To sto si ti FRUSTRIRAN sto su neki od nas SRETNI po svakom
pitanju...dakle DA,sto su neki razmazena derista je tvoj i samo
tvoj PROBLEM.
Tvoje replike su obojene zlobom,zavisti,frustracijom i prepotencijom
koja nema osnova.
S takvim stavom vjerujem da te malo ko cijeni..pitanje je da li te iko
i cijeni,osim onih koji su se zalozili za tebe i napravili najobicnijeg
komplexasa;),
jer te komentari sami odaju---KOMPLEXAS i nisi
vrijedan vise nijednog slova.
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Pegasus317

"Ma ne znam zašto trošim riječi na tebe, dugo nisam vidio veću količinu gluposti, arogancije, ignorancije, seljakluka i PMS-a na jednom mjestu..."

ovo projekcija!?? ;), tebi fali dobar sexualni zivot,pa ne bi bio tako
nervozan i histerican..radi malo na tome,bices pozitivniji :lol: :lol:

(kakav dembel..ccccc)
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Pegasus,al' si ovoj seljanki digao tlak!
Eshek

Post by Eshek »

Saray_Di wrote:Pegasus317

Mogao bi ti malo tu negativnu energiju ispucati na bolji nacin,
umjesto sto pamet (koju nemas) prosipas po forumu.
To sto si ti FRUSTRIRAN sto su neki od nas SRETNI po svakom
pitanju...dakle DA,sto su neki razmazena derista je tvoj i samo
tvoj PROBLEM.
Tvoje replike su obojene zlobom,zavisti,frustracijom i prepotencijom
koja nema osnova.
S takvim stavom vjerujem da te malo ko cijeni..pitanje je da li te iko
i cijeni,osim onih koji su se zalozili za tebe i napravili najobicnijeg
komplexasa;),
jer te komentari sami odaju---KOMPLEXAS i nisi
vrijedan vise nijednog slova.

EVO MALI REZIME:

Saray_Di wrote:A buduci da ti ne zivis vise u BiH,onda ti nemas pojma kakav je zivot ovdje.
Ne znam da li ti je poznato da mi imamo studentsku polukliniku,gdje je
lijecenje besplatno--dakle,potreban ti je index i ovjerena knjizica.
Dalje..ti placas 150 KM za ovjeru semestra,a ovdje toliko placa
GODISNJA upisnina,eventualno na nekim fakultetima 50KM ovjera semestra.
Sto se tice mjesecne karte,sasvim je prihvatljiva i nije ista za osnovne,srednje skole te fakultete,a necemo pritom uzeti u obzir da pola raje i ne uzima mjesecnu kartu,nego se "sverca".
A koliko sam ja upoznata,svi vi iz dijaspore dolazite ovdje ljeti da pravite
navlake,popravljate zube....izvlacite pramenove na glavi itd..
ZATO NEMOJ SE TI JAVLJATI da nekom pricas kako se zivi u BiH,jer
mi to dobro znamo i bez tebe!!!
Imala bih jos dosta argumenata,koji bi pobili ovaj tvoj post,al mi se neda
sad nabrajati.
Drzi se Norveske i nemoj nama soliti pamet ;)

PS: Dena,samo nastavi sa svojim postovima!!!!!!!
Saray_Di wrote:Pa to sto "ne"sarajlije imaju problem sa sarajlijama je opet posebna
prica i to APSOLUTNO nema nikakve veze sa napustanjem BiH!
Koliko sam ja upucena,nije Sarajevo jedini grad u kojem mozes studirati,
a drugo..draga moja..ako mislis zavrsiti fakultet i imati dobar posao
u buducnosti,bolji zivot onda to iziskuje malo zrtve jel tako!?
Sta bi ti,dzaba mozda???
Nema nista dzaba;)--i mi koji zivimo u Sa smo roditelje zavalili u kredite,
dugove itd..da bismo mogli studirati,tj. hvala Bogu pa vecina nas ima
roditelje,koji stosta zrtvuju da bi nama obezbjedili.Dalje..vecina studenata
,bilo da su iz Sa ili sa strane bogami mrdnu dupetom,pa zarade sebi
dzeparac,ima milion opcija..kako da "jeftinije" studiras ovdje,ili u nekom
drugom gradu kako god.
I nemoj pls da mi pricas da se radi o velikim izdacima,jer poznajem licno
djevojku,koja je iz SELA,al mislim bukvalno sela,kojoj radi otac na crno
i koja je uspjela zavrsiti jedan od najskupljih i najzahtjevnijih fakulteta u gradu sa minimalnim sredstvima.

Sto se tice ove iz Norveske--ovdje nemam sta da pricam,djevojko ti si
"uljez" po pitanju teme kakav je studentski i zivot UOPSTE ovdje u BiH
jer ma koliko se bojala priznati,ti vise nisi drzavljanin ove zemlje,jer si
se ispalila--KAPAK
! Nek ti je hairli..utici malo na tu dijasporu,da bar imamo
hajra na eurosongu.. :lol:
Saray_Di wrote:Pegasus317:

Ne znam sta je to tebe toliko raspalio moj post!???
Il nisi student,pa POJMA NEMAS sta znaci biti ovdje student,il imas
prijatelje j........e koji cekaju da im padne nesto s neba ko i tebi
ocigledno.

I NEMOJ TI MENI PRICATI kakvi su ciji roditelji zivota ti,jer tvoj
problem ako se za tebe tvoji nisu zrtvovali--a btw NE ZNAS TI
sta je zrtva.

Najbolje da i ti i takvi poput tebe i odu odavde jer samo truju sa
svojim debilnim komentarima.

Problem sto imam prijateljicu sa SELA--kojoj ti vjeruj mi ne mozes
ni primirisati ni po intelektu,ni po karakteru,ni po "urbanosti".
Djevojka je zavrsila fakultet bez problema i sad ce upisati postdiplomski
i svi koji vjecito za izgovor uzimaju "tudje tatice" su najobicniji
propaliteti i ljudi bez volje,ambicije,zelje..itd....
Jer osim sto sam sama iz takve porodice,gdje nije "tatica" kakve ti
opisujes,znam jos sijaset svojih kolega i sa mog,a i sad drugih
fakulteta koji APSOLUTNO nemaju nikakav problem studirati,RADITI,
ZIVJETI OVDJE.

Pitas me za milion opcija kako zaraditi dzeparac???
PA JADAN TI ako moras na forumu raspitivati i ako dosad ni ti ni
tvoji pajdasi niste iskusili sta je zaraditi nesto sa strane.
Jos si musko,da sve bude zalosnije..i lupas gluposti BEZ argumenata.
Ti ili si iz one kategorije "vjecni studenti",ili nisi jos dosao ni do
kupovine indexa;)

I odlicno ja znam sta je zrtva,koliko studenta,toliko i njegovih roditelja,
da nisi ovako plitak mozda bih ti bolje pojasnila...

Stvarno.....svasta...
Saray_Di wrote:INSALLAH;)!!!!
Hvala Bogu,pa mi mamica i tatica stoje iza mene i pruzaju podrsku
kad god mi je potrebna!

Poznajem osobe,cija "mamica" kupi sebi radije 3 para cipela,a nece
da plati djetetu godinu----HVALA BOGU kod mene je drugaciji slucaj
i HVALA BOGU kod mnogih.
I ne pokusavaj navesti ljude da izvlace iz konteksta kako si ti
izvukao,jer niko nije ni spomenuo djecu bez roditelja,dok ih ti nisi
spomenuo--ocigledno pokusavas da zakuhas,al to tebi ide na obraz;)
Iskreno,nakon one tvoje replike...nekako sam se sazalila,pa mozes
pisati sta god hoces,ja uopste ne mislim reagovati.

Uvijek ima izuzetaka,koji razmisljaju "ispod povrsine",pa se nadam da
Dena nije jedina,koja dijeli misljenje samnom....

Djevojko, ti si toliko rekla o sebi u par postova, da je potpuno suvišno komentarisati bilo šta. Samo te treba citirati i smijati se.

Da ne kažem da nisam vidio da si bilo šta napisala i potkovala nekim argumentom, nego se samo pišaš po ljudima ovdje.

Vozdra od kompleksaša :D :D
Eshek

Post by Eshek »

MA DAJ... wrote:Pegasus,al' si ovoj seljanki digao tlak!
Ma pusti, vidiš da je "pustila žicu" :D :D
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Pegasus317 wrote:
MA DAJ... wrote:Pegasus,al' si ovoj seljanki digao tlak!
Ma pusti, vidiš da je "pustila žicu" :D :D
Izgleda :D
Post Reply